A "digitális rezsimet" tavalyhoz képest ...

Címkék

digitális rezsi: online szolgáltatások előfizetése, személyesen fizeted, nem a munkaadód fizeti, cafetéria stb. Elsősorban nem az árfolyam változások miatti hatásra gondolok, hanem szolgáltatás lemondás/előfizetés, upgrade/downgrade stb.

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 09. 22., cs – 07:49

Nem mondtam le egyik streaming szolgáltatót sem. Eleve, az a néhány ezer forint, ami ezekre (Netflix, HBO, DI.fm stb.) elmegy, nem oszt nem szoroz.

Eleve a rezsihisztit se nagyon értem. Főleg nem sok százezret kereső informatikusok közt.

trey @ gépház

A CSOK óta szállnak el az építőipari árak, a válság csak rontott a helyzeten. Egyik sem most kezdődött. Lehetett tudni, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Akik ezek ellenére belevágtak, belevágnak építkezésekbe, azok magukra vessenek. Pláne, ha hitellel, még inkább, ha sok hitellel. Vagy végigtolják, mert van lóvé dögivel, vagy belebuknak. Vagy a végén elvárják, hogy az állam engedje el a hiteleiket, mintha az valami kiváltság lenne egyébként.

robyboy

A CSOK óta szállnak el az építőipari árak

Részben biztos, de a CSOK nem magyarázza, hogy globálisan is elszálltak az árak, ráadásul már a CSOK előtt folyamatos növekedésben voltak.

Akik ezek ellenére belevágtak, belevágnak építkezésekbe, azok magukra vessenek. Pláne, ha hitellel, még inkább, ha sok hitellel.

Nem ilyen egyszerű a kérdés. Az elmúlt években olyan olcsó volt a hitel, hogy ha meg is volt készpénzben a vételár, akkor is megérte felvenni 3-4%-on a hitelt (vagy 2%-on, hello zöldhitel), és a cash-t berakni állampapírba.

A CSOK rendesen rátett. Mint általában, ha többé-kevésbé adott kapacitás mellett hirtelen megemelkedik a kereslet, akkor az áremelkedést generál. A CSOK egyértelműen keresletnövelő hatású volt, és ha ehhez hozzávesszük, hogy a külföldi munkavállalások miatt a kapacitás sem állandó, hanem csökkent, akkor még inkább.

Jó ez a narancs színű szöveg (valakinek), de nem mindenki kajálja be. Pl a BIX már _bőven_ az orosz szomszédolás előtt bejelentett egy laza 327%-os áram és 336%-os gázár emelést. A háborúról akkor még szó sem volt. Jó képességű idolodnak úgy kellett ez a háború, mint egy falat kenyér.

A rezsihiszti szerintem elsősorban nem informatikusoktól jön, de rinyálni mindig lehet. Nálunk mindketten kaptunk egy ~10%-os emelést, kedvesem kapott mellé rezsi kompenzációt is. Utóbbi is simán fedi a növekményt. Az elszálló élelmiszer árak jobban zavarnának ha nem álltam volna át normális kajára pár éve. Legalább a világ egyik legköverébb nemzete kicsit lefogy. Itt lenne az ideje.

 

Nálam streaming-ben apple tv+ ment, prime jött, többi maradt (netflix, hbo, disney, spotify). Cloud-ból jött egy 100GB-os google one. Telefon előfizetés pár ezerrel nőtt családban, tv+net meg csökkent.

A rezsihiszti szerintem elsősorban nem informatikusoktól jön,

Pedig itt is olvasni tőlük.

Nálunk mindketten kaptunk egy ~10%-os emelést, kedvesem kapott mellé rezsi kompenzációt is.

Nálunk is fizetnek kompenzációt. Mivel beleférek a rezsicsökkentett szintbe, ez plusz pénz.

Az elszálló élelmiszer árak jobban zavarnának ha nem álltam volna át normális kajára pár éve. Legalább a világ egyik legköverébb nemzete kicsit lefogy. Itt lenne az ideje.

+1

Telefon előfizetés pár ezerrel nőtt családban,

Itt a cég fizeti azt is.

trey @ gépház

Informatikus vagyok. A cégem - profiljából adódóan - nagyjából annyi villamosenergiát használ fel, mint egy kisváros. Jelenleg - a korábbihoz képest - háromszoros áron vesszük a villamosenergiát, ez nagyjából az összes nyereségünket elviszi. A világpiaci ár azóta egyébként kb. tízszeres. Nekünk még sikerült hosszú távra előre szerződnünk, így egyelőre megvagyunk, de a bizonytalanság mindenkit stresszel. Tízszeres árat nem fogunk tuduni kigazdálkodni. A költségeket nem tudjuk 1:1-ben továbbhárítani az ügyfelekre, mert az ügyfeleink instant felmondanak/becsődölnek. (Már most hullanak...)

Magánszemélyként, a rezsiköltség százalékos növekedése jelentős, de a teljes saját költségvetésemhez képest nem jelentős. A közvetett hatások (az energiaárak növekedése minden terméket és szolgáltatást megdrágít) viszont összességében már most fájnak. A megszokott szolgáltatóink (étterem, cukrászda, panzió, stb.) ahová 10-20+ éve rendszeresen járunk, pedig sorra húzzák le a rolót.

Ez szerintem tényközlés, nem rinyálás.

Ez most a ki tud nagyobbat mondani verseny? Elindultunk a néhány ezer forintos streaming előfizetés rezsitől, majd a fél Magyarországnak hostoló, 20-30 millió forintos autók szerelmese "szegény vállalkozó" problémáin át eljutottunk a vasmű energiaszámlájáig? Vagy mi?

Van öntöde az ügyfélkörünkben, 80.000 tonna/év teljesítménnyel, két Küttner indukciós kemencével, ASEA hőntartó kemencével felszerelve. Pontosan képben vagyok a számokkal.

Még egyszer sem hangozott el tőlük, hogy takarékoskodjunk az árammal :D

trey @ gépház

Szegény vállalkozók, hosszú évek pénzesője után jön néhány olyan év, amikor egy geci nagy világválság közepette nullás évük lesz (v.ö.: ez nagyjából az összes nyereségünket elviszi)! Uram-atyám! Most mi lesz!

20+ éve dolgozom itt, a 20 év alatt voltak nagyon jó évek, nullás évek, nehéz évek is. Na és? Ki mondta azt a vállalkozóknak, hogy mindig pénz fog hullani az égből és a profitjuk exponenciálisan nőni fog? Senki.

Az a baj, hogy ma már minden macskajancsi vállalkozónak képzeli magát. Ezek közül egyesek beleszülettek a relatív jó világba, most meg benézett a ló az ablakon, kiderült, hogy hát a gazdaságban van egyszer fent, egyszer lent.

🤷‍♂️

Illett volna erre egy jó cégvezetőnek felkészülnie.

trey @ gépház

Valójában el sem olvastam. Ezek szerint alumíniumot tudnak önteni, csak egy jó CFO kellene a céghez. Mert ugye, arra lehetett számítani, hogy válság lesz, Szlovákiában Orbánt se lehet okolni a problémákért. Kit lehet? A cégvezetést, amelyiknek nincs pénzügyi haváriaterve 🤷‍♂️

trey @ gépház

Volt nekik azt hajtják végre. Így élnek túl. A pénzügyi befektető Penta miért finanszírozna veszteséges termelést? A mínusznál a 0 is jobb. (Ráadásul az újrahasznosítással (95%-al kevesebb energiafelhasználás!) még haszon is lehet) Az ipari befeketetőnek (Hydro) meg van saját energiatermelése és sokkal jobb helyzetben levő egységei.

Ezt hasonlítsd össze pl: https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/18/dunaferr-dunai-vasmu-acelgyartas-l… és https://g7.hu/vallalat/20220912/ez-meg-nem-a-rezsi-armageddon-az-csak-o….

Hujuj! Miket nem mondasz. Van még több ilyen bölcsesség onnan, ahonnan ez jött? Ilyet én is tudok mondani:

A versenytársaink nem tudják kifizetni a villanyszámlájukat, csődbe mennek, bezárnak. Az ügyfeleik meg azokhoz vándorolnak, akik talpon tudtak maradni, mert előre gondolkodtak.

Így lesz? Ki tudja. Esélye van? Van.

Ennek ellenére, szerinted van értelme az ilyen lózungoknak?

trey @ gépház

A "rezsihiszti" nagy előnye, hogy egy csomó embert eddig egyáltalán nem érdekelt az energiapazarlás (könnyebb volt megnyugtatnia magát a kognitív disszonancia valamilyen formájával, pl. klímaszkepticizmussal, mint szigetelni), de most megnézik, hogy hol szökik a hő, mi zabálja a villanyt, akkor is, ha tulajdonképpen lazán ki tudnák fizetni. (A hátránya persze az, hogy akiket igazán érint, azoknak nem lesz pénze ablakot cserélni, házat szigetelni. A dolog külön "szépsége" az, amikor a támogatásoknak éppen az a feltétele, hogy amúgy a ház szigetelt.)

Nem életképtelen. Ismerek olyan embereket, akik tényleg sokat keresnek, a keresetük nagyon kis része a rezsi (és ez után is az lesz). Olyan dolgokkal eddig egyáltalán nem foglalkoztak, hogy leoltani a lámpát, ha nem vagy a szobában, vagy kikapcsolni a klímát, amíg kiszellőztetnek, esetleg szelektíven gyűjteni a szemetet. Nem életképtelenek, csak elég kártékonyak. Nem bal, csak simán.

én például soha nem kapcsolom le a világítást, és a légkondit sem. a világítás gyakorlatilag észrevehetetlen, a légkondi pedig amiatt, mert jó a hőszigetelés, alig-alig megy. családi ház rezsije bőven a határ alatt van

csak ugye figyeltünk fizikaórán, és pl a hűtőt mindig teletöltjük stb.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Atyaég. Ez miből tud összejönni?
Nekem kb 16K/hó (Internet, AppleOne(TV, Music, Arcade, iCloud+), Netflix, Youtube, Disney). De ebből még most tervezem lemondani a Disney+-t, mert a kezdeti lelkesedés után már a gyerekek sem nagyon nézik. 

Spotify van évek óta és lesz is, semmi más.

Szerintem ha valaki módosítani akarja a szerződéseit manapság, akkor több pénzért kevesebbet fog kapni. Szóval egyszerűen nem éri meg.

robyboy

Váltottam HBO Max-ról Amazon Prime Video-ra, mivel csomó gyerek-dolgot kiszedtek az HBO Max-nál, ami felbosszantott. Kezdődött a https://en.wikipedia.org/wiki/Minuscule_(TV_series)  (Aprónép) esetében, aztán sorra estek ki, amiket nézünk. Ez épp költség-csökkenést is eredményezett, de ez másodlagos.

Változtattam rajta. Pár szolgáltatást lemondtam, pár meg új lett. Nem tudom, hogy ettől hogyan változtak a kiadásaim, nem akkora tétel, hogy számítson.

olyan nincs, hogy fogalmam sincs hogy mennyi?

Ujrakotottem a husegem a UPC-vel. Most 69-et fizetek 100 CHF helyett.

Feltöltőkártyás telefonos csomag marad, de jó eséllyel csak azért kell majd feltölteni, hogy ne járjon le. (Ha itthon vagyok, Voip-a-lottal telefonálok, és úgy néz ki, a jelenlegi ~6 eurós egyenlegem akár még másfél évre is elég lehet.) Netcsomag marad, Mullvad "VPN" marad, Posteo email marad. (Aztán kiderül, emelnek-e árat, és ha igen, milyen mértékben.) Közvetítőfolyósítót (media streaming :D) nem is használtam; az azoknak való, akiknek drága az N betűs meg a putlocker. :D

Szerkesztve: 2022. 09. 22., cs – 11:32

Spotit és HBO -t fizetünk, nejemnek gdrive és icloud bővités megy évek óta, maradnak mert kellenek.

A telco számlát még az emelés előtt újrakötöttem 2 év hűséggel (2 mobil + vezetékes net), meg is emelték utána az árakat. Mármint a többieknek, nekünk nem :)

Streaming: 2őre fizettem elő, az egyik beleolvadt a másikba és még olcsóbb is lett.

Egyéb cloud bizbaszok: vpn ugyanannyi de hozzádobtak még 30napot extrába, egyéb app £2.49ről felment £2.50re havonta de egyre több funkció van úgyhogy ott se nagyon szólhatok.

Az internetem lesz olcsóbb mert végre húznak fibert és szolgáltatót váltok, most ingyen bekötéssel és csak simán olcsóbb. Ha drágulna is kicsit akkor is váltanék mert elegem van abból, hogy a szolgáltató b@szik karban tartani a docsis hálózatot és emiatt viszonylag sok a downtime és addig tetherlni kell mobilról.

apple music, dropbox, google workspace, youtube premium, hbomax, netfix, pár játszós vps, pár játszós domain, medium, github, geogessr, adobe cc

nem tervezem a felülvizsgálatát ezeknek. nagy baj lenne, ha ezeken valami is múlna

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

WoW, Netflix, és egy csajt patreonon amire havonta rendszeresen megy a pénz, és ez nem fog változni! 
 

Bővítésre szavaztam, mert eddig is annyira minimális volt, hogy nem igen van mit felmondani.

Pár podcast Patreonját lejjebb vettem, már nagyon szét volt futva :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

3-as válasz spec esete: eddig sem fizettem vérszívóknak, ezután sem fogok.

Persze, a netért nyilván fizetek, de ha jól értem az nem tartozik bele.

Az email-ért hajlandó lennék, párszor már elgondolkoztam rajta, de az ingyenes szolgáltatás eddig elég volt nekem. Médiafogyasztásra nekem elég a youtube. VPS nem kell, van otthon szerver. Azon van cloud is, ha kell.

A wikimedia-nak szoktam adni évente 5-10 ezret adományként, adóm 1%-a meg az FSF Magyarországé.

A digitális rezsim az olyan, mint a hibrid rezsim?

Net (drótos Wifi ugyebár) és telefon előfizetés van csak, amiben pedig nincs változás. Az igényeink, használati szokásaink maradtak, az árakat nem néztem, de ameddig nem háborog rajta a nép addig nem hiszem hogy drága volna :-) A telefonszámla gondolom ingadozik kicsit, de sosem néztem.

Ja, és bérelek egy kis VPS-t, meg van egy fixen bekapcsolt gépem ami szintén maradt. A VPS-ben tervezek ésszerűsíteni, csak végig kellene végre csinálni.

Fogalmam sincs. Szolgáltató váltottam (csak net előfizu van), de hogy több lett vagy kevesebb....nem tudom :(
Az biztos, hoyg miután a Voda megvette a UPC-t, kriminális volt a minőség, szinte párpercenként megszakadt, néha hosszabb időre is eltűnt.
Elegem lett, 40 percig hallgattam a zenéz (mert emil nincs...), fogtam a modemet, bebattyogtam az ügyfélirodába és leadtam. (Előtte már t-online lett az új)

Más meg nincs.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nálam nőtt, de nem fizettem elő több szolgáltatásra, hanem a mobilnet lett durván drágább ugyanazon felhasználási-forgalmazási szint mellett itt a UK-ben. A többi digitális rezsim (vezetékes net, streamszolgáltatások, torrentoldalon előfizetés) egyébként stagnál évek óta, eleve nem is költök rá sokat, bár most tervezek lemondani egy Tidal Hi-Fi előfizetést, mert nem rossz, de szimplán csak nem használom annyit, hogy megérje annyit perkáni, helyette viszont akkor majdnem biztosan elő fogok fizetni egy normális, Linux-kompatibilis VPN-re, amivel amerikai tartalmakat is hallgathatok, nézhetek, így a költség továbbra is kb. stagnálni fog. Feltéve, ha nem emelkedik tovább az a rohadt mobilnet, azt nem tudom szabályozni, munkába járáshoz szükségem van rá, nem tudok belőle lefaragni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 09. 24., szo – 17:06

a cég hozzánkvágott huszonpárezer forintot (éves!) rezsihozzájárulásként, ha már homeoffiszban vagyunk 2 éve...

"Tessék kisonokám, itt egy 100-as! De ne költsd el hülyeségre!"

Kp-ban adták (levonva a szokásos bruttó--> nettó büntit), oszt csinalsz vele amit akarsz. Baszakodtak volna h. szkenneljek be villany v. gáz v. internetszámlát mert csak akkor adják, elküldtem volna őket a kurvaanyukba. Mármint hogy ha az éves 20 ezerért küldjek havonta / 2havonta számlákat.

Nem-nem, ez nem negativitás vagy hasonló. Minden cégnél van egy adott X ráforditás amit a dolgozó javadalmazására szánnak. Cégpolitikátlól függ, hogy ezt milyen formátumban juttatják el: fix rendszeres havi munkabér, mozgó bónuszok, ingyenes autómosás, cafeteriak, all you can move kártya, társai.

Arra céloztam, hogy a legjobb az, ha minderre nem költenek, hanem odaadják neked, számlapénzben. Nekem inkább negativum szokott lenni a bonyolult juttatási csomag. Persze munkakörtől is függ, van ahol a teljesitményt ezzel sarkallni lehet. Mérnököknél kevésbé. Mi a készpénzt szeretjük (elektronikus formátumban is).

A rezsire visszatérve, amit én pártolok az egy 30%os automatikus béremelés a rezsire és az inflációra (inkább utóbbira, nekem konkrétan a rezsim nem változott) tekintettel, és a piacot szemlélve ez alá is van támasztva.

Igen, ismerem ezt a hozzáállást. Ez az a hozzáállású ember, aki szerint ami nem készpénz, az nem juttatás, nem is számítja sehova. De, amikor megtudja, hogy ha nem így kapná, hanem bérként, akkor bérként adózó elemként kevesebbet kapna kézhez, akkor meg prüszköl. Értem, hogy szerinted akkor így kevesebbet kapsz. Pedig nem.

trey @ gépház

Aki ezeket nem tudja, annak alapvető hiányosságai vannak abban hogy a gazdaság, adózás, cégek hogy működnek.

Mindössze annyit mondok, hogy mondjuk több ajánlat válogatásakor a magasabb bruttót részesitem előnyben a bonyolult juttatási rendszert kinálóval szemben, még akkor is ha utóbbi egy kicsit több lenne szumma. (a mindenféle pluszt a bruttón kivülinek mondom ebben az esetben).

Ez egy személyes preferencia. Ennyi.

Ahogy Gyuszk is mondja, ez részben egyéni szempontok kérdése is, mindenesetre én is jobban örülnék, ha egyes béren kívüli juttatást bérként kapnék, még úgy is, hogy akkor nettóban kevesebb lenne. Esetemben az egyik legjobb példa a SZÉP-kártyás juttatás, aminek egy része eddig mindig a szabadidő, ill. a szállás alszámlára ment. (Nem volt olyan választás, hogy csak vendéglátás.) Most a zsebek átjárhatósága (és a SZÉP-kártyás élelmiszervásárlás) kapóra jött, így mindegyik számláról tudtam költeni, de ez egyelőre átmeneti dolognak tűnik. Ha visszaáll a régi rendszer, akkor törhetem a fejem, hogy hogyan és mire használjam fel a szállás és szabadidő zsebekbe fizetett összeget. Utóbbi nekem külön macerás, mert nem szoktam utazni, az meg nekem nem jön be, hogy azért költsem a pénzt, mert "el kell költeni"(?!), ráadásul meghatározott (általam nem favorizált) dolgokra. Ebben az esetben inkább kérném az alacsonyabb nettóját, minthogy elvesszen/csökkenjen az összeg, vagy olyasmire költsem, amire egyébként nem költenék, vagy nem ennyit.

Ha visszaáll a régi rendszer, akkor törhetem a fejem, hogy hogyan és mire használjam fel a szállás és szabadidő zsebekbe fizetett összeget.

Erre mondtam a kollégáknak, hogy átveszem 67,5%-on (kb. ennyi maradna neki bérben kifizetve).

Ja, hát úgy azért neeeeem ...

trey @ gépház

Ugyanakkor a SZÉP-kártyának mégis csak az a célja, hogy támogassák a belföldi turizmust, nem pedig az, hogy az alacsonyabb járulékok által ingyen pénzhez juss. A magam részéről el nem tudom képzelni, mi olyan szörnyű egy hosszú hétvégét csinálni, s elmenni egy termálfürdőbe akár egyedül, barát/barátnővel, férj/feleséggel, családdal, kinek mire van lehetősége és kedve. De nem vagyunk egyformák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valahol viszont röhej, h. a turizmus ráfeküdve a szépkártyára, illetve a kovid miatt beragadt temérdek lóvéra, szezonban a Balatonál kb. minden szállás (a legputtóbb is) idén pl. drágább volt már mintha elmennél 1 hétre Horváto.-ban bárhová a teljes pereputtyal. Tengert azzal a koszos sekély lábvízzel össze sem lehet hasonlítani.

Ha belföldi turizmust szeretnél, akkor nem lángost zabálni kell menni a Balatonhoz nyáron, hanem mondjuk gasztrokalandozni, akár egy éjszakákat eltöltve olyan helyeken, ahol rendes élményt kapsz a pénzedért. Évek óta csinálom, worksforme. Szuper helyek vannak itthon is.

trey @ gépház

Aha, ez nagyjából a szállásra igaz. Minden másnál nagyon keresni kell a (szar) helyet, hogy akár pariban legyenek az árak az itthonnal.

Minden más minimum +30%, de turisztikai szolgáltatás inkább +100-200%. Volt náluk (is) 2 szar (covidos) év, meg a német, holland pénztárcához van belőve minden.

(Voltam 10 napot Ho-ban.)

Igen, ez így van. A másik opció, hogy a céged a bruttó cafetériát hozzácsapja a szuperbruttó fizetésedhez, hiszen azt rád szánta, majd nettóban ennek kb. a felét meg is kapod. Kevés lesz, de legalább bármire elköltheted.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igazad van, nem a SZÉP-kártyával van a baj, hanem a munkádon élősködő államapparátus által kiszabott adóteher aránytalan nagyságával.

Ha mondjuk a munkáltatónak van rád egymillája, abból megkapsz a számládra kevesebb mint 600-at. Félreteszel mondjuk kétszázat, négyszázat elköltesz. Abból ugye egy bő százast még jattolsz állam bácsinak, illetve megtoldod még ilyen-olyan illetékekkel, termékspecifikus adókkal, stb.

Ha így nézzük, a SZÉP-kártya csak egy tünet.

Majd, ha nem lesznek államadósságaink, továbbá eltörlik a kamatos kamat intézményét, illetve azt a teljesen abszurd gyakorlatot, hogy az elején kamatot törölsz, csak azután tőkerészt, nos akkor majd nem kell ilyen mértékű munkát és fogyastást terhelő adókat kivetni, mert akkor az adó már tényleg a nyugdíjakra, egészségügyre, különféle állami szolgáltatásokra megy csak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Államadósság: Volt lehetőség (és szavakban akarat is) csökkenteni, nem történt meg (legalábbis jelentős mértékben). Mindig volt fontosabb.

Kamatos kamat: matematikát ne próbáljunk meg ideológia alapon csinálni.

Abszurd gyakorlat: ha az annuitásra gondolsz. Nem kötelező hitelt felvenni. Nem kötelező annuitásost felvenni. Tőketörlesztés bármikor megtehető, nem muszáj a végére hagyni annuitásos hitel esetén sem.

Semmi köze a matemetikának az ideológiához. Az csak egy döntés kérdése, milyen modellt alkalmazunk a hitelezés leírásához. Jelenleg olyat, hogy a hitelezőnek minimális legyen a kockázata, s az alapállás az, hogy a hitelt felvevő viseli a kockázatot, s ő van kiszolgáltatott helyzetben, ha hitelt vesz fel.

Soha életemben nem vettem fel hitelt. Amikor lakást vettem, s megtudták, hogy nem veszek fel hitelt, hirtelen előkerült egy 30 000 Ft-os ügyintézési díjtétel, amelyről korábban szó sem volt. Szóval igen, a bankok dögöljenek rakásra!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Megnyugodtam. Akkor a kamatos kamat maradhat: https://www.nkp.hu/tankonyv/matematika_9_i_nat2020/lecke_02_026

A pénzzel felelősség (és kockázat is) jár. Akinél a pénz annál van a felelősség is.

Én vettem fel hitelt van amivel jól jártam van amivel nem. A bankok (többel is volt tapasztalat) végig korrektek voltak. A piti lehúzásokból élő bankokat kerülöm...

Bármennyire is cinikus vagy, nem az a probléma, hogy nem láttam még exponenciális függvényt, hovatovább ne érteném a kamatos kamat mibenlétét, csupán arról beszéltem, az a matematikai modell, amit használunk, nem egyébb, mint emberi kitaláció, egy emberi elhatározás, döntés. Nincs semmiféle oka.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem gondolkodtam rajta. Lehet, állami monopóliummá tenném a hitelezést éppen úgy, ahogyan az erőszakszervezetek is állami monopólium Magyarországon. Persze tudom, ezzel nem arra válaszoltam, hogyan kellene megalkotni a visszafizetést. De akár fix visszafizetési idővel fix kamat. Jó, ez is ugyanaz, mert a kamatos kamat is visszaszámolható, mennyi lesz fixen. Legfeljebb inflációval kellene indexálni.

Amúgy ez játék a számokkal, mert felveszel valamennyi időre valamennyi pénzt, annak háromszorosát vissza kell fizetned, tehát 200 % a kamat. Az, hogy egy exponenciális függvénnyel írjuk le, arra jó, hogy az a szám kisebbnek látszódjék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem szörnyű, csak: COUNT(lehetséges programok készpénzzel) >= COUNT(lehetséges programok SZÉP-kártyával)

Nem a kókler / adócsalókat kell támogatni. Gyakorlatilag az elmúlt 5 évben nem találtam egyetlen legális szolgáltatót sem, amelyik ne fogadta volna el örömmel a SZÉP Kártyát. 

trey @ gépház

Jaj, ne fárassz már. Hacsak nem volt a közelmúltban valami fundamentális áttörés halmazelméletből, még az is behatárolja a lehetőségeidet, hogy milyen logó van a kártyára festve.

OTP elfogadóhelyek száma: 52411

KH elfogadóhelyek száma: 38133

MKB elfogadóhelyek száma: 62851

Ugye mondanom sem kell, hogy a "készpénz", illetve "Mastercard" típusú fizetési módokat mindegyik szolgáltató elfogadja.

Mármint melyik műfajt?

Milyen ráhatásom van nekem, hogy egy szálloda melyik márkájú SZÉP kártyát fogadja el? (Hint: semmilyen) Érdekes, ha bankkártyával megyek nyaralni, akkor sehol nem mondják a recepción, hogy "jaj, önnek OTP-s bankkártyája van, hát mi csak a raiffeisenest és a CIB-est tudjuk elfogadni", csak a SZÉP-kártyával sikerül ez a mutatvány.

Évekig szarakodtam azzal, hogy a kaját OTP-s szépkártyára kértem, a szabadidőt meg KH-sra, mert ahol az utóbbit el szoktam költeni, az csak KH-st fogadott el. 

Aki szerint ez rendben van így 2022-ben, az egy idióta fasz, sajnálom.

Ott használok kp-t, ahol nincs bankkártya-terminál. Utoljára pl. túrázás közben kellett, ahol nem volt térerő a hegy tetején valami várnál, és elvileg ugyan elfogadták a SZÉP-kártyát (természetesen nem mind a hármat, lol), gyakorlatilag viszont egy "no signal" felirattal elhalt a fizetés, akárhányszor próbáltuk.

Mi bementünk, mert volt nálunk cash, de sokan kint maradtak. Nincs emiatt lelkiismeret-furdalásom. :)

Igen, gyakori trükk az ilyen "vállalkozóknál", hogy "nem működik a terminál". Legutóbb egy öltönyházban próbálták velem eljátszani, hogy "nem működik a terminál, ki van kapcsolva". Kérdezem:

- Mi a baja?

- Elutasítja. De, azért ... ha szeretné, megpróbálhatjuk.

Bekapcsolja, meg sem várja, hogy a mobilhálót összeszedje. Lehúzza a kártyát. Elutasítva.

- Elnézést, bekapcsolás után megvárná, amíg - mint a mobiltelefonoknál - jelzi a terminál, hogy felcsatlakozott a mobilhálózatra és miután kiírta, hogy van szolgáltatás, utána próbálná meg?

- <hümmögés>

Felmászik a terminál a hálózatra.

- Most csippantsa le.

Mit tesz isten, működik!

Amit feljebb vázoltam, régi adócsaló trükk, a 0.0-s vásárlókat szépen meg lehet etetni vele.

trey @ gépház

Ugye mondanom sem kell, hogy a "készpénz", illetve "Mastercard" típusú fizetési módokat mindegyik szolgáltató elfogadja.

Javaslom, látogass el Nagymarosra „A halas” nevű intézménybe, a dunai strand sarkánál, a komp kikötőjének közelében, s próbálj kártyával fizetni. Ha sikerrel jársz, azt légyszíves itt jelezd! :D

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem értem, hogy jön ez ide. Talán félreérthető voltam, amikor a "készpénz" szót használtam, nem egy negyedik fajta SZÉP-kártyára gondoltam, hanem azokra a fecnikre a zsebemben, amit a boltokban árura tudok cserélni. Szóval nem értem, miért releváns ez a példa - SZÉP-kártyát elfogadnak, sima bankkártyát nem?

Félreértettem. Igen, de nem buksz el mindent, csak talán 3 %-ot emlékeim szerint, azaz gyorsabban inflálódik, mint a pénz. Nekem nem kihívás elkölteni, évi kb. két alkalommal jól is esik egy hosszú hétvége. Kiveszek két-három nap szabadságot, hozzácsapok egy sima hétvégét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arra szavaztam, hogy lefaragtam. Nőtt az internet előfizetésem ára az infláció miatt, ugyanakkor a sávszélességet is növelték. Kisebb sávszélességű csomagra váltottam, de ez még mindig nagyobb az eredetinél, s még így is pár száz forinttal drágább, viszont így a sávszélességem az árváltozás arányánál jobban nőtt. Streaming szolgáltatásra, TV-re nincs előfizetésem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE