Yet another furcsa kérdés: SOUND

Fórumok

Kedves Fórumtársak!

 

Érdeklődnék, hogy van-e olyan hangkártyakezelő eszköz/program (Linux), amely lehetőséget biztosít a hangkártya mikrofonbemenetének folyamatos olvasására, kb, mintha egy fájlt olvasnék. Mondjuk úgy, hogy 3-4 másodpercenként kiolvasom belőle az elmúlt 3-4 másodperc tartalmát.

Az ALSA-t néztem, mintaprogramokkal, kicsit egyszerűbben szeretném. Egy olyan működés lenne ideális, mint ahogy a /dev/null -t olvassuk: megnyitom, kiolvasok belőle N mintát, lezárom, oszt jónapot.

 

Minden tippet előre is megköszönök.

Hozzászólások

kiolvasom belőle az elmúlt 3-4 másodperc tartalmát

Olyan megoldást könnyű implementálni, ami valós időben olvassa a bemenetet, na de olyat, ami pufferel neked visszamenőleg X időre, az macerás lesz.

Mi a cél? Mit szeretnél pontosan csinálni?

A pufferelest vagy tamogatja a hw vagy nem. Szoftveresen problemas, neked kell megoldani. Az egyszerubb ha mindig tudod olvasni a bemenetet es ha percenkent 22500-at olvasol, akkor 22.5kHz lesz a hanganyag felbontasa.

Gondolom szovegelessel inditanal valamit vagy lehallgatnal. 

Szerkesztve: 2022. 10. 26., sze – 00:10

ffmpeget rá lehet venni, hogy hangkártyáról olvasson és fájlba írjon tömörítetlenül. A fájl lehet pipe is. A pipe-ot szerintem be lehet konfolni, hogy jó nagy puffere legyen. Vagy ha nem akkor van ilyen command line amit sorba lehet kötni, vagy valami. És akkor ez a tákolmány tudni fogja amit leírtál.

A cél az, hogy az utolsó 1-5 másodperc mikrofonbemenetének átlaghangereje egy 8 vagy 16 bites számként rendelkezésre álljon. A hangminőség kb mindegy, de nem baj, ha ez paraméterezhető.  Tehát nem kell az egész stream.

Próbáltam arecord (ALSA) -val fájlon keresztül, ezzel az a bajom, hogy mindig újra és újra be kell állítanom a hangerőt és egyéb cuccokat az alsamixerrel.

 

(Az iddigi ötleteket ksözönöm.)

> Sol omnibus lucet.

Hogy érted az átlaghangerőt? A mikrofon jelét ha mintavételezed, akkor lesz benne veszteség. Persze, ha sávkorlátolt a jel, akkor visszaállítható az eredeti folytonos jel a mintavételezett értékekből, és akkor tudsz integrálással átlagos értéket számolni.

Nam eg milyen mértékegységben kéred a hangerőt? A 8/16 bit csak a digitalizálás felbontása, de a 255/65535 az minek felel meg, mekkora hangnyomásnak? Vagy ez neked mindegy?

Mit szeretnél pontosan csinálni?

Nekem a háttérzajt egy konkrét pillanatban, más mérőjelekhez képest kell detektálnom ÉS egyetlen mérési adtframe-ben, a többi adattal együtt, időbélyeggel ellátva szükséges eltárolni. Később az adatelemzésnek ki kell ejtenie a véletlen inputokat. Először a háttérsugárzásra gondoltam - ezt mérem jelenleg is, mint környezeti állapotot -, de kiderült, hogy esőben megnövekszik, mert egyrészt felülről kimosódik némi sugárzó anyag, a vizes talaj pedig kicsit intenzívebben leheli a radont, vagyis nem teljesen véletlenszerű mondjuk a páratartalomhoz vagy az ég színéhez viszonyítva.

> Sol omnibus lucet.

Nagyjából működik...

A parec-kel csinálom, egy scripben fut, amit detektált, azt kiírja egy fájlba. 2 mp múlva kilövöm, összeszedem az adatokat, lesz egy átlaghangerő belőle és egy megosztott memórián keresztül feladom a mérőrendszernek.

Marha ronda így..., na mindegy működik. Hogy lehet olyat csinálni, hogy a parec X mennyiségű adat után leálljon? Mert most változik a fájlméret- többek közt ez is ronda.

Jó viszont, hogy a hangerőt (== érzékenységet) tudom paraméterezni.

(Ps.: Egy normális zajmérés-távadó 3000-4000 EUR!!)

> Sol omnibus lucet.

[@zitev kollégának is]

 

Két lehetőség volt: vagy beemelek egy professzionális zajmérőt - kültér, 0-10 volt, katonai kivitel, kalibrált,  madártüske stb. - vagy valami hótprimitív megoldást alkalmazok teszt célra, hogy a rendszert próbálgathassam az elvi megoldás helyességét illetően. Mivel a jelen helyzetben nem akartam 1millió+ HUF-ot egy elvi megoldás tesztelésére költeni ÉS mikrofonom, hangkártyám volt, úgy döntöttem ezt az utat választom, mert, ha a mikrofonbemenet pillanatnyi RELATÍV hangerejét elő tudom állítani, akkor az a project jelenlegi állásánál megfelelő megoldás.

> Sol omnibus lucet.

Nekem az nem világos, hogy miért nem folyamatosan logolod a mért értékeket és miért nem a logból csinálsz moving average-t. Szerintem célszerűbb a mért értéket minél előbb (a méréshez legközelebb) rögzíteni (fájlba pakolni), és onnan dolgozni tovább, mint a mérőeszközt (mikrofon) rávenni arra, amit alapból nem nagyon tud (mért értékek pufferelése).

Persze simán lehet olyan aspektus, amit nem látok és ami miatt ez nem praktikus (pl túl sok adat jön ki a mérőeszközből), de ez itt nem ilyennek tűnik.

Csaba

De, pont az a baj, hogy sok adatot dob a hangkártya. Az kell, hogy az elmúlt 3-4 másodpercben mekkora volt a relatív input-hangerő átlag. Egy darab szám, 0-32767 között. Ez, mint mérési adat bekerül a mérőrendszerbe. Az adat előállításának függetlennek kell lennie a mérőrendszertől, annak nem lehet része, úgy kell viselkednie, mint egy analóg mérőműszernek, még akkor is, ha ténylegesen digitális adatot ad fel.

> Sol omnibus lucet.

Nem akarom a mérőrendszert 22 kHz-s adatok elemzésével terhelni. Nem azért mert nem képes rá, hanem mert ebben a projektben nem ez a dolga. Így áll össze most a folyamat:

1. a paraméterezett parec vesz egy kb 2 mp-es mintát, ezt lerakja egy raw-fájlba. Az egész egy scripben fut. A scrip háttérbe küldi a parec-et és cca. 2 sec múlva killall-la kilövi. Egy adatfájl marad utána.

2. egy memóriarezidens program menedzseli a scriptet: indítja a parec-scriptet, megvárja, amíg befejezi magát, összeszedi az adatokat, csinál belőle egy átlaghangerőt és egy megosztott memórián keresztül az adatot (1 db 16 bites szám) beírja a megfelelő regiszterbe.

3. a mérőrendszer úgy olvassa az adatot, mint egy bármilyen más mérőműszer adatát. Összecsomagolja az összes többi mérési adattal és eltárolja a háttértáron.

Két nagyon fontos tulajdonsága van ennek a megoldásnak: (1) olcsó+nem ráz; (2) működik. Hát így... Majd indítok egy szoftveres "Jól van az úgy" topikot és beteszem oda a "megoldást"

> Sol omnibus lucet.