Nem hivatalos, Android 13-alapú custom ROM a 10+ éves Samsung Galaxy SIII-hoz és Note II-höz

Címkék

Alig jött ki az Android 13, máris elérhető az Android 13-ra épülő LineageOS 20 nem hivatalos build-je a 10+ éves Samsung Galaxy SIII-höz (kiadási dátuma: 2012. május 29.) és Samsung Galaxy Note II-höz (kiadási dátuma: 2012. szeptember 26.). Egyelőre alpha kiadás.

XDA Recognized developer html6405, who released an Android 12 custom ROM for the Galaxy S III earlier this year, is back with an unofficial build of LineageOS 20 based on Android 13 for the 2012 flagship. In addition, the developer has released a similar build for the iconic Galaxy Note II.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 09. 26., h – 16:29

The Android way: tákolás, tákolás, tákolás...

Pl egy 11pro már 3 éves, semmi nem érződik rajta

Érdekes, ehhez képest minden "valamirevaló" iPhone review ódákat zeng arról, hogy az N+1. iPhone mennyivel jobb képet készít az előzőnél. Most meg azzal jössz, hogy ez nem igaz, mert még a sok-sok évvel azelőtti is jó. El kéne akkor dönteni.

trey @ gépház

Más érdeklődése és nézete van az újságirónak meg a felhasználónak (piaci trend, benchmark, latest-greatest vs fut-e a fácsé, fluid-e a felület).

A felhasználót mindaddig ki lehet elégiteni, amig észre nem vesz valami lassúságot. iPhone -on ez elég sokáig eltart. Természetesen csak a fanboyok szerint örökké, de hosszú évekig.

Az iphone-os portálnak dolgozó újságiró nyilván körbe fogja nyálazni az aktuális SoC-ot, pedig a gyakorlati életben lehet hogy hármasával, ötösével is léphetsz. Nekem 11-es iphone-ból származik a SE -mben a hardver, és marhára nem tudnék semmilyen érvet hozzátenni ahhoz, hogy ez ne lenne elég nekem. De idővel eljöhet.

es ugye mar a par eves iphone-okra ugyanez vonatkozik: fut ugyan rajta a legujabb ios, de nyogvenyelosen, mintha takolas, takolas, takolas lenne.

Ez nem igaz. Mikor láttál ilyet élőben a saját szemeddel? Még az ősidőkben (3gs, 4, 4s..) voltak ilyen húzásai az apple -nek, de megmogyorózták érte.

Én szeretem hogy lehet az androidokat tákolni, moddolni stb, frankó utóélete lehet így egy régebbi telónak pl másodlagos otthoni eszközként.
De azért ne keverjük ezt a gyári supportal. Egy 10 éves random xda pistikeROM-os telefont nem használnék éles napi használatban. 

Igen én kevertem oda. A tákolásból indult a szál. Arra utaltam, hogy hiába van random tákolt ROM, ha az éles használat a cél, akkor nem biztos hogy egyenértékű a gyári támogatással. Szerintem a 6-7 év gyártói Support többet ér, mint amikor 3 éves kortól már csak tákolás van, még akkor is ha tákolás tovább van/lehet.

Ha csak a tényt nézzük, hogy van tákolt rom, akkor ja, van, iOS helyett meg nincs. Ezzel nem lehet vitatkozni. 

Ez nem válasz. Terelés. Tényleg a HUP-on akarod elmesélni, hogy valakinek a hobbija nem lehet ilyesmikkel foglalkozás?

Értem én, hogy a környezetedben senki sem ért ilyesmihez és ezért az amerikai agyi színvonalra lebutított telefon a menő, de miért gondolod azt, hogy azoknak, akik hobbiból gépeket raknak össze, már 20 évvel ezelőtt is szívesen fordítottak saját kernelt, vagy egyszerűen csak 20+ üzemeltetnek IT témájú weboldalt, nem lehet hobbija ilyesmi?

trey @ gépház

"Ez nem válasz. Terelés. [...] Értem én, hogy a környezetedben senki sem ért ilyesmihez "

Ne kezdjük már megint. Komolyan.
Én aláírom a hobbi témát, de nem erről volt szó. Nekem is volt hobbim a romolás (meg kényszerpálya is, mikor nem volt gyári frissítés :)) Nekem nem kell bemutatni ezt a világot, oem unlockostul, fastbootostul, adb-stül, cwm vagy twrp recovery-stül. Sőt, még most is szívesen vacakolok néha ilyennel, ha van időm. Nemrég nekiestem a Nexus7-esnek, mert arra is van valami friss játszós ROM. Ott ment el a kedvem, hogy át kellett volna particionálni, annyit meg mégsem akartam vacakolni vele. Majd valamikor rávisz a kíváncsiság. Ez tök rendben van. iPhone-on ezt nem lehet megtenni.

De az, hogy egy random valaki egy sok éve teljesen elhanyagolt eszközre most hirtelen hegesztett egy valamilyen minőségű (ezek általában örök alpha állapotúak, meg általában a régi gyári fos kernelre épülnek, mert a bináris driver blob-ok csak azzal mennek :D) ROM-ot, nekem nem versenyez a 7 év gyári támogatással. Az egyik játék, hobbi (ahogy írod) egy szűk rétegnek, a másik meg alkalmas _bárkinek_ hétköznapi használatra. 

Btw a minap jött Galaxy S6-ra (ez is van itthon), valami random tizenpár MB-os frissítés, teljesen meglepődtem. Erre is mondhatnánk, hogy wow, naugye, de igazából "szarra a porcukor" szint. Ezt nem nevezem támogatásnak, miután évekig nem jött semmi, illetve nem is értem mi a f*sznak tolták ki rá (a leírásból sem derült ki semmi, hogy mit fixál), miközben még a security patch level is megmaradt 2018-as(!) szinten.     

Még mindig ott tartunk, hogy rajtad kívül senki sem hasonlította ezt a hivatalos Apple supporthoz, te csüngsz rajta, meg néhány elvtársad. A kérdés azt volt, amit eltereltél, hogy melyik 10+ éves Apple eszközre lehet aftermarket OS-t tenni, HA VALAKI ÚGY ÓHAJTJA.

trey @ gépház

Igen, sajnos ez ma már egyre inkább igaz. A safetynet ellenőrzi a bootloader unlock statust (nem rootot), ezt a statust pedig most már egyre inkább hardverből jelzik a telefonok.

Magyarul fejre állva se lesz banki appod semmiféle custom romon.

Áá, nehogy azt hidd, hogy az Apple nem tákol, csak az nem enged senkit belelátni a zárt kódjába, meg nekik elég pár saját készüléket támogatni. Félre ne érts, nem akarom védeni az androidos ökoszisztémát, mert egy nagy rakás fekália, de ha csak ezek közül lehet választani, akkor mégis inkább Android.

Becsülendő, hogy ilyen régi készülékekre is jönnek ki új verziók, azt viszont nem tudom, hogy konkrétan ez a két Galaxy mennyit profitál ebből. Akár mennyire is jó telók voltak ezek a maguk idejében, azért így 10 év után már soványkának számít bennük a proci, plusz még csak 2 giga RAM-mal voltak társítva, és az új Androidok elég bloatak. Gondolom valamennyit lefaragtak belőle az XDA-sok, kérdés ez mire elég, hogyan fut a rendszer, mennyire használható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van itt az asztalomon egy iPhone 5. Szintén 2012-es, csak négy hónappal fiatalabb, mint a Samsung S3.
2019 óta semmilyen módon nem lehet frissíteni.
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4238&idPhone2=4910

 

Érezhetően több az olyan poszt a hup-on, ami csak azért kerül fel, hogy vitát indítson. Ez a poszt is tökéletes táptalaja, hogy elindujon egy android vs iphone vita. Ha az a cél, hogy forgalmat növeljen (visszatérő látogatók, pörgő komment szekció) növeljen trey, akkor ezzel eléri.

Hát, azok a kommentek, amelyek semmilyen értékes információt nem hordoznak (pl. itt ez a szál összes kommentje) filléres komment, lehet, hogy még túl is áraztam.

Valami a témához?

Nem hivatalos, Android 13-alapú custom ROM a 10+ éves Samsung Galaxy SIII-hoz és Note II-höz

Hogy legyen a 3 filléres kommentek mellett valami értelmes is?

trey @ gépház

Szerintem ez nincs igy, eszembe sem jutott volna az iphone ha nem irod, nekem ez csak egy baromi szép hir volt arról, hogy igen is lehet még használni ezeket az eszközöket. Nemrég raktam egy rokon 7 éves tabletjére valami xda fórumos viperOS-t hogy a 7-es androiddal még azért menjenek azok a szoftverek amiket használnak és köszönték szépen elgpseztek vele külföldre meg vissza.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

ez volt az utolsó androidom. de rég volt! soha nem kívánom vissza azt a sok szívást, ami volt vele

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Ezt már egyszer kifejtettem. Nálam az Android 8-cal készen lett a telefon felhasználói szoftveres része. Azért emeltem ki a felhasználói szoftveres részét, mert mondjuk egy kommunikációs cjip generáció váltásnál a firmware-t nyilván kell utánahúzni, de nekem már telesen érdektelenek a GUI (vissza)fejlesztések. Akár be is fejezhetnék.

trey @ gépház

Nekem is az utolsó Droidos telefonom volt (annyiban hazudok, hogy volt egy ideig céges Xiaomi-m, de azt jóformán csak emailezésre és telefonálásra használtam pár hetente ha ügyeletes voltam). Lassúcska is volt, de elvoltam vele amíg használtam. Érezte a vesztét, mert ahogy meglett az akkori iPhone-om, 2 napra rá már be sem kapcsolt (csere akkumulátorral sem). Ha működne lehet ráhackelném ezt az Android verziót puszta kíváncsiságból.

Szerkesztve: 2022. 09. 26., h – 23:00

6s még egy évig gyári támogatást kap, trey nyert +2 évvel, DE! S4 mini melegszik, hamar merül a fent nevezett os-el. Van nfc de a banki appok nem mennek és bank kártyát se fogad a készülék.

Teszem fel a kérdést ez nem olyan mint amikor viccből feltettem a IBM X60s-re a windows 11-et? Csinált az mindent, de nem volt komfortos.

Nagyjából ez egy origós napi balfék stílusú furcsa cikk.

sudo mount -o ro /hup.hu

> S4 mini melegszik, hamar merül a fent nevezett os-el. Van nfc de a banki appok nem mennek

Ugye ezt a  hozzászólást is olvastad? Nem mini, hanem normál S4, és a tákolt FW-rel megy és banki appokkal sincs baja. Azaz Androidon az van, hogy frissítés - és pláne nem gyári FW kapcsán van amelyik hardverrel kevesebb gond van, és van amelyikkel több. (Aki nem teljesen szemellenzős, ezt almafon kapcsán is beismeri. Nyilván egyetlen gyártónak sokkal kevesebb hardvere van és azok közül könnyebb sokkal többet támogatni egy újrafordítással, mint az 5 millió androidos telefont gyártó 50  millió készülékét. Nyilván nem véletlen, hogy utángyártott FW sincs minden létező hardverre. )

Egyetértek, ha már custom rom akkor valami ismert projekt aláirt buildjeit kellene használni (lineage, crdoid, pixel experience, vagy valami..)

Az XDA-ra regisztrált whatever pistike azt ir bele konkrétan amit akar. És sosem találod meg, ha gond van.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy nincs szerződésben rögzítve a felelősség vállalás az os gyártó és a bank között.

A cib bankkártya: az apple pay alkalmazhatóság után csak másfél év múlva volt lehetőség google pay rendszerben rögzíteni, gondolom addig ment a huza vona a szerződéssel, felelősségvállalással etc...

sudo mount -o ro /hup.hu

A bankok digitális szolgáltatásaihoz (netbanki app) tartozó szerződésnek vannak technikai előirásai, amiket az usernek kell vállalnia (pl. hogy nem módositja a telefon szoftverét, elfogadja a tampering detection használatát, stb). Az user felelőssége, hogy ezt betartsa.

Ha betartja, de mégis történik valamilyen törés, akkor ő megtette ami az ő felelőssége volt. Ha nem tette meg, akkor a bank felteszi a kezét.

Kb. igy kell elképzelni. Nem fikció.

Ha egy telefonos security törés történik és az user betartotta a kötelezettségeit, akkor a bank kártériteni fogja, hiszen az user nem tehet róla hogy a szaros telefonját megtörték.

Éppen ezért vannak ezek a szerződésben.

 

A többi üzleti titok, gondolom (pl hogy a bank honnan szerez erre fedezetet, vagy simán benyeli, vagy bármi). Nem hiszem hogy az OTP bank mondjuk elmegy Kináig a Magyarországon semmiféle képviselettel nem rendelkező mindenféle gyártókhoz.

Tehát nem olvastad el. Nem én írtam, én csak linkeltem neked.

Mindenesetre az egyik hozzászólásodban az a (szerinted létező) probléma, hogy nem megy a banki app a tákolt FW-en, aztán amikor valaki leírja, hogy de megy, akkor meg nem azt mondod, hogy bocs tévedtem, hanem elkezdesz terelni, hogy láttam-e a forráskódot.

Használsz számítógépet? Minden rajta futó szoftver forráskódját átnézted? A böngészőét is amit használsz? A drótos vagy dróttalan interfész driverét is?

az a (szerinted létező) probléma, hogy nem megy a banki app a tákolt FW-en, aztán amikor valaki leírja, hogy de megy,

Több dimenzió függvénye, hogy megy-e. A legfrissebb telefonokban hardveres bootloader unlock status jelzés van, amit képtelenség override-olni. Ott sosem lesz már banki appod akár official lineageos-en sem, root nélkül sem, magisk modulokkal sem. Hacsak nem törik fel mégiscsak valahogy az XDA-s fighterek.

Régebbi telefonokon gyerekjáték kijátszani a safetynetet hardveres támogatás hiányában.

Bonyolult területen halásztok, felesleges igy leegyszerüsitve egymást gyepálni.

Teljesen egyetértek, van ahol megy, meg olyan, ahol nem. De amíg arról van szó, hogy 2022-ben van-e lehetőség 6-8-10 éves androidos telefonokat modern szoftverrel használni úgy, hogy nincs gyártói támogatás, addig kevéssé érdekel, hogy "a legfrissebb telefonokban" mi a helyzet - mert nem arról a kategóriáról beszélünk. Majd 2025-ben lesz ez kb. releváns :-) Addigra meg lehet, hogy az Apple / Google is változtat a frissítéssel kapcsolatos szokásain.

(Én amúgy bízok ezekben a - nem feltétlenül XDA-s - harcosokban, elég sokféle számítógéphez köthető védelem feltörése jött már szembe. Gyanítom, hogy ami sok ember életét nehezíti, arra jobban gyúrnak - ez pedig pont ilyen.)

Engem hiába kérdezel, mert én - minimális összegtől eltekintve (lásd: használok Revolutot) - semmilyen telefonra nem bízom a pénzemet, ha gyári, ha főzött az a ROM ami fut rajta. Aki írta, az meg láthatóan rábízta. Te pedig - fentiek alapján - úgy gondolod, hogy egy gyári ROM-ra rábízod.

Azért ha már elméletieskedünk, akkor kérlek elméletben vlaszolj arra, hogy (ha vettél volna), rábíztad volna-e egy Wileyfox (*) Swift-re a pénzed. Vagy másik olyan telefonra, amin gyárilag Android futott, méghozzá gyárilag LineageOS. Csak mert egyelőre számomra nem világos, hogy mitől félsz, és milyen cégtől vársz el helytállást, ha a telefonodon futó banki appon keresztül lenyúlják a pénzedet. (Csak mert az a gyanúm - persze valódi infóm ugyanúgy nincs róla, mint itt kb. a 99,9%-nak - hogy hiú ábránd bármiféle valódi kompenzációra számítani pl. az Apple-től. Sőt szinte biztos, hogy a banktól is (**) )

(*) A Wileyfox egy EU-s (angol) cég volt amúgy.

(**) (totál mellékszál, csak érdekesség) kb. 8-10 éves eset, hogy egy világvégi fiókban, aláíráshamisítással felvett néhány 10 milliós kifizetést nem térített meg egyik Mo-i bank. Majd a lakásszövetkezet amellyel ez megesett, még a polgári peres eljárást is bukta, bár hogy egy Budapest belvárosában levő LSZ (amely jellemzően pár száz ezret utal) - miért venne fel Mucsajröcsögén KP-t, arra senki nem tudja a választ. (Ellenben állítólag azóta sem lehet a szerződésben olyan kikötést tenni, hogy ők márpedig csak az ABCDE fiókban vesznek fel KP-t.)

semmilyen telefonra nem bízom a pénzemet,

Miben biztonságosabb egy PC? Még ha a legopensource-abb cuccokat is próbálod használni, akkor is lesz egy rakás blob a környéken (cpu microcode, driver blob, chipre rakott firmware, nem beszélve a routeredről, nem beszélve az ISP cuccairól, nem beszélve a...). Nekem ez önszopatásnak tűnik. Azt látom hogy a revolutot irod, én is használom, és én is csak kisebb pénzt tartok rajta, de ettől még ott figyel az otp -s app is, amivel rendszeresen intézem a komolyabb pénzügyeket is.

Akkor most kiderült, minden rendben. Én napi dolgaimat telefonnal fizetem, nem fogok bankkártya után kotorászni, Te meg hasi tasi nem kér kódot tolod.

Nem tenném be az általad említett megszűnt gyártó készülékébe a kártyám, amin csak a napi működésem fenttartásához van keret.

Ami részemről számításba jöhet(ne): Apple, Samsung Google, kínai gyártók semmikép. Kínai gyártó sztori van, nem publikálhatom. 

Az android gyártók az életciklus, bloat, unalmas, fos, etc tapasztalatom miatt kiesnek.

Az meg a leg vadabb lenne, hogy Bloat Thomas főzött romjára akár egy emailt is rá mernék bízni. 

sudo mount -o ro /hup.hu

Kérdés #1: Mert egy random, warezolt, fasztuggya' milyen forrásból feltett Windows 11-en futó böngésző mennyivel jobb a bank szerint? Be lehet vele jelentkezni? Be. Ellenőrzi a bank, hogy milyen Windows? Lófaszt. Tele lehet malware-rel és keyloggerrel? Tele. Mi a különbség? Semmi.

Kérdés #2: Ha egy desktop gépen jogtiszta Windows van, de malware kerül rá és azzal ellopják az ügyfél pénzét, akkor a Microsoft majd fizetni fog vagy jótáll bárhogy?

trey @ gépház

Pedig annyira nem rugaszkodtunk el. Eleve nem az oprendszerre bízod a pénzed. Viszont mennyivel biztonságosabb a warezolt és ki tudja, mit tartalmazó operációs rendszer? Ott miért nem merül fel ennyire ez a biztonságtudat?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Egyetértünk, random névtelen Pistike esetén. Azonban ti itt rá próbáljátok húzni általánosan a címben szereplő ROM szerzőjére is, annak ellenére, hogy a cikkben szerepel "XDA Recognized developer html6405", akinek van egy GitHUB oldala -> https://github.com/html6405, amiről kiderül, hogy az illető weboldala a https://www.mhs-solutions.com/, amből megtudható, hogy

Impressum

Mobile Hard & Software Solutions (Offene Gesellschaft)
Gewerbepark 1
A-4880 St. Georgen im Attergau

Telefon: +43 664 9402941
Web: www.mhs-solutions.com
Mail: office@mhs-solutions.at

Geschäftsführer: Peter Schelchshorn

Firmebuchnummer: FN 480631 k

UID Nummer ATU72725946

Informationspflicht laut §5 Abs. 1 E-Commerce-Gesetz ECG

Bildquelle: Shutterstock

Innentől kezdve az általa szállított ROM a 10+ éves Galaxy III-ra nem nagyobb kockázat, mint amikor random rosszindulatú fingós appot telepítesz az Apple App Store-ból random szerzőtől.

trey @ gépház

Írd meg a bankoknak, hogy egy ~10.000 euró törzstőkéig felelőségre vonható vállalkozónak a termékére is nyugodtan engedélyezég az alkalmazásuk telepítését. Írd meg azt is, hogy egyszemélyben fejleszt, tesztel és auditál, nincs ezzel semmi probléma, mert egy zseni megcsinálja.

desktop: saját bankom java, elfut jegesteával és corrupt oraclevel is, ennek a biztonságáról NagyZ többet tudna írni, böngészős bankolásnál van egy gyártó és verziószám  elvárás, hogy be tudj lépni. Gondolom az elterjedt böngészőknek van saját rutinja arra, h felkurták és mi a teendő - de ezt csak gondolom.

Ha kéjlogger etc insatall megtörtént akkor a patom tudja mi van, de szopi :D

sudo mount -o ro /hup.hu

Azért az xda-recognized developer meg egy app store nem ugyanaz a fajsúly. Az apple keményen mogyorózza a developereket, nem lehet minden szart benyomni.

De ha még az is lenne, az egyik appokat szállit neked, az utóbbi meg egy komplett oprendszert. A risk/impact kicsit más a kettőnél.

Ühüm:

https://privacyis1st.medium.com/abuse-of-the-mac-appstore-investigation…

Óriási a biztonság.

Az a developer egy névvel, cégnévvel és adószámmal beazonosítható személy, a fentiekben meg egy kínai áll 7 cégnév mögött malware-t terjesztve. Van még hasonló a tarsolyodban?

trey @ gépház

Nyilvánvalóan a kutya sem irta, hogy sosincs gond, de ez téged nem szokott zavarni.

Van még hasonló a tarsolyodban?

Rendszeresen ömlik a malware a google playről, ha nagyon szeretnéd, akárhány cikket elhozok róla.

Mint ahogy az app store-ban is van baki.

A hozzászólásomat nem sikerült értően elolvasnod.

Értelmezése pedig az, hogy az informatikában mindig kell egy chain of trust, ahol megvan a helye a google-nek, az apple-nek, meg az úgynevezett xda recognized developernek. Még akkor is, ha ügyes és jó szándékú.

Tehát, kiderült a beszélgetés során, hogy

  • a cikkben szereplő ROM nem egy névtelen Pistikétől származik
  • hogy a címben szereplő ROM semmivel sem veszélyesebb így, mint bármely másik nyílt forráskódú szoftver vagy operációs rendszer (Linux disztró stb.) használata
  • hogy az Apple ökoszisztéma biztonságossága egy mítosz, az abba vetett vakhit "false sense of security"
  • hogy felesleges lovagolni azon, hogy a címben szereplő 10+ éves Android eszközre kihozott ROM-on nem megy a fasztuggya' melyik random banki program, mert attól még ezer minden hasznos dologra használható
  • hogy az Apple világában nem nagyon van példa arra, hogy 10+ éves eszközre naprakész, aftermarket OS-t hozzanak ki

Kihagytam valami lényegeset?

trey @ gépház

viszont ennek ellenére mégsem rakhatsz egyenlőségjelet az XDA fejlesztő és az apple közé

Nem is szeretnék. A magam részéről:

elismert XDA fejlesztő > Apple

Pontosan emiatt hagytam ott az Apple világát. Nem azért, mert szar lett volna a hardver, nem azért, mert az iOS technikailag rosszabb lett volna, mint az Android. Hanem a bezártsági érzés miatt.

trey @ gépház

Pistike által főzött rom lehet rosszindulatú, 

Mert bármelyik "gyári" rom persze NEM. 

Bármi lehet rosszindulatú. 

És igen, nincs, és ha valami csoda folytán lenne (mondjuk nyernék egyet) egy új telefonom, arra se tennék se apple, se google payt. Mert nem bízom a pénzemet csak a telefonomra, legyen az akár Apple, akár Google.

Nekem tökmindegy hogy hivnak egy céget, azt választom amelyik az igényeimnek megfelel. Nem vagyok fanboy. Máshol kell kilincselned ezügyben. Találsz rá bőven itt jelentkezőt.

Például engem elsősorban konkrét pricacy feature-k érdekelnek, és leszarom, melyik nevű cég adja.

amivel en foglalkoztam eszkoz, ott van githubon a forras, es ugyanugy kell image buildet csinalni mint a tamogatott los device-knel. ugyhogy a "csunyadolog a binarisban" dolgot kikerultuk, a github forrasnel meg bizni kell a manyeyeballs-ban. ezvan. \o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2022. 09. 26., h – 22:52

Már a tavalyelőtti csúcsprocesszoros (Snapdragon) Samsungon is érezhetően szarabb lett az Android 12 (11 helyett), el sem tudom képzelni ez milyen lehet.

nem tervezett elavulas, csak senkinek nincs kedve reszelgetni a vadiuj OS-t egy osregi telefonra, ahol ugye a HW driver blob-ok a regi kernelhez vannak es nem mukodnek az ujjal. mikozben ez kb. semmi penzt nem hoz a konyhara, sot, ha tul jol sikerul a regi verzio, akkor meg direkt nem vesz uj telefont a mafla user.

Ezert olyan, amilyen.

Amugy meg nem kotelezo update-elgetni. Javallott, de mindenki tisztaban van vele, hogy korant sem lesz olyan minosegu, mint az eredeti, release-kori firmware-rel.

Szerintem a világ változik. Egy mai (csúcs)telefon sokkal tartósabb mint egy 10 évvel ezelőtti. Kedvesemnél egy huawei p20 lite is kibírt 4 évet. Elnyűtte a használat, ezért már nem cseréltünk benne akkut, de sebességével a mindennapi használatban nem volt gond. Anno iphone 4-em fele ennyit bírt. Az utolsó IOS-szel már én akartam falhoz vágni. Most meg XR-em úgy repeszt 2,5 év után is, hogy csak kapkodom a fejem. Meg se fordul a fejemben, hogy cserélni kellene. Apple simán kihozta majdnem ugyanazt a soc-ot i14-ként ami i13 volt. Ők is érzik, hogy a user-nek már csak farok mérésre kell erősebb gép.

Nem telefon, de egy ipad 4 még mindig használatban van itthon. Patchwork, Kartográfusok, Ticket to Ride, Netflix megy rajta jól. Nem mondom, hogy ezeken túl ne döcögne, de nem vágnám falhoz ha ilyen lenne a telefonom. YouTube, HBO Max tavaly óta már nem megy. Szerintem valami DRM baromság.

alapvetoen meg ma is a legtobb androidos app 4.4-es vagy 5-os min. verziot kovetel meg. Az a hires-neves kitkat, 2014-bol. De pl. akinek 7-es androidja van, 6 eves, teljesen jol tudja futtatni az app-ek 99.9%-at.

Nem kell feltetlen a legujabb OS. security szempontbol mondjuk nem a legszerencsesebb, banki dolgokat csak ovatosan futtatnek ezen, de amugy funkcionalisan a 6 eves android teljesen jol mukodik ma is.

Samsungon is érezhetően szarabb lett az Android 12 (11 helyett),

Ez a samsung szerintem a sara.

A Mai napig nem fogják fel, "szakmabeliek" sem, hogy az android az az amit a google kiad és a pixel-eken futnak. Minden más csak "tákolás". 

Androidot talán 2.0-as verzió óta használok, azóta igyekeztem csak olyan telefonokat venni, ahol minél android közelibb fw fut.

Amióta pixelem van megéltem a 11-12-13 váltást. A design nem számítva lófaszt se vettem észre, se sebességben se semmiben. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Pontosan. Annó Galaxy S2-re tettem először Cyanogenmod-ot, majd LineageOS-t. Több Android verziót ugrott a dolog (azt hiszem, 4.1 volt az utolsó hivatalos Samsung, a LOS, amikor fölraktam, talán 7.1), és gyorsabb lett tőle a telefon. Pixelen (nem a drágán, hanem az a-n) én sem vettem észre semmi változást.

Ez egy aranyos plusz lehetőség, a maga korlátaival együtt. De jobb, mintha nem lenne.

Én is custom ROM-okat használtam 10+ évig.