Apple Watch túlmelegedett, elfüstölt, a felhasználója a sürgősségin járt, az Apple megpróbálta titokban tartatni

Címkék

Egy Apple watch user fordult a 9to5Mac weboldalhoz, miután - állítja - az Apple Watch Series 7 órájának akkumulátora túlhevült, felpúposodott, elfüstölt, ezt jelentette az Apple-nek, amelyik egy dokumentumot akart vele aláíratni arról, hogy a történteket nem osztja meg senkivel ....

A részletek itt és itt olvashatók.

Hozzászólások

Hogy ezek az almáék mindig másolják a Samsungot 5-6 év késéssel... 

(Mi lesz itt megint :'D)

Nehéz lett volna eltussolni a tényt hogy elbasztak egy modellt és az értékesités után visszahivták az összeset.

Az eltussolás gáz, de gondolom nem lep meg hogy minden ilyesmi cégnek van jogi osztály akiknek konkrétan az a feladata hogy eltussoljanak és pereskedjenek. És nyilván lenne egy raklap amiről nem tudsz, mert sikerült.

Én ezért haragszok a Samsungra. Nem azért, mert előfordult náluk ilyen, hanem ezzel beállítottak egy olyan trendet, és őket másolva mindenki tolja ki ezeket a veszélyes, kigyulladó, olcsósított akkukat. Előtte én ilyenre nem emlékszek. A régi akkuk nem tudtak annyi üzemidőt, nehezebbek, nagyobbak voltak, kevesebb töltésciklust is bírtak, de ha az ember szándékosan nem rongálta őket, nem gyulladtak ki. Most meg minden gyártónál lassan alap lesz, hogy kigyullad, meg egész kevés használat után már szétpúposodik, és még ez sem lenne baj, ha a töltőelektronikát felkészítenék, hogy figyeljen erre, és állítsa meg, mielőbb kritikus lesz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kb 20 éve dolgoztam telefonboltban/szervizben, volt hogy az asztalon egy magában álló Nokia akku spontán elkezdett füstölni. Nem telefon, csak külön az akku, anélkül hogy bárki vagy bármi hozzáért volna. 
Ennyit arról hogy régen minden tökéletes volt, most meg direkt minden szar :) igaz, akkoriban nem is került fék azonnal minden háromszáz különféle hirportalra meg tiktokra…

Nem kizárt akkor, hogy tényleg én éltem a kövek alatt, de régen én nem találkoztam ilyennel, még csak nem is olvastam róla, hogy akku spontán gyulladjon. Azt sem mondtam, hogy régen minden tökéletes volt, soroltam is az akkori hátrányokat, nagy, drága, batár akkuk voltak, nem sok töltést bírtak, stb., csak azt mondtam, hogy az az előnyük megvolt, hogy így random nem gyulladtak ki. Az egészből azt akartam kihozni, hogy a gyártóknak most is erre kéne rámenniük. Inkább legyen nehezebb, kicsivel drágább, bírjon egy kicsivel kevesebb ciklust, de legyen biztonságos. Főleg az ilyen, amit kézen hordanak, meg zsebben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem semmivel nem gyulladnak ki nagyobb arányban az akksik most mint akkor. Csak éppen akkor viszonylag sokaknak volt telefonja a fejlettebb országokban, most meg boldog-boldogtalan legalább 3-4 alkuszok ketyerevel maszkkal. Telefon már az óvodásnal is van, akkus füles, okosora, fiszemfaszom. Világszerte szerintem legalább egy nagyságrenddel több alkus eszköz van mint akkor, és ha már egy eset is történik, mindneki azonnal tud róla, akkoriban sokkal kevésbé terjedt az ilyesmi (is).

szoval szerintem nem veszélyesebbek a mostani akkuk mint a régiek, csak gyakrabban/könnyebben hallani róla.

nem lehet h. 20 éve nem a Li-ion / Li-polymer fajta akkut rakták mindenbe, hanem a régebbi NiCD, NiMH típusokat? Amiket még teljesen le kellett meríteni feltöltés előtt, különben memóriaeffektus rongálja a kapacitásukat? Ezek nem voltak (annyira) gyulladósok sosem a Li-félékkel szemben.

Meg is lepett, hogy tegnap elmaradt a szokásos apple post.

I don't run often, but when I do, I run as administrator.

Meg kellett várnom, amíg a kenőpénzem eljut az Apple Watch tulajhoz, az eljátssza, hogy felpúposodott az órája, bejelenti az Apple-nek, elfüstölteti az óráját, ismét jelzi az Apple-nek, bemegy az ER-ba, az Apple megírja az eltussolást célzó doksit, amit az emberem - szándékosan - nem ír alá, majd a 9to5Mac-hez fordul és az AppleInsider is lehozza.

Na, csak ezek után tudtam megírni. Beláthatod, mindez komoly "logisztikát" követel és időt vesz igénybe ...

🤣

trey @ gépház

A címben: "fúlmelegedett" -> Ez gondolom túlmelegedett akar lenni.

Szerintem bőven benne van a 4 szigmában (6200 selejt a millióból) de talán még az 5 szigmában is (230 a millióból). Az iparban általában 4 szigmával számolnak. Nincs itt semmi látnivaló...

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Igen, mivel itt egy etikus gyártói hozzáállást láthatunk. Így tényleg nincs addig semmi látnivaló, amíg valakinek a csuklóján nem robban egy okoslófasz, a viselőjének maradandó károsodást okozva 👏

Addig meg a széles publikum meg se tudja, gyorsan írassuk alá a tulajjal az NDA-t ....

trey @ gépház

Bármennyire törekszünk, selejt mindig létezni fog. Ha termékfejlesztéssel foglalkoznál tudnál erről. Persze manapság divat, hogy mindent le kell hurrogni. Megtörténhet bárkivel. Ha van vér a pucájukban elismerik, bocsánatot kérnek és kártalanítják az illetőt. Nagy valószínűséggel egy arrogáns céggel mint az Apple ez nem fog megtörténni, azonban nem kell mindjárt kígyót-békát rákiabálni valamire aminek a bekövetkezése tudományosan is bizonyított.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Nem az a fő baj, hogy selejt lett, hanem, hogy /és ahogy/ el akarták a nyomát is tüntetni. Ez nem "vér a pucában" kérdés, normálisan fel kell vállalni, a csávó kapjon egy újat, és még hírként sem jelenik meg.

Elektromos fogkefém felpúposodott, melegedett, bevittem a márkaszervizbe, kaptam egy újat. És az átvételen kívül semmi mást nem írattak alá velem.

Ha egy wearable eszközön képződik olyan selejt, amely miatt égési sérülést, vagy rosszabb esetben amputált testrész az "eredménye", azt nem söpörném le az asztalról ilyen könnyen, még ha dolgozik is a kognitív disszonancia.

Ilyen esetben a bíróság sem szokott elnéző lenni.

trey @ gépház

A selejt az ami kihullik a gyártás minbizt.folyamatai által. Ami kikerül a gyárból az előbbiek ellenére, az meg egy hibás termék. Lényegtelen, hogy egy "hatosanya" vagy egy ilyen komplex eszköz. A "hatosanyát" elhajintod kurvaanyázva, ha fos benne a menet, ez meg meg is ölhet álmodban, ha épp akkor gyullad ki.

Jaja. Csak hát nem ez volt az állítás, amire válaszoltam.
Az így hangzott: @trey „Így tényleg nincs addig semmi látnivaló, amíg valakinek a csuklóján nem robban egy okoslófasz, a viselőjének maradandó károsodást okozva”
Én meg azt próbáltam megvilágítani, hogy az akkut nem az apple gyártotta, így nem sok ráhatása van egy olyan gyártási hibával kapcsolatban, ami előzetesen nem deríthető fel.
(És az, hogy gerinctelenek, ipari standard.)

loop

Én meg azt próbáltam megvilágítani, hogy az akkut nem az apple gyártotta, így nem sok ráhatása van egy olyan gyártási hibával kapcsolatban, ami előzetesen nem deríthető fel

Teljesen lényegtelen, az Apple felel az akkuért és a kártérítést is ő fizette/fizeti/fogja fizetni. Aztán, ha majd be tudja hajtani a beszállítóján, behajtja. Ha nem tudja: így járt.

trey @ gépház

Raadasul nem igazan egyertelmu, hogy az akku a hibas. Ha valami mas zarlatot csinal, az is fel tudja melegiteni az akkut. Tularam, melegben toltes szinten nem tesz neki jot. Sok alkatreszben van hovedelem, ilyenkor illik leallitani a kutyut, de attol meg felpuposodhat az akku. (extrem esetben lehet user error is)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem nem feltétlen az Apple fikázás a tanulság, hanem az, hogy ha lehetséges ne tegyünk lítium akkos dolgokat a testünkre, pláne ne közvetlenül.

Sajnos ebben én is ludas vagyok, néha zsebre rakom a telefonomat, pedig nem kéne. Legtöbbször azért táskába teszem.

Hasonlóan a régi készülékeket, akksikat adjuk le időben újrahasznosításra (háztüzet elkerülendő), amit tárolni kell, azt megfelelő tokban tarsuk. A kocsiban se hagyjunk ilyesmit.

Szóval van mit tenni az embernek a saját háza tájékán is függetlenül attól, hogy milyen gyártóról van szó.

Gyakorlo kiserleti nyul vagyok, gyakorlatilag harminc eve kisebb nagyobb terereju elektromagneses terekben elek. :) 

Eppen ezert is kerdezem, hogy van-e konkret informaciod a tudomany mai allasaval ellentetben, vagy csak a klasszik, alufolia sisakos babona? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Radios kollegak (ha csak nem broadcast teruleten dolgoznak) sokkal kevesbe talalkoznak elektromagneses terrel, mint mondjuk egy ettermi szakacs, aki egesz nap az ipari mikrok mellett dolgozik, de ez nem is reprezentativ minta. Ilyen alapon akkor barkinel jelentkezne ez a szuletesi nem szabalyozo jelenseg, aki hasonlo elektromagneses terereju helyen el, dolgozik, de ez nyilvan nem igy van. Hagyjuk ezt a laposfold-szintu fasszagot a facebook nepenek!

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akkor marad a jó öreg Casio W-59. Ez nem robban fel, nem kell vigyázni rá, ha meló közben odaverem, csikarom valahova. Fillérekért veszek egy másikat. 1 elemmel elmegy 7 évet.

Pebkac volt, az Apple csak a hülye felhasználót akarja védeni a nyilvános megaláztatástól.