Megérkezett a KeePassXC hivatalos appja a Microsoft App Store-ba

Címkék

Előzmény: nemrég egy nem hivatalos KeePassXC app bukkant fel a Microsoft App Store-ban:

Hozzászólások

A hivatalos anyja mikor lesz a storeban?

Pozitív, de nevetségesen késő. Éveket kell várni, hogy egy ilyen alap szoftver megérkezzen a Store-ba, élből komolytalan. Az lenne a lényeg, hogy eleve minden elérhető legyen, legalábbis a legnépszerűbb, legismertebb alkalmazások közül, ha fizetős, ha ingyenes, a felhasználónak ne kelljen random weboldalakról gyanús telepítőket összeszedegetni. Persze, eddig is lehetett KPXC-t használni Windowson, winget, Chocolately, Ninite, stb.-vel tuti telepíthető volt, meg a weboldaláról letöltött telepítővel is, még akár a többi KeePass kliens is, de ugye külön beállítást, ügyeskedést igényelt, extra lépéseket. Valahogy billiárdos cég létére marha lassú a MS, virtuális asztal, fájlkezelőjükbe fülek, tiing funkciók, normális terminál, alap text editorukba az UTF-8 kódolás és unixos sorvégek, stb. is milyen sokára érkeztek meg Windowsra. Így volt ez régen is, az Internet Explorerben is mekkora késéssel jelentek meg olyan alap feature-ök, mint a fülek.

Linuxon meg unixlike rendszereken az ilyesmi alkalmazások már 10-15+ éve elérhetők a tárolókból, OOTB kényelmesen telepíthetők 1 kattintásból, pár billentyű leütéséből, még végig se kell írni a nevét, ha jól van beállítva a shell, csomagkezelő, GUI frontend, stb., már felismeri, amit az ember ír, és már települ is, sőt, frissül is, függőségestől.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez még akár igaz is lenne, ha nem valami ismeretlen projektről lenne szó. A MS Store desktopon a Win8-cal indult el, 10 éve. Az MS-nek eleve azzal kellett volna indítania, hogy ezek már a startkor elérhetők legyenek lehetőleg, ha kell, a fejlesztőknek utána menve, kedvezményekkel nógatva, akár extra fizetség ellenében, vagy az MS csomagolásában egy külön csomagkarbantartó közreműködésével, stb..

Persze, a fejlesztő is hibás, hogy ennyit várt, mert az ő érdeke is lenne, hogy minél több forrásból beszerezzék a szoftvert, mert ha egy klikkre telepíthető egy katalógusból, úgy az is rátalál, aki eddig nem ismerte, hogy mi ez, mire jó, stb.. Minél több user használja, az még FOSS projektnél is jó, annyival több visszajelzés, bugjelentés jön a fejlesztőnek is, annál ismertebb lesz a munkája, személye, stb..

Fizetős szoftvernél meg ez még inkább igaz. Ott óriási potenciális piacbővülés egy ilyen Store. Sok laikus, főleg sok gazdag amerikai, kanadai, stb., akik szarják a pénzt, nagyon könnyelműen el tudnak benne normi módjára kattintgatni, appokat aprópénzért megvenni, 5-15 dollár simán nem tétel nekik egy alkalmazásért (per gép, per licenc), eleve egy jó értékelés, pl. 4-5 csillag, jól kinéző screenshot hatására is, akkor is, ha igazából nincs szükségük az alkalmazásra, vagy ingyenesen is meg tudnák oldani, ha rászánnák az időt, nekik az idő többet ér. Hiszen ez a réteg éttermekben, borravalóra, Starbucks-ban egyszeri kávézáskor többet költ, meg ilyen tévéshopokból rendeléssel is több pénzt szór ki teljesen hülyeségekre, nem érdekli, és nem olyan árérzékeny, mint egy magyar, hogy még 1 USD alatti összeg elköltését is nagyon meggondolja, hogy kiad-e, hogy tudja-e majd a hónap végén a számlákat, kölcsöntörlesztőt fizetni.

Ezért is szoktam furán nézni, hogy pl. a WinRar, Total Commander fizetős verziói nincsenek benne pl. mai napig a Windows Store-ban. Inkább a saját weboldalukról, 90-es évekbeli módszerekkel árusítják a mai napig. Ráadásul örök licences, Win only szoftverekről lenne szó, nagyon odakívánkozna a Windows Store-ba, még ha egy licencért nem is kapnának annyit, mert levesz részesedést a MS is (de mindenféle adminisztrációs, tranzakciós, terjesztési, infrastrukturális terhet is átvállal), akkor is annyival többet megvennék, meg többen használnák a legfrissebb verziókat, hogy simán megérné. Azért értem, hogy így a szerzők tudják árulni 30 dollárért a weblapjukon, de mindenféle kártyaköltség, áfás számlázás, extra infrastrukturális teher, postázgatás, mellett, és 30-ért már sokat nem veszik meg (csak cégek, meg hardcore rajongók), mert az drága, kényelmetlen, kártyázni, utalgatni, vergődni, inkább lewarezolják, vagy használják örök demó módban (nyomogatják az indítóképernyőn az 1-2-3 gombokat 30 napon túl is). Ha ott van a Store-ben egy kattintásra, beregisztrált kártyával, sokkal több ember elcsábul, már csak a kényelem kedvéért is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, ezt mondom én is. Persze a csomagkezelőhöz a csomagot meg kell csinálni valakinek, azért írtam a karbantartót. Ez a legjobb esetben a fejlesztő maga, de meg lehet bízni vele akárkit.

Egyébként meg én azt látom az MS-nál, hogy bőven meg tudnák csinálni, van elég erőforrásuk, meg elég jó szakembergárdájuk rá, csak inkább ×4rnak bele, nem érdekük, hogy a rendszer jó legyen, a sok egységsugarú user úgyis használni fogja a dominancia miatt, mert csak azon mennek azok a szoftverek, amit megszoktak. Minél lebutítottabb a rendszer, minél kevesebb komponens van benne, Redmondnak annál jobb, a felhasználó annyival kevesebb mozgástérrel rendelkezik, annyival kevesebb dolgot tud a rendszeren elbarmolni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt kell mondjam, hogy azért vannak pontok, amiknél büszke vagyok a MS-ra. Pl. elkezdtek normális feature-öket tenni a terminálba és a számológépbe. Ez a GUI automatizációs funkció is elég jónak néz ki, kicsit AutoHotKey-utánzat (Linuxon a xdotool hasonló, shellben meg a pipe és az átirányítás). Csak azt nem értem, hogy ha tudnak ilyet is, akkor miért a szart nyomják rá a felhasználókra, és miért nem tudják a rendszer egészét ilyen használhatóra megcsinálni. Szerintem simán menne, csak meg akarják nyomorítani a felhasználókat, kiszolgáltatottá tenni. Az nem cél, hogy jó legyen, elég ha domináns rendszer, és akkor bármit lenyel a kedves user, inkább az a lényeg, hogy minél kiszolgáltatottabb legyen, a rendszer meg egyre lezártabb, lebutítottabb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)