Megjelent a GNOME 43!

Címkék

Hathavi fejlesztés után megjelent a GNOME desktop környezet 43-as (kódnevén "Guadalajara") kiadása. Egyik fő újdonsága a "Quick Settings":

További újdonságok és részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

6 hónap alatt nem semmi eredmény :)

Nincs vele bajom, csak nem látom a valódi fejlődést. Igazából a 2D felhasználói felületen már minden "csoda" megvalósult, így marad pár funkció, ami úgy is jó, ahogy volt, meg úgy is, amilyen lett, nomeg ez a véget nem érő toolkit mizéria, amitől egyik app sem lesz se jobb se rosszabb.

Ez a lényeg szerintem is. Már mindent kitaláltak ilyen hagyományos UI-ban, így meg csak kínlódnak, hogy valami újjal előjöjjenek, de csak izzadtságszag a vége. Persze azért voltak újdonságok az utóbbi években, a dokk, panelben megjelenő menük (MacOS mintájára), Aero-szerű átlátszóság/elmosás, tapipad-gesztusok mellett is, pl. lekerekített sarkok, tiling, aktív képernyősarkok és élek, áttekintő nézetek az összes ablakról, vagy pl. az elég király funkció, hogy Haikun és Fluxboxszon több ablakot egyesíthetsz egy ablakká, és fülekként olvadnak össze. Wayland alatt is van pár effekt, pl. Westonon az ablakok forgatása egy pont körül (sok haszna nincs, de látványos), vagy pl. most néztem egy newm-demót, amiben képernyő zárolásakor ilyen örvényszerűen olvashatatlanra torzítja a megnyitott ablakokat a lock screen, és feloldás után meg visszatorzítja eredeti állapotra. Vagy pl. egy OpenBSD-s streamben a gyerek dwm-hez használt valami speciális picom kompozitoros forkot, amiben ilyen valós rugódinamika alapján matematikailag modellezett paraméterekre lehetett állítani, hogy milyen ütemezéssel csússzanak ki-be animációként az ablakok megnyitáskor, bezáráskor, tiling-átrendezéskor, ráadásul valami magyar írta.

Nem mintha 3D-ben sokat ki lehetne találni a Compiz és KDE effektjein kívül, még évekkel ezelőtt volt egy kísérleti felület, ahol az egész desktop ilyen kocka volt, hogy mélysége is volt, és benne az ikonok ilyen 3D-s kockák (döntögetéskor össze is lehetett keverni), meg olyan 3D-s kompozitor, ami szobákba és labirintusba rendezi el az ikonokat. Kicsit hasonló volt 2D-ben a MS Bob is, ahol ilyen szobák, meg kihúzható fiókok, egyéb tárgyak helyettesítették az ikonokat, mappákat, de hát az se lett divat, így érdekes próbálkozásként a futottak még kört kategóriában és a feledés homályában végezték ezek.

A KDE-ben volt egy nagyon fasza effekt még régen, kicsit az XP-nek azt az effektjét utánozta, hogy mikor a kilépés, újraindítás, hibernálás között választó menübe lépett az ember, vagy állította le a gépet, akkor fekete-fehéresedett az egész desktop. Na, ezt a KDE még tovább fokozta, hogy szép fokozatosan halványultak a színek, és az egész nem fekete-fehérre fakult, hanem ilyen barnás-monokrómra, mint egy napon kint hagyott ősrégi fénykép. A KDE4-ben volt benne, egy kis ideig az 5-ben is, aztán kivették sajnos. Szintén KDE4-ben volt még olyan baromság az asztali widgetek között, mint a bouncy ball, hosszan elpattogó labdát lehetett kitenni, vagy dobálgatni, míg az ember valami letöltésre, művelet befejeződésére várt.

Nem játszották még el, de elméletileg meglabdázható lenne egy ilyen valódi 3D-s, sztereogramos vagy 3D-s anaglif szemüveges desktop, vagy akár 4 dimenziós, ahol az elemek 3D-ben vagy mozognak, vagy ilyen időrendiségük alapján lehetne váltani közöttük (különböző időbeli állapotai ugyanannak asztalnak), stb.. Sok haszna persze ennek sem lenne, ez ilyen 5 percig mindenki eljátszana vele műfaj, de aztán kikapcsolná, mert hosszú távon idegesítő, figyelmet elvonó. Így meg komoly erőforrást senki nem tesz bele, pedig a mai GPU-k, meg RAM mennyiségek mellett már nem lenne érdemi hardverigénye se.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a baj ezekkel a grafikus toolkit verziókkal, hogy muszáj velük lépést tartani, mert néha kivezetik a régieket (Qt3, Qt4, Gtk, Gtk+, Gtk2), kivezetésen azt értsd, hogy néha már a tárolókban sincsenek benne, így meg sok mindent újra kell írni miattuk. A Gtk3-at ez a veszély még nem fenyegeti, de egyszer eljön az az idő is. Igyekszem is őket nem nagyon használni, nálam csak a Firefox, Steam, Wine, file-picker az, ami Gtk3-as, meg a Goldendict, ami Qt5-ös és kifújt, a többi program szándékosan terminálos, vagy ha X-es (dkwm ablakkezelő, lemonbar panel, dmenu, st terminál, zathura, mpv, stb.), akkor meg csak Xlib minimumfüggősége van, semmi Gtk és hasonló.

Ennek megfelelően ezek az új Gnome verziók is általában nem az izgalmas, új feature-ökről szólnak, hanem pl. jelenleg a Gtk4, új libadwaita, wayland-es dolgok implementálásáról inkább. Van, azért pár újdonság, de így túl nagy világmegváltást nem lehet tőle várni, a változások inkább a motorháztető alatt vannak. A Gnome az Gnome, a 3-as verzió óta (11 éve) lényegében ugyanarra mac/tablet-szerű, webes-flatdesign-os, lebutított workflow-ra van ráállva, előre tudod mit kapsz, ha felteszed. Olyan, mint a meki, mindig ugyanazt kapod. Akinek bejön, használja, akinek nem, fel tud tenni helyette 1000 másikat. Nekem sem kedvencem, nem is értem, hogy a legtöbb mainstream disztró miért ezt erőlteti. Ha annyira kéne, azért el tudnám használgatni, elég rugalmas vagyok, de nem vagyok nagy híve. Vannak nála szarabbak (pl. Unity), meg jobbak is (Xfce, Mate, önálló WM-ek tömkelege, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, a legtöbb mainstream disztró egy idő után, mikor már kint van egy ideje 1-2 újabb főverzió, a régit kivezeti, „deprecated”-nek nyilvánítja, és egy idő elteltével a tárolókból is eltávolítják, ha telepíteni próbálsz valamit, ami használná, akkor kielégíthetetlen függőség lép fel. Persze van rá megoldás, valami PPA vagy egyéb külső tároló felvétele hozzá, esetleg forráskódból kipörgetés, vagy valami univerzális/konténerizált csomagformátumkénti felrakás (Appimage, Flatpak, Snap). Nem csak a grafikus toolkitekkel van, pl. python2.x is így járt.

Plusz a régi toolkitek, ha épp nincsenek is eltávolítva, de modern alkalmazásokkal el tudnak törni (pl. motif, wxWidgets, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

inkabb kukazzak minthogy szarul mukodjon/torjenek a dolgok. aki olyan /verz es lusta szar, hogy nem kepes par ev alatt valtani, oldja meg maganak a regi szar libek odataknyolasat.
a verziok kozotti hatalmas UI valtasba a MS is belebukott (metro, te vagy az?) es visszatancolt. a Zemberek nem ezt akarjak. en szemely szerint preferalom az under-the-hood melot, optimalizalgassanak csak a modern hardverre/kernelre/libekre. dolgozni meg hagyjanak ugy, ahogy megszoktam. :)

Teljesen egyetértek. Szerintem is jobb, ha nem elérhető, és nem okoz gondot senkinek. Ellenkező esetben az van, amit írsz, hogy csak megtalálják olyanok, akik nem tudják, hogy micsoda, meg hogy már elavult, és csak eltör náluk dolgokat, amiket nem fognak tudni megoldani adott esetben, meg bugtrackereket terhelnek vele, ha bejelentik, vagy néhány ókonzervatív usert szoktat rá, hogy lehetnek lusták, soha az életben nem váltanak a régi libekről, 100 év múlva se, ezt se jó támogatni. A legtisztább az, ha tényleg egy szinten túl elvágják a köldökzsinórt, igen, fájdalmas, de összességében jobban megéri mindenkinek, nem csak a fejlesztőknek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó cucc, letisztult egyszerű.

sudo mount -o ro /hup.hu

Érdemi fejlődés?

Síma háttérképcsere plusz a gyors menühöz a linkek hozzáadása nem ér! :-)

Uram Isten! Micsoda újítások, odáig mikor jutnak el, hogy értesítési ikonok is legyenek?

Koncepción kívül esett. Más van helyette. Ha nem tetszik, máshova kell menni. Egy időben én pl. a Budgie -t használtam, asszem Gnome fölé van ültetve, kvázi egy reskin, de van benne pl. klasszikus tray icon.

https://blog.buddiesofbudgie.org/budgie-10-6-4-released/

Köszi ismerem, meg tudom, hogy van extension is hozzá, de akkor had kérdezzem már meg, hogy mi van helyette? Vagy arra gondolsz, hogy a gnome helyett van más? Te pl, hogyan használod az ilyen programokat, aminek nincs hová ülnie a panelen?

Oda illetve a tray ikon "fut-e az app" funkcionalitása a dokkra költözött. Nálam a kedvencek ikonra kattintva elindul az app, sárga pötty jelzi hogy fut, és fogadja a jobb klikkes menüt is (pl. transmissionnél pause all torrents).

Ugye egy mai gnome-ban nem nagyon van már task bar, és eleve más az ablakozás koncepciója mint egy windowsban, ahonnan a tray ikon "származik" (na ezért most biztos megver valaki aki penge IT történelemben). Nyugodtan futhat 20-30 app is, nem a taskbaron mazsolázunk hanem exposé nézetben (windows gomb vagy activities-re katt) keressük ki ami kell. Vagy alt tabbal.

Szóval tray icon tényleg nincs, de a funkciók átalakulva, megvannak.

Szerkesztve: 2022. 09. 24., szo – 14:08

Ez a quick toogles nagyon nem tetszik. Elég nagy és helypazarló, a régi sokkal szebb volt. Annak örülök, hogy megspórolok vele két extensiont (Audio I/O swticher és Bluetooth Quick toogles) de igazán lehetett volna kisebb gombokkal is.

Maguk az új GTK4-es appok viszont nekem tetszenek, Debian testingen update-ről update-re jelennek meg, és már nem default alkalmazások is használják a GTK4-et (Rnotes-t nagyon szeretem, az olyan mint egy szteroidos MS Paint, kiváló whiteboardinghoz). A Gnome Text Editor is jobban tetszik mint a Gedit.

Amit még sajnálok, hogy a beépített screen recorder hónapok óta hibás videófájlokat generál.

Szerkesztve: 2022. 09. 24., szo – 07:49

When VPN is turned off, pressing the VPN button will connect to the last used network.

Windows 10/11 tanulhatna belőle... Vagy akár az Android. Mondjuk Oneplus-on gyorsan el lehet érni, de a Samsung tableten vagy 20-at kell böködni egy VPN kapcsolódáshoz.