60 fps-mal fut a Quake az Apple Watch 5-ön

Címkék

A "De vajon tudja futtatni a Doom-ot/Quake-et?" kérdés idősebb mint sok HUP olvasó. Poénból szokták feltenni, jelezve, hogy alig akad olyan eszköz a Földön, amin ne lehetne ezeket az ikonikus játékokat elindítani. Most egy újabb eszközt kipipálhatunk: egy fejlesztő sikeresen elindította a Quake-et az Apple Watch-on. Nem is akárhogy, több fps-sel (software rendered) fut az okosórán az id Software klasszikusa, mint az asztali PC-imen a 2000-es években.

Quake 1 game ported to Apple Watch, running on Series 5.

  • uses Quake SW renderer + blitting to WatchKit surface (~60 fps, 640x480, larger res can run on lower framerate, tested up until 1024x768)
  • touch + gyro + digital crown controls
  • new AVFoundation audio backend (quake to Watchkit audio buffer copy logic), as Watchkit does not support CoreAudio
  • high pass audio filter to remove clicking on Watch speaker for some of the low frequency quake .wav samples
  • some smaller modifications and code updates to glue Quake 1 c code to Objective C and Watchkit
  • built on OSS release of Quake 1 by id software and later Mac and iOS OSS ports github: https://github.com/MyOwnClone/quake_w...

Quake assets are still copyrighted, repo contains only source code. Binaries cannot be distributed on App Store, but having a Mac, you can build the app yourself, I have also provided shell script which can download assets from shareware release of Quake.

Hozzászólások

Kicsit irigylem ezeket az embereket, hogy ennyi idejük van baromságokra :D

Nem olyan nehéz ám portolni egy ilyet. Hobbi, alkotási lehetőség. Egyébként meg semmi meglepő nincs benne, ezek a mobil eszközök már régóta elég erősek a Quake1-2-höz, a legtöbb még egy GTA 3/VC/SA szintű játékhoz is simán. Ami miatt nincs sok értelme a dolognak, hogy kis kijelzőn nem valami élvezet, meg az irányítása körülményes, érintőképernyőn nehézkes vezérelni, látszik is a videón, hogy mire kitegergeti, vagy giroszkóppal elfordul, lemegy a nap, addig az AI szét is lövi a seggét, mert nem erre tervezték a játékot, hanem WASD billetnyűzetes meg egeres sémára.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igazán demózhatta volna multiba rocket jump közben.

sudo mount -o ro /hup.hu

Jó, jó, de hogy nyomom be az IDDQD-t?

I hate those Smurfs!

Azt sehogy, az Doomhoz való, Quake-ben más kódok vannak, god, impluse, give, noclip, stb., bár azokat se nyomod be sehol ilyen interface-en, eleve konzolt se tudsz nyitni hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 09. 07., sze – 22:17

több fps-el fut az okosórán software render-ben, mint egy desktop gépen a 2000-es években

Ez is csak azt mutatja, mennyire tápos vas kell már 1 okosórába is, hogy képes legyen kirajzolni a pontos időt...

Amúgy némi költői túlzás, mert 97-decemberben már kint volt a quake2, 99 nyáron meg a quake3 arena, utóbbi már csak 3D videókártyával ment. Szóval 2000-ben már bőven olyan gépek voltak, amiknek leginkább meg se kottyant a quake1 sw renderer.

Ennyivel ment a TouchBar on is, nem?

Lehet, hogy az apple java-ban vagy pythonban vagy valmi még finomabb nyelven írja a szoftvereket... PHP-ban :D azért kell az erős vas. Lényegében a programozók helyett dolgoznak a kongói bányász gyerekek meg a kínai összeszerelők a soron. Ez a kód még C-ben ment. Még mindig elég hatékony és gondolom lehetne rajta még optimalizálni bőven. Kíváncsi lennék mi lenne ha átültetnék mondjuk rust-ra. Már egy ideje tervezem, hogy beleássam magam. 

Én azt gondolom, hogy nem az a fejlődés, ha mindig tudunk egy másik szemetet gyártani. Az lenne a fejlódés, ha ugyanabból a hardverből 5-10-20 éven keresztül ki lehetne hozni újabb és újabb dolgokat. Valóban gyorsabb böngészőt, több FPS-t ugyanazon játékokból, olyan szoftvereket elindítani amik X éve még nem mentek, stb.

Telefonok esetén is borzasztó, hogy a 2-3 éves flagsip mobilok mehetnek a kukába mert nem jönnek a frissítések, új funkciók. Itt van a kezemben, gyors, minden funkció működik, bőven elférek rajta, be van lakva, szeretem. Ez a harmadik olyan telóm, amit egyébként nem akarnék eldobni. Régen azért dobtam el, mert szar volt ,lassú volt, olcsó volt és kellett olyan funkció ami hiányzott. Most ott tartunk, hogy van benne minden ami kell NFC, OLED, wireless töltés, kutyafüle. De hol a szoftver? Az új Android, a biztonsági firrítések, patchek? Akkut cseréltem már 2x, de egyszerűen fél éve nincs már semmi frssítés. Dobhtom el és jöhet a következő szemét amit megint mire belakok, beállítom, áttolom a közel 300 appot, beállításokat, stb, addigra az is "elavul" aztán mehet a levesbe. Ezt kéne szabályozni, nem az usb töltőt.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Sajnos ez rám nem lenne igaz, mert nekem fontos több dolog is, ami a legtöbb Almás készülékből hiányzik. Az a bughalom amit pedig iOS néven csinálnak, nevetséges. Nem akarok itt egy újabb Android vs iOS szálat indítani, de nem véletlenül nincs egy ideje almás cuccom. Van a családban, ismerősnek. Bármikor felmerül valami feladat, ami a telefonáláson túlmutat, mindig megtalálnak és szinte mindig megy a szarakodás. Egy rohadt névjegyzéket nem lehet exportálni vagy átüldeni egyszerűen egy másik telefonra. Ez egy minimális alap funkció kéne legyen egy telefon esetén. Az utolsó almám egy iphone 4s volt, utána kaptam még egy 5-öst az öcsémtől de 2 hónap után ment a levesbe. 60%-os akkuval szilveszterkor kikapcsolt amikor a családdal akartunk fotózkodni. Utána ment a mentegetőzés almáék részéről, aztán x idő múlva elismerték. Csak a szokásos, a sztorit minenki ismeri. Folyamatosak ezek a kellemetlen szarságok. A tepsi iphone (talán a 6 volt) eltörött a kollégám kezében (annyira meghajlott, hogy eltörött a kijelző), haveromnak a zsebében törött össze, stb... Ezek olyan blamák, amik a legócskább gagyi androidos telefonokkal sem történtek soha. Kemény összegekról beszélünk, amikbe ezek a szarok kerülnek. Köszi, de nem.

Írok egy rövidebb listát, amit egy néhány éves szar kínai xiaomi tud most. Gondolom az újabbak jobbak.

-TypeC. Fontos, mert húsvétkor nálunk volt a tesóm, de az iphone kábelét otthon hagyta. Mindent bejártunk ami nyitva volt, éjjel-nappali, benzinktak, mindent... szinte minenhol volt microUSB vagy Type-C, Lightning kábel sehol. 3 nap töltés nélkül. Nekem itthon van egy nagy cipősdoboz teli tömve mindenféle USB kábellel, még régi fajta almás kábelem is volt de ez pont nem. Mert almáéknak nem jó az ami van. Ők sokkal jobbak ebben is. Hát hogyne.

-Akár teljes névjegyzéket exportálhatom, importálhatok, felhőbe tolhatom csomó helyre, névjegyeket fogadhatok, küldhetek (igen, bluetooth-on is a papának, a kollégának, a szomszédnak is akinek nincs iPhone-ja), egyesíthetek, sim-re másolhatom, onnan vissza és a kecske...

-Normálisan használható legördülő menüje van, a hangerő menü, a fényerő azonnal, gyorsan és kényelmesen elérhető. Ezt azért furcsa leírni, mert akárhányszor kipróbálok egy másik telefont, mindig ez hiányzik a legjobban + a programozható gombok pl. dupla nyomás a bekapcsoló gombra = zseblámpa. 

-Alapból van vonalód olvasó, qr kód olvasó, dokumentum és igazolvány szkenner, iránytű ami mutatja a koordinátákat is, vízmérték, nagyon jól használható saját fájlkezelő amivel százféleképpen lehet rendezni és szűrni. Hívásrögzítés... múltkor jól jött.

-NFC, Jack csati, infra port, kerámia hátlap, ujjlenyomat, arcfelismerés, always on display. 256GB tárhely, dual sim, LTE+, vezeték nélküli töltés, sztereó hangszórók, aktív zajszűrés a mikrofonon, ami tényleg működik. Könnyen szerelhető, akkut simán cserélek benne otthon de kijelzőt is (egyszer átmentem rajt autóval igen, és még mindig használom!).

A gyári szoftverek nem a bloatware kategória, mint  pl. egy Samu esetén, ahol áruházbeli sallangok vannak fent a telón gyárilag, hanem ezek saját gyártású programok, mint a fent felsoroltak vagy pl. a számológép ami mindent is tud (pénznemet vált, kamatot számol, százalákot, mértékegységeket vált, stb) vagy a mi távirányító app. Haszos kis apróságok, amik egyébként tilthatók ha nem tetszik, de nem igazán van használható alternatíva az áruházban, mert napjainra elleptek mindent a retek reklámok meg a többé-kevésbé kártékony appok. Persze lehet venni pénzért sokmindent, aztán vagy bejön vagy nem, de ezeket a dolgokat ingyen kapuk, benne van a készülék árában. Mint ahogy a gyorstöltő fej is megfelelő kábellel és egy átlátszó szilikon tok. Látszik, hogy tényleg foglalkoztak vele. Van fórum, ahol vannak szavazások néha, hogy mi hol és hogyan nézzen ki a következő szoftverkiadásban. Lehet kérni funkciókat lefejleszteni, stb. Konkrétan egy közösség van mögötte, aminek érezhető hatása van a fejlesztésre. Hol van ez almáék esetén? Tátjuk a szánkat, aztán repül bele a nagy tehénszar. Fizess paraszt és kussolj. Az a mentalitás nekem nem hiányzik.

Szóval ez alapján inkább kína, mint az imperialisták :) Egyébként meg mindenki bassza meg, mert az egész mobilszegmenst gatyába lehetne rázni csak olyan inkompetens barmok ülnek döntáshozói székekben, hogy ez az eredménye a munkájuknak. Aki meg ért hozzá, azt vagy nem érdekli, mert a profit fontosabb, vagy nem is kérdezik. 

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...