Több mint 23 millió dollárra bírságolta az Oracle-t az US SEC korrupció miatt

Címkék

2016 és 2019 között Törökországban, Indiában és az Egyesült Arab Emirátusokban levő leányvállalatai kentek meg tisztviselőket üzletért cserébe. Ez volt a második alkalom, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (US SEC) bírságot szabott ki az Oracle-re a Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) megsértése miatt. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

A fene ezekbe az amerikai vállalatokba, hogy - természetesen - ártatlanul és a dolgokról mit sem tudva, rendszeresen korrupciós ügyekbe keverednek külföldön. Ki érti ezt!

trey @ gépház

Nem csak az amerikaiak. Ez kulturális kérdés, a német, brit, francia cégek is ezt csinálják ezeken a helyeken. Meg KELL kenni a megfelelő embereket, ha el akar érni bármit is az ember.

Nyugaton ezt lobbistáknak hívják, ugyanarról szól. Nem tudom, miért kell az álszenteskedés, Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában is így megy ez.

Nem csak az amerikaiak

Ez nagy megnyugvás! Ismerjük a régi viccet:

- Mire kell vigyázni a korrupcióval?

- ?

- Nehogy kimaradjunk belőle.

Pont ezt csinálja Amerika is. Odakoppint, ahol korrupciót lát, mert ha nem teszi, még a végén kimarad belőle. 

miért kell az álszenteskedés,

Hát, ez az! :D :D :D

trey @ gépház

Pont ezt csinálja Amerika is. Odakoppint, ahol korrupciót lát, mert ha nem teszi, még a végén kimarad belőle. 

Egy vallalatrol volt szo a cikkben, gondolom ebbol egyenesen kovetkezik, hogy az adott orszag egeszere kivetitheto es mindenfele kovetkeztetes levonhato.

Vajon az USA orul-e a korrupcionak sajat berkein belul?

Orulhetunk-e annak, hogy Magyarorszagra is lehet mutogatni ezugyben?

Vajon a korrupcio kizarolag attol fugg aki felajanlja a penzt vagy attol is aki elfogadja? Ha valamelyik elem hianyzik akkor nincs korrupcio.

De amugy ha lehet valasztani inkabb penzzel kinaljanak valakit mint novi-csókkal :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Hogy ontopik is legyen ... Ahhoz esetleg van valami hozzáfűzi valód, hogy amerikai vállalat másodszor bukott meg korrupciós üggyel? Hogy értékeled ezt? Annak fényében főként, hogy az USA szeret beleszólni más országok belügyeibe, amikor valahol korrupciót szimatol ...

trey @ gépház

Nem azért kapják a büntetést, mert kárt okoztak az idegen országnak. Azért majd az idegen ország beszedi a maga büntetését, ha akarja.

Itt azért kapják a büntetést, mert egy amerikai tőzsde piaci szabályait megsértették. Minden tőzsdén elő van írva, hogy az ott jegyzett cégeknek minden releváns információt fair módon közzé kell tenniük, úgy, hogy az alapján dönthessenek a részvénytulajdonosok. Ezzel a korrupciós dologgal az a gond, hogy a tőzsdei cég vezetősége nem osztotta meg a tulajdonosokkal, hogy mit csinálnak, és annak milyen kockázatai vannak (pl. a célországban ebből potenciálisan fizetnivalója keletkezhet a cégnek, tehát érinti a cég várható eredményét). Ez pedig a részvényesek átbaszása, amiért minden országban bünti jár - ez független a cég dolgozói által elkövetett bűncselekményektől, itt pusztán azért büntetnek, mert a cég vezetése nem informálta az aktuális meg a leendő tulajdonosokat.

Szerkesztve: 2022. 09. 28., sze – 13:44

Lehetne tenni erre egy [POL] cimket? Foleg a hozzaszolaosok alapjan.

Oracle Linux-al kapcsolatos hirek johetnek ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azt vágja valaki, hogy hogy csinálják ilyenkor a fizetést a cég könyvelésében? :D Van valami magán cége is annak akit megvesztegetnek és fizetnek neki tanácsadásért? Vagy valahogy kiszednek pénzt és kvázi boríték/bitcoin nem tudom?