Szigetelt ablak hosszútávon is megéri?

Fórumok

https://www.youtube.com/watch?v=pNBOC9bF1Ys

Az egy dolog h. az ember látja h. megérheti beruházni szigetelt ablakokra. De. Általánosságba véve, a szigetelt ablakok hosszú éveken keresztül is jól fognak szigetelni? [értem ez alatt azt h. 10 év múlva is ugyan annyi hőt tartanak bent? Hallottam h. esetleg van vmi gáz a dupla üvegű ablakok közt, ami esetleg kiszökhet idővel, így veszíthet hatékonyságából?]

Tippeket, válaszokat előre is köszi!

Hozzászólások

Ha jól rémlik argon van a két üveg között nem nagy nyomáson. Megmérni nem tudom, de az elmúlt 8 évben nem romlott a "komfort érzetünk". A dolog nem csak az üvegen múlik, hanem a keret megbízható zárásán is, oda kell figyelni, hogy kire bízod a munkát.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Á, mi tart manapság 10 évig? A gáz valószínűleg tényleg elillan onnan, legalábbis amikor ablakokat nézegettem, egy nagyobb ablakgyártó 10 évre szavatolta a gáztöltést.

Alapvetően jó dolog az ablakcsere, csak a régi dublpa ablakokhoz képest kicsit "szarabb" jellemzőkkel bírnak, én is épp most nyálaztam át ezt a témát, nem maga az ablaka a ludas ha éppen hideg van/lehet a helyiségben, hanem az, h. mondjuk egy régi gerébtokos dupla ablakot kicserélnek egy műanyag dupla üvegezésűre, akkor a fal vastagságához képest jóval vékonyabb lesz az ablak ahol illeszkedik, és nagyobb hőhíd várható, páralecsapódás, penészedés, stb stb....

de bővebben ezen a linken elolvashatod a doksit, számomra érdekes infókkal szolgált.

http://ablakprofilok.hu/images/kondenzacio.doc

üdv

Balooo

------------------------

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

"Alapvetően jó dolog az ablakcsere, csak a régi dublpa ablakokhoz képest kicsit "szarabb" jellemzőkkel bírnak"

Ebben erősen kételkedem.
Érzetre a hő- és zajszigetelése az új, kétrétű argonos ablakaimnak lényegesen jobb, mint az ezeréves gerébtokos ablakaimé voltak.

"akkor a fal vastagságához képest jóval vékonyabb lesz az ablak ahol illeszkedik, és nagyobb hőhíd várható, páralecsapódás, penészedés, stb stb...."

A penészesedés a magas belső páratartalom miatt lehet, amit a túlszigetelés (légmozgás hiánya) okoz.
Utólag is be lehet építeni páratartalomtól függően automatikusan működő ablakszellőzőt.

A penész egyszerűen ott jelentkezik, ahol a fal hőmérséklete a belső levegő harmatpontja alatt van, és lecsapódik rá a pára. Két irányban _kell_ elindulni: az egyik a páratartalom csökkentése, amt azonban a komfortérzet jelentős romlását is magával hozza, ha túl alacsony lesz a páratartalom, a másik pedig a fal lehűlésének a megakadályozása - azaz a hőhíd megkeresése és megszüntetése és/vagy a teljes külső hőszigetelés.

A higrós légbeejtő jó ötlet, de a páralecsapódás ellen csak a harmatpont alá hűlés megakadályozása jelent ténylegesen jó megoldást.

Dehogy szarabbó...én 68mm-es profilszélesságű fa ablakra cseréltem a régi gerébtokos csodát, zaj szempontból sokkal jobb, a pára meg legfeljebb az üveg alján csapódik le a fürdőszobában (az alu távtartó miatt).
A régi gerébtokos tok szélessége, ahol a falnak támaszkodik, 2-3 centi kb. Ennek a tokja meg mindenütt sokkal szélesebb.

Nekünk régi, lassan 20 éves fa ablakok vannak (dupla ablakok, vagyis kinyitod az egyiket, aztán van még egy másik amit ki tudsz nyitni hogy a szabad felé nyitott legyen, ablakonként dupla üveggel). Szigetelés szempontjából ez a legjobb megoldás, illetve a fa is nagyon jó hőszigetelő. A fa ablakoknak annyi hátrányuk van, hogy idővel kiszáradnak és deformálódnak, így 10-15 évenként egy asztalos kell, aki ismét összehoz mindent tökéletesre hogy megfelelően zárjon:)

szvsz, a legtöbb esetben elegendő, ha elmész az obiba és veszel szigetelő anyagot, amivel meg tudod akadályozni, hogy légmozgás legyen a két adblak között. Ha nincs légmozgás, akkor a kiáramló hő nagy részét megfogtad.

Ha nem dupla rétegű az üveg, akkor valóban célszerű ablakot cserélni.

Ismerősnél leszerelték a gázórát amíg nem építetett be szellőzést az új, szigetelt ablakára :-/ Túl jól sikerült a szigetelés. pl. konyhai elszívó sem nagyon mehet. Nálam nagyon megváltozott a lakás légcseréje, naponta többször át kell szellőzetetni. De 5-6 fokkal is melegebb van, és sokkal jobb a hangszigetelés is, és nem igényel semmilyen karbantartást.

Regi hazaknal, nagyon pro modon kell beepiteni, mert esetleg rosszabb is lehet a hohidak miatt. Masreszt, mire behozna az arat cserelheted, mert biztosan elszokik a gaz. Optimum nincs, a gazdasag nem ugy mukodik, hogy soka tartson es jo olcso legyen. Ezert, ha csak "flancbol" mert mindenkinek olyan van tervezed a cseret, akkor ne tedd, vagy csak nagy korultekintessel. Masreszt a helysegek legcserejet is nezni, kell, mert ha az nem lesz jo, akkor allandoan nyitod az ablakot, mert "nincs levego" es tobbet vesztesz mint nyersz es meg penzbe is kerult. Peldaul bizonyos terv alapjan epitett panelekben, ablak csere utan a penesz mint olyan ugy burjanzik mint sosem elotte ezen okbol.

Ha veszel egy 3 rétegű, 9cm széles, tripla gumitömítéses, 7 kamrás, passzív házas ablakot (nem csak internorm gyárt ilyet), akkor az 10 év múlva is sokkal jobb lesz, mint egy sima 2 rétegű, 7 centi tokos klasszikus.
Szóval megéri, én itthonra premier passzív ház szintű ablakaiból veszek. Ez van, h hidegben kívülről párás reggelente, nem belülről. :)

No akkor ezt olvassátok el, és meg lehet döbbenni! A régi gerébtokos a nyerő! A többi adat csak statisztikai manipulációnak tűnik ennek fényében!

http://epiteszforum.hu/node/12859
és
http://ablakprofilok.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Ite…
és egy kis számítással is megtámasztva
http://www.hohangszigeteles.hu/hoeshangszigeteles.php

Van még egy anyag, megpróbálom megkeresni, ami szintén ezt támasztja alá, rendesen lealázó adatokkal illeti a műanyagtokos jelenlegi csodákat!

beleolvastam, de alapjaiban téved, mert nincs 4-12-4 rétegű, csak 4-16-4 __ amire már azt írja hogy jó.

" leggyakrabb esetben csak a 4-12-4 rétegrendű, közönséges síküvegű és levegőtöltéses változatát szerelik: k = 3.0-3.2 W/m2 K szigetelőképességgel, amelyik semmivel sem különb mint a kidobott öreg gerébtokos ablak."

Szüleim 1 éve cserélték összes ablakot és ajtót + külső 8cm hőszigetelés egy 1980-ban épült házon.

van tapasztalat...

nem értem miért kell leszólni, ha semmi tapasztalatod nincs ebben, csak olvastál valamit és el is hiszed, hogy úgy van..

: "rendesen lealázó adatokkal illeti a műanyagtokos jelenlegi csodákat! "

Hogyne lenne 4-12-4-es. A régi ablakaimat azzal (is) újítattam fel, azaz a külső üvegtáblát ilyenre cserélték. Így végsőroson van egy külső erősebb réteg, és még ott a klasszik belső ablak. :) Megkapták körben a szigetelőcsíkot, a bemartat, és még kell a faszerkezettek picit foglalkozni, de ez jó lesz.

A 4-16-4-es, az a sima műanyag ablakos (76-80mm-es profil 5-6 légkamrás) 2 rétegű üvegezéssel megy. A 4-12-4-12-4-es pedig a 3 rétegű üvegezéses (80-85mm-es vagy vastagabb profil, 6-7-8 légkamrás). Anno a panelben ez utóbbi triplára cseréltem az erkélyfal nevű képződményt. Na ott nem kicsit számított, és ugyan belső szoba, de gyakorlatilag alig kell már fűteni télen, pedig ott cidri volt korábban.

A műanyag ablakokat is jól kell beépíteni, mert hát vannak problémák. A borovi fenyős hossztoldott ára szerintem már egy kisebb horror, azok tényleg a luxus kategóriában vannak. A meglévő ablakok felújítása előtt nagyon meg kell nézni, hogy mennyire zárnak jelenleg, kell-e a faszerkezettel foglalkozni, mert pl. rommá vannak esetleg vetemedve.

Ha sok és nagy ablakok vannak, akkor nagyon megéri jobbat venni, és elé pedig a redőny nyárra.

Szabvany meretben (panel) lehet dragabb a fa mint a muanyag ablak

Egyrészt a panel mióta szabvány? Másrészt a műanyag ablakot is szálanyagból (műanyag profilból) gyártják, míg a fa ablakot ragasztott hossztoldott faanyagból. Mind a két gyártási folyamat erősen gépesített. A vasalat és üveg azonos.

Az áreltérést a fa és a műanyagprofil közti aktuális árkülönbség határozza meg.

Van ugye a szabvány, -amiben szerintem nem szepelnek ablak és ajtóméretek-, és van az élet vagy szokásjog ami meg  a józanészből adódik. Szerintem a colos deszka, vagy colos cső soha nem lesz szabványos, de kitörölhetetlen az életünkből.

A házgyárban két egyforma ablaknyillást soha sem sikerült azonos méretben legyártani.

Ezzel aszt akartam mondani, hogy az ablakos leveszi a méretet a panelben is minden ablaknyíllásról, és egyedi ablakot gyártat oda, ha nem akarja hogy csukott ablaknál befújjon a szél a réseken keresztül.

A panelnál az a gáz, hogy az ablaknyílás az esetek 9x%-ában nem "sima" hasáb alakú hiány a betonban, hanem kerül bele körben egy vékonyabb borda, amit vagy levésnek, és akkor a "bruttó" méretre szabott ablak kell (na ezt nem szokták, mert sok meló - minimális előny (a beépítők szempontjából), vagy meghagynak, és megpróbálják belefúrni a rögzítést, ha sikerül, akkor jó, ha nem, akkor hosszabb csavar és több purhab a "megoldás"...

Tudom hogy nem számít az átlagfelhasználónak, de elég nagy tachnológiai baki.

Mik a várható következményei? Laikus észreveheti? Mennyi idő múlva? Utána hogy veri le a megrendelő a kontár kivitelezőn garancia keretén belül? 1 évig visszatartom a faszkalap kifizetését, mire kiderül a gond?

Ezek mind reklámoldalak, nem tűnt fel?
Saját cuccát reklámozza, ami faablakhoz való.

Az építészt meg baromira nem érdekli semmi az esztétikán kívül. 3m-nél messzebbről meg nem mondod hogy egy ablak műanyag vagy fa. Az én mahagóni fóliás műanyag ablakaimra is már többen kérdezték, hogy milyen fából van... Miközben a tető látszó részei tényleg fából vannak...

Az ablak is meg a hő is tudja a fizikát. Nekem vannak 0.6-os meg 1.1-es ablakaim is, már itt is orbitális különbségek vannak.

--
Gábriel Ákos

Saját tapasztalat.
Bel-budai ház, rakparthoz közel (=állandó dübörgés, zaj, por), hagyományos gerébtokos ablak, ráadásul igen nagy felületű.

Első tipp: legalább az egyik (belső) szárny ablaküveg cseréje vastagabbra, plusz gumi szigetelés körben. Nem nyert: egyáltalán nem biztos, hogy a megnövekedett súlyt elbírná a zsanér! Valamint csak minimálisan vastagabb üveg férne be az ablakkeretbe. És ehhez képest még sokba is kerülne.

Második tipp: mivel világörökség, műemlék stb, ezért a külső szárnyhoz nem nyúlhatunk: legyen akkor csak a belső kicserélve modernre, úgy, hogy a külső réteg megmarad. Asztalos jön, kicsit csóválja a fejét, de azért elvállalja. És lőn: kivágták a belső ablakot néhány centi kerettel együtt, majd egy új keretet plusz ablakot raktak be, purhabbal rögzítve, bontás nélkül (nem kellett hozzá kőműves, valamint az eredeti hatalmas körbetok is ép maradt).

Az új ablaküveg 4-12-4 paraméterekkel rendelkezik, tehát önmagában nem jobb, mint az eredeti gerébtokos dupla szerkezet. Igen, de mivel a külső ablakszárny megmaradt, ezért már 3 réteg üveg választ el a külvilágtól, ráadásul az új ablak gumicsíkkal körbe van szigetelve, ahogy illik.

Eredmény: a korábbi szinte elviselhetetlen dübörgés szolid háttérzajjá csendesült (azért nincs néma csönd így sem, de átlag pesti fülnek már megszokható). A fűtésszámla felére csökkent, és érezhetően kisebb lett a huzat és a por, sem párásodás, sem penészedés nem tapasztalható. És mivel fát fára cseréltünk, az új nem üt el a régitől, első látásra fel sem tűnik, hogy ez már nem a régi világ...

Szumma szummárum: életem legjobb befektetése volt ez. Már 6 éve a cserének, és azóta is áldom az eszemet, hogy ez volt a lakásfelújítás első lépése. Azt nem tudom, mennyi gáz illant el az üvegrétegek közül, de nem tapasztalom, hogy az eredeti állapotnál rosszabb lenne. Vagy már megszoktam :-)

Szerk: most nézem, hogy fentebb az egyik belinkelt cikk is pont ezt javasolja (http://epiteszforum.hu/node/12859). Büszke vagyok magunkra, hogy épitészetileg is ajánlott megoldást találtunk teljesen önállóan :-)))

Én ablakszerelő vagyok. - Néhány gondolat.

Jelenlegi ismereteim alapján a legjobb fa alapanyag faablakokhoz a vörösfenyő. http://www.faragosuli.hu/htm/anyagok.htm
Mindazonáltal én a műanyag ablak mellett teszem le a voksomat. Sok szempont miatt.
Egy faablak igaz hogy alapjában szellőzik, de ha esetleg nem hossztoldott módszerrel készült, akkor hajlamos vetemedni, és a szellőzés esetleg extrém méreteket ölthet. Ildomos legalább két évente újrafesteni, úgy hogy a zár kimarad a festésből, mert az a vasalat halálát jelenti. Arra is figyelni kell hogy a sok festékréteg már megvastagítja a tok és szárnyprofilt, mely nem kívánt feszülésekhez vezethet.

Az hogy a ki kell vágni a fákat az nem éppen környezetbarát megoldás. Persze a műanyagablak előállítása sem az, mivel kőolaj származék.
A faablakot nehezebb szervizelni, mert sérülékenyebb. Gondolok itt pld. egy hőszigetelt üveg cserére. De az is igaz hogy a sérült fát ki lehet cserélni, míg műanyag esetén ez nem járható út. (Teszem azt tokon át való rögzítés esetén megszalad a fúró, és kitágítja a műanyagot. Lehet dugózni, és az örökké látszik. Vagy ha arrébb kell fúrni egy pántot, a régi megmaradó furatokkal nem sok mindent lehet kezdeni.)

Való igaz hogy a műanyag ablak akár túlságosan is leszigetelheti a helyiséget. A konyhában lévő gázkészülékek miatt kötelező automata Aereco szellőzőt felrakni, ha nincs más szellőzés.

Az üvegek között argon található. Maximum hőátbocsátási tényezője 2 réteg esetén általában Ug=1,1W/m2K. Extrém esetben a 3 rétegű hőszigetelt üveg 4mm Low-E üveg - 12mm TPS távtartó - 4mm víztiszta Float üveg - 14mm TPS távtartó - 4mm Low-E üveg, a rétegrendek között argon gáztöltettel akár Ug=0,6W/m2K is lehet. Ennek az üvegnek viszont súlya is van. Egy 150x150-es szerkezetbe való üveg kb. 50Kg.

A műanyag ablak jobban tisztítható, szervizelhető, és nem kell festeni.

Általánosságban elmondható hogy soha nem javallott plusz szigetelő csíkot betenni semmilyen ablakba, ajtóba ha sosem volt annak helye. Ugyanis egyenes út vezet ekkor a szárnyban lévő vasalat mielőbbi elpattanásához a fellépő plusz feszültség miatt.
Első körben be kell állítani a szerkezeteket - akadásmentes állapotba kell hozni. A zárfogadókat a helyükre kell tenni, a kopott alkatrészeket kicserélni, és máris sokat javítottunk a helyzeten. Viszont ha annak idején esetleg nedves fából készült az ablak és mára már túlságosan kiszáradt, összement, és szemmel látható rések vannak becsukott helyzetben, akkor van helye az utólagos bemarásos gumiszigetelésnek. Az öntapadós gumi csak ideiglenes megoldás lehet. Ráadásul nem lehet maradéktalanul eltávolítani.

Én ezzel a szellőzéssel nem vagyok kibékülve, egy jó ablak, legyen az akár fa, akár műanyag, nem szellőzik...a fa ablakokon is van két gumiprofil körben, azokon nem jut át levegő. Magán a fán pedig...szép lenne, ha átfújna a szél, legfeljebb jobb páraáteresztő, mint a műanyag, de ez én szerintem mérhető páracsökkenést nem okoz a belső térben.

A vetemedésről...inkább a rétegragasztás, meg a szárítás segít, mint a hossztoldás, nem? Toldás csak azért van, hogy kevesebb legyen a selejt :)
A faablakot nehéz szervizelni, az oké, a műanyagot viszont lehetetlen - legalábbis esztétikusan :)

Sziasztok,

Nálam dupla ablakszárnyak vannak, azaz két ablak egymás mögött. Az üvegezés szimpla, az ablakok vagy 30 évesek. Ezeket szeretném lecserélni. Gondolom egy megfelelően masszív műanyag ablak; 5 kamrás; dupla rétegű argon gázas töltésű üveggel jó döntés lehet. Ti hogyan vélekedtek?
Érdemes háromrétegű üvegre kifizetni a plusz pénzt? Kell-e szellőztető vagy jó ha az ember szellőztet napjában egyszer?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

nem vagyok ablakszakértő, csak úgy belepofázok:
- a 2 és 3 rétegű _üveg_ közötti árkülönbség szerintem nem jelentős. a gond a hellyel van (befér-e a profilba) és a tartással van (a vasalatok illetve maga a keret elbírják-e a jóval nagyobb súlyt)
- az emberek szeretnek elveszni az üvegproblémában (mennyi a k (ami igazából Ug)?), miközben legalább olyan fontos, hogy a profil/merevítés/vasalatok milyen minőségűek,
- igazából nem csak az Ug-t, hanem az Uf-et, sőt: leginkább a kettőből számolt Ug-t kellene nézni (ami a teljes ablak hőátbocsátási tényezője)
- amúgy pedig lehet baromi szuper, passzívházas ablakod is, de ha az azt körülvevő szerkezetek (falak, fűtés) vacakok, akkor nem leszel kisegítve (trabantba ferrari alkatrészt tipikus esete)

tudom, nem olcsó, de célszerű egy megfelelő minősítéssel rendelkező építésszel/épületgépésszel átbeszélni a dolgot, akinek gyakorlati tapasztalata is van, és ki is tudja neked számolni, hogy mit nyersz vagy vesztesz

"Érdemes háromrétegű üvegre kifizetni a plusz pénzt? Kell-e szellőztető vagy jó ha az ember szellőztet napjában egyszer?"

Nálam kb. 20%-al volt drágább a háromrétegű.
Két szobában ez van, a konyhában kettő.
Zajszigetelés volt a fő szempont, ebben észrevehető különbséget nem látok a két és három réteg között.
Szerintem a szellőztetést így általánosságban nem lehet megmondani, nálunk az ablakcsere után "túlszigetelt" lett a lakás, a páratartalom 60% körül van.
Mindenképpen kelleni fog külön ablakszellőztetést.

Arra érdemes odafigyelni, hogy, ha most nem is rakatsz redőnyt, de a későbbiekben szeretnél, akkor szólj a kivitelezőnek, hogy készítsék elő.
Így elkerülheted, hogy belógjon a redőny az ablakba.

Zeller hozzászólásával teljesen egyetértek.

HA műanyag ablakot vesz az ember érdemes lenne a páraszellőzős ablakot beépíteni. A régi "kapcsolt gerébtokos" ablakos épületek azért nem penészesedtek, mert a keletkező pára a kellően rossz ablakon szépen kiszellőzött. (a meleggel együtt)
Tipikus példa: anyuci gyerekre 2 naponta mos, és fűt mint az állat) és a korszerű jól hőszigetelt lakasban a szellőztetés hiánya miatt a fal a sarkokban, és vonal mentén lepenészedik.
Egy jó lakás építésénél mindig hő és pára (szellőzés) a két fő tényező. Épp ezért a megoldást is hőveszteség, és páraáteresztő képesség oldalról közelítjük meg. Hiába a hőszigetelt ablak, kellően vastag és jó anyagú falszigetelés, ha az ablak melletti beforduló kb3cm es rétegének jobb minőségnek kell lennie, (jó megoldás lehet pl.:austrotherm grafit reflex) mert ablak körüli vonal menti hőhíd lesz csatlakozáskor.

"Szárítógépet jól ki lehet használni gyerekes családban "

A szárítógép hová engedi a párás levegőt?
Napközben senki nincs otthon, nem szellőztethetek egész nap.

Valakinek van tapasztalata ilyen ablakszellőzővel kapcsolatban?
Amit ajánlottak, az automatikusan nyit és zár, a páratartalom függvényében.
Ennél azonban nem lehet kézzel zárni, ezért tartok tőle.

a szárítógép nem enged ki párás levegőt - egy kondenzációs tartályba gyűjti (kivesz, kagylóba beönt).

A fürdőnek eleve van kéményes (de ez nem a gázkazán v. gázos vízmelegítő kéménye) szellőztetése + ventilátor.

Az ablakra nem raknék semmilyen szellőztetőt - hangszigetelés stb.. (meg nekem szubjektíve se tetszene).

Én 3 rétegű ablakokat vettem, és szinte nem kell fűteni a lakásban még télen sem. Bejön bőven az ára, és a műanyag tartós is.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Egy kérdésem nekem is volna. Egy régi '70-es években épült családi ház ablakait (3 részes, hagyományos 2 ablakos, szimpla üveggel) szeretnénk lassacskán lecserélni. Ezzel együtt tervezzük a ház "becsomagolását" is. Felmerült a fa vs műanyag ablak kérdése. Mindkét esetben 2 részes dupla üveges ablak kerülne be. Érdemes-e a kb 2x annyiba kerülő fa ablakra költeni? Ismerem valamennyire a műanyagot, tudom hogy működik a szellőztető rajta, de az újfajta fával nincs tapasztalatom és nem tudom, hogy a csomagolás mennyire befolyásolja hőcserét ilyen esetekben.
Tartok a penészedéstől és nem szeretnék sokat költeni feleslegesen.

--
TH

Index fórumon épp ez a téma:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004917

Nekünk az 55nm-es lakásra volt több, mint 500 ezer 4 ablak, egy ajtó, megy egy teraszajtó, neked ez olyan 800 ezer-1.3 misi között lehet, attól függően, hogy mennyi, és mekkora ablak kell. Namost, ha erre még rájön 800 ezer forint, csak azért, mert fa ablak, hát, nem biztos, hogy arra költeném, helyette mondjuk ebből nagyjából kijönne a szigetelés, esetleg rendes, gépesített szellőzést lehet építeni, vagy plusz egy cserépkályha, vagy kollektorok...

th valasz:

fa vs műanyag ablak, alapvetően körte vs alma kérdés.
fa előny: természetes, szép, stb, (de ha redőny kerül elé ebből alig látni valamit. (kivétel a rejtett redőny lefutós kivitel)
hátránya: ma. ablakhoz képest kb 1,5x drágább, utókezelni kell, festegetni stb.

műa is van hátránya: kb 15 év után az "embrio" profil elöregszik, mondjuk ez cserelhető, de a zárt ablaktáblák gumija elöregszik, vagy összehúzódik, a gáztöltés elillan, esetleg kialakulhat a üvegek közti párásodás a hideg oldalon.

fa és mű. ablaknál egyaránt - ha lehet - a résszellőzős kivitelűt venni. Ezt a vasalat tudja. Ezt a kilincs felső állása előtti helyzetben lehet beállítani.
AZ igazan pro megoldas, higroszabályozós légbeeresztés, amit fentebb is irtak az aereco-t.

Nagyon régi ez a topik, feléleszteném. Van  olyan ember aki a meglévő fa ablakát megtartotta és követte ezeket a tanácsokat? :  a https://ablakprofilok.hu/felujitasi-modozatok-a-korabeli-szerkezetek-megtartasaval/   o

Van aki nekem azt tanácsolta, hogy befektetési szempontból jobb kicseréltetni az ablakot új műanyagra, mert utána jobban el lehet adni a lakást.

Viszont én nem szívesen válnak meg a fa ablakaimtól.

Anyukámnál pár éve kicserélték a külső fa ablakokban a sima üveget ilyen dupla üvegre (úgy néz ki, mint ami a műanyag ablakokban is van), azt mondta nagyon sokat számít, kevesebbet kell fűtenie és nem "jön be a hideg" a csukott ablakon.

befektetés/eladás meg hát... milliós m2 árak mellett nem hiszem hogy ez számítana sokat, másrészt akik manapság befektetési céllal lakást vesznek, azok úgyis azzal kezdik, hogy szétverik és csinálnak belőle 2-3 kisebbet, kiadni/airbnb-zni.

elmeletben igen, de a gyakoprlatban nem ilyen egyszeru...

- ugyanolyan hideg volt-e mind2 evben? es a szellel mi a helyzet?  nekem se egyformak az eves gazszamlaim pedig nalam semmi se valtozott

- o raadasul a nagy hidegben konvektorral fut, amugy klimaval. es mas elektromos es gaz fogyasztoja is van, eleg nehez csak a futest nezni.

- mennyit van otthon, mert ha nem akkor letekeri...

- mennyit szelloztet stb

nyilvan ha nagysagrendi kulonbsge lenne az eszreveheto, de 10-20% meresi hiban belul van

Én ráköltöttem nagyjából egy új műanyag ablak értékének a háromnegyedét a fa felújítására: teljes vasalatcsere (bukó - nyíló lett), újramart szigetelés, gyakorlatilag a teljes, 15 éves ablak újraépítése.

Semmi értelme nem volt, a vetemedéseknek köszönhetően az ablak sokkal rosszabbul funkcionált, mint egy műanyag - így végül kicseréltem őket.

2 rétegű ablakra nálunk még kicsapódott a pára. Ideiglenes megoldásnak lehet kapni átlátszó fóliát, amit ráragasztasz belülről az ablakkeret szélére, és a mélyebben fekvő üveg és a szoba között +1 légüreget képezel vele. Így olcsón 3-rétegessé tehető az ablak. Hátránya, hogy a bezárt levegőt párátlanítani kellene jól előtte, mert különben az a kis pára is rendszeresen ki fog csapódni télen. Illetve az üveget belülről alaposan le kell takarítani, mert utána ahhoz már többet nem férsz hozzá. Valamint vigyázni, később nehogy véletlenül kiszakítsd / kilyukaszd a fóliát bármivel. Átlátszóságban is picit ront, mintha homályos lenne az üveg a fólián keresztül.

Az egyik lakásban 15+ éve cseréltettem le a fa ablakokat műanyagra. 15 évvel később pont olyan jók, mint amikor beszerelték őket.

trey @ gépház

Több helyen is utána olvastam, az biztos hogy az új műanyag ablakoknak sok előnye van

Új korszerű műanyag ablak beszerelése

Előny

  •  ha jól beépítik akkor ez a leginkább energia takarékos megoldás  Uw = 0,67 W/(m2K) (össz-hőátadási együtthatója),
  • Nem kell pár évente lefesteni, kevesebb a macera vele (Illetve kevés ember vállal ilyen munkát ha pedig vállalnak szép összeget elkérnek -> Összességében mázolások árát is beleszámítva lehet hogy olcsóbb a műanyag)
  • jobb zajszűrő képesség
  • talán jobb áron el lehet adni a lakást a későbbikben

Hátrány:

  • külön szellőztető rendszert kell beépíteni, ott pedig ugyanúgy elmegy az energia a szabadba (bár valahol olvastam olyat, hogy van olyan szellőztető rendszer passzív házaknál ami csak a levegőt cseréli de a meleg nem megy ki vele)
  • a belvárosi házaknál , nem mindig járulnak hozzá hogy a régi ablakokat az ember megváltoztassa
  • nagyobb kosszal jár,

meglévő ablakok megtartása, ablak üveg cserével

Előny:

  • kisebb költség (harmada, tizede)
  • Ezzel is kb 1-2 fokot lehet nyerni a leírások szerint , pl a gerébtokos ablaknál aminek 2,2 W/m2K az Uw érték
    • 1 rétegű 4 mm-es kemény low-e bevonatú cserével ez lecsökkenthető a cikk szerint 1,5 W/m2K-ra
    • Ha 2 rétegűre cseréli az ember akkor ez az érték 1,3 vagy 1,4 W/m2K-ra csökkenthető

Hátrány:

  • mindenképpen fontos felmérni az ablakkeretek állapotát, mert ha az nem megfelelő és nem lehet szigetelni akkor hiába cseréli ki az ember az üveget, a réseken kimegy a meleg.
  • 2 rétegű hőszigetelő üvegre cserélés kockázatos, mivel a vasalat valószínűleg a jóval nagyobb súlyt nem bírja,  meg kell erősíteni a vasalatokat , zsanérokat
  • 5-6  / vagy 10 évente festeni kell > ha az ember nem maga csinálja egyes információk szerint elérheti a mázolás az új ablak árát (ha persze minőségi munkát akar)

Amit még olvastam, hogy redőnyökkel jelentősen csökkenthető  még a meleg/hideg elszivárgása, 0,5 W/m2K-val javítható. Ez kb  1-3 fok elvileg

 

Linkek :

http://epiteszforum.hu/faablakaink-vedelmeben

http://epiteszforum.hu/kialtvany-a-torteneti-ablakok-megtartasaert

https://ablakprofilok.hu/felujitasi-modozatok-a-korabeli-szerkezetek-megtartasaval/

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9084059&la=162057914

http://epiteszforum.hu/ablakmentes-

Értelmezhető. Csak némi fizika ismeret kell hozzá... A hő áramlását a hőmérsékletkülönbség "hajtja", azaz ha nagyobb a hőmérsékletkülönbség a két oldal között, akkor nagyobb "sebességgel" fog az energia a melegebb térből a hidegebb felé vándorolni.

Azaz a Watt per négyzetméter*Kelvin  azt mondja meg, hogy egy négyzetméter felületen egy K hőmérsékletülönbség esetén hány Joule energia áramlik át másodpercenként (W=J/s).

Abban az esetben igen, ha nem tudsz számolni :)

Van egy ablakod, legyen mondjuk 1,5 négyzetméter felülete. A hőátbocsátási tényezője mondjuk 2 W/m2K, amit ablakcserével lecsökkentesz 0,6-ra. Vagyis 1 fok hőkülönbségnél korábban 2x1,5=3W volt a hőveszteséged, az átalakítás után ez lecsökkent 0,6x1,5 = 0,9-re, vagyis fokonként megtakarították 2,1 W-ot. Mondjuk az átlagos külső középhőmérséklet legyen egy téli hónapban +3 fok, és 20 fokra fűtöd a lakást. Ez esetben naponta 17x2,1W a megtakarításod, ami havonta kb 1,4 kW. Az már a fűtési módodtól függ, hogy ez mennyibe kerül neked.

Igen, ugyanis a hőáramlást a hőmérséklet különbsége "hajtja". Ha bent 20°C van, kint meg 10°C, akkor időegység alatt pont fele annyi energia megy ki az ablakon,mintha kint 0°C lenne.
Mértékegységekkel számolni fizikából már elég korán meg kellett (volna) tanulni...
 

W/m2K a mértékegység. Hogyan "csinálunk" ebből kWh-t? Tulajdonképpen ide fut ki a kérdés ugye.

Hát úgy hogy megnézzük:

- mennyi a külső és belső hőmérséklet átlagos különbsége egy téli fűtási idényben
- mekkora a felület
- hány óra a fűtési idény

Összeszorozzuk ezeket az ablak Uw értékével.
És már kész is a kWh ami forintosítható.

Gábriel Ákos

nem csak az ablak fontos, hanem a beépítés minősége, annak légtömörsége.
ha már ablakcsere, akkor mindenképpen tokostól cserélném ki az ablakot "rendszerszinten" minthogy csak az üveget, esetleg annak tokozását cseréljem.

Ha gondolod, lefotózom neked a 11 éve beépített RábaAblak-nál gyártott ablakaimat - soha nem lett hozzányúlva (értsd: festve) ennek ellenére szerintem azóta is gyári állapotában van, olyan jó a gyári felületkezelés.

Muterhoz tegnap hozta vissza a szaki az ablakokat. Ami feltűnt rögtön, h mennyivel csendesebb lett minden, pedig nem egy zajos környéken lakik.

Azt mondja a fickó, h mióta ez a rezsi káosz van, azóta csak régi ablakokba tesz be dupla üveget.

Én is kicseréltettem az összes gerébtokos ablak külső szárnyában az üveget 2 rétegű hőszigeteltre.
Low-e bevonatos üveget kértem. Az üveget szépen beszabta az ablakba, ami kapott egy plusz faperemet, hogy ne a fa ablakot gyengítse meg azzal, hogy mélyebb peremet vág bele. Egyenletesen leszilózta, teljesen kulturált.
A hanggátlása nagyon jó. Megy az autó az úton, látom, de nem hallom.
35 éves ablakok, de egy papírlapot alig tudnék betolni a tok és a szárny közé. Talán annyit szelel pont, hogy ne kelljen légcserélő.
Por fél év alatt is szemmel alig láthatóan gyűlt a polcon, amikor nem laktuk, pedig északi ablak, mindig onnan kapja a ház a szelet.

Ugyanez. Nem is tudom, milyen idős ablakok, de teljesen rendben vannak. Mondjuk anno jó sokat csiszoltuk+festettük. Nagyon kiváncsi leszek, h mennyit hoz. Annyit tudok, h a B30-as falon a 10cm szigetelés + tetőtérben a 25-30cm szálas szigetelés évi 3400m3-ról csinált 1700m3-t, azaz felezte azt. Az ablakok javítása szerintem 25-30%-ot kellene hozzon.

Nagyon megéri ablakot cserélni.
Személy szerint a 3 rétegű, argon töltéses, 0.6 W/m2K hőátbocsátásos faablakokat vettünk a pannonthermtől.

Fontos szempont volt, hogy gyári festés legyen, mert az kb örök életű, szemben az otthoni mázolással, ami lepereg 1-2 év alatt. 
Ez 10 éve volt. A terasz ajtó kivételével, ahol folyamatosan verte az eső, még sehol sem kellett semmit hozzányúlni, utánállítani, újrafesteni.

A terasz sok négyzetméteren telibe kapja a kánikulai napot, de a nappali mégsem lesz üvegház, ez a 3 réteg miatt van, és télen is teljesen OK.

A terasz sok négyzetméteren telibe kapja a kánikulai napot, de a nappali mégsem lesz üvegház, ez a 3 réteg miatt van, és télen is teljesen OK.

Mikor olyan kánikula van, a falak is felmelegednek. Utána már a 3rétegű ablak sem ment meg az üvegháztól. Max. nyersz 1, legjobb esetben 2 napot, annyival később lesz elviselhetetlen a meleg.

Nemtom az milyen vastag ablak, de az itthon meg ittott lévő mindenféle vastagságú (3 rétegű, 2 rétegű, máshol fa és 1-2 rétegű, megint máshol fémkeret és 1-1,5 réteg) és minőségüek a nyári sugárzó hős direkt napsütéssel nem tudtak mit kezdeni. Az gondolom megvan, hogy kb. négyzetméterenként 1kWh hő érkezik kis hazánkban lefelé, ami azért nem kevés. Ez a fizika jelen állása szerintem nem tud eldiffundálni.

Tényleg a legdurvább kánikulában is odaállhatsz, és hiába jön be a fény, a meleget nem ereszti be.
Nem tudom hogyan csinálják, de tudja a 3 részes, kb 3.5m x 2.5m-es terasz ajtó.
Nincs semmilyen árnyékolás, D - DNy tájolású, egész nyáron direkt napfényt kap (a nappalit plusz még egy oldalról is süti a nap, ott van egy kisebb ablak).

Ha sugárzó hőt kap a terasz, akkor mind1 micsinálsz az ablakkal, az üveg az üveg. Valamennyit segít, meg csökkent, de direkt napsütés ellen az árnyékolás véd, akár dupla alatt valamilyen lazább terasz árnyékolást, bambuszosat értek, és az ablakra pedig egy normálisabb redőnyt.