"Okos" TV vásárlás

Fórumok

Sziasztok!

 

Az idei karácsonyi projekt a TV-nk lecserélése. cc. 130e Ft és max.100 cm szélesség a határparaméterek. Ez max 42-43" képátmérőt jelent.
Elég a fullHD felbontás, viszont kellene youtube, esetleg egyéb videólejátszó (pl videa) is.
Nézegettem mindenféle ajánlatokat, egyelőre egy LG és egy Samsung között vacillálok.

Első kérdésem: melyik márkát javasoljátok?

Másik, ami miatt nem tudok dönteni: az LG-n egy WebOS nevű oprendszert van, míg a Samsungon AndroidTV. Mi a gyakorlati különbség? Illetve van-e lehetőség ezeket a TV-ket lan-on keresztül távirányítani Android okostelefonról?

Gábor

Hozzászólások

Mi tavaly vettünk egy LG-t és teljesen meg vagyunk elégedve. Nyugodtan vedd meg a 4K-t.

Ez volt a készülék: https://www.lg.com/hu/televiziok/lg-43nano793ne

A LG rendszere nekünk bejött, azt a pár alkalmazást ami kellett egyszerűen fel lehetett telepíteni (Netflix, HBO GO).

Én egy Hisense 50a7gq-n gondolkodom épp, a kijelzőhibássá lett Samsungom helyett (10 évet bírt).

Van belőle 43-as is, az kb. annyi, mint amit szánnál rá.

Kíváncsi lennék, van-e valakinek ilyenje, reviewekben jót mondanak róla, a hangja kicsit béna állítólag, de az nem izgat (van erősítőm, ha kell).

samsungon szerintem nem android van, hanem tizen

Nalunk 3 TV van, egy regi (10+ eves) Samsung, egy par eves, szoftver szempontjabol "uj" Samsung Q6 es egy tenyleg uj Philips OLED (Android TV).

A regi Samsungon Netflix es Youtube megy, a tobbi streaming mar nem, ezert arra egy Apple TV (marmint fizikai eszkoz) van radugva, igy minden tokeletes.

Az "uj" (Tizenes) Samsungon megy minden amit probaltam (AppleTV, Plex, CuriosityStream es egyeb ritkabban hasznaltak is).

A Philipsen szinten megy minden, bar az Android OS kezelhetosege sokkal szarabb mint a Tizene, a taviranyitoja meg egy tragikus vicc :D

 

Szerintem nagyon mellefogni egyikkel sem tudsz, legfeljebb ha par ev mulva a szoftveres tamogatas elsz@rodik, veszel hozza egy TV-okosito eszkozt :)

 

Ha viszonylag olcson akarnek jol hasznalhato TV-t, akkor jelenleg en Samsungot vennek.

Na, ebben is van igazság, nem is arra gondoltam, hogy csak olyan legyen. Sajnos eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a távirányító gombjai egy idő után megadják magukat (mostani TV távirányítóján is pl a kikapcsológomb már halott), a multifunkciós távirányítók pedig csak részfunkciókat szoktak kezelni. Így nem árt, ha van alternatíva. Persze nem ez lesz a döntő szempont, csak egy plusz pontot jelent....

Hm, nekem a régi Samsung 10+ éves tavja is tökéletesen működik. igaz, olyan nagyon sokat nem is volt használva.

Ami nálam megpusztult táv, az erőteljes fizikai behatás miatt volt :D 

De ha mégis a gyári hal meg, általában könnyen be lehet szerezni belőle új, gyárit, jó áron.

Ja, ha mar veget jarja a TV, akkor egyszerubb egy filleres tanithato, aztan kesz.

Nekem eddig ketszer kellett taviranyito, az egyiknel (Western Digital medialejatszo) irtam a gyartonak, hogy honnan lehetne egy ilyenhez hozzajutni - kuldtek egyet ajandekba :D

A masiknal (ez a regi Samsung "okos" taviranyitoja) meg Facebook Marketplace-en talaltam egyet tok veletlenul, a szomszed falubol rakta fel valaki 4000 forintert teljesen uj allapotban, mentem is erte egybol :D

Mai világban, ekkora méretben már hagyd a FullHD-t! Normális tudású készülékekben ilyen méretnél már alap a 4K panel (ha van is FullHD-s, az gagyibb minőségű)

Én egy ilyen vásárlás után az Android-ot 2 hét után továbbdobtam a családban és vettem egy LG-t, amit azóta is megelégedéssel használok. (igaz, az az Android Sony-volt, amire amúgy Samsung-ról váltottam, mert megelégeltem, hogy szop@tnak - firmware frissítésekkel szándékosan korlátozzák a funkciókat, utolsó cseppként konkrétan a LAN vezérelhetőséget)

LG WebOS tök normális, emberi válaszidejű rendszer, ThinQ mobil app, de akár HomeAssistant is fullban vezérli a TV-t. Ezen kívül a MagicRemote-ja is egy baromi kényelmes találmány (bár nem tudom, biztos már mások is csináltak hasonlót)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Köszönöm ezt is, hasznos volt.

A jelenlegi lista, ami között gondolkozok:

- Samsung: https://euronics.hu/televizio-led-tv-oled-tv-qled-tv/samsung-ue43tu7022kxxh-4k-ultra-hd-smart-led-tv-p242431
- LG: https://euronics.hu/televizio-led-tv-oled-tv-qled-tv/lg-43up75003lf-43-4k-ultra-hd-led-smart-tv-p251608
- Hisense: https://euronics.hu/televizio-led-tv-oled-tv-qled-tv/hisense-43a6bg-43-uhd-smart-tv-p261992
 

- Illetve még egy Toshiba42L2163DG-t is nézegettem, ami az InterSpar-ban (sic!) jövő hónapban lesz 90e Ft (most 110e)

De egyre inkább hajlok az LG fele.

Gábor
 

Ennek:

https://www.arukereso.hu/led-tv-lcd-tv-plazma-tv-c3164/hisense/43a7gq-p…

megvettem az 50''-es verzióját. Kíváncsi voltam, milyen egy ilyen viszonylag olcsó QLED-es háttérvilágítású TV.

A negatívumok, amit tudnék mondani:

- A preset képbeállításokból nekem valahogy nem tetszett egyik sem, de szerencsére elég részletes a kézi beállítások lehetősége.

- Az előző Samsunghoz képest nincs a távirányítónak háttérvilágítása, a DLNA lejátszás pozícióját nem jegyzi meg, ha kilépek belőle.

- Ahogy a teszteken is írták, a betekintési szög elég szűk, ha oldalról nézed, némileg feltűnő a színek fakulása.

Azért pozitívum is van:

- 48-60Hz-es VRR panel, szóval némi retro computingra is alkalmas (scandoubler és buta VGA-HDMI átalakítóval,15kHz-es jelből sajnos csak compositot fogad, RGB-t nem, de az új LG, Samsungokon már ez sincs).

- Elég sok csatlakozási lehetőség (3 HDMI, composite, 2 USB, RJ45, TOSLINK).

- Az előző edge LED-es tévémhez képest itt nincs bevilágítás a sarkoknál.

- Gyors a menürendszer.

- Ár/érték arány szerintem elég jó. Kíváncsi leszek az élettartamára. Samsung 10 évet bírt. Van egy LG a családban, arról 4-5 év után elkezdett lepotyogni a LED-ekről a diffúzor lencse. Szét kéne szedni a panelt, és visszaragasztgatni. Ráadásul annak a menüje is lassú.
 

Az SD-s tartalom már FullHD-n sem mutat valami jól. Lehet rá fancy felskálázós algoritmusokat bevetni, de semmiképp nem fog új kinézni, mint egy HD, FullHD, 4K tartalom. Ez ilyen, elég sok olyan anyag van, amit utoljára csak VCD-n, DVD-n adtak ki (akkor is 4:3-ban súlyosbítva), és BD-re vagy HD-re nem dolgozták át. Az SD ma már retró, sokan eleve ezen nosztalgiáznak, hogy régen hogy tudtuk nézni ezeket a lowres szutykokat. Jó, a CRT analóg elmosta ezeket valamennyire, stb., de mai szemmel akkor is trék már ezek, ehhez az isten tévéjét is megveheted, semmiképp nem néznek jól ki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Esetleg OLED-ben nem gondolkozol?

Panasonic Android TV nem rossz. Szokni kell a kezelését.

Jelentem, megvan a delikvens egy LG 43UQ70003LB személyében.

Egyelőre nagyon tetszik, amit látok, az LG ThinQ alkalmazással tökéletesen kezelhető. Nagyon tetszik, hogy tapipad-szerűen egérkurzort lehet vezérelni, így gyakorlatilag mindent tudok vele csinálni.

Az állomáshangolást nem tudtam még kipróbálni, mert a munkahelyemen van a TV, de a többi szimpatikus nagyon. Ha rájövök arra, hogy a kezdőlapon hogy tudom testreszabni a használt alkalmazások listáját, az lesz majd az überkirály!

Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólást!

Gábor

Igen arra, köszönöm! Időközben persze én is megtaláltam. Mondjuk jó volna arról az oldalról minden egyéb felesleges dolgot kitakarítani, de olyat nem találtam. A sávok sorrendjeit tudom variálni, az alkalmazások sorrendjét tudom változtatni, aztán kifújt....