MCM sportpisztoly szeledítve (nem kiherélve!)

A videón egy Keserű Művek által átalakított Margolin MCM szovjet gyártmányú kiskaliberű sportpisztoly látható. Az átalakítás után a .22LR kaliberű szerelt lőszer helyett .22-es kaliberű lövedéket lő ki 6mm startpatron erejével. Átalakítás után már szabadon tartható muzeális besorolású. Nagyon kevés példányszám készült belőle. Fun ilyennel lőni szabadon...

Hozzászólások

Nagyon szépen lősz, a lassított felvételnél azt hittem megállt a videó. Ui ennél a modellnél a szekrénytár már csak díszítés igaz?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszönöm. Igen itt a szekrénytár már csak a szán kiakasztására való, ha bent van a tár akkor a szánt teljesen hátrahúzva hátul marad, kihúzva a tárat pedig visszazár.
Idén már nagyon sokat gyakoroltam az éles MCM-mel lőtéren. Gyorspont versenyre és Steel Challange -re gyakorolgatok mostanában. Nagyon élvezem és most látom igazán hogy mennyit lehet még fejlődni és mennyi irány van.

Méred a fejlődésedet számosítva? Segíthet a felkészülésben és a fejlődés vizsgálatában. Van-e fejlődés, milyen időszakokban van visszaesés, volt-e visszaesés tavalyhoz képest stb.

Ha nem, akkor szórásnégyzettel mérném a helyedben, mely egyszerűen csak annyit tesz, hogy az origótól való távolságok négyzetét összeadod és osztod a számukkal. Kisebb érték a jobb.

A négyzet miatt 1 nagyobb távolság erősebben van büntetve mint például 2 fele akkora.

Például: 10-es a bull és ezeket lőtted: 8, 6, 6, 10, 5

Akkor a 10-estől való távolságok: 2, 4, 4, 0, 5

Négyzeteik összege és osztva a számukkal: ( 4 + 16 + 16 + 0 + 25 ) / 5 = 61 / 5 = 12.2

Igen. Korábban csináltam hasonlót de én egyszerűen a gyakorlásokon elért összpontok átlagát számoltam. Légpisztolyos gyakorlásnál 20 lövést adtam le egy-egy lőlapra. Gyakorlásonként változó darabszámú lőlapot lőttem el, attól függően mennyi kedvem vagy időm volt a lövészetre. A lőlapokon elért pontokat összeszámolva és leírva pedig átlagot számoltam. Így egy lőlapon 200 pont a maximum, a lövészet végére pedig kaptam egy 165,5-ös átlagot pl a lőlapokból. Ez nekem szépen mutatta hogy valójában hogy ment a lövészet és össze tudtam hasonlítani hogy én hogy éreztem, valamint láthattam számosítva az esetleges fejlődést a lövészetek között. Ezzel tudtam célokat kitűzni.

Jelenleg gyorspont gyakorlásnál nem számolok most, ott inkább arra edzek hogy nyugodtan lőjjek, nem sietve... Mert egyébként van idő de nem szoktam kihasználni... (25 másodperc alatt kell leadni 5 lövést. 15 méterre.) - Nem olyan izgalmas szakág de szerintem ezzel érdemes meglőni a kiskaliberű minősítést. Ez a legegyszerűbb és nem utolsó sorban a legolcsóbb...

A Steel Challange már izgalmasabb, időre megy, van "shoot timer", ami amikor sípolást ad kell elkezdeni a feladatot akkor indítja a stoppert és hangérzékenyen figyeli és írja a részidőket a lövések között. 5 fémcélt kell meglőni úgy hogy a piros fémcél legyen az utolsó. A legjobb időt kell lőni, magamhoz képest is. Na még itt sem értem el a határaimat. Ha túl gyors akarok lenni akkor elrontom és nincs találat, akkor bár rálőhetek újra az elhibázott célra, de nyilván annyival több lesz az összidőm. Tehát ott meg kell találni a magabiztos ritmust. Ha az megvan akkor gyakorlással lehet belőle faragni kicsiket. Szóval itt is van mire edzeni... :) A stopper pedig szépen mutatja az időket. Ezeket is érdemes leírni. Később akár lehet belőle számolgatni, de még egyértelműen érzem hogy mikor jó és mikor nem...

Ok, kösz az infót.

A variancia számítás (amit adtam) az olyan szempontból jobb mint az átlag, hogy mutatja mennyire ingadozik a pontossagod. Ugyanis 2 és 8 nak is 5 az atlaga, meg az 5 és 5 nek is.

De mégis különbség van a kettő között ott, hogy előbbinél nagyobb a bizonytalanság. Varianciaval szamolva előbbi 34 et ad, utóbbi pedig 25 öt.

De ok, csak egy javaslat. Jó fejlődést kívánok.

Nem tudom nálatok pontosan hogy van, de nálunk íjászaton csak és kizárólag a szórás érdekes. Ha valaki fixen ugyanoda lövi a FITA lapon mondjuk a kéket, azon nagyon könnyű segíteni akár technológiával, akár lövéstechnikával. A másik fontos dolog, hogy a vesszők párhuzamosan álljanak a fogóban, máskülönben a tag oldástechnikája khmm javítandó.

Ebből kiindulva ha fixen nagyon sokszor lőnél egy (nem jó) helyre, ezeket fel sem jegyezném, csak egy helyre hoznám a lőképet. Aztán ha már mind egy helyre megy, akkor a fegyvert állványra tenném, az irányzékot pedig  pont oda állítanám ahol a találatok vannak. Szándékosan nem lézerrel lőném be. Ez nem jó forgatókönyv?

Ui nekem azzal van problémám, hogy előkapva egy komolyabb íjat pár percnyi iskolázás után ugyan megjön a jó lőkép, tényleg olyan amivel lehet mit kezdeni... de kb 50-50+ perc elteltével széthullok. Nem fáradok, nem fáj semmi, nem is vagyok érdektelenebb, de az idő elteltével mind jobban kell figyelnem ugyanazokhoz a találatokhoz, majd végül már ez sem lesz elég. Nem tudjuk mi okozza, egyelőre nem tudom kinőni, talán két éve figyeltük meg. A jónak mondható 50 percben leadok 2-300 lövést, de fáradás híján a nagy lövésszám nem indokolja a romlást.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Igazából igen a szórás a lényeg, de az szépen megállapítható ha ránézünk egy-egy lőlapra és én azt hamarabb meg is jegyzem mert vizuálisabb vagyok, számolászva-felírva azért hosszabb távon nyomonkövethető ha volt előrelépés. Pl itt gépen táblákban szépen megvannak az évekkel ezelőtti gyakorlásom pontszámai...
A technika mindig fontos. Fontos az irányzék rendezése, légzés, de a legtöbbet az elsütés számít! Ott lehet a legnagyobbat rontani.

Igen támasztékról lőve, 15-20 lövésből már szépen be lehet állítani az irányzékokat. Beállításhoz a lézer irányzék szerintem sem túl jó mert a cső nyilván mindig ugyanoda néz... de startpatronosoknál-légfegyvereknél nagyon számít a lövedék súlya, -mérete, -alakja, ólom keménysége. Nem mindegy hogy sajtolódik bele a cső huzagolásába, és ez befolyásolja brutálisan a szórásképet és hogy hova megy a lövés. Azt szoktuk/szokták mondani hogy meg kell találni a megfelelő lövedéket, amivel a legjobb a szórás, és ahhoz kell beállítani az irányzékot. Még két azonos márkájú-gyártmányú doboz lövedék között is lehetnek külömbségek, akkor is ha jobb minőségű match lövedék. Bár abból vannak válogatott prémium lövedékek, de azok még drágábbak...

Hasonló széthullás, amit írtál, nálam is van. Én néhány száz lövés után azt vettem észtre magamon hogy nehezebben koncentrálok már, a fókuszt is hamarabb elvesztem, de én elintézem annyival hogy fáradok... Korábban 150-200 lövés után volt ilyenem, de már kb 300 lövés után lehet valahol. Itt én szerintem még gyakorlással-rutinnal fejlődhetek még... Legalábbis szeretném... :)

Nekem ez vált be legjobban. Irgalmatlan sebessége van.

Ui kártevőirtásra is ajánlják, de arra nem tudom mennyire lehet okés, mert a lövedék szerintem átszalad a célon, és a seb viszonylag kis átmérője miatt az azonnal be is zárul. Max ha nemes szervet kap akkor lehet jó. De ha valaki mondjuk a patkány szívére vagy fejére tud lőni :D annak meg már mindegy mivel lő.

Ui ilyen kártevőirtós esetekben nem tudom jó-e, hogy a lövedék hegyes: biztosan nem lép fel expanziós sokk becsapódáskor, mert nem üti meg. Nah mindegy, csak csodálkoztam a leírásán, mert régóta lövök vele és még nem figyeltem fel rá.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ezeket a műanyag burkolatú lövedékeket nem szeretik a hardcore légpuskások mert az a mondás rá hogy hosszabb távon tönkreteszi a huzagolást. Nehezebben is pucolható ki. Az extra könnyű lövedékre pedig azt is szokták mondani hogy a rugót is jobban megviseli mert a dugattyú nem találkozik akkora ellenállással. De nyilván nem viseli meg annyira mint amikor rendszeresen, üresen, 0 ellenállással sütik el, annak tényleg hamar rugótörés lesz a vége. Ha rugós légpuskárol beszélünk...

Egyébként ezt az Elko-t pár éve én is próbáltam egy olcsóbb török légpuskában, extra könnyű a lövedék és tényleg brutálisan odavágott! :)
Egy jobb légpuskával simán túl is lépheti a 7,5J cst szabadon tartható szintet. Erről volt egy hiteles összefoglaló cikk, hogy a nálunk lévő szabadon tartható energiaszint miért képmutatás, többek között mert nagyon egyszerű akár akaratlanul is túllépni: http://www.kaliberinfo.hu/cikkek/75-joule-azaz-a-kepmutatas-torvenybe-ontve/

Ha kártevőírtás, persze csak elméleti szinten mert mi nem csinálhatunk ilyet, akkor inkább a HN Hornet nevű lövedék vagy a JSB Hades lenne a biztos, de inkább valami vadászatra tervezett légpuskából. Youtube-on vannak tesztvideók 40J+ csőtorkolati erővel rendelkező PCP légfegyverekről, na azok valóak kártevőkre-apróvadra! :) A mi szabadon tartható légfegyvereinkkel csak állatkínzás lenne...

A műanyag által tönkretett huzagolást én csak feltételekkel tudom elfogadni, mivel a műanyag ugyan puhább, mint az acél - de ahhoz, hogy beleüljön az anyag a huzagolásba ahhoz full száraz csőnek kellene lennie, mély huzagolásnak, és valami nagyon csóró műanyagnak. Ez a három dolog szerintem nemigen találkozik, de nagy tapasztalatom sincsen vele.

Rugótörésről nem tudok, íjaszatban is van üres lövés, de ott kettő-három ilyen után *biztosan* eltörik a fegyver karja (csigásnál akár egy lövéstől is eltépi az idegeket + kábeleket, s a csapágyazás is sérül stb, karokról nem beszélve). Viszont nálunk egy "lövedék" 23 grammtól megy akár 70 grammig, a nyilaink sebessége tradiban 80-250FPS körüli. Ilyen súlyeltérésekkel (~30gramm -> 0gramm) nekem érthetőbb a sérülés. Légfegyvernél a dugattyú mögötti rugó 0.5gramm -> 0gramm tolásának változása annyira nem tűnik erősnek, kb ilyesmi FPS-el. Fura ezeket olvasni - majdnem laikusként.

A torkolati energia meghatározásánál a jogalkotó szerintem műszakilag képzetlen volt, ahogyan íjászatban is hozzá nem értő írta meg a biztonsági szabályokat. Eléggé tipikus, sajnos.
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A puha ólom szépen felveszi a huzagolás formáját, a műanyag nem vagy nehezebben. Valószínűleg nem egy-két doboznyi lövedék fogja kikoptatni a csövünket. Gumis gázfegyvernél láttam képeket hogy sok ezer lövés után a puha gumi is szépen lassan elkoptatta az acél akasztót a csőben, és már alig látszik a púp helye a csőben. Szerintem szép lassan minden kikoptatja a csövet, a kérdés hogy mennyi ezer lövés alatt és milyen sűrűn van átolajozva az. Persze simán lehet hogy hobbi szinten, amennyit mi lövünk légfegyverrel, ez nem számít... 

Az üresen csattogtatás-rugótörés is kicsit ilyen téma. Én elhiszem hogy a túlméretes lövedék átpréselésével a csövön nem vágódik oda annyira a dugattyú mint üresen amikor nincs semmi ellenállás és csak a levegőt löki ki a csövön. Ezeket azok mondják-írják akik tesztelnek-cikkeznek a témában és sokkal több légfegyver fordul meg náluk, mint nálam itt hobbi szinten. Én hiszek nekik, aztán ha egyet-egyet csattogunk üresen lehet hogy semmit sem számít a rugónak...