kis brand gamer laptopok

Eljött az a rész, h emberke nyíg, h új gépet szeretne a 10éves macbook pro helyett, főleg a GPU hiánya miatt (tudjuk miért). Első körben kinézett egy Lenovo Legion vmit 900ezerért, LOL, mondom. Lényeg, h vmi olcsóbb dolgot akarok értelmes GPU-val. Pl. ilyen MSI, Gigabyte példányok mennyire tartósak. Windows-only lesz egyelőre, szóval mennyire megbízhatók a driverek? Minden jótanácsnak örülök.

Hozzászólások

kerdes milyen gpuval, 3050-essel mar van 280 000-ert is asus tuf notebook.

neked aztan fura humorod van...

Nekem is TUF van, ez 450k körül volt, de felemás a véleményem róla. Teljesítményre, hűtésre jó. Viszont megbízhatóságra nem valami ász, most ment benne tönkre alig 1-2 hónap használat után az akku. Plusz Linuxon driverügyileg azért nem okés ez-az, RGB állítgatása, egyes spéci Fn+billentyűkombók nem mennek, de most érkezik majd bele a támogatás a 6.1-es kernellel, de azért így is használható. Windows alatt semmi gond nem volt vele, ott nyilván patent a drivertámogatás, mivel minden drivert megírnak arra.

Ha tényleg csak Windowst futtat a kolléga, akkor nem kell aggódni, bármelyiket veheti, ami neki szimpatikus, árkeretbe befér, és nem valami hibás széria. Ám ha tényleg játszik, lehet megfontolhatna inkább egy desktop gaming gépet, ugyanazon az áron sokkal jobb teljesítményt, későbbi bővíthetőséget kap.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha kell a mobilitás, fizesse meg az árát, ma nincs csoda. Az új, olcsóbb gépek gyorsan széthullanak általában, ez már alap.

Nem releváns, mi volt a használt piacon 4-5 éve. Amikor a 7-8 éves grafikus kártyák most használtan másfélszer annyiért cserélnek gazdát akár, mint amikor új volt...

Egy Asus ROG Strixet nyúzok két éve, anno 550k körül volt. Gond nélkül megy win11/kde neon dual boot. Kicsit hangos a hűtése, más gond nincs vele egyelőre. 

Tavaly az enyém 580 ezer lett volna tavaly, év elején vettem 719 ezerért, most 850 ezer az ára. Ugyanúgy kb. 2000 dollár, csak közben a dollár 300 forint alól felcsökkent 430 forintra. Szóval, amikor OP azt mondta a 900+ ezer forintosra, hogy LOL, az erre is igaz.

Hangosnak mindegyik hangos lesz, amiben teljesítmény van, az hőt is termel, azt le kell hűteni, a fizikát meghazuttolni nem lehet. Nyilván egy kihajtott dedikált GPU sose lesz olyan csendes, mint egy integrált GPU egy ultrabookban, viszont cserében meg teljesítményben köröket is fut köré. Viszont adott esetben nem is feltétlen vészes a hangja, az én TUF A15-öm ebből a szempontból elég tűrhető. Jó, van hangja, ha a maximumon jár benne a 6800H és a 3050Ti, de ilyen nagyon tompa, testes fújáshang, nem az az idegesítő, éles ventihang, meg nyüszítés, meg surárhatjóműves hang, hogy az egész gép fel akar szállni, fel akar robbanni. Persze vannak rosszabbak is, 2 éve járt nálam egy ROG GL702ZC, az olyan tetű hangos volt, hogy egy egész szerverteremnyi Blade-szerverhad elbújhatott mellette, két szobával arrébb is fel lehetett rá ébredni, meg nem lehetett mellette megmaradni, még fülessel sem, igaz az egy hírhedten hűtési hibás széria volt, amin a fancurve-ot sem lehetett állítani, ezt csak olyan legrosszabb eshetőségnek írom hangosságra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ket tanacsom van ne ulj fel a marketingnek es minden gep hangos ha GPU hasznalva van. A legtobb notebook eeteben tiltva van a direkt bevatkozas e hala az uefinek nem is megkerulheto. Nincs szabad tdp konfiguralas stb. Ha jot szeretnel magadnak ennek nezz utana, 1+ eve youtube video nem iranyado, mert azota siman kilottek a lehetoseget, jomagamis igy jartam.
Legion gepek jok, nagyon sokan veszik, jelenleg az AMD NVIDIA vagy AMD +AMD combo a jo megoldas. Nekem egz Dell G5 SE van dokkolhato DP tamogatassal, asztalikent hasznalva, vissza volt fojtva a hutese, szet kellett vagni, rogton 5 fokkal jobb. Ami meg fontos, hogy tamogassa DisplayPortot usb3on, vagy thunderboltot. USB3 tamogatass keves! MSI bravo 15 hordozhatokent. Ezt bar nem dokkolhato tudomjavasolni mert epp kettot vehetsz egykomolyabb helyett es bar olcso muanyag ugy nezem azert3-4 evet kibir, 900e et pedig nem adnek gepert. Ebbol pont kettot vehetsz. Amire meg erdemes odafigyelni, hogy a hutes nem csak hatra hanem balra jobbra is dolgozzon, hocsovezes megy balra jobbra is hutohoz. MSI bravo ilyen, Lenovo Legion ok nagy resze is. Ez renkivul fontos. Linux alatt az optimus jobban dokumentalt mint az amd atkapcsolasa, annyira nem, hogy mukodo amd GPU k kozott meg nem talaltam mukodo megoldast.

Mert alapbol az usb3 semmilyen videokimenet nem tamogat, vmi licensz baromsag lehet, ezert van a fenti szabvany. Illetve letezik a displaylink ami egy celchip segitsegevel oldja meg, egyszerusitve egy szoftveres videkartya, ami szovegszerkeszesre jo. 15+ eve ket monitort hasznalok es meg plusz notin ment levelezes par eve. Ha van egy hdmi kimeneted, de nincs thunderbolt, vagy Dp over Usb - d akkor tobb monitort nem tudsz a gepre kotni, illetve displaylinkkel ami 50e ft tol indul es word excel youtube teljesitnenyt tud. Ha soha nincs ra szukseged akkor lemondhatsz rola, de en imadom hogy egy kabellel van bekotve minden +tap mert 250w os. Vezetekes egeret hasznalok mechanikus bill. Usb hangkartyan hangfal, dokkoló audio kimeneten fules, hutopad + 2db 24" lenovo stb.

Mindes egy usb-n csatlakozik a gephez.

Ja, amúgy emberke megvett játékkal játszik? Mert esetleg szóba jöhet a GeForce Now, gondolom nem annyira vérprofi játékos, különben desktop lenne az irány már rég; szóval GFN van ingyen is, meg van 10 EUR havonta és csak sávszélesség kell hozzá, erős gép nem.

Nem, nincs kiválasztott gép egyelőre, azért kérdeztem a tapasztalatokat, hogy mire megyek 1 olcsóbb géppel. Nem a kimaxolt high-end hw a cél, hanem egy használható, sokmindenre jó cucc. a sokmindenbe beleértendő a GPU-igényes játék is, meg pl. 1 math szimuláció is, meg bármimás is. Btw. fogalmam nincs, mivel játszik ma és mivel fog holnap. A hordozható kötelező, mert olyan a minden körülöttünk, hogy kell. Hogy GFN: hadd ne én mondjam meg mivel játsszon.

Érdekes amúgy látni, hogy a relatív egyértelmű kérdésbe ki-mit lát bele és hall ki belőle.

Nem, nincs kiválasztott gép egyelőre

Mintha ilyesmit olvastam volna: "Első körben kinézett egy Lenovo Legion vmit 900ezerért [...]", ami kifejezetten úgy tűnt, hogy van egy baseline.

Érdekes amúgy látni, hogy a relatív egyértelmű kérdésbe ki-mit lát bele és hall ki belőle.

Lehet, hogy nem volt egyértelmű a kérdés, érdekes látni, hogy mi mindent kellett volna kitalálnunk magunktól, mert nem írtad le...

Nem a kimaxolt high-end hw a cél, hanem egy használható, sokmindenre jó cucc. a sokmindenbe beleértendő a GPU-igényes játék is, meg pl. 1 math szimuláció is, meg bármimás is. Btw. fogalmam nincs, mivel játszik ma és mivel fog holnap. A hordozható kötelező, mert olyan a minden körülöttünk, hogy kell. Hogy GFN: hadd ne én mondjam meg mivel játsszon.

Tehát legyen kifejezetten olcsó, de mindenre is jó legyen, sőt, combos GPU-val, de alapvetően fogalmad nincs, hogy mire kell? Hát, akkor vegyél, amit jónak látsz vagy fizesd ki, amiért éppen az emberke nyíg, mi ebben valószínűleg nem tudunk segíteni, hogy többet beszélgessetek a témáról...

Nagyon igaz. Lehet ezek szerint nem is a gaming lesz a cél, csak egy erős gép, az meg valószínű van jobb ár/értékarányban is. Vagy csak elfelejtette az illető, hogy míg a Macbookot használta, abban a 10 évben azért óriási fejlődés volt nem csak prociknál, hanem integrált GPU-knál is. Persze nem vitatkozok, mert ha mindenképp a brutális pénzégetés a cél, és muszáj elverni 900k-t, egy millát, akkor szerintem bármelyik csúcskategóriás gaming laptop elég jó lesz, ebben az árszegmensben már igénytelen, szar gépet nem árulnak, nagyon mellényúlni nem lehet, akár a Legionnal, akár a ROG-gal vagy Alienware-rel, nem kell hozzá nagy tudás vagy nyomozás, és mivel Windows only felhasználás, ezért a linuxos kompatibilitás is mindegy. Az is világos, hogy ha gaming, akkor az M1-M2 Mac ki is esik kapásból.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jarrod's tech YouTube csatornán elég jó betekintést lehet nyerni egy-egy példányba, ha már van kiszemelt. 

Őt én is nagyon ajánlom. Hihetetlen alapos tesztjei vannak annak az ausztrál fószernek, gaming laptopnál nagy szaktekintély. Minden gépnél, szériánál egész a szőrszálhasogatásig elmegy részletességben, nagyon objektív, semmi gyengeségét a gépnek nem hagyja felderítetlenül, és nem elfogult egyik gyártó iránt sem. Gyakran a kommenteket is érdemes elolvasni egy-egy teszt alatt, amiben meg szoktál erősíteni a megállapításait olyanok, akik az adott gépet megvették már.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)