Létezik modern macskaszem?

A régi szép időkben létezett egy "macskaszem" nevű alkatrész a rádiókban, amivel a csatornahangolást segítették. Ahogy azonban átálltak tranzisztorra, ez az alkatrész is eltűnt.

Létezik a mai elektronikában a mutatós kijelzőn kívül valamilyen vizuális analóg-értékkijelző alkatrész? Valamilyen macskaszemhez hasonló, bár elég lenne, ha csak egy irányban mozogna a fénysáv.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 09. 28., sze – 09:51

Ha jol sejtem, ennek csak az AM-es idokben volt letjogosultsaga. FM-nel (a mukodesebol adodoan) eleg csak megkozelitoleg raallni a frekvenciara, a pontos hangolas automatikusan megtortenik, nem kell piciket korrigalni, mint mondjuk AM esetben. Ahhoz meg nem kell vizualis indikator, hogy halljuk, hogy raallt-e egy adora vagy sem.

:) ... Erősen AM. Szerintem az üvegcsövek korában még nem is volt FM.

Persze, hogy van AM rádió. Ha külföldön épp nincs mobilnet és magyar rádiót szeretnél hallgatni akkor egyetlen lehetőség az AM. Kár, hogy még a drága autós fejegységek is bénán kezelik az AM rádióadókat. Már ami az új Androidos egységeket illeti. A 20+ éves autós rádiók teljesen jól működnek. Csak azoknak nehéz jó helyet találni az autóban, így külön hobbiprojekt kellett, hogy a 2020-as években is lehessen normális AM rádióvétel egy új autóban. 

Létezik a mai elektronikában a mutatós kijelzőn kívül valamilyen vizuális analóg-értékkijelző alkatrész?

Bármilyen kijelző megteszi, nem?

Ezt nem pontosan értem. Kijelző alatt a mutatós kijelzőre gondolsz? Én valami fénycsíkost keresnék, de igazából fura, hogy analóg kijelzésre a mutatón kívül nem láttam még mást. Pedig a technika fejlődik, úgy el tudtam volna képzelni, hogy kitalálnak fura és izgis analógérték kijelzőket.

Van olyan, hogy plasma VU meter vagy neon bar VU meter, de nem tudom pontosan milyen hivatalos néven fut. Elég látványos, van egy kicsit félig-retro, félig-modern kinézete. Főleg régi stúdió-keverőpultokban szokott előfordulni, nem tudom mennyire lehet nehéz ma beszerezni ilyen alkatrészt.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A fénycsíkos megvalósítás neve: kivezérlésjelző. Rengeteg formában, modulban, kitben elérhető, mondjuk az integrálása egy meglévő konstrukcióba nem triviális.

Gyári "fénycsíkos" térerőjelzős rádióra példa pl. a Videoton RA6363.

Szerkesztve: 2022. 09. 28., sze – 10:33

FM PLL szintézeres rádióba 0,05 MHz pontosan beállítod a rádió csatornát - szerintem ezért nincs lét jogosultsága, de jelszint (signal) mérés/kijelzés az más dolog.

For Whites Only meeting room!

Mondanam, hogy a radiot hallgatni kell, es nem nezni, de inkabb megsem mondom, mert en meg csak nem is hallgatom. :-)

Szerkesztve: 2022. 09. 28., sze – 14:07

Én Varázsszem-nek ismertem.
A macsakszem az a fényvisszaverő prizma a kerékpér és más járművek hátulján.

 

Amúgy legutóbb ilyet használtak erre a célre: http://www.garazs.de/cb_deprez-muszer_javitasa.html

De lehet, hogy te ilyesmit keresel: https://electroagenda.com/en/magic-eye-emulation-with-arduino/

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Hú, lehet, igazad van, és varázsszem... Elég rég volt már, és elég pici voltam.

Valamint úgy tűnik, azt sem fogalmaztam meg egyértelműen, hogy nem valamiféle emulációt keresek, hanem analóg kijelzőt, mint amilyen a mágneses tér alapján elmozduló mutató. Ilyen még egy fényforrás fényereje is, de az nagyon nem látványos, és nehezen leolvasható.

Titkon valamilyen feszültség függvényében méreteiben analóg változó fényforrást reméltem. De ezek szerint lehet emulálni sok-sok leddel, pixeles kijelzőkkel, vagy lehet használni az analóg mutatót, és ennyi.

Létezik is, meg nem is. Retró rádiójavítós YT csatornákon látni, de ők vagy használtan, vagy évtizedekkel ezelőtt gyártott, de új készletről veszik, és nem olcsó mulatság. Így én mindenképp lebeszélnélek róla, ha van is még olyan régi rádiód, ami használná, hallgasd anélkül. Csak akkor vegyél bele ilyet, ha annyira fontos valami érzelmi-nosztalgiás okból, vagy felújítasz egyet, amit nagyon vaskos pénzért el tudsz adni, és visszajön az ára, az anyagnak, munkának is. Egyébként ha rádiózni akarsz vizuális visszajelzés mellett, akkor meg ne ilyen csöves rádióval szenvedjél, hanem vegyél egy modern SDR-DSP rádiót (magyar vétellel nem tudom hogy áll, megéri-e), az ára annak is borsos, de legalább modern technikába teszed a pénzt, nem kiégő elektroncsövekbe.

Régen egyébként ezt a magic-eye (magyarul nem tudom a nevét) csöveket nem csak rádiók használták anno, hanem egyes elektronikus mérőműszerek is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az AM radioadas savjaban (~0.5 .. 1.6 MHz) meg nem igazan jok a homodin SDR vevok, tul kicsi a frekvencia... olyasmit lehetne nezni ami direct sampling, de az meg vagy nem annyira elterjedt, vagy nincs igazan jo support hozza. Anno probaltam 1x-2x igy poenbol, de nem igazan akart osszejonni. Persze ettol meg lehet hogy lehet, de nem erte meg az effortot :) Vagy kell egy upconverter, es akkor ugy. 

Ez most pusztán szakmai érdeklődés, új projekt, vagy retró restaurálás?

A régi elektroncsöves rádiók alaptartozéka volt a varázsszem. Az elsők kerek alakúak voltak, két világos körcikk nyílt-csukódott. Érdekesség, hogy tulajdonképpen "rendes" elektroncső, elvileg tud is erősíteni, csak fluoreszkál az anódja.

A tranzisztoros érában már nem használták, mert nagy tápfeszültséget igényelt. Jöttek a középállású mutatós műszerek, vagy a LED-ek, LED-sorok.

Még emlékszem az Orion "nagyszuperre" (AR-702F) amiben a művészien kidolgozott Orion emblémába volt szerelve a varázsszem, legyező alakú kijelzéssel. A rádió igazi szép politúrozott bútordarab volt, tudott minden műsorszóró sávot, még FM-et is, és volt benne kondenzátor-hangszóró.

A Videoton csöves elejű, tranzisztoros végű első sztereó rádiójában szintén volt varázsszem, itt a sáv vízszintesen nyílt szét vagy ment össze. Ebben a rádióban már nem volt beépített hangszóró, külön járt hozzá két Minimax doboz.

Nekem is ez a 3 stílusú varázsszem volt meg:

- a cső tetején nézhető, kör alakú, körcikk kijelzős (ez hívták "macskaszemnek" is)

- az oldalra néző legyező alakú kijelzős (a kiszerelt cső oldalról nézve "macskafül")

- szintén oldalról nézhető, két oldalról összeérő lineáris sávkijelzős

Aztán lehet, hogy volt még 1-2 kevésbé gyakori típus is.

Amúgy gyerekkoromban azon agyaltam, hogy a legyező alakú kijelzős teljesen olyan mint egy pici képernyő, és milyen király lenne ha tényleg lehetne képeket megjeleníteni benne. :) Aztán nem olyan rég tudtam meg, hogy ténylegesen csináltak is ilyen elrendezésű képcsövet.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!