8 napja áram nélkül, de mégsem probléma ...

... Tesla Solar-ral és Tesla Powerwall-lal.

Hozzászólások

Szerintem ezt nem lehet így felmérni. Én is 420 pénzt költöttem egy mobilerőműre (ecoflow River max) és mobil napelemre (160 wattos panel) ami rohadtul nem fog megtérülni ha teljesen az anyagiakat nézzük. Ellenben ha úgy nézem hogy (amióta megtörtént az MVM tulajváltás) azóta konkrétan egy hónap alatt több áramszünet van nálam munkaidőben mint előtte évekig. Papíron nekem ilyenkor be kéne ülni a kocsiba és másfél-2 órát be kéne autóznom forgalomtól függően, illetve ugyanezt nap végén haza. Azóta még pluszba rátettem egy MacBook airt, szóval konkrétan napokig tudok áram nélkül dolgozni úgy, hogy mellette nem olvad le a fagyasztó/hűtő, nem merülnek le az eszközeim, vagy konkrétan múlt heti eset ahol éjszaka ment el az áram és nem világított gyereknél az éjszakai lámpa aki emiatt brutális üvöltésbe kezdett mert megijedt hogy sötét van, de ezt kettő perc alatt tudtam orvosolni... ezt nehéz pénzben mérni.

Most megpróbáltam elmagyarázni a 3 hónapos fiamnak hogy nem kell félni a sötétben ha egyedül van. Közölte hogy bláá és fújt egy nyálbuborékot. Szerintem nem értette meg, de lehet hogy csak megvezet, amikor múltkor kérdeztem a népszámlálásnál hogy milyen nemzetiségűnek vallja magát ugyanez volt a válasza. Gyanús.

Mellettünk van egy kis kiegészítő kiságyban ami az ágyunk mellé van odatolva, szóval kvázi velünk alszik.

Amúgy ez a rakjátok be magatok mellé dolog jól hangzik, de a gyakorlat inkább az hogy forogni már tud egyhelyben, ugye neki még a kéz/láb koordináció éppen kialakulóban van, ennek következtében mi nem fogunk aludni mert félóránként fel vagyunk rugdosva, szóval reggel kb fáradtabban ébredünk mint ahogy lefeküdtünk. Előző gyereknél 2 hétig csináltuk ezt és utána jött a kiegészítő ágy.

Akkor szerencsések vagytok :) Ahogy írtam mi próbáltuk előző gyerkőcnél is, 2 hét után elengedtük a kialvatlanság miatt. Amúgy igazi gamechanger, ha esetleg a jövőben szembesülsz ilyen problémával akkor tudom ajánlani jó szívvel, tizenhuszon aprópénz egy ilyen kiegészítő ágyikó.

Az én gyerkőceim a jelek szerint ilyen rugdosós szériára sikerültek, ezt osztották, ezzel játszunk :)

Akkor is vége ha a mellette lévő kiságyban van... Sose értettem azokat, akik egy szobában alszanak a gyerekkel, mondván hogy "kényelmesebb" felkelni ha valami baja van.

 

Bár kicsit továbbgondolva, lehet így készülnek a szivárvány gyerekek és a hópihék.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

éjszaka ment el az áram és nem világított gyereknél az éjszakai lámpa aki emiatt brutális üvöltésbe kezdett mert megijedt hogy sötét van

Felébred a gyerek arra, hogy kialszik a fény?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én is meglepődtem rajta, de igen. Amúgy szerintem az lehet a trükk hogy ő nem egyben mélyen alszik végig egy éjszakát hanem fel-fel ébred néhány percre, picit mocorog, gügyög aztán visszaalszik. Meg ugye ő még nagyon pici, etetésre fel szokott kelni fix időpontokban. 

Zárójelben megjegyezném, hogy a természetben olyan teljes sötétség nincs, amit rolóval, vagy sötétítő függönnyel el lehet érni. Aki túrázott már éjjel, az tapasztalhatta, hogy lámpa nélkül, ha hozzászokott a szemed, simán látni mindent. Baromi jó egy szobában, ha meg tudod oldani, a csillagfény. Az is jópofa ami lentről világít, de gy ilyen https://www.stellarlighting.co.uk/news/how-to-make-a-star-ceiling nagyon király tud lenni.

Fogalmam sincs ki találta ki, hogy tök sötétbe kell aludni, de az egy idióta.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

ha hozzászokott a szemed, simán látni mindent.

Ez így általánosan nem igaz: felhős, ködös, hold nélküli időben, erdőben meglehetősen sötét tud lenni. Én majdnem minden este futok mezőgazdasági utakon, de az utóbbi napokban nem tudtam kikapcsolni a fejlámpát annak ellenére sem, hogy viszonylag jó minőségű az út futáshoz és jól ismerem a terepet. Az nyilván más, mikor tiszta az ég, netán telihold, akkor nem feltétlenül kapcsolom be a lámpát.

este (éjszakai) futáshoz NE is kapcsold ki a fejlámpádat!!! Ma magyarországon minden külterület vadászterület (kivéve temető, reptér, stb).
Igen kellemetlen tud lenni, amikor olyan helyen futsz, ahol éjszaka vadászat folyik.

Ps: felhős idő egészen jól vissza tudja tükrözni a közeli város fényeit (persze, nem az erdőben).

Az állítás úgy szólt, hogy a "természetben". A természet alatt az értendő, ahol nincs városi/falusi fény, ami visszatükröződhet. Ahol én futok, ott még simán lehet némi visszatükröződés, de még az is kevés felhős idő esetén. A napokban garantált lett volna a pofára esés lámpa nélkül.

Este világítás nélkül csak ott futok, ahol nincs vadászati veszély (hivatalosan talán nem is külterület, vannak lakóházak), de köszönöm a figyelmeztetést. Ahol van vadászati veszély, ott inkább lámpával sem futok.

Ebben igazad van. Én lapvetően arra utaltam, hogy az alváshoz a tök sötét nem természetes, tehát szerintem nem is egészséges.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem véletlenül találtak roló nyomokat a barlangokban, általában az ősember barlangászfelszerelése mellett :)

Na jó viccen kívül, nem véletlenül van egy csomó barlangban ősember nyom, a pusztai életből nem marad meg semmi, ott sokkal nehezebb találni bármilyen leletet. Én úgy gondom, mint jó pár történész, hogy a barlangok, egyfajta templom szerű, szakrális helyek voltak.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nem teljesen idióta, a melatonin termelést gátolja a mesterséges fények többsége. Maximum annyi a gond, hogy túllőttünk a célon a teljes sötétséggel.

Fontos tudni, hogy nem csak a fény intenzitása számít, hanem a hullámhossza is. A kék fények blokkolják a melatonin termelést a legjobban.

Én olyat csináltam éjszakai fénynek, ami a tábortüz színét szimulálja: egy 12V zseblámpaizzó van annyira alulvezérelve, hogy éppen csak pislákol a fénye, és ezt egy só-búra alá tettem. Nagyon kellemes narancssárga fény, amiben simán jól lehet aludni, de annyit lehet látni ami elég ahhoz hogy eltaláljunk az ajtóig. Fontos, hogy ez valódi izzó, tehát rendes színképe van, mint egy tábortűznek.

Hat, 15 misibol lehet jobbat is mint akksi alaput talan, olcsobban?

az is igaz, hogy ott 35k nem annyi mint itt 35.

 

meg mondjuk ez alma-korte, ott a hegyen nincs mas, itt a topikban viszint aramszunetre valo keszules a topik.

Hát, most gyorsan árgépen megnézem az aggregátor árakat... Ennek is felbaszta az árát a körülmények... De egy normális teljesítményű 3 fázisú, ami kb. elbírja a teljes házat ugyanúgy, az kb. vetekszik az akksipakk árával.

"Sose a gép a hülye."

Nekünk van három fázisú aggregátorunk.
Már kisebbet vennék (pl. Honda GX160 motoros AGT változat). Nem érdemes peak load-ra méretezni, mert a nagyobb mindig többet fogyaszt, akkor is, ha nem terheled.
A nagyfogyasztókat - legtöbb esetben - vagy tudod nélkülözni, vagy más megoldással ki tudod váltani áramszünet esetén. Pl. klíma nincs: (nekem) nem akkora gond; főzni tudok valamelyik túraszettemen is; melegvizet tudok fával is csinálni, stb.

A kritikus infrastruktúrát (egyelőre hűtő és a gépészet szivattyúi) állítom át akku + UPS üzemű inverter táplálásra, aztán majd meglátjuk. Talán a következő lépésben szolárt is kap.

Dilemma volt, hogy 12 V-os vagy 24 V-os legyen a DC oldal.
Amik elbírják a hűtő indításakor fellépő teljesítménycsúcsot, azok szinte kivétel nélkül 24 (vagy 48) V-osak.
Egyelőre mégis 12 V-tal próbálkozom. A készülék egy "HomeSin 1000 Smart" kínai UPS. Most várom hozzá a 200 Ah-s akksit.
Ha nem birkózik meg a hűtővel, akkor maradnak neki a szivattyúk, vagy megpróbálom hasznosítani a lakóautóban.
Gondolkodtam azon is, hogy ha az UPS-t lekapcsolom a hálózatról, és az akksit töltené egy szolár töltésvezérlő, azt vajon tolerálná-e.

Ahm ize ... good for you! Az ajto durvan koszos.

Szerkesztve: 2022. 10. 31., h – 10:33

"tesla owner"... okké!:D

Király, csak rohadt drága. Sokkal kevesebből kijön jó minőségű benzin/LPG/földgáz trifuel generátor, de akár komolyabb dízel generátor is.

"Everything fails, all the time."

Van több előnye is ennek a setupnak:

1. A generátort karban kell tartani, belerohad az üzemanyag, illetve a benzin/LPG/gáz/dízel ára is tényező, de ahogy mostanság állnak a dolgok az elérhetősége is kérdőjeles a jövőben (ha 10+ éves távlatba gondolkodunk). 

2. A generátornak csak akkor van haszna ha tényleg vészhelyzet van, simán lehet hogy évekig nem használod és emiatt nagyon lassan térül meg az ára, a napelem/powerwall kombó pedig folyamatosan beépül az életedbe és bár elsőre komoly kiadás, előbb/utóbb visszahozza az árát. 

3. Tiszta energia blablabla zőőőőőőd ha jószándékúan megfeledkezünk az aksi gyártásának lábnyomáról, de ugye a generátort is le kell gyártani és etetni is kell valamivel.

Ezek a generátorok annyira nem bonyolult dolgok, egy normális faluban meg tudod javíttatni valamiért cserébe, vagy akár magad, viszont egy ilyen akksit ha vége van, akkor vége van, nem igen újítod fel házilag.

De megint az a kérdés, hogy mire készülünk? Pár napos áramszünetre (lokálisan) vagy világvégére, vagy a kettő között valamire?

De megint az a kérdés, hogy mire készülünk? Pár napos áramszünetre (lokálisan) vagy világvégére, vagy a kettő között valamire?

Megnézve a videó kb. felét, nekem az a tippem, hogy a setup célja az elektromos autó olcsó táplálása.

Van egy Teslája, van powerwall, van napelem. Hazatér a közlekedésből, feltolja az autót, lehet éjszaka vagy felhős ég, mindegy, a powerwallban van energia, fel tudja tölteni az autót.

Az, hogy rövid vagy hosszú áramszünet esetén a házat is lehet táplálni, az egy kellemes extra.

Csodálkoznék, ha a ház áramszüneti táplálása erős szempontként megjelent volna a rendszer tervezésekor. Épp ezért egy generátor fel se merült valószínűleg, mert nem arra a problémára ad megoldást, mint amire ennek a rendszernek a tulaja készült.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Tevedsz, a Powerwall edeskeves egy Tesla feltoltesehez. 13.5kWh a Powerwall, a Teslak meg 60kWh-s akkunal kezdodnek, plusz toltesi veszteseg, stb.

Magyarul a legkisebb akksis Teslat is jo esetben 17% korulre tudod feltolteni egy Powerwallbol, a long range valtozatot meg kb. 10-11%-ra. A villanyauto toltes a nappali csucstermelesbol van megoldva (ha eppen otthon vagy termeszetesen). Ezek a rendszerek intelligensek, tudod prioritizalni hogy a termeles mennyisegetol fuggoen milyen nagyfogyaszto kapcsoljon be, pl. eloszor legyen 50% az akksi legalabb, utana (vagy kozben ha nagyon sut a nap) futsuk fel a melegviztartalyt, aztan mehet az akksi 80%-ra, es ha ez is kesz mehet minden a villanyautoba, stb. Termeszetesen mindez az aktualis fogyasztas ellatasa felett.

A Powerwall lenyege az hogy a haz teljesen energiafuggetlen, ahogy a video is mutatja, elnek mintha semmi nem tortent volna, abszolut 0 valtozassal az eletukben. Sutnek, foznek, megy a legkondi, van melegviz, semmilyen megszoritast nem kell alkalmazniuk az eletvitelukben.
Mi itt Europaban nagyon hozza vagyunk ahhoz szokva hogy nincs vagy extrem ritka aramkimaradasok vannak amik nem is tartanak sokaig. Floridaban, hurrikanszezonban teljesen normalis hogy nincs villany napokig.

A "napokig" érdekes dolog egy PowerWall esetén, mert itthon is olyan ~210kWh havi átlaggal lehet számolni, kint meg még többel, azaz olyan 7kWh/nap, ami egy fullra töltött PowerWall-nak két nap - azaz csak akkor megy minden gond nélkül az élet tovább, ha napközben a napelemek a napi fogyasztás 100%-át megtermelik.

Napkozben a napelemek a napi fogyasztas tobbszoroset meg kell termeljek. Meg egy 5kW-os rendszernek se okoz gondot 7kWh egy napra, akinek meg ekkora haza van + powerwallja + villanyautoja az 10kW alatt nem epit rendszert, szoval a napi fogyasztas nem lesz problema.

Azt a fontos tenyt viszont ne felejtsuk el hogy a videoban Florida szerepel! Ott telen-nyaron sut a nap, az ev 365 napjan vidaman elvagy egy komolyabb solar rendszerrel + akksival.

Azt a fontos tenyt viszont ne felejtsuk el hogy a videoban Florida szerepel! Ott telen-nyaron sut a nap, az ev 365 napjan vidaman elvagy egy komolyabb solar rendszerrel + akksival.

+1

Nálunk most egy hétig volt takony időjárás, nem termelt ~semmit.

1. Ha odafigyel rá az ember, nem rohad bele igen sokáig ha etanolmentes benzint tesznek bele. A normál gázolaj akár évtizedekig is eláll ha nem kerül bele víz, ráadásul vészhelyzet esetén helyettesíthető biodízellel. A PB-gáz meg a földgáz szintén nem romlik meg és kizártnak gondolom hogy bármelyik eltűnne, évtizedes távlatokban sem. Még a benzin csak-csak, na de a többitől komplett iparágak függenek.

2. Én vészhelyzeti áramtermelésre gondoltam elsősorban, folyamatosan üzemeltetni nyilván nem éri meg. Bár kíváncsi lennék egy olyan számításra, hány évre való gázolaj vagy egyéb üzemanyag jönne ki egy ilyen napelemes-akksis rendszer árából, ha még azt is hozzávesszük hogy az akksikat meg a napelemeket is előbb-utóbb ki kell cserélni.

"Everything fails, all the time."

Ha odafigyel rá az ember, nem rohad bele igen sokáig ha etanolmentes benzint tesznek bele. A normál gázolaj akár évtizedekig

Ráadásul a heti egy tesztindítás (javasolt 10 perc járatás mondjuk) gondoskodik róla, hogy ne álljon benne évekig az üzemanyag. 

trey @ gépház

Persze, ez is működőképes opció de ismerek olyat aki azt állította a saját weboldalán hogy a villanyautó töltögetése neki túl sok, érkezés után nem szán rá 10 másodpercet... hogy várhatnánk el hogy hetente 10 percet generátorral foglalkozzon a drága idejében? ;)

De most hogy kigonoszkodtam magam: igazából mindkettő opció működőképes és a helyzettől függ hogy melyik az optimálisabb. Én személy szerint inkább a napelem+powerwall kombó irányába húzok. A megtérülés lassabb de idővel biztos megtérül, ki tudja kinek mit intéz a kormánya a jövőben áram ügyben. Nekem speciel iszonyat felesleges pocsékolásnak tűnne egy generátort megvenni és hetente 10 percet járatni arra az esetre hogy ha esetleg egyszer véletlenül beüt a gebasz. 

hogy várhatnánk el hogy hetente 10 percet generátorral foglalkozzon a drága idejében? ;)

Nem kell vele hetente foglalkozni, egy rendes generátor időzítve, automatán végzi. Órára indul, forog, leáll, Android alkalmazásban riportol.

https://hup.hu/treyblog/20220822/generator

trey @ gépház

Korrekt, ettől függetlenül a mondandóm másik fele továbbra is áll: vész esetére túl nagy beruházás, simán lehet hogy soha a büdös életbe nem lesz rá szükséged, kvázi kidobott pénz. A napelem+aksi kombó pedig napi szinten használatban van és folyamatosan kiszolgál/hozza be az árát.

vész esetére túl nagy beruházás, simán lehet hogy soha a büdös életbe nem lesz rá szükséged, kvázi kidobott pénz

Attól függ, hogy milyen értéket véd. Ez a generátor néhány millióba kerül, de véd mondjuk 100 milliós értéket. Ha egy szerencsétlen áramszünetben (csitt-csatt fél órán keresztül) keletkezik 20-50 milliós károd hardverhibából + kiesés miatt keletkezett üzleti károd, akkor lófasz összeg.

A napelem+aksi kombó pedig napi szinten használatban van és folyamatosan kiszolgál/hozza be az árát

A kettő nem zárja ki egymást. Nálunk így van:

napelem -> inverter -> hálózat -> ... 

                                               -> generátor -> akkumulátor (UPS) -> hardverek

trey @ gépház

Gondolom a klímád kültériegysége neked is a szomszédra néz és kb. 20 cm re van van kerítéstől. És nem érzed problémásnak.

De ha te akarsz csendet, akkor kuss legyen.

Csak bele ne fuss egy még nagyobb faszba, mert akkor az olyan lesz, mint amikor a pályán 150 -el lökdösik le egymást az alfahímek. Valamelyik belehal.

 

Szerk: Bocs a 150-el keveset írtam.

s igaza van copass -nak amit lentebb írt. Majd jön kis állatok mérgezése, savazás, áztatás a szomszéd háború, esetleg ha többeknek is a begyébe kerülsz még durvább.

Kis közösségben az a jó (és rossz), hogy benne kell élni. Van aki ezt nem bírja és elmegy a tömegbe, mert az már nem közösség, és úgy érzi már nem kell foglalkozni senkivel (s vele se foglalkozik senki).

Akkor van a gond ha az ilyen lelkületű ember -valami ok miatt- visszacsöppen egy kis közösségbe.

Annyira tipikus(an magyar). (Szinte) semmi konkrétumot nem írtam le, de reflexként jön a reakció - bármiről is van szó - én viseljem el és pont. Tudom, az autó odaparkol ahol elfér, az ajtónak nyílnia kell, az ő gyereke hadd üvöltsön ha jól esik neki, az én gyerekem meg ha álmos, akkor tud aludni a flex/benzines fűkasza/nyáresti teraszos hejehuja közben is. Ha meg nem alszik, akkor igazából nem is álmos.

Vidéken, faluban, tetszőleges normálisan viselkedő kisközösségekben, amiről te beszélsz, nem merül fel a probléma, mert az emberek odafigyelnek és figyelmesek is a másik emberrel. Nem veszik személyes támadásnak, ha a másik ember teszem azt este 22-06 között ragaszkodna a csendes, pihentető alváshoz.

A válaszom azért született, s lett olyan amilyen, mert ez a mondatod,

"Semmilyen zajforrast nem viselek el a szomszedtol. A hoszivattyujara is addig hivattam a szerelőt amíg nullára le nem halkitotta."

hogy úgy mondjam túl "asszertívre" sikeredett.

S hogy elérte célját, az mutatja, hogy másodszorra már jobban sikerült.

"Vidéken, faluban, tetszőleges normálisan viselkedő kisközösségekben, amiről te beszélsz, nem merül fel a probléma, mert az emberek odafigyelnek és figyelmesek is a másik emberrel. Nem veszik személyes támadásnak, ha a másik ember teszem azt este 22-06 között ragaszkodna a csendes, pihentető alváshoz."

Ha végig olvastad, én is azt írtam, hogy a kis közösségekben az ember tisztában van azzal, hogy ezekkel az emberekkel együtt kell tudni élni (legalábbis a többséggel) és akkor az nekem is pluszt hoz.

S nem nem azt írtam "bármiről is van szó - én viseljem el és pont." Csak azt, hogy ne tégy olyat a szomszédoddal, ami téged felháborítana, ha veled történik.

De az első hozzászólásod nem igazán erről szólt. semmi "teszem azt este 22-06 között ", csak úgy simán "kuss legyen".

Ez, amire most válaszolok sokkal jobban tetszik. Csak azt a "Annyira tipikus(an magyar). " tudnám feledni.

ez nem érzékenység kérdése. mindig azokkal van a probléma akik mindenhatónak képzelik magukat és beleszarnak a törvényekbe...
kisvárosban kertesben szomszédom kitalálta hogy az milyen jó lesz ha a medence szivattyújának a hosszabítóját a házam ereszcsatornájára felakasztja. mondtam neki hogy szedje le mert ez így nem biztonságos. persze leszarta, ezt a kis csevejt szépen felvettem videóra és bevittem a műszaki osztályra hogy nézzétek már itt egy hülye.
mondták hogy jelentsem fel a rendőrségen, mert ez hozzájuk tartozik...de ha már itt vagyok azért megnézték hogy milyen épületek vannak a telken, mert hát a videón szerint sok az épület...kimentek helyszíni szemlére. kiderült hogy nem kicsit túlépítette a telket, házat is bővítette terv nélkül. szóval egy elég komoly szarvihart kapott a nyakába.
amikor bejött az építészirodába hogy készítsük már el a szükséges terveket, azért azt a fejet videózni kellett volna mikor leesett neki hogy én fogom kihúzni a szarból!:D

Nagyon helyes. Így kell bánni a sok trógerrel, aki azt képzeli, attól hogy megvette a családi házát + terepjáróját neki mindent lehet, a szomszéd meg mindent köteles elviselni.

Nem. Megvetted a családi házat, az autóval beállsz szépen a telekre és délután 6-tól síri csendben vagy.

"Mondták már neked, hogy költözz tanyára?"

ez se jobb!:D tipikus faszkalap hozzáállás.

témában érdekes video tanyacsenölrül: amikor a városiak vidékre költöznek

fordítva is igaz, amikor a tanyasi suttyó beköltözik a nagyvárosba és ugyanúgy viselkedik mint othhon.
nem érti mi az hogy társasházban élni, nem érti hogy miért gáz ha este 10 kor jut eszébe hogy felfúrja a TV-t!:D

én kisvárosból mentem nagyvárosba, meglehet szokni mindent ugyanúgy.
vidéken ott a traktor, ugat a kutya, flex, fűnyíró,stb.
városban forgalom, dudálnak, fúrnak,stb.
ha probléma van ugyanúgy balhézol vidéken is, nagyvárosban is.

Csak, hogy jól értem-e:.

Felnyomtad a szomszedodat az eredeti problematol teljesen kulonbozo indokkal, azaz amivel csak tudtad.

Majd ezzel buszkelkedsz az interneten.

Hat orulok, hogy nem az en szomszedom vagy.

 

Az is megerne egy miset, hogy hogyan tudta a keritestol elvileg 3 meterre levo ereszcsatornara hosszabbitot akasztani.

Lehet, hogy egy hosszu evekig elhuzodo egymast feljelentgeto gyumolcsozo kapcsolat kezdetenek vagyunk a szemtanui.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem én kezdeményeztem az eljárást, mivel én nem arra tettem panaszt. engem az ereszcsatornára akasztott elosztó zavart.
építészettel foglalkozom, láttam hogy túlépíti a telket. leszarom hogy ki mennyire baszik ki magával, mert tudom hogy az engedély nélküli építés 2-3x annyiba kerül utólag legalizálni vagy bontani.
de ha veszélyzeteti az én testi épségemet vagy bármilyen más hátrányom származik az ő akciójából, akkor megteszem a lépéseket.

"Az is megerne egy miset, hogy hogyan tudta a keritestol elvileg 3 meterre levo ereszcsatornara hosszabbitot akasztani."
oldalhatáron álló ház megvan, aminek átlóg az eresze 50 centire?!:D mivel az én telkemre kell elevezetni az esővizet, ezért az ereszcsatornába kötött lefolyó az én telkemre visszi a vizet. tehát ha a paraszt elosztójából "véletlenül" (rángatja, megsérül a kábel láttunk már ilyet) áramot kap, akkor megrázhat.

nagyon rég elköltöztem onnan, az új tulajdonossal nagy cimborák lettek. aztán összevesztek a telekhatáron és "medencés barom" leütötte egy lapáttal az új tulajt...

nagyon komoly problémák voltak nála a biosban, ez csak egy volt a több tucatnyi faszságából...

akkor én vállalok érte felelősséget, mivel az a gerenda az én házamhoz tartozik. tehát ha onnan leesik, mert ráncigálja és megbassza az áram akkor engem fognak felelősségre vonni.
hogy miért fúrtam fel azt oda, amikor nyílvánvalóan nem biztonságos.

"Pont azért lakom vidéken, mert van közösség."
minden közösségben van egy hülye.

Különbség van vidék és aglomeráció között. Ide nem random költöznek mindenféle emberek, hanem legtöbbjüknek helyi kötődése van, ismerik egymást. Nyilván itt se mindenki mindenkivel haver, de van különbség.

4000 m2 a telkünk, és közvetlen szomszédaink már nincsenek. Gondoskodtunk róla, hogy ne is legyenek.

Kedvenc sztorim a haveromtól János, aki mellettük lakik, akikkel öribarik voltak 5-10 évig, egymásnál öntözték a virágot, amíg a másik nyaralt, átjártak, talán még az asszonyt is megosztották (na jó, azt talán nem :D).

Aztán egyszer csak észrevették, hogy lassú az internet. Kiderült, hogy János, a fillérbaszó lecheli a WiFi-t.

Onnantól kezdve az öribarik egymás el sem viselik.

- Minek most nyírod a füvet?!

- Minek jár át a nyüves macskád?!

Szokásos falusi idilli kép.

trey @ gépház

20+ éve vagyok az építészetben, tudnék sztorizni milyen eszközöket elővesznek a szomszéd háborúban!:D
mert ha a tulajdonodról van szó, akkor az vérre megy!:D
a legaljától kezdve a kifinomultabb módszereken keresztül van minden.
volt aki megmérgezte a szomszéd jószágait, kutyát, macskát. vegyszereket locsoltak át hogy kiégjen a fű,virág,stb.
szomszéd indokolatlanul magasra épített melléképületéhez telepített egy öntöző rendszert, ami szépen áztatta a földet a fal tövében.

Napestig tudnám sorolni a sztorikat, amik a végén akár tettlegességig is fajultak ... Az ember az ember, ha városban lakik, ha vidéken. Az emberi természet nem változik meg attól, hogy valaki eladja a városi lakását és falura / tanyára költözik. A "gyüttmentekről" bőven lehetne beszélni. De a tős-gyökeresekről is. Akik "gyüttmenteznek". :D

trey @ gépház

ezért mondtam hogy a jó szomszédság, közösség addig tart amíg melléd nem költözik egy hülye.

ez friss: anyám kisvárosban él egy kis utcában. utcafronti (mondtam neki hogy ne vegye meg, de hiába...) a ház. nincs előkert, tehát a telekhatáron van a ház, ~1 m ződ virágokkal az út széléig, ~ 3 m út, majd ~1 m járda, majd szembe szomszéd háza. ez elég kicsi távolság. szomszédnál nagy a jövés menés, mert állatokat tart és feketén vág minden hétvégén. tehát traktor, autók, falunap,daráló egész nap megy, füst,szarszag amit akarsz. bónuszként rendszeresen odaparkoltak az ablaka alá a falhoz arra az 1 méterre...
normálisan meg lett kérve hogy ezt ne csinálja...
ablak alá parkolásra megoldás: hozattam szép nagy termésköveket amiket kiraktunk arra az 1 méteres sávban a ház szélességében bokrokkal. nem álltak oda többet...
feketevágás,zaj,szarszag: egyszerűen meghívtam egy kávéra és megkérdeztem tőle hogy halja-e azt a zajt ami tőlük jön? nem értette, láttam az arcán...
kértem hogy kevesebb zaj, nem kell falunap minden hétvégén, takarítson az állatai körül, szállítassa el a szart.
ha nem lesz változás, akkor hivatalos útra terelem az egészet a szomszédokkal összefogva és akkor nincs visszaút.
persze semmit nem csinált...
szóval szomszédokkal együtt jegyzőhöz el, birtokvédelem on. leadtunk egy valag videót, képet hogy folyik át a szar kerítésen, parkolás ablak alá,stb...
pár hatóság kiment szemlézni, sokáig tartott de nyugi lett a vége. gyakorlatilag mindenét pénzé tette hogy kifizesse a büntetéseket, a melléképületét is el kellett bontania mert nem lehetett volna az se ott...
persze mi lettünk a gonosz szomszédok akik tönkretették az életüket...

a ház előtti fű az nem az út része. van ott egy elektromos oszlop is...szóval akkor az is veszélyeztet...
arról nem is  beszélve, hogy az út melletti murva után jön a fű,árok,fa,oszlop!:D
akik köveznek azok közvetlenül az út szélére teszik, az veszélyes. ez messze van.

hol írtam olyat hogy az enyém?!:D
nem torlasz mert senkit nem gátol meg semmiben, mivel nem közelekédi út.  autónak meg pláne semmi keresni valója a ház előtti füves közterületen. a beállón megállhatna, de ott meg azért nincs keresni valója mert akadályozza az én behajtásomat a telkemre.
közterület az ami a telekhatár és az út között van. közterületet az önkormányzat felülgyeli, az utat meg a közút.

A helyi utakat az onkormanyzat kezeli, nem a kozut.

De ha most akkor az nem a te teruleted, akkor igazabol mindegy, hogy akadalyoz vagy sem, nem rakhatsz ki semmit oda, mert nem a tied.

 

szerk.: ja es ez nem az 50-es evek, nincs fekete vagas. Meg masnak is vaghat legalisan, ha az is kistermelo, es 30km-en belulrol jon.

kitehetsz, ha engedélyezteted. ha elkapnak akkor megy a bünti.
ez elrettentésnek lett szánva, hogy megértsék egyből hogy "oda nem parkolsz paraszt! látod ott egy krva nagy kő!"
van akivel csak így lehet. később ez teljesen sövény lett, de az időigényesebb móka...

a köztudatban így maradt meg, arról aki rendszeresen vág disznót illegálba. tehát abból él, és persze nem adózik utána.
az a feketevágás más amiről te beszélsz az más történet:

„Elítélt feketevágók. X. Y.-né, p.-i, 52 holdas asszony azzal a mesével akart vágási engedélyt szerezni, hogy hízott disznaja beleszaladt az udvaron feldőlt vasvillába. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a vasvilla egyik ágát kihajlították, és úgy vágták a sertés torkába. A sertést elkobozták. A kulákasszonyt a nyíregyházi járásbíróság egyévi börtönre, kétezer forint pénzbüntetésre és 10 hold föld elkobzására ítélte. N. N. r.-i kulák, volt hentes és mészáros feketevágásért került a bíróság elé. Négyévi börtönre, kétezer forint pénzbüntetésre, ezer forint vagyoni elégtételre és mezőgazdasági vagyonának elkobzására ítélték.”

> szomszédnál nagy a jövés menés, mert állatokat tart és feketén vág minden hétvégén.

Szóval volt egy ember, aki meg tudta tartani a függetlenségét a globalista elnyomó hatalomtól és te jó káderként felnyomtad, nehogy Klaus Schwab engedélye nélkül húst ehessen.

Én inkább lepacsiztam volna vele, hogy adjon a húsból nekem is tisztességes pénzér.

Kisváros: magyarul falu, hiszen minden falut várossá nyilvánítottak mostanság. A tanya csenölös link lehet hogy tényleg neked szólna. A tisztességes emberek malacot vágnak és azt eszik.

Ezt a kő kirakosgatást mondjuk én gyűlölöm. Kirakja a paraszt közterületre, aztán a végén nincs hol parkolni az egész kibaszott utcában. Ehhez még hozzájön, hogy akinek kapubejárója van se jár be, hanem kint az utcán pihenteti az autót. Miért zavar annyira, hogy az utcán más is megáll? A városi életnek ez velejárója. Nem a telkedre ment be, nem a felhajtódon állt meg. Olyan ez picit, mintha már a másik ember létezése zavarná a kirakosgatót. Meg kellene látni az embert is egymásban. Nem biztos, hogy azért áll ott meg, hogy Veled kibasszon.

"Meg kellene látni az embert is egymásban. Nem biztos, hogy azért áll ott meg, hogy Veled kibasszon."

minden autóval rendelkező ember egy kibaszott lusta disznó. ott és úgy áll meg ahol kedve van, otthagyja a kocsit és leszarja a következményeket.

"Nem gyaloglok egy métert se, akkor minek vettem ezt a kúrva autót?!"

A legjobb példa erre, a Nánásiék kisbótjának a kálváriája a balatonnál. nem volt elég a parkoló, ezért a celebhiéánák elkezdtek parkolni az utcában mindenhová. megnövelték a forgalmat és tönkrevágták az egész környéket. szépen kirakták őket a városközpontba ahol van elég parkoló.

Ezt a kő kirakosgatást mondjuk én gyűlölöm. Kirakja a paraszt közterületre, aztán a végén nincs hol parkolni az egész kibaszott utcában.

A KRESZ szerint lakott területen az úttest szélén lehet megállni és parkolni. Az útpadkán engedélyezheti tábla a parkolást, de ha nincs ilyen, akkor mindegy, hogy van-e kő vagy nincs.

Van hol parkolni: az úttest szélén.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Csak annyit mondtam, hogy a KRESZ szerint illegális (lakott területen belül)

Lehúzódhat az ember előzékenységből, csak lehet, hogy büntetés lesz a jutalma.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezért nem szeretem azt a fene nagy haverkodást. Inkább lassan, öt-tíz év alatt épüljön a kapcsolat, minthogy vissza kelljen kettőt lépni. Az annyira kellemetlen.

Mi nem vagyunk nagy összejárósok, de normális emberi kapcsolatokat létesíteni attól még lehet. Nem kell egymás feleségét dugni meg egymás faszát szopkodni.

Es tolti legalabb az autot, amig nem jarhato ut?

Valameddig biztos.

POWER STATE HOME ELECTRIC LOADS CHARGING BEHAVIOR
On Grid Any Load Vehicle charges as normal
Power outage with Powerwall above energy threshold (or optionally with surplus solar) Low Loads Vehicle charges with surplus power and energy
High Loads Vehicle slows charging to prioritize your home loads
Power outage with Powerwall below energy threshold Any Load Vehicle stops charging

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 11. 01., k – 11:59

Budapesten meg már 8 napja ősz tejfölköd van.