[OT] Zöld rendszámos ingyenes parkolás

Címkék

Egyre több város fizetőssé teszi a zöld rendszámosoknak a parkolást, vagy csak a tisztán elektromosoknak adja a továbbiakban a kedvezményt. Te melyik megoldást tartod megfelelőnek? A kedvezményes parkolás lehetőségét kiváltani, ha díjba is kerül, azt nem parkolási díjnak tekintem a felmérésben.

Tudomásom szerint zöld rendszámot környezetkímélő gépkocsi kaphat. Ami lehet:

  • Tisztán elektromos
  • Plug-in hibrid (min. 25km elektromosan)
  • Plug-in és hatótáv növelt elektromos (belsőégésű motorja van a hatótáv növelésére) (min. 50km elektromosan)
  • Nulla emissziós gépkocsi

Minden autós fizessen, ne legyenek kedvezményezettek
27% (228 szavazat)
Minden autós fizessen, kivéve a speciális kedvezményesek (mozgássérült, közelben lakó, stb...)
46% (390 szavazat)
Csak a tisztán elektromosak parkolhassanak ingyen
12% (104 szavazat)
A tisztán elektromosak és a növelt hatótávúak (BMW i3 REX) parkolhassanak ingyen
2% (18 szavazat)
Minden zöld rendszámos ingyen parkoljon (az előző + plug-in hibridek)
3% (26 szavazat)
Minden autónak legyen ingyenes a parkolás
9% (80 szavazat)
Egyéb javaslatom van
1% (10 szavazat)
Összes szavazat: 856

Hozzászólások

Minden autónak legyen ingyenes a parkolása a saját háza előtt ...

trey @ gépház

Budapesti nemfideszesként egyetértek. Ahol 5 évig laktam a Nagykörúton ott elegánsan eltörölték a ház előtt a parkolót és biciklisáv lett belőle. Amivel a bicikliseknek kedveztek, az autóval rendelkező ingatlantulajdonosokat meg beszopatták.

Ja, és ott van a ~8 méter széles kihasználatlan járda.

Festegetés helyett ha épitenének is valamit, akkor win-win is lehetne..

Budapesti nemfideszesként egyetértek. Ahol 5 évig laktam a Nagykörúton ott elegánsan eltörölték a ház előtt a parkolót és biciklisáv lett belőle.

Pf, lol. És akkor ahhoz, hogy legyen egy ~4 m^2-es placcom a ház előtt, muszáj autót vennem, vagy mint helyi lakos kibaszhatom a grillpultomat a sörpaddal, és a haverokkal mást is csiálhatunk ott? Vagy csak az autótulajdonlás mellé jár alanyi jogon az ingyen földszinti placc?

Leszel olyan kedves megvenni mellé a parkolót, van belőle rengeteg. Vitézy példálózik a Blaha mélygarázzsal, ami kihasználatlanság révén gokart pálya lett a -3-on, valamiért az nem kell, csak az ingyen parkoló az utcáról.

(és még mielőtt: semmi bajom nem lenne az utcai parkolással, ha egyenlő feltételekkel mennénk bele az utcai közterülethasználatba. ami neked, autótárolásra évi ~5k/4m^2, az nekem is legyen 5k, attól függetlenül, hogy az autómat, a konténeremet vagy a sörpadomat akarom ott tárolni. esetleg kamerával megfigyelt, zárható biciklitárolót építenék oda ~3 szomszéddal. de valamiért ezt nem lehet, autóval jár az ingyenplacc, autó nélkül meg mindenki szopja le magát.)

Egyszerű a megoldás, vegyél platós teherautót, és akkor felrakhatod rá a grillt/sörbiciklit/akármit. :)

valamiért az nem kell, csak az ingyen parkoló az utcáról

Szerintem ez teljesen racionális viselkedés. Miért fizetnék valamiért, ha jobbat (=közelebbit) is kapok, ingyen?

Egyszerű a megoldás, vegyél platós teherautót, és akkor felrakhatod rá a grillt/sörbiciklit/akármit. :)

A-ha... https://telex.hu/koronavirus/2021/06/24/erzsebetvaros-hetedik-kerulet-p…

Szerintem ez teljesen racionális viselkedés. Miért fizetnék valamiért, ha jobbat (=közelebbit) is kapok, ingyen?

Értem, hogy ez az emberi viselkedés, csak ne próbáljuk már meg racionalizálni, hogy „festegetés helyett ha épitenének is valamit, akkor win-win is lehetne..” - hát geci, építettek. Ott van. A nagykörút bármelyik részén találok ~1 villamosmegállóra parkolóházat, ami hasonlóan kong az ürességtől.

De nem kell nekik. Legalább vallanák be, hogy az ingyen +5 négyzetméter kell neki, amire a belvárosi árakon 5 misit (sőt, földszinten akár még több is) már csóró kiadni.

A-ha... https://telex.hu/koronavirus/2021/06/24/erzsebetvaros-hetedik-kerulet-p

Ne fárassz már, kocsmát sehol nem nyithatsz "csak úgy", ez nem csak a parkolóhelyekre érvényes. Szerinted ha nyitnék egy illegális kocsmát a lakásomban, és elkezdeném hirdetni, hány másodperc alatt érkezne meg az első NAV-os?

Legalább vallanák be, hogy az ingyen +5 négyzetméter kell neki, amire a belvárosi árakon 5 misit (sőt, földszinten akár még több is) már csóró kiadni.

Én sosem laktam a belvárosban, de férfiasan bevallom neked, hogy ha kapok ingyen 5 m2-t, akkor nem fogom ugyanazt pénzért megvenni. 

az megvan, hogy ez egy évek óta létező hely, aki ugyanúgy csak az előtte lévő placcot akarta használni, ahogy Gyuszk a bejárati ajtó előtt akar parkolni, ugye? Nem kiállt Hipster Julis, hogy akkor ő sört árul, hanem évek óta ott van egy üzlethelyiségük.

(és vitatkozhatunk azon, hogy szar hely-e, vagy sem, sosem voltam, nem is érdekel. de az igen, hogy még az óránkénti sokszáz forintos áron sem használhatják azt az ~5 négyzetmétert, amiért bármelyik segg odabaszhatja a német kohószökevényét)

Olvasd el mégegyszer: nem azzal van a baj hogy a körút biciklisávot kapott (ami jó), hanem az a baj hogy elvették az összes parkolóhelyet, a helyére festették, a meglevő rohadszéles kihasználatlan járdát meg úgyhagyták.

Fel kellett volna a szélét szedni, beljebb tenni a parkolót, és a biciklisáv maradhatna ott, ahol van.

Autóval saját ingatlan előtt parkolni szerintem jog (akár fizetősen is, de lehetőleg tulajnak ingyen). Ne keverjük össze a szemét tárolással vagy a sörpadon üldögéléssel.

Olyan helyzetek is vannak ám hogy beteg családtagot kell lehozni az emeletről és elszállitani. Nem mindegy hogy a bejárathoz közel kell bicegnie vagy 300 métert.

 

Szóval a gond ezzel csak az hogy a tisztelt kerület ingyen és festőecsettel ""oldotta meg"" a helyzetet, éppen a saját helyi lakosait beszopatva. Emellé most megkaptuk a még drágább parkolást. Ollé.

 

Vitézy példálózik a Blaha mélygarázzsal, ami kihasználatlanság révén gokart pálya lett a -3-on, valamiért az nem kell, csak az ingyen parkoló az utcáról.

Egyrészt az egy magánparkoló. Másrészt pont amiatt hogy a Blahán, és nem egy lakóingatlanban/alatt van, messze van a legtöbb embernek. Alapvetően azért üres mert aki a retek Blahára vetődik, az ritkán teszi ezt kocsival.

Vitéz úr amúgy okos, de ezt elbénázta.

 Fel kellett volna a szélét szedni

Nem jártál a körúton gyalogosként még? A járda általad említett széle tele van telepítve nehezen és rohadt költségesen mozdítható dolgokkal. Fák, villanypóznák, tűzcsapok, hirdetőtáblák, elektromos berendezések százai vannak a körúton végig. Ráadásul elég sok üzletnek van területhasználati engedélye oda, az pedig a fővárosnak bevétel.

Ráadásul azt se felejtsd el, hogy a körút turistaközpont, és amit te kihasználatlan helyként ítélsz meg, az igen is tele szokott emberekkel lenni egész nyáron. 

Nem jártál a körúton gyalogosként még?

Mint ahogy irtam, 5 évig laktam is ott. (konkrétan a Rákóczi és a 32esek között félúton a "dunai" oldalon).

A járda általad említett széle tele van telepítve nehezen és rohadt költségesen mozdítható dolgokkal.

Ráadásul elég sok üzletnek van területhasználati engedélye oda

Ráadásul azt se felejtsd el, hogy a körút turistaközpont,

az igen is tele szokott emberekkel lenni egész nyáron. 

Már ahol. Az irásod alapján te is csak egy szakaszt ismersz. A Blaha és a Margit hid közötti rész pl. eléggé pezseg ilyen téren, de a Petőfi hid és a Blaha közötti rész egy rohadás.

Ahol én laktam és amire a példát irtam egy nagy büdös semmi nincs. És pont azért irtam ezt a részt, mert ott tényleg kihasználatlan a járda. Pontosan tudom hiszen konkrétan ott éltem.

És mit ad isten, pont ott szántják fel a parkolót és hagyják meg a széles járdát, ahol a kutyának sem kell.

Tudom, a festék ingyen van, legalábbis jóval drágább rendesen átalakitani úgy, hogy mindenkinek, és ne csak a bicikliseknek legyen jó.

Az egész Körút alapvetően elnéptelenedett, és elsősorban amiatt, mert senki nem benzingőzben szeretne enni-inni, bevásárolni, kirakatokat nézegetni, whatever. ahogy a Rákóczi út is így járt, csak még jobban.

Ha az autóforgalmat vissza lehetne itt szorítani (ennek egy jó iránya a biciklisáv mellesleg, bármennyire is zúgolódnak ellene), akkor ismét élhető lenne. Elég megnézni a Ráday utcát régen és most, illetve egy-két IX. kerületi belső területet.

Szerintem senki sem a biciklisáv ellen van. Az ellen vagyunk, hogy másvalamit lehúztunk a vécén a kedvéért. Az autós forgalom ugyanolyan maradt.

Tehát célt nem ért, cserébe a lakosoknak szarabb lett. A bicikliseknek jobb lett.

Miért nem lehet hogy mindenki nyer, és úgy épitünk valamit, hogy másvalamit nem rombolunk le?

Vagy akkor legyen tiszta a játék, és nyomjunk be valami durva dugódijat, vagy tiltsuk ki az autókat egy az egyben. Leszámitva azt aminek muszáj behajtania. És ez maradjon is igy. Igy a kerületnek kialakulna egy mindenki által ismert és elismert karaktere és lehetőségei. Ez hogy random odacsapunk egy csoportnak, fideszes módszer.

Ez amúgy tényleg így van. Én is laktam 2.5 évig a József körúton, eszembe se jutott a kocsit odavinni, szülőknél állt külső kerületben, cipekedni hétvégén lehetett vele, ha nagyon kellett. Ugyanúgy állt mindenki a körúton, persze bringával simán ki lehetett játszani, de keskeny volt akkor is, rád nyitották az ajtót a parkoló autósok, így inkább a kis utcákon át jutottam el a lakásig.
És már akkor is állandó volt a külső sávban parkoló áruszállító, vagy a 2 percre beugrok a trafikba mentalitású autós. 

És ha egy kétsávos út ha valahol beszűkül egy sávra, akkor az egész szakasz áteresztőképessége kb. egy sávnyi lesz. Ugye a szűkületnél lelassul mindenki, és hiába lesz utána a két sáv olyan mintha újra haladnál, összességében egy sávnyi annak a szakasznak az áteresztőképessége.

Bartók, Karinthy ugyanez.

> Vagy akkor legyen tiszta a játék, és nyomjunk be valami durva dugódijat

Egyáltalán nem vagyok se ez ellen, se a parkolási díjak növelése ellen. 

>  Ez hogy random odacsapunk egy csoportnak

Egyáltalán nem random. Már régóta lehet tudni hogy a belvárosi autózás nem fenntartható és rövid távon a visszaszorítása, hosszú távon a belvárosból kitiltása a cél.

Más országok nagyvárosai már jóval előttünk járnak, és ott is biztos mindenki úgy érezte hogy random oda van csapva egy csoportnak, de a valóság az, hogy ez egy tudatos és hosszútávú dolog. Csak előrelátónak kell lenni, és nem akkor lepődni meg, amikor egyszer csak jön valaki azzal, hogy többé már nem hajthatsz be az utcába.

Én megirtam hogy tőlem kitilthatják az egész autótémát a belső részeken, csak akkor csapjunk oda rendesen neki, és adjunk autómentes karaktert a környéknek.

Az hogy parkolni nem lehet, dugó meg ugyanúgy van csan 1+1 vagy 1+2 sávon, a környék értékén csak ront. Ha autómentes lenne, na az már valami.

Ráfoghatjuk hogy fokozatos, ez esetben az első fokozat teljes kudarc. 1 sorban állnak az autók és még parkolni sem lehet. Ennél már alig "szarabb" az autóksoknak ha be se hajthatnak. Jöhet a második fokozat, hogy valami értelme is legyen.

A nagykörút vagy annak egyes szakaszai közel sem a fél várost jelentik.

Az 1 meg a 2 sorban haladás között az a különbség hogy Gipsz Jakab 30 perc helyett 45 perc alatt ér a Nagykörút egyik végéből a másikba, tehát ugyanannyi autó megy át rajta, csak lassabban. Mivel elhangzott a fenti érvelésben a szmog csökkentése.

De akár még el is hiszem, csak KariGeri team hozzon rá számokat.

Azért még a IX. kerület forgalmában sem számottevő Ráday utcát ne hasonlítsd már a főváros mindig is legfontosabb útvonalai közé tatozó körúthoz! Ennél még a szintén nem sugárút Lónyay is sokkal komolyabb.

A körút és a sugárutak nem haltak ki, csak a boltok. De ezek sem az autóforgalom, hanem a bevásárlóközpontok miatt.

Bájdövéj a Ráday utca eléggé ijesztő a „sétálóutca” kávézó, söröző, kajáló placcai között közlekedő busszal.

És lehet, a biciklisáv jó irány is lehetne, ha nem a főbalfasz, szerencsétlen nyanyakedvence nagyvad vezette kommancsok lennének a város vezetői. Mert nekik ez a „jó irány” is csak ilyenre sikerült:

Alig használják a körúti kerékpárutakat. Itt vannak a valós számok

Forgalomszámlálás a körúton - 3. rész

„Párszor már megtettük, hogy kiállítottunk a körútra egy zöld rendszámos – praktikusan ingyen parkoltatható – autót, amit nemrég megismételtünk. Ezúttal egy Dacia Springgel, elhelyeztünk benne egy kamerát, ami két másodpercenként készített egy fényképet az autó melletti normál, és biciklisávról is. Ez 24 óra alatt 43 200 darab fényképet jelent, amit a nap végén át kellett nézni.

Rögtön alig valamivel több mint 4 százalékra csökken a kerékpárosok aránya, ha a futárokat – akik nagy magabiztossággal közlekednek nemcsak kerékpársávban, hanem bárhol – levonjuk a biciklisek számából.

Jelenleg a körúton 10 ezer járműnek ugyanannyi sáv jut, mint ezernek, de ha ezt még felszorozzuk az Európában jellemző, átlagosan 1,7 utas / autós kihasználtsággal, akkor máris 17 ezer közlekedő igénye áll szemben az ezerével.”

Valójában az jön ki, hogy ez a nyomorult óriáscsecsemő 460 napi kerékpáros miatt tesz keresztbe 17000 embernek.

A felmérés nem 2020 áprilisában, (blue)toothless Gregory Christmas I elrendelte elnyomás kezdete másnapján rögtön, hanem amikor a jobbágyság 20 hónappal később már hozzászokott az önkényurak újabb értelmetlen erőfitogtatásához. Emiatt persze valószínű, hogy

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ha érzésem nem csal, a Budapesten a Nagykörutat is sokkal kevesebb autó használná, ha a frankó aszfaltja ugyanúgy nem lenne úthálózatba szervezve, szemléltetésképpen földutak lennének a Nagykörút folytatásában. Vesd össze olyan biztonságos kerékpárúttal, amely frankó aszfalttal van, de hiányzik az elején egy szakasz. Jelenleg főleg a hidak környéke "földutasodik" bringás szempontból. Ott sok kényszermegoldás látható. Illetve sok helyen nincs vagy lekopott a kerékpársáv jelzése. Személtetve "kátyúsodik", veszít a biztonságából.
Hányszor volt az itt a fórumon is téma, hogy azért nem játszik a bringa, mert az illető lakóhelyétől van 1..2 km olyan szakasz, ami elvágja a biztonságos kerékpárúttól. A jó kerékpárút nem sziget-üzemű, hanem bizony hálózat.

Az külön érdekesség, hogy többségében azok feszülnek neki a bringasávnak, akik még nem rendelkeznek frankó bringával és ezért nem tekintik közlekedési eszköznek. Ha pedig csak kalapácsod van, akkor mindent szegnek nézel, a 2..3 km-re levő barátodhoz is jobb híján autóval akarsz átmenni. Sőt a családi tekerés is a megfelelő bringaszám hiányában kizárt, marad az autóval mindenhova. Innentől a bringa a "takarodjon előlem, autóval vagyok" kategória.
Továbbá az egészet jó nagyra fújja a politikusok sárdobálása, hiszen "látod milyen hülye ... bezzeg mi!".

Vegyük észre, hogy alapjában véve az alábbi 4 kategória van a városi forgalomban:

   1. nagy sebességű: autó (Budapesten a gyakorlatban 65 .. 85 km/h büntetlenül). Párizsban lelassítják 30 km/h tempóra és egyúttal így illesztik bele a 2. kategóriába.
   2. közepes sebességű: kerékpár, elektromos roller (általában 15..35 km/h).  Főleg városon kívül még ide tartozik a mezőgazdasági gép. Szálltam bele majdnem én is ekébe a 33-as főúton.
   3. lassú: gyalogos (0 .. 5 km/h, járdán andalogva, beszélgetve)
 +1: villamos: ez teljesen más a menetdinamikájú eszköz, hosszabb a fékútja.

Ennek a 4 kategóriának ha jól akarod megcsinálni, sajnos önálló védett tér kell a közlekedésben. Ezért is veszélyes, amikor látok olyat, hogy a gyakorlatban 80 km/h sebességre kalibrált alsó rakparton nyomja 35 km/h tempóval a kb. 20 km-ről munkába járó bringás. Egyúttal az is látszik, hogy a 25..35 km/h nem járdára való.

Apropó Budapest - Szentendre között nagyon jó bringás sztráda van. A képen látható rész a legszebb szakasza. Blahától Szentendre vendéglős része 22,5 km. Nyári családi programnak főleg ideális. Szerencsére nem kell autók között cikázni, mert végig van kerékpársáv, egy részén kis forgalmú biztonságosan tekerhető útszakasz és nagyon frankó kerékpárút.

Pesten „csak” 41 évet éltem, 15 éve meg „vidékiként” bringázok. Amíg a gyerek nem lett iskolás, addig télen-nyáron, éjjel-nappal, szó szerint esőben, hóban, viharban, dög melegben bringáztam és vittem őt is bölcsibe, oviba, mentem a 4 km-re lévő boltba. Telente kb. egy nap volt, mikor nem bringáztam, mert a nappal kicsit vizesebbé vált hóba gyártott, éjszaka visszafagyó autónyomok miatt nem túl „praktikus”.

„ha a frankó aszfaltja ugyanúgy nem lenne úthálózatba szervezve, szemléltetésképpen földutak lennének a Nagykörút folytatásában”
De ugyebár nem így van. Nem véletlenül, hiszen a szerencsétlen országos úthálózat részei a budapesti sugár- és körutak, mindig is azok voltak.
De ez nem a körúti bringasávot ellenzőkkel, hanem a segg buta Karácsony ostobaságával szembeni ellenérv, ami önmagában is mutatja, hogy ennek a buta vidéki suttyónak nem a kerékpározás szaporítása, hanem az autózás kiirtása a célja. Egyébként a pesti belvárosban a legforgalmasabb gerinchálózatra rajzolt kerékpárutakon kívül milyen módon lehet közlekedni bringával? Az egy vagy kétsávos, mindkét oldalon parkoló autókkal ékesített utcácskákban? Vagy a következő lépés az lesz, hogy a Róbert Károly-Hungária-Könyves Kálmán és budai többé-kevésbé ennek megfelelő vonalon belülről kitiltják az autóforgalmat?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem véletlenül, hiszen a szerencsétlen országos úthálózat részei

Ez sem volt mindig így. Viszont ezt fokozatosan kiépítették a jónéhány generációval előttünk élők, az előző generáció pedig sok-sok autópályát épített. Sajnos kezdetben rávezetve a városokra. Lásd M3 kálváriája.
A mostani generáció pedig nekiáll kiépíteni az országos kerékpárút-hálózatot. Szépen apránként. Sajnos néha a helyszűke, az épületek odébbtolhatatlansága okán kompromisszumokkal.

Egyébként ebben is több évtizedes lemaradásban van hazánk, mert például az E6 Duna menti kerékpárút olyan tőlünk nyugatabbra, hogy te választhatod meg, a Duna melyik oldalán akarsz biztonságosan kerekezni, aztán lefelé gurulva a Duna mentén jön Magyarország és a dzsunka-harc a jónéhány agresszív autóvezetővel annak tudatában, hogy te védtelen vagy.

Ahogy fentebb írtam, ma a "mindent az autóért, szüntessük meg az autózás gátját képező gyalogosforgalmat (aluljáróba lépcsőztetett babakocsis, kerekesszékes) és villamos síneket felszámolva azt is adjuk át az autóforgalomnak" irány helyett szépen kezd kialakulni a 4 közlekedési eszköznek biztosított élettér. A helyszűke okán a néhol 6 sávos városi autópályák szűkítésével.

A 4 eszközkategória egyike sem hóbort, hanem ugyanolyan létjogosultsággal van mind a 4 eszközkategória az utcán, mind a 4-nek megvan a szerepe egy egészséges társadalomban.
Viszont ahogy fentebb írtam, a merőben eltérő sebességek és egyéb menetdinamikai tényezők okán bármelyikét közös részre terelve egymásra balesetveszélyesek.

Szerintem pont a Nagykörút pesti része nem az országos úthálózat része, legfeljebb a budapestié. Ha valakinek az úticélja nem Budapest, csak át akar menni rajta, meglehetősen kevés viszonylatban lehet érintett a Nagykörút. Pesti oldalon az országos főutak közti összekötést sokkal inkább a Róbert Károly-Hungária-Könyves Kálmán körút biztosítja. (na meg az M0). A budai oldalon a külső gyűrűk valóban hiányoznak a domborzati viszonyok miatt.

Most már kevésbé. De azért az M1-M3 viszonylatban még most is benne lehet, ha nem akarsz 70 km-t kerülni. De elsősorban a kialakulás miatt említettem.

A budai oldalon nem csak a domborzati viszonyok, hanem a mindig mindenbe belekötő, örök akadékoskodó zöldek.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Kíváncsiságból bedobtam a Google Mapsba az M1 M3 viszonylatot (nem a M0-val természetesen). A kihozott három alternatív útvonal egyben volt benne a Körút, a másik kettőben nem, a távolság különbsége nem egész 3 km volt a két szélsőérték közt. Szóval benne lehet, de felesleges.

A zöldekre meg kár fogni a budai elkerülő problémáját. De kifejtheted, hogy ott milyen útvonalon vezetnéd az M0-t, ami nem jelentene extrém költséget vagy nagy kerülőt. Szabad a pálya.

Ez ott lett elcseszve történelmileg, hogy 100%-ban nekivezették az M3-ast Budapestnek hogy az milyen jó lesz. Hát nem lett jó.
Ahogy nőtt a forgalom, látszik hogy jobb lett volna helyette a Füzesabony - Jászberény - Gyömrő irányú M3 és Bp-től délre elvinni az egészet.
Az M1-est az 1-es főút nyomvonalát követve szintén jól nekivezették a városnak.

De a vasutat megnézve szintén ez a helyzet. Bp-n megy át a teljes kelet-nyugat teherforgalom.
A személyforgalom pedig iránytól függően a 3 fejpályaudvar valamelyikére szalad be, aztán bumlizz köztük még plusz átszállásként helyijárattal, ha netán a Duna másik oldalán van az uticélod.
És ha már vasút: a fejpályaudvarok a gőzösök idején nagyon praktikusak voltak (frissen felfűtött gőzöst hátul rá, az eredeti pedig karbantartásra marad). A villanymozdonyok idején pedig erőteljes átok. Az újratervezés eddig elmaradt.

A vasút kicsit más dolog. Egyrészt annak idején voltak harántirányú vasútvonalak Magyarországon, azonban ezek a vonalak átkerültek a szomszédos országokhoz a trianoni döntés után. Aztán persze a következő rezsim inkább arra játszott, hogy ezek kerüljenek vissza Magyarországhoz (nem jött be), utána meg már erre (sem) volt pénz, legújabb korunkban meg a vasutat szinte mindenki futottak még kategóriaként kezeli, az áruszállítás nagy része is közútra került (sokszor az is, ami lazán mehetne vasúton.

De 2022-ben még mindig ketté van vágva az ország. Próbálj meg egy Tatabánya-Kecskemét utat vonattal. De mondhatnék Dunántúl tetszőleges városából Vác vagy Miskolc irányt is.
Átszállás vonatról-vonatra egy dolog, hiszen nem mehet mindenhova közvetlen vonat. Eddig oké.
De hogy még Budapesten helyjárattal is utazzál a pályaudvarok között, Nyugati esetén ráadásul +1 átszállással, az azért eléggé "ódivatú".

Bár mondjuk az is "ódivatú", hogy leszállsz például Zalaegerszegen vagy Szombathelyen a vonatról, aztán 15 percet gyalogolsz az autóbusz állomásig, ahonnan a környékbeli települések ráhordó buszai indulnak.
Hogy nem tudják a vasútállomás mellé tenni az autóbusz állomást, ahogy Tatabányán az ezredforduló után végre sikerült ezt megugrani. Addig ott is 20 perc gyalogtávra voltak egymástól. Esőben főleg élvezet volt.

Meglehetősen sokára. Már a két HÉV föld alatti összekötésétől (aka ötös metró) is 'visszakozott' Vitézy (na jó, nem azt mondta, hogy nem lesz, hanem azt, hogy az még legalább tíz év). A Déli-Nyugati vasúti összekötése pedig sokkal nagyobb munka és költség.

Egyébként sem az lenne a jó megoldás, hogy a budapesti tranzitot erősíteni, sokkal inkább Budapest elkerülése.

„Egyébként sem az lenne a jó megoldás, hogy a budapesti tranzitot erősíteni, sokkal inkább Budapest elkerülése.”

Miért kéne a vasútnak elkerülnie Budapestet? Még a teherforgalomra sem igaz, a személyforgalomra meg főleg nem. Ez a megoldás éppen jó, mert a fejpályaudvarok miatti megakadást küszöböli ki. Mivel most olyan a helyzet, amilyen, ezzel lehet a legkönnyebben folyékonyabbá, akadásmentesebbé tenni a vasutat. Nyilván nem Pécs-Szeged vonalat kell ezen átvezetni, de bárki vagy bármi, aki, ami most a fejpályaudvarokra érkezve, másikról indulva megy át a városon, annak nagyon is jó.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Pedig épp egy Pécs-Szeged példát írtam volna, megelőztél :) De az sincs megoldva, tudtommal egy ilyen viszonylatnak legalább Dunaújváros magasságáig el kell jönnie. De pl. ismét csak tesztként beírtam a menetrendi keresőbe a Szolnok-Kaposvár viszonylatot, ez is Budapesten megy keresztül, pedig semmi nem indokolja földrajzilag.

Azért kéne elkerülnie, mert a Budapest környéki vágányhálózat meglehetősen telített, ráadásul az állapota sem a legjobb. Nem teherforgalom, de jellemző, hogy amíg Budapestig elér a vonat, egész jó tempóval halad, a Budapesten belüli részen viszont annyira lelassul, hogy akár kerékpárral hamarabb tenném meg az utat a pályaudvarig.

Igen, kéne, de fokozatok vannak. Egy akármi más sokkal többe kerül, mint Kelenföld-Déli-Nyugati összekötése a Duna alatt. Ez a Duna alatt vezetett vonal pedig éppen csökkentené a Budapest környéki terhelést. Szerintem.

Igaz, Bajánál van egy híd, oda lehetne vonalat „húzni”.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Bajánál és Dunaföldvárnál is van vasúti híd. viszont csak egyvágányú, ami nyilván korlátozza az átbocsátóképességet. Szélesíteni kéne, és infrastruktúrát is kiépíteni, mert hiába van híd, ha nem vezet oda vasút. De ahogy az autópályának kezdenek rájönni, hogy nem minden autópályát kéne Budapestre hozni (lásd M9), úgy a vasútnál sem ártana.

Szélesíteni kéne

Vagy csak megtanulni a felelősségteljes jövőbemutató tervezést.

Egy történet 20 évvel ezelőttről: Svájcban modernizáltak egy hegyi vasúti pályát. Egyvágányos, személyszállító szerelvények sem random vannak ide osztva, hanem az ide tervezettek.
Alaposan végigszámolták a mérnökök. Pechükre a hegy belsejére esett a vonat találkozása. Szerintetek hol lett kialakítva a rövidke 2 vágányos a szakasz? Igen, ott, a hegy belsejében.
Azért gondolom néhányszor újraszámolhatták, hogy biztosan nem tévedtek. :)

„Aztán persze a következő rezsim inkább arra játszott, hogy ezek kerüljenek vissza Magyarországhoz (nem jött be)”
Mármint Horthyék? :D Mi a f.szom közük van Horthyéknak a mai vasútvonalakhoz? Miért „felejtetted” ki az azt követő időszakot is rezsimnek nevezni? Az nem rezsim volt? (A rezsim kifejezéshez amúgy is csak az segg hülye komcsik csatolnak negatív jelentéstartalmat.) Igaz, az nem egyszerűen rezsim volt, hanem – nevezd meg bátran, ne szégyenlősködj! – egy aljas, véresen erőszakos komcsi diktatúra. Amelyiknek nem csak úgy, anti-„deus ex machina” okán nem lett pénz, hanem éppen komcsi volta miatt.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Érdekesen működik a Maps. Nálam kettő útvonalat adott, az egyik persze a 0-ás, a másik a Lánchídon át. :D Utóbbi helyett nyilván a Nagykörút. (Most) mindkettő 1:33 óra, de a körúti 25 km-re rövidebb.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az önálló védett tér általában illúzió. (vannak kivételek) Ha városi közlekedésről beszélünk (ha már a parkolás a kiinduló topic, akkor maradjunk ennél a résznél elsősorban), akkor gyakorlatilag minden sarkon találkozik az autós és kerékpáros (általad az első két definiált kategória), még akkor is, ha külön vezeted a kerékpárutat (persze többnyire nem azt teszik, hanem összezárják a gyalogossal, amit te is leírtál: nem járdára való). És tényleg: a városi forgalomban kerékpáros számára az egyik legveszélyesebb eset a (gyalog- és ) kerékpárút találkozása a normál forgalommal.

Tehát a forgalmi kategóriák önálló elkülönítése ott lehetséges, ahol kevés kereszteződés van, vagyis települések közti forgalomban. Az általad említett Bp-Szentendre út jó példa (bár megjegyzem: ott is több olyan szakasz van, amely vegyes használatú, de ténylegesen kisforgalmú), szintén jó példa a Bp-Dunakeszi, és összességében a Bp-Balaton is vállalható (eltekintve attól, hogy a vonalvezetése nem ideális arra, amit a neve sugall)

Visszatérve a városra: a közlekedési járműkategóriák területi szétválasztása nem megoldható, itt cél kell legyen egyrészt a résztvevők integrálása (ha már nem különíthetőek el, akkor tanuljanak meg együtt közlekedni), a nagy sebességű közlekedés lelassítása (azaz a kifejezetten gyorsforgalmi utak kivételével a sebességhatár kemény betartatása, illetve ahol lehet, csökkentés), és az elkülönített kerékpár-infrastruktúra közelebb hozása a normál közlekedéshez (vagyis járdán vezetett gyalog- és kerékpárutak helyett kerékpársávok).

Épp tegnap - ha már halottak napja - mentünk ismét át a városon Kőbányától Kelenföldig és vissza, és az útvonal legnagyobb részén vagy kerékpársáv, vagy kerékpáros nyom volt, és teljesen korrekten, biztonságosan végig lehet haladni. Jellemző, hogy a legrosszabb szakasz ebben az útvonalban a Kőbányai út melletti kerékpárút (a Könyves Kálmán körút és az Orczi tér közt).

a közlekedési járműkategóriák területi szétválasztása nem megoldható

Autó - kerékpár - gyalogos ... közös pályára kerül, a kereszteződéseknél mindenképpen.
Hogyan csökkentjük a balesetek számát? Lásd Párizs, ahol egy-egy gerincút kivételével mára mindenhol 30 km/h a sebességhatár. Közelítenek egymáshoz a tempók.

 

Ja és még egy gondolat: keresztezi egymást a vasút és az autó. Hasonló, mint a járdáról kerékpársávon egyenesen tovamenő bringás és a ráforduló autós esete. Ha nincs megfelelő közlekedésbiztonsági intézkedés, akkor kódolva van a keresztező másik pályatestnél a baleset. Lásd: https://www.youtube.com/watch?v=tVCRLdKI288
A közvetlenül az autó sávja mellett futó kerékpársáv ennyiből figyelemfelhívóbb. Ha szépen oldják meg, akkor kanyarodás előtt száz méterekkel sorolsz át óvatosan az egyenesen továbbmenő kerékpársáv túloldalára, oly módon ahogy itt szembesültem ezzel 2 évtizede. Petőfi hídnál látni ilyet, de sajnos közvetlenül a kanyarodás előtt van csak az átsorolás, ami így korlátozottan biztonságos.

azok feszülnek neki a bringasávnak, akik még nem rendelkeznek frankó bringával és ezért nem tekintik közlekedési eszköznek

Elég gyakran járok Lime-mal a biciklisávon, de ettől még nem tudnám véleményezni az új sávokat se pro, se kontra, pedig a biciklim se olyan rossz. :)

Budapesten a gyakorlatban 65 .. 85 km/h büntetlenül

És erről ki tehet? Ha én lennék az illetékes a témában, egy-két hét alatt fel tudnám számolni országosan a gyorshajtást, legfeljebb lenne egy-két taxisblokád-kaliberű mellékhatása az intézkedéseknek.

Szerintem teljesen jo, ha a futarokat - akik sima uton is ugyanugy mennenek - levonjak a biciklisek kozul. Csak akkor vonjak le az autosok kozul is azt, aki a szallitott eszkozok miatt nyugodtan mehetne BKV-val vagy biciklivel is (tippre minimum 80%).

Egyebkent az egesz koruti atalakitasnak szerintem az volt a lenyege, hogy kevesebb legyen ott az auto. (pont, mint az induced demand, csak a masik iranyba) Ugy tunik, ez teljesult. Az autosoknak is pont az lenne a legjobb, ha csak az hasznalna, akinek tenyleg kell, a villamos hatekonyabb azon az utvonalon, a kerekpar meg a varosban.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerencsere a forgathato kormany nem csak autos de bringas alaptartozek is egyben. Szoval ez a resze biciklin sem problema. Az orszag legnagyobb forgalmu villamosjarata meg ossze van kotve par szinten jelentos masikkal (az osszes metro, 7-es busz, stb.), szoval az sem problema, hogy a villamoson nincs kormany.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem kell, csak a futárok egyrészt eddig is elvoltak bringasáv nélkül, másrészt a futárok semmivel sem növekedett száma nem indokolja a bringasávokat, harmadrészt ahol nincs bringasáv, a futárok ott is mennek, mégpedig sokszor ön- és közveszélyesen.

Talán feltűnt, hogy a haszonjárművek kedvéért nem építenek, nem különítenek el sávokat. De az addig és azóta sem létező tömeges kerékpáros közlekedésért azért tönkre basszák az emberek életét.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

https://www.autoszektor.hu/hu/content/jelentosen-nott-kerekparral-kozle…

2020-ban jelentős fordulat történt, amikor 15 százalékos növekedésnek indult a fővárosi kerékpárhasználat. A Magyar Kerékpárosklub 2020-as felmérése szerint a magyar felnőttek 71 százaléka szokott kerékpározni, Budapesten 2020 nyarára 6 százalékkal, 57 százalékra nőtt a kerékpározók száma

A 2020-as növekedést erős érvnek gondolod egy 2021. decemberi mérés számaival kapcsolatban?

„Budapesten 2020 nyarára 6 százalékkal, 57 százalékra nőtt a kerékpározók száma.”
Teljes Budapest, közelebbről meg nem határozott forma.

„a BKK öt, nyilvános adatokat szolgáltató kerékpáros forgalomszámlálója szerint”
A vezess.hu-sok éppen ilyen forgalomszámlálók adataiból gyártott „jelentés” miatt csinálták a saját számlálásukat.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Jó, vegyük sorra!

Autóvásárlás ÁFA: cég visszaigényli, kétlábú ember meg általában használtat vesz.

Üzemanyag adója: épp az árstop miatt rengeteg adóbevételtől esik el az állam. Nem csak az üzemanyag adójától, a MOL osztalékától is.

Gépjárműadó: kb. 10 ezer egy évre...

Baleseti adó: 2019-ben megszűnt

Kötelező: a biztosítódnak fizeted, nem az államak. Adóját meg a biztosító fizeti be (biztosítási adó). Nem az emberek fizetik meg!!!!

Parkolási díj: Budapest legdrágább helyein már az apokaliptikus 600 Ft-ot is elérte óránként. Majdnem kijön belőle két buszjegy is.

 

Szóval ha olyan szörnyen drága lenne az autózás, akkor szerintem nem növekedne a gépjárműforgalom...

Attól még van adója, nem is kevés.

Nekem 25 ezer egy évre.

A kötelezőnek is van adótartalma.

A buszjeggyel ugye nem azt akarod mondani hogy akkor buszozzon mindenki?

Én felváltva autózok, sétálok, BKV-zok, lime -ozok, mikor hogy jó. Egy kicsit sem vagyok autós érdekképviselő.

Csak nehezményezem amit egyes önkormányzatok művelnek haladás cimén.

Én felváltva autózok, sétálok, BKV-zok, lime -ozok, mikor hogy jó. Egy kicsit sem vagyok autós érdekképviselő.

Csak nehezményezem amit egyes önkormányzatok művelnek haladás cimén.

+1, akkor autózom Pesten, ha egyáltalán nincs más opció, a pesti közúti közlekedés egy rák

Vegyél vissza kedves Vilmos, mert én szerettem melletted ülni meló közben :))

Nem az volt a lényeg hogy 25 ezerért ez meg az jár, hanem az volt a lényeg hogy a kollega odairt egy fals számot., amit ki kellett javitani.

amit elfoglalsz az autóval, piaci értéke milliók?

Erre mondják azt hogy ja, papiron, amúgy egy retkes koszos betonfelület.

Oké. Akkor 25 rongyért lebaszhatom amit akarok arra a koszos betonplaccra, és nem fogtok rajta vergődni, hogy nem autó van ott?

Ez az egyetlen bajom - ugyanazért a pénzért, ugyanazt a betonfelületet akarom használni. És ahogy én sem szólhatok bele most, hogy ott piros Honda személyautó, kék Iveco kisteher, vagy bármilyen robogó van-e, úgy akkor te se szólj bele, hogy a sörpadomat tartom ott, a grillemet, vagy vettem 3 meter bicikliutat.

Értékegyeztetés. Az autónak és a közlekedésnek van egy közösen elképzelt értéke, és azt hiszed, hogy azért mert te nem autózol, neked ugyanúgy jár a betonfelület arra, hogy szórakozz, vagy lomot tárolj. Nem jár.

Példa: gyerekes családok, orvoslátogatás, beteg rokon szállitása. Még mindig ugyanannyit ér a szemedben mint leülni sörözni?

Ne adj isten, költözés: hogyan oldasz meg egy költözést úgy, hogy a legközelebbi parkolóhely 400 méterre van? Majd a melósaid az utcán cipelik végig az ágyadat? A futár hogy viszi oda neked a hűtőszekrényt..? És még sorolhatnám.

Aránytalanul beszopatták a helyi lakástulajdonosokat azért, mert egy adot rétegnek kedvezni akartak, az eredmény meg nulla, ahogy az fent megbeszéltük: az autó ugyanannyi, csak lassabban halad az egy sor, tehát a szmog ugyanannyi végeredményben.

Legyen autómentes körzet akkor, tökösen kéne csinálni, nem felvizezve, mert ennek az értéke ebben a formában negativ.

> Példa: gyerekes családok, orvoslátogatás, beteg rokon szállitása. Még mindig ugyanannyit ér a szemedben mint leülni sörözni?

Csúsztatsz, én nem ezekről beszélek (lásd az első kommentemet, ahol a beteg emberek szerepelnek kivételként). Én a többség autótárolásáról beszélek, és igen, takarodjon az autójával a szabadpiacra, aztán eldöntjük, melyikünknek ér többet a placc. Pénzzel, ami erre van kitalálva.

A költözésre is kitértem lejjebb - ez van, a belvárosban élessel ez jár. Cserébe, ha tényleg költöznöm kellene, akkor lenne helyem pakolni, bár valszeg drágábban. Ahogy most is költöznek, kiszállítatnak, élnek emberek a tompa utcán, vagy az egyetem téren, hogy csak hazai példákat soroljak. De a Rákóczin is, oszt ott sem áll meg a költöztő. 

Attól hogy létezik még helyszin ahol nem lehet parkolni és emberek laknak nem következik hogy egy másik utcát is kontraproduktivan kell átalakitani.

Az egyetlen pozitivum az hogy lehet normálisan bringával végigmenni, de mellé tudjuk tenni hogy a többi dolog vagy ugyanolyan szar, vagy szarabb lett.

Valódi változást (autómentes körzetek) nem csináltak, csak megvásárolták a bringások szavazatait.

Ahogy most is költöznek, kiszállítatnak, élnek emberek a tompa utcán, vagy az egyetem téren, hogy csak hazai példákat soroljak.

Én speciel nem költöznék oda sem, de legalább mindkettő relatíve félreeső helyen van, és nem megy keresztül legforgalmasabb villamosvonala.

Vicces amúgy, hogy autós témában mindig az élhetetlen szar helyek kerülnek elő pozitív és negatív példának is, ahol az autózás már amúgy is csak az utolsó csepp a pohárban. Rákóczi? Nehogy már az legyen bármilyen szempontból is az etalon. :)

Rákóczi? Nehogy már az legyen bármilyen szempontból is az etalon. :)

Erre: „Ne adj isten, költözés: hogyan oldasz meg egy költözést úgy, hogy a legközelebbi parkolóhely 400 méterre van? Majd a melósaid az utcán cipelik végig az ágyadat? A futár hogy viszi oda neked a hűtőszekrényt..? És még sorolhatnám.”

Ahogy a Tompán (pozitív példa) sem tudsz parkolni, úgy a Rákóczin, mint negatív példa sem. Mégsem sír valahogy sehol itt Gyuszk amiatt, hogy a Rákóczira valahogy suvasszuk be ~50 méterenként a parkolót.

> Aránytalanul beszopatták a helyi lakástulajdonosokat azért, mert egy adot rétegnek kedvezni akartak, az eredmény meg nulla, ahogy az fent megbeszéltük: az autó ugyanannyi, csak lassabban halad az egy sor, tehát a szmog ugyanannyi végeredményben.

Ezt pedig nagyon lelkesen rángatod ide, de valami forrást igazán citálhatnál mellé. Nem lepődnék meg, ha rádcáfolna... 

Az autónak és a közlekedésnek van egy közösen elképzelt értéke,

Nem. Annak nincs közös értéke, hogy te az autóddal autózol. Az számodra érték, mindenki más számára teher. Az autóközlekedésnek elég komoly external költsége van, amit az általad befizetett többletadó egyáltalán nem fedez.

Magának a közlekedésnek természetesen van értéke, ahogy a szállításnak is. És igen, a szállítás könnyebben megoldható, ha nem parkolnak a célállomás előtt magánautók, ezzel kikényszerítve azt, hogy az áruszállító autó 400 méterre álljon meg. A kedvenc körutas példád esetén tök mindegy, hogy azért nem tud az áruszállító autó megállni, mert megállni tilos, vagy azért, mert az ott naphosszat parkoló autók elfoglalják a helyet.

A helyi lakástulajdonosok 80 százaléka eddig sem tudott megállni a háza előtt, mert annyi autónak nincs hely. Szó sincs itt beszopatásról.

Ez az egyetlen bajom - ugyanazért a pénzért, ugyanazt a betonfelületet akarom használni

Akkor újra: természetesen használhatod ugyanazt a betonfelületet, ugyanannyi pénzért, ugyanarra.

Azt kellene viszont megérteni, hogy nem használhatsz bármilyen felületet, bármennyi pénzért, bármire. Játszótérre sem építhetek kocsmateraszt. Iskola közelében nem nyithatok dohányboltot. Villamossínen sem tárolhatok konténereket. Parkolóban sem grillezhetek. Nemzeti parkban sem építhetek nyaralót. Stb.

Valamiért mégsem arról beszélünk, hogy te a fagyizó óvodások között akarsz kokót szívni a sörbiciklidről, tehát szerintem érted te, hogy a közterület hogy működik, csak azon kellene túljutni, hogy autó = rósz

Igen, a belvárosban nem sok keresni valója van az autósoknak, de a konténerednek meg a grillteraszodnak sem b+. Illetve az autózás csökkentésének nem az a módja, hogy szopatunk mindenkit, hanem alternatívát kell adni. Lett értelmezhető tömegközlekedés és P+R az útvonalamon => letettem az autót. Mit nem lehet ezen felfogni?

Akkor újra: természetesen használhatod ugyanazt a betonfelületet, ugyanannyi pénzért, ugyanarra.

Jah. Ahogy ha anno neked megfelelt az MSZMP, vagy a hazafias népfront, akkor a világ legdemokratikusabb országában élhettél. Jah, hogy ennél több dolgot is lehet csinálni a politikában? Sry, ez van, a többi már nem ugyanaz. Kb pont ennyire valid érv, hogy a köterületen autó van, punktum, én is tárolhatnám ott az autómat. Oszt' ha másra akarom használni?

De valami kapcslódóbb: ő a telebaszott szarjaival használhatja, csak mert autóformája van, de én nem, mert nem autóformályú dolgot raknék oda? Pedig ez az autó pont ugyanígy áll itt legalább fél éve, és lefogadom, hogy a korábbi képeken se kellene sokkal messzebb menni, hogy megtaláljuk. Annyi, hogy a bácsi néha szétszedi darabokra, de kb. egy raktár. Rendszámmal, évi fillérekért. Egy métert nem ment az elmúlt ~1 évben.

Játszótérre sem építhetek kocsmateraszt. (...) Villamossínen sem tárolhatok konténereket. (...) Nemzeti parkban sem építhetek nyaralót. 

Ahogy nem rakhatsz egyik helyre sem parkoló autót.

hanem alternatívát kell adni.

„Ahol 5 évig laktam a Nagykörúton ott elegánsan eltörölték a ház előtt a parkolót és biciklisáv lett belőle.”

Mint később kiderül a szálból, Gyuszk konkrétan a Rákóczi és a 32esek között félúton lakott. Aztán ebből a dőltből indultunk ki, hogy köcsög garikeri, mert elveszi a ház elől a parkolót. A Rákóczin ott a mélygarázs. A harmincketteseken van felszíni parkoló, amit én beszántanék, de még ott van. Az egész harminckettesek <-> Rákóczi nem több, mint 5 perc gyalog a két vége között, és akkor azon megy a sírás, hogy ~2.5 perccel többet kellett volna gyalogolni a közepétől valamelyik széle felé? De ha kicsit messzebb megyünk, a Corvin pláza alatt, a Horváth Mihály téren a felszínen, vagy bármelyik keresztutcában ott van a parkoló. A Blahán (harinckettesektől, ami a legtávolabi pont) 10 perc gyalog a mélygarázs, ami annyira üres, hogy gokartpályának építették át az egyik szintjét. A Nemzeti múzeum mögött, ami ugyancsak nem távolság, a régi rádió alatt is mintha lenne egy kurvanagy mélygarázs. De Kelenföldön a hatalmas P+R ingyen, ahonnan 350 Ft-ért viszi a metró közvetlenül a Rákóczira.

(plusz, a fent említett közös munkahelyünk anno a hármas metró egyik végén volt, szóval még oda is kiépített, tökéletes alternatíva van az említett pontról, tehát a napi ingázás is dugómentesen, a metrófelújítás alatt is buszsávan + földalatt, közvetlenül elérhető volt. milyen alternatívát festesz fel ehhez képest, ami után meg lehet szüntetni a parkolót a harminckettesek és a rákóczi között, majd nem lesz sírás?)
 

Ahogy ha anno neked megfelelt az MSZMP, vagy a hazafias népfront, akkor a világ legdemokratikusabb országában élhettél. Jah, hogy ennél több dolgot is lehet csinálni a politikában? Sry, ez van, a többi már nem ugyanaz.

Ha már ezt a borzasztóan erőltetett analógiát akarom tovább erőszakolni, akkor inkább úgy van, hogy te DK-s párttagként szeretnél kilépni az EU-ból, meg kipaterolni a multikat az országból. Erre a többiek mondanák, hogy na de Vili, van egy rakás másik párt, nem muszáj neked pont DK-snak lenni.

hogy azon a köterületen autó van, punktum, én is tárolhatnám ott az autómat

ftfy

 

Ahogy nem rakhatsz egyik helyre sem parkoló autót.

Na látod, érted te ezt! A parkolóban lehet autót tárolni, máshol meg mást lehet csinálni.

> hogy te DK-s párttagként

Ne sértegess, kérlek. 😉

szerk: de hogy a témához is.

„Illetve az autózás csökkentésének nem az a módja, hogy szopatunk mindenkit, hanem alternatívát kell adni.” -> szerinted mikor jön el az az alternatíva, amikor azt lehet mondani, hogy márpedig a Harminckettesek és a Rákóczi között megszüntetjük/piaci árasítjuk (~szabadversenyessé tesszük) a felszíni parkolást? 

Csak mert ezen a távon:

  • 10 perc sétán belül van 'pest három metróvonala (a harminckettesek -> Blaha, és a Rákóczi -> Corvin is 10 perc gyalog, és ez mindkét irányban a legpesszimistább helyzet. A gyakorlatban az egyik ~8, a másik ~7 perc lesz valszeg), de ha felszálsz a villamosra, vagy nem az egyik végében laksz, és a másik végében lévő metróhoz akarsz menni, akkor még gyorsabb is.
  • A lakásodtól max ~2 percre áll meg európa legnagyobb forgalmú villamosvonala, ami éjjel-nappal jár
  • A környék tele van parkolóházzal, felszíni parkolóval, de ingyenes, városszéli P+R is 10 perc metróval (Kelenföld -> Rákóczi 10 perc, most néztem meg). A KöKi P+R is max 25 perc tömegközlekedés a 16 perc autó helyett, ha esetleg Kelenföld nem lenne irányban. De valszeg bármelyik másik irányból hasonlóan lófasz extra-idő a városszélén hagyni a kocsit, és eljutni a Rákócziig. Újpest P+R -> Rákóczi kocsival 24 perc, tömegközlekedve 29.
  • Jópár gyakori követéssel rendelkező, a város többi részét lefedő buszvonal ugyancsak pár perc séta max (9-es busz, 7-es buszcsalád, csak hogy a két legfontosabbat említsem)

Szóval milyen infrastruktúrát kellene még építeni, hogy a Rákóczi-Harminckettesek tengelyen, az egyik oldalon meg lehessen szüntetni a parkolót, hogy esetleg mást rakjunk a helyére? Teraszt, biciklisávot, bármit?

És egyébként még csak azt sem akarom, hogy fixen terasz legyen a helyén, hanem csak azt, hogy a standard értékmérő eszközünkben, pénzben aki a legtöbbet adja érte, az hasznosíthassa - így ha tényleg parkolóként hasznosul a legjobban, akkor az lesz belőle, ha az ottlakók fát ültetnének a parkoló helyére, akkor az, ha a Donkey kifizeti biciklipontnak, akkor shared-bike lesz ott, ha meg egy helyi kávézónak megéri többet fizetni érte, és teraszt nyitni ott, akkor terasz lesz. Tényleg, ha a végén az jön ki, hogy Gyuszk többet fizet a háza előtt parkolóért, mint amennyit bárki más hajlandó azért a retkes koszos betonfelület-ért, hát leszarom, akkor parkoljon ott. Csak lehessen már érte verseny.

 

szerinted mikor jön el az az alternatíva, amikor azt lehet mondani, hogy márpedig a Harminckettesek és a Rákóczi között megszüntetjük/piaci árasítjuk (~szabadversenyessé tesszük) a felszíni parkolást? 

Remélem, minél hamarabb! Én valami licitálós dolgot tudnék elképzelni a mostani, fix áras parkolás helyett, mint az USA néhány államában az autópálya belső sávja. Ha kicsi a forgalom, 1-2 centért mehetsz bent, ha dugó van, akár 10-15 dollár lehajtónként.

a standard értékmérő eszközünkben, pénzben aki a legtöbbet adja érte, az hasznosíthassa

Ezt adom, csak nem igazán tudom elképzelni, hogy ez technikailag hogy lenne megvalósítható. Ha most a negyedórás elszámolásról át akarsz állni hosszútávú bérletre, azt nem támogatnám. Máshogy viszont nem lenne kivitelezhető: ha többet adok a placcért egy szülinapi grillezés miatt, mint amennyit a Donkey fizetne azonos időtávon a biciklitárolóért, akkor mi legyen? Bontsam el én?

Ha most a negyedórás elszámolásról át akarsz állni hosszútávú bérletre, azt nem támogatnám.

A helyi lakosok éves bérletet kapnak, fillérekért. Első körben boldog vagyok, ha ide beengedik a helyi lakosokat / cégeket / bárkit, hogy éves szerződéssel hasznosítsanak _egy_ parkolóhelyet _valahol_, _ahol találnak_. Még ha a maximum 3 órás limitet (ami pl a Rákóczin van) be is kell tartaniuk, és ~3 óránként visszaadni a teraszt, valszeg akkor is magasabb ára lenne ezeknek a helyeknek, mint a jelenlegi 30kHUF. (És ezen megy a felháborodás, hogy a Józsefváros hogy megemelte ezt most, 30 rongy egy évre!)

a többet adok a placcért egy szülinapi grillezés miatt, mint amennyit a Donkey fizetne azonos időtávon a biciklitárolóért, akkor mi legyen? Bontsam el én?

Most hogy működik? First come, first serve, és aki túltartózkodik, azt megbüntetik / elvontatják. Nem lenne egy nagy kaland azt mondani, hogy amikor megveszed a helyet, kapsz hozzá egy egyedi azonosítót, bejelented online, mikor kezdted el használni, X. órás limited van, mint az autóknak, utána ha elkap az ellenőrzés, büntetés. Annyi, hogy a helyi lakos most le tud menni, és 3 óránként átlökni az óráját a szélvédőn (ilyen van még használatban egyáltalán, amivel jelzed az időlimites, de nem fizetős parkolásnál, hogy mikor kezdted, vagy csak a KRESZben tanítják a mozgatható óramutatós műanyaglapot), az online bejelentésnél kiköthetjük, hogy minimum ~100 métert el kell mozognod, ha lejárt az időd. 

Innen hamar lenne egy piaci ára, ami alapján akár a percdíjas, akár a helyilakosos éves bérletet lehetne hozzáárazni.

szerk.: egyébként meg most is van időalapú fizetés, 600 Ft/óra a belvárosban. Már az egy nagy előrelépés lenne, ha azt kiterjesztenénk másokra (lásd, terasz, anyámkínja), ugyanazokkal a szabályokkal. Igény, ugyanis, van rá. Ha meg nem lesz elég hely, hát emelni kell az árakon.

Dunno, a hivatkozott helyen kint van kiegészítő táblán, hogy max 3 óra. Aki óradíj alapon fizeti, ott obvi, hogy mérik ezt, aki lakossági parkol, azokat csak sejtem - a KRESZben tanítják a műanyag játszós órát, amin jelölheted, mikor álltál meg. Nyilván, ha normális ember vagy, 3 óra után elmész (ahogy a szabály szól), de ha átlököd csak az órát, akkor sem tudnak vele mit kezdeni...

De sosem lakossági parkoltam, szóval nemt'om, náluk mennyire van ez így betartatva. 

Nem csak cégek vesznek újonnan autót. Az üzemanyag árstop nem az állami adóbevételt nyirbálja meg, hanem a kereskedő árrésének terhére kell olcsóbban adni, az adóteher döntően a nettó beszerzési árra számolandó ki/fizetendő be - az áfa kivételével, mert az valóban a nettóbeszerzési ár+közterhek+árrés alapján rakódik pluszban rá, de ebből a képletből is az árrés az, amit összébb nyomott az ársapka, az áfa mértékét nem.
A gépjárműadó korábban önkormányzati bevétel volt - államosították, a NAV szedi be, mint állami adóbevételt.  A biztosítási adót szerinted miből fizeti be az államnak a biztosítód, ha nem a díjbevételekből, amit tőled beszed...

A tömegközlekedés vs. parkolási díj összevetés nagyon fals dolog: van, amire az egyik jobb, és van, amire a másik.

Boldogan fizetem a sörpadom által koptatott aszfalt fenttartási költségeit.

Tudom, mindig kitaláltok majd valamit, hogy nektek miért jár, de ezredszer is leírom: azonos feltételeket szeretnék csak. Ha az a mondás, hogy kipufogott CO2 szerint fizetünk, legyen. Ha súly alapján, mert kopik az aszfalt, akkor jövök, fizetem. Mehetünk négyzetméter alapon, akkor jöhet az is. 

azonos feltételeket szeretnék csak

Az azonos feltétel hogy a lakos legközelebb 400 méterre parkolhat le a házától, mert Karigeriék bicikliutat festettek a parkoló helyére? Ismétlem: nem a bicikliút a rossz (hanem jó), csak rossz helyre került.

Az mindegy, hogy szerintem mennyi lenne elfogadható, de pl. rendes dugódíj már rég kellene, nem ilyen megúszós havi 5k, hanem mondjuk napi 1-2 ezer, a parkolási díjon felül.

Ez a cikk egy amerikai írás fordítása, és a bringás-autós kihegyezése, de vannak benne "számok":

https://kerekparosklub.hu/hirek/cikk/gyakran-elhangzik-hogy-a-kerekparo…

"Új utakat építeni és fenntartani rendkívül drága mulatság. Ha csak a nemzeti autópálya-rendszer üzemeltetését nézzük, az autópálya-kezelő által beszedett úthasználati (matrica) díjakból származó teljes bevétel is alig fedezi az üzemeltetési költségeket, a rendszer tehát veszteségesen működik.

Ha a helyi utakat nézzük, ez a veszteség még szembetűnőbb. Egy kilométer út fenntartásának éves költsége 6 centbe kerül minden áthaladó autó után. Ebből azonban kevesebb, mint egy penny-t fizetnek csak ki a gépjármű-tulajdonosok."

"Bár a kerékpárosok száma folyamatosan növekszik, közel sincsenek elegen, hogy kiegyenlítsék a fenti egyenlőtlenséget. Még akkor sem lenne elég befizetés az utak fenntartásához, ha minden gépjármű-tulajdonostól kétszer annyi adót szednénk be."

Honnan jön neked az ostoba bringasávok helyett a parkolók visszaköveteléséből az ingyen magánhasználatú grillplacc? A parkolóhely közterületen soha nem szól névre, ahol van, oda állsz. Az autósok külön adót fizetnek, mert autót mernek használni. És nem, senki nem beszélt ingyen placcról sem.
Az akár szabadtéri, akár parkolóházas fizetős parkoló és a helyi lakosok parkolásának biztosítása között az a különbség, hogy utóbbiak ott laknak, oda fizetnek ingatlanadót, gépjárműadót, ha vállalkozó, akkor iparűzési adót is. Sokan sokkal régebben laknak ott, minthogy egyáltalán felmerült a parkolás fizetőssé tétele. A kétféle fizetős parkolás pedig azoknak van, akik (többnyire) munkaidőben autóval mennek az adott helyre. Nekem a Déli pályaudvar közelében van lakásom, 1974 óta van közöm hozzá, 1993 óta tulajként. 1974-ben talán az egész országban nem volt annyi autó, mint most Budapesten, fel sem merült a parkolási probléma. Most viszont, hogy van probléma, a komcsik természetesen ezt is csak fokozni tudják.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Én nem tudom, mi ez a konténerfetisizmus, hogy már többen is említettétek a threadben, de nálunk pl. évente egyszer ingyen hoznak neked konténert, és ha adsz egy ezrest az arcnak, bele is pakolja neked.

Mit akartok ennyire az utcán tárolni? Én még a filléres, levedlett bringámat sem merném kint hagyni éjszakára a blahán, nemhogy bármi értékesebbet.

Egyrészt nem ilyen egyszerű, mert ha a konténert le akarom rakatni akár egy napra, az már területfoglalási engedély, blabla, és annak megfelelő pénz. Szóval nálunk valahogy nem így megy.

Másrészt egy hasonlat. Rámutat, hogy pár négyzetméternyi aszfalt elfoglalása az utcából elég komoly pénzbe kerül, az autósok viszont elvárják, hogy mindez ingyen legyen, csak azért mert vettek az ócskapiacon néhány négyzetméternyi hulladékot :)

Egyrészt nem ilyen egyszerű, mert ha a konténert le akarom rakatni akár egy napra, az már területfoglalási engedély, blabla, és annak megfelelő pénz.

Rossz helyen laktok. :)

És ez csak félig vicc. Ha ingyen kapnék egy belvárosi luxuslakást, inkább eladnám. Bp belvárosával olyan megpróbáltatásokat is kapnék a nyakamba, amilyeneket nem szeretnék, beleértve a parkolás kérdését is.

az autósok viszont elvárják, hogy mindez ingyen legyen, csak azért mert vettek az ócskapiacon néhány négyzetméternyi hulladékot :)

Erre írtam is egy másik kommentben, hogy a parkoló vs nemparkoló kérdésben kb. én is a nemparkoló mellett érvelnék, de csak akkor, ha értelmesen lenne utána hasznosítva a terület. 

Csak információ: nem a Belvárosban lakom, nem luxus- és nem lakásban. Én akár parkolhatnék a ház előtt, ingyen, mert nem fizetős övezet, tehát nem arról van szó, hogy siránkoznék, hogy nem tudok parkolni. Van garázsom, ezen kívül fedett kocsibeállóm, így akár négy autó is elférne az ingatlanon (mellesleg egy sincs, mert nem használok autót, a garázsban meg elfér kényelmesen a hét bicikli :)

Szóval nem lakom rossz helyen.

 a parkoló vs nemparkoló kérdésben kb. én is a nemparkoló mellett érvelnék

Akkor azt hiszem, közös platformra jutottunk :)

Mit akartok ennyire az utcán tárolni? Én még a filléres, levedlett bringámat sem merném kint hagyni 

Akkor nem fáj, ha az autódat sem tárolhatod ott, ugye? Az zavar, hogy az ingyenes közterülethasználatot egy, a közterülettől teljesen független tárgy birtoklásához kötjük - mi a francnak kell nekem autót venni, ha ugyanazt a közterületet akarom használni ugyanolyan feltételekkel, mint akinek autója van?

Akkor nem fáj, ha az autódat sem tárolhatod ott, ugye?

A legkevésbé sem, főleg mert nem Pesten lakom. :D

Ha odamegyek, tízből kilencszer a P+R-ben marad a kocsi, a maradék egy alkalommal pedig vagy a céges mélygarázsban fizetek a parkolásért, vagy máshol fizetek a parkolásért.

az ingyenes közterülethasználatot egy, a közterülettől teljesen független tárgy birtoklásához kötjük

De hát nem független, ugye. Egy parkolóban autókkal foglalhatod a helyet, biciklitárolóban biciklivel, stb. Vagy a biciklitárolókba beállhatsz a grillcuccoddal? Tárolhatsz ott konténert? Vagy a bringások sem engedik, hogy ott tárold a cuccaidat a biciklik között?

De hát nem független, ugye. Egy parkolóban autókkal foglalhatod a helyet, biciklitárolóban biciklivel, stb. Vagy a biciklitárolókba beállhatsz a grillcuccoddal? Tárolhatsz ott konténert? Vagy a bringások sem engedik, hogy ott tárold a cuccaidat a biciklik között?

Ahol a cuccaimat tárolom, azt megvettem pénzért, az az én tulajdonom. A konténer tárolásért kemény közterülethasználati díjat fizetek naponta. Mind kurvamessze van attól, hogy évi 20k-ért használatom ingyen, amit a belvárosi parkolásban osztogatnak jelenleg.

Egy szavam nem lenne, ha valami olyasmit mondana az önkormányzat, hogy:

  • van X nm szabad közterületünk
  • erre kiosztunk a helyi lakosoknak 0.7Xnm-nyi közterülethasználati engedélyt
  • 1-1 lakos max Y nm-t kap
  • licit van, aki a legmagasabb árat adja, azé

De nem. Valamiért akinek autója van, az alanyi jogon kap ~5nm közterületet, én meg nem. Aki nem helyi autós, ő óránként 600 HUF-ért kapja ezt meg (munkanap, 8-20 között, azon kívül ingyen), én meg nem.

Pedig nem akarok mást, csak hogy azonos feltételekkel páyázhassunk rá.

Biztos nem ment át, de szarkasztikus megjegyzés volt. Arra akartam utalni vele, hogy aki ingyen akar parkolni falusi létére a _házam_ előtt munkanapokon, az inkább ne tegye, inkább parkoljon otthon falun (újpesti nyelven az agglomerációban) a sajátja előtt. Engem/meg minket kíméljen. Városi létemre én sem megyek parasztfalvára a háza elé parkolni.

trey @ gépház

Ebből nálunk cicaharc volt egyszer. A szomszédnak nem tetszett, hogy a háza elé állnak néha bizonyos autósok. Mert ő nem lát ki vagy valami hasonlóan komoly sztori lehetett. Vagy éppen ha építkeznek akkor nem tud bemenni a betonkeverő stb. stb. Emiatt egyszer egy másik lakóhoz becsöngetett a kedves feleség és mint nő a nővel elkezdtek egymással ordibálni alpári módon. Bár én nem voltam otthon, de hallottam a sztoriról, így a béke jegyében én is becsöngettem ahhoz a lakóhoz és felajánlottam nekik, hogy ha úgy gondolják, nyugodtan álljanak a mi házunk elé, engem nem zavar. Sőt, még a garázsbeállómra is állhat ha úgy jobban tetszik, mert még a garázs nem készült el. Megköszönte, de aztán nem éltek a lehetőséggel.

Egyik nap otthon tevékenykedtem és egy hangosabb szóváltásra lettem figyelmes a szomszéd irányból. Annyit láttam, hogy ismét a szomszéd előtt parkolt valaki az utcán és egyszercsak megérkezett 2 másik autó. Elöl, hátul ráálltak 1 centire és a hátsó autónak valami miatt nyitva hagyták a csomagtartóját (ezt azóta sem értem). Ezután nekiálltak szotyizni és csapatba verődve nagy keményen várták az autó tulajdonosát (akit azelőtt egyébként még soha nem láttunk ott, most állt oda először). Valakinek jött a faszikám segíteni. Egyszercsak jön az autójához vissza és látta, hogy mi a helyzet. Benézett a szomszédba, hogy véletlenül nem tudják-e, hogy ki parkolt oda a kocsija mellé, mert így nem tud kiállni. De tök normálisan megkérdezte. Elkezdtek vele szívózni, hogy álljon ki ahogy tud de az autójukhoz ne érjen mert akkor elverik meg mittudomén. Faszikám elment és szólt a vendéglátójának, hogy gondok vannak, mit csináljon. Kijött a haverja is és megkérdezte a majmokat, hogy mégis mi a retek van. Ők persze kemények voltak bandába verődve és konkrétan elkezdték kergetni a 2 srácot úgy 4-5-en. Amire emlékszem az az volt közben, hogy "takarodj innen mert szétbaszom a fejedet" A vendéglátó úr befutott a házába, kihozott egy nagy fejszét és kijött, hogy "gyere basszál szét" :D

Na itt azért már érződött a feszültség a levegőben, nyilván mire rendőrt hívok, ezek lehentelik egymást. A vicc az egészben az, hogy 1 lakással odébb lakik a rendőr. Gondolom nem volt otthon. Na mindegy, mondtam a gyereknek, hogy menjen be a házba, 1-2 percen belül valahogy az egyik gyökér odébb állt az autójával és így el tudott menni onnan a főhősünk. Ezek után azért úgy felmerült bennem, hogy milyen állatkertbe kerültem. Ha nincs probléma, majd gyártunk magunknak?

Ilyen baromságok miatt ennyire összekapni tényleg szerintem maximum 10-es IQ kell hozzá. Egyébként a fószer helyébe messziről fényképeztem volna és szólok a hatóságoknak, hogy valaki paraszt rámállt és nem tudok elindulni. Oldják meg. Az a baj, hogy sokan nem értik meg, hogy az ingatlan körüli közterület rohadtul nem tartozik az ingatlanhoz. 

Nálunk van egy játszótér a szomszédban. Időnként előfordul, hogy a házunk előtt áll vagy 8 autó a szűk kis zsákutca végén, mert képtelenek az emberek 10 métert gyalogolni. Ezzel még nem is lenne gond, csak utánuk én szedem a szemetet meg a csikkeket. A kislányomnak azzal kellett kezdenie az életét, hogy a házunk előtt találtahó csikkekhez nem nyúlsz. Gondoltam már én is sokmindenre, hogy "véletlenül" kiszóródik egy doboz csavar oda vagy kirakok egy táblát, hogy letépem a kezed ha eldobod a csikket, stb. de egyelőre a béketűrés győzőtt, a gyerek meg már okosabb. Úy néz ki amúgy, hogy az idő megteszi a dolgát, mert lassan a játszótér lerohad, a barmok széttörik a játékokat, karbantartás nincs, így lassan okafogyottá válik az odalátogatás. Átlagos magyarországi helyzet, semmi extra.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nálunk van egy játszótér a szomszédban. Időnként előfordul, hogy a házunk előtt áll vagy 8 autó a szűk kis zsákutca végén, mert képtelenek az emberek 10 métert gyalogolni.

Az ilyet annyira utalom. Bevasarlokozpontoknal is kozepen levo uresebb teruletre parkolok, es konkretan eutanaziat kernek, ha ra lennek szorulva a bejarathoz kozeli parkolasra. Es megfigyeltem, hogy a legprosztobb embertipus veszik ossze a bejarathoz legkozelebbi nemrokkant parkolokon, pont azok, akikert nem lenne kar, meg akik a kukaig se tudnak elsetalni.

Masik kedvencem aki a kutyajat bedobja a kocsiba es a park bejaratanal osszevesznek a parkhoz legkozelebbi parkolon, mikor 10 meterrel arrebb van masik.

Ez olyan helyeken fasza. ahol a házak előtt hagyott autók elfoglalnak fél vagy egy egész sávot. Csak azért, mert az emberek lusták kinyitni a kaput, beállni az autóval, becsukni a kaput. Vagy garázst ha nem családi házról beszélünk.
Én speciel nem is merném így otthagyni az autót, hogy bármikor beledurranhat egy kamikaze hátulról a kocsiba.

Aki a fővárosban a belvárosba költözik, az ne picsogjon, tudja, hogy nehéz parkolni, akinek meg nincs kocsija, az tudja, hogy nagy a forgalom és a zaj. Tudnia kellett volna, amikor odaköltözött. A belvárosiak rinyálását egyébként is sokkal többet hallani, mint bárki más hangját. Ott a drágalátos BKV-je, amit az egész ország fizet, mert veszteséges, de sosem kellett egy órát várnia buszra. Már lehet rendelni mindent online, kiszállítással, kocsit bérelhet, parkolót dettó, ha meg nem jó, nyugodtan kiköltözhet az ország normálisabb részére másokat boldogítani a nagyvárosi attitűdjével.

Ezt inkább úgy kéne nézni, hogy akinek 12-15-20 milliós vagy drágább autója van, azt vajon még támogatni kell ingyenes parkolással? Egy bármilyen használt elektromos egyszerűbb verda is bőven 5 millió feletti.

Tapasztalataim szerint aki elektromos autót vesz az anyagi előnyt is szeretne ebből kovácsolni (akár áram vs benzin ügyben, bár mostanában nem tudom az hogy áll, akár parkolásban).

Tehát a zöld rendszámosok előnyben részesitése ezen keresztül a környezet előnyben részesitése.

Az milyen dolog már, hogy megveszed a drágább e-autót hogy ne pöfékelj, de aztán semmi előnyöd??? :)

Kovácsoljon előnyt persze, rögtön kezdheti (kezdhette volna) otthoni napelemes töltéssel, meg a jóval kisebb szervízköltségen. Ha meg annyit jár a városban valaki autóval, hogy érdemi pénz legyen neki a parkolás (miután minimum 5-10 milát felköhhintett autóra), akkor vagy pénzt keres vele, vagy valami hiba van valahol.

Lehetséges ... ismerősöm is vett egy levedlett Amperát. Nyáron jó ha tud 35-40 km -t akksiból. Tehát kizárólag akkor "zöld", ha csak pár percre járkál el vele vásárolni. Normálisabb utak esetén az is zabál. Zöld rendszámos. Tipikusan a wtf kategória, hogy ezt felhozzák benzinnel vidékről Bp-re, és ingyen parkolnak vele.

Szóval tökéletesnek nem az a rendszer.

1. Legyen mindenütt elég parkolóhely!
2. Ahol ez nem megoldható oda csak engedéllyel lehessen behajtani!
3. A parkolási díj mértéke ösztönözzön arra, hogy fölöslegesen ne tartsd az autódat forgalmas parkolókban, de ne szervezzenek (főleg állami) ügyfélszolgálati irodákat és állami egészségügyi szolgáltatásokat ilyen helyekre!

De ez csak néhány szempont, biztosan van még rengeteg más megfontolandó dolog is ezzel kapcsolatban.
A környezetvédelm meg úgy általában elég nehéz téma, nem is nagyon foglakozik vele a magyar állam sem csak addig amíg kiveti a környezetvédelmi termékdíjat!
 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Minden autónak legyen parkolója - a tulajdonos pénzéből.

Jalos

Szerkesztve: 2022. 10. 27., cs – 13:08

i3 rex mellé kérem az Opel amperát (= Chevy volt) is, azt hiszem ezen a működési elven nem is nagyon jött ki több autó, szóval így teljes lenne a lista ;)

[x]  Minden autós fizessen, kivéve a speciális kedvezményesek (mozgássérült, közelben lakó, stb...)

A közelben lakó majd akkor parkolhasson fillérekért, ha én tárolhatom ott a saját szarjaimat fillérekért.

Mondjatok már példát légyszi erre az utcán tárolásra, hogy kell elképzelni. Veszel a praktikerben egy kisházat, és abban tárolod a holmit? Aztán ha este kell belőle valami, akkor lecsattogsz érte köntösben? :)

Amikor ilyeneket mondasz, hogy kimennél grillezni az összehugyozott-összeszart nagykörútra a szmogot letüdőzni, azt komolyan gondolod? Azt értem, hogy az autósok foglalják a helyet, és a parkolók helyett lehetne máshogy hasznosítani a területeket, ebben egyetértünk, de ezeket a példákat komolyan gondoljátok?

én gyújtottam grillt a szabadság hídon, amikor nem volt rajta forgalom, többször is abban az évben. de nem tudom, rémlik-e, mekkora tömeg volt kint a hídon, vagy mostanság a rakparton nyaranta. (a budai rakpartra a valyo idén is rakott ki grillt, ott idén én nem grilleztem. de azért láthatóan igény van erre).
a nagykörút is tele van terasszal, szóval jah, van tömegigény arra is, hogy oda emberek kiüljenek.

de gondolhatsz bármi másra: a nyolckerben az elmúlt években sörpadokat, virágokat és hasonlókat rakott ki az önkori. de ha lehetne ilyet, hogy közterülethasználat, lehet nagyobb lelkesedéssel állnék neki normális biciklitárolót, meg köré rendőrségre bekötött kamerát, meg lámpát, meg anyámfaszát építeni. De nem lehet... nem lehet semmi mást, csak autót tárolni ott, mert csak.

És az sem zavar, hogy neked ez nem kell, meg te nem akarsz a szmogban sört inni. Az már zavar, hogy valamiért az az elképzelés, hogy az autót jobb feltételeken lehet ezen a közterületen tárolni, mint bármi mást. Pedig nem ingyen akarom én, csak ugyanazokkal a feltételekkel, amivel az autótárolást osztogatja a közösség.

én gyújtottam grillt a szabadság hídon

A szabihídon van már parkoló? lol, minek?

Újabban nem járok arra, régen asszem két sáv volt + villamos. Vagy nem értem, mi az összefüggés. 

lehet nagyobb lelkesedéssel állnék neki normális biciklitárolót, meg köré rendőrségre bekötött kamerát, meg lámpát, meg anyámfaszát építeni.

Közterületre semmit nem építhetsz csak úgy. Garázst sem, mielőtt rákezded, hogy "de az autósok...". :)

Összegyűjtesz pár embert, elmentek az önkorihoz, hogy szeretnétek ilyet, és vagy lesz, vagy nem. Általában lesz, btw, mert az emberek 99.99%-a csak Facebookon hőzöng, ezért aki képes értelmesen összeszedni az igényeit, az már egész jó esélyekkel indul.

Az már zavar, hogy valamiért az az elképzelés, hogy az autót jobb feltételeken lehet ezen a közterületen tárolni, mint bármi mást.

Más közterületen pedig mást lehet jobb feltételekkel csinálni. Játszóterekre sem építhetsz teraszt, csak mert olyan kedved van, hogy neked jár.

Nem. Tegyük fel, elkezdek valamit építeni, amihez általában bontással kell kezdeni a dolgokat. A bontott anyaghoz kell valaki, aki elviszi és lerakja, valamint X ideig - egy-két nap - kell egy konténer, ahova be lehet pakolni a bontott anyagot. Na ez az egy-két nap konténer elég komoly összegbe szokott kerülni és az időt elég szűken mérik.

Nem akarok ingyen helyet. Az autósok akarnak maguknak. Én csak megjegyzem, hogy az, amit ők ingyen akarnak, másnak más célra súlyos pénzekbe kerül, és akkor is korlátozott. Továbbra is az a véleményem, hogy aki vett egy autót, az nem vett hozzá öt négyzetméter aszfaltot az autó élettartamának végéig. Azt ugyanúgy meg kell venni, mint az üzemanyagot.

Nálunk a társasházban a kerékpár tárolás problémás. Nincs kialakított tároló helyiség (nem csak bringa, semmilyen tároló nincs). Persze lehetne a lakásban tartani a bringát, de egy négytagú család 4 bringával már problémás. Jelenleg a folyosó van tele, de azért meg a tűzoltó büntethet. Miért nem alakíthatunk ki egy zárt, fedett bringatárolót néhány autóparkoló helyén az utcán?

Persze jobb lenne, ha az építési szabályok kerékpár tárolót is előírnának új építés esetén, nemcsak autóparkolót!

Mindenki olcsón parkolhasson a lakhelye környékén, egy ingatlanhoz 1 autóval.
A többi/máshol legyen nyugodtan drága.
Legyen mindenfelé mozgássérült-parkoló, és kapjanak kedvezményt.
Elektromos autó ugyanannyi helyet foglal, nem kell parkolási kedvezmény (ellenben dugódíjból kaphatnának kedvezményt)

Kb. ennyi.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha ingyen akarsz parkolni, fizesd ki. Ha lakásod van és nincs mindenkinek garázs: minek vetted meg.

Bevállalnátok-e, hogy bárol ingyen parkoltok, ami kijelölt parkolóhely, cserébe a gépjárműadó 10x annyiba kerül?

A most Budapesten az autósok ellen folyó dzsihád kizárólag a gyűlöletre és kicsinyességre épül, semmi racionális, valódi tanulmányokkal (amit gyuribácsi melegedőjében készítenek a mucilógusok, az nem az) alátámasztott oka nincs.

Tényleg, a városháza parkolójából parkot csinált már a sárga festékes hiperpasszív?

Ingyen parkolhassanak a speciális kedvezményesek (mozgássérült, közelben lakó, stb...) és a tisztán elektromosak.

0. Ja, hogy megint egy a témában teljesen képzetlen muciológus (főpolgármester) akarja oktatni a népet, aki még kerékpárral sem tud szabályosan közlekedni.

1. Tehát az szerinted ösztönző egy legalább kétszeres árú gépjármű megvásárlására, hogy ingyen lehet parkolni. És akkor tekintsünk el a technológia korlátaitól valamint attól, hogy bizonyos tipusok (pl. kombi) nem nagyon léteznek elektromosban.

2. Nem is tudtam, hogy az elektromos autók nem okozhatnak dugót, hiszen a parkolási díj forgalom szabályozási eszköz.

3. Kinek jó, ha az emberek elektromos autókat vesznek ( a gyárakat leszámítva természetesen), és miért?

Mondjuk azt sokkal egyszerűbb lenne úgy megtenni, hogy kevesebb legyen rá az adó. A parkolás önkormányzati hatáskör, az adó állami. Ha azt akarjuk állami szinten, hogy mindenki elektromos autót vegyen, az állami hatáskörben kivetett adót csökkentsük nekik. Attól még az önkormányzat majd eldönti, hogy az ő tulajdonában lévő közterület mennyit ér neki, és autóknak adja, vagy inkább vendéglátóhelyeknek, parkoknak, játszótereknek használja fel.

A kérdéshez hozzászólva:

Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy legyen elég parkolóhely. Ez lényegében a banán majom esete. A másik, hogy ne hivatkozzunk arra, hogy a villanyos környezetbarátabb, mert ez a jelenlegi helyzetben nem igaz. Nem attól lesz környezetbarát a közlekedés, ha a járműhasználatának mellőzését (a parkolást) adóztatjuk. Addig keringőzik sok ember, amíg nem talál ingyenes parkolót valahol vagy egyáltalán helyet valahol. Ezzel aztán mégtöbb üzemanyagot éget, kopik a fék, száll a fékpor, gumi, stb..

Amit most írok az sokaknak fáj illetve fájni fog, de a szarakodással csak az időt húzzuk, miközben ömlenek a légkörbe a különböző üvegházhatású gázok.

Ha valóban az lenne a cél, hogy környezetbaráttá tegyük a közlekedést vagy úgy összességében az életünket, akkor a minimum az lenne, hogy rövid határidőn belül betiltjuk a kőolaj/földgáz alapú üzemanyagok gyártását és felhasználását. A műanyagokat egyelőre nem venném ide, de középtávon arról sem ártana gondolkodni. A beton felhasználására nagyon kemény környezetvédelmi adót vetnék ki, mert elképesztő módon szennyezi a környezetet az előállítása - kivéve bizonyos erőművek esetén, hogy ne épüljön annyi stadion meg szellemváros apartmanokból (pl. a Balaton köré). Elektromos autókba előírnám a jelenleg elérhető legfejlettebb/legkörnyezetkímélőbb akkumulátorok használatát azoknak a sorozatgyártástól megkezdett 1 éven belül. Akkor is ha régebbi modellt gyártunk még évekig. Nem engedném a sok felesleges extra beépítését (elektromos ülésmagasság állítás, elektromos háttámla, masszázsülés, térhangzás, stb.), csak is kizárólag a biztonsági rendszereket. esetleg egy ülésfűtést/klímát, de valahol kell húzni egy felső határt a szemétgyártásnak, mert ez már rosszabb mint egy vicc, hogy sokak egy guruló kastélyba akarnak ülni, amiből 10 év múlva egy ugyanolyan lelakott roncs lesz mint egy másik autóból, aztán nem győzzük kinyerni belőlük majd rengeteg munkaórával a ritkaföldfémek egy részét. (Mert hogy az egész nem fog menni az biztos). A belsőégésű motorokkal még nem lenne baj, ha a hajtást meg lehetne oldani egyéb módon pl. tiszta úton előállított árammal bontott hidrogénnel. De arra meg ott az üzemanyagcella, nem kell bonyolult belsőégésű motor. Esetleg alkohollal vagy metánnal, de ezek előállítását és származását szigorúan kellene ellenőrizni, hogy fenntartható körforgás legyen. Persze benzint/gázolajat finomítani senki nem tud otthon, alkoholt előállítani meg igen, így jövedéki adó szempontjából nem optimális, de pont ezaz, hogy még mindig a profit van a környezetvédelem előtt. Ha a gyártóknak valóban fontos lenne a zöld autózás, akkor nem gyártanának még mindig ház méretű dízel suvokat (egyébként egy euro7-es dízel a teljes élettartama alatt képes annyi CO2-t kibocsátani, mint egy átlagos villanyautó ha a németországi energiamixet vesszünk figyelembe) arra hivatkozva, hogy arra van igény. Nyilván arra van igény, amire gyártunk. A horrorfilmekre is van igény, a csúnya rossz pornóra is de a legális drogokra (alkohol, kávé, stb..) vagy épp a gyerekmunkval legyártott, mocskosul túlárazott nájki vagy eppöl termékekre is. Ez nem szól másról, mint a profitról. Még mindig. Ha gyártanánk tömegesen valóban olcsó fapados kisautókat, lenne igény azokra is dögivel, csak azon nincs akkora profit és hirtelen sokan leállnának a benzin/gázolaj nevű cuccról amitől eddig függött az életük, helyette túlterhelnék az otthoni töltéssel a hálózatot és hamarosan jönne a következő kormányrendelet, hogy 3 nap múlva senki nem tölthet otthon mert az illegális lesz mint a zugfőzdék. Profit, profit, parkolómaffia. 

Szerintem a környezetszennyezési/energia problémák akkor fognak talán megoldódni, ha valóban fenntarthatóan elindul egy-egy fúziós erőmű vagy kitalálunk valami 90+ % hatásfokú megújulót, amibe nem kell belerakni fél bolygó nyersanyagait és kipöfögni 6000 tonna CO2-t 1 négyzetméter legyártásához. Adddig pedig azt a rengeteg energiát, erőforrást amit elszórunk a kamu jólétre, azt költsük inkább kutatás-fejlesztésre. Merthogy 2-3 emberöltőn át elhitetni az emberekkel, hogy mindenkinek minden erőforrás szinte korlátlanul hozzáférhető... mindenkinek lehet X7-e, Jaguar i-Pace vagy éppen Audi R8.. tökmindegy, akár arról is beszélhetnék, hogy évente új laptop új telefonnal, mindeki helyettesítsen be ide amit akar. Ez álomvilág. A bolygó népessége folyamatosan nő, de az erőforrások végesek. Százszor elcsépelt szöveg, de egyelőre az újrahasznosításról is még mindig csak beszélünk, miközben a legtöbb legyártott termékből a nyersanyagok csak közel 70%-a hasznosítható újra a jelenlegi ismereteink szerint. De ismétlem, még csak beszélünk róla nagyon sok helyen. A világ népességéhez képest nagyon kis arányban működik az újrahasznosítás. Ha pedig legyártok egy telefont, aminek csak 70%-a hasznosítható újra, a következő telefonhoz további 30%-ot kell bányászni azt minden egyéb vonzatával együtt. Annak ismét már csak a 70%-a lesz újrahasznosítható (legalbbis egy jó darabig biztosan), így ez az egyenlet igen gyorsan konvergál a nullához. Azt pedig még nem is vettük figyelembe, hogy a ledobott 1 telefon helyett másfélre lesz szükség a következő alkalommal a népességnövekedés miatt... nem túl fényes kilátások. A parkolás meg a villanyautó ebben a képletben viszonylag kis jelentőséggel bírnak.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2022. 10. 27., cs – 14:37

Olvasni, hallgatni: https://freakonomics.com/podcast/parking-is-hell/

 Everybody likes free parking, including me, probably you. But just because the driver doesn’t pay for it doesn’t mean that the cost goes away. If you don’t pay for parking your car, somebody else has to pay for it. And that somebody is everybody. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2022. 10. 27., cs – 14:56

Rohadtul ne parkoljon senki ingyen. Szépen bérelje a közterületet, ha már ekkora kreténséget csinál, hogy autóval jár.

(pontosabban ténylegesen mozgássérült estleg kivétel. de közelben lakó nem. még szállítás jöhet szóba. szóval olyan dolgok, amihez OK autót használni.)

még szállítás jöhet szóba. szóval olyan dolgok, amihez OK autót használni.

Én egyébként még erre is azt mondom (a belvárosban élve, a belvárosban vásárolva, a belvárosból a belvárosba jópárszor költözve), hogy ne. Majd kifizetem azt, hogy a belvárosban drágább költözni, meg bevásárolni, mert a hely ezek kiszolgálásához szűkös.

És már el is feledkeztél az ország 70%-áról akik nem Budapesten élnek.

Konkrét példa:

Megyünk BP-re 200+ km, mert csak ott tudják megcsinálni a feleségem műtétjét (sokadszori halogatás után). Viszem a kiccsaládot, a 2 éves gyereknek az egy hétre való holmiját, a sajátomat, a feleségemét a műtét előttre és egy hétre a kórházba valót. Muszáj előbb menni, mert egyrészt a kórházba reggel 6-ra be kell érni és még így sem tudom hogy fogom a gyereket hajnali 5-kor kivakarni az ágyból a szálláson. Ha meg innen mennénk, nem is érdemes lefeküdni aludni. Úgy meg nem igazán érdemes műteni valakit, hogy előtte ~24 órát nem aludt. Másrészt előtte nap délelőtt már inni kell a béltisztító (fosató) lötyiket, így nem opció az előtte nap esti érkezés, így még egy nappal többre kell készülni. Szóval még azért is én szopjak a parkolóval, mert a városiak nem férnek el egymás mellett?

Nyilván akinek nem szükséges, ne járjon autóval. Itthon én is megoldom motorral, biciklivel, gyalog amikor csak lehet vagy a család éppen busszal. De mikor 6 órakor elindulsz, 9-re odaérsz mert épp nem volt dugó meg baleset a pályán és mire parkolóhelyet találsz, az annyi idő, míg egyébként 50 km-t megteszek, akkor valami nagyon el van cseszve.

Amikor kirándulni megyünk BP-re, jellemzően ledobom az autót valahol és megyünk busszal, villamossal, metróval vagy ami éppen jön, később akár rollerrel, bubival is mert mindig van valami alternatíva. Amikor ott lakom hetekig egy-egy oktatás alkalmával, akkor is én inkább villamossal járok mert nekem az kényelmes, de vannak kollégáim akik akkor is ragaszkodnak hozzá, hogy autóval menjenek és képesek fél-1 óraával csak emiatt előbb elindulni. Ez nem normális. Viszont tényleg gondolni kellene arra, hogy a forgalom jelentős része csak átmenő, ideiglenes a parkolási igénnyel együtt. Aki vidékről a fővárosba megy, jellemzően valamilyen ügyet intéz. Azt nem mondom, hogy boltba megy, mert pont az ilyen multiknál mint Auchan és hasonlók, bőven vannak parkolóhelyek. Az közintézményeknél (kórház, iskola, hivatalok), bizonyos munkahelyek, különböző irodák, bankok környékén nincsen elegendő parkolóhely jellemzően. Pont ott, ahol fontosabb lenne mint egy áruháznál.

Hazaútra megint az lesz már előre látom, hogy frissműtétes sebbel, minden cuccal gyalogolhat kilométereket mire meglesz az autó és még zötyöghetünk haza pár órát. Komolyan én tehetek róla, hogy ebben a kuplerájban amit országnak nevezünk minden ilyen dilettánsan működik? Vagy akkor miért engem, a különben békés vidéki kisembert szivatnak a BP-i parkolással is? Nyilván nem opció semmilyen tömegközlekedés ilyen helyzetben főleg, hogy felénk a buszon kívül més nem jár és nincs is közvetlen járat BP-re.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem tudom, hogy működne-e. Alapvető probléma már az is nagyobb városokban, hogy az emberek jelentős része nem tudja hol tárolni az autóit, csak közterületen. Ha van is egy társasháznak udvara, az lehet, hogy még azokban az időkben épült, amikor ott játszótér volt vagy ilyesmi. Azt sok helyen letérkövezték és így lett belső parkoló mondjuk 10-15 db, amire szükség lenne az pedig minimum 30. Valószínűleg egy idő után az is működne, ha mindenkit büntetsz aki csak autót pakol a közterületre 0-24-ben minden nap, csak ezzel nem lehet választást nyerni :D

Talán a parkolóházak megoldást jelenthetnének. Tesómék Németországban laknak és amikor először látogattam oda, egy kisebb városban (20-25 ezres) az tűnt fel, hogy nem látok az utcákon, járdákon végig parkoló autókat. Van hely és lehet normálisan közlekedni. Kérdeztem, hogy hol vannak az autók? És látni lehetett pár nagyobb emeletes parkolóházat. Ott. De mivan ha valaki nem akar 300 métert gyalogolni és az utcán parkol? Megbüntetik, elvontatják, felakasztják, lelövik. Mondjuk nálunk ez azért nem opció, mert itt elmennek az erre szánt pénzek stadionokra (amiket aztán nem tudunk fenntartani) meg gázszerelésre.

Szóval talán a parkolóházak jelentenék a megoldást sűrűbben lakott/látogatott környékeken, de igazából nem tudom. Ami most van az viszont nem túl optimális. Már az is nagy segítség lenne, ha minden parkolóhely kapna szenzorokat és lenne egy országos app amit mindenki használhatna. Nem a RUTIN-t kellene fejleszteni meg ilyen baromságokat, hanem ami tényleg segítség lenne a mindennapokban az adófizető jobbágyoknak. A mostani okosparkolási rendszereket különböző magáncégek üzemeltetik különböző appokkal. Már ahol egyáltalán van ilyen. Ez így megint nem vezet sehová. Az a baj, hogy a döntéshozók nincsenek rászorulva (erre sem), mert gondolom mindenhol ingyen parkolnak meg amúgy sem járnak sehova csak a titkárnőt küldik mindenért vagy nem tudom, hogyan nem lehet látni az átlag ember mindennapi küzdelmeit. A technológia adott, talán még megfizethető is (lett volna). Van ami tényleg csak akarat kérdése.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

a saját kertjében mindenki ingyen parkolhasson! máshol fizessen

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

A szavazás pontjain addig gondolkoztam, hogy a 2-3 pont közötti lépcsőt kétféle képen lehet értelmezni. A két véglet közötti pontok úgy épülnek egymásra, hogy fent a legszigorubb, majd lent a leg megengedőbb. Az eleketromos (3-4-5) és persze a mindenkibe (6) bele tartoznak a kedvezményesek is. 

Részemről elektromos autóval rendelkezek, viszont vidéken használom, így parkolok a házam elött az udvaromon, vagy ritkán közeli városban, ahol még ingyenes. Nem fog földhöz vágni az az 1-2 parkolási díj. (Így valószínüleg ha fizetnék, sem lenne annyira boldog tőle az önkormányzat) Viszont ösztönző erőnek tartom.
Ezen gondolatmeneten dobtam fel a szavazást, hogy annyival többet fognak most beszedni a zöldektől megvont kedvezménnyel, hogy megéri az ösztönző erőt ezzel lenullázni? Sok ember nem is mer gondolkozni elektromosban, esetleg hibridet talán venne, mintegy átmeneti megoldást a tisztán elekromos felé. Olyan emberek is, akiknek sokkal kényelmesebb lenne egy elektromos. Pl. a töltés lehetősége megoldott, rövideket mennek szinte minden nap.
Budapesten használtam vásárlás után az e-autót kb. 1 hónapig. Akkor észrevettem, hogy rugalmasabban elintéztem az ügyeimet ami kifejezetten autó szükségesek voltak. Ehhez nagyon hozzájárult a könnyebb parkolás. Jelenleg dízellel vagyok pesten, egy parkolóhely keresése, akár 20-40 perc is lehet, mivel célszerű igyenes szektorba letennem az autót, nem csak több napra esetleg, hanem amikor 14:00-kor érkezek meg és 20:00-ig fizetős a parkolás, majd reggel lehet csak 10 után indulnék.
Amikor a COVID miatt bevezették az ingyenes parkolást, hogy menjen mindenki autóval és ne érintkezzenek az emberek, én akkor szoktam át arra, hogy veszek egy 10-es gyüjtőt és ami eléhető értelmesen BKK-val oda azzal megyek. Akár minimális szerszámmal együtt is tömegközlekedek.

Valószínüleg egy olyan ember aki nem zöld rendszámos sehogy az kevésbé szavaz arra, hogy bármelyik zöld ingyen parkolhasson, hanem inkább mindenki fizessen.
Számomra a plug-in hibridek zöld rendszáma érdekes. 25km-t tud menni tisztán, ami lényegében semmire nem elég, valószínű ennyi hatótávra nem is tölti a gazdája, tehát a töltés is kőolajszármezékból lesz közvetlen az autóján belül.
A hatótáv növeltre azért a i3 REX-et írtam, mert ha jól tudom (de majd valaki kijavít ha nem így van), ez az autó kb. ugyanaz mint a sima i3, viszont ha úgy tetszik van benne egy aggregátor. Egy kis "fűnyíró motor" tudja tölteni az akkut, a hajtásod továbbra is elektromos. Ampera / VOLT pedig rendes közlekedésre alkalmas robbanómotort tartalmaz, ami az akku lemerülésekor tudja tölteni is (mint más hibridek), viszont a kereket is hajtja mechanikus kapcsolaton keresztül.

[OT] mit jelent?

Szerkesztve: 2022. 10. 28., p – 08:14

Nekem ezzel penteken bebaszunk es szombaton bejelentjuk hozzaallassal van a bajom.

Miert nem lehet a parkolashoz ketevente vagy neadjisten evente hozzanyulni?

 

En tavasszal vettem egy tisztan elektromos autot, es nem tagadom egyik tenyezo pont az ingyenes parkolas volt.

 

Miutan megvettem ra 3 hetre bejelentette az onkormanyzat, hogy megszunik az elektromos autora az ingyenes parkolas.

 

Persze az eves parkolas megvaltasa horror lenne plusz egy autora. Igy most barmi dolgom van a kozpontban (bank, piacozas szombaton, stb), mindig ugy szervezem, hogy a 30 eves benzinessel menjek arra.

 

Ez a penteki bebaszosdi aztan bejelentunk eztazt, annyira igy van, hogy megbuntettek hetfon, mert augusztus 20-an(!) valtozott a parkolas, es mar nem allhattam oda helyi lakoskent. Persze kitablazni nem volt meg idejuk a huszadika miatt. Meg egyebkent is, hogy kepzelem, hogy huszadikan ok dolgozzanak?! Hogy varhatok el ilyet. ha

 

Mindegy. Latom, hogy elo van iranyozva hogy jovore 2* ennyi adot kell beszedni parkolasi  cimszo alatt. Kozben a kornyeken az osszes csaladi haz helyere 10 lakasos tarsashaz epul.

Oszt panaszkodik az onkormanyzat, hogy nincs penz infrastruktorat fejleszteni (plusz utak, jatszoterek, ovodak).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Csak 1400 kg alatt járjon kedvezmény/ingyen parkolás.

Meg a 400 kg alatti városi kisautókra: https://www.alibaba.com/product-detail/Fashionable-Design-Electric-Car-…
2 főig (vagy 1 felnőtt + 2 kisgyerek) használható, viszont sokkal helytakarékosabb és környezetbarátabb. Csak 350 kg + a te tömeged az, amit mozgatnia kell.

Szerkesztve: 2022. 10. 28., p – 13:36

Svájcban ahol voltam kisvárosban, ott minden autótulajdonosnak kötelessége volt vásárolnia vagy bérelnie helyet mélygarázsban és oda tenni az autóját.
A társasház előtt az utcán csak 2..3 vendégparkoló volt, ott a be- és kirakodáson túl nem tárolhatta az ott lakó a kocsiját. Az önkormányzat ezt rendszeresen ellenőrizte.

Mélygarázs, parkolóház pedig addig nem fog épülni, amíg az utcán olcsóbb tárolni az autót.
Hiszen ki a fene akar parkolóházért fizetni, amikor ingyen is lehet az utcán tárolni az autót. Aztán csodálkozunk, hogy a járdán nem fér el se a babakocsi, se a kerekesszékes.

Svájcban ahol voltam kisvárosban, ott minden autótulajdonosnak kötelessége volt vásárolnia vagy bérelnie helyet mélygarázsban és oda tenni az autóját.

Ez sokhelyen nálunk is így volt (településrendezési tervekben előírták, hogy az X. lakásos társasházhoz kötelező X+ parkolós mélygarázs építeni), de hála égnek betiltotta a Fidesz ~1-2 éve.

Kisvárosban még működhet is, azonban nagyváros belvárosi részén többet árt, mint használ - ugyanis ha le tudod tenni az autót a ház alatt, akkor autóforgalmat generál a környékre. És a felszíni parkolásnál már csak az egyéni személygépjárműs közlekedés az, ami sokkal több helyet elvesz, és sokkal nagyobb gondot okoz, lásd az USA nyugati part hova jutott.

Ebben a temaban par eve volt egy riport valami epito ceg kepviselojevel valamelyik gazdasagi temaju radioban.

Nem csak az ar, ami akadalyozza oket. [POL] A fo baja az volt, hogy nincs (nem volt) egy kozponti strategia es terv, amit a budapesti keruletek kovetnenek a parkolas szabalyozasara. Es, meg, ha lenne is, a kovetkezo valasztasi igergetes, osztogatas az egeszet borithatja. [/POL]

Kicsit magam ellen beszélek mint autotulajdonos. De már mindenhol autok vannak. Nem tudsz a belvárosban úgy sétálni hogy ne kelljen  járdán parkoló autót kikerülni. Folyamatos a zajterhelés is. Szóval a mozgássérülteknek oké, de már az se biztos hogy a haztulajdonosnak a közterület rovására járna parkoló. 

Van ilyen, Nissan-nál VSP-nek hívják. Lehet nekem csak tolatáskor prüttyög valamit, van amelyik autótípus lassú haladáskor előre is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_vehicle_warning_sounds
Ki lehet kapcsolni egyelőre. (nem szoktam kikapcsolni) Még így is volt, hogy valakire a szívrohamot hoztam rá parkolóban. Biciklist kerülni, lassan mozogva, nagyon vigyázva kell. Szinte hangtalanul melléérsz.

Egy nem nagy fordulaton, kényelmesen haladó autó motorja még belsőégésű motor esetén is viszonylag csendes, sok esetben nagyobb zajjal jár a kerekek súrlódása az aszfalton.

Én örülni fogok, ha elterjedtebbek lesznek a csendes elektromos autók, jelenleg még kisforgalmú utakon sok gyalogos az út közepén sétál (járda van természetesen), a kerékpárt meg nem hallják meg. Ha az autók is csendesebbek lesznek, jobban fognak figyelni.

Tanulságos lenne 1 évvel a tankolás támogatás teljes megszűnése után megnézni, hogy hol mennyi autó maradt. Mert most még más világ van, és az újban kevesebb autótulajdonos lesz majd.

Szerkesztve: 2022. 10. 30., v – 12:25

Ezek ugrottak be hirtelen, egyik uti a masikat:

 

  • Ha meg tudjuk adoztatni a termeket, akkor adjunk melle szolgaltatast is. 
  • A kozterulet kozterulet, tehat jogom van hasznalni - ertelmes keretek kozott. ( Nade: Mi az ertelmes keret definicioja? )
  • Attol, hogy mas (meg)hajtasu gepjarmuvem van, meg nem leszek fontosabb masoknal.
  • Ha valaki egy sikatorban vesz maganak lakast/hazat, sziveskedjen venni garazst/parkolohelyet
  • Valaki mutassa mar fel, hogy a parkolasbol befolyo penzt mire is koltik. (Lehetne a -rendezett, etc.- parkolasra, de nem azt teszik, csak valakinek a zsebeben landol. A valaki meg attol fugg, ki iranyitja az adott telepulest, nem partallastol.)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A kozterulet kozterulet, tehat jogom van hasznalni - ertelmes keretek kozott. ( Nade: Mi az ertelmes keret definicioja? )

Gondolom a napi 20..24 órányi "csak az enyém" lefoglalás nem tartozik ide. Én is szeretnék időnként gyalogosan arra a közterületre lépni, netán labdát gurítani azokon a négyzetmétereken, hiszen közterület. Légyszi-légyszi!
A másik fix lefoglalósdi a kocsmaterasz-célú. Azt miért nem engedik bérleti díjért a kocsmárosnak, miközben éjjel-nappal fixen ott levő autók "kisajátíthatják"? Pedig de jó lenne nyáron a kocsmateraszon meginni a sört a barátommal ...

Ha valaki egy sikatorban vesz maganak lakast/hazat, sziveskedjen venni garazst/parkolohelyet

Ausztria, svájc? Valamelyik hozzászólásomban írtam, svájcban a kisvárosban, ahol voltam, a társasház előtt csak néhány vendégparkoló van. A helyiek csak be- és kirakodás céljából használhatják, nem legeltethetik ott órákig az autójukat, hanem le kell parkolni az épületek között kialakított mélygarázsba. Innentől a kérdés az, hogy bérelni akarod vagy megvenni a mélygarázsban a férőhelyet. Ha mégis a vendégparkolóban hagyja az ott élő, akkor az önkormányzat kiteszi rá a bírság cédulát.
Hazánkban családi házas környezetben a megvett négyzetméteren, telekhatáron belül parkolunk. Általában sok pénzért felhúzott gépjármű tároló építményben. Érdekes kontraszt a társasházas "közterületet is fixen kisajátítom" szemlélettel összevetve.
Sajnos az utóbbi két évtizedben erősödni látszik az a trend, hogy családi házas környéken is az "ingyen négyzetmétereket" használják gépjármű tárolásra. Az eddig szép utca pedig egyfajta "roncsteleppé" változik.

Valaki mutassa mar fel, hogy a parkolasbol befolyo penzt mire is koltik.

Eredetileg amikor bevezették, kétpofára szajkózták hogy parkolóházak építésére. Én hiszek nekik, bár így közel 3 évtized távlatában kezdek elbizonytalanodni.  ;)

napi 20..24 órányi "csak az enyém" lefoglalás

közterületet is fixen kisajátítom

Ez a "fixen" nem tudom, honnan jött. Különbséget kell tenni a parkolás és a bontószökevények utcán tárolása között. Ha egy kocsi egy-két hétik áll a parkolóban, azt nyugodtan el lehetne vontatni, ettől még az utcai parkolás nem feltétlenül a sátán műve.

látszik az a trend, hogy családi házas környéken is az "ingyen négyzetmétereket" használják gépjármű tárolásra

Kinek mit intézett az (ön)kormánya. Építhetnék n autónak n garázst, csak hát a saját ingatlanodra sem építhetsz akármit, akárhogyan. Ha viszont az építési szabályok miatt az n-ik autó már csak a veteményesben férne el, akkor én is kivinném lelkiismeretfurdalás nélkül az utcára.

Szerkesztve: 2022. 10. 31., h – 10:41

Zöld rendszámnak szerintem csak akkor lenne értelme, ha be is tartatnák hogy az adott jármű tényleg zöld módon közlekedik. Több felmérés szerint a hibridek nagy részét főleg üzemanyaggal használják, így valójában nem érdemelnék meg a zöld rendszámot.

Egyébként zöld rendszámos 40-50 éves MTZ is ingyen parkolhat? :)

+sok. A legtöbb ilyen tényleg kamuhibrid, főleg a cégesek ahol szarnak a töltögetésre. Ellenben ha normálisan használod akkor -nekem mint magánember- brutál jól működik:

https://cdn.rios.hu/dl/upc/2022-10/342171_img_0600.jpg

Azóta amúgy 3200 körül járok és egy csepp benzint sem ivott. Szóval a lényeg: Körültekintő tulajjal tök jól tud ez működni, de sajnos a valóság az hogy a legtöbben nem töltögetik mert minek, úgyis ott a céges benzinkártya.

Semmi baja nem lesz, van benne beépített karbantartás, ha túl régóta van benne a benga akkor megjáratja magát, illetve szól hogy el kell használni a tankban lévő benzint. Ja és 100-as benzin természetesen, de 10+ éve csak 100-as benzint rakok minden autómba.

Télen ha a külső hőmérséklet túl alacsony akkor is elindul mert a fűtés pikk-pakk lerántaná az aksit, ilyenkor a motor hulladékhőjével fűti az utascellát (ahogy minden autó) + az aksit is temperálja.

Ki van ez találva, ez egy jól megtervezett járgány, bőven van belőle 500k km felett is ami hibátlanul fut 2 liter alatti élettartam fogyasztással.  

Csak egy kis follow up, hátha valakit érdekel:

3200+km 10.9-el ahogy írtam:

https://1drv.ms/u/s!AtTtTjCQkQnLlLdBBioGMMQc5AolDQ?e=VjbsjI

Karbantartásról szól a gép:

https://1drv.ms/u/s!AtTtTjCQkQnLlLdDQ4IYTq9SIZpbXQ?e=rYePSS

Jelenlegi állapot:

https://1drv.ms/u/s!AtTtTjCQkQnLlLdCCfH5UHWozNMeVQ?e=hCevTL

Karbantartással elpöfögött 2 deci benzint, közben tudtam haladni és a karbantartás alatti pörgés töltötte az aksit, szóval amit ki lehetett belőle hozni azt kihozta az autó. Okos kis kütyü ez.