Mi értelme a WinServer Core-nak, ha senki nem használja ki?!

Nemrég a csomagkezelős témánál Link is feljött, hogy a Core megjelenése is közrejátszik abban, hogy ilyen irányba mozdul az MS. De kérdem én, már valamilyen formában a 2008-ban is létezett (és a 2016-ban érte el a jelenlegi működési elvét), akkor miért nem fejleszt rá (majdnem)senki az MS-en kívül szoftvert?! OK, tudjuk hasznalni AD-nek, DNS-nek, DHCP-nek, meg minden MS-től származó feladatra, de épkézláb third party appot elvétve találni rá... 

Ma tesztként két VMS szoftvert próbáltam egy Core 2019-re applikálni (XProtect® Essential+ és Luxriot Evo) mindkettő már a telepítésnél elvérzett. Mindkét szoftver server/kliens felépítésű, sőt, még külön management kliens is van az egyikhez, amivel kimondottan a server oldali beállításokat lehet távolról piszkálni! Tehát a server program tényleg kb "csak" egy service... Mégis KELL neki a GUI... 

Ez a két program csak random példa, számtalan egyéb softverrel tapasztalom, hogy kínkeservesen, vagy sehogy sem megy Coreon. 

Mi van vajon a fejlesztőkkel? Nehéz lenne írni egy normális, paraméterezhető (akár MSI)installert, vagy egy CLI "wizardot" az alapbeállításokhoz? 

Remélem lassan a fejlesztők, nem csak az MS (ő az utóbbi években egész jól halad, PSremote, webui, etc...) is észbe kap, hogy egy servernek hogyan is kéne működnie...

Hozzászólások

Remélem lassan a fejlesztők, nem csak az MS (ő az utóbbi években egész jól halad, PSremote, webui, etc...) is észbe kap, hogy egy servernek hogyan is kéne működnie...

Ha észbe kapnak Linuxra fogják írni a szerver oldalt :) Üzemeltetek olyan magyar könyvelő programot aminek Linux a szerver oldala.

Érdekes lenne látni, hogy ki mennyi szervert és abból mennyi Core-t használ

Én kb. 50 / 0

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Pont tegnap kellett létszámellenőrzést tartani, 100 felett vagyunk, de 0 core van, van egy 3rd party cucc ami elvileg megy core-on de rengeteg szopas volt vele, desktop környezetben is, a linuxos verzio meg gond nelkul megy.

szerintem kb egzotikum, amig nincs PS vagy cmd kapcsoló mindenhez addig felesleges

Egy sokgépes Hyper-V cluster hosztjain is van helye a core-nak, meg ott ahol 100-asával vannak System Centerrel menedzselt cuccok, szal elvileg nem találkozol igazán a "jajj belépek a gépre" effekttel.

hat azert nagy konnyebbseg, hogy nagy windowsos infraban eleg csak par programhoz telepiteni a nagy es bohom grafikus feluletet.

mert ugye kell par AD, meg samba/dfs, lehetoleg clusterben. nem art sscm, wsus. azt veszed eszre, hogy pillanataok alatt lesz 10 szervered. amin tetemes eroforrast sporolsz meg.

a readonly ad replika, dhcpvel es dnssel 1G ramal elfut.

Most dolgozom egy pilot projekten: a teljes Windows Server alapú build és deployment Agent-eket szeretnénk Windows Server Container alatt futni (ami ugye Docker Engine-re és Server Core-ra épül), teljes tool stack-el (ideértve a Visual Studio-t is). 

De semmi relevanciát nem érzek azzal kapcsolatban, hogy nincsenek 3rd party alkalmazások, amik támogatják. Ott van 2x ezer container, tele velük. 

Igen, Tok jo, hogy van hozza sok kontener, viszont az ipari/kereskedelmi szoftverek csak toredeke tamogatja ezt a telepitesi/uzemeltetesi modot...

 

Most csak par dologra kerestem ra, ami nalunk fut: johnson controls, proalpha, Intellio... Nincs sem kontener, sem core telepitesi mod. 

 

A sok kontener, amit linkeltel jol hangzik, de ha bepipalom az "official images" vagy a "verified publisher" rublikat, maris nem ilyen tetszetos szamot kapunk (18!!!)

 

Azert production ready kornyezetben meg csak nem takolnam a rendszerem ala joska-pista osszedobott konteneret...

Ez arra volt példa, hogy a technologia alkalmas rá, készíthetsz magadnak.

Egyébként szimplán nem használják az 'official images' és 'verified publisher' funkciokat, lásd a Dynamics (Microsoft) sem kapta meg, sem az IBM, sem a ClouldFoundry.

Ez arra volt példa, hogy a technologia alkalmas rá, készíthetsz magadnak.

Pont ez volt a topic indító kérdése, hogy mi tartja vissza a fejlesztőket. Az üzemeltetők viszont nem fognak maguk buherálni konténert, mert nem az ő dolguk, és ráadásul ha belenyúlnak egy szoftverbe bukják a support-ot.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Nálunk Server Core-okon furnak a szerver oldali szolgáltatások... Sima .NET 4.7.2 pár natív komponenssel, gond nélkül megy... még GUI a teleptőjük is (innosetup), bár azt nem szoktuk használni.

Nem tudom pontosan hány Server Core van, de az alkalmazás + adatábázis 11 darab... valószínűleg az AD+egyéb windowsos dolgok is olyanon vannak, de ahhoz nincs közöm. 

Szerkesztve: 2022. 10. 05., sze – 10:01

Az volt a mondás, hogy a Server Core azért (is) jó, mert secure(abb) lesz a GUI-mentesség miatt, hisz 1 csomó komponens peccselését meg lehet úszni ha a komponens fel sem kerül telepítésre.

Ehhez képest meg a valóság az, hogy az Internet Explorer (ami ugye mar erősen dead) és pár évente 1-1 szórványos Desktop Experience modul-ban található RCE kivételével az összes havi peccskeddes bug az:

  • valami Kerberos bug
  • Active Directory / Ldap bug
  • Kernel bug
  • NTFS filesystem bug
  • SMB bug
  • vmi IIS bug (arról nem kerestem stat-ot h. mennyi a default IIS-ben előforduló és mennyi a modularis opcionálisan felrakandó IIS komponensekben)
  • és tsai

Amik mind-mind érintik az összes kiadást mert core OS bugok, így GUI ide v. oda, a Core-t is peccselni kell

Nyilván kisebb a támadási felületet, ha kevesebb szolgáltatás fut (volt is az utóbbi években publikált remote code execution az RDP-ben, font library-ben, GDI-ban), de ahol nélkülözhetetlen (Containers), az a 2016-ban jelent meg.

A Windows Server Core az nagyon jó konténer base image.

Szerkesztve: 2022. 10. 05., sze – 18:26

Kell hozzá CAL? Ha igen akkor semmi. :P