Súrlódás az Asahi Linux projekt és a Manjaro közt

Címkék

A Manjaro Linux disztribútor az Asahi Linux projekt munkájára építkezve nekiállt tesztelni Linuxot az Apple M1 SoC-vel szerelt laptopon és ennek tényét egy kedvcsináló keretében meg is osztotta a saját Twitter-követőivel.

Az Asahi szóvá tette, hogy egy unstable állapotú kernel build-et szállít a Manjaro anélkül, hogy az upstream projekttel (velük) felvette volna a kapcsolatot. Ez az unstable kernel újabb verziójú, mint amilyet az Asahi szállít a saját végfelhasználóinak és ismerten hibásan működik bizonyos platformokon.

Éppen ezért arra kéri az Asahi projekt a Linux disztribútorokat, hogy ha szállítani szeretnék a munkájukat, akkor vegyék fel velük a kapcsolatot, hogy segíteni tudjanak ebben. Hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a végfelhasználók elégedettek legyenek.

A Manjaro ígéretet tett arra, hogy hamarosan felveszi a kapcsolatot az Asahi Linux csapatával a jó együttműködés kiépítése érdekében ...

Hozzászólások

hu micsoda dramak! mekkora surlodasok! remelem a netflix mar megvette a jogokat egy doku-sorozat forgatasara errol az incidensrol!

Ezt nem is értem. Aki M1-et vesz, valszeg nem nagyon akar rajta (natívan) Manjarot vagy bármilyen Linux disztrót futtatni. Miért is tenné? Hardveresen kb. végtelen a választási lehetőség és valószínűleg a kompatibilitás is esélyesebb egy x86_64 alapú PC-n. Fordítva sem igazán értem: ha Manjarot akarok, azért meg nem veszek Apple gépet. Aki olyan notit vesz, nem csak a vasat veszi, hanem a hardveres, szoftveres ökoszisztémát is. Az más kérdés ha valaki ajándékba kapja és számára használhatatlan abban a formában, eladni meg nem akarja.

Engem csak az érdekelne, hogy oké, hogy elindul egy OS, de milyen szoftverek vannak adott architekturára? Ami forrásból fordul az oké, de aminek csak a futtatható állománya elérhető? Pl. egy Chrome böngésző. Driverek, kernel modulok, energiaellátás... steam? :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

valszeg aki macet vagy, az MacOSt akar futtatni foleg, de lehet az a helyzet, hogy dualbootban jol jon. Vagy lesz az az ido, amikor a MacOS mar nem lesz tamogatott, es nem eleg akkor neki allni dolgozni ezen.

a chromium gondolom mukodik. a kernel modulok meg nagyreszt forrasbol mennek gondolom. Lehet, hogy steam nem, na bumm

Chrome != Chromium.

A Steam-et csak példaként írtam. A lényeg az lett volna, hogy linuxon sem csak nyílt forráskódú szoftverek futnak, így a készítőre vagy utalva annak tekintetében, hogy milyen architektúra lesz támogatott.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nem hinném, mert ő mostanában látványosan hypeolja az Apple holmikat. Biztos a cégnél már nem menő olcsó dolgokkal bejárni. :D

BTW: egyetlen dolog lenne, amiért újra iPhone|MacBookot vennék, az a kivagyiság. Mármint, hogy mutathassam, hogy én is ebbe az "elit körbe" tartozom. :D

trey @ gépház

Én mobiljáték fejlesztő vagyok. Manjaro alatt fejlesztek, de iOS-re macOS-en  fordítok, mert máshogy nem lehet. Erre most egy QEMU virtuális gépet használok, a desktop PC-men. Ha notebookot használnék, akkor biztosan M1/M2-t vennék, az alacsony fogyasztás, hosszú üzemidő miatt, de ugyanúgy Manjarót használnék rajta elsődleges OS-nek, nem macOS-t.

Ez egy érdekes felhasználási mód. Simán elfogadom, hogy van létjogosultsága, csak jelenleg nincs rá semmi garancia, hogy Linux-szal ugyanolyan energiatakarékos lesz. Lehet kipróbálnék egy jobb fajta ARM alapú gépet erre a célra. 

Akkor gondolom Manjaro alatt Androidra, macOS alatt iOS-re. Vagy csak kizárólag iOS-re fejlesztesz? Azért kérdezem mert állítólag vannak ezek a nagyon tuti keresztplatformos fejlesztői környezetek, mint pl. a Kotlin. Soha nem próbáltam. Kíváncsi lennék mik a vélemények, tapasztalatok. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hello, kérdés hegyek.

Én is virtuális gépet használok, VMware, macOS Monterey mobil fejlesztés szintén.

Milyen gyors Neked a mac?

Fullscreen megy rendesen normális felbontással? Egyik monitoromon így használom.

Vannak megfelelő driverek? vagy VNC?

Mennyi memóriát és VCPU-t adsz neki fordításhoz?

Mennyi idő a fordítás?

A QEMU miatt kérdezem, hogy milyen az élmény. Bár meg vagyok elégedve a VMware-el, de az új gépemen amivel karácsonyre lepem meg magam, arra Linux megy, és lehet ha meggyőzöl kipróbálom a QEMU-t.

Én egy i9-9900K-val használom. Villámgyors. Gyakorlatilag teljesen olyan, mintha valódi vason dolgoznék.

Fullscreen megy, mivel a desktop gépemben az RTX 3070 mellé raktam egy Radeon RX 560-at, amit dedikáltan megkapott a macOS oldal, hardware passthrough segítségével, tehát van 3D gyorsítás is. Szintén olyan, mintha valódi Apple vason menne.

Olyan hardware-t válogattam össze, amihez van megfelelő driver. Pl. raktam bele egy olyan PCI-os USB kártyát (szintén hardware passthrough-val), amihez tudtam, hogy van macOS driver, így tudok kábellel iOS debugot csinálni.

32 GB RAM van a gépben, annak megkapja a felét. vCPU-t meg rábíztam a QEMU ütemezőjére, tökéletesen elosztja a host és a guest között. Amikor manuálisan állítottam, nekem mindig lassabban ment valami, valamelyik oldalon, mint így. :)

Hát, a fordítási idő mindig a projekt méretétől függ, ugye. Én a 2000-3000 fájlból álló Unity3D-s (IL2CPP) projekteket 1-2 perc alatt fordítom, bár soha nem mértem még le. Ezen sem éreztem, hogy lassult volna az eredeti vason tapasztaltakhoz képest.

Ami nagyon jól működik és nagyon kényelmes, az a közös vágólap a két rendszer közt, illetve Barrierrel, hogy egy egeret és billentyűzetet használok a két felületen, még ha ez ugye nem is egy mezei rendszerre nyitott ablak, mint a hardware passthrough nélküli virtuális gépek esetén.
Szóval amíg az Apple nem nyírja ki az Intel alapú fejlesztést, vagy ha lesz ARM-ra valami hasonló megoldás később, én biztosan nem veszek gépet almáéktól megint.

Csináltunk pár éve egy benchmarkot (Cinebench) Apple gépekkel, amit már aktualizálni kellene, de nagyon beszédes volt már akkor is:
https://i.ibb.co/n6wj8Cq/image.png

Illetve kiszámoltam, hogy egy Cinebench pont eléréséhez mennyi dollárt kell a boltban hagynod az adott gép esetén (ár/teljesítmény):
https://i.ibb.co/RG8Pg5q/image.png

Tehát itt is az jött ki lényegében, hogy az apple nem azért drága mert erős. Attól még jó lehet, csak ugye hivatalosan az efféle "tákolás" nem támogatott. Mi lenne ha hivatalosan is meg lehetne venni a MacOS-t néhány hardverre? Nyilván nem lesz ilyen, mert akkor az alma nem tudná garantálni, hogy minden vason egyforma az élmény. Valami hasonló miatt vezette be az elég durva minimális rendszerigényt M$ a W11 esetén. 

Androidon is van ilyen, csak nem ennyire elrugaszkodott.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ahogy mash írta, M1/M2-t venne, és elsődlegesen Linuxot futtatna. A harver szuper jó, nem kétséges. Én is ebbe az irányba megyek ha gépet veszek. Inkább az Apple felvehetné a kapcsolatot Linussal, és átadhatná a hardver specifikációt, így egyszerűen futhana Linux az Apple hardveren, és könnyedén lehetne a macOS-t virtualizálni. Az Apple nem veszítene semmit, mert ugyan úgy megvennék a gépet. Nem lenne szükség tákolásra, és a Microsoft szívebe is döfne egyet.

Ez a "tákolás" úgy teszi a dolgát öt éve, hogy hozzá sem kellett nyúlnom, csak néha rányomni az update gombra, ha jött új macOS verzió. A Macbookom meg lassan, de biztosan elporlad a fiókban, mert nem használom semmire. :)

en egyszerveren futtattam kivancsisagbol qemu-val macos-t, tok jol megy, de amikor le akar sleepelni (vagy kepenyot altatni?) akkor belefagy kb. a kep kifagy es nem reagal semmire tobbet.  ez nalad mux vagy kikapcsolod benne az osszes energy takarekosokossagot?

https://github.com/kholia/OSX-KVM

Kikapcsolom, mivel nálam csak a fordítások idejére megy a vm, utána le szoktam állítani. De majd valamikor kipróbálom, hogy megy-e a sleep. Az biztos, hogy display lekapcsolástól nem hasal el, mert olyanom volt már korábban, míg ki nem kapcsoltam.

Kezd ez az Asahi befolyásos lenni... előbb a Rust, most meg ez.

Talan mert nem egy Python kernel driverrel akarjak egetni magukat a Manjaronal, igy inkabb bevallaljak a latest mastert?

Nem is a Manjaro. Az Arch az, aki azonnal alkalmazza a latest mastert, ők nem tökölnek, ami van upstream-ben az jön lefelé minimális patcheléssel. Nem fognak senkire várni, senki kedvéért, hogy ő mit tartana stabilnak. A Manjaro csak ezeket veszi át kisebb lemaradásban, extra teszteléssel. Ilyen a rolling, ezt az Asahi fejlesztőnek figyelembe kell venni, nagyon szorosan kell haladnia a verziókkal, ha nem akarja, hogy a kódja eltörjön. Ezzel Fedorán se lenne sokkal könnyebb dolga, ott néha még az Archot is beelőzve jön ki a friss kernel. Másik oldalról meg az se lenne jobb, ha Debian és Ubuntu alapú ökoszisztémán akarna terjeszteni, mert ott meg a verziók a másik végletbe menve túl régiek lesznek az ő rustos kódjához.

Ennek ellenére reménykedek, hogy meg tudják oldani. Nem lenne jó, ha ilyen hülyeségeken hasalna el egy ilyen fontos projekt, nyilván nem ellenük szurkolok, becsülöm, amit csinálnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor elnézést, ezt nem tudtam, elismerem, hogy tévedtem. Nagyon sokáig Arch kerneleket szállítottak. Ami most ebből a szempontból jelentéktelen, hogy így végiggondolom, hiszen ARM-es kernelről van szó, azt soha nem is szállította az Arch, annak ellenére, hogy van ARM-es Arch, de az külön projekt teljesen az x86_64 Archtól és a Manjaro-tól is.

Alaposabban utánanézve az volt a baj, hogy az Asahi 6.0-rc6 kernellel tesztelt, a Manjaro meg az erre készült patcheket a 6.0-rc7-re alkalmazta. A gond úgy néz ki, hogy a fejlesztők nem kommunikáltak eddig, és mindketten kapkodnak a verziókkal. Felesleges sietni most ilyen rc-kkel, pár nap különbséggel kint lett a végleges 6.0 is. Most hogy a Manjaro pár nappal később lesz használható, az már kb. semmi, az M1-M2 tulajok már várnak úgyis 1+ éve a rendes linuxos támogatásra, ezt a kevés extra időt kibírják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 23:12

Cicaharc lófaszt se érdeklő unix-hamisítvány OS-ek körül.

Ennyire pang a Binugz világ, hogy egy jelentéktelen iszapbírkózásról is megjelenik hír?