Befejeződött a Merge az Ethereum-nál

A (Bitcoin mögött a) második legnagyobb kriptónál, az Ethereum-nál ma befejeződött a várva-várt nagy "felújítás", a Merge. Hosszú évek fejlesztése és késlekedése után az Ethereum hálózat a proof-of-work algoritmusról proof-of-stake algoritmusra váltott. A váltástól azt várják, hogy az energiaigény 99,9%-kal visszaesik. Egyesek azzal az autós hasonlattal éltek, hogy olyan ez a váltás, mintha egy autóban motort cserélnének, benzinesről elektromosra. Számítások szerint az energiamegtakarítás olyan, mintha Finnország lekapcsolná az erőműveit.

Részletek itt.

Hozzászólások

Az egész bányászatot a /dev/null-ba kellene küldeni, oda való.

cserebe sokkal "centralizaltabb" lett: eddig sok-sok kis banyasz (nyilvan a poolokon keresztul) gyartotta a blockokat. akinek csak par vga-ja volt, annak is megerte a pow. a pos-nal a block talalathoz viszont szamit mennyi coinnal rendelkezel: minnel tobb annal valoszinubb a block talalat. igy a kispenzueknek nagyon kicsi az eselye hogy blockokat gyartson, igy csak a nagypenzuek tudjak tovabb vinni a lancot. igy a blockgyartas egy kisebb kor kezebe kerul

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

18,396,848 HUF ~ 32ETH minimum belepo "deposit".

Aki tenyleg ezt csinalja az valoszinuleg hardwarre is kolt.

A deposit talan eleg hogy elrisza azokat, akik csak gamer PC-juket idle idoben hasznalatak,
de aki komolyan ezt akarja csinalni azt nem, sot meg lehet hogy jobban meg is eri.

Magyar "hagyomanyos" bank nyitashoz 1GHUF a kotelezo toke, ha jol emlekszem.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A *coin-ok alapvető működése, azaz amikor 1 számítógépen futtatott valami érthetetlen program által generált érthetetlen katyvaszból végül valami csoda folytán pénzben kifejezhető érték áll elő. Amit aztán mindenféle agyontitkosított fájlban kell tárolnod, mindenki elől védve. Vagy külön pénzért veszel rá valami csoda kézbefogható hardvert, aminek a belső működése pont ugyanolyen talány. Miközben a 2kulcsos titkosítás alapjairól is 1000 utcai emberből 999-nek fingja sincs. Ezek után mindenféle linkekre kattintgatva történik valami amit 1000 emberből szintén 999 leghalványabban sem ért. Ezek után csoda, ha ilyen érthetetlen eredményű dolgokkal csőbe lehet húzni az ilyenelektronikus pénzt birtokló embereket?

Már az a felvetés elég szomorú, ha eddig erre a szerencse- és/vagy piramisjátékra egy Finnországnyi villamos energiát használnak el folyamatosan...

Én liberálisnak tartom magam úgy általában, de ezeket a digitális pénzeket betiltanám cakk-pakk gondolkodás nélkül.
Találjanak ki a nálam okosabbak valami sokkal hasznosabb felhasználást a blockchain technológiának, hogy az ne vesszen el a *coin betiltás által.

"The merge will reduce worldwide electricity consumption by 0.2%" ordenáré nagy hazugság! az Ethereum lánc energiafogyasztása csökkent! Szerintetek a több (tíz)millió videókártya ezután el lesz adva, meg áll a garázsban? Azonnal átálltak egy coinok bányászatára. Reggel óta a bányászható egyéb coinok hálózata a többszörösére nőtt!

Az áram ugyanúgy elfogy, csak eddig százezer dollárnyi ethereumot bányásztak vele, mától pedig kb. negyvenezer dollárnyi egyéb vackot.

Az áram ugyanúgy elfogy, csak eddig százezer dollárnyi ethereumot bányásztak vele, mától pedig kb. negyvenezer dollárnyi egyéb vackot.

Tulajdonképpen ez is részeredmény, hiszen kevéssé éri meg, ezért kevesebben fognak majd belevágni.  És nem csak ez dolgozik ellene, hanem az áram árának általános emelkedése is.

Ezekbol komentekbol is latszik, hogy senkit sem erkel hogy lehet -e vele fizetni ;-)

Ha fizetni akarnanak vele, valoszinuleg az ETH2 az ami technikaliag, nem szar elegseges tranzakcio szam lebonyiltasahaoz, es viszonylag ismert is.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mindekozben a ropsten *szik mukodni. 6 h szopas volt eddig, csak a mai nap.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Jól értem, hogy az ethereum feltalálta a pénzintézetet, azaz ha valaki hajlandó lerakni egy jelentős összeget, akkor tranzaktálhat pénzt?

mi lesz a következő? Központi banknál vezetett számla? Kamatozás?

Jogos, csak amikor levesszük a nettó befektetési hype-ot (azaz reméled, hogy ha ott tartod a pénzedet, előbb-utóbb felmegy annyira az árfolyam hogy veszel belőle egy Tesla-t), néha nem értem, miért kéne ezt használni mint pénzt.

A kedvencem mondjuk nem ez, hanem az anonimitás: ha veszel vele egy kiflit a boltban, és a bolt biztonsági kamerája lefotóz, hogy épp megvetted a kiflit, akkor a tárcádhoz tartozó összes tranzakció több példányban lesz fent nyilvánosan az interneten, mint Paris Hilton videója. 

De legalább elmentünk abból az irányból hogy felégetjük egy konzervatívabb állam éves co2-kvótáját csak azért hogy hátha ismét az egekben lesz az árfolyam, de addig is veszek egy kiflit...

ha szolgaltatonal (pl coinbase) tartod a koltopenzt, akkor a bolt nagyonnem fogja tudni a tobbi tranzakciodat. de blockchain alapon is szamtalan megoldas van ami ilyet ad. (persze ez se full anonym, de atlagjozsinak eleg)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ha majd egyszer ne adj isten olyan helyzetbe kerülsz, mint az orosz "átlagember", hogy egyik napról a másikra nem működik a bankkártyád, mert Viktor csinált valami bődületes f'szságot, akkor majd fogod érteni, hogy miért jó egy decentralizált fizetőeszköz, amit nem tiltogathatnak le - kényük-kedvük szerint - kormányok, bankok.