Fedora Linux 37 Beta

Elérhető tesztelésre a Fedora disztribúció 37-es kiadásának bétája. Változások:

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 23:10

Az imént frissítettem fel két gépemen és egy virtuális gépen. Semmi baj nem volt vele. Egyedül annyi, hogy a login screen megvolt az elején, aztán SELinux autorelabeling után feketeség van háttérkép helyett. A logon prompt megvan, tehát ugyanúgy be lehet jelentkezni. Mivel ezt a képet kb. öt másodpercig nézi az ember, nem érte el az ingerküszöbömet. Gondolom, valami SELinuxos jogosultsági probléma áll a háttérben. Belépve a desktopon megvan a hátterem.

OpenVPN működik, Microchip fejlesztői környezet működik, tehát dolgozni tudok(?) itthonról. Zenét tudok rajta hallgatni, video lejátszás megy, szóval így elsőre majdnem minden működik. Csak épp az egyik legfontosabb nem. :(

Jaj! Az Mplab-X IDE elindul ugyan, de elég hamar elpusztul. Néha van esély egy két gyors kód módosításra a halála előtt, de aztán a kurzor sem villog, bezárni sem lehet, csak terminalból SIGTERM által lehet elpusztítani. Azért érdekes ez, mert a gép stabil, a Fedora saját alkalmazásai mennek, az a program is, amelyet C-ben írtam, s letölti a hardware-nek a programot, de ez a java-s, netbeans-es csoda megpusztul úgy, hogy nem a Fedora java-ját használja, hanem a Microchip által szállítottat. Az nagy talány, hogyan tud mégis megfeküdni. Az Mplab-X IDE újratelepítésén már túlvagyok, nem segített. Ez nagyon nem lesz így jó, munkához kell.

Végső kétségbeesésemben fel fogok tenni virtuális gépbe egy Fedora 36-ot, s ott fogom használni, de nagyon nem lennék boldog attól a megoldástól.

Az álmoskönyv szerint az ritkán jó, ha a logban ilyet látok:

java.lang.NullPointerException

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

feketeség van háttérkép helyett

Más volt a baj. Nincs /usr/share/backgrounds/default.png, hanem default.webp van helyette. Ennek a képformátumnak a létezéséről sem tudtam eddig, most olvasom a Wikipedián, hogy valami Google ámokfutás. Az a jó benne, hogy a lightdm nem tud mit kezdeni vele, hiába mutatom meg neki a config file-ban. Ami jó hír, hogy a Gimp és a Kolourpaint is ismeri. Én ez utóbbival csináltam a monitoromhoz illeszkedő default.png file-t, most már a bejelentkezéskor is van háttérkép, mégpedig az, amelyet a disztribúció készítői megálmodtak. Mondjuk elég szörnyen néz ki, de legalább van. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kedvem támadt megismeni jobban a KDE-t, de nálam el sem indúl a telepítő KDE 37beta spin:

invalid image
Failed to read header: Unsupported
Failed to read image: Unsupported
start_image() returned Unsupported

Aztán gondoltam egy merészet F36 KDE A telepítő csak csökkentett grafikai módban indúl el, majd csak 1024-ben műkődik az első frissítésig (ami csak terminálból megy fel) és a végén fekete képernyő se konzol semmi. Mondjuk nem erőltettem.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Itt az image a telepítő read only filerendszerét jelenti? Mert ha igen, akkor sérült. Amikor egy pendrive-ra kimásolod, azt valahogy így kell:

dd if=fedora37_telepito.img of=/dev/sde bs=1M; sync

Itt az if paramétere a telepítő image, az of paramétere a pendrive, amelyet lsblk paranccsal ki tudsz nyomozni, melyik, tehát az sde csak példa, nálad lehet, hogy más, és a sync parancs elengedhetetlenül szükséges, különben disk cache-ben marad a file egy része, amikor kihúzod a pendrive-ot. Előtte érdemes a file checksum-jának ellenőrzése is a sha256sum -c checksum_file módon.

Ha az image megjelenítendő login képet jelent - ezt kétlem -, akkor meg az lehet a baj, hogy egy nekem is viszonylag ismeretlen, animálható formátumú webp háttérképpel futottak neki a fejlesztők, amelyet nem minden megjelenítő ismer.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fedora média írót szoktam használni vagy az Etcher-t. Nem volt még vele bajom, szerintem az új F37beta képekkel lesz valami bibi. (checksum rendben van) De a F36 Workstation gond nélkül felment, tutin műkszik.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Mindegy, de nekem nem volt gondom a webp formátummal, ezért azt feltételeztem nem nekem szántad. Nem az Ubuntu jön a Fedorához most Manjarora telepítettem a  "webp-pixbuf-loader" csomagot ugyanúgy műkődik. Ma megnézem Fedorán is. Ha jól olvastam a jövőben a DE része lesz (vagy már az is).

dnf install webp-pixbuf-loader

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek