iPhone 14 / iOS 16 bugparádé

Címkék

Marques Brownlee (@MKBHD) tech influencer kérdezte fel a Twitter-en az iPhone 14 vásárlókat / iOS 16 felhasználókat azzal kapcsolatban, hogy milyen felhasználói tapasztalataik jók/rosszak vannak. Elöntötték a bugokról szóló panaszok:

                    [...]

Itt lehet szemezgetni a több ezer kommentből ...

Hozzászólások

Jó, de ha félkész, minek adják ki? Itt most nem csak az Apple-re célzok, ez egy általános gyakorlat lett, hogy a fejlesztők kapkodnak szűk határidőkre, sietnek a verziókkal, adják ki a félkész, bugos kódokat, amire lehet kapkodva gyártani a patcheket, amit majd szintén patchelni, update-elni kell. Ha nincs kész, nincs rendesen tesztelve, akkor üljenek rajta, kiadják 3-6 hónap múlva, mikor kellően stabil, vállalható lesz. Most azért, mert kijött az új iPhone-széria, az elfut a régi iOS-sel is, ha a driverek megvannak hozzá.

Ugyanezt csinálta a MS a Win11-gyel, tavaly novemberben nagy sietve kiadták, olyan állapotban, hogy a régi időkben max. alfának ment volna el, tele volt (és mindig tele van) inkonzisztens, innen-onnan ollózott UI-jal, bugokkal (beragadó menük, nem reagáló ikonok, nem mozgatható tálca, stb.), tényleg még bétának is durva lenne, de muszáj volt kihozni, hogy az év végi ajándékvásárlásnál az új gépeket már Win11-gyel vegyék a népek, hadd csörögjön a kassza. Az nem baj, ha bugos, majd a felhasználók tesztelik ingyen (hivatásos teszterekre nem jut pénz a sok milliárd dollárból), és jelentik, ha nem tetszik valami. Ugyanez van nagy évszakos Windows update-ekkel, kiadják fél-egy év után, szigorúan tartva az ütemtervet, és 1-2 napra rá már dől is a bili, bizonyos felhasználóknál fájlokat törölt, nyomtatni nem lehet, hálózati eszköz/meghajtó tűnik el, driver kezd el fagyni, stb..

A Mozilla sem különb, 6 hetente kierőltetik Firefoxból az új főverziót, mindegy, hogy nincs érdemi feature, vagy nincs kész, beleteszik, ha más nem valami látszatfejlesztést, meg átrajzolnak 2 ikont, hogy lássa a user, hogy itt micsoda fejlesztések voltak, meg meglegyen az 50k új kódsor, mert ugye a Google is lépteti a Chrome-ot, és lemaradnak verziószámban, az a világ vége lenne.

A másik oka ennek a túlzott kódméret, sok millió kódsorosak ezek a projektek, ember nem érti már a kódot, mindenki csak azt a részét, amiért felelős, de a nagy egész illeszkedését már nem biztosan látja át, már a kódot is AI-vel nézetik át, már a fordító warningjaival sem tudnak foglalkozni, annyi van. Ez pedig nem csak az end-usernek baj, hogy erősebb hardver, meg több RAM kell alá, hanem a fejlesztőknek sem, mert annyival erősebb build gép/szerver kell, annyival lassabb a buildek készítése, validálása, tesztelése, annyival nehezebb a debugolás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mi az hogy "felkesz"? Ki definialja hogy mi szamit kesznek?

Ha a teszteles alatt nem talalnak semmilyen problemat, akkor mit csinaljon a fejleszto? Kiadja? Aztan ha megis van benne hiba (es LESZ, mert tokeletes szoftver a mai tobbmilliosoros programoknal nem letezik), akkor meg lehet kopkodni mert "felkesz"? Ha meg nem adja ki... akkor soha tobbet ne legyen semmilyen szoftverbol uj verzio?

Mi (marmint en, illetve a ceg ahol dolgozom) sok eve fejlesztunk adott szoftvereket, mi mindig ugy adjuk oda a vevonek, hogy legjobb tudomasunk szerint tokeletesen mukodik, nem talaltunk benne hibat. Aztan megis van hogy szol a vevo hogy valami bugot talalt benne. Peldaul mert olyan modon/kornyezetben/stb hasznalja, amivel mi nem teszteluk, mert egyszeruen nem lehet minden matematikailag elkepzelheto use case-t tesztelni. Nincs is ezzel gond, kijavitjuk a bugot, aztan kesz. Legkozelebb talal mas, masik bugot.

Ez a folyamatos hiszteria is Qrva unalmas mar. Igen, vannak bugok az iOS-ben, ugyanugy ahogy masban is. Majd kijavitjak.

Nekem juniusi a legutobbi OS az Androidos telefonomon, 4 honapja kaptam. Ebben is vannak bugok, gyakran joval zavarobbak is mint a fenti videokon szereplok. Es? Lehet vele egyuttelni, ha valaki nem tud, cserelje le. Mindenesetre majd iPhone-ra valtas utan elmondom mit tapasztalok, jobb vagy rosszabb-e :D (iPadem van, azon nem talalkoztam meg buggal, legalabbis eszre nem vettem, igaz, nem is hasznalom annyit mint a telefont)

"Jó, de ha félkész, minek adják ki?"

Ez az opensource alapelve. Release early, release often. 

Olvastad a katedrális és bazárt? A bazár alapú fejlesztések ilyenek - félkész cucc megy ki, azt kezdik el használni. Az agilitás is erről szól. 

http://magyar-irodalom.elte.hu/robert/szovegek/bazar/#f04

Az egész opensource filozófia erről szól, adj ki kevésbé jó, bugos szoftvert, majd a tömegek tesztelik és ez növeli majd a minőséget. Manyeyeballs.

A GMail kb. 5 évig béta állapotban működött. 2004-ben lett az első publikus kiadás, és 2009-ben vették le róla a béta címkét.

 

Ilyen ez az opensource világ, ez a szemlélet elterjedt mindenhova. Játékok (early access bugos szarok megvásárlása), felhasználói szoftverek, minden.

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 14:33

Lehet, hogy nem félkész termékeket kéne piacra dobni ... 🤔 Ki tudja 🤷‍♂️

Ez totálisan felesleges ios/droid hitvita, annyi pénzért amennyibe ezek kerülnek, k. ne legyen bugos, legyen kitesztelve,ne rezegjen a kamera, és k. ne puposodjon akksi, és lehetne sorolni.

Én azt látom, hogy a felhasználók/gamerek baromi megbocsájtóak, írkálnak a twiterre, de kb ennyi következménye van annak ha félkész terméket sóznak el neki k. nem kevés pénzért. :) Kb termékvonalnak kéne megbuknia azonnal mert a user nem hajnaldó lenyelni, hogy "majd az update megoldja".  Ez nálam rohadtul nem válasz egy 500+ ezres terméknél...

-42-

Tehat innentol allitsunk meg minden muszaki fejlodest, mert nem lehet totalisan tokeletes, hibatlan termeket garantalni?

Par eve pl. Samsung sound bart vettem, botrany f*s volt a hangja, a visszacsomagolas es boltba visszavives elott "ugyis mindegy" jelleggel csinaltam rajta egy firmware frissitest (a HANGSZORON b+...), amitol megjavult, azota is jol mukodik :D Pedig ez nem egy baromi komplex szamitogep csillio use case-zel, hanem egy nyomorult hangszoro, kb negyfele input lehetoseggel, aztan ennyi...

Amikor kijott anno az azota (szamomra teljesen erthetetlen modon) kult statuszba emelkedett Nokia 3310, egy hasznalhatatlan sz@r volt, naponta tobbszor is kepes volt lefagyni ugy, hogy a funkcionalitasa az nagyjabol NULLA volt. Lehetett rajta telefonalni, SMS-ezni, meg urhajos lovoldet es kigyosat jatszani, aztan ennyi. Aztan jott szoftverfrissites es megoldotta. Az mas kerdes hogy ahhoz anno szerviz kellett, nem egy "OK" gomb az OTA frissiteshez :D

Először is nincsen tökéletes eszköz, reszelni mindet lehet, és ez Te vagy aki megcsinálja! Egy méregdrga cuccnál ne nekem kelljen már reszelni ezeket. Az a gyártó amelyiknek van pofája elkérni egy tonna zsét az lesz szíves max olyan bugokat lerakni az asztalra, hogy elírta a fordítást és hasonlók. Egy bizonyos értékhatáron már azért jóóóóóval alaposabb gondosságot várok el a pénzemért.

Bocsánat, a technika és a gyártó van értem, és nem fordítva

-42-

Ez nem azon mulik hogy mennyire draga a termek. Sokkal inkabb azon hogy mennyire komplex. Szerintem sokkal felhaboritobb az, hogy egy nulla tudasu, foldbuta, (ehhez kepest mondjuk tenyleg meregdraga) eszkozt hasznalhatatlan allapotban adnak ki, mint az, hogy napjaink egyik legkomplexebb 'civil' termekenek uj kiadasaban zavaro hibak is elofordulnak egy ideig.

Ha ez teged zavar, akkor (alapos kutatomunka utan) vegyel valamilyen 20+ eves telefont (meg szamitogepet, TV-t, stb), es hasznald orommel :)

 

(Az en Androidos telefonomnak is vannak idonkent zavaro bugjai, pedig jopar ev lett volna kijavitani ezeket, megsem erzem ugy hogy ezert most falhoz kene csapnom, vagy hisztizni hogy mennyire sz@r)

LOL

Egy méregdrga cuccnál ne nekem kelljen már reszelni ezeket. Az a gyártó amelyiknek van pofája elkérni egy tonna zsét az lesz szíves max olyan bugokat lerakni az asztalra, hogy elírta a fordítást és hasonlók. Egy bizonyos értékhatáron már azért jóóóóóval alaposabb gondosságot várok el a pénzemért.

Ennyi penzert egy ennyire bugos vackot akarnak radsozni? :D

https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=cosmoe+communik%C3…

Eddig arrol volt szo hogy ennyi penzert legyen tokeletes. Aztan belinkelsz egy termeket ami pont ennyibe kerul, megis csurig van problemakkal :D

Vagy ha van aki "jatszani" veszi, akkor nem baj ha tele van bugokkal? Ha valaki "jatszani" veszi az iPhone-t, akkor nem baj hogy van benne bug?

Szeretnek nemApple telefonra valtani. De meg a legnagyobb Android fanoknal is rendszeresen futok olyanba, hogy semmit nem tudnak jo szivvel ajanlani, azt se amit ok vettek es azt se, amit ok vennenek.

Nincs alternativa.

M1-M2 Mac szinten. Tegnap ujra nekifutottam hogy all az ARM-Linux vonal. Olyat nem talaltam amiben van 8G RAM, feltera SSD es meg is lehet rendelni Azsian kivulre. Se olyat, amirol kiderult 5 perc Google+Youtube nezegetes alatt, hogy milyen distro bootol rajta. Szoval venni fogok egy M2 Maxos Mac-et. A 2020-as Inteles 32G RAM-os melle. Mert mas nem gyart olyan laptopot, amit megvennek, pedig kifizetnem.

Ez lenn a mobilvilág Csimborasszója? Nem hiszem. Az meg, hogy ennyi az ára, az meg azért van, mert ennyiért is megveszik.

Egy ugyanolyan kommersz termék, mint bármelyik másik. Pont leszarom az iPhone-t, a Samsungot, az éppen aktuális Google Pixel telefonomat, a megelőző Nokiákat is. Egy eszköz, amit megvesz az ember és kész. Aki iPhone-t akar venni, mert neki ettől jobban merevedik deréktájon, hát hadd vegyen.

Nincs neki. Túl széles spektrumú piac ez ahhoz, hogy azt mondd, hogy ez A csúcstelefon. Lehet venni speckó felhasználásra CAT és hasonló eszközt, lehet venni Vertut a hozzá tartozó concierge-dzsel (ha még van), lehet venni kisméretű telefont, nagyméretű telefont, stb.

Ugyanolyan kommersz eszköz, mint bármelyik másik, ezen a piacon. Felesleges ebbe többet látni. Mint ahogy nincs csúcslaptop meg csúcsszerver termék sem, meg csúcsbillentyűzet, meg csúcskamera, csúcstelefon sincs. Van ezerféle használati hely és paraméter, amiben lehet valami jobb, mint a másik, de ez egy sokparaméteres játék és nincs olyan eszköz, ami mindenben a legjobb lenne, ezáltal mondható lenne, hogy egyértelműen a csúcs.

Egy komplex terméknél nincs olyan, hogy legjobb (szerintem). Iphone-nál legfeljebb a soc-ra lehet azt mondani, hogy legjobb. Minden más legfeljebb jó minőségű ... van amikor az se (lásd intel modem, vagy a sima kijelző). Az IOS meg eleve véleményes. Nekem bejön, kedvesemnek nem. Innentől neki semmilyen iphone nem lehet a legjobb. Mindegyik gyártónak van kehéje. Ha valami csúcs ma okostelefon fronton az szerintem a fold széria a gyermekbetegségeivel együtt.

Az apple majomnak az a dolga, hogy ugráljon mint Balmer. Valaki kitalálta, hogy az jó az üzletnek úgyhogy csinálják. Amíg van pénz lóvéra addig buliznak.

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 15:07

15.7 tökéletesen működik i13 minin, pontosan az ilyenek miatt. Majd ha kibétatesztelték a 16-ost akkor jöhet ide is.

Working on a video…

Ezek után kíváncsi leszek rá ... 🍿

trey @ gépház

Nagyjából 2016 óta használok Apple termékeket, és szeretem őket, viszont az, amit az elmúlt években csinálnak szoftveres téren nevetséges. Kezdve az iOS-szel, ami egy stílusos, szépen dizájnolt felülettel indult. Baromi jó érzés volt használni, megvolt a kis személyisége, és úgy out-of-the-box pontosan úgy nézett ki, annyit tudott, és úgy viselkedett, ahogy az nekem a legjobban megfelelt. Ez volt az Android -> iOS váltásom legfőbb oka: nem volt egyszerűen kedvem bíbelődni a személyre szabással, és nem is érdekelt. Legyen szépen animált, elegáns, reszponzív és működjön. Na ezt arra az iOS 10 körül éreztem utoljára. A 11-es már egy csúnya váltás volt, azóta pedig minden egyes frissítés egyre gagyibbá változtatták a felületet, vastagodó betűk, kerekdedebb formák, egyszerűen ízléstelen. A feature bloat-ról nem beszélve. Minden tudjon mindent is, szépen elkezdtek zsúfolttá válni azok az alkalmazások, amik azelőtt elegánsan egyszerűek voltak. Elkerülhetetlenül bugos volt az összes fő release, és egyre összecsapottabbnak érzik minden évben. Tiszta szégyen, hogy míg hardveres téren a laptopoknál nagyot fejlődtek az M1-es SOC-val, a szoftveres oldalt ennyire elhanyagolták. Lehet bennem van a baj, de nem érdekelnek az új feature-ök, nem fogok samba-ra csatlakozni a telefonom fájlböngészőjével, videóhívást indítani a jegyzetes appból 15 kollaborációval, 13 fajta custom lock screent csinálni widgetekkel, vagy leautomatizálni az életem shortcutokkal. Sokkal többre értékelem egy termékben a figyelmességet, az egyszerűséget, egy jól átgondolt felületet, hogy valaki gondolt arra, hogy ezt az appot mire fogják használni, és hogy a legegyszerűbb azt megtenni. Nagyon szomorú, hogy nem erre tart az Apple jelenleg. Inkább lenne 2 évente új iOS, fele ennyi új funkcióval, de az működjön rendesen. A MacOS-be inkább bele sem kezdek. :D Bár lehet bennem van a baj, hogy a dizájnt és az egyszerű használhatóságot helyezem előtérbe egy termék esetében, közben pedig fejlesztő létemre geeky-bbnek  kellene lennem és a funkcióra összpontosítani.

Minden évben beharsogják hogy ez az iphone 5 millió százalékkal gyorsabb, mint a tavalyi. És mi történik? Pontosan ugyanolyan a sebessége. Esetleg a legújabb játékban, vagy videóvágás közben kijön a különbség. De minden alkalmazásindulás egy nyúlós animációval van elnyálasítva, emiatt szörnyű lassú az egész. 300 ms-os átmenetek, ahelyett, hogy pattogna a rendszer.

Csodálatos rendszer volt az ios. Most már csak meh.

Én, mint szoftverfejlesztő mit tehetnék azért, hogy az Apple operációs rendszere jobb legyen?! :D Menjek el nekik dolgozni, küzdjem fel magam VP pozícióba és csapjak az asztalra? Nyilván visszajelzek rendszeresen, ha hibát tapasztalok, de ezt a nemtörődömséget egy tickettel nem lehet megoldani. Régen látszott, hogy törődtek a felhasználói élménnyel.

Nem az OS-ről beszélt (legalábbis nem csak), hanem a felhasználói programokról...

Az Apple-nek nem sok beleszólása van abba, hogy ki, mit, hogyan fejleszt... (amikor meg igen, akkor "jajj walled garden", "jajj ez meg az")...

Tévedtem. Elolvastam a kommentjét újra. Arról beszélt.

Nekem az áttűnések egyébként tetszenek, inkább animációval fedjék el a várakozást, mintsem forgó loading indicatorokkal. :D Az évek alatt épp, hogy gyorsabbra vették az animációkat, és szép csendben lecserélték launch screeneket helyeken egyszerű fehér képernyőre, ami miatt még hülyébben néz ki az egész.

Nagyon halkan jegyzem meg (nem akarva politikai szálat vive a dologba csak tényként) ha nem folyamatosan zuhanna a forintnuk hanem mondjuk 10 év alatt viszonylag stabil lett volna, akkor 2010-es árfolyamon igen kellemes árak lennének. Érdemes kiszámolni, hogy 2010-es árfolyamon mibe kerülne az iphone/fold4 Akik pénz használnak és nem forintot azokat nem veri földhöz azért az áruk...

-42-

Épphogy az árával szoktad alátámasztani azt az érvedet, hogy de hát ennek tökéletesnek kell lennie. Pedig ahogy az iPhone sem az és nem is lehet az, ugyanúgy a drága prémium autók sem attól drágák, prémiumak vagy akár sokaknak megfizethetetlenek, mert tökéletesek lennének, hanem mindenféle egyéb okból (brand, marketing, stb).

Amúgy az hogy százmilliós user baseből összefércel valaki akármennyi hibás esetet, az nem egy nagy etwas. Nem mondta senki hogy tökéletes, de általában az.

Itt most összegyűjtötték a vízkáros telefonokat és publikálták kb az összeset a világon?

Én még nem láttam hasonló működést, csak itt a hupon _átvett_minőségi_ hírekből értesültem.

sudo mount -o ro /hup.hu

Már megint lemásolták az Androidot? 🤣🤣🤣

De jó hogy nekem csak a szar kínaira telik. Amilyen hülye vagyok, még "csípom" is mert minden működik rajta és ha nem a kijelzőben lenne az ujjlenyomat olvasó, akkor tökéletes lenne.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Eladnak párszázmillió telefont. Pár ezer (tízezer) embernek van valami gondja vele = SZAR AZ EGÉSZ. ok :)

Desktop: MacOS | Server: CentOS

Egyébként némelyik hibán könnyesre röhögöm magam, szinte kár hogy nálam nem jön elő :) De sajnos pár héten belül minden visszatér a szokásos unalmas "minden faszán működik" kerékvágásba, aztán meg csak használják a userek ezeket a vasakat az évek alatt tökéletesre csiszolt szoftverrel akár 7+ évig, újabb és újabb nélkülözhetetlen fícsörökkel ellátva, hátradőlve, stresszmentesen :). Miközben az android userek egészséges 2-3 évente kényszerupgradelnek a következő flagshipkiller-re, csak hogy meglegyen a CurrentVerison-1 androidfork valami újabb bleeding edge (de még sajnos alig használható) technológiával :) 

Okés. Vadi új eszköz, egy jelentősebb újítással (notch -> sziget) és most derülnek ki egyebek.

Ezért is vagyok úgy vele, hogy tavaszik forrja ki magát, aztán lehet már okés lesz.

Viszont az, hogy ez az iOS 16 kijött régebbi készülékekre, és nem lehet visszacsinálni, az is elég kellemetlen.
Legalábbis nálam egy iphone X van, és mióta megkapta a 16-ot, álló helyzetben drasztikusan merül az aksija.
Néztem, hogy lehet visszatenni rá az előzőt, és mondhatni lenne rá hivatalos megoldás, méghozzá az iTunes-al.
Ugyanis le lehet tölteni régebbi iOS képfájlokat, és itunes-al feltölni. Mint egy firmware update.
DE! És sajnos itt jön az apple marhasága.
Csak aláírt képfjálokat lehet feltölteni. És mit csinál az apple? A régebbi, 15.x-es verziókat már nem írja alá...
Tehát lehetetlen a downgrade egy verzióval visszább.
Ha ebben enyhítenének, akkor semmi gond nem lenne.
Például legyen az aktuális verzió a 16, akkor amíg ki nem jön a 17, vissza lehessen állni 15-re. És így tovább.

Néztem, vannak okosságok, meg nem idegen a heggesztés, de nem szeretném téglásítani a telefont. Játszós meg nincs a fiókban.
 

Okés. Vadi új eszköz, egy jelentősebb újítással (notch -> sziget) és most derülnek ki egyebek.

lol @ jelentősebb

Ugyanis le lehet tölteni régebbi iOS képfájlokat, és itunes-al feltölni. Mint egy firmware update.
DE! És sajnos itt jön az apple marhasága.
Csak aláírt képfjálokat lehet feltölteni. És mit csinál az apple? A régebbi, 15.x-es verziókat már nem írja alá...

Igen, ismerjük ezt az eljárást. 

heggesztés

Ilyen magyar szó nincs. Hegesztés lesz a szó, amit keresel.

trey @ gépház