Tippelj: a népszámláláson az ívek hány százalékát töltik ki online?

Címkék

Innen az ötlet: https://hup.hu/comment/2836446#comment-2836446

Értsd jól:

  • unoka megcsinálja: számít
  • számlálóbiztos felkeresi az online határidő után: nem számít, akkor sem számít, ha ő is online rendszerbe viszi fel a válaszokat
  • csak a leadott kérdőív számít
  • elmentett, de nem beküldött kérdőív, félbehagyott kérdőív, stb.: nem számít

Remélem, lesz valami összesítés a végén, hogy hány százaléka töltötte ki online a kérdőívet, úgy lenne igazán érdekes.

< 20%
12% (86 szavazat)
20-39%
35% (245 szavazat)
40-59%
33% (227 szavazat)
60-79%
15% (104 szavazat)
80-100%
4% (29 szavazat)
Összes szavazat: 691

Hozzászólások

Biztosan oda akarjátok adni az összes adatotokat a világbanknak?

Hey! Where'd my terminal go?

civilizlat nagyvarosokban biztos meglesz az 50% is de a fideszszavazo falvakban szerintem 10% se...

Az átlagban máris 30% körül van, ami nem rossz. Persze sarkítás, mert a nagyvárosok vs. falvak aránya nem 50-50%, de ezt ellensúlyozhatja, hogy kisvárosokban is kedvező lehet az arány, meg nagyvárosokban 50%-nál több lesz az online résztvevő. Majd meglátjuk.

Én egyébként falvakban sem tudom elfogadni, hogy jajj, nem tudják online kitölteni. De, ki tudják, mobiltelefon van már mindenhol, ha kell unoka, rokon megcsinálja, vagy bemennek valami művházba, könyvtárba, polgárjenő-hivatalba, internetes kávézóba, stb., és valami nyilvánosan biztosított gépen megcsinálja, aki akarja. Aki nem fogja, annál szín tisztán akarathiány, és nem a lehetőség hiánya.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> hogy jajj, nem tudják online kitölteni

nyilvan ha nagyon akarna, vagy nem lehetne maskepp akkor persze ok is meg tudnak oldani. de minek strapalja magat, ha majd ugyis hazhoz jon a kerdezobiztos, aki amugy is lehet hogy a szomszedja vagy a novere vagy egyeb rokonsag-ismeros es jol eldumalnak mindenfelerol ha mar ott van...

nagyvarosban szerintem kevesbe szeretnek vadidegeneket beengedni a lakasba, foleg ilyen covidos-influenzas idoszakban.

Elhiszem, hogy szar, de akkor is ki tudtad tölteni, mert akartad. Max telón jobban figyel valaki, hogy ne fusson ki az időből, vagy addig tiltja a screenlockot. Nem azt mondom, hogy nem silány megvalósítás, csak azt, hogy abszolválható, és nem lehet senkinek kifogásokkal jönni. Vagyis lehet, de arról mindenki tudni fogja, hogy mondvacsinált. Minden hibájával együtt még mindig jobb, mint hogy az ajtódon számolóbiztos kopogtasson, és hosszabb időre a nyakadba üljön, mire végigmentek a háztartásban élőknél a hosszú kérdőíven.

Emlékszem megboldogult mutterom vállalt ilyen önkéntes rendszerben számolóbiztosságot még az 1990-es népszámláláson, Tolna megye, kisebb sváb község. Mindenki odavolt, hogy demokrácia, rendszerváltás, hú, részt kell venni. Pénz nem járt érte sok, ilyen minimálbér alatti összeg már akkor is. Követelmény se volt magas, érettségi talán, meg vállalni egy rövid, pár órás kioktatást a kitöltési útmutatóról. Aztán kapott minden jelentkező nyomtatványpakkot és fel volta osztva a területek, hogy melyik utca hány számtól hány számít kihez tartozik. Kisiskolásként mentem vele. Eleve a háztartásokat végigjárni se egyszerű, bár gyalog is teljesíthető, költségtérítés járműre nem volt, ráadásul van, ahova többször visszamenni, mert nincsenek otthon, nem nyitnak ajtót, semmit nem vesznek, hagyja őket mindenki békén. Ha be is engednek, hosszas feszengés, magyarázkodás, miért kell, kinek kell kitölteni, jajj kedveském, kávét, sütit fogadja el, ki kellett várni, persze addig az üknagyszülők élettörténetét is meghallgatni, senkit nem érdekel, hogy irreleváns. Személyit nem találták, semmi adatukat nem tudták már akkor se a legtöbben, rohadt lassan haladt a kitöltés, főleg ha ilyen háztartásokban sok cigány együtt, IQ-juk mindegyiknek egy számjegyű, egyenként töltögethetted helyettük az ívet, egy ilyen háztartásra elment fél délután. Persze már akkor is voltak jobbak, ilyen értelmiségi tanárházaspár, azoknak mindjárt személyi kéznél, mindent tudnak, kérdőívet saját maguk töltötték sztereóban, mint a gép, csak hát a többség már akkor se volt ilyen, ez a réteg most megcsinálja online, ami akkor még nem volt opció. Ma szerintem még nehezebb egy ilyen biztosnak, mert magasabb a követelmények, meg mindenféle adatvédelmi előírással is szívni, ami még 30 éve nem volt, cserében viszont ott az online könnyítés (meg hogy erősen lefogyott azóta a magyar, annak is a fele külföldön, stb.). Tuti facepalm összeg most is, amit fizetnek érte, konkrét összeget nem tudok, arra azért gondolom elég, hogy bepalizzanak rá szerencsétleneket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez a pegazus nem lehet valami jó cucc ha még van kérdésük... :D :D :D :D

-42-

tegnap nekiálltam kitölteni online, de a feleségem megtagadta a válaszadást. azt mondta, majd ha kijön a számláló biztos. mondtam neki, hogy ugyanezt fogja kitölteni, ugyanígy online.

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Teljesen, de javarészt nem valós adatokkal kitöltött kérdőív beleszámít? 

 

 

Btw ez az utolsó megkérdezéses népszavazás, a jövőbelieket állami adatbázisokból fogják összeBI-kodni.

Már most fogadok egy sörbe, hogy ha lesz akkor még hup, ugyanezek az emberek fognak ugyanígy sipárogni, csak akkor az lesz a baj, hogy miért a meglévő adatokat veszik alapul. Mi van, ha elírás van a NAV rendszerében??? Mi van, ha a nagyi állandó lakcímén a tulajdoni lapon rosszul vannak felvéve az albetétek?????? Mi van a magánszférával?????????

Kiindulva abból, hogy ez is valami balfaszbrigád fércműve kíváncsi vagyok hány hasonló hiba miatti meghiúsult kitöltés lesz:

3 ember él egy lakcímen. Ebből 2-nek azonos a neve (gyereké + egyik szülő).
Kitöltöd az azonos nevű szülőét, majd a gyerekét, majd elkezded tölteni a másik szülőét, majd elmented.

Visszajelentkezel, újrakezdi az első személytől (két és fél személy kitöltésére elment idő kuka -> köszi).

Újrakezdésnél a az azonos nevű szülő kitöltésével kezd, (az első kérdés a születési dátum), de a lakásba beköltözést limitálva van 2020-ra (gyerek születési éve). Innen sakk matt nem lehet továbblépni.

Elképzelésem sincs milyen retardált adatszerkezet kell ahhoz, hogy ezt így összehozzák...

az beleszamit, ha valaki 15szor fut neki de a rendszer nem akarja befogadni? :D

40-50%-ra tippelek, de lehet 20-40% között is, kb. 40% körül tartom reálisnak. Többet nem, mert sok a lusta ember, viszont kevesebbre sem tenném sokkal, mert azt meg gondolom sok polgár nem akarja, hogy mindenféle biztosok rohanják le az otthonában, órákon át töltögetni nyomtatványt. Tehát ez mindenkinek érdeke, hogy a legkevesebb időből megússza, erre meg miért ne venné elő az online lehetőséget, ha már van, és ingyenes.

Egyébként örülök, hogy ez lesz az utolsó hagyományos népszavazás, a jövőben már állami adatbázisok összekapcsolásával számlálnak, és azt lehet évi, havi bontásban is, nem kell rá 10 évet várni a következőre, meg egy csomó pénzt elkölteni rá. Más részről ez az online rendszer meg annyiból mégis megérné, hogy hasonló infrastruktúrát viszont fent kéne tartani, népszavazáshoz, esetleg elektronikus választásokhoz a jövőben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az egész koncepciót nem értem. Miért fontos az az államnak, hogy hány WC van a lakásban, meg hogy tudok-e beszélni?

Nem érted? Az adatokból csak ilyen apróságok szűrhetőek le, mint pl. az emberek milyen körülmények között laknak, hol kell a putri helyett pl. szociális lakást építeni, hol kell közművet fejleszteni, iskolát nyitni, vannak-e megfelelő egyéb szociális intézmények, várhatóan hogyan változik a népesség összetétele, és egy csomó egyéb összefüggést lehet vizsgálni.

> hol kell közművet fejleszteni, iskolát nyitni

de ez senki se erdekel. kozmuvet nem fejlesztenek, ha megis akkor beszedik ra a penzt aztan felszivodnak vele (megtortent eset), iskolat is inkabb bezarnak mint nyitnak.

Mo-n az elmult 10 evben egyetlen dolgot fejlesztettek, epitettek: stadionokat. megse latok olyan kertdest, hogy Tud-e on focizni?

Én azt sem tudom, hogy kapok-e majd levelet. Attól függ, hogy melyik sóhivatalt kérdezik, hogy hol lakom. A NAV tudja, a többi meg eddig nem kért pénzt, úgyhogy ők nem. Van valami hivatalos kilépőcsomag Magyarországról? :) 

mindig meglepodok hogy ide a hupra ertelmes emberek jarnak, akik tudnak ertelmezni mondatokat is, de mindig csalodnom kell... :(

le van irva, nem te kapod a levelet, hanem a haz/lakas/kucko. ha 0 lakik benne, akkor is ki kell toltenie a tulajnak (nyilvan akkor a lakok szama kerdesre a valasz 0, es nem is kerdezget emberekrol).

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

OFF: Ezt nem magyarországi lakosoknak is ki kell/kellene tölteni?

Az előzőt (2011 talán) úgy emlékszem kb 15-20% töltötte ki online. A mostanira 40% körülre teszem.

4 nap alatt 1 millió, nekünk meg még meg sem jött a posta

Szerkesztve: 2022. 10. 07., p – 23:04

Erősen foglalkoztat, hogy mégse töltsem ki.
Lehet ez valami aberráció, de egyes pontoknál megkérdezném az illetékes családtagomat, mert az egy dolog, hogy én gondolok valamit valamiről. Amennyiben ilyenkor a családtagom épp nem kommunikációképes, rábökök a folytatom későbbre. Azután természetesen nem az első dolgom újfent elővakarni az ívet, de ma este éppen folytattam volna, ha a manók le nem csípnek belőle időközben.
Már az gyanúra adott volna okot, hogy a lakcímemet mindenképpen helyesbíttette (a ráutaló hivatkozásban %1-el jelölve a javítanivalót), természetesen a helyesbítő lapon minden úgy szerepel, ahogy már korábban megadtam. Ezután persze tovább-tovább, már az előző folytatási kísérletnél végig kellett gyalogolni a már kitöltött lapokon. Azután a családtagomnál kezdett furcsán viselkedni, de még megpróbáltam egyszer.
Itt ugrott be, hogy a rókám bétás és véletlenül épp kitöltés előtt frissítettem aznapira, de ESR ugyanaz, vivaldi ugyanaz, itt már egyiknél sem véltem azt, hogy "folytatom később", mígnem a lakók száma lapon véletlenül lejjebb görgettem, és felfedeztem, hogy arrafele kellene felsorolni név szerint az érintetteket, de ott minden sor üres, és bele sem javíthatok, kurzort sem ad.
Gondolom itt jönne képbe az ügyfélkapus igénylés, hogy elölről kezdhessem egy még érintetlen formmal, hátha 0-ról felépítve még valami összejöhet, de most ez megér ennyit?

utóirat: a %1 látványára a Ctrl-W beütésével jelezhettem volna, hogy az helyesen $1..

Az nem is rossz arány., főleg, hogy technikai akadozások ellenére is vállalták ennyien. Max. 30-40%-ot tippeltem. Nyilván ilyen 90-100%-ról álmodni se lehet, van egy olyan társadalmi réteg, aki akkor se csinálná online, ha kést szorítanának a torkukhoz, már csak azért se.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

https://www.ksh.hu/hir_221129

"November 28-án lezárult a 2022-es népszámlálás. A pótösszeírásban részt vevőkkel együtt, akik az elmúlt héten, a települési jegyzőt felkeresve tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, összesen 4,6 millió lakáskérdőív, és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe – utóbbi a becsült várható népesség 96 százaléka. A még hiányzó adatokat állami adatbázisokból pótolja a KSH. Az idei az első népszámlálás, amikor a statisztikai hivatal ilyen kiterjedt jogosultságot kapott az adatok pontosításához: a KSH állami adatbázisokat használhat fel ahhoz, hogy összevesse a népszámlálás során megadott információkat az adminisztratív adatokkal, és szükség esetén pótolja a hiányzó adatokat.

Abban a tekintetben is első volt az idei népszámlálás, hogy most először teljesen elektronikusan zajlott az összeírás. Október 1. és 19. között mindenki önállóan tölthette ki a kérdőívet, majd a számlálóbiztosi szakaszban, és a pótösszeírás során a számlálóbiztosok táblagépen rögzítették az interjú keretében megadott adatokat. A népszámlálás online szakaszában alig három hét alatt 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. Ez volt az első alkalom, hogy a KSH ennyi embert el tudott érni interneten keresztül, ez az arány, ilyen rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít."

3.2 a 4.6 cimrol -> 69.56%

7.0 a 9.2 szemelyi kerdoiv -> 77.77%