"Reklámokkal árasztja el telefonjait az Apple"

E-mailben tájékoztatta hétfőn a fejlesztőket az Apple, hogy október 25-től az App Store „Ma” elnevezésű oldalán az egyes alkalmazáslisták alján található „Ez is tetszhet” szakaszban az alkalmazással kapcsolatos hirdetések jelenhetnek meg, Kína kivételével minden országban. A gyártó ezeket minden esetben egy jól elkülöníthető kék háttérrel és „Hirdetés” ikonnal jeleníti meg.

[...]

Ez az első alkalom, hogy a fejlesztők hirdetéseket futtathatnak az App Store ezen részén, eddig ugyanis csak az alkalmazásbolt szerkesztősége által kézzel kiválogatott tartalmak jelenhettek meg az említett felületeken, és ezek nem voltak fizetett hirdetések. Szintén nem elhanyagolható, hogy az Apple az „Ez is tetszhet” ajánlásokat is kiárusította, aminek köszönhetően a fejlesztők más fejlesztők alkalmazásaira is ráhirdethetik saját appjaikat.

[...]

Az App Store csak a kezdet

Az Apple alkalmazásboltjában már korábban is voltak reklámok, azok azonban csak a keresési oldalakon jelentek meg egy elkülönített, felső sávban. Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa és az egyik legmegbízhatóbb, Apple-hírekkel kapcsolatos szivárogtató szerint azonban mindez csak a kezdet, a jövőben az almás cég még több alkalmazásába helyezhet el reklámokat.

Az első megálló az Apple Maps lehet, azaz az iOS alapértelmezett térképalkalmazása, ahol nem a megszokott bannerhirdetésekkel találkoznának a felhasználók, hanem fizetett keresési találatokkal.

[...]

Részletek itt.

Hozzászólások

Teljes agyrém. Nem csak az, hogy ilyen irreálisan drága, hanem ha már valaki ilyen irreálisan súlyos pénzt kiad egy telóért, azt tényleg nem kéne reklámokkal szopatni. Ha van olyan cég, aki nincs rászorulva arra, hogy reklámokból éljen, akkor az pont az Apple. Ezzel nagyon sok embert magukra haragítanak majd, nem fogja megérni azt a kevés extra bevételt. Aki reklámot akart nézni, az már Androidon, meg Windowson ezt meg tudta tenni, valószínű azért vett Apple terméket, mert prémiumot akart, meg mást azokhoz képest.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sztem. itt is felütötte a fejét a mérhetetlen profit éhség és innen lehet/kéne pofára esni! Remélem meg is fog történni, ha nem viszakoznak.

Nem ez a cég lenne az első, aki hasonló dolgokba bukott bele.

Nem elfelejtendő az sem, hogy nagy alma hajószámra hordta/hordja a szemetet Afrikába és ott rakja le, ezzel letudva az elektronikai hulladék kezelést. Ez is "benne van az árban", ha szabad így fogalmazni.

Senki ne értsen félre az Apple-nek vannak nagyon jó dolgai csak a minőség kezd eltűnni a termékből, az ára viszont toronymagasra nőtt.

Úgy vélem itt már egy ideje nem a minőség a cél sajnos.

Kar lenne reklamokat rakni az Apple Maps-be. Epp eleg szar anelkul is. :)

Ketsegtelenul Evone itt a tipikus agyhalott almabuzi mintapeldanya.

Geleivel meg NagyZvel csak a masodosztalyba fersz be, de azert a fanboy jelzo szerintem megall. (jo, nekik van mas is, ex-MS, Java fan, stb.., de egyebkent nincs ezzel baj ;) )

szerk: Hevi kategoriajat nem tudom, o valahol a ketto kozt lehet. Neha o is durvan tolja, de talan nem probalja megmagyarazni a megmagyarazhatatlant.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

https://hup.hu/comment/2842841#comment-2842841

Nos: evone, gelei es carlcolt szerint kupleraj a jelenlegi iPad kinalat.

Mar attol fanboy-ok vagyunk, hogy kozben az iPhone-oson szerintunk el lehet igazodni? :)

(Evone-nal meg Hevinel kettot nem ertettem amugy: a vezeteknelkuli, sot akar portless iPhone irany propagalasat, meg az esim-only propagalasat, bar ez utobbi csak Evone volt)

Egy kicsit, de. :)

Voltam én már minden. Mielőtt MS-bérenc lettem, egy Linux distro L10N csapatában voltam benne, meg rendezvényekre jártam hirdetni az igét, hogy használják azt a népek. Egyetemen tartottam Linux 101 szakkört, meg hordtam be a a CD-ket a suliba. Utóbbit már középsulisként is csináltam, Jesszus, de régen volt már b+ :D

Őszintén tudok lelkesedni olyan termékekért, amiket egyébként használok, és elégedett vagyok velük, ami fanboyságnak tűnhet kívülről, de nem okozott gondot kibaszni a kukába a céges Windows Phone-t WP-fanboyként és MS-bérencként, hogy saját pénzen iPhone-t vegyek helyette, mert egy idő után használhatatlan lett a WP-s Lumia. Simán lehet, hogy az iPhone is erre a sorsra jut, ha még érlelődik bennem a business case egy Samsung Dex-képes telefonra.

Egyetemen még az iPhone-t fikáztam, mert az androidos csoda-Samsungom tényleg sok dologban előrébb járt, de ott sem volt lelkiismeret-furdalásom, amikor eladtam, miután az USA-ban cserbenhagyott, én meg álltam egy vadidegen országban, hogy ja, hát a roaming nem működik, nekem meg egy kinyomtatott Google Maps-útvonaltervem van a szállodáig. Így belegondolva egész pragmatikusan választok eszközt. :)

Ironikus módon a MS-féle közösség a legelfogadóbb, senki nem basztatott sem az androidos teló miatt, sem az iPhone miatt, sem azért, mert korábban úgy-ahogy FOSS aktivista voltam, sem azért, mert Macbookkal jártam be dolgozni, stb. Annyi volt a deal a főnivel, hogy Powerpointtal prezentáljak ügyfélnek, ne Keynote-tal. :)

Cola, popcorn, es hatradolve varom az oromteli begetest, hogy ez milyen jo. :-)

A mai nap mottoja: A legszebb orom a karorom, mert nincs benne irigyseg.

trey apple-ös cikkei is a bégetés műfaját viszik. Aszondja hogy "elárasztja", aztán elolvasod ami ott van, és kiderül hogy 1 db app store app 1 db olyan helyére kerülhet promoted app, ahol eddig editor pick volt.

Ki nevezi ezt elárasztásnak? Kellemetlen az egész.

Android user vagyok, nincs apple eszközöm, sem érdekeltségem.

Van a te saját cikkeid között is épp elég szép. Akkor ez most forwardolás, de azért fontosnak tartottad bemutatni.

Húúú de gyorsan megváltál az Apple világtól :D

Nincs megválás, hobbiszerűen használok android és apple telefonokat és tableteket. 1-2 évente szoktam váltani. Vagy nem tudom mi nálad az, hogy "gyorsan", és mi alapján.

Épp ezen röhögök, hogy a te antiappleizmusod pont olyan kellemetlen, mint a fanboykodás.

 

Érdemleges komment esetleg?

Semmilyen gondot nem látok itt, amíg az oldal 99,9999%-ba (összes fórum, blog, összes tartalomhoz kommentek) szabadon hozhatsz létre új, tetszőleges tartalmat. A maradék helyre meg küldhetsz be és amit beküldesz, az 90%-ba ki is kerül. Mutass még egy ilyen szabad oldalt.

Komolyan kérdezem.

trey @ gépház

trey != hup, ugye. Ezért mondtam, hogy majd biztos mondod a tartalombeküldést. Igen, küldhetek bármit. Én azt jellemzem, amilyen tevékenységet te személy szerint egyértelműen végzel.

Amit te csinálsz, mint trey alias M.G., arról is lehet megállapitásokat tenni. Például hogy tudatosan és szisztematikusan fikkantod az apple -t, olyan cikkeket válogatsz és hivatkozol be, a többi gyártóról meg nagyságrendekkel kevesebb a fikkantó cikk, már ha van. Például a nagyon közelmúltban a Microsoft és az Apple közel azonos tevékenységét úgy jellemezted hogy "hirdetést" injektál, illetve reklámokkal áraszt el. Ez a propagandisták stilusa, hiszen óriási engedményt tettél az MS felé ezzel a megengedő fogalmazással, pedig kb ugyanazt csinálták. Oké, hivatkoztál be. Legyünk korrektek. Amúgy konkrétan szennyet.

Ez nekem mint hup látogatónak és olvasónak fáj, nem mint apple hivőnek/usernek, hiszen egy darabb saját apple cuccom sincs (céges sem, mielőtt jön a múltkori kérdés).

Engem ez a hosszú ideje fennáló napi szintű részrehajlás nagyon zavar, és egyértelműen az ócska propagandalapok szintje felé terelgeti szép lassan ezt a szép múltú oldalt. Ezért zavar. Nem akarok ilyen olcsó mondásokat beletenni ... hogy ne telne már neki rá. Az egész termékpalettára telne szerintem cash-ben. Nem erről van szó.

Annyira nem tellik (sic!), hogy a cégnél akár iPhone-t, akár MacBook-ot is kérhetnék céges gépnek 😆

Nem, nem azért nem használok ilyet, hanem azért, mert kibaszott szar a billentyűzete, zárt a rendszere, alapból faszra se való nekem, mire meg felteszek rá minden szabad szoftvert, ami nekem kell, irreleváns hogy mi fut alatta.

trey @ gépház

Nagy kedvezményt tettem a Microsoftnak.

Nem, amit te itt csinálsz, hogy amióta látványosan elkezdtél dörgölőzni az Apple világhoz (lett az asszonynak otthon egy tabletje vagy a fasz tudja mi), azóta próbálod itt a előadni a pártatlanság védőszentjét, miközben olyan Hevi és evone tevékenysége szemmel láthatóan nem bántja a szemed :D

Például a nagyon közelmúltban a Microsoft és az Apple közel azonos tevékenységét úgy jellemezted hogy "hirdetést" injektál, illetve reklámokkal áraszt el.

Pontosan úgy fogalmaztam meg, hogy az Ubuntu azonos szavazásánál, hogy ne legyen különbség. Hogy a Microsoft-buzik ne támadhassanak azzal, hogy az Ubuntu felé részrehajló vagyok. Erre betámad egy Apple-huszár! beszarok. 

Musknak igaza volt:

Ha minden oldalról azonos mértékben támadnak, akkor valamit jól csinálsz.

trey @ gépház

Nem, amit te itt csinálsz, hogy amióta látványosan elkezdtél dörgölőzni az Apple világhoz (lett az asszonynak otthon egy tabletje vagy a fasz tudja mi),

A háztartásunkban ~5 apple eszköz fordult meg az évek során, amiből 3 az én személyes eszközöm volt, ráadásul már hónapok óta nincs. Az antifanboykodás ettől még látszik számomra részedről.

miközben olyan Hevi és evone tevékenysége szemmel láthatóan nem bántja a szemed :D

De, rendszeresen leirom hogy a fanboyok ugyanolyan gázok.

Pontosan úgy fogalmaztam meg, hogy az Ubuntu azonos szavazásánál, hogy ne legyen különbség. Hogy a Microsoft-buzik ne támadhassanak azzal, hogy az Ubuntu felé részrehajló vagyok. Erre betámad egy Apple-huszár! beszarok. 

Azért, mert az MSnek meg a Canonicalnak kedvezel, az Applet meg csont ugyanazért lehordod a földig. Vagy beidézel egy cikket ami lehordja a földig. Hiába magyarázod, egyértelmű. Ezt nevezik propagandának. Sikeres pályád lehetne egy pár magyar orgánumnál..

A magamfajta kötekedő OCD-st akkor tudod boldoggá tenni, ha a fenti három cikk egyformán lenne megengedő vagy fikkantó. De ennek az ellenkezője igaz, és nem csak egy témában, hanem folyamatosan.

Vicces, hogy meg sem vártad, hova fut ki a dolog. Mert a terv bizony az volt, hogy a Canonical és a Microsoft után az Apple jön a szavazásban és hogy a hozzád hasonló OCD-sekben sem okozzon lelki törést, pont ugyanazokkal a szavakkal lesz megszavaztatva.

Annyira gáz egy ember vagy, hogy engem támadsz, aki rendkívül figyel az ilyesmikre (OCD-sként) ... olyannyira, hogy HOVD szavasokkor kisbetűsítem az összes választási lehetőséget, nehogy az jöjjön, hogy "az egyik nagybetűvel kezdődik, azért szavaznak rá4!!!!! (megtörtént)", vagy éppen ABC sorrendbe szedem az opciókat mert "a kedvenced van elöl, azért szavaznak rá!!!!!444" (megtörtént) ....

Kérlek kímélj a balfasz, alusipkás elméleteiddel. :D

Mondjuk, már előre röhögök magamban, hogy amikor kimegy a szavazás az Apple-lel, ugyanazokkal a szavakkal, mint az MS, Canonical szavazás, abba majd hogyan haluzod bele az anti-Apple propagandát :D

lehordod a földig.

És erre hazug módon belinkelsz egy fórumtopikot, amiben idézetek vannak ... Gratulálok ... :D

trey @ gépház

lehordod a földig.

És erre hazug módon belinkelsz egy fórumtopikot, amiben idézetek vannak ... Gratulálok ... :D

Legközelebb majd olvasd tovább, a valóságban ott szereplő szöveg: "lehordod a földig. Vagy beidézel egy cikket ami lehordja a földig."

Az ilyen hazugdolgokkal óvatosabban.

 

Mert a terv bizony az volt, hogy a Canonical és a Microsoft után az Apple jön a szavazásban és hogy a hozzád hasonló OCD-sekben sem okozzon lelki törést,

Szuper, elérek nálad dolgokat! A pontosságra törekvést nem tenném ennyire negativba, főleg ha ujságirás vagy ahhoz hasonló folyik.

Az ilyen hazugdolgokkal óvatosabban.

Pontosan látom, hogy hol a link. Ne maszatolj.

lehordod a földig

^^ Mutat egy olyan topikra, amiben idézet van. Teszed ezt annak ellenére, hogy egyszer erre már felhívtam a figyelmed. Troll.

Szuper, elérek nálad dolgokat! A pontosságra törekvést nem tenném ennyire negativba, főleg ha ujságirás vagy ahhoz hasonló folyik.

Reméld csak, bár ennek semmi köze a személyedhez. Hisz említettem, hogy terv szerint történik. Az, hogy elengedsz ilyen infókat a "füled" mellett, mutatja, hogy milyen ordas troll vagy. 

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 11. 01., k – 09:01

Ahol egy termék vagy szolgáltatás ingyenes, ott az áru TE vagy!

- jöhetne az iPhone-huszárok nagy népi bölcsessége ...

De most nagy a dilemmájuk, mert itt sem a termék, sem a szolgáltatás nem ingyenes ... 

trey @ gépház

A reklámok letöltésének mobilnet költsége kit terhel? Tudom, hogy korlátlan stb, de ez elvi kérdés.

Van ra tobbfele megoldas. Lehet, hogy nem kerul kiszamlazasra. Azt nem tudom, hogy epp ez hogyan mukodik az Applenal, de weboldalak, appok es egyebek csak egy ures kontenert tesznek be. Ezeket jo esellyel a vegfelhasznalohoz legkozelebb levo szolgaltato tolti fel reklammal, es persze fizet visszafele. Ha ez a mobilszolgaltato, akkor elofordulhat, hogy nem szamlazza.

Akinek volt annyi lóvéja Szifonra, annak szerintem az extra mobilnetes költség nem tétel. Gáz a reklám, de nem ebből a szempontból. Itt inkább csak az elvi részéről van szó, hogy ennyire a semmiért fetisizálják a reklámot. Mozik is milyen régóta átálltak rá, hogy megveszi az ember drágán a jegyet, erre megnézetnek vele egy csomó reklámot.

A legrosszabb ilyen szempontból a Windows. A dobozos Pro a 10-esből, 11-esből 83 ezer forintnak megfelelő összeg, erre nem csak hogy még benyomják a reklámokat (eltávolítható, de akkor is), hanem a felhasználó még az adataival is fizet (telemetria, online fiókra kényszerítés). Ennek vagy-vagy-nak kéne lennie, vagy drága, vagy reklámos/adatbányászós, de legalább olcsó (vagy ingyenes). Így, hogy mindent akarnak egyszerre, ez csak gátlástalan. Már azt is utálom, mikor OEM-ek a gépeket az alap telepítésben telepakolják kémszoftverrel meg szintén reklámokkal, demo bloatokkal. Az se kell a kutyának sem, és azt szopatják vele, aki fizetett a termékért, ez a hála érte.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor most az apple másolja a Xiaomit ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Egyébként van olyan telefon (legyen Android alapú, amiből már több márkát körbejártam vagy Apple), ami meg tudja ugorni, hogy ne lag-oljon pár hét után?
Task váltásnál leginkább, de akár a 120 Hz-es csodakijelző scrollozgatása közben (Realme GT Master éppen).
Elég idegesítő, hogy egyre feljebb viszem az árát a telefonjaimnak és ez folyamatosan kisért.

Az a másik, hogy ezekben a nyomorultakban nincs egy task manager by default, amiben látom, hogy mi fut, az mennyi erőforrást foglal és mi indul el automatikusan.

A dologhoz hozzátartozik, hogy az ótvar microsoft stack-hez vagyok kötve (Outlook, Edge), ami akár minden baj forrása lehet.

Picit más a futó alkalmazás fogalma,mint desktop-on, mint ahogy a "mi indul el automatikusan" is másképp néz ki egy "picit"...

Outlook helyett nekem tökéletesen működik Android-on a G-mail app: felvettem az Exchange fiókot, és levelek, naptár, címtár minden _is_ van :)

[OFF]

Párszor próbáltam Gmail-ből a céges Exchange fiókot, azóta is alternatív alkalmazást keresek. Próbálj keresni a leveleid között. Mikor hirtelen kellene valami infó, teker-teker, de semmit sem talál meg. A vége mindig az, hogy marad az owa.

Gmail nincs engedélyezve a céges fiókomon így autentikálni sem tudok vele, privát O365 fiókommal megy ActiveSync-en keresztül. Meg tudom én is erősíteni, hogy a keresés nem működik bizonyos időtávon túl (lehet, hogy AS esetén ehhez lokális másolat kell) - meg persze a Google elkezdett a levelek közé reklámokat pakolgatni.

Viszont arra jó volt a teszt, hogy rájöjjek: Outlook nem működik jól két O365 fiókkal, eggyel viszont nem kér folyamatosan credential-t, tehát valamivel most előrébb vagyok.

"Gmail nincs engedélyezve a céges fiókomon így autentikálni sem tudok vele" - Hmmm... Egy https-en elérhető onprem Exchange (a tls-hez valid, belső CA által aláírt kliens cert kell) teljesen korrekten működik nekem úgy a "normál" webes eléréssel, mint Android-on felvéve Exchange fiókként. Most megnéztem, a keresés is működik.

Szerencsére nem O365/Azure AD - az az összes szükséges feature-rel/csingilingivel drágább lenne, mint a helyben lerakott Exchange (beruházási és üzemeltetési költségben is), úgyhogy csak erről tudok nyilatkozni. Ezt teljesen korrekten el lehet érni owa/webes api felületen egy jól összerakott https "proxy"-n keresztül, ami a kliens-oldali certet "bekéri".

Ugyan, nem tartod méltányosnak a 9 USD-t havonta, csupán azért, hogy egy usert létrehozzál Premium AAD-ban (mindenféle egyéb szolgáltatás nélkül)? :)

Mit tesz isten, RBAC csak Premium AAD-val megy és nincs olyan opció, hogy Jóska Premium-ot kap, Mancika free tier-t.

"120Hz, 12GB RAM, 256GB ROM, Snapdragon 8 gen 1, HyperCharge 120W, 4600mAh

Ez mondjuk er is ennyit. :)"

Fenét ér. Nem csak hardvert veszel:

https://www.gsmarena.com/xiaomi_12_pro_long_term-review-2483p5.php

"The Xiaomi 12 Pro is running MIUI 13 on top of Android 12, with an update to Android 13 definitely on the way - although this being Xiaomi, you shouldn't expect that to arrive very soon. "

"Similarly, it's high time for Xiaomi to issue security updates faster and on a monthly basis. Our 12 Pro is still on the July 1st, 2022 security patch level, and it's unacceptable for a high-end Android smartphone"

"Moving on, we have to address some bugs in the latest version of MIUI 13 for the 12 Pro. Before we go into them, it goes without saying - but we'll say it anyway - that bugs are unacceptable at this price point, especially bugs that go unfixed for months, which all of these are. "

"YouTube and Spotify playback gets randomly stopped because the apps get randomly killed when they're in the background, even while playing! "
12G RAM mellett kilövi az appokat :) Pont mint 4 éve 6G RAM mellett.

"Do Not Disturb mode simply not working at all as intended - be that with it manually activated, or when it was scheduled. It just doesn't do anything, no matter what settings you have for it. MIUI used to have a similar issue a few years back, but it was fixed at some point... and now here we go again."
 

Ez megint a tipikus kínai android, a specifikáció mindenek felett, a rendszer meg olyan amilyen. 

Lehet a verziószámra örömködni, de inkább legyen tesztelt, összereszelt a core OS és a rá rakott launcher és kiegészítő komponensek sora, mint egy nagyon friss, ellenben működési problémákat hozó verzió.

"YouTube and Spotify playback gets randomly stopped because..." - ha benyomja az extra akkukímélő módot, akkor talán... Nálam MIUI 13.0.4 van a 11 Pro+ -on, és nem tapasztalok ilyesmit, és a "ne zavarjanak" mód is működik szépen. A 12-n elérhető 13.0.19-es MIUI-hoz még nem volt szerencsém - ha bugzik, akkor javítani fogják - ahogy almáék is ezt teszik...

Szerkesztve: 2022. 11. 01., k – 11:34

Ez az egész már sok éve elbaszódott. Valahol ott fordult át használhatatlanba, amikor nem volt már elég jó appot/játékot készíteni, hanem kellett egy sok milliós háttér (PR csapat, seo szakik, felértékelő hadsereg, stb..) ahhoz, hogy a toplistára kerüljön valami, ennek köszönhetően aztán a toplisták is egy manipulált mesterségesen generált valamik lettek. Előtte még pár naponta/hetente jó időtöltés volt megnézni az appsotre top10-eket, és "kincseket" keresni.

Ma már kb. az van, hogy szükségem van valamire célzottan, megnyitom a store-t, megkeresem, telepítem, bezárom. Így aztán a szabadszavas search-ön kívül semmit nem használok benne. Szokott benne még valaki egyáltalán tallózgatni/keresgélni közületek "csak úgy, hátha találok valamit jót/hasznosat" jelleggel? Nekem úgy 5 (de lehet hogy több) éve ugyanazt a szarkupac/szemétdomb feelinget hozza mint a Play store.

Nem szoktam használni az Appstore 'Ma' funkcióját. Most kíváncsiságból végiggörgettem, egyetlenegy ilyen reklámot nem találtam. Az egyes alkalmazásokat meg eddig is reklámozták, azt se szoktam átnézni. Nem hiszem, hogy túl sok problémát fog okozni, ha az amúgy se nézett részen másfajta reklámok (is) megjelennek.

A térképet ritkán használom, a Google Maps jobban kézreáli, majd meglátjuk, hogy ott mi fog megjelenni.

Ha az Apple eg kicsit is tökös, fizetőssé teszi a reklámokat. Mármint úgy értve, hogy csak ha fizetsz, akkor láthatod a reklámokat :-)

Szerintem bombasiker lenne.

”Reklámokkal árasztja el”

vs

ahol eddig is szerkesztői ajánlatok voltak, ott most meg lehet venni a reklám helyet

Btw pont 2 napja irt rám egy családtag, hogy hogy tudna megszabadulni az ilyen tolakodó szaroktól a pár hónapos sziamóni telefonján. Szerencsekerék meg vírusos a telefonod scam. Ezek értesítésben jönnek. 

Egyelőre nekem nem kérdés, hogy a választható platformok közül melyik van jobban telefosva reklámmal. Nekem anno a Xiaomi-n a régió beállítással kellett trükkozni, különben jöttek indiai(!) zene reklámok, meg naptár események(!) indiai ünnepekről. (EU modell volt a telefon)

De a trenddel nem értek egyet, ha majd ez lesz szifonon is, akkor nem tudom mit fogok használni. 

Ott valami sz@rt összeszedett a tulajdonos, mert családban van egy rakat sziamiaú telefon, és egyiken sem tapasztaltunk még ilyet...  (Pláne, hogy mindkettőnél a stale pont ru látszik...)

"EU modell volt a telefon" - EU modell, vagy csak annak mondta a forgalmazója? IMEI alapján melyik piacra készült?

“Ott valami sz@rt összeszedett a tulajdonos”

Valószínű. 

“IMEI alapján melyik piacra készült?”

Global volt. De magyar régió beállítással tele volt reklámmal. Át kellett állítani asszem olaszra, ésakkor nem jöttek indiai ünnepek a naptárba :) Ja meg az arc alapú feloldás is csak úgy működött. 

"Chrome - stale.ru"

Az, hogy az egységsugár user nem olvassa el, hogy mire nyom igent amikor a telefon megkérdezi tőle "Szeretnél értesítést kapni a stale.ru -tól?", az előfordul, de hozzád fordulnak segítségért, aki szintén nem tudja értelmezni a szövegeket és inkább a telefont hibáztatja, az kemény :)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Az a kemény, hogy mennyire nem érted a problémát.
Igen, látom, hogy webes értesítés, el is mondtam neki. Igen, sanszos hogy ő kattintott félre (bár ebben sem vagyok biztos, mert mi a fenét keresett volna a kérdéses .ru oldalon).
A probléma, hogy ezt meg lehet így csinálni, hogy a szerencsétlen félrekattint és utána elárasztják a fél képernyőnyi reklámok meg vírus scamek. Közben itt azon megy az aggódás, hogy az AppStore-ban lesz 1-2 fizetős reklám slot.

Igen, sanszos hogy ő kattintott félre [...] A probléma, hogy ezt meg lehet így csinálni,

Juj, az ilyen nem is tudom mit csinál egy éles konyhakéssel a kezében ...

Közben itt azon megy az aggódás,

Szerintem itt rajtad kívül ezen a kutya nem aggódik :)

trey @ gépház

“Juj, az ilyen nem is tudom mit csinál egy éles konyhakéssel a kezében”

Nem láttál még átlag usert? :)

A probléma, hogy ez így egyáltalán létezhet. Bár lehetne értelmesen is használni a webes push értesítéseket, de az szerintem tervezési hiba, hogy egy rendszer megengedi, hogy a -valóban fontos-  értesítések közé egy random weboldal fél képernyőnyi képes reklámokat tudjon berakni minden korlát nélkül akár napi 50x. Meg az is, hogy mindenféle figyelmeztetés nélkül akár egy véletlen mellé nyomással fel lehet egy ilyenre iratkozni.
Alsó hangon megerősítés kéne (kliens oldalon), darab meg időbeli korlát, formátum korlát, és nem kéne a nativ appok értesítései közé keverni. Bónusz lehetne központi spam filter, feketellista, akármi. 
 

“Szerintem itt rajtad kívül ezen a kutya nem aggódik :)”

Én majd akkor aggódok, ha iOS-ben is lesznek ilyenek. :)

Btw pont 2 napja irt rám egy családtag, hogy hogy tudna megszabadulni az ilyen tolakodó szaroktól a pár hónapos sziamóni telefonján

Semmit sem értettem félre. Vagy ezek szerint az Android mégsem rossz, csak a családtagod balfék hozzá? Miért nem teszel neki gyerekzárt az Androidjára? Ja, hogy vannak rá megoldások ... Akkor mégsem a kés a hibás, hogy leszúrta magát ... Ja, hogy ha balfasz, akkor tök mindegy, hogy iOS vagy Android ...

trey @ gépház

"Android mégsem rossz, csak a családtagod balfék hozzá"

Pedig mégsem érted. Ezt nem fekete-fehér. Nem balfék, de az átlag felhasználó tud hibázni, igen. Vannak appok, weboldalak amik ezt ki is használják, igen. Meg van egy rendszer, ami ennek táptalajt ad, mert túl megengedő. Szerintem a rendszernek nem szabadna engedni ebben a formában, ennyire szabadon, hogy random weboldalak push értesítésekkel árasszanak el. Lehetne szigorúbb, lehetne korlátozni, figyelmeztetni, vagy lehetne ott egy [Ez spam] gomb, stb. 

"Ja, hogy ha balfasz"
Miért van az, hogy te 2 lépésben mindig lemész full parasztba? 

"akkor tök mindegy, hogy iOS vagy Android ..."
Mesélj, iOS-en hogy tudja egy weboldal telepusholni a natív notification centert fél méteres képes hirdetésekkel? 

túl megengedő

Az apple "walled garden"-jével ellentétben az androidos ökoszisztéma még sokkal szabadabb valóban. De miért baj ez? Ha valakinek a kezébe nem adhatsz ilyen telefont, adjál neki árkategóriában azonos más gyártótól származó készüléket.

Ha nem bízhatsz éles kést az illetőre, akkor vagy felvágod neki az ételt helyette vagy olyat adsz neki enni amit kés használata nélkül is tud fogyasztani.

Hagyjatok már ezzel a késsel, meg hogy kinek mit adok a kezébe/szájába :D

"Az apple "walled garden"-jével ellentétben az androidos ökoszisztéma még sokkal szabadabb valóban. "
Itt most szerintem nem egészen erről van szó. Nem az a kérdés, hogy a usernek mi van megengedve. Adott egy technológia (web push értesítések, én mondjuk ennek eleve a létjogosultságát is megkérdőjelezem). Az a nem mindegy, hogy a kliens oldal hogy van implementálva, mennyire véd a rendszer, mennyire tud bosszantó lenni, stb. A google úgy döntött, hogy a webről mindenféle korlát nélkül 1 kattintással bárhonnan dőlhet a spam a natív rendszer értesítések közé. Ezt mondom hogy lehetne máshogy is (akkor is, ha végsősoron a user is hülye, mert minek kattintott)

"Nekem speciel hianyoznak iOS-en a webes push ertesitesek. "

Miért? (komolyan kérdezem) Elvileg nemsokára lesznek. Remélem okosabban lesz megoldva mint androidon, különben ios-en is tele lesz spammelve minden átlaguser.

Btw én az értesítések kb 95%-át alapból tiltom, nem kell még webről is. 

Pl, ezt tamogato forumokon, jelzi, ha erkezett egy hozzaszolas? Nem akarok random appokat telepitgetni 1-1 forum miatt, es desktopon szepen megjonnek a notifyk, igy az emailes ertesites (ugye, az emailt ember-ember kommunikaciora kene hasznalni, nem gep-emberre) kikapcsolhato lenne, ha a telefon is tamogatna. Tehat igazabol, minden olyanra jo, amire brozert hasznalsz, es nem appot, mert ugye nem kell minden lofaszra appot telepiteni. 

Az Androidos megoldasal mi a baj egyebkent? Pont ugyonugy mukodik, mint pl Macen, Safariban desktopon es szerintem iOS-en is pont ugyonigy fog menni. 

mennyire véd a rendszer

hülyebiztos rendszert nem lehet/nem éri meg építeni: rengeteg pénz elégetésével ki lehet védeni pár célzott irányt: de mindig lesz másik. Az egyetlen lehetséges megoldási irány az ember tanulása/fejlődése: az eszközök továbbra is buták: azt csinálják amit a kezelőik utasításba adnak. A probléma, az emberi elbutulás..

"hülyebiztos rendszert nem lehet/nem éri meg építeni"

A teljesen hülyebiztos, meg a zero effort között azért van átmenet. Itt kettővel lejjebb leírtam mit tehetne a rendszer, hogy a juzer ne tudja magát olyan könnyen tökönszúrni.

Btw ugyanígy volt a google régebben a többi privacy related témával (szartak bele), aztán szép lassan csak-csak szigorítanak. Lassan elérjük, hogy egy alkalmazás már nem tud turkálni a teljes fotóalbumban, vagy a teljes háttértáron _egyetlen_ jóváhagyással a telepítéskor. Vagy hogy ideiglenes location access-t is lehet adni egy appnak, nem kell mindennek fullos állandó elérés. Ez is csak tervezés kérdése volt, végül meg lehetett oldani. Ez pontosan ugyanez a téma, szimpla tervezési kérdés.

nem tudom mit szeretnel, egyertelmu a szcenario:
- paraszt kerte, hogy jojjenek a faszpina.ru-rol ertesitesek
- parasztnak nem tetszik, hogy jonnek a faszpina.ru-rol ertesitesek
- paraszt rokona szerint szar a telefon, mert ...? miert is? mert azt tette amit a paraszt kert tole?
ugyanezen analogiaval: paraszt lehuzza a redonyt. parasztnak nem tetszik, hogy setet van, de nem tudja felhuzni. paraszt felkeresi a rokont, hogy szar ez a redony... rokon szerint is szar a redony, bar csak fel kellene huzni (vagy lehuzni sem kellett volna, de az mar mindegy is). :D

Azt nem látjátok vagy értitek, hogy ez nem így megy, főleg nem egy átlaguser szemmel.

"paraszt kerte, hogy jojjenek a faszpina.ru-rol ertesitesek"
Nem ezt kérte, hanem pl valahogy meg volt vezetve. Ettől scam. Egész iparág épül már erre.  

"- paraszt rokona szerint szar a telefon, mert ...? miert is? mert azt tette amit a paraszt kert tole?"
Csak ismételni tudom magam: Azért szar, mert 1 kattintásra beengedi egy scam domain push értesítéseit a rendszer natív értesítései közé. Nem tudom már szebben leírni. 

Mit tehetne a rendszer ez ellen:

  • Ne a natív értesítések között jelnejen meg, hanem valahol szeparálva.
  • Legyen korlátozott (képméret, darabszám, stb)
  • Ne egyklikkes legyen a feliratkozás. A user legyen a rendszer által standard módon többször figyelmeztetve feliratkozás előtt (ha azon is átrágja magát, akkor ij)
  • A leiratkozás legyen jobban szem előtt, legyen egyszerű (úgy mint most a feliratkozás). Pl ott lehetne az értesítés alatt piros betűkkel, hogy "Nem kérek több ilyet", vagy jobbra/balra húzásra nagy piros leiratkozás gomb.

Attól, hogy a user hülye még meg lehet nehezíteni rendszer szinten, hogy akár egy darab véletlen kattintással fel lehessen iratkozni bármire. Remélem iOS-ben majd jobban átgondolják. 

En nem akarok ketto notification centert. 1 centert akarok, amiben egymas utan erkezve, minden ott van, amirol ertesitest kertem. Miert kellene hatrebbsorolni egy webes ertesitest, egy appos ertesitesnel? Mind a ketto opt-in, mind a kettot en kertem. Nem tudsz API-val feliratkozni, minden esetben a brozer, sajat, beepitett kerdese jelenik meg. Tehat nem tud egy weboldal becsapni. A weboldal meg tudja kerni a brozert, hogy dobja fel az engedelyezo ablakot. Desktopon semmi elteres nincs a webes es az appos ertesitesek kozott es ez igy van jol. 

Nem ezt kérte, hanem pl valahogy meg volt vezetve. < hulye paraszt ellen semmi nem ved...

Szerintem nem erted a lenyeget.
Ez egy app ertesitese, ami jelen esetben a krom.
Ott is a helye, ahol a tobbi app ertesitesenek is.
Az, hogy a paraszt nem tudja hol kell egy app ertesiteseit beallitani, vagy amit az appban kert, hol tudja kikapcsolni, az nem a rendszer hibaja.

"Nem ezt kérte, hanem pl valahogy meg volt vezetve.
< hulye paraszt ellen semmi nem ved..."

Az védene, ha eleve nem lenne ilyen popup. Értem hogy "opt-in" (merthát meg vagy kérdezve), csak túlságosan a user pofájába van tolva, és vannak preparált oldalak, amik erre rá is játszanak. Nézz körül a neten, hogy mennyi ilyen "hogyan iratkozzak le" howto van. 

Ez a baj vele. A beugró túl egyszerű, sőt, tolakodó, a kiszállás meg meg nem ilyen triviális: mit keresne egy átlag user a browser beállításaiban normál körülmények között? Netezik vele aztán kész. Ha leiratkozni a chrome beállításokban kell, akkor feliratkozni miért nem ott kell? Úgy is lehetne, hogy ahol van push lehetőség, az megjelenne a chrome beállíátsokban, és oda szépen be kellene menni feliratkozni. A funkció ugyanaz, csak biztonságosabb implementáció. Miért kell pageload-ra feliratkozó popupokat dobálni?

"Ez egy app ertesitese, ami jelen esetben a krom. Ott is a helye, ahol a tobbi app ertesitesenek is."
Pontosan értem: a browser egy proxy, ami ilyen fasza szabványok segítségével megkönnyíti, hogy ömölhessen a userre a xar. Technikai értelemben persze a chrome értesít, de csak az adott tartalomszolgáltató értesítését közvetíti. A chrome saját értesítése az szerintem pl egy file letöltés állapota. Az hogy a penna.hu-n új tartalom van, az nem a chrome_app értesítése, hanem a penna.hu-é.
 

miert vannak linkek egy weboldalon? miert nem a cimsorba kell mindent kezzel beirni, kontrolce kontrolve segitsege nelkul?

genyozo popupok a kilencvenes evek ota vannak, nem a mobil ujdonsaga ez.

a krom sajat ertesitese, szerintem a krom sajat ertesitese. ezzel az erovel a letoltott file ertesitese miert nem a letoltotteminnen.com-e?

Miért kell pageload-ra feliratkozó popupokat dobálni? < miert kell buzi gdpr popoupokat es lajkoljafaszbukonkovessazinstaniratkozzfelesnyomdmegacsengot szarokat dobalni? lehet sorolni, udv az internet vilagaban :D

Egészségükre. Én a céges iPhone-t sem kértem ingyé', jó nekem az Android.