Már működik Asahi Lina első Rust-ban írt Linux kerneldrivere

Címkék

Az Asahi Linux projekt körül tevékenykedő Asahi Lina nemrég a Linux kernelfejlesztői közösség véleményét kérte abban, hogy Rust-ban írna GPU driver-t az Apple M1/M2 chipjeihez és hogy az rendben lenne-e. Most pedig arról tweetelt, hogy már működik az első Rust-ban írt Linux kerneldrivere ☝‍️

Hozzászólások

csak minek, ugye. elrontani egy tokeletes gepet egy linuxszal??? :(

Nálam konkrétan ez a hír volt a trigger. Végignéztem (egy kapcsolódó yt videót), rendeltem egy M1 Air-t, ezt a kommentet már róla írom.

Ez az egyetlen egy félelmem volt hogy ha kifut a szoftveres támogatásból akkor lesz rá alternatív OS, a videó nagyon meggyőző és ez csak javulni fog idővel.

Amúgy parádé ez a gép. Ma egész nap tréninget tartottam, kivetítő ment (dongle yaaaay), az egész napos tréningről képernyőfelvétel készült, stereamelve volt neten keresztül HO kollégáknak, közben folyamatosan jegyzeteltem, illetve szünetben picit pörgött a YouTube is. Reggel húztam le a töltőről, most van 57%-on. És nem vigyáztam a fényerővel, nem figyeltem oda hogy bezárjak dolgokat, háttérben szépen synceltek a leveleim, ment a céges chat, RDP másik gépre.

pár nap-hét alatt eloszlik a rózsaszín köd (eufória), és már reálisan látja az ember a helyzetet.

(Akksiidő valószínűleg tényleg olyan ahogy írod, abba nem lehet belekötni. Kivéve ha úgy akarod használni, ahogyan nem szereti. Akkor sokkal rosszabb. Állítólag.)

Meglátjuk, alapvetően nem vagyok egy elvakult fanatikus, ritkán cserélgetem az eszközeimet. Ezzel is úgy voltam hogy elsőre egy budget Ryzen 3-as laptopot vettem ami egy hónap használat után egyszer csak úgy gondolta hogy na akkor a tapipadom többet nem működik, visszaküldtem szervizbe ahonnan azt a választ kaptam hogy javíthatatlan, vagy visszakapom a pénzt vagy levonják a következő vásárlásomból.

Alapvetően elsőre amúgy is ez a gép volt nézegetve, így úgy vettem hogy akkor kaptam még egy lehetőséget, mivel az érétkét jól tartja jóformán bukó nélkül el tudom adni ha nem jönne be. De bejön :) Alapvetően elég sok almás cuccom van, telefon régóta, iPad régóta, AirPods 2-t nemrég szereztem kollégámtól használtam egy deákigazolványért cserébe.

Amúgy ez a nem szereti használat nincs a terveim között. Melóra kell, netezni, szórakozni, alapvetően a legnagyobb terhelés amit kap az néha talán egy kis civ6, de azt is behúztam most konzolra, szóval ez is kiesett, max ha valahol út közben/nyaraláskor tör rám a játszhatnék. Videókat már nem vagdosok, a telefonom konkrétan megcsinálja helyettem, azokba szoktam néha picit belekorrigálni de az meg néhány perc, nem hiszem hogy komolyabban fájna neki.

El is kezdtem eladni a több gépemet, a kis melós miniPC-t kollégám vette meg, az asztalit most hétvégén fogom felpakolni hwapróra (vagy ha valakit érdekel egy 4690k gtx 1060 6 gigás 16 giga Ramos meg egy marék SSD+HDD-s gép akkor keressen meg).

 

Rózsaszín köd ide vagy oda, ez bizony most egy nagyon komoly pofon volt a piacnak, még ha olcsónak nem is mondanám, de ár/érték arányban ez most egy kurva jó kis gép. Főleg így hogy ha lejár az SW támogatás akkor lehet rá Linuxot rakni :)

Sokan ezt mondták a Linuxról is, és nézd meg hol tart, mennyi gépen, szuperszámítógépen, szerveren, beágyazott eszközön, telefonon, stb. jelen van. Tipikus hobbiprojektként indult, úgy értve, hogy nem csak annak tűnt, hanem kifejezetten Torvalds is úgy fogalmazott az erről szóló első e-mailjéban, hogy csak hobbi, meg csak 386-ost és AT merevlemezeket támogat, sose lesz komoly. Aztán mégse így lett.

Ugyanígy lehet nagyobb igény van Mac hardveren is Linux futtatására, mint gondolnád, ezért nem kéne leekézni. Szerintem nagyon badass a fószer, hogy ilyen rövid idő alatt máris összehozott valami működőt. Jó, kicsit fura arc a mangás-animés hülyeségeivel, de azt kell mondjam, hogy tud. Majd meglátjuk mi lesz belőle. Amit nem értek, hogy miért egymaga erőlködik vele, hova lett az Asahi projekt többi tagja, meg pár hónapja volt egy hír, hogy állítólag az Apple is nyújt segítséget az Asahi fejlesztőknek, de nem látom, hogy ebből lenne is valami.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerinted van ez így, tegyük hozzá. Majd érdemben is válaszolok, ha érdemi-szakmai felvetésed lesz, és nem személyeskedés. Mert az értem, hogy nem értesz egyet, de csak ilyen személyeskedési alapon, és nem valós érvek alapján. A hosszúsághoz meg annyit, hogy most írtam 6 sort, ha összeteszed a két bekezdést.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem csak szerinte. Rengeteg témában totál fogalmatlan vagy. Én már belefáradtam, hogy bármelyik kommentedhez szakmai javítást válaszoljak, ugyanis a legtöbb kommentet meg sem érted, annyira kevés a tapasztalatod és ismereted. Tanulj még 5-10 évet a témákban, amikhez szólsz.

Nem baj az, én tőlem szövetkezhettek, de ha úgyse javítasz szerinted szakmailag, akkor nem tudom minek szólsz hozzá. Szerintem a személyeskedésbe fáradtatok bele, azért is szóltam előre, hogy az felesleges. Ha írnátok a téma érdeméhez, senkit nem zavarna, beleértve engem se, legalább többen okulnának belőle, ha tényleg érdemi korrekció.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az attol fugg.
amikor az x86 eleri 3nm -mi lesz energia hatekonyabb.
Intel 10nm i5 mar szorongatja az m1 ultra-t. https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html

Van olyan pletyka is hogy Apple is risc-v -re valt, bar ez nem m3 -ra varhato.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

> amikor az x86 eleri 3nm

Amikor a Digital kijött a 64-bites Alpha-val, a többi gyártó is pont ugyanezzel a marhasággal próbált érvelni, hogy majd ha ők gyártani fognak 64-bites procikat, akkor majd mennyire nem lesznek lemaradva. És ők is elfelejtették, hogy de közben a Digital is ugyanúgy fejlődik tovább.

(RIP DEC Alpha)

While the M1 SoC has 66.67GB/s memory bandwidth, the M1 Pro has 200GB/s bandwidth and the M1 Max has a 400GB/s bandwidth.
Ha ennek utana nezzel, kiderul miert nehez memoriat upgradelni m1/m2 mac -ben, ill. kiderul hogy core-hoz meg el sem
ertunk igazan de a konkurensek hatranybol indulnak a cserelheto DDR4 memoria miatt.

Szerinted hany nm^2 nagyobb x86 core mert nem risc ? A tenyleges core hany % -a a chipnek ?

Nezted mar milyen bonyulet az az arm ami x86-al versenyzik ?

risc-v megeveri-e az armot nem az utasitas keszleten fog mulni, hanem hogy mit tesznek moge.
ARM sem ul a baberokon: https://developer.arm.com/documentation/102340/0001/Introducing-SVE2

ahol a cisc/risc szamit talan:
https://www.7-cpu.com/cpu/Apple_M1.html
Branch misprediction penalty = 13 cycles
https://www.7-cpu.com/cpu/Zen3.html
Branch misprediction penalty = 15-16 cycles (mOp cache hit)
Branch misprediction penalty = ~19 cycles (if mOp cache miss).

A buntetes merteke sem jelent automatikus vesztest, feladattol fuggen vegeredemeny lehet meresi hiba is ..
Lehet olyan kodot ossze rakni ahol majdnem mindig miss van, de altalban eleve elkeruljuk.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Fiamnak M1 laptopja van, műszaki és tudományos számításokra használja.
A teljesítménye nem rossz, értsd csak ~30%-kal marad el egy normálisabb Ryzen mögött. 
Nem egy Ferrari, de kicsi és könnyű.

Negatívumok:
* A háttértár, memória mérete tragikusan kicsi, minden bővíthetetlen, csak horror áron lehet nagyobb kapacitású gépet venni (8 GB memória 2022-ben komoly célra?? ez valami vicc?).

* A Mac-es csomagok jelentős része kínlódásosan van csak meg M1-re, vagy natívan, vagy nem, sok vele a szívás, mire összelősz valamit.

Mindent összevetve erre a célra akkor jó választás csak, ha extrém fontos szempont a hordozhatóság, nem pedig a maximális teljesítmény.
 

Na, de milyen jól lehet vele menőzni!

Nem beszélve arról, hogy eszem ágában nincs egy legnagyobb user- és tesztelőbázissal rendelkező processzorarchitektúrát lecserélni egy niche valamire, hogy utána mindenféle kiteszteletlenségből fakadó bugokkal szívjak:

Példa: Firefox lefordítva Linux amd64-re vs. Firefox lefordítva macOS Apple M1/M2 izére

trey @ gépház

Most ugye nem akarjátok komolyan előadni, hogy azért vesznek számolni 5-ig nem tudó celebek is Apple szarokat, mert olyan jól lehet velük ... kódolni :D :D :D

Meg nem azért vásárolja egy kör, mert az Apple (egyébként elég cringe módon) telebasz minden amerikai filmet Apple szarokkal? Hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy emberek attól érzik "valami Amerika"-nak az életüket, mert összespórolnak / személyi kölcsönöznek egy Apple valamit, csak, hogy menőnek látsszanak ... Ez komoly?

trey @ gépház

Fejlesztőként garantált a minimum 10x-es, vagy sokkal nagyobb mértékű szívás Applevel, mint Linuxszal, az tuti.
Natív x64-re fordított, évtizedek óta optimalizált csomagkészlet egyik oldalon, félig natív experimental cucc a másikon: egyelőre erősen a Linuxnak áll a zászló.

Honnan van ez a 64 GB RAM?

Ilyet tudok konfigolni:

Állítsd össze MacBook Airedet – éjfekete színben

  • Apple M2 chip 8 magos CPU‑val, 10 magos GPU‑val és 16 magos Neural Engine-nel
  • 24 GB egyesített memória
  • 2 TB-os SSD-tároló
  • 13,6 hüvelykes Liquid Retina kijelző True Tone technológiával
  • 1080p felbontású FaceTime HD‑kamera
  • MagSafe 3 töltőport
  • Két Thunderbolt / USB 4 port
  • 35 wattos, kétportos USB‑C hálózati adapter
  • Háttér-világítású Magic Keyboard Touch ID-val – magyar

Ára: 1 249 990 Ft

trey @ gépház

sot, 8TB NVMe-vel lehet rendelni, bocs.

Konfiguriere dein 14" MacBook Pro – Space Grau

  • Apple M1 Max mit 10‑Core CPU, 32‑Core GPU und 16‑Core Neural Engine
  • 64 GB gemeinsamer Arbeitsspeicher
  • 8 TB SSD Speicher
  • 96W USB‑C Power Adapter
  • 14" Liquid Retina XDR Display
  • Drei Thunderbolt 4 Anschlüsse, HDMI Anschluss, SDXC Kartensteckplatz, MagSafe 3 Anschluss
  • Beleuchtetes Magic Keyboard mit Touch ID – Schweiz

gyreszt ez egy mualkotas

😂

masreszt a legjobb munkaeszkoz a foldon

😂

ki a halalt erdekel az ara?

Ha igaz lenne az előző két állításod, engem sem érdekelne. De, max. számodra igaz. 

az arahoz amugy tegyuk hozza a svajci fizukat is, mondjuk egy atlag informatikusnak ~2 heti fizuja.

Leszarom, mert megengedhetném magamnak a max. konfigban is, de nem veszek olyan gépet, aminek a billentyűzetén 3 gomb + orr kombóval kell karaktereket előcsalogatni 🤣

trey @ gépház

"az arahoz amugy tegyuk hozza a svajci fizukat is, mondjuk egy atlag informatikusnak ~2 heti fizuja."

amibol ho vegere szinte semmi nem marad (Zurich)
124000/12*0.74 ~ 7640 CHF

3 szobas alberlet ~ 3000 CHF
megelhetes ~ 2000 CHF
kindergarden ~2700 CHF
...

HIGH informatikus:
203000/12*0.678 ~ 11469.5 CHF
Ebbol juthat egy honapban.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

  • a 2700 CHF az a bolcsi, viszont ki sem tudom talalni azt hany gyerekre es hogy szamoltad. mi kb 116 CHF/napot fizetunk, ez mi akar lenni? 1 gyerek minden nap, 2 gyerek heti 2.5 nap, ...?
  • ha van gyerek, akkor biztos, hogy nem fizetsz 26%-ot adot.
  • az ovi mar ingyen van, tehat 4 eves kortol a delelotti felugyeleti koltseg nulla (8:15-11:50-ig van nalunk ovi)

a contract fizu 1100-1200CHF/nap, a FAANG kezdo fizu pedig TC-ben nezve 300+.

20 nap 116-al az 2320 
23 nap 116-a az 2668
31/7*5*116 az 2568
igy sincs mesze. Ha tied olcso akkor egy atlag lehet annyi.
megelhetesbe nem sokmindent szamoltam, gyalog jarsz, nem etermezel, a sor arakrol nem is beszelve ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

ki hasznal glassdoort 2022-ben?

nyilvan nem egyetemrol kiesett emberekrol beszelek 0 tapasztalattal. egy kollegam 2 eve valtott, akkor 450-es TC-re, amit ugy szamolgattunk, hogy az evenkenti refreshek miatt ~700k korul lesz 5 ev mulva. azota sok ceges reszveny bezuhant, igy nyilvan ami jol hangzott akkor (150k base + 300k reszveny), az mar nem hangzik olyan tul jol, mert a reszveny resze elolvadt, de utana toltak meg mindenkinek reszvenyeket.

par honapja a zurichi googleben ugy hallottam, hogy felfordulas volt, mert keveseltek a fizut az emberek, most meg hogy mar nem lehet businessen csapatni meg ettermezni annyit, szinten morgas van... :)

Az elso vesting belepes utan 3 honap vagy 1 ev ?

Akkor 300-at el kell-e osztani 4 el, hogy per evet kapjak ?

szerk:
levels.fyi van ilyen evente, de nem kezdo, inkabb principal szint vagy felette.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ó, ne fájjon már ennyire, hogy 10+ éves telefonokra is lehet naprakész OS-t tenni az Android világban. Látom annyira frusztrált lettél a hírtől, hogy két postot is áldoztál rá. :D

trey @ gépház

NagyZ, te naon buta vagy. 

A HUP rovidites megvan, mit takar ? Az, hogy a Linux a messze legelterjedtebb Unix mostansag, leesett ? Akkor mit keresel itt ?

Skaccok, hogy lehet a HUP-on ignore listara tenni valakit ? Van itt par, akirol nem akarok hallani tobbet, de a hireket olvasnam.

Valójában, van UNIX certifikációval rendelkező Linux-alapú operációs rendszer. Csak, a kutyának nincs igénye ilyen papírra, így nyilván nem nagyon fizeti ki senki* a tanúsítási folyamatért leszurkolandó lóvét.

(* Elenyésző kivételtől eltekintve.)

trey @ gépház

Hét éve még blogoltam is erről, ott az volt a kommentekben a konklúzió, hogy azért csinálták meg a tanúsítást, hogy indulhasson olyan helyeken tenderen a rendszer, ahol UNIX az elvárás.

Nem találkoztam még olyan hellyel, ahol UNIX lett volna az elvárás, bár biztos vannak ilyenek.

Magyarul, a Linux technikailag képes UNIX lenni, de mi a szarnak lenne az ablakon kibaszott pénzért (certifikáció), ha a UNIX név manapság semmit plusz értéket nem hordoz?

Az, hogy az Apple dicsekvésből áttolja a sóhivatal certifikációs folyamatán a macOS-t, az mit tesz hozzá a rendszerhez?

trey @ gépház

Szó nem lett volna a Unixról, ha valaki nem dobja be trollkodásból (az amúgy téves) megállapítását:

A HUP rovidites megvan, mit takar ? Az, hogy a Linux a messze legelterjedtebb Unix mostansag, leesett ? Akkor mit keresel itt ?

Ha csak Unixról lehetne itt beszélni, akkor a linuxos témáktól a politikán át az akváriumokig minden mehetne a levesbe, ami hülyeség.

Ebben lehet igazad van. Ezt így végig sem gondoltam még, hogy ez az M1 GPU driver lesz az első rustos drivermodulja a kernelnek, és mint ilyen, nem is a M1-M2 miatt fontos, hanem egy sokkal általánosabb erőpróba. Ilyen alapon viszont még fontosabb lenne, hogy mások is besegítsenek, úgy értve, hogy akiknek megvan hozzá a tudások, erőforrásuk vagy tőkéjük. Engem amúgy nem érintene, mert valószínű rustos drivereket kerülni fogom jó ideig, ha csak egy mód van rá, meg Mac-em sem valószínű, hogy a lesz a büdös életben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 09. 24., szo – 20:42

unsafe < 2% , foleg raw pointer hasznalat, asm-betet, eleve unsafe hivas.
Tobbnyire egy soros, a nem tul trivialis esetekben comment jelzi miert safe.

driver iras ugy nez ki nem halva szultett otlet rust -ban.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Attol fugg milyen hiba,
ha szorzas nevu fugvenyben kivonist csinalsz akkor az is hiba, amit fordito nyilvan nem kap el.

De memoria safety vagy concurencia safty hibak, unsafe hivasban keresztul fognak roszalkodni.

rust sem csoda szer, de egy joadag hibat kiszurhet forditas idoben,
kevesebb test iras kellhet.

Megmagyarazhattlan mistikus crash-ek szama elvileg csoken, elivileg konyebben megtalalhato az ok.

A nyelv kikenyszeriti a kiviteles helyzetek kezeleset is, ott ahol tortent, nem valami excpetion chainen keresztul.
Alapveteone konnyebb review -olni, azt hibakezelesi stilust irja elo amit linux kernel elve csinalt (vagy csinalni akkart),
vagyis nem a fopingvin fogja leugatni fejlesztok ha nem ugy van, hanem a fordito.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A mikor te kódolsz, akkor kb. olyan hibaaránnyal írod a kódot, ahogy magyarul írsz (katasztrófa szint). Ha igen, akkor ebben tud neked segíteni valamit?

BTW: létezik böngészőkbe tölthető helyesírás-ellenőrző, azzal sokat lehetne fejleszteni az írásodon.

trey @ gépház

Ep javitani akkartom ;-) Tudom van elonzet gomb is. De task switch eseten save megy.

Leggyakrabban valtozo neveket gepelek el, pont azert nem kell figyelnem normal esetben ilyesmire az forditott program eseteben tobbnyire  le sem fordul ;-)
Logikai hibat ritkan vetek, review -nal a commentekbe kotnek bele vagy nevekbe ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nyelvtol fugg mit jelez mit nem,
angol-t kulon keresre nez meg, neha be kapcsolom.
Ha egy nevet elrontok egyszer akkor azt siman tovabb masolja nekem, en el sem olvasom ujra.

Eleg furan vagyok osszerakva, egyszeru trivialis dolgoknal nem figyelek,
bonyolultabb dolgoknal sokkal jobban fokuszalok.

Ill egy irasnal par percig azt latom amit akkartam irni, ha ujra elolvasom par ora mulva latom a hibakat.

rust eseteben van egy https://rust-analyzer.github.io/ amit legtobb IDE-be hasznalhato, tenyleges build hivas elott sipol.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

normalis fejlesztoben ott van a codecompletion (vagy intellisense), csak el kell kezdeni gepelni a valtozo nevet aztan mar be is irja helyetted. me'g a case-re is szokott szolni. mar reg nemkell a fornal a i, j, k-nak lennie a ciklus valtozonak, lehet szep beszedes neve.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2022. 09. 27., k – 11:28

Szerintem ez minden szempontból fontos dolog:

- rust kernel driver

- az armos macbookok baromi energiahatékonyak, és olyan akku időt adnak amire alig van példa az x86os modelleknél, és aki Linuxot akar futtatni egy szép, erős és egész napos akkuidőt biztositó laptopon, a közeljövőben korrektul megteheti

- ez már a jósgömb kategória, de szerintem amúgy is armot fog mindenki használni x éven belül