A Canonical "hirdetést" injektál az Ubuntu parancssorába, ami szerintem ...

Címkék

Ubuntu parancssorában pl. egy "apt-get update; apt-get upgrade" páros után a következő szöveges hirdetés olvasható:

root@alderaan:/home/trey# apt-get update; apt-get upgrade
Hit:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal InRelease                                                                   
Hit:3 http://ppa.launchpad.net/gencfsm/ppa/ubuntu focal InRelease                                                        
Hit:4 https://linux.teamviewer.com/deb stable InRelease                                                                  
Hit:5 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-updates InRelease                                                           
Hit:6 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-security InRelease                                         
Hit:7 https://packages.microsoft.com/repos/ms-teams stable InRelease                                    
Ign:1 https://repo.vivaldi.com/stable/deb stable InRelease                                              
Hit:8 https://repo.vivaldi.com/stable/deb stable Release
Reading package lists... Done
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
Try Ubuntu Pro beta with a free personal subscription on up to 5 machines.
Learn more at https://ubuntu.com/pro

0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

Ezzel a Canonical a nemrég bejelentett "A Canonical ingyenesen elérhetővé tette az Ubuntu Pro előfizetést személyes* használatra (max. 5 gépre)" szolgáltatását reklámozza.

Fanboy vagyok, akkor is rendben van, ha nincs rendben! 😆
2% (22 szavazat)
Teljes mértékben rendben van!
4% (34 szavazat)
Teljes mértékben rendben van, de csak azért, mert ingyenes szolgáltatást reklámoz / a Canonical ebből tartja fenn az Ubuntu fejlesztését, amit ingyen használok.
15% (130 szavazat)
Rendkívüli esetben, ritkán rendben van, de ne csináljon belőle rendszert!
13% (116 szavazat)
Ha nem mondod észre sem veszem. Nem érdekel.
15% (131 szavazat)
Most az egyszer még elnézem, de ...
3% (28 szavazat)
Teljes mértékben elfogadhatalan!
30% (265 szavazat)
Én csak kárörvendeni jöttem... 🤣
17% (154 szavazat)
Egyéb, leírom ...
1% (6 szavazat)
Összes szavazat: 886

Hozzászólások

Ez csak az ingyenes esetben jelenik meg, vagy jelentos penzekert vasarolt megoldasokban is?

Mi tortenik vajon az utobbi eseten, ha a felhasznalo szervezetnek szigoru branding eloirasai vannak?

Windowsban meg nem lattam hirdetest, pedig sajnos azt kell hasznaljam a munkara. Lehet, hogy csak nem kerestem elegge. Az mondjuk igaz, hogy pl. a laptop es hangkartya logoja ott virit neha nem csak a fizikai eszkozon, hanem a driverek es egyeb segedprogramok ablakaiban is. Az IT ennyire nem ment bele, ugy tunik.

Viszont a termekekbe epitett 3P szoftverek es hardverek eseten szigoruan szabalyozzuk, hogy mi es hogyan jelenhet meg. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy valamit integralsz a sajat megoldasodba, es felelosseget vallalsz erte, vagy egy "sell-with" modellt kovetsz. Nem egy szoftver volt, amit sajnos kukaznunk kellett emiatt, miutan a belefektetett par ezer emberora se volt eleg hogy megegyezunk a beszallitoval.

Ezt úgy injektálják bele futási időben (ha a "Show sync provider notifications" be van pipálva a View > Options > Change folder and search options > View alatt), nem hiszem, hogy listájuk lenne róla SKU / licenc whatever alapon, hogy éppen milyen Windowson indították el a fájlböngészőt. Egyébként, én Enterprise verziót használok, alapértelmezetten abban is be van pipálva ezen "figyelmeztetések" mutatása ...

trey @ gépház

Ez a sync provider biztos, hogy mindig ugyanaz? Nem hinnem, hogy kozvetlenul jonne a sok gepre barmi szoftver, foleg nem egyszerre... Nem lehet sajat sync providert uzemeltetni? Kulonben hogy oldod meg, hogy teszteld a valtozasokat mielott elontik a sok tizezer gepet valami hibas, vagy szamodra nem megfelelo megoldassal?

Meg akkor is, ha kozvetlenul a Microsoft nyujtja ezt, nem lehet, hogy pl. a beta csatornak mintajara privatot kapsz? Nyilvan nem par darab licenszhez, hanem nehany 10k-100k vagy, mondjuk HPE, Dell, IBM meretu IT vendor eseten millios nagysagrendben akar...

Ez persze nem csak Windows, hanem barmely Linux disztribucio eseteben is all nagyobb rendszerek eseten.

Es megint csak, nagy kulonbseg lehet IT uzemeltetes es termekfejlesztes kozott.

A Windows a 10-es óta tele van vele, Start Menü, értesítések, Windows Store, stb., hogy vegyed tőlük az Office-t meg a Onedrive és egyéb szolgáltatásokat, tejeljél, stb.. Nemrég majdnem a Windows Explorerbe is beletettek reklámot, csak a botrány hatására visszavonták a feature-t, még mielőtt kijött volna a végleges verzióban.

Ez az ubuntus hirdetés még a Windowshoz képest enyhe. Zavarna, ha használnám, de még egy enyhébb eset.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nem használok aktívan ubuntut, de a fenti parancsoknak ez nem funkciója.

nincs aláírásom

Szerkesztve: 2022. 10. 14., p – 09:12

Szerintem ez rendkívüli este, mert a Canonical a saját korlátozottan ingyenessé tett szolgáltatását reklámozza.
Majd ha Azure reklámok jönnek akkor kiakadok!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Hát elég tenyérbemászó, de... igazából ha úgyis Ubuntut használsz valószinüleg érdekelnek az Ubuntus hirek, ráadásul éppen frissitesz. Azt hittem jobban ki fogok akadni rajta, de valójában whatever.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

> igazából ha úgyis Ubuntut használsz valószinüleg érdekelnek az Ubuntus hirek, ráadásul éppen frissitesz.

 

Szerintem meg amikor egy kritikus muveletet hajtasz vegre (frissites), akkor a legrosszabb, amit tenni lehet, hogy az ember figyelmet tompitjak.

Azaz ha mindig reklam jon frissites kozben, akkor kialakul egy pszichologiai fuggony, es inkabb ra se nez az ember, minthogy reklamokat kellene olvasnia.

Veszelyes trend.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jó hát nekem a bemásolt részletből amin igazából semmi sem történt nem egészen egyértelmű az ütemezése a dolgoknak. A többi screenshot is ilyen amit találok róla, de biztos igazad van a sorrendben. (Lévén fogalmam sincs.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

" igazából ha úgyis Ubuntut használsz valószinüleg érdekelnek az Ubuntus hirek" szerintem ez az érvelés azért nem jó, mert ennyi erővel lehetne mindenhova nyomni a reklámokat. szóval szerintem azt nem kellene mondani, hogy ez csont nélkül rendben van. hanem valami olyasmit, hogy na jó, de csak óvatosan.

Mondjuk desktopon a frissítés már grafikusan megy, szerintem elenyésző, aki GUI mellett még konzolon/termial ablakban apt-get frissít, én is csak a teszt kedvéért néztem meg, hogy valóban ott van-e a reklám. Szerveren nyilván más a helyzet, ott nem tudod kikerülni. Mondjuk, szerintem a legtöbb ember amúgy sem venné észre, így szerintem szar helyre tették. A motd-ba talán jobb helyen lett volna.

trey @ gépház

Szerveren nyilván más a helyzet, ott nem tudod kikerülni.

Ez így 2022 vége felé tényleg egy létező dolog, hogy az élesben használt szervert tényleg úgy frissítik, hogy valaki belép SSH-n/akárhogy a gépre, és kézzel lefuttat egy apt-get-et?

(Provokációnak tűnhet a kérdés, pedig nem az, csak nem üzemeltetek Linux szervert. Illetve amit igen, ott úgyis script konfigurálja a gépet, és upgrade helyett destroy/recreate folyamat van.)

van, ahol igen. fizikai vasakon, bonyolult rendszereknel ami meg tud borulni akar egy python frissitestol es jo ha valaki atnezi elotte miket akarna frissiteni, meg leteszteli utana, meg a vegen ugyis reboot kell altalaban, ezeket kezzel, tervezetten frissitjuk.

felho meg vm/lxc/docker/stb az mas tema, ott minden scriptelve van...

Persze. Nyilván már minden felhő meg docker meg kubernetes meg hashicorp meg ansible, de igazából azért ez nem teljesen igaz. Természetesen sokkal kevésbé jellemző, mint régebben, de van még bőven olyan felhasználási terület, ahol nem éri meg ebbe fektetni, akár azért, mert a tech embernek nincs hozadéka, akár azért, mert cső felesleges kiépíteni miatta az infrastruktúrát, akár azért, mert cső fölösleges megtanulni az alkalmazottnak sok idő alatt ezeket a technológiákat, miközben van pár vas, emberünk békésen megupgradeli őket pár hetetnte hétfőn sshn apt-gettel. 

És persze van egy csomó hobbi szint: nekem pl az itthoni homeassistant (meg pár egyéb alatt) levő kütyüm kézi upgades. Maguk a szolgáltatások ugyan konténerben vannak, meg van róla mentés, de alapvetően cső fölösleges playbookot írni, hogy OS frissítsünk, teljesen mindegy, hogy 'cd \hol\a\francba\van && ansible-playbook update.yml' vagy 'ssh server; sudo dnf update'

Nem kellene ehhez semmi kubernetes, meg docker, meg egyéb divatholmi, mert ha csak az lenne a feladat, hogy automatikusan frissüljön, arra már ezer éve is volt megoldás:

https://wiki.debian.org/UnattendedUpgrades

Ahol kézzel csináljuk a mai napig, ott szándékosan csináljuk kézzel.

trey @ gépház

Ismerem már legalább 999 éve, köszi. :) A sok toolinggal nem (feltétlen) azt lehet kiváltani, hogy automata legyen, hanem azt, hogy mindenhova be kellje mászni, meg rollbackelni kelljen kézzel, ha valami nem ment jól. Egész sokszor van az, hogy tervezzük és kézzel indítjuk ezt annak ellenére, hogy a végén valami automata divatholmi fogja feltenni a friss csomagokat. Jó az unattended, de egy csomó helyre kevésbé :)

Egyik előző munkahelyemen is ez ment, ti. hogy kézzel frissítgettük a Rőtsipkás linuxokat, és úgy is kellett csinálni, mert az volt "a hivatalos módja". A vicc az, hogy közben meg volt Ansible-ünk is, néhány egyszerűbb esetet én is megoldottam vele, meg néhány hozzáértőbb ember gyakrabban is használta. Sőt, volt egy srác, aki elkezdte a linuxos OS-frissítést Ansible-ösre szervezni, nagyon szépen haladt, de aztán ő is lelépett a cégtől, mielőtt befejezte volna, és láthatólag senki nem vette át tőle a feladatot. Az a munkahely nagyon jól bemutatta, hogy miért is nem fogják elvennia munkánkat a gépek még egy darabig. =( =)

> igazából ha úgyis Ubuntut használsz valószinüleg érdekelnek az Ubuntus hirek

Ez tök hibás következtetés.

Az érdekel, hogy ami céllal leültem a számítógép elé, azt a célt elérem-e. Milyen új üzeneteket kaptam, milyen új számomra érdekes tartalmakhoz férek hozzá a neten, vagy épp mit tudok helyileg megcsinálni amit meg akarok csinálni.

Amikor autóba ülök, nem érdekel, hogy mi van az autó gyártójával. Az érdekel, milyen remek program vár rám, ahova utazok, és hogy odaérek-e kényelmesen, biztonságosan.

Amikor megeszem a futár hozta ételt, nem érdekel hogy mi a kifőzde vagy a futárcég legújabb híre, az érdekel hogy finom-e az ételük.

Folytassam?

A számítógép (és azon belül a többé-kevésbé tudatosan, de nem fanatikusan és nem ragaszkodva kiválasztott hardver és szoftver) számomra eszköz, nem cél. És úgy sejtem, ezzel nem vagyok egyedül.

Tudod, végigolvasva az egyébként teljesen logikus érveidet az első gondolatom az volt: azért neked se lehet könnyű ebben a mai világban. :-)

Mert hogy az nagyon nem így működik, az biztos. Minden weblapon reklám, minden portálon kattintásvadász címek, minden autóút mellett óriásplakátok, minden ételfutár reklámszatyorban hozza az ételt gondosan mellécsomagolva egy árlistát.

És te mindezek mellett hatalmas munkával a célodra kell hogy koncentrálj.

Ehhez képest két sornyi tájékoztató üzenet egy rendszerfrissítés során valahogy mulatságosnak tűnik. Mondhatni észrevenni is nehéz.

Egy szóval sem mondtam, hogy zavar az a két sor reklám. Az általam beidézett gondolatmenet (miszerint "valószínűleg" érdekel a dolog) hibájára hívtam fel a figyelmet.

Ha minden érdekelne, komolyan, vécézek, érdekelne hogy mi van az ülőkét gyártó céggel, lehúzom, mi van a tartály gyártójával, meg a vízművekkel, információ túladagolásban kipurcannék.

Persze, van olyan cucc itthon, amelyiknek a gyártója érdekel, feliratkoztam a hírlevelére, követem hogy miket csinál, milyen újításokkal áll elő, mások mit gondolnak róla stb. Lehet, hogy az Ubuntu (Canonical) is ilyen. Lehet, de látatlanban azt állítani, hogy "valószínű", az szerintem egy teljesen hibás feltételezésen alapul.

Nekem az a ritkán OK, dolog a jó irány. Mert az sem jó, ha ezt úgy kezeljük, hogy nem feszeget határokat és ez lesz az új norma, de az sem jó, ha túl fanatikusan nem lehet ilyesmit csinálni soha, ha ritkán tényleg fontos is. Valahogy az arányok a fontosak és nem túl fanatizálni egyik irányból sem. Ami amúgy szerintem úgy általában jó irány dolgokban. És pl ha a Canonical ha ez lemegy nem csinálja, és csak akkor amikor megint van valami fontos, akkor azzal az egész bizatlmat is erősítheti a kivételek alkalmazásával szemben.

Nalam a hatar az a parancssor. Az szent es serthetetlen, ott nyugalom kell, az az en templomom, oda ne kapaszkodjon be a kapitalizmus a karmaival.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem meg a saját szolgáltatását ajánlani egyetlen sorban az még nem gáz. Ha mondjuk tök más lenne esetleg műf..sz reklám meg vegyek új autót az már gáz lenne :D 

-42-

A motd egy tipikus branding pontja a rendszernek, amelyet ellenorzesed ala vonsz, ha beepitesz a termekedbe egy Linux disztribuciot.

A fenti peldaban, gondolom, a Canonicaltol szerzed a termeket (ami esetleg a disztribucio maga).

Kivancsi vagyok, hogy kell-e valtoztatni a "The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;" szovegen, miutan alapertelmezett lesz a non-free a telepitoben.
 

Ha egy mirrorról töltöd, az még mindig a Canonical által összeállított disztro lesz. Ha meg újracsomagolt, akkor annak már nem Ubuntu a neve (pl. a Mint).

Ubuntu az a Canonical trademarkja, azt mégis hogy kaphatsz máshonnan?

A fenti példa a bárki által hozzáférhető Cloud Image-ből van, amúgy az unattended installerjük is abból telepít, fizikai gépre is.

Na igen. Nem "Ubuntut" kapsz, hanem egy termeket vagy szolgaltatast, amely reszben arra epul. Ezesetben "Ubuntu Inside", vagy inkabb "Canonical Inside", mint a processzorgyarto eseten. Mar, persze, ha rairnad a dobozra. De nem az a cel, mert a hozzaadott ertek nay resze pont nem az, ami belul van.

Trademarkot meg akkor hasznalhatsz, vagy epp rejthetsz el, ha szerzodes hatalmaz fel ra.

Sehol nem találom az idézett üzenetet...

 

root@w23:~# 
root@w23:~# apt-get update
Hit:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal InRelease
Hit:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-updates InRelease
Hit:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-backports InRelease
Hit:4 http://archive.ubuntu.com/ubuntu focal-security InRelease
Reading package lists... Done
root@w23:~# apt-get upgrade 
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
Calculating upgrade... Done
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
root@w23:~# 

 

Szerkesztve: 2022. 10. 14., p – 11:09

Nem ok kezdtek.

composer, npm

Es toluk is gaz.

Tulajdonképpen nincs vele gond, saját vacka, de azért valahol egy linux distrótól egy kissé zavarja a konfortérzetemet.

Személy szerint amig csak fixen ennyi lesz ott, azt megszokja majd a szemem és leszarom majd.

Csak ne reklámozzon minden egyebet.

Én se vettem észre, mert nem használok Ubuntut.

Szerkesztve: 2022. 10. 14., p – 13:24

sajnos már megszoktam. annyi stay with ukraine meg ilyesmi van, hogy már nem is zavarnak az ilyenek. mondjuk nem tudom, mit szólna főnököm, ha a mi termékünkbe tenném be, hogy mindent vissza vagy mocskos lilák. de hát az ő dolguk. szerintem nem jó dolog személyes nézetet belevinni ilyenekbe

amúgy én apt full-upgrade -et szoktam nyomni. ott nincs ez a kiírás. küldök majd issue-t

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Cipőt a cipőboltból, reklámot a reklámújságból, Canonicalt a süllyesztőbe. ( [x] Teljes mértékben elfogadhatalan!)

A RedHat is baszogat a yum update-nel, ha nincs regisztralva. Nme latom a problemat.

Tuti a M$ van a háttérben... jól halad a windows kódbázis merge :D

Ez kb. az a szint, mint amikor az MS akart reklámokat rakni az intézőbe, vagy hova...
Ütni kéne még lélegzik azt, aki ezt kitalálta, meg jóváhagyta! 

engem sokkal jobban zavar a loginkor motd scriptekbol betoltott mindenfele hirek/reklamok. es nem is a megjelnites emiatt hanem mert lassitja a logint, ami eleg idegesito foleg ha epp azt kell kiebuggolni miert nem megy a net a gepen...

igen, lts szerverben legalabbis... ezt egy nemreg telepitett 22-es irja ki most loginnel:

 

 * Super-optimized for small spaces - read how we shrank the memory
   footprint of MicroK8s to make it the smallest full K8s around.

   https://ubuntu.com/blog/microk8s-memory-optimisation

 

amikor rakerestem a szovegre nem volt sehol, vegul megtalaltam hogy egyscript netrol szipkazza az epp aktualis kiirandot.

itt ki lehet kapcsolni, de default on:

/etc/default/motd-news

# Enable/disable the dynamic MOTD news service
# This is a useful way to provide dynamic, informative
# information pertinent to the users and administrators
# of the local system
ENABLED=1

URLS="https://motd.ubuntu.com"

Szerkesztve: 2022. 10. 14., p – 22:34

Szerintem már az szomorú, hogy ilyesmiről is lehet beszélgetni egy linux disztribúcióval kapcsolatban. Mármint az a tény szomorú, hogy egyáltalán létezik a funkció, nevetséges és egyben gyalázatos.

Tipikusan olyan helyzet, amiből, ha

  • nagy felháborodás lesz, visszakoz a Canonical, de majd felhozzák a témát újból máskor, másképp, később... olyan microsoftosan
  • nyel egyet mindenki, és azt mondja OK, mert csak ---> megcsillan a marketingesek szeme, és teljes örömmámorban elkezdenek reklámozni a legnevetségesebb helyeken. Aminek egy lehetséges folytatása az lesz, hogy pár éven belül azon vitatkozunk, hogy rendben van-e ha a login adatok megadása után lefut egy 30 sec-es kikerülhetetlen Durex reklám.

Ez az Ubuntu elszaródásának kezdete. Lehet majd... 😉

Ne legyen igazam!

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

A magam részéről egyszeri esetnek még azt tudom mondani, hogy OK. Nyilván cél, hogy ez a cucc nagy elterjedtséget nyerjen a LTS felhasználók között. Viszont azt egyáltalán nem tartom jó iránynak, hogy az ilyen jellegű hirdetést. Terminálban amúgy sem könnyű intuitívan információkat megjeleníteni, hátha még reklámokkal is tele lesz.

Eleg gagyira sikerult ez a reklam.

En tutira rikito szinesben irrtam volna ki, villogva, korulotte ASCII konfettiesovel, ahogy azt kell, valamint a kovetkezo enter keydown -ra bekuldtem volna egy wget sort a billentyuzetpufferbe, hogy a keyup-ra mar ott legyen. Minimum.

Szerintem két sor szöveg, ami offline működik nem gond. Ami engem zavar az a villogó, animált szar, amit ráadásul minden alkalommal online tölt le a Windows.

Szerkesztve: 2022. 10. 16., v – 18:37

Most néztem ennek az Ubuntu Pro-nak a valódi árát. ‘ci drága, a legkisebb értelmes előfizetési csomag 500 USD per év, per gép, már ha jól értem, az 10 év alatt már 5 kilóra jön ki, és ilyenkor még ticket support sincs, csak eléri az ember a tárolókat 10 évig. Van fele ennyiért is, de akkor csak a Main tároló érhető el, a Universe nem, úgy meg nem értem mit lehetne vele kezdeni. Világos, hogy 5 gépig most már ingyenes, de akkor is óriási lehúzás. Annyit tuti nem adnék érte, még 10 év alatt se, nem hogy évente, használnék inkább Alma Linuxot vagy 5 éves normál támogatással (és azután az új főverzióra migrálva) Debiant, tök ingyen, ráadásul azokból Snapot se kell kigyomlálni. Nagyon nem normálisak ezek, azt hiszik, hogy ők a MS, és bármennyit elkérhetnek, csak tévednek, mert Linuxban nem ők az egyedüliek, és nincsen Windowshoz mérhető dominanciájuk, amivel az előfizetők torkán bármit le tudnának nyomni. Látszik, hogy ezt valami teljesen fogalmatlan öltönyös-nyakkendős kiszámolta, csak realitásérzéke nem volt.

Szerk.: ezzel nem azt akartam mondani, hogy muszáj ingyen adni, mert azt értem, hogy dolgoznak vele, patcheket backportolnak, csomagokat tartanak fent, tárolók alá infrastruktúrát nyújtanak, ami nekik is pénzért van és még profitot is kell termelniük belőle. Hanem hogy már egy gépnél is ennyire lehúzni az embert, és a legszebb, hogy ha valaki több gépre rendeli meg, vagy több évig használja, akkor mennyiségi kedvezmény sincs, legalább azt adnának. Így nem is csoda, hogy a jelenlegi áron nem kell senkinek, és kénytelenek ingyenes demóként kínálgatni, meg a reklámját benyomni ahová csak lehet. Kicsit elemezhetnék a keresleti oldalt hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tudom, ehhez is jobban értesz. Tisztában vagyok vele, hogy enterspájz körökben durvább összegekért mennek a dolgok, de ez így akkor is lehúzás. Sőt, annak is tudatában vagyok, hogy az első 5 év hozzáférés a tárolókhoz mindenkinek ingyenes, és csak a 6-10. évig kell előfizetni, az máris csak 5×500 USD, de per gép alapon az is húzós, főleg, hogy tényleg semmi mennyiségi kedvezmény nincs, és pont az enterprise az, ahol sok ezres géppark fordul elő, ha ezt elkezded beszorozgatni, azért nagyon meredeken tud összeadódni. Plusz szerintem ezt még kijátszani is lehet, ahol sok gép van, ott befogni egy dedikált gépet és az összes tárolót leklónozni rá időszakosan, rendszeresen, és azt tárolónak használni a többi gép felé, bár ezt a licenc jogilag szerintem körbebástyázta.

Főleg úgy sok, hogy lényegében nincs a Cannonicalnak vele sok többletmunkája, csak hozzáférést kapsz olyan tárolókhoz, amiket egyébként is megcsinálnak, karban tartanak, és ebben a műfajban nem egyedüli megoldást kínálnak a piacon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

a canonical egyre fosabb, mondjuk regen is az volt.

Trey! Teeee ... tebenned nincs empátia!!!!!! Te !!!!!!

Empátia-huszárok ⬇️

Én csak kárörvendeni jöttem... 🤣                                     18% (147 szavazat)

🤨

trey @ gépház

Közben lett a történetnek folytatása. A reklám állítólag már nincs ott az apt-ban, de lett helyette egy kikapcsolható news of the day szekció, amiben jelenleg jobb híján az reddites r/linux-ot hergelik, és lőn, hőbörögnek is sokan, hogy wtf. Azt kell mondjam, hogy a Canonicalnál legalább humoruk van, bár továbbra is tartom, hogy ez nem való a csomagkezelőbe.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)