10 PC-ből 4 még mindig alkalmatlan a Windows 11 futtatására

Mert nem teljesítik a minimális hardverkövetelményeket ... Több mint 27 milliós, 60 000 szervezetnél fellelhető mintán tesztelték. Részletek itt.

Hozzászólások

És hogy röhögtem, amikor a meetingen egy magyar óriásvállalat új IT vezetője másfél hónappal ezelőtt felvázolta nekem, hogy január 1-gyel az összes gépükön W11 lesz ... Azt sem tudta szegény ördög, hogy a gépeik jó része még W7-tel fut ... Olyan dolgokról pedig, hogy a gépeik mellett az infrastuktúrájuk nagy részét is kukázniuk / upgrade-elniük kellene ... látszólag tudomást sem akart venni.

Gondoltam, 5+ éves tervnek nem rossz, ismerve a büdzséjüket, folyamataikat ...

trey @ gépház

Ha minden igaz, akkor 2024/25-ig van Win 10 támogatás. Normálisan úgy nézhet ki, hogy X időponttól, amikortól már azért tudják, hogy minden céges cucc menni fog win11-en, az új telepítések, karbantartások Win11-re állnak át. Anno nálunk olyan 100-120db körüli Win7-et állították át hasonlóan a kollégák Win10-re, és hát 2-3 évig elvoltak vele. Ráadásul volt ott sima RAM+SSD upgrade-es megoldás, meg volt akinél gépcsere volt, ésatöbbi...

Igen tudom, ami 2 embernek 100 nap, az 200 embernek 1 nap... :)

Ezeket a cégeket én nem sajnálom. Ők ragaszkodnak a Windowshoz, ha a legújabb kell belőle, akkor cseréljék le az régi, Win7 korabeli, ~10 és 10+ éves gépeket, gazdálkodják ki az árát. Ha meg ez gond egy cégnek, az le is húzhatja a rolót. Sőt, mivel cégekről van szó, nekik meg kell lennie azon tudásnak is, hogy Linuxra migráljanak.

Plusz cégek leginkább nem sietni szoktak a váltással, hanem halogatni, ameddig csak lehet. Nálunk, egy amerikai multi angol telephelyén még csak most migrálták pár hónapja a Win7-es gépeket Win10-re, Office-ból is valami régebbi verziót használnak, 2013-ast vagy melyiket, nem emlékszek pontosan, arra is jár le a támogatás. Win11 majd 2029-ig vár. Pedig simán lenne pénz, hogy megvegyék a legújabb hardvert Win11-gyel és Office 2021-gyel, de ugye nem erre költenek, hanem sokkal nagyobb hülyeségekre szórják ki a pénzt.

Viszont otthoni usereknél rosszabb lehet ez Win11 képes hardveres arány, főleg, ha nem észak-amerikai kontinenst nézzük, és ez az a pont, ahol nem várható el, hogy csak azért kidobatni gépeket, platformokat, meg elvárni, hogy átmenjenek Linux guruba, mert a MS-nak most meredeket húzni volt kedve. Persze a Win10-et majd csak 2025-ben vezetik ki, sőt, aki ügyes, az LTSB update-eket 2029-ig beszerezheti okosba, addig van még idő gépet lecserélni, addigra a Win11-képes hardverek is olcsók lesznek használtan. Plusz mindig ott van a lehetőség, hogy nem Win11-képes hardverre feltrükközni a 11-est, bár azt meg nem tudni, hogy a MS meddig fogja engedni, mikor vonja meg hozzá az update-eket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Itthoni PC-k már átállítva linuxra, még a játékra szántak is, tökéletesen üzemelnek. Egyik sem lenne alkalmas a W11-re, ellenben még bőven működőképesek és teszik a dolgukat, sőt gyorsabban mint W10 alatt. 

Fogalmam sincs hany gepem alkalmas w11-re (amit most vettem a nyaron az valoszinuleg, de igazabol azt se ellenoriztem. biosban letiltottam a tpm-et a biztonsag kedveert), de tulzottan nem is erdekel. Van VM-ben w10 LTSC, ha valamire nagyon windows kell, es nem hiszem hogy a programokbol a kozeljovoben elkezdik kidobalni a pre-w11 supportot

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2022. 10. 11., k – 13:28

Ez jó hír!
Azoknál a PC-knél amelyeket alkalmasnak talál én kapcsolom ki a BIOS-ban a TPM-et meg a  Secure-boot-ot, hogy az is alkalmatlan legyen!

De attól tartok ez csak átmeneti állapot. Eleinte úgy volt, hogy a Win 10-nek is (vagy már a Win 8-nak is?) kötelező a Secure boot, aztán meg mégsem.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen de te otthon egyedül bohóckodsz vele (ezt nem sértésnek szántam), kíváncsi lennek, ha x1000 gép tartozna a felelősséged alá, amin x100-féle alkalmazás futna, akkor is ilyen "lelkes" lennél-e?

:)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Hidd el, hogy más. Ráadásul van néhány olyan szoftver (pl. CAD szoftver) amit egyelőre nem ajánlanak Win 11-re telepíteni!
És ha a gépek felén nem megy a Win 11, akkor én a többire sem akarom, mert semmivel sem tud többet, csak új nyűgjei vannak.

No meg a felhasználóknak is, hogy most miért van valami ott amikor eddig itt volt?

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

ami forditva is igaz ha ugy van:
van amire mar nincs w10 tamogatas, miert is lenne
ha a usernek otthon w11 van, akor a ceges w10 fogja zavarni...
az uj/mas nyugoket meg majd megszokod, eljon az ido, hogy a deprecated w10-et kivanod a halalba :)

en azt tapasztalom egy linux dist-upgrade is legalabb ekkora (ha nem nagyobb) szopas tud lenni, wecome to the IT

ha es amennyiben nem dont ugy a hw/sw gyarto, h elengedi a regit(intel little/big, te vagy az?), akkor meg lehet kapalozni :)

linux se jobb :)
"To run these high-end Arc dGPUs on Linux, you need to be using Linux 6.0 or later, linux-firmware.git, and Mesa 22.2 or later -- but ideally be running Mesa 22.3-devel Git due to the continued flow of OpenGL and Vulkan driver enhancements."
Csak epp disztro nincs 6-os kernellel :)

igen, Fedora kozel upstreambol csomagol, de mikor lesz egy debian stable-ben, RHEL-ben, [insert any distro here] 6.x? :D
Ez _is_ az egyik legnagyobb baj a disztrokkal, hogy csillio fele verzioju csilliofele defaultokkal/kapcsolokkal/libekkel forgatott szoftverek kavalkadja. Meg is ertem ha a HW/SW gyarto felteszi a kezet, h "notsupported".
(meg is kell emlitenem a flatpak/snap/stb. utaloit, akik nem ertik miert jo az ha egy SW update-je nem fugg az alatta levo OS-re mikor teszi fel a user(vagy az IT) a csomagokat. Valamint miert jo ha nincs belole csillio verzio aktivan a userek kezei kozt, mar csak security szempontbol is, plusz a user altal privilegiumszint emeles nelkul frissitheto userspace SW is kiralysag [appl/ggl/ms/stb. store, ti vagytok azok?] vagy ugyebar ez https://docs.fedoraproject.org/en-US/fedora-silverblue/getting-started/)

flatpak/snap/stb == türelmetlen besózott valagú fejlesztők álma, hogy a legutolsó büfögésüket is oda tudják tolni az userek elé, akik emiatt sokszor olyat szívnak, mint ama szibériai fehér farkú torkos borz... Mert ugye igaz, hogy az ő holnaputáni release-ben lévő szemetük már ott ketyeg 1234...5678 usernél egybecsomagolva, de a világ nem tud, és nem is akar olyan tempóban rohanni mindenestől, amit ők elképzelnek, így aztán a jó ég se tudja, milyen lukas/teszteletlen vackok vannak ezekbe az egybegyúrt dolgokba belegyógyítva...

forditva ulsz a lovon. ertem en, hogy a 0-dayt te szeretned beszopni es ilyennel meg elavult szoftverrel szaladgalo rendszereket uzemeltetni/szupportalni...mas meg nem.

ez nem ujkeletu, enterspajzban evtizedes "hagyomany", h akkor kuldhetez be erdemben support ticketet, ha a rendszered es a firmwarejeid uptodate-ek. addig kuss van.

Attól, hogy valami nagyon új, még bőven lehet lukas fostorony, ez az egyik. A másik, hogy egy ilyen egybegyűrt galacsinban random komponensek random verziói fordulhatnak elő. A 0day luk ezekben a mindent egybegyúró vackokban is ott figyelhet - ugyanis ezek sem frissülnek automatikusan, se a csomagban, se a felrakott lom.

Attól, hogy valami nagyon regi, még bőven es nagyobb esellyel lehet lukas fostorony, ez az egyik. A másik, hogy egy egybegyurt disztroban random komponensek random verziói fordulhatnak elő. A 0day luk ezekben a mindent egybegyúró disztrokban is ott figyelhet - ugyanis ezek sem frissülnek automatikusan, csak csomagban es csak rootkent.
A kulonbseg, ha egy disztroban le akarsz cserelni mondjuk egy openssl libet, ahhoz az _osszes_ dependens csomagot vagy ujra kell forgatni, de legalabbis tesztelni a mukodeset. Aztan ha valamit eltor, akkor az osszes dependens szoftver addig lukas amig azt valaki meg nem javitja (nem, rendszer szinten nem tudsz ket openssl verziot tartani, mert utik egymast es ha megis megoldod valahogyan csak dependency hell lesz belole, pont ezt oldja meg a flatpak es tarsai). Velemenyem szerint a szoftver keszitojenek dolga ez. Nem veletlen Fedora is szinte minden csomagot minimalis valtoztatassal upstreambol szallit es ahol lehet az upstreambe is megy vissza a kommit.

szerk: mindig jonnek, h a dnf miert olyan lassu mondjuk egy apt-hoz kepest. hat ezert: https://docs.fedoraproject.org/en-US/modularity/core-concepts/ nezz szet itt, a problema nem uj keletu, de amig a tobbi packaging system nyomaba se er ennek, plusz a sw fejlesztoje nem tud es/vagy nem is akar ilyenekkel baszkodni, addig... igy jartal. Annal a flatpak is ezerszer jobb, mert legalabb van.

(Off)

> nem, rendszer szinten nem tudsz ket openssl verziot tartani, mert utik egymast es ha megis megoldod valahogyan csak dependency hell lesz belole

Biztos rosszul csinálok valamit mert nekem a régi programok a libssl.so.1.1-re dependálnák, az újak a libssl.so.3-ra, és mégsem ugyanazt a shared objectet használják.

Az persze igaz, hogy két verziót nem lehet egybegyúrni, tehát ha a httpd.exe (pontosabban a mod_ssl.so) az újabb OpenSSL-t használja, a libphp.so viszont a régit, akkor hibás működés várható.

errol beszelek, igen, lehet szellel szemben hugyozni, csak ne csodalkozz ha ugy jarsz...
amugy a regi openssl max kezzel telepitett/ottmaradt regi csomag, jo esetben mar az apt taroloban se lesz meg, ugyebar
szerk: ez egy eleg nagy valtoztatas, ha ez nincs lekovetve, cseszheted :/
https://packages.debian.org/bullseye/amd64/libssl1.1/filelist
https://packages.debian.org/stretch/amd64/libssl1.0.2/filelist

Otthoni gépemen legacy boot van bekapcsolva, ergo alkalmatlan. Nem is zaklat ezzel, jó nekem a w10.

Utoljára a Win 10-et is csak a CanoScan 8400 F miatt használtam VBoxban. Pár hónapja észrevettem, hogy alig 16–17 év várakozás után már Linuxon is működik. Nem tudom, a Canon unta-e meg a g.cizést és adta át a drivert, vagy visszafejtették, lényeg, hogy már működik. A Win 11 amúgy sem menne TP W520-on.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Tippelem, hogy Magyarországon 10-ből 7 vagy 8 nem alkalmas. 

Az IT vezető vagy a PC? :D

Na igen, egy Skylake vagy afeletti procit kár kukázni, max ilyen ütemezett csereperiódusok által és az még egy potens számítógép. Haswell is max az igpu, kevés mag (ha olyan proci) meg a biztonsági foltozások miatt "kuka"

Irodába mi kevés ma egy Haswell-en? Én használok olyat is, nem érzem annak. Még a mai horror videókártya árak mellett is egyszerűbb lehet megkínálni a gépet egy GT 710-el (kisker 30 ropi), vagy egy GT 1030-al (kisker 50 ropi), ha tényleg kell mondjuk egy rendes 4k kihajtás... vagy egy használt videókarival, mint komplett CPU-RAM-Mobo csere, horror pénzből.

Meg a cégek nagy része nem is upgradelget, főleg akik brand gépeket vesznek, hanem kuka egyben.

Irodába mi kevés ma egy Haswell-en?

Ezt en is szeretnem tudni. Kb fel eve azert csereltem le a haswell-es desktop gepemet, mert mar a f*szom tele volt vele hogy vagy 7-8 ora egy chromiumot lebuildelni rajta. (Meg a ram is mar kicsit keves volt benne, de azert meg nem kellet volna CPU+Mobo+RAM csere) Bongesztem rajta internetet, jatszottam jatekokkal, vagtam videot, teljesen jo volt mindenre (teny, dedikalt GPU-val). De laptopomba mai napig az van, ott ugye az optimusos faszakodas miatt kb eselytelen nem az iGPU-t hasznalni, a chrome szereti 100%-ra kihajtani a CPUt ha a weblapon van barhol egy CSS animacio, azon kivul mukodik a dolog. Internetre, kodolasra, etc teljesen jo.

I hate myself, because I'm not open-source.

Nem kotekedesbol, de a Haswell biztonsagi foltozasok szempontjabol pont meg jobb is a Skylake-nel. Spectre es tarsai temaban a Skylake (es a kozvetlenul utana jovo Skylake-leszarmazottak, mint Coffelake) volt kb a melypont az Intelnel.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Játéka válogatja. Nekem Linux alatt Steam-ről hibátlanul futottak elég komoly címek, fallout 4, Witcher 3, 7 days to die, Cities Skylines, boarderlandsek, GTA V, Just Cause 3, satisfactory, shadow of war, ori, tomb raiderekből az új széria, civ 6, tropico 5, xcom meg még jó pár játék. 

Gog-os játékok picit döcögősebbek voltak, uplay is működik csak maga az app lassú (a játék ha elindítottad már jól fut), epicről is next-next-next finish az élmény. Nekem ez fedte a géming igényeimet (főleg konzol mellett), de az tény hogy ablakos még mindig jobb választás kompatibilitást nézve. Teljesítményfronton már nem ennyire egyértelmű a helyzet, Witcher 3 pl nálam tizenhuszon FPS-el többet hozott Linux alatt mint win alatt, cserébe volt olyan játék ami meg el se indult.

A fejlődés viszont nagyon frankó, főleg most a steamdeck rendesen meghúzta a pingvines játékteret. 

Tökéletes lesz! Az az alaplap, amit februárban még 40 ezer alatt vettem, most több mint 60 ezer, ugyanazon a helyen. A büdzsé kategória szinte el is tűnt. Jó is lesz upgrade-elni, szerencse hogy nálam már nem kell.

Na nem mintha Win11-re áhítoznék :D

Szerencse az ubi 10-ből 10 gépen fut.

TL;DR a hír igaz, de azért gyásznapot még nem kell tartani emiatt, mondhatni van ennél nagyobb gondja is a világnak.

Na, akkor majd megint elkezdenek szállingózni a megfizethető árú, Linuxozásra és BSD-zésre kiválóan alkalmas gépek. :)

Cím javítva: "A Windows 11 alkalmatlan a futásra 10 PC-ből 4-en" Tényleg gondoljatok bele, ha a Linux 10-ből 4 PC-n nem működne, akkor ebben a formában jelenne meg a cím.

A TPM-nek nagyon helyes ellenállni: ahogy (ha jól emlékszem) Stallman mondta TPM-mel nem számodra megbízható a computer, hanem a gyártó számára. És nyilvánvaló, hogy a végjáték az, hogy a saját számítógépedet is zárt kertté alakítsák, ahol minden műveletedet felügyelik és az Amazonról visszavont könyveket nem is olvashatod többé. Ha visszaemlékeztek, ezzel kezdődik az 1984 című könyv, hogy folyamatosan újraírják a múltat. Az ott leírt mechanizmus nagyon nehézkes, de ha minden számítógép online van és távolról vezérelhető, akkor már meg lehet csinálni.

Trusted computing

Amúgy meg rá lehet erőszakolni bármire a Windows 11-et. Az asztali gépemen szépen megy pedig nincs benne TPM, az egyetlen gépemen amire hivatalosan is rámenne meg széttöri a touchscreen drivert. :P 

Szerkesztve: 2022. 10. 12., sze – 09:49

Ebben nincs semmi meglepő, ha az eggyel régebbi hardvert nem támogatja. Amúgy meg egy moderrn Linux desktop macOS hibrid a Windows 11.

Szerkesztve: 2022. 10. 12., sze – 18:55

A Windows 11 22H2 beéri szerényebb követelményekkel is, mint az elődei - gondolom, nem megy abban az ütemben az áttérés, ahogy a Microsoft remélte, így muszáj volt engedniük az "igényeikből".

A hétvégén próbaképpen elindítottam egy telepítést egy kb. 6 éves gépre (4. generációs Intel, 4 GB RAM, TPM 1.2), és csont nélkül végigment a folyamat, nem volt szükség semmilyen kunsztra, pedig fel voltam készülve rá az eddig hallottak alapján.

Az ISO-t a hivatalos oldalról töltöttem le, Ventoyt használtam a pendrive-ra íráshoz, semmilyen módosítás nem történt az ISO-n.

Erről van szó: Win11_22H2_Hungarian_x64v1.iso

SHA256: FF1CFCCA88A3E514D1381FF3F03FD53F776C32F072F4281D6AAF7EA7835908C1

Most durván hangzik, de simán be korlátoztam a Windows 10-et, hogy 21H2 maradjon. Majd ha jónak látom frissítek 22H2 de akkor is Windows 10-en maradok. Ez egyszerűen elérhető a Group Policy-be, mondjuk igaz csak Pro verzió alatt, mert ugyebár milyen jó fej a Redmondi cég. A Windows 11 majd esetleg jó lehet régebbi gépekre csak kel még egy-két év. Nem én leszek a béta teszter, erre vegyenek fel mást.

Hiszek nektek, ez sok embernek jó hír lesz. Csak az a baj vele, hogy a drágalátos Májkrémszaft ezt elfelejtette lekommunikálni. Nem ártott volna, a saját érdekük is, hogy minél többen átálljanak Win11-re, ne legyen töredezés a verziók között és ne ragadjon túl sok ember régebbi verzión.

Szerintem ha 4. generációs intelen ment, akkor sanszos, hogy 1-3. genesen is fog menni, ha egyébként van TPM 1.2 és UEFI.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sajnos a sok Stockholm-szindrómás emberkének, akik képtelenek a zárt szutykok miatt a Win platformot elengedni, azoknak jó hír. Egyetértek egyébként, én is rendszeren írom, hogy ha valakinek nem muszáj, ne szopassa magát Windowszal. Próbálkozzon Linuxszal, még akkor is, ha nem tetszik neki, meg nem látja a megtérülést, mert hosszú távon mindenképp az lesz majd az egyetlen életképes alternatíva, ahogy a Win egyre rosszabb lesz verzióról-verzióra.

Egyébként meg ha jó hír, ha nem, a gép már nagyon régóta nem a felhasználóé. A Windows a 8-as óta, a MacOS a fene tudja 10.akárhányas verzió óta olyan, hogy nem a felhasználóé a rendszer, hanem egy multi dönti el, hogy mit hogyan használhatsz, mi mikor frissüljön, stb.. Elég szomorú, ja. Sőt, ez még rosszabb is, mert mióta ilyen TPM, secure boot, meg egész lemezes Bitlocker is van, meg a felhőbe kényszerítik az adataid, azóta még nem csak hogy a géped nem a tiéd, de még az adataidat is túszul ejtik, ha nem tetszik nekik valami, és még ezen felül is adatfarmoltatnak, mert a telemetriával is figyelnek. Nagyon nem jó trend szerintem se, de amíg a userek semmit nem lépnek erre, hanem tovább használják ezeket a rendszereket, addig nincs mit tenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amikor kijon egy uj, mindennel is csodalatosabb Windows verzio, en mindig orulok, hogy linux rendszergazda vagyok. De tenyleg!

Azt el is hiszem nem is egy ligában van a Windows és a Linux! Azt hiszik mekkora a Windows meg, hogy mennyi gépen fut és a Linux a valóságba, már a mikrohullámú sütőn is az van. Szóval a Windows nekem olyan mint a konzolokon lévő rendszer, réteg szoftver! A Linux annyira sok színű, arcú erről mindenki csak álmodik és hogy alapvetően ingyenes na ez a másik szálka, Hogyan kérsz egy böngészésre és átlagos dolgokra használt gépre az operációs rendszerért egy összeget. Amúgy mire? Nem megy a Windows 11, és ez egyre inkább így is lesz! 

Én egy teljesen másik oldalról nézem: az office alkalmazások azáltal hogy felhőbe kerültek, egyre kevésbé teszi szükségességé a desktop windows-hoz kötését. Teljesen

meglepődtem ahogy a webes excel az kb. teljesen ugyanúgy néz ki és működik mint a desktop alkalmazás, a közös megosztás miatt pedig nincs is igény arra, hogy a desktop

verziót használjam.

Minimális követelménynek azok a kritétiumok is számítanak, amiknek az ellenőrzését ha pl. Rufus-al kiszedjük a telepítőből, akkor is simán felmegy és problémamentesen működik?

Igen, azok is számítanak minimális követelménynek. Ugyanis Rufus-szal feltrükközheted, megy, de nem tudni meddig. Nincs rá garancia, hogy a MS ezt meddig engedi, vagy meddig biztosít frissítéseket az így feltrükközött rendszerekhez. Már most fenyegetőznek, hogy a jövőben kikapcsolhatják, és a feltrükköző felhasználók azon kaphatják magukat, hogy nem jön nekik frissítés. Így egyelőre nem zavar sok embert, mert kitrükközhető, frissítések is működnek, na de meddig lesz így? Elvileg ha nem is kapsz már rá frissítést, még akkor is játszik, hogy fél-egy évente újrahúzod a rendszert a legújabb lemezképből, amiben benne vannak az új frissítések már, de azt is meddig engedi a MS csinálni? Én erre nem alapoznék, hogy majd a végtelenségig lehet trükközni, ez az egész ellenőrzés kijátszása csak arra jó, hogy nem támogatott gépen demóként ki tudd próbálni a Win11-et, hogy hogyan fut, tetszik-e, mennek-e rajta az alkalmazásaid, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amit nem értek, hogy a közelgő Win7 ESU eol-lal nem foglalkozik senki, pedig nem egészen 3 hónap múlva itt a nyakán sok embernek, cégnek. Szó szoros értelemben sok, mert még 10% körül van a részesedése a Windows-ok között. Szerintem majd a legutolsó napon, vagy az azutáni napon fognak elkezdeni vergődni sokan, mert „váratlanul” éri őket, hogy már semmilyen update nem lesz hozzá. Kíváncsi leszek, hogy meddig halogatják egyesek a váltást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Változott a narratíva, TPM 1.2 és mehet a telepítés 0-ról :)

HP G1 i5-4750, uefi tpm elabled és vígan települ 0-ról.

sudo mount -o ro /hup.hu

A TPM chip meglététének a hiányát meg lehet kerülni, ha igen ez legális?

A terjedése miatt tartalmazhatja ezt a lehetőséget, de ha explicit nincs benne a hw-követelményekben, hogy a TPM 1.2 _is_ elég hozzá, vagy az,hogy a TPM csak opcionális, akkor bármikor kikerülhet ez a lehetőség az OS-ből (és pl. a következő frissítés már nem megy föl rá, ha nincs a leírt hw-követelményeknek megfelelő vas alatta), amiért senki nem panaszkodhat - hiszen csak a leírt követelményeket kéri számon az adott verziótól a gyártó.

A Microsoftot mikor tartotta vissza bármikor is bármi attól, hogy trükközzön? :)

Most pl. miért nem kommunikálta, hogy változtatott a követelményekhez az eredetihez képest? Ha egyszer csont nélkül fel tudtál telepíteni valamit a gépedre, akkor jogosan háborodnál fel, ha egyszer csak az ugyanannak mondott oprendszer már nem működne, mert a gyártó éppen úgy döntött. A felhasználónak joga van ahhoz, hogy ne értsen mindenhez, neki nem kell a jövőbe látnia. Amennyiben a Microsoft azt mondaná, hogy most engedek a követelményekből, de pl. két év múlva megint szigorítani fogok, akkor az világos beszéd (függetlenül attól, hogy műszakilag nem igazán indokolható sokszor, amit művelnek), akkor tudod, hogy van ezzel a hardverrel még két éved ennek az oprendszernek a használatára.

Nincs trükközés. A hw-követelmények azt tartalmazzák, hogy TPM 2.0. Az, hogy trükközve felmegy (felkalapálható) olyan hw-re, ami nem felel meg a követelményeknek, az nevezhető szerencsének, nevezhető az user részéről elkövetett trükközésnek és nevezhető lekváros tésztának is :-) de semmiképp nem nevezhető garantáltan hosszú távon is működőképes megoldásnak.

Nem mindenki szakértő, nem mindenki követi naponta a változásokat, viszont sokan telepítettek már Windowst, így nem meglepő, ha lesz olyan, aki úgy telepít Windows 11-et, hogy meg sem lepődik azon, hogy felmegy arra a gépre, amivel amúgy egy tájékozott ember meg sem próbálkozott volna, mert tudja, hogy nem felel meg a korábban felállított követelményeknek. Szerintem ez gáz, akár véletlenül, akár szándékosan történt a változtatás. Nekem mindegy, mert nekem bőven elég, ha VM-ben tudok futtatni időnként ilyen-olyan Windows-t, de attól még furcsának és nem túl tisztességesnek látom a jelenlegi helyzetet.