Fűtési rendszerek beállítása és/vagy okosítása

Fórumok

Az utóbbi időben többen kérdeztek magánban fűtéssel kapcsolatban, vagy spórolással kapcsolatos tippeket kértek, vagy a fűtés okosításával kapcsolatban kérdeztek, szóval próbáltam összefoglalni, ami tanácsokat adtam, hogy időt spóroljak magamnak... :)

Alapvetően kondenzációs gázkazán és hőszivattyú esetén hasznos, sokszor nem mondják el ezeket, amikor kondenzációs gázkazánt vagy hőszivattyút szerelnek be, hogy mire érdemes odafigyelni, ha spórolni akarunk.

--

Itt olvasható: https://gaborauth.github.io/blog/futes.html

--

0. Túl hosszú, nem olvasom el

Szóval röviden, mindenki próbálja meg:

  1. beállítani az időjáráskövető vízhőmérsékletet,
  2. beállítani a radiátorok és padlókörök hidraulikáját,
  3. kimérni, hogy olcsóbb-e melegen tartani a házat,
  4. csökkenteni használati meleg víz hőmérsékletét,
  5. hőszigetelni, hőszigetelni és hőszigetelni a házát.

Hozzászólások

Kösz!

Ha egy-egy helyiségben, a fűtés kikapcsolásával 24 óra alatt 1-2 °C nagyobb a hőmérséklet csökkenése

Milyen kinti hőmérséklet esetén?

A zárószó okán körbemértem a szigeteletlen panellakásunkat ittott. Aház déli oldalán, azon belül a nyugati részen vagyunk, úgy hogy egy szoba az ilyen kiugrós, és van északi fala, ez fut hátsó szoba néven. Egyelőre még nincs fűtés, csak klímával vagyok kénytelen fűteni esténként. A hátsó szoba nyugati falának észak felé eső rész tapétán keresztül 20,4 fokos. A déli oldal az ablak alatt 21,5 fokos. Sima belső fal, vagy a szomszéd felé eső válaszfal 22 fokos másik szobában. A radiátor, bár inkább szó szerinti hőszivattyú perpill 20,3 fokos.

A szigetelés mindenféle okok, de leginkább egy régebbi lakszöv vezetés mondjuk úgy kevéssé virtuóz, és az ügyeket téves koncepció alapú vezetése okozta. Azóta a szigetelés ára megsokszorozódott, szinte csodavárás számba megy.