IP kamera 2022

Volt már pár IP kamerás topic, de kevésnek tartom a konklúziót, illetve elég régiek is.

Első körben a következő kritériumaim vannak:

- Kültéri kivitel.

- NE cloud alapú legyen, vagy legalábbis anélkül is lehessen konfigurálni és használni.

- legyen mozgásérzékelés, és valami notification. Utóbbinak örülnék ha public API-t használna, és nem közvetlenül a kameráról menne ki (tehát pl. egy ottani linuxos vas alól menjen ki).

- belső webszerveren legyen liveview, és ezt lehetőleg tudjam kicsatornázni egy reverse proxy-val.

- legalább full HD felvétel.

Ami jó lenne:

- Lehetőleg Ethernet+PoE táplálás. Bár a wifi sem kizárt, de azt könnyebb leültetni.

- ne kelljen a rögzítéshez dedikált NVR, linux alól tudjam rögzíteni.

- jó infra, de csak mozgásra kapcsolja be az infrát. Nem létszükséglet, mert hozzá tudom barkácsolni ezt a funkciót.

 

Net van a helyszínen, de csak forgalomkorlátos mobilnet, ezért is fontos lenne hogy feleslegesen ne legyen terhelve.

Nem zárkónám el a Rpi-ből barkácsolástól sem... csak legyen hozzá valami kiforrott szoftver. Viszont Rpi-t most nagyon nehéz beszerezni.

Hozzászólások

Habár a mozgásra kapcsoló infrában nem vagyok biztos, de a felsoroltak nagyrészét teljesíti akár a Dahua legolcsóbb IP modellje is, az IPC-HFW1230S.

Sok helyre telepítettem ilyet (és drágább árfekvésű Dahuákat) rögzítővel és anélkül is, nem szokott gond lenni velük.

hadd kérdezzem meg: ha nem látja a mozgást aktív IR reflektor hiányában - akkor hogyan/mire kapcsolná be azt?
vagy legyen benne külön mozgásérzékelő ami kapcsolja az IR-t?

Nem, a mozgásérzékelő infra (PIR) szenzorral működik, nem infra fénnyel. De létezik mikrohullámú is.

Ha ilyen nincs benne, akkor nyilván csak szoftverből tudná, de ekkor is tudhat olyat, hogy egy képkockára bekapcsolja, legközelebb 1 mp múlva csak. HA van eltérés, akkor pedig folyamatosra. És ezt is csak azért erőltetem, mert az áramellátás is korlátos (napelem/akku).

- Kültéri kivitel.
- NE cloud alapú legyen, vagy legalábbis anélkül is lehessen konfigurálni és használni.

ezt azert mindegyik tudja (na jo a noname olcso kinai vackok elegge ragaszkodnak a cloudhoz, de a legtobbe be lehet valahogy kapcsolni az onvif tamogatast vagy legalabb van rtsp url-juk, bar azokban altalaban nincs sok koszonet, mert hianyos, bugos implementaciok)

- belső webszerveren legyen liveview, és ezt lehetőleg tudjam kicsatornázni egy reverse proxy-val.

hat a legtobb kameranak a live viewhez bongeszo plugin kell, ami altalaban csak windozra/IE-hez van. talan az ujabb modellek mar tudjak html5 videot.  Dahua pl. tudja, hikvision, foscam nem. (legalabbis a 3 eves modellek)

- legalább full HD felvétel.

ezt a noname kinai szarok is tudjak, mas kerdes hogy az optika/szenzor kicsi hozza es emiatt fullhomaly/zaj a kep :) de pixelre megvan a fhd...

- Lehetőleg Ethernet+PoE táplálás. Bár a wifi sem kizárt, de azt könnyebb leültetni.

ez erdekes kerdes, en meglepo modon azt tapasztaltam, hogy a wifit is tudo kamerakbol kisporoljak a poe-t, mind1 hogy kinai vacak vagy markasabb gyarto termeke...

- ne kelljen a rögzítéshez dedikált NVR, linux alól tudjam rögzíteni.

zoneminder vagy motion ingyen (bar mind2 eleg fapad), vagy van par szep de fizetos sw.

zoneminder meglehetosen cpu igenyes, legalabbis a mozgaserzekeles (pixel osszehasonlitgatasok, sok matek) es a live view (mjpeg tomorites es streameles) resze. rogziteni mar egy ideje tudja  akamerabol jovo streamet ujratomorites nelkul, bar bongeszoben csak a h264 jatszhato le, a h265 nem...  a motion elvileg tud olyat is, hogy a lowres substreamet elemzi csak, nem a fullhd-t.

- jó infra, de csak mozgásra kapcsolja be az infrát.

lol.

mondjuk en eleve nem szeretem a kameraban levo infrat, altalaban nagyon gyenge es csak arra jo hogy odacsalja a bogarakat, pokokat. jobb 1-2 meterre a kameratol egy kulon infra lampa (alin 10$ korul valogathatsz mar), aminek az az extra elonye is van, hogy lesz arnyeka a dolgoknak, igy pl szurke hatter elotti szurke macska is latszani fog (az arnyeka legalabbis :))

> Nem zárkónám el a Rpi-ből barkácsolástól sem... csak legyen hozzá valami kiforrott szoftver. Viszont Rpi-t most nagyon nehéz beszerezni.

nem hinnem hogy olcsobban jonnel ki, es az rpi kamerak amiket eddig lattam iszonyu gagyi kepminoseguek.

Jelentem, a 2022-es Hikvision sem hajlandó plugin nélkül, de még azzal sem nagyon megszólalni :-)
A tuti az IETab plugin chrome-hoz/Edge-hez + a gyártó pluginje.

Nem is igazán szoktam érteni a Hikvision körüli hype-ot, ők is "csak" egy kínai gyártó, bár tény, hogy a biztonságtechnika/megfigyelőrendszerek világban (is) úgy működik a legtöbb ember, hogy van az általa preferált/istenített márka, legyen az dahua, hikvision, provision, stb., és csak abban hajlandó gondolkozni.

Na mondjuk azzal én is szívtam rendesen, amikor olyan stream-et akartam csinálni, amit egy böngésző live módban megeszik. Hihetetlen, hogy ez nincs normálisan megoldva. A pluginnak azért nem örülnék, mert az telóra/tabletre is lesz?

De az rtsp is működhet, arra jobb híján vlc-vel rá tudok akaszkodni, az elég sokmindenre van. Majd valahogy kitunnelezem.

HD: igen, elsősorban arra gondoltam, hogy használható is legyen a HD kép :)

Zoneminder/motion tetszik, pont valami ilyesmire gondoltam. Egyetlen hátrány, hogy így egy erősebb vasat kell odatenném, és mint azóta írtam, áramban is limitált vagyok. Jelenleg egy embedded cucc van ott, az akkor ehhez tuti kevés.

Azt nem értem viszont, hogy az infra miért vonzaná oda a bogarakat... elvileg nem látják. Ha csak nem a hőre mennek. De ezért írtam én is, hogy ezt tudok barkácsolni, pont ilyen mozgásérzékelő/IR reflektor kombinációval.

Rpi: nem is az a cél feltétlenül hogy nagyon olcsó legyen, hanem hogy tudja amit szeretnék :) Rpi-nél az új nagyobb szenzoros kamerával dolgoztam volna, bár abból lehet nincs NoIR.

> Jelenleg egy embedded cucc van ott, az akkor ehhez tuti kevés.

tuti. 4 magos E3845 procis embedded ipari pc van a helyszinen, meg a live viewet se birja nemhogy a mozgas detektalast. inkabb optikan kikuldom a "felhobe" egy 12 magos xeon szerverre az kuzd a streamekkel...  (nekem aram/net van legalabb, de egy izmos vasat nem jaratnek a helyszinen 24/7-ben, es nem csak a fogyasztas hanem a zord korulmenyek miatt se)

> infra miért vonzaná oda a bogarakat... elvileg nem látják

azert a legtobb kameraban az infra ledek szep pirosan vilagitanak a lathato tartomanyban. lehet azt latjak.

nem vagyok bogar, nem tudom mi vonzza oket, de erre a pokok is rajonnek hamar es minden este korbeszovik a kamerat.

Synology + tetszoleges kamera a support listajarol, igy meg lesz oldva a tarolasa is a felveteleknek

Ha barkácsolás, akkor esetleg ESP32-CAM?

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Hikvision sd kártyás kamerái

Szerkesztve: 2022. 10. 31., h – 07:43

Mivel aktívan szerelek kamera rendszereket, így kamerából jelenleg a legjobb választásnak a TP-Link VIGI sorozatait ajánlom: full-HD, POE, önmagában is mindent tud, onvif, rtsp. Egyetlen hátulütője, hogy csak windowsos szoftverből konfigolható, de a legelső inicializálást követően már az onvif-device-tool is szépen lekezeli a fontosabb paramétereket.

Szoftverből:

* ZoneMinder install tipp (ubuntuból kiindulva): a saját hivatalos forrásából töltsed le és telepítsd, ne az ubuntu saját repójából, mivel ez utóbbinál nincs API. Valamint -- terheléstől függően -- a dev/shm méretét növeld meg legalább 5GB-ra.

** TP-Link VIGI kamera tipp: Árban kicsit magas, de ha egy cseh forrásból veszed, már olcsóbb (most csak ez van ott készleten), viszont nem kapsz céges áfás számlát, ha el akarnád könyvelni.

Régebben nagy tábora volt a Mobotix-nek, most rápillantva feléledt csipkerózsika álmából és sw területen nagyot ugrott (a vas korábban sem volt vacak). Persze az árazása is jóval feljebb van. :/

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

en reolinket hasznalok (vagy 15 db -ot) megelégedéssel.

Mozgaserzekelesre/NVR manapsag mar egesz jo megoldasok vannak. 

Amit nagyon meleg szivvel tudok ajanlani az a frigate ( https://frigate.video/ ). Ez tensorflow AI-t hasznal a mozgas erzekelesere - nem fog risztani ha a fakat mozgatja a szel, vagy elrepul egy madar stb, viszont be tudod konfigirtalni es fel fogra ismerni az autot, kutyat, macskat, moskust, taskat, embert, lovat stb... Kell hozza egy kb 50 EUR - ba kerulo google coral ami az AI gyorsitasra kell kulonben nagyon lassu a sima CPU-n...

Bar a coral hianycikk azert az utobbi 2-3 honapban mar hozza lehet jutni - nekem sikerult mar vasarolnom 2-t ket honapja...

Kamera valasztasra pedig eleg jo otleteket adtak mar neked feljebb.

A frigate nagyon jo es megbizhatoan mukodik, kuld riasztast, integralhato es elfut RASPI-n, Docker contenerben minimalis rendszer kovetelmenyekkel ha van hozza coral gyorsitod.

 fel fogra ismerni az autot, kutyat, macskat,

Felismeri a zsiráfot meg a medvét is. 

A raspi-val van tapasztalatod ? Hány kamerát bir el, ha folyamatos rögzítésre van állítva, ha jól értem a mozgásérzékelés az továbbra is a CPU-é, az objektumfelismerés meg a Coral TPU-é.

Te hogyan használod ?

Az eszköz egy hardware gyorsító ami a tensorflow AI szamitasaira van optimalizálva. Kb mint a grafikus kártya a 3d modellek szamitasaira. Alkalmazás függő hogy tudja használni a kártyát az AI függvényekre. A frigate egy olyan alkalmazás ami camera stream-re alkalmaz különféle tensorflow modelleket (auto, zsiráf, kecske medve stb) és van coral támogatása. A modell maga a frigate localis adatbázisában van, bővíthető, te magad is tolthetsz rá további modelleket. A coral leveszi a CPU rol a terhet hogy a modellt alkalmazza a kamera stream re. Minden lokális. Azért Google coral mert vagy ő fejlesztette vagy megvette a céget ami a hardware készítette...

Bar magad is bovitheted a frigate adatbázist azért tensorflow modellt gyártani nem triviális, szerencsére alapból van vagy 50 modelled a biciklitol a mokusig. Elofizetssel akár több is lehet.

Nálam a nyaraloban egy raspi 3B visz 3 camera full HD 5fps el gond nélkül 20%CPU val. Itthon nem tudom egy xenon megy 16G rammal de home assistant, plex meg vagy 25 másik konténer fut olyan 65%, on, 8 kamera fhd 15fps. A load olyan 1.5 körüli...