Fél év múlva vegyen lakást, előbb ne!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 10. 07., p – 21:39

Kiveve Napolytol delre, ott most is jo business lehet. ;)

elrontottam hogy vettem? :(( mi lesz velem! :D

Szerkesztve: 2022. 10. 08., szo – 08:29

Ugyanez volt a Covid beköszöntésekor is. Hű most jól lemennek a lakás árak. Mentek egy fenét, még drágábbak lettek. Most sem lesz másképp. Az ingatlanok ára csak egy irányba megy: felfelé. Csak ott olcsó, ahol nincs munkahely és megélhetési lehetőség.

Személy szerint már rég letettem arról, hogy valamikor saját házam lesz. Egyszerűen lehetetlen az a pénzt tisztességes munkával megkeresni és amellett még élni is.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

 

Van hogy lefel megy, de nagyon hosszu tavon felfele.

Persze, de érdekes ez? Ha 18 éve vettél egy lakást 10M-ért, az most kb. 35M-et ér. Ez kb 7%-os hozam, ami nagyjából együtt mozog az SP500-zal. Ebben ugye nincs infláció, és nincs az sem, hogy 18 év alatt egy lakás marha sokat amortizálódik, kell költeni rá.

Nem azt mondom, hogy sajnálni kell az ingatlantulajdonosokat, de azért ne essünk át a ló túloldalára sem: az ingatlan, mint befektetés csak a bankbetétekhez képest nagy szám. :)

Dobj hozza 18 ev megsporolt vagy beszedett alberlet penzt (es esetleg annak a forgatasat).
Ha hitelbol megy, vond le a banknak fizetett kamat reszt,  de ne vond az alaptoke torlesztest.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az a meglepő inkább, hogy csak ennyi. A jegybanki alapkamat magasabb, ráadásul a meglévő hitelek kamatait nem emelhetik a kamatstop miatt, valahol pedig be kell hozni a veszteséget. Az egyik forrás nyilván a még mindig nulla környéki betéti kamatok, de az se tart örökké, főleg, ha a nagyobb pénzeket jobb kamatozású befektetésekbe teszik.

Aha :) Itt nálunk, Szolnok környékén már csak hirdetik a házakat, vevő nincsen. Csak kerül fel az újabb-újabb adag ház, elvetelemült árakon. Ha valamelyikből engednek 25-30 százalékot (az irányárból) akkor már legalább jönnek érdeklődők és egy-két ajánlat is. 

Tószeg: 2022 elején 8 db házat hirdettek, most 24-et.
Gyomaendrőd: 2022 elején 12 db házat hirdettek, most 74-et.

Nincsen pénze az embereknek, kifutottak az állami támogatások, hitelt nem kapnak, mert annyira megnőtt a törlesztőrészlet, hogy nem fér bele a jövedelmükbe.

Az ingatlan.com mérése szerint is éves bázison 22 százalékkal csökkent a tranzakciószám. 

Ha tavasz körül megvilágosodik a tömeg, hogy nem fog visszajönni a jó idő - sőt rosszabb lesz - és leveszik a házak árait hihető szintre, akkor látjuk majd meg, hogy mekkora most a lufi. Vidéken szerintem az egyharmadával le lesznek árazva.

*** És ebből Budapesten és agglomerációban kb. semmit sem lehet majd észrevenni szerintem. Ott nem lesz érdemi árcsökkenés, maximum megáll az árnövekedés. ***

Az ingatlan ar meglepoen lassan reagal.
 - IMHO lehet hitelet elore felvenni 1 even beluli lakas vetelre, aikik meg jo kamottal szereztek azok meg vasarolnak
 - vannak ful keszpenzes tranzakciok, ezek miatt is lassabban reagal

Szerintem is nagyobb lesz kulonbseg a nem energia takarekos es energia takarekos ingatlanok kozott.

Munka dij velhetoen emelkedik.
Anyag ar talan csokken rovid tavon, de ne feldjuk szomszedban lesz mit ujra epiteni.
Telek ar velhetoleg rovid tavon csokken.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2022. 10. 08., szo – 13:49

Még év elején vettem egy új építésű házban lakást, azóta rádobtak kb. 10-15%-ot az árakra, és úgy veszem észre, hogy az eladatlan lakások száma nem nagyon csökken. 50m2-es lakást 60 millióért nem tudom, ki fog megvenni. De szerintem inkább hagyják eladatlanul, mint levigyék az árát.

Láttam egy tök előnytelen ikerházfelet hirdetve (gyakorlatilag két szoba leválasztva a főépületről, ebből adódik, hogy a két fél között 15 centis sima válaszfal van), már több, mint 1 éve fent van, erre mégis rádobtak az árára 5 milliót.

Eladtam jelenleg a házat, amiben éltem és bérelek egy másikat. Ha az egész összeget betenném állampapírba (11.75%) akkor majdnem kétszerannyit hozna, mint amibe a bérelt ház kerül.
Ha beleszámítom, hogy a bérelt házban a fűtés télen 30 ezer helyett 60 ezer és az áramszámla is 10 ezer helyett 30 ezer, még úgy is vastagon "megérné". Persze nem emiatt adtam el, csak ez most a jelenlegi helyzet.

Közelmúltból (vagy tervek a közeljövőből):

  • napelem felszerelés
  • új redőnyök
  • új konyhagépek
  • kocsibeálló térkövezés
  • új kerítés hátul
  • új kanapé
  • kisebb-nagyobb egyéb upgrade-ek

Ezek albérletben nem annyira reális opciók. Még ha bele is megy a tulaj, hogy milliókat költsek a házára, hogy számolunk el? Elengedi 2 évre a lakbért? :)

szerk: és akkor ez csak a konkrét felújítás, még nincsenek benne a szokásos gecizések: nincs gyerek, nincs állat, helyszíni szemle minden hónapban, stb.

szvsz közösködve csőlakók laknak, erre volt lehetőség nincs ezzel gond, én nehezen viselném

sudo mount -o ro /hup.hu