Itt volt az ideje visszacsinálni ...

Hozzászólások

Hőcserélőt javítani/cserélni/tisztítani jó buli... Lesz valakinek...

Gondolom, amikor kivezették, kellett volna egy nagyobb karbantartás. Meg az sem mindegy, hogy hogy működik: termálvízzel lehet úgy is fűteni, hogy a vizet, miután átadta a hőjét, visszapumpálják, és úgy is, hogy akkor beleeresztik a folyóba. Az utóbb módszer lehet, hogy rövidtávon olcsó(nak tűnik), de hosszútávon elpazarolja a termálvizet.

Nyilván az összes hőszivattyús, napenergiás, etc. módszer hátránya, hogy egyrészt kell hozzá egy befektetés, másrészt, tudni kell üzemeltetni. A szén-/olaj-/gázfűtés eléggé kiforrott technika, sokan meg tudják csinálni a karbantartást, sőt, sok gyártó termékei közül lehet választani, nem véletlenül (volt) népszerű. Most, úgy néz ki, lejárt az ideje.

(Amikor gimnáziumba jártam (90-es évek második fele), ott távfűtés volt. De általános iskolában hőtárolós villanykályhák. Amikor az iskola kisebbik épülete épült, akkor azt gondolták, hogy a villany olcsó lesz, hiszen szépen épül az atomerőmű.)

Mikor én voltam általános iskolás, reggel korán bejött a fűtő bácsi és begyújtott a cserépkályhákba. (Bányászfalu volt, ezért természetesen szénnel ment. - mikor elköltöztünk jó fél évig tartott, hogy le szokjak a "Jó szerencsét köszönésről"- Később tudtam meg, hogy a szénnel nem szabad fűteni a cserépkályhát. Valamiért ezek a kályhák nem tudtak erről.:)

Mikor mi jöttünk még nem volt igazán temperált a levegő. Főleg nem a hátsó padsorokban az ablak mellett. Igaz, már jó régen volt.

Ahogy elnézem ezt a mostani világot, még az is benne lehet a pakliban, hogy az unokáim ismét szenes cserépkályha mellett tanulnak.

Jó szerencsét! Nekem csak az alsó tagozatból van "kályhás" emlékem - felsőben az iskola melletti épületben lévő kazánházból érkezett a központi fűtésbe a forró víz. Szintén bányász falu, mondjuk a kazánokba nem az iparvágány túloldalán lévő rakodóról, hanem a néhány km-re lévő osztályozóról érkezett a szén :-)

Az egyébként érdekes volt, hogy a bejárattal egy szintben a kazánok teteje volt, és a járdán volt minden kazán fölött egy rács, amin keresztül a szenet adagolták a kazánba - vagyis a "lényeg" az a "padlószint" alatt volt.

A szén kontra cserépkályha dolog érdekes, mert nagyanyámék is szénnel fűtöttek, a cserépkályhákban is... A "nem szabad" alapja egyébként az lehet, hogy túlpakolva valóban problémás lehet a kályha helyi túlhevülése.

"Többször próbálkoztam, hogy erre fel tudjam hívni a figyelmet, minden ajtón, minden szinten kopogtattam, de azzal szembesültem, hogy Orbán Viktorhoz soha nem jutott el a szakértői anyag."

Kéne Magyarországra is egy "Alo Presidente", ha ennyire nem működnek a delegálási láncok. Vagy csak a régebbi, 10 éves energetikai stratégiát olvasták:

"A geotermális alapú villamosenergia-termelés – a jelentős természeti tartalékok ellenére - egyelőre nem bizonyult ígéretes fejlesztési iránynak. Ennek oka, hogy a fúrási technológiák rendkívüli költségessége és a földtani sajátosságok (a viszonylag alacsony vízhőmérsékletek csak alacsony hatásfokú, azaz gazdaságtalan beruházást tesznek lehetővé) együttes hatásaként kockázatos beruházásnak tűnik. A jelenlegi körülmények között komoly tőkeerő és befektetési szándék szükséges a beruházáshoz, de vélhetően az egyéb piaci lehetőségek telítődése miatt ezen projektek is idővel elindulnak."

http://www.pestmegye.hu/images/2014/agazati_strategiak/Strategia_a_magy…

Nem pedig a frissebbet:

"Magyarország geotermikus potenciáljának jelenleg csak 10-15%-a hasznosul, noha a geotermikus energia kiaknázása – megfelelő ösztönzők kialakítása esetén – versenyképes alternatíva lehet más energiaforrásokkal szemben. Hazánk geológiai adottságaira tekintettel a cél a geotermikus hőenergia-potenciál kiaknázása, úgy a távhőtermelésben, mint az agrárgazdasági hasznosításban (pl. az üvegházak fűtésében)."

https://www.enhat.mekh.hu/s/magyarorszag_nemzeti_energia_es_klimaterve…

Az egyik: "A geotermális alapú villamosenergia-termelés", a másik: "geotermikus hőenergia-potenciál kiaknázása, úgy a távhőtermelésben, mint az agrárgazdasági hasznosításban (pl. az üvegházak fűtésében)." Nem ugyanarról szól a két dolog. Utóbbihoz jóval alacsonyabb réteghőmérséklet is elegendő.

Valóban, pedig elméletileg figyeltem is rá. Bocsi.

És igen, már a régiben is kiemelték, hogy kéne vele foglalkozni:

 

"A biomassza, a napenergia és a geotermikus energia tekintetében kedvező hazai adottságokat a hőtermelésben versenyképes módon ki lehetne használni a lakossági, intézményi melegvízellátás biztosítására, illetve kiegészítő fűtési célú felhasználására. Ennek feltétele azonban, hogy a szabályozás ne teremtsen kedvezőtlen relatív árakat a hőpiac rovására és a földgázfelhasználás és a megújuló alapú villamosenergia-termelés javára."

Ezek súlyos mondatok.