EU-s megállapodás született a mobiltöltőkről

Címkék
  • Egyetlen töltő minden kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközhöz (#USBtypeC)
  • A gyorstöltést támogató készülékekhez harmonizált töltési sebesség
  • A vásárlók eldönthetik, hogy töltővel vagy anélkül vásárolnak-e új készüléket

2024 őszére az USB Type-C lesz az összes mobiltelefon, táblagép és kamera közös töltőportja az EU-ban – állapodtak meg ma a Parlament és a Tanács tárgyalói.

Részletek itt, magyarul itt.

Hozzászólások

Kis lépés ez az EU-nak, nagy bukta az Apple-nek!

trey @ gépház

Nem hiszem, hogy az Apple ebbe a lepesbe belehalna. Eddig csak azert nem csinalta, mert sok elonye nem szarmazik belole, ellenben magyarazkodhat, hogy a magic mouse es tarsai miert lightningok meg mindig.

Egyszeruen rarakja az USB C-t a 2024-es iPhone-ra es hadd szoljon. A gyakorlatban semmi mas nem fog valtozni.

Végre, csinál valami normálisat is az EU. Kicsit mintha az utóbbi időben összekapták volna magukat, a nyílt közösségi oldalas/chatplatformos indítványuk is tetszik. Régen csak ilyen semmi haszna böngészőválasztó képernyőkre, meg sütibeleegyező sávos zaklatásra futotta nekik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem az Apple-nek ez nem is feltetlenul rossz (bar most meg ok se orulnek neki). Tularazott Apple kablet ez utan is lehet arulni, viszont a USB toltotol az iphone egyszeruen egy (kicsit) jobb telefon lesz (user szempontbol), csak mert kompatibilisabb, kisebb macera tolteni, stb. Es ha hiszunk a piacgazdasagnak akkor egy jobb termek jobban is fogy. Mellesleg ugyanezert egy (egeszen!) kicsivel konyebb lesz Apple-re valtani. (Nem, nem fognak tomegek megindulni emiatt.)

Es ha hiszunk a piacgazdasagnak akkor egy jobb termek jobban is fogy

es ezt hogyan kell elkepzelni? Aki vesz egy iphonet, az rogton 2 toltot vesz hozza?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2022. 06. 08., sze – 16:38

fontos hozzatenni, hogy csak a tapra (usb-pd) vonatkozik a szabaly.

usb type c csatlakozoi pedig nagyon sokmindent lehetove tesznek szabvanyosan is; ha az usb-pd -n tuli szabvanyok nem erdekesek, akkor meg szinte barmit.

Pont előző topikban írtam hogy 2 hónapja van nálam a 13 mini, szerintem azóta egy deka madzagot nem dugtam bele. Tölteni a csodálatos 1500 forintos ikeás wireless chargerrel szoktam, töltőn kívül pedig a 4S óta nem dugtam mást telefonba.

Gondolom itt azok fognak lázadni akiknek van lightning-os random kiegészítőjük mert akkor azok a következő telefonváltáskor e-waste kategóriába zuhannak.

Tölteni a csodálatos 1500 forintos ikeás wireless chargerrel szoktam, töltőn kívül pedig a 4S óta nem dugtam mást telefonba.

Tehát még egyszer: a cél az, hogy minden körbeírt mobileszközt egységesített töltővel lehessen tölteni. A random wireless töltő, gyártsa azt bárki - IKEA, Apple - NEM felel meg a kritériumoknak.

Both Apple analyst Ming-Chi Kuo and Bloomberg's Mark Gurman have said that Apple is testing a version of the ‌iPhone‌ that has a USB-C port instead of a Lightning port. Kuo believes that Apple could switch the ‌iPhone‌ to USB-C starting with 2023's iPhone 15, before transitioning AirPods and other accessories at a later date.

trey @ gépház

És? Este rádobom, reggel leveszem, működik. Mivel nem a telefonomon élek ezért általában este lefekvésre is 50-60% felett szokott lenni.

A többieknek akik válaszoltak: Arra írtam hogy felőlem aztán akármilyen port lehet rajta, igazából tök hidegen hagy, engem nem zavarna ha nem lenne rajta semmilyen port se.

Nem azt írtam hogy "hurrdurr...hörrhörr, le a portokkall, fújfúj, mindenki dögöljön meg és csak az számít amit én mondok". Annyit írtam hogy engem nem érint. Amúgy üdvözlöm a döntést, ha már valami van rajta akkor az legyen egységes.

Csak aztán nehogy az legyen mint a microUSB-vel volt anno. Mindenki átállt rá aztán rájöttek hogy igazából rohadtul nem praktikus és akkor megint építettünk egy újabb kupac e-waste-et.

"ráadásul az érintett eszközök nagyon kis hányadán található meg."

Így hirtelen rákeresve:  

Mobile Operating System Market Share in Europe - May 2022

Android 67.83%
iOS 31.4%

Az EU-s tablet piac ~50%-a iPad (ezt árnyalja, hogy néhány Pro modellen már most is USB-C van):

Tablet Vendor Market Share in Europe - May 2022

Apple 47.99%
Samsung 33.02%
Huawei 5.95%
Unknown 5.44%
Amazon 3.94%
Asus 0.54% 

Azért ez nem nagyon kis hányad. 

Ezek a market share kimutatások messze nem fedik a valóságot, persze nem tudom számokkal igazolni, mik a valódi számok, mert azok nem ismertek. 

Apple terméket a hazai Apple kereskedésből vesznek főként, ez talán oké.

Viszont az Android eladások jelentős része NEM az EU-s partnereken át történik, hanem valaki fizet kínába valakinek, aki egy EUban lévő raktárból áfa és vám nélkül kiküldi az Andoridos telefont és Tablet gépet, és ennek semmi nyoma nincs az EU statisztikájában. Ez az ázsiai eladásoknál jelenik meg talán, vagy ki tudja, hol, de nem az EU résznél.

Azt is vitatnám, hogy fizikailag a lighting jobb lenne (vannak előnyei és hátrányai is), de protokoll szinten milyen előnye van? 
Tudomásom szerint a lighting csatlakozó átviteli sebessége 480Mbps; míg az USB-C 40 Gbps, tehát majdhogynem 100-szor lassabb az USB-C-nél.
A töltési sebességnél szintén tetemes a lighting lemaradása, gyakorlatilag az USB 2.0 szintjén mozog.

Nagy Péter

Az USB-C port-jában levő kis pöcök simán kitörik, ha mondjuk belemegy valami kosz és ki kell pucolnod. Lighting-nál nincs ilyen. Ha a csatlakozó végébe megy bele a kosz akkor megint megszívtad, mert sose kaparod onnan ki a vékony kis lyukból. Lighting-nál nincs ilyen.

Lightning PIN-jeit át lehet konfigolni on-the-fly, szóval kb képes lenne hasonló sebességre mint az USB-C, de gondolom az EU-s viták miatt nem erőltették ezt az irányt.

Lightning kábel tudja azonosítani magát, hogy mikre képes, nem úgy, mint az USB-C, aminél mindenféle logókat találnak ki, hogy melyik logóval ellátott kábel mit tud.

Az almás kábel gyártói, zárt(!) "kváziszabvány", harmadik fél teljes funkcionalitású kábelt csak az almás bagázs jóváhagyásával (és neki sokat fizetve) csinálhat.

"Az USB-C port-jában levő kis pöcök simán kitörik, ha mondjuk belemegy valami kosz és ki kell pucolnod" - fakezűeknek, vasdoronggal nekiállóknak valóban nem való - az viszont érdekes, hogy a család által használt, illetve a munkám kapcsán kezem ügyébe/látóterembe került telefonok esetében (és ez háromjegyű darabszám) ilyen (törés) nem fordult elő.

"Lightning kábel tudja azonosítani magát" - azaz ha az almás gyártónak olyan az úri kedve, akkor adott kábeleket, vagy adott kábeleken bizonyos funkciókat nem fog támogatni - akár mondvacsinált indokokkal... Mert megteheti.

2017 óta csak USB-C-s telefonom és töltőm volt, és bár egyszer-kétszer volt, hogy tisztítani kellett a portot, de nem tudom milyen barbár módon kellett volna nekiesnem, hogy az kitörjön a közepe. Plusz azt tudom gyakorlati tapasztalatból, hogy a lighting csatlakozókból is időnként ki kell pucolni a koszt, segítettem is már benne munkatársamnak.
Ha pedig az USB-C kábel végén lévő nyílásba mégis kosz menne, egy széthajtogatott gémkapoccsal simán ki lehet tisztítani. (kipróbáltam, kosz ugyan nem jött a 3 éve használt kábelemből, de legalább már tudom, hogy belefér a gémkapocs, ha egyszer kellene)

Az USB-C kábel szintén tudja azonosítani magát (ezért van benne az E-Marker chip), a csomagoláson azért kell feltüntetni a logókat, mert a boltban a vásárlónak a kábel bedugása nélkül, a csomagolás alapján is tudnia kell, hogy alkalmas lesz-e a kábel neki arra, amire vásárolná.

A pinjeit meg ugyan on-the-fly nem tudja konfigurálni, viszont tud több előre definiált konfigurációban működni és ezek közt on-the-fly tud váltani is.

Az Új MacBookok és iPadek már évek óta USB-C-vel jönnek, és napi szinten Macet használó ismerőseim egyedül azért cserélték le a gyári töltőkábelt, mert hiányolták a mag-safe csatlakozót. (ilyennel töltik most a laptopot)

Nagy Péter

Biztos rosszul csinálok valamit, de a négy éve használt USB-C-nél nemhogy nem törtem ki a „pöcköt” a telóból, de még sem a telóban, sem a kábelben nem kellett tisztítani a csatlakozót. Pedig erősen poros munkát végzek.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nekem sincs semmi baja az ősi S7-esem MicroUSB portjának. Nem is emlékszem már hány éves.

Szerintem a megoldás a tárgyi kultúrában rejlik, ami az egyes embereknél meglehetősen eltérő.
Nem gondolom, hogy én agyonvigyázom a cuccaimat, arra azonban figyelek, hogy megértsem a működésüket, azonosítsam a lehetséges meghibásodási módokat (legalábbis a nyilvánvalóakat), és ezeket észben tartva nyúljak hozzá valamihez.

Jó példa, hogy valakinek 8.000 km-t bír ki egy kuplung, valakinek még 200.000 km után se kotlik meg. Mert ad pici gázfröccsöt a váltásnál, vagy legalább nem rúgja rá.

Hasonló a csatlakozók ,,elhasználódása" is. Tovább fog tartani annak, aki szépen becuppantja, mint annak, aki oda se néz, csak erőből ,,megoldja". Esetleg a madzagnál fogva cibálja a telefont.

Készülék oldalról szerencsés, ha nem csak a forrasztás tartja a csatlakozót, hanem egyéb módon is rögzítve van.

Egységes usb-c töltő, szuper, és akkor a telefon felőli vége meg lehet ismét bármi.

Hiszen a töltő kell usb-c legyen, nem a telefon csatlakozó.

Jó dolog az egységesítés. Olcsóbb, szabványos, stb. De van egy hátránya is, megöli a fejlesztést. Ha bárki most kitalál valami új csatlakozót, amin kereszül gyorsabban leeht adatot átvinni, vagy tölteni vagy bármi, az legalábbis elvben nem jöhet ki vele, mert megsérti a szabványt.

Amit én olvastam, az csak azt mondja, hogy minimum egy töltésre alkalmas USB-C port kell hogy legyen. Ez az alapvető műszaki előírás, célja pedig, hogy univerzális töltési módot biztosítson. Amolyan kötelező alapfelszereltség.

De emellett, ha kitalálok egy jobb töltési módot, azt is rátehetem, semmi sem tiltja, hozzá való töltőt is adhatok mellé, Ha az előnyösebb, akkor a felhasználó majd azon keresztül fog tölteni és nem az USB-C-n keresztül.

Mert? Miota tilos ket portot tenni egy telefonra? Rarakjak a szabvanyost meg rarakjak melle az ujat is, ennyi.

Lenovonak is van olyan laptopja amit usb-c-n is meg a szar gyari portjan is tolthetsz.

Az EU csak azt mondja meg hogy rakj ra egy USB-C-t, azt nem mondja, hogy nem tehetsz melle masmilyet.

A laptopomat tudom tölteni a gyári adapterrel (240W, ~ 1 kiló kábelekkel együtt), illetve tudom tölteni Type-C (100W), ezért van egy 45 wattos Type-C adapterem, ami 200 gramm kábelekkel együtt és azt szoktam vinni a laptoppal és azzal tudom tölteni a telefonomat és a eBook olvasót is.

https://satechi.net/products/165w-usb-c-4-port-pd-gan-charger?variant=39787940937816

Ez viszont elviszi 100W-on a 240W-on mar nem ehes laptopodat es kozben minden masodat is feltolti. Az egyetlen erv ellene az, hogy valaki talan nem akar ennyit szanni toltore. :)

200g v 340g

De 45W v 165W

Ez viszont elviszi 100W-on a 240W-on mar nem ehes laptopodat es kozben minden masodat is feltolti.

Az a helyzet, hogy bőven elég a 45 wattos töltő, amikor CPU intenzíven dolgozom, akkor is csak ~20-35 watt körül fogyaszt átlagban a laptop, mert nem megy a 120+20 wattos GPU... szóval 220 wattot akkor eszik, amikor a CPU+GPU ki van hajtva boost-al teljesen játék közben, de azt otthon szoktam művelni, arra meg otthon jó a 240 wattos saját adaptere.

Szóval szerintem maradok ennél a kicsit és könnyű Samsung töltőnél.

200g v 340g

A Samsung adapter kábel nélkül egyébként 113g, szóval ez háromszoros súlykülönbség. Továbbra se látom a GaN előnyét... szerintem ez csak marketing és maximum 1-2 százalék a hatékonyságban, mintsem kézzelfogható dolog...

Hát, abban se vagyok biztos, hogy térfogatra kijön, mert ez lecsukott villával akkora, mint a Samsung a villával együtt például, mi a térfogat? A befoglaló téglatest?

Az meg nem nagyon számít, hogy az IC mérete 6 köbmilliméter vagy 4 köbmilliméter, a csatlakozók, tokozás, PCB, a vasmag, a réz tekercsek, egyéb alkatrészek és a pufferkondik nyilván ugyanakkorák és jóval nagyobbak, a fizika megbaszása lenne, ha a termék kézzelfogható méretében és súlyában jelentkezne az, hogy az IC GaN vagy Si alapú...

Szóval akkor szerintem szimpla marketing továbbra is ez a dolog.

Ez ismét marketing szagú, mert nem kisebb és nem könnyebb (vagy nem jelentősen), mint a hivatkozott Samsung. Szóval továbbra is úgy gondolom, hogy vagy több benne a marketing, mint a valóság, vagy a Samsung mérnökei jobbak vagy az is GaN, csak nem írták rá...

A valóság:

  • kisebb a driver igény
  • kisebb az EMI -> kevesebb alkatrész
  • nagyobb a frekvencia -> kisebb és drágább trafó, de
  • -> kevesebb réz
  • -> kisebb szekunder oldali elemek
  • jobb a hatásfok -> kisebb hűtés
  • -> kisebb a konstrukció mérete

A marketing tényleg az, hogy kisebb és könnyebb. Különben azt írnák, hogy olcsóbban gyártom, miközben többet fizetsz ére. ;) (Ti. a marketing miat.)

Ebben elvi síkon igazad van, megöli, de a gyakorlatban nem probléma. A gyártók 99%-a nem azért fejleszt saját megoldást, mert innovatív akar lenni, vagy egy jobb szabványt létrehozni, hanem csak egy újabb bőrt akar lehúzni a userről, hogy csak tőlük tudd a proprietary töltőjüket megvenni és ne szerezz be olcsóbb, 3rd party megoldást. Ha az egységesítés azzal jár, hogy a 99% nem erőltet proprietary szemetet, akkor már megérte azt az 1% innovációt is megölni. Innoválni amúgy is lehet, egységesen is, nyilván nehézkesebb, gyártói összefogást, konzorciumokat igényel, de megvalósítható, lásd USB esete.

Én pl. annak is nagyon örülnék, ha a laptopgyártókat, táblagépgyártókat is köteleznék ugyanerre. Még az se baj, ha csak lassan, kevés W-on tudom tölteni, és nincs gyorstöltés, még az se baj, ha van ne egységes, innovatív, táposabb töltőcsati a gépen pluszban, csak vész esetben, ha az ember elhagyja, nincs nála, tönkremegy, tudja addig a gépet valamilyen szinten szabvány USB-C töltővel is tölteni, meg a gépen marginálisan használni. Már ez egy óriási segítség lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

  • A vásárlók eldönthetik, hogy töltővel vagy anélkül vásárolnak-e új készüléket

Sajnos csak töltő nélküli készülékünk van raktáron, jó lesz?

Almásoknál igen. Vannak gyártók, akiknél (még) nem ez a divat - jellemzően persze azon készülékeknél, ahol a 10-12-18W-os szintet meghaladták töltési teljesítményben. Logisztikailag egyszerűbb töltő nélküli telefont, külön töltőt, illetve külön kábelt, és telefon+töltő / telefon+töltő+kábel csomagot gyártani/forgalmazni, mint töltő nélküli készüléket, töltővel és kábellel egybecsomagolt készüléket, különtöltőt, külön kábelt. A másik oldalról meg így n darab készülékhez nem kell n darab töltőt is legyártani, odapöfögtetni a világ minden tájára.

Igen, jó lesz. Sokkal jobb, minthogy minden szarhoz adnak gagyi töltőket. Megvannak ehhez a Quick Charge töltőim, normális kábelekkel, ne a gyári hulladék legyen mellé. Szerencsére nincs is már itthon olyan eszköz, amit tölteni kéne és nem Type-C.

Normális gyártó normális töltőt ad a készüléke mellé, nem 5V, 2A gagyisz@rt... Az persze más kérdés, hogy azok a gyártók, akik most is ilyen "csak-hogy-legyen-valami" alapon adnak adaptert, mit fognak csinálni, melyik adaptert adják majd "csomagban" a telefonok mellé...

Ezt annyival le lehetne tudni, hogy ha kotelezo lenne olyan karaktereket rarakni a kabelekre (es a foglalatokra), mint a gumiabroncsokra:

pl. USBCPD10V6ADP14T20G

Ami pl. azt jelentene, hogy tud 60W-os PD toltest, max 10V max 6A, tud DisplayPort 1.4-et es 20Gbit a max transmission speed.

Gondolom amig szabalyozatlan terulet volt, gumiabroncsbol is konnyebb volt 6.5R-es helyett 6R-eset venni.

Ezt már vagy tucatszor bejelentették az elmúlt években, itt is volt téma többször. Bürokrácia :(

Ha mar itt mindenki kabelspecialista lett, ajanljatok nekem egy kabelt max 20eFt-ig az alabbi specifikacioval:

- usb-c <-> usb-c a ket vege

- 1.5m vagy 2m vagy 3m hossz

- szovetboritas

- 100W usb-pd

- legalabb usb 3.2 sebesseg (20gbps)

 

Itt egy pelda:

https://www.alza.hu/baseus-tungsten-gold-fast-charging-data-cable-type-…

De ez csak usb 2-es sebesseget tud (0.48gbps), viszont tud 100W-ot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ebben az a szép, hogy nem kell, hogy bárki más is megtegye, elég az EU magában. Onnantól kezdve a gyártó meg fogja csinálni azt a verziót, ami megfelel az EU-nak - és mivel semmi értelme másmilyet árulni máshol, így az angolok is pont ugyanúgy meg fogják kapni, külön törvény nélkül.

Hatalmas oromomre szolgalt, hogy Lidl Parkside markazasu kis multitoolja is USB-C-rol toltheto.

Aztan rajottem, hogy koran orultem. Semmifele szabvanyos USB-PD, hanem egy 13V-ot tapegysege van. Lustak voltak belepakolni legalabb egy USB-PD decoy modult, es valami kevesbe retek toltoelektronikat. ertem en, hogy az az 1 dollar mar 10%-a a bolti arnak, de akkor is.

Erosen fel kellett cimkezzem a toltojet, nehogy valaki veletlenul telefonra dugja...

Nem olvastam végig.

Kérdésem: a csatlakozón kívül a PD eszközökre is meghatározták a követelményeket?
Ha igen, ki ellenőrzi?
Ha nem, ki lesz a felelős a PD eszköz hibájából adódó [device] meghibásodásért?