Alonso 6. (ill. 7.) hely -> kuka

Azért ez az FIA eléggé piszok-nagy csődtömeg.

Hozzászólások

Az. Ha leröpült a tükör, nem a pilótát kell büntetni, hanem a csapatot, amelyik nem szedte le. Pénzbüntetés, aztán kész.

Így veszik el a pilóták kedvét a versenyzéstől. Mondjuk szerencse, hogy Alonso kedvét nehéz elvenni.

Egyébként, 7 hely volt, az utolsó körben Norris megelőzte.

trey @ gépház

Vagy esetleg beszólni rádión, hogy "Édesfiam! Figyelmeztetést kaptunk szóval jöhetsz kerékért, hogy közben Antoine letörje a fityegő tükrödet puszta kézzel, úgyis szétbassza az erő."

Csakhát sajnos nem figyelmeztettek senkit, de még ez is semmi.. hiszen mint olvasom tükör nélkül sem biztonságos. Az se jó ha nincs tükör. Jeah, ez a nemmindegy.

A félmongol fasz milyen büntit kapott? Mert a felemelkedő Alpine simán beleállhatott volna megnyitásba, épp lefelé csapódva és fronátlisan. Ha jól láttam és látom most is, métereken múlt.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Alonsonak 100 élete van! Amiket az már repült ... :D

Stroll-t nem szidta, mert mégis onnan kap majd fizetést jövőre. Helyette csak elveri majd mint buzi a faszát :D

Ahogy Ocon-t:

Nice job from Oco, finishing behind a 42 year old driver who almost flown out of the circuit

trey @ gépház

Most se rajta múlt, hogy nem használta el az egyik életét.

Nekem az egyik kedvenc memem, ahogyan Neymar bokájához érnek, majd beszarva üvöltve fetreng.. a másik meg kiszáll a falba pörögve berepült F1 lélekvesztőből és kissé fájlalja a térdeit. Ahhahaha.
Ui ehol, de úgyis ismered :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Imádom az F1-ben, hogy vége a futamnak és akkor még várhatsz legalább 1 napot, hogy megtudd mi is a hivatalos eredmény! :D

Nekem simán a nap versenyzője volt Alonso amit azzal la leharcolt autóval művelt végig!

"várhatsz legalább 1 napot"

 

De meglehet, hogy akár 1+ évet.. hiszen a tavalyi RBR büdzsé miatt még akármi is lehet. De mindenki lenyugodhat a pitsába, most már vizsgálják a tavalyi adatokat, és lehet további 8 hónap múlva lesz is eredmény, addig meg unalomból fake adatokat szivárogtatnak :D így kell ezt csinálni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az F1 egy médiacég tulajdonában van, úgy szervezik és üzemeltetik, mint egy reality show-t,  és a döntések is ennek megfelelően teljesen tetszőlegesek. A lényeg csak a hype fenntartása, az, hogy mindig az F1-ről beszéljenek. Ez nem sport, nincsenek olyan versenyszabályok, amelyeket ne lehetne úgy csűrni-csavarni, ahogy a showrunner kitalálta és éppen megfelel a közönség érdeklődése fenntartásának. Erről szól az egész, ezért van az, hogy X pilóta cselekedete, hiáva ugyanolyan, mint Y-é, nem számít szabálytalanságnak : mert éppen ez volt a média érdeke.

Én már rég elengedtem az F1-et mint sportot, mivel már rég nem az, ez egy amerikai médiacég kezében lévő reality show.

Szerkesztve: 2022. 10. 24., h – 18:11

Évek óta nem nézem már, az eredményről a hírekből értesülök. Sajnos az F1-et a focihoz hasonlóan már nem lehet sportnak nevezni, csak egy biznisz az egész.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Semmi baj nem lenne a döntéssel ha konzekvensen hoznák meg. De versenyről versenyre változik a bírák ítélkezési gyakorlata. 
A fehér vonalas ítélkezés még versenyhétvégén belül is. Mint ha nem lenne náluk minden eszköz ami ezek megítélésére használhatnának. Faszok.

Annyira nem "alap" es minden ilyen eset egy veszelyes precedens arra, hogy aktualpolitikat vigyunk sportversenyekbe.

A foci sokkal jobb pelda: ott ha a biro hibazott, akkor is elfogadjak az eredmenyt.

Meg ott van meg a del-koreai olimpia, ahol az USA boxolo tenyleg aranyat erdemelt volna, de ezustot kapott. 5-bol 3 "vak" birot tenyleg eltiltottak, kesobb be is vallotta beloluk 2, hogy melyik szouli sportoligarchatol fogadtak el ilyesmire penzt. De az eremdenyt akkor sem vontak vissza.

Olimpia + dopping parositasban is kinos, hogy csak oroszoktol vesznek el evtizedes kesessel ermeket...

A dopping mondjuk egy jogos kivetel is lehetne, de alapvetoen ha mas nem, legalabb egy emberi expiry date kene a sporteredmenyek megtamadasanak vegtargyalasara, mielott meg kihozzuk, hogy a 60-as evek focivebeit is masok nyertek valojaban, es mindezt aktualpolitikai okokbol.

"Olimpia + dopping parositasban is kinos, hogy csak oroszoktol vesznek el evtizedes kesessel ermeket..."

Marion Jones amerikai, tőle 8 év után vettek el érmeket.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stripped_Olympic_medals#Medals_st…

Valóban az oroszok vezetnek ebben, de Kazahsztán és az USA is ott van a topban.

A 8 evet is sokallom amugy. Ha annyira fontos ermeket elvenni, akkor vegyek el egy even belul es nyomozzak ki.

(Amugy utananezve en 2 evvel utana lezart ugyet talaltam. De elhiszem, hogy volt 8 eves is, ugy az orosz 10 ev utan elvett erem se tunik annyira igazsagtalannak)

"nem akarok olyan vilagban elni, ahol 2030-ban kiderul, hogy Verstappennek egy Forma 1 vb cime sincs."

Ezt elhiszem, de amíg az F1 szabályrendszere olyan, amilyen, nem fog ez menni. Amíg nem nyilvánosak a csapatokkal való megállapodások, nem nyilvánosak a költségvetés-túléppések, nem nyilvánosak a döntések, addig ez lesz. Ezért szar az F1.

"Ha annyira fontos ermeket elvenni,"

Nem az érmek elvétele a cél sosem.

Két dolog lassítja ezt.

Egyrészt a mintafeldolgozó kapacitás véges és lassú, sokkal több idő feldolgozni egy mintát, mint a CSI-ben, nem csak arról van szó, hogy berakod a kromatográfba, és 3 másodperc múlva megvan, hogy doppingolt-e.

Másrészt ez után a másik fél mindig jogi útra tereli az ügyet, és annak a folyamata sok-sok évig tart.

Szerkesztve: 2022. 10. 25., k – 20:00

Várjatok várjatok.. lehet, hogy mégsem. Most olvasom, hogy még lesz egy közös meghallgatás, döntés után. Trollolo loál hát ilyet még nem bsztam :D

FIA a kva anyád, lassan négyszer!!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem egészen, az Alpine megfellebbezte a döntést, ezt már tegnap is lehetett tudni.

Az FIA dokumentumaiból:

Decision - Haas Protest - Car 14:

It was noted that the Protest was lodged 24 minutes out of time however the Stewards, exercising their power under Article 13.3.5 of the International Sporting Code, determined that the compliance with the deadline was not possible in this case and that the Protest was admissible.

Competitors are reminded that they have the right to appeal certain decisions of the Stewards, in accordance with Article 15 of the FIA International Sporting Code and Chapter 4 of the FIA Judicial and Disciplinary Rules, within the applicable time limits

Summons - BWT Alpine F1 Team - Hearing (Correction):

Reason: To determine the admissibility, or otherwise, of the Protest lodged at 22:01 hrs Sunday October 23 2022 by BWT Alpine F1 Team against the Decision of the Stewards of the 2022 United States Grand Prix to find the Protest lodged by Haas F1 Team as admissible (Document 57).

Az F1 cikke is említi, valamint idézi az Alpine álláspontját is:

Alonso dropped out of points following Haas protest at United States Grand Prix:

Alpine, meanwhile, opted to protest the verdict, saying: “BWT Alpine F1 Team is disappointed to receive a post-race time penalty for Car #14 from today’s United States Grand Prix, which unfortunately means Fernando moves to outside the points-paying positions.

“The team acted fairly and deemed the car remained structurally safe as a result of Fernando's incident with Lance Stroll on Lap 22 of the race with the right-side rear view wing mirror detaching from the chassis as a result of accident damage caused by Stroll.

“The FIA has the right to black and orange flag a car during the race if they consider it unsafe and, on this occasion, they assessed the car and decided not to action the flag. Moreover, after the race, the FIA technical delegate considered the car legal.

“The team also believes due to the protest being lodged 24 minutes past the specified deadline, it should not have been accepted and therefore the penalty should be considered as invalid.

“As a result of this point, the team has protested the admissibility of the original Haas F1 Team protest.”

Ezt nem utólag írták hozzá, hanem már a cikk megjelenésekor ott volt.

A véleményem egyébként az, hogy a konzisztencia hiányzik, illetve hibás döntésekre újabb hibás döntések születnek válaszul, ami csak tovább rontja a helyzetet és az FIA megítélését. Például ebben az esetben megértem a Haas álláspontját, mivel őket ebben az idényben többször is hátrányosan érintett hasonló probléma, ezért a konzisztens eljárás azt diktálná, hogy Alonsot is ki kellett volna küldeni. A Haas ígéretet is kapott a versenyfelügyelőktől, hogy foglalkoznak az üggyel, de ez végül nem történt meg, ezért óvtak. Viszont ezt határidőn túl tették meg (ha hinni lehet az Alpine-nak), ezért azt el kellett volna utasítani (szerk: közben látom ezt az eredeti dokumentumban felülbírálták). Persze ettől még az FIA saját hatáskörben büntetheti Alonsot, bár nem tudom, hogy ennek milyen feltételei vannak. De ezt az egész cirkuszt meg lehetett volna előzni, ha verseny közben foglalkoznak a problémával.