IceWM 3.0.0

Címkék

Megjelent az egyik legrégebbi ablakkezelő, az IceWM 3.0.0-s kiadása. Újdonságok:

  • Add support for tabbed windows (see icewm manpage).
  • Add "ignoreOverrideRedirect" winoption.
  • Hide taskbar with icesh -T hide.
  • Print a message if icewmbg encounters an image loading failure.
  • Add override and focusmodel commands to icesh.
  • Fix setWorkspace for issue bbidulock/icewm#667.
  • Improvements to icewm-menu-xrandr.
  • Clarify the icewmbg manpage about one image per workspace.
  • Updated translations: Macedonian and Swedish.

Hozzászólások

Print a message if icewmbg encounters an image loading failure.

Major releasért kiáltott :-)

Egyértelmű, hogy nem, de gondolom a fő fejlesztő úgy volt vele, hogy rég volt belőle új főverzió, és léptette a számot. Ez egyben jelzés is a felhasználói tábor felé, hogy még teljes figyelmet kap a projekt, nincs elfelejtve. 25 év után elnézhető, hogy lépett újra a főverzió száma, ettől még nem lesz böngésző, amik 100+ verziónál tartanak. A systemd már 10 év után a 251-es verziónál tart, a less 608-asnál (bár az meg 30+ év alatt érte ezt el).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bocs, azt nem. Akkor vedd úgy, hogy nem neked szólt.

Amúgy ha valakit érdekel, és még nem IceWM-ezett még soha, vagy azt tartotta vissza, hogy alapból elég elavultnak tűnik a kinézete, akkor vannak rá elég szép és modern témák, például ez, az alatta lévő hozzászólásban ott vannak a hozzá szükséges dolgok is. Koncepciónak ez se rossz, bár az ablakfejlécekre ráférne egy kis javítás. Esetleg ez. A box-look.org oldalon is vannak jó témák, pl. ez is üt. Ez nem csak az IceWM-re igaz, láttam nagyon jókat videókon Fluxboxra, JWM-re, Ratpoisonra, el sem hittem, hogy az van alattuk, némelyik olyan jól néz ki, hogy az ember elsőre azt hinné, hogy KDE vagy hasonló.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Na errol nem gondoltam volna hogy letezik...

Nalam az IceWM is a "De jo hogy van, bar ugysem tudnek vele mit kezdeni" dobozban van, ha lenne napi 60-70 szabadon eltoltheto oram, biztos szannek ra egy kis idot :D

20 éve használtam, akkor is ugyanígy nézett ki.

Linux mintes cikkeknél van egy ilyen kötelező kör (főleg omgubuntun) ahol mindig leírják hogy uncsi, változnia kell, régi, cseréljék le, nem jó ez. Aztán erre jön a mintes hadsereg (köztük én is :D) hogy ha színes szagos modern OS kell akkor tessék választani a maradék 3248623 disztróból, a mintet pedig tessék békén hagyni.

Nagyszülőknek, anyósoknak és olyanoknak akik tényleg csak el akarják intézni a dolgukat azoknak pont előny ha nem változik semmi hanem minden a megszokott módon történik. A kommentelők nagy része nehezen fogadja be hogy a userek jelentős százaléka nem a számítógépért és a tanulásért él hanem azért hogy elintézze a dolgát a lehető legkevesebb fennakadás nélkül. Na erre a mint tökéletes bázis :)

Még ezzel sem lenne baj, hogy 3-5 évente reformálja, de legalább ne a szarabbik irányban tennék. Egyre használhatatlanabb, egyre inkább nem lehet benne megtalálni semmit, max. csak gépeléses gyorskereséssel, a menü nagyja ma már reklámcsempe (kiirtható szerencsére). Az a baj, hogy akkor is újítanak, ha nem tudnak jobbat kitalálni. Így meg sokszor nem hogy fejlődés van, de masszív visszafejlődés UI terén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez így van. Félre ne érts, én is az i3 megoldását használom, a dmenu-t, csak bspwm és dkwm alatt, terminálban és scriptekben meg az fzf-et. Hatékony meg minden, de Windowsnál azért nem értem, hogy akkor minek növelik a méretét meg miért van GUI menü, ha egyszer úgyis gépelve lehet csak benne megtalálni bármit is. Akkor legyen egy keresősáv, ne is legyen menü. Hiszen ezek a menük azoknak lennének, akik egérrel kattintgatnak. Arra meg tökéletes volt az a menü, ami a Win95-től benne volt a Windowsokban egészen a 2000-ig. Az XP-vel kezdték el reformálgatni egyre rosszabb irányba.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Cegnel van par szerver amihez okvetlenul kellett remote desktop, ezeken mind icewm van es teszi a dolgat rendesen.

(hogy rohadna le a keze azoknak akik nem tudnak linux szervert gui nelkul adminisztralni)

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Azért nem mindenki sysadmin, akinek szervert kell időnként baszkurálnia. Tizensok éve nekem is jól jött a webmin, amikor egy ideiglenes rendszert kellett életben tartani, miközben tucatnyi más meló is volt. A parancssoros megoldásokat könyvből kellett volna kinéznem, mert hiába tanultam ezeket huszonéve, ha a gyakorlatban mindaddig nem kellett alkalmaznom.

Közben megjelent a 3.0.1-es verzió is! :)

Bug fix for Java programs for issue #93.
More elaborate implementation of _NET_REQUEST_FRAME_EXTENTS.
Correct keybinding in icewm manpage.
Updated translations: Japanese, Catalan, Dutch, Slovak, Portuguese.

Ezen csodálkozok is, mert az IceWM egy elég konzervatív projekt, egy elég egyszerű, minimalista ablakkezelő, 25 éves projekt, nem nagyon záporoznak belőle az új verziók, nem lapátolják bele a hú de fantasztikus feature-öket. Már csak azért sem, mert eléggé kész, érett kód, évek óta, nincs mit rajta bővíteni. Hozzáadni lehetne, de akkor a projekt az egész célkitűzését, értelmét vesztené el, hogy szerény hardveren is futtatható legyen, ha valakinek az IceWM-nél több kell, az feltesz egy nagyobb, bonyolultabb megoldást.

Nekem különösen kedvencem az IceWM, mert a legminimalistább olyan önálló WM, amivel még akár kezdők, laikusok is elboldogulnak. Vannak ennél minimalistábbak, Blackbox-klónok (Openbox, Fluxbox, stb.), JWM, fvwm-klónok, tiling WM-ek, stb., és azok is jók (sőt, akár még jobbak), de azokat adott esetben egy kezdőnek pain in the ass konfigolni, frusztrációt okozhat, ha nincs elég türelmük rendesen beállítani, működő rendszert konfgolni belőle. Ez az IceWM az, ami asztali környezethez méltóan, alapból mindent tud, háttérképzelés, tálca-panel, indítómenü, témázás, stb., hogy már OOTB is használható egy normi linuxos és windowsos emberkének is. Nem véletlen, hogy sok régi gépre szánt disztró is alkalmazza (AntiX, Sparky Linux), vagy van IceWM-es kiadása is (régen a Puppynak volt ilyen, de talán az MX is tart ilyet).

A másik előnye ezeknek az egyszerű WM-eknek, hogy feature-stabilak. Nincsenek x évenként áttervezve, elavultatva, mint a nagy mainstream DE-k (Gnome, KDE, stb.), nincs sok függőségük. A kódméret is kicsit, ha a fejlesztő megunja a fJa, eenntartását, más könnyen át tudja venni, forkolni. Nem nagy projekt, néhány ezer kódsor, ennyibe még egy amatőr user is beletanul, nem kell hozzá túl sok idő, tőke, nem kell profi, világklasszis coder-nek lenni. Így lényegében mindig is használható lesz, meg elég egyszer bekonfigolni, utána már elég hozzá egy darab plain text konfigájlt hordozgatni minden rendszerre, és ugyanúgy fog kinézni, működni, egy ergya P3-P4-on, Atomon, régi RPi-on is elfut bármikor, nem használhatatlan sebességgel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én Xfce-ről tudok, de van többféle kiadás. A Fluxbox is egy elég jó WM, de ha nincs rendesen bekonfigolva, arról egy kezdő user hiheti azt tévesen, hogy egy szar. Az Openbox ilyen szempontból még rosszabb, mert azzal panel se települ, sok user első használatkor megijed, hogy csak egy szürke képernyőt kap, valami bug-nak hiszik. Közben meg nem, mert van benne jobb kattintásra előjövő menü, meg át lehet konfigurálni, tálca/panelakalmazást kell hozzáadni (Tint2, LXPanel, polybar), feh/nitrogen háttérképkezelőt, obconf témakezelést, esetleg picom kompozitort, és egyből faszányos saját DE építhető belőle, csak erről épp semmi nincs az offline/online dokumentációban. Default az IceWM is fapad, de ott azért GUI-ra ki van vezetve egy csomó beállítás, meg alapból van benne minden, így ha még egy kicsit Win9x kinézete is van, nem annyira rossz első blikkre, hogy valaki emiatt dobja.

A tiling WM-ek ebből a szempontból a legrosszabbak. Azoknál egyedül az awesome az, ami alapkonfiggal is használható (talán még a Sway és félig az i3wm), a többi az annyira minimalista, hogy kapsz egy fekete képernyőt, meg egy egérkurzort, de semmi többet, se panel, se semmilyen menü, még billentyűkre se reagál a legtöbb, ha az ember nem konfigurálja őket, vagy nem dob be egy sxhkd-konfigot. Ezekről érthetően hihető első telepítés után, hogy lefagyott a gép, fekete képernyő, semmire nem reagál.

Ezt a hibát sok text editor is elköveti, pl. Emacs alapból használható ugyan, de ilyen 30 éves elavult kinézete van, amitől sokan megijednek, és a funkcióinak a nagy része se elérhető, vagy csak nehezen. xterm is iszonyat ronda alapból. Vagy pl. normál vim, alapból semmi nincs benne engedélyezve, se vágólap, se sorszámozás, se egér, se kódszínezés, se semmi. Pedig mindegyiket tudná, de ahhoz konfigfájlt kell létrehozni, és rá kell szánni az időt a beállításra. Aztán hiába van ott a Doom Emacs, neovim, spacevim, csomó vonatkozó netes videó és tutorial, stb., azt nem mindenki ismeri, hiába ír róla útmutatót az Arch és a Gentoo Wiki a konfigurálásról, azt meg senki nem olvassa el, bla-bla, technikai möh-möhh, hosszú, kinek van arra ideje, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem nem menő, hanem felesleges.
Minek pl. háttérkép? A desktop-odat úgyse látod soha.
Téma-szinten meg elég annyi, hogy mekkora legyen az ablak fejléce illetve benne a font. Minden más felesleges buzulás.
Egy gkrellm legyen oldalt, hogy lássam, mi történik, aztán hadd tegyem a dolgom.

Kézzel összeválogatva szabadságod van. Modulárisabb a rendszer, saját magad szabod meg, hogy az egyes megoldások mennyire legyenek minimalisták. Pl. ha neked nem kell, nem kell futnia háttérképkezelőnek, kompozitornak, dokknak, panelnek, vágólapkezelőnek, hálózati appnak, stb., vagy tudsz ezekből minimalistább változatot használni annál, int amik a szokásos DE-kben vannak. Meg olyan egyedi rendszert tudsz összelegózni, amit nem tudsz megtenni egy korlátozottabb DE alatt.

Egyébként a nagy DE-k is low level szinten csak egy WM-ek, amihez mellékelve van egy csomó összelegózott elem, épp ugyanezek, amiket soroltam, de tipikusan egy toolkitben vannak írva, meg automatikusan mellékelve vannak, plusz egy csomó beállítás ki van vezetve a GUI-ra, és nem kell terminálban állítgatni, meg konfigfájlt szerkeszteni. Ennek megvan az előnye és a hátránya is.

Azt is elfelejted, hogy ezeket nem kell mindig összelegózni. Csak egyszer, először, egy kisebb WM-hez felrakod ezeket az extrákat, egyszer megírod hozzájuk a konfigfájlokat, utána lehet ezeket a fájlokat és a csomaglistát hordozni, akár egy scripttel is visszatenni bármelyik rendszerre, soha többé nem kell ezzel tökölni, hogy GUI-ban minden egyes részletet végigkattintgatva beállítani minden rendszertelepítés után. A legtöbb önálló WM egyetlen konfigfájllal dolgozik, általában ~/.config/wm-neve/config esetleg néha betársul opcionálisan ugyanebben a mappába egy autostart, startup, menu vagy keys, sxhkdrc, stb. fájl. Ezeket könnyű menteni, git-tel verziókezelni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van, akinek ettől jó. Van, akinek attól jó, hogy ezek nincsenek fent. Rugalmasság az egésznek a lényege. Nálam pl. nincs téma, tiling WM, nincs az ablakok körül keret, nincs ablakfejcél, semmi. Szokatlan lehet annak, aki nem ezt szokta meg, mert Windowshoz, klasszik DE-hez, GUI-s programokhoz szokott, de igazából meg inkább jól néz ki, mert elfelejtik, hogy nálam cserébe szinte minden terminálban fut, és egy terminálon még szépen is mutat, ha nincs körülötte mindenféle keret meg fejléc, vagy egyfajta modern, „flat” üveglap hatása az ablaknak.

Épp így szintén, van, akinek háttérképkezelő nem kell, mert élvezi, hogy csak egy natúr, fekete X rootwindow-ja van, amit úgyse lát, ha elindítja az első meg a többi csempét, azok úgyis takarnák az egészet, cserében a rendszer olyan sovány, hogy még egy P2-P3-on is elmegy, plusz egyben egyfajta ultra dark témájú esztétikát is nyújt. Nekem speciel van igényem háttérképre, mert nem kér sokat enni, nálam pl. elindul a feh, kiteszi a rootwindow-ba a háttérképet, aztán kilép, nem fut tovább, nem foglal extra memóriát. Sokat nem látom a háttérképet, csak a második munkaasztalon, ahol rés van a csempék között, de jobb így használni a gépet, hogy van egy kis vizuális extra. Ennek ellenére értem az ellentábort is, akinek ez nem kell, felesleges újabb bloat. Nem egyforma senkinek a felhasználása. A Linuxban pont ez lenne a poén, hogy az ember a saját rendszerét a saját workflow-ja köré építse, és ne egy mindenkinek, sztenderdizált, corporate overlordok által előre eldöntött és egy klikkesre lebutított ökoszisztémát használjon, mert azt Windowson és MacOS-en is megkapná, ahhoz nem kell Linuxot feltenni.

Ugyanígy megoszlik, vannak, akiknek panel vagy tálca se kell. Szerintem hasznos, de van, aki megvan nélküle, egyel kevesebb sallang, nem foglal helyet a képernyőn sem, ami a hatékonyságot is növeli. Kinek mire van szüksége. Jó pár embernek ez is morbid, hogy de izé, ha nincs tálca, se dokk, akkor hogy indulnak az alkalmazások? Előre bedrótozott gyorsbillentyűkre természetesen, közvetve, vagy közvetlenül, utóbbi esetben gyorsbillentyűre előjövő gépelős launcherrel, ami 1-2 karakter után fuzzy find, regexp like metódiussal felismeri mit akar az ember futtatni. Másik, amin csodálkozni szoktak, hogy ha nincs tálca meg dokk, akkor honnan látszik, hogy mik futnak épp takarásban? Erre is baromi egyszerű a válasz, sehogy, de nem is kell látszaniuk, mert aki ilyen megoldást használ, az virtuális asztalok meg monitorok között osztja szét előre konfigurálva a szokásos programjait, mondjuk beállítja, hogy a böngésző a 2. monitor 3. asztalán látszódjon, átvált oda, ha nem fut, akkor indítja. Vagy csak egy monitort vagy munkaasztalt használ, de akkor meg tiling-ban vannak az alkalmazások, ezért semmi takarásban, áttekintő nézete van az embernek mindenről (mint mikor KDE-ban az aktív sarokba tolva az egeret áttekintő nézetben látjuk a programokat, vagy mikor Gnome-ban előhozzuk a Dash menüt). Vagy pl. szintén nem kell tálca annak, aki ilyen MenuMaker vagy hasonló retró felületet használ, mert ott meg az asztalra minimalizálja a rendszer a futó programokat, meg dokkszerűen ilyen óriásikonokba. Az asztali ikonok megint ilyenek, van, akinek kell, van, akinek nem. Minden felhasználás más.

Néha még én is meglepődök. Nemrég láttam a redditen egy ultraminimalista megoldást, amihez képest az én rendszerem is egy fostos kezdő, normi megoldás csak. A csávóka beküldte a nowm-et, ami nem is WM, csak egy várakozó, üres shell script loop az xinitben, bár a TinyWM is hasonlóan minimalista megoldás lenne ugyanerre. Az egész képernyő fekete, csak egyetlen ablak fut, ami egy automatikusan induló teljes képernyős terminálablak, mást nem is futtat, benne a tmux-ban futnak kizárólagosan terminálos dolgok, de azok is úgy, hogy egy színű, fekete háttér, retró smaragdzöld karakterek, szövegszerkesztőnek sima vi, semmi kódszínezés meg egyéb úri huncutságok, szintén egyszínű lf vagy nnn fájlkezelő. Néha böngésző fut neki (sxhkd-ból indul gyorsbillentyűre), de az egy külön munkaasztalon, szintén teljes képernyős módban. Panelje sincs, azt is a tmux nyújtja a terminálablakban, szintén smaragdzöld. dmenu, rofi helyett szintén terminálban fzf. Ha az időt akarja megnézni, tmux csempében tty-clock. Mindez Devuan 32 biten, valami 15+ éves laptopon, rendszer idle foglalása valami 110 mega körül volt neki. Keményebb, mint Chuck Norris.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Na végre. Picit már kezdtem türelmetlen lenni. :)

Kb. 2000 óta használom és pár apró hibától eltekintve tökéletesen működik.