Szerverterem hűtés télen

Sziasztok,

Munkahelyemen a szerverteremben a hűvösebb éjszakák beálltával találkoztunk egy problémával ami eddig is létezett csak senki ingerküszöbét nem érte el, hogy érdemben foglalkozzon vele. Mindegyis... szóval: szerverteremben van 1 klíma ami -azt hiszem, hogy- 10 °C-nál hűvösebb időben lekapcsol és reggelre 40 fokot mutat a rackben lévő termosztát, ha vissza is kapcsoljuk a klímát, 1-2 perc után megáll. Gondolom nem tud hideget csinálni vagy a bánat tudja. Napközben amikor már kicsit jobb idő van akkor nincs gond. Valaki egyszer fúrt egy kb. 20 centis lyukat a szerver terem falába amiben van 1 kifele fújó venti, ami rá van kötve egy dobozra ami össze van hekkelve a klímával (gondolom ez érzékelné, hogy amikor megáll a klíma akkor kapcsolja a ventit) de egyrészt nem működik (aki csinálta az mára már kb. elérhetetlen) másrészt ha be is kapcsol, nem ér semmit.

Kérdésem az lenne, hogy hogy szokás ezt jobb helyeken megoldani? A büdzsé elég szűkös de kéne valami okosság mert télen ebbű' baj lesz + szar dolog hétvégente bejönni/beküldeni valakit hogy a klímát kapcsolja be. Esetleg ha tudtok olyan cégről/szakemberről aki profi módon megoldja ezt nekünk, az is jó lehet (Pécs - Baranya megye előny)

Hozzászólások

A probléma ezzel a fúrt lukkal az, hogy csak 1 van belőle. Ha kifele fújja a levegőt, akkor azt valahonnan be is kell szívnia, amit valószínűleg ugyanúgy fűtött helyiségből teszi.
A legolcsóbb megoldás ilyenkor az lenne, hogy van egy luk lent és van egy fent. A lenti lukat megfelelő csövezéssel a rack aljába vezetni (ha lehet). Megfelelő keresztmetszet esetén ez simán működik, áram nélkül is.

Nem biztos, hogy az adott gépet "rendbe lehet rakatni" mert valószínűleg gyárilag nem alkalmas ilyen üzemre. Olyan gép kell, ami megbirkózik a feladattal. Nyilván drágább, mint simán venni egy megbízhatóbb lakossági gépet, de olyan vészed, mint amennyi eszközt véd.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

> ilyen időben mint most mennyi párát tol be a szekrény aljába.

Ha van kinti benti hőérzékelő, hogy mondjuk kinti -8 és benti +30-nál kapcsol csak be, akkor a beáramló levegő párájával nem lesz gond, mert felmelegedve már relatíve igen száraz lesz az a levegő. Úgyhogy csak porszűrés kellene a bemenetre. Nem ártana viszont lezárni a nyílásokat amikor nem megy ez az alrendszer. Pusztán elvben - a fizika törvényei szerint - még nem csináltam ilyet.

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 08:49

Split klíma?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Távolról sem vagyok szakértő, de vannak olyan klímák, amelyek alacsonyabb kültéri hőmérséklet mellett is működnek, van valami minimum hűtési hőmérséklet paraméter (Cooling Operation), ami ezt jelzi. Kisebb szerverszobákba speciális klímát szoktak ajánlani pont emiatt, de mostani árakon (nem tudom mekkora a terem) minimum 5-600k HUF-ra lehet számítani szereléssel egy egységnél.

A lyuk megoldás szerintem taknyolás és nem lehet fenntartható módon semmit kezdeni vele :)

KKv, de mi ilyenkor kinyitjuk az ablakot bukóra. Kicsi ablak, szerintem ilyen 40x60cm. Kalap. Van elötte szunyogháló. Nem idális, mert így bejön valamennyi por.

Szerkesztve: 2022. 09. 29., cs – 09:29

Nem tudjátok az épület más részeinek a fűtésére felhasználni ezt a hőt? Gondolom nem a pusztában van a gépterem egyedül, hanem egy épületben egy helyiség. Horribile dictu tegyetek fel egy plusz klímát, a kültéri legyen a szerverteremben, mert az hangos, a beltéri a fűtendő helyiségben és fűtésre használjátok, a kültéri hűteni fogja a szervertermet és úgy kell beállítani, hogy a szerverterem hőmérséklete vezérelje.

Ez trükkös és okos megoldás. :)

Nálunk anno villanymérnök kolléga szerelt vezérlést, ami a klímát 15 fokos külső hőmérsékletnél kikapcsolta, és két 30 vagy 40 centis venti keringette (húzta be, és tolti ki) a levegőt a szerverszobában. Nem volt sok szerver, és nem kellett szélvihar, csak állandó légmozgás. Fogyasztásban kb. a fele, talán harmada volt a két venti, mint a klíma. A szűréssel és párával nemnagyon foglalkoztunk, bár a por és társai miatt örültem volna neki, de igazából nem volt emiatt problémánk.

Csereljetek le. Egy praktikeres ocska klima is megy mar -10 fokig biztos. Eleg otvar lehet szegeny. Amugy meg egy daikin vagy mitsu es nincs gond -25 celsiusig biztos. Mondjuk az penzbe kerul. Ha az nem, akkor szaladgaltok. Ez van. Meg klimavaltozas.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem értem a logikáját, hogy miért nem tud hűteni, ha kint hideg van.

A benti meleg felmelegíti a hűtőközeget. A pumpája kiviszi a meleg gázt. A kinti hőcserélőben a meleg gázt lehűti a kinti hideg levegő, pumpa beviszi, repeat.

Hol jelentkezik problémaként, hogy nagyon hideg van kint?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bocs, kicsit off.

A klíma miért nem tud hűteni, amikor kint hideg van? Pont az volna a lényege, mint egy hűtőszekrénynek, a kültéri egység melegszik, míg a beltéri hűl. Ha kint hideg van, az csak fokozza a kültéri egység hűlését, így kevesebb munkával tudja a beltéri levegőt hűteni, nem?
Csak azért kérdem, hogy én is tanuljak valamit :)

Gábor

Ez így helyes is lenne . Anyi különbséggel ,hogy a hőszállítási teljesítménye a hűtőkörnek, függ a kondenzációs és elpárolgási nyomások különbségétől. Ha kint hideg van ,le esik a kondenzációs nyomás és csökken s teljesítmény (az elpárolgási nyomás konstans ). Én ilyen esetben le takarnám a kültérit,az segít kicsit (persze nem egészen , úgy 3/4 részét ).

A műszaki részét sajnos nem tudom nektek elmondani, mert én sem értek hozzá. Csupán annyi történt, hogy a napokban nézegettem split klímákat, és akkor figyeltem meg, hogy a hűtési képességük nem korlátlan hőfok-tartományban él, hanem van tól-ig érték mindnél. Van, hol -5 fok az alsó hűtési határ, van, ahol -15 fok. De mint minden klímás határnál, feltételezem, hogy az adatlap szerinti alsó határt elérve már messze nem olyan jó a hatásfoka, mint a tartomány közepén-tetején.

szerintem a bentről elvett hőt kint leadja, ha hidegebb van, könnyebben adja le.

Ha kint -10C van, bent meg 18, akkor úgy gondolom, nem hűtésre használod a klimát (vonatkoztassunk el a szerverteremről), hanem fűtésre.
Itt - hőszivattyú módban - tényleg van egy COP érték.

Amivel én találkoztam, hogy vmi kondenzviz távozik el a kültériből, a hideg miatt ez megfagy - és innentől lesznek a problémák, erre van olyan
workaround, hogy fűtött tálca/kifolyó.

 

De mint minden klímás határnál, feltételezem, hogy az adatlap szerinti alsó határt elérve már messze nem olyan jó a hatásfoka, mint a tartomány közepén-tetején.

Nem hatásfok probléma, hanem nyomástartomány probléma, egyszerűen a használt közeg (R32 vagy R4xx) nem tud olyan nyomáskörülményeket, ami ehhez kellene, miközben tud normál üzemet is. Van például a klímában nyugalmi állapotban 11 bar nyomású töltet és ehhez mondjuk 2 bar kellene. Ha meg csak 2 bar nyomásra töltik a rendszer, akkor normál üzemet nem fog tudni. Szóval nem olyan egyszerű, hogy miért nem tud hűteni, ha kinn hidegebb van, mint benn.

Ilyesmire jók pl. a Midea GAIA és ehhez hasonló klmák, amik friss levegőt tudnak kintről bevezetni. Megfelelő kinti hőmérséklet esetén még az energia felhasználás is kevesebb lehet ilyennel. Persze ezek baromi sokba kerülnek.

Mi pont most járunk ebben a cipőben és a klímások már rutinnal mondták, hogy csak Daikin kültéri tudja ezt a feature-t, hogy -10 alatt is megy! Tehát lehet, hogy csak kültérit kellene cserélni, azt már előttem is mondták, hogy nem lesz olcsó (kb. 1500 Euró csak a kültéri és vicces, hogy már csak Euróban kapjuk az árakat! ) a dolog!

csak Daikin kültéri tudja ezt a feature-t

Ennél részletesebb, konkrét típust is mondtak? Vagy csak azt h. daikin és ennyi?

A daikin az annyit jelent, mint amikor megkérdezik milyen autód van, és azt válaszolod Mercedes. Vito,  Sprinter, A-s vagy G-s merci is ugyanúgy illik erre a kérdésre, mégsem mindegy ténylegesen melyiket mondod.

Nekünk egyelőre csalódás a daikin. Kettő van felszerelve egy laboratóriumnak használt kisebb terembe (3 rack és kb 90 networking device - tűzfal meg switch - meg egy par szerver) és nyáron nagy melegben random leállnak a kültéri egységek, a wokraround meg zabbix hőmérsékletriasztás után áramtalanítás és újraindítás. Télen, amikor az épület légkondija nem működik és nem segít be, egyszerűen nem bírják rendesen hűteni ... főleg éjszaka mikor tényleg áll minden. Erre a kültéri egység hibára ha mond valaki valami okosat azt megköszönném. 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Na megvan a pontos típus. Az egyik DAIKIN RZAG35A2V1B a másik meg DAIKIN RZAG50A/FTXM50R. És mindkettő ugyanazt csinálja. Nagy meleg/igénybevétel esetén a külső egység valami protection mode-ba kapcsol, és csak áramtalanítás után indul újra, addig meg nem hűt, a deviceok meg izzanak a laborban ... 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Az ilyenekkel vigyaznek. Aki ilyet mer allitani, az mas aljassagokra is kepes.

Jo par gyarto van aki ezt megtudja ugrani. Foleg, hogy a nokhoz hasonloan a legtobb csak korites na nem a p korul, hanem a k korul azt ugyanis tenyleg csupan 4 gyarto keszit ertelmeset a vilagban.

Nem mondom, hogy a "konzumer" eszkozeiknel, de igencsak nem volt gond sem a mitsukkal, sem a samukkal es a daikinnal sem.

Azt meg lehet, hogy koltoi tulzassal eltel, es vagy nekik csak ez a tipusuk van ami ezt tudja es ezt szeretnek eladni...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Jah, mikor egy kereskedő eladni akar neked valamit, és valamilyen portékát nagyon istenít, másokat meg nagyon köpköd, mindig tedd fel magadban az alábbi kérdéseket: lehet hogy csak azt az egyet ismeri amit rád akar sózni? Vagy lehet hogy csak éppen abból van nála raktáron? Vagy lehet hogy azon van a legtöbb haszna?

Komoly hely lehet, ha ilyen kérdést nem sikerül házon belül meglépni... arról nem is beszélve, hogy nem megoldott egy akármilyen klíma távoli managementje - LoL

Ahogy már írtam, mi anno próbálkoztunk szabadlevegős hűtéssel kisebb szoba méretben, és 15 fok körültől lefelé működött. Egyben ki kell használni az alkalmat arra, hogy a szerverek áramfogyasztás fronton optimalizáltak legyenek. Adott esetben könnyen meglehet, hogy megéri őket lecserélni, egy megfelelően összeállított (tehát nem gyári) konfigra.

Nem szerencsés leállítgatni, és az optimálás többet tud jelenteni, akár már 3-4 szervernél. Ebben benne van az is, hogy esetleg a 4-ből 3-at lehet könnyen csinálni. Amikor ilyen kWh árak vannak (különösen a privát szervertermek és szobák esetén), akkor ahhoz oda kell tenni, hogy 100W folyamatos fogyasztás 72kWh lesz 30 nap alatt.

lehet olyan hocsereloket kapni, ami csak beszivja a kinti levegot, atadja a hideget a benti resznek, majd kifele tavozik. igy se a para se a por nem jut a szerverekbe.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem tudom, hogy mennyi hő termelődik a szervertermetekben, mekkora a bent lévő eszközök teljesítménye. A klímát ehhez kell méretezni - az se jó, ha túl gyenge és az se, ha túl erős a klíma. Utóbbi esetben nem csak többet fogyaszthat és drága, hanem akár meg is állhat, amin az újraindítás segít általában. Sajnos találkoztam már ilyennel.

Továbbá a legtöbb szervertermet túlhűtik. Kutatások kimutatták, hogy felesleges a 18-20 fokos zimankót csinálni odabent. A 24-25 fokos hőmérséklet se növeli érdemben a meghibásodások számát. Persze fontos, hogy ne alakuljon ki egyik szerverben / ponton se hődugó. Ne szoruljon be a meleg, legyen meg a megfelelő áramlás. Tudom, nem minden helyen könnyű ezt megoldani.

Neked alapvetően inverteres (nem on-off) klímára van szükséged, ami szerverterembe való (alacsony kültéri hőmérsékleten is működik). Ebből is praktikusan 2 db kellene.
Mindezeken felül elgondolkodnék a szabadtéri hűtés megvalósításán. Van itthon is jó pár (akár nagynevű) hely is, ahol sikerrel alkalmazzák. Ősztől tavaszig - megfelelő légszűréssel - simán hűtik szervereket.
Ennél még okosabb valamilyen hőcserélős megoldás, hogy a hulladékhőt épületfűtésre használva.

Ha kint hidegebb van, akkor elég egy kinti és egy benti hőcserélő között keringetni valami fagyóálló közeget. Még a klímagép enerkiaigényét is megspórolja az ember ilyenkor.

Szerkesztve: 2022. 09. 30., p – 09:24

Kérdés, mennyire fér bele az "okosított" megoldás. Ha nekem kéne relatív kevés pénzből megoldani a projektet:
-Olimex ESP32 panelből vagy hasonlóból készítenék egy vezérlőt, amin van kültéri-beltéri DS18B20 mérőfej, ezzel a vezérlés és riasztás is meg van oldva... eddig ez szerintem megáll 20k forintban
-Az olimex panelra infra emulátor, amivel távolról is lehet parancsolni a klímának.. infra led <500 forint, betanítani a klímát a panelnek < fél óra ... előny lehet, ha wifis modult is tud fogadni a klíma

-Fúrnék még egy lyukat, amibe másik irányból fújna venti.... vagyis megkérnék valakit, hogy fúrjon, mert csak az elektrós-programozós részéhez értek:))
-Innentől gusztus dolga, hogy kinek mi, de én az olimex panelbe betennék egy vezérlést, hogy ha a kint-bent mért hők passzolnak, akkor infrán küldjön offot a klímának és használjon csak ventis szellőztetést, más esetben pedig venti off és indítja a klímát. Opcionálisan a kódba lehet tenni hibadetektálást is, ha bármelyik hőmérő leszakad vagy gond van, akkor vészüzemben betolja a klímát, vagy riasztást küld, bármi ilyesmit

-Opcionálisan egy 3. ventilátort is betennék, és akkor az is választható lehetne, hogy a beszívott, majd felmelegített levegőt - ha az a beltér fűtésére alkalmas hőn van - akkor az épületbe tolnék be vele a szabad tér helyett

Ez az egész szerintem anyagban bőven megáll 5 számjegyű pénzben és utána energiatakarékosabb, automatikusan a kedvezőbbet választó a rendszer.

Saját kárán tanul az ember.

Vettünk egy mélyhűtő szekrényt, amit az erkélyen terveztünk elhelyezni. Vásárlás előtt mindent elolvastam a darabról az interneten. Az írták, hogy beltéri használatra való.
Csomagolás bontás után, elolvastam a használati utasítást. Azt írták, hogy min. 18C-kel a működéshez, különben meghibásodik.
Utána jártam. A benne lévő gáz 10C-n folyékony lesz. A KOMPRESSZORBAN IS!

Eladtam. És a következőt úgy vásároltam, hogy megkerestem az interneten a gáz paramétereit. -28C a forráspontja.
Megtudtam még, hogy a használt olaj minősége sem mindegy.

Ilyen paraméterek miatt is megállhat a téma indító klímája. És szerencséje van, mert van benne védelem.

Buta Zöldség, hogy fűtenem kell azért, hogy működjön a mélyhűtőm. :(

Problémád akkor van ha nem tudod a gőzt kondenzálni, nincs amit el párologtass ami által el vond a hőt . Ha a kompresszor folyadékot kap ,az egy rosszul felépített/beállított hűtőkör. A hűtőközegek nagyrésze, normál körülmények között folyadék/telített gőz (kivéve R23,R508, R469...) halmazállapotú .