Lenovo Ideapad S540 + folyadék

A címben szereplő notebookba egy pohár tea (nem cukrozott :) ) borult, nem tudom mennyi, mert nem voltam ott amikor tortent. A szakszervíz (TMX) egy alaplapcserével oldaná meg a javítást, aminek meglehetősen magas ára lenne, nem ér annyit a notebook.
Van valaki aki foglalkozik ilyen probléma orvosolásával?

Tünet (ha ez mond valakinek valamit) : bekapcsolás után egy pillanatra megjelenik a Lenovo logo, utána egyből kikapcsol.

Előre is köszi a tippeket!

Hozzászólások

Nem kotozkodeskeppen csak rendkivul kivancsi vagyok, ugy megis milyen kommenteket varsz itt?

- tedd be egy vodor rizsbe

- csereld ki a 1336-os szamu kondenzatort az alaplap jobb felso sarkaban egy TMK82352 tipusura es jo lesz

vagy mi az elkepzeles?

Mert reszemrol vegiggondolva adott egy kompakt notebook alaplap amin szinte semmi nem cserelheto/javithato es ismeretlen mennyisegu alkatresz lett serult/zarlatos rajta. Valoban realis elkepzeles szamodra az hogy ezzel barki tud barmit is kezdeni?

Nem veszem kotozkodesnek. Korabban volt muszaki problemam egy osregi tablagep toltocsatlakozojaval, ami szamomra megoldhatatlannak tunt. Felvetettem a dolgot itt a forumon es valaki jelentkezett, hogy szokott ilyeneket szervizelni. Elvittem neki is hibatlanul megcsinalta, kifizettem, mindenki boldog. Gondolom a szervizben raneznek es egybol megszuletik az itelet, hogy ki kell cserelni az alaplapot, nem fognak sok idot tolteni vele, hatha esetleg valami egyszerubb oka lehet annak, hogy nem indul a gep.

Uhhh.. ez meglepett, mert az én lenovómba is beleborult már többféle ital is, de van benne folyadék elvezető, T420.

Ez ilyen. Baleset, alaplapcsere a következménye. Te is rendelhetsz online alaplapot hozzá, és saját magad is kicserélheted, de ja, azért nem filléres. Sajnos ez a laptop hátránya, agyonintegrált eszköz, drága bele az alkatrész, főleg a képernyő, alaplap szokott húzós lenni, majdnem a gépnek a teljes ára, így sokszor gazdaságosabb inkább lecserélni egy újabb modellre.

Egy próbát a másik akksi is megérne, mert ha bekapcsol egy pillanatra, akkor akár lehet aksihiba is. Bár ha szerviz szerint is alaplaphiba, az a valószínűbb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért, mert így eladható business-class extraként, amiben van is némi fantázia: ipari környezetben ez jóval valószínűbb sztori, mint otthon. Mármint normális esetben. Otthon meg tudod tenni, hogy a teádat ne felette öntögesd, de mondjuk egy laborban nehéz azt mondani, hogy vidd odébb a folyékony szarodat két méterrel. Utazó-üzleti cuccként százmillió helyen megfordulsz, ahol megint csak nehéz azt mondani, hogy egy tárgyalóban előkészített vizet lökjék arrébb, de otthon megtehető. Üzemi területről nem beszélve.

Szóval consumerben felesleges extra, persze értem mennyivel jobb helyzetben lennél most. Nem mellékesen a szervizek is lájkolják a "felesleges" gondolatokat.

Annyiban lehet jogos amit írsz, hogy mégsem egy retek teszkós noname szarról van szó, dehát a Lenovo is érintett ama optimalizálásban, ahol már a T széria sem a régi, s ha a régi T minőséget s funkcionalitást kéred, akkor azt P verzióban kell venned, mondjuk millióért. Megbeszéltük már többször, elég sajnálatos dolgok, a korszellem jegyében.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nagyban függ attól, hogy azonnal áramtalanítva van-e vagy egyáltalán lehet-e áramtalanítani teljesen (belső akku, ha szét lehet szedni a házat, akkor azonnal ki kell húzni az akku csatit, ha lehet).
A korrózió elsősorban azért eszi szét hamar folyadék beleöntése után, mert áram alatt van és a különböző fém alkatrészek közt a nedvességen át áramolni kezdenek az ionizált fém molekulák, lebontva az érintkezéseket, zárlatokat okozva.

Az üzleti kategóriások régebben legalábbis védve voltak valamennyire, ilyen folyadékelvezető csatornákkal, de hát az se mindenható, ha nagyon megöntözöd, akkor elkerülhetetlen, hogy az elektronikában is kössön ki valamennyi folyadék. Ezzel nem tudsz mit csinálni, egyik laptop sem volt soha vízálló, vagyis voltak speciális katonai szériák, mint a Toughbook meg hasonlók, de azok egyrészt heroinárban mentek, másrészt meg kívülről voltak azok is vízállóak, ha szétnyitott állapotban, üzem közben öntöztél be valamit, akkor azok is meg tudnak dögleni. Természetesen ilyeneket már senki nem gyárt, mióta az Apple-féle vékonyítás a menő, nagy batár, tank katonai laptopra már nem sokk embernek lenne igénye.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor tévedtem, de nagy piaca ennek sincs, az tuti. 1700 freedom dodó, aki ennyit költ laptopra, általában nem fontos neki ennyire a masszívság, inkább megy egyéb specifikációra, meg dizájnra, tipikusan gaming performance vagy ultrabook vékonyságra megy. Meg igazából ez a military grade is sokszor elcsépelt szlogen, az én TUF laptopom dobozán is rajta van, ha jól emlékszem. Innen is kapta a nevét a széria (TUF=tough), de természetesen bullshit, annyi, hogy a fedőkasznin van valami jelképesen vékony fémborítás, ez ad neki egy kis merevséget, meg karcolás, stb. ellen védi egy kicsit, de ha nagyon durva valaki vele, meg nem vigyáz rá, épp olyan gyorsan szétqrja, mint akármelyik másik gépet, mert igazából ez is épp olyan műanyag, meg sztenderd alaplapos, csavarozott, rézcsöves-ventilátoros dizájn, mint a többi. Vízállósága is konkrétan konvergál a 0-hoz. A laptop az mindig is ilyen volt, vigyázni kell rá, mint a hímes tojásra. Én pl. kifejezetten törekedni szoktam, hogy folyadékot a közelébe nem viszek.

Desktop gépnél nagyobb a hibatűrés, mivel eleve moduláris, elég csak a kifeküdt alkatrészt cserélni (elméletileg, egy rossz táp el tud vinni mindent, de ez max. utoljára 15-20 éve volt valós veszély, mikor még piacon voltak ilyen szutyok Mercury meg Vargáné és társa Bt.-s / JNC táp, talán villámlás tud ma hasonlót okozni). Ha beleönt valamit az ember, az max. a billentyűzet, egér lesz, azt nem olyan nagy kiadás cserélni az esetek többségében. Csak hát a desktop gépet nem viszed mobilként magaddal, legfeljebb Chuck Norris a hóna alatt, ha LAN partira megy.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Otthoni használatra tervezett gépek esetében jó amit írsz, de azért egy TUF gépet ne hasonlítsunk össze egy MIL-STD-810 szabványnak megfelelő géppel :)

https://www.lg.com/hu/images/MC/features/Kotelezettsegvallalas-MIL-STD-…

Elhiheted, sok helyen fontos ez (akár épp most a szomszédunkban is), a harctéren, vagy speciális körülmények között nem fognak bohóckodni egy egyszerű laptoppal, mert tényleg életek múlhatnak rajta.

Nyilván, otthonra senki nem vesz ilyen gépet csak azért, hogy túléljen egy alattomos tea támadást :)

Szerkesztve: 2022. 09. 20., k – 21:11

vagy mi az elkepzeles?

Berakni mikroszkóp alá, végignézni korróziós nyomok után kutatva. Ha maga a PCB korrodált akkor kuka, ha van korrodált SMD ellenállás, kerámia akkor azokat cserélni.

Debrecenben van egy haverom aki szokott ilyennel foglakozni.

ThinkPad bírja a vizet. IdeaPad... nemtudom. Először meg kéne próbálni ha megszárad, jó lesz-e. De valahogy szárítani kell. Ha utána sem jó, akkor oxidációkat el kell távolítani. Ha egy rövidzár megnyirbált 1-2 alkatrészt, akkor azt melós lesz megtalálni. Talán nincs nagy baj ha van egy kis kép.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

ThinkPad bírja a vizet.

Régen bírta. Az újabbakon nincs (a T és X szérián sincs) alul folyadék kivezetés, de minek is lenne: a "szigetes" billentyűzet nem egy peremmel rendelkező, zárt "tálca", mint régen volt, így ha folyadékot kap, az egyből folyik szanaszéjjel az egész készülékházban.

Hasonló baleset után az unokanővérem gépét az Alsó erdősor utcai szervízben javították. Alaplapcsere nélkül.