IP termosztat es radiator szelep vezerles , megeri?

Mint sokan masok , elkezdtem gondolkodni azon hogyan lehetne csokkenteni a futesi koltsegeket.

Ketszintes haz + tetoterben a dolgozo. Kozponti futes , kazan a pinceben.

 

Egyik ismerosom ajanlotta az alabbi rendszert: https://de.elv.com/homematic-ip-ergaenzungsset-heizung-mit-4x-heizkoerp…

 

Valaki magyarazza meg nekem hogy ez miert is csokkenti olyan oruletesen a futesi koltsegeket? Nem vagyok biztos hogy megeri a befektetest.

Kerdes:

- Ha peldaul minden szobaban beallitom 20 fokra a szelep szabalyzot a kozponti fejrol. Akkor nem fogja addig porgetni a futest ameddig mindenhol 20 fok lesz? Viszont ha csak a foldszinten van egy termosztetom akkor ott lesz meg a komfort homerseklet es pl az emeleten ahol alszunk ott ertelemszeruen alacsonyabb mindenfele extra vezerles nelkul.

- Ha a szelepvezerlokben van egy kis homero akkor az nem fog csalni? Hiszen ra van szerelve a radiatorra lenyegeben. Ami a radiator szelepnel 20 fok az a szoba tobbi reszen 19 vagy 18 

 

Nem vagyok tapasztalt a temaban azert kerdezek ilyen, lehet hulyeseget.

Hozzászólások

Önmagában a linkelt eszközök nem elegendők a rendszerhez. Ehhez szükség van központra is, mely jelen esetben Homematic Smart Home Zentrale CCU3 vagy Homematic Zentrale CCU2. Ugyanezen eszközök elérhetőek wifi, zigbee vagy Z-wave kiszerelésben is. Küldj egy fordítást a linkelt oldalra, elég jól leírják, hogy mire képes.

Hello 

Alapvetően nem érted a thermofej működését.

Ha beállítod 20 fokra (és nem csal, mert a "beépített" hőmérő 25 fokot mér akkor van a szobába 20. De ahány gyár annyiféleképpen oldja meg) a termofejet, pl a hálószobába, akkor 20 foknál elzárja a radiátort és nem áramlik arra a melegvíz. Arra kell figyelni, hogy olyan helységbe, ahol a termosztát van és kapcsolja ki be a kazánt, ne legyen termofej, vagy jól legyen beállítva. 

Ha a termofejet beállítod 19 fokra a termosztát meg 20-nál kapcsol ki, akkor egy végtelen ciklusba kerülhet. Soha nem melegszik fel a szoba 20 fokra, mert 19-nél kikapcsol a radiátor

 

Rátérve a kérdésedre. 

Ezeket a fejeket, tudod vezérelni a termosztáttal. Ha beállítod, hogy az első fej reggel 7-10 között 23 foknál kapcsoljon le 10-18 között meg 19-nél, akkor máris programoztad.

Gondold el azt az esetet, hogy te fent dolgozol az emeleten a lakás többi rész üres. 

Csinálsz egy olyan programot a termosztátra, hogy 8-16 között a lakás összes termosztátját zárja el és csak a te fenti irodádban menjen. Máris nem fűtöd a lakást feleslegesen, de nálad meleg van

16 után pedig nyissa vissza az összes radiátort, mert hazaért a család

DE

Ez az elmélet. ha csak egy radiátort járatsz és nem kondenzációs a kazánod, régi fajta, akkor egy pillanat alatt a visszatérő ág is olyan lesz mint az előremenő és a kazán lekapcsol a védelem miatt, vagy tönkremegy hosszú távon

A mostani kondenzácios kazánok le tudnak modulálni akár 2 kw-ra is és "így már lehet, hogy működik", de nincs rá garancia 

 

Sokkal jobb megoldás, ha egy pici elektromos kazánt veszel és ezt kötöd a fenti iroda radiátorára, vagy egy klímát ami tud fűteni.

"Herman Miller bútort követelünk a föld összes görbe hátú kompjúter zombijának"

Azért egy ilyen rendszer ennél többről szól (nem tudom, EZ konkrétan tudja-e, én Tado-t használok, az tudja). Amit te leírtál, az csak kicsit több, mint buta termosztát, buta radiátorszeleőppel.

A smart rendszerek úgy működnek (illetve úgy IS programozhatóak), hogy a termosztátnak magának gyakorlatilag csak annyi szerepe van, hogy kapcsolja a kazánt, DE nem a saját hőmérője alapján, hanem ha bármelyik radiátortermosztát kér melegvizet, mert a saját helyisége a saját beállított hőmérséklete alatt van, akkor kapjon. Így elérhető, hogy hiába van a termosztátos szoba pl. 19°C-ra állítva, egy másik helyiség simán kérhet akár 23-ig is fűtést.

De amin igazán spórolni tud egy intelligens rendszer, az nem az időablakos programozás, hanem az intelligend geofencing. Felhős app-on (vagy saját smarthome serveren) keresztül, ha nem vagy otthon (telefonod nincs otthon), akkor nem fűt. Ha közeledsz hazafelé bekapcsol, hogy mire hazaérsz, komfort legyen.

Nálam saját számításai szerint ~30% megtakarítást jelez a rendszer.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszi. Nekem valóban "buta thermofejem" van (valami pár éves 5 fokozatú Danfoss, ami a doboza alapján 3-as fokozaton 20 fokra reagál) és most gondolkozom smart rendszeren, mert épp cserépkályhát (nincs rajta a rendszeren) építünk és kellene valami intelligencia azokba a helyiségekbe ahova nem ér el a kályha melege.

ha bármelyik radiátortermosztát kér melegvizet

Ez nem világos nekem hogyan működik, mert gondolom a kazán nem tudja szétválogatni hogy mennyi vizet kért az a radiátor, hanem az egész rendszerben lévő vizet melegíti. Tehát amikor nem kér, és le van zárva a szelep akkor a radiátorban marad víz és a rendszer így kevesebbet melegít (ergo hamarabb kikapcsol) és így spórol? Vagy ugyanannyi vizet melegít de azt kevesebb helyre kell eljuttatni, ezért azok hamarabb melegednek, ezért hamarabb ki tud megint kapcsolni a kazán és ezzel spórol? Vagy mindkettő együtt vagy valami egészen más?

A geofencing-es példádat megértettem, de mivel mindketten home office-ban dolgozunk így ez nem játszik :)

Alapvetően nem érted a thermofej működését. Ha beállítod 20 fokra (és nem csal, mert a "beépített" hőmérő 25 fokot mér akkor van a szobába 20. De ahány gyár annyiféleképpen oldja meg) a termofejet, pl a hálószobába, akkor 20 foknál elzárja a radiátort és nem áramlik arra a melegvíz. Arra kell figyelni, hogy olyan helységbe, ahol a termosztát van és kapcsolja ki be a kazánt, ne legyen termofej, vagy jól legyen beállítva. 

Te se... :D

A termosztatikus fej egy arányos szabályzó, ezért nincs rajta hőmérséklet skála, hanem számok, amelyek körülbelüli hőmérsékletet jelentenek. Nem zárnak el adott hőmérséklet felett és nyitnak alatta, hanem az adott hőmérsékleten kicsit nyitva vannak és átengednek (rendszertől függően) valamennyi vizet, ezzel lesz egyensúlyban a helyiség fűtése. Ha például beállítjuk 20 fokra, akkor a hőre táguló patron nyit valamennyit a szelepen, és tegyük fel, kap a radiátor annyi forró vizet, hogy lead 500 wattot. Ha ennél kevesebb a helyiség hővesztesége, akkor felfelé fog menni a hőmérséklet, tágul a patron és zárni fog a szelep valamennyit, ezzel például 20,5 °C lesz és csak 250 wattot fog fűteni a radiátor. Ha ez az egyensúlyi helyzet, akkor 20,5 °C lesz. Ha még kevesebb hőenergia kell, akkor például 21 °C körül fog teljesen zárni, akkor lesz 0 wattos a radiátor leadott teljesítménye. Ha hidegebb van kinn és mondjuk 1000 watt kell, akkor ~19 °C lesz az egyensúlyi helyzet, ha még hidegebb van és 2000 watt kell, akkor ~18 °C lesz a helyiségben.

A digitális cuccok annyit csinálnak, hogy ha 20 fok van beállítva, akkor annyira feszítik elő a szelepet (kb. motorosan tekerik), de pont ugyanígy fog működni, mint az előző bekezdésben.

--

Ettől akkor van eltérés, ha a víz hőmérsékletét a külső hőmérséklet állítja be (vagyis időjáráskövető a vízhőmérséklet), mert ekkor a radiátor által leadott teljesítményt nem csak a szelep állása határozza meg, hanem a vízhőmérséklet is, kétszer akkora dT kb. kétszer akkora hőteljesítménnyel jár, szóval például 20 foknál és 40/30 fokos víznél van 500 watt, akkor kétszer ekkora szükséges teljesítmény esetén nem a szelep nyit jobban, hanem a víz hőmérsékletét emeljük és 50/30 lesz a dT, kétszer akkora teljesítmény lesz. Satöbbi.

--

Ez az elmélet. ha csak egy radiátort járatsz és nem kondenzációs a kazánod, régi fajta, akkor egy pillanat alatt a visszatérő ág is olyan lesz mint az előremenő és a kazán lekapcsol a védelem miatt, vagy tönkremegy hosszú távon

Nem megy tönkre, erre van tervezve, de ilyenkor hasznos egy hidraulikus váltó vagy kicsi puffertartály.

Semennyivel nem fogja csökkenteni a fűtés költségedet, csak a pénztárcád vastagságát. Radiátoronkénti 1db thermo szelep, plusz egy termosztáttal, meg pár hőmérővel ugyanúgy be tudod lőni a szobák hőfokát.

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 15:23

ELV/HomeMatic/EQ3 cuccok teljesen rendben vannak

Nekem ugyan nem IP, hanem 868MHz-en valami "saját" protokollal beszélgető cucc van, viszont létezik hozzá GW, és ezt például fhem-mel tudod vezérelni! ( https://fhem.de ), nekem rPI-n megy

Vezérelt/felügyelt rendszerrel szerintem úgy lehet csökkenteni a fűtési költséget, ha vezérled/felügyeled. Anélkül tök mindegy, hogy fali ki-bekapcsoló termosztátot, termosztátos radiátorszelepet vagy számítógépes cuccot használsz, ha minden fixen egy értékre van beállítva, a fűtés költsége érdemben nem lesz kevesebb.

Ha központilag vezérelhető a rendszer, akkor a használati szokásokhoz tudod igazítani a fűtést, és úgy lehet spórolni. Pl. konyában reggel 7-8 között melegebbet, ezen kívül hüvösebbet állítasz be, és akkor nem tartja a feleslegesen "magas" hőfokot, mikor nincs is ott senki. Ugyan ez igaz a dolgozóra, ahol pl. éjszaka lehet alacsonyabbra venni, ha úgy is üres. Meg pl. a háló lehet melegebb lefekvés időben picit, de aztán visszaveheti, mert melegben aludni sem jó, meg fűteni is minek. Vagy leveszi a fűtést, ha nyitva az ablak, és akkor nem az utcát fűtöd, ha véletlenül úgy marad hosszabb ideig. Stb.

Szóval szerintem ezekkel az aktív rendszerekkel akkor lehet spórolni, ha valóban paraméterezzük a fűtés működését, nem csak egy fix hőfokot tartunk folyamatosan.

Az azert meg sokat javit a hatekonysagon, ha a vezerles figyelembe veszi a kulso homersekletet es a lakas futesi karakterisztikajat, persze ehhez a kazannal egyutmukodesre kepes termosztat is szukseges.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jaj ezekkel a rendszerekkel óvatosan. Ha jól működik, akkor valóban jó, de egyébként meg egy rémálom: egy egyszerű hiszterézises fűtésnél pontosan érted hogy mi történik, egy ilyen rendszer pedig fekete doboz, mert olyan paramétereket is megpróbál figyelmbe venni, amit nem látsz / nem értesz.

Szüleimnél egy ilyen rendszer szolgál 20 éve, és minden évben van pár alkalom, amikor megmagyarázhatatlan okokból túlfűti/nem fűti a házat:

https://www.heiz24.de/Hydrotherm-Eurotron-SR-3_1

Ilyenkor megy a pingvinezés, meg a termosztátok tekergetése, ami után mágikus módon meg tud javulni.

Nekem ot eve ilyen rendszerem van, soha semmilyen problema nem volt vele, gyonyoruen hozza ugyanazt a komfort erzetet minden kulso homersekleti viszony eseten. Szerintem ha egy rendszer ilyen bizonytalankodast csinal, azt kukazni kell.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, arra akartam utalni, hogy egy hiszterézises rendszert nehéz elrontani és könnyű is debuggolni. Én is elhiszem, hogy tud egy ilyen jól működni, a kérdés, hogy mit tudsz tenni ha nem jól működik. Én már lementem szervíz menüig is, ott is tekergettem dolgokat, aztán néha bejött, néha nem.

Nyilván erre lehet mondani, hogy szakember be tudja állítani. Na én olyan szakembert nem láttam, aki értette az ilyen rendszerek működését. Megvenni a dobozt és bekötni az érzékelőket egy alap gáz/villanyszerelő is megcsinálja.

ilyen soha nem fordult meg elo, de ha a modulacios vezerles elverzik (szerintem lehetetlen, de tegyuk fel), akkor egyszeruen atkapcsolok hiszterezisre. Nyilvan nem szedett vetett eszkozokbol kell egy futesi rendszert osszerakni, minden kazangyartonak van sajat termosztat csaladja, azt kell megvenni a kazanhoz.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hosszan itt írtam le, hogy mit érdemes csinálni: https://gaborauth.github.io/blog/futes.html

--

Röviden: okosítás előtt, mindenki próbálja meg:

  1. beállítani az időjáráskövető vízhőmérsékletet,
  2. beállítani a radiátorok és padlókörök hidraulikáját,
  3. kimérni, hogy olcsóbb-e melegen tartani a házat,
  4. csökkenteni használati meleg víz hőmérsékletét,
  5. hőszigetelni, hőszigetelni és hőszigetelni a házát.

Hogyan szellőztetsz jelenleg?

a) kb. sehogy - ehhez képest nincs spórolási lehetőség, viszont a komfortfokozatot lehet növelni bármelyik későbbi megoldással
b) folyamatosan nyitva van az ablak/szellőzőrés - itt hatalmas a spórolási lehetőség -> lásd d) pont
c) napi pár alkalommal teljes ablaknyitás van, utána zárva - itt keveset lehet azzal spórolni, ha a fűtésedet hozzáigazítod a szellőztetésekhez (előtte visszavenni a fűtésből); illetve lehet a komfortfokozatot növelni a d) opcióval (nem kell kézzel szellőztetni, folyamatosan konstans jó levegőd van), kb. hasonló költségszint mellett
d) hővisszanyerős gépi szellőztetésed van - megérkeztél, ez a tuti