Lokális IPTV rendszer Smart TV-kkel

Fórumok

Milyen ötletetek, megoldásotok lenne (akár Linuxos, szoftveres - ha már ide tettem a témát - vagy gyári fizetős) hotel TV rendszerre szigorúan IP alapon?

- koaxot behúzni már nem opció
- STB, rPi, egyéb külső tákolás nem opció
- Gyári, vagy módosított/módosítható Smart TV-vel, IP display-el kellene megoldani a "kliens" oldalt
- Szerver oldalon szabadabb a történet, gyári vas, vagy Linux server is szóba jöhet
- Bejövő TV adás lehet DVB-C, vagy Telekom IP
- ...plusz saját tartalom lehetősége, akár kliensenként célzottan (bár, talán ez a legkisebb probléma)

A cél user oldalról a bot egyszerű kezelhetőség: TV készülék saját távirányítóval, semmi sallang.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 31., sze – 11:39

Samsungnak van "dobozos" terméke, viszont csak Samsung Hotel TV termékcsaláddal működik.

Kb. 8 éve kapcsolatban voltam egy hotel tv-s csapattal. Ők saját boxokat raktak, de aztán ők is áttértek a Samsung megoldására.

Ha megvannak a tv-k, akkor eléggé korlátozva vagy.

A választás előtt érdemes az üzemeltetést is végiggondolni.

Szerencsére "zöldmezős" a történet és dolgozunk Samsung-al (bár én nem komálom, de ez most mellékes), sőt talán ennek a rendszernek egy része van is egy helyen egy kicsit más, speciális feladatra.

Köszi, utánakérdezek a kontaktomnál!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

DLNA,  és egy menedzselhető switch,  kéri a szolgáltatást a portán stb.  port felkapcsol, dlna-n megkapja a csatornalistát, és a műsort.  lehet tenni mellé akár milyen tartalmat is

előny: egy szerver.

hátrány: sok tv tuner kell hozzá, h. minden csatorna streamje elérhető legyen.

megvalósítható, lesz vele meló...

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Egy dolgot elfelejtettem még ezzel kapcsoltban. Sok vendégpanasz elkerülhető, ha faék egyszerű rendszert üzemeltet a hotel.

Régi hoteles ügyfelemnél még az is gondot okozott a vendégek egy részének, hogy a prémium csatornák kértek pin kódot és ezt a vendég nem tudta "beütni"(0000).

Igen, én is pontosan ezt szeretném. Ezért nem opció a STB, rPi, Android stick, meg DLNA sem, mert senki nem fogja minden vendégnek megtanítani, hogy milyen szoftverben, hogyan éri el a TV adásokat.
A TV készüléken, TV csatornaként (számozva, vagy fel/le léptetve) kell működnie, attól függetlenül, hogy DVB-C helyett IP-n jön.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

TV-re app-ot ír(at)ni azért nem állnék neki. Elég csalódott lennék, ha 2022-ben még nem lenne ilyen készen! (legfeljebb olyan nincs, ami valamilyen opensource backend-el is együtt tud működni)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

10 éve nyomom lassan a hotel IT szakmat. Rengeteg rendszert megnéztünk. Mi a Philips Cmnd rendszere mellett tettük le a voksunkat. 

Biztos nem opció valami rpi? 
Szerintem a legjobban a faék egyszerűséget mégiscsak valami egyedi hardverrel lehetne hozni, ami semmi mást nem csinál, boot után felugrik egy szerverre és ch+- meg vol+-, ennyit tud. Plusz ami esetleg a kérés, hogy tudjon. Infra távirányítót tudja venni az rpi is egy vevő modullal, de léteznek olyan hasonló SBC-k, amin alapból van infra vevő is. Aztán akkor a távirányító is lehet faék, nem tudja a a paraszt széthangolni.

Viszont IP streamek honnan lesznek? Telekom nem tudom ad-e direkt ilyen célra közvetlen használható IP streamet, de nem tudok róla. Ahogy arról sem, hogy bármelyik szolgáltató adásával meg lehet-e ezt csinálni hivatalosan. 

A Telekom IPTV adatfolyamát az életben nem fogod saját IPTV rendszerbe áthúzni, hacsak nem ütsz velük nyélbe valami egyéni dealt és kapod meg tőlük a streameket közvetlenül, és osztod tovább azt saját szerverrel. 

Ez nem lesz olcsó móka. Erre a célra gyártott TV-t javaslok alkalmazni (ezt fentebb más is javasolta), minden mással csak a szívás lesz, settopboxot ellopják, nem működik, stb. 

A másik nagy megfejtésed az lesz, hogy a bejövő adásokat hogyan bontod szét és osztod tovább, és itt akár több forrással is dolgoznod kell. Jó megfejtés lehet egy TVheadend vagy egy Wowza/Nimble is szerver oldalon. Nem olyan olcsó és nem olyan triviális egy ilyen rendszert JÓL összedobni, mint ahogyan ezt sokan gondolják. 

Se nem olcsót, se nem triviálist várok. Ha van pénz 50+db TV-re (és azt már én is kikötöttem, hogy nem sima home, hanem csak hotel TV jöhet szóba), akkor lesz a működtető rendszerre is.
Arra én sem nagyon számítottam, hogy a T IPTV stream-jét saját DRM nélkül le lehetne venni, csak azért említettem meg, hátha valaki mégis tud valami trükköt. Inkább a Digi lesz a befutó, annak a kódolatlan DVB-C multiplexeit 4-5db tuner-el ki lehet bontani.

Eddig amúgy legbíztatóbbnak ezt találtam, de a pontos paramétereivel és beszerezhetőségével kapcsolatban még informálódom.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nézd, ebben a kategóriában én nem keresnék semmiféle "trükköt". Az adott szolgáltatóval meg kell állapodnia a hotelnek, ugyanis jogilag csak úgy nem lehet tovább szolgáltatni sem a T-s IPTV-t, sem a Digis DVB-C-t, ez utóbbi kérdéses, hogy meddig marad fenn ebben a formában.

Én nem tudom mi a tervetek, de a KTV szolgáltatóval egyedi szerződést kell erre kötni. Érdemes lenne elsőként kiszemelni a megfelelő TV készülékeket, és utána az IPTV szerver oldali dolgokat.

Szerkesztve: 2022. 09. 03., szo – 16:29

Régebben üzemeltettem egy 130 csatornás DVB-C/OTT IPTV szolgáltatást, ami egy HPe szerver szolgált ki.

A bemenő oldal DVB-S/S2 jelek voltak és az összes műsort 4 db kártyával nyitottam meg. A szerverben volt a 4 db kártya 32 db műholdvevő (8 vevő/kártya), minden vevő egy TS vett le műholdról MPTS formátumban.

Az MPT  stream-eket dvblast-al dolgoztam fel és a szükséges műsorokra szétbontottam és SPTS formátumban adtam ki. A SPTS stream-et tsdecrypt-tel kódoltam ki és szintén SPTS-ben továbbítottam a SW felé. Tehát így megvoltak a decrypt-tált SPT stream-ek a további feldolgozáshoz.

A multicast SPT streamekett a DVB-C rendszerhez ARRIS D5-tel dolgoztuk fel ami a kiválasztott csatornákból MPT streamett készített és felültette az adatokat egy QAM256 jelre és küldte tovább a HFC hálózatba.

Ma már létezik több modulátoros DVB-C kártya, így gyakorlatilag a egy szerverben történhet a vétel demultiplexeléss, a dekódolás, remultiplexelés és modulálás.

A már SW-ben rendelkezésre álló SPT stream-eket lehet elérhetővé tenni egy IPTV szerver részére.
Több megoldást is megnéztük ár/érték arányban. A végén két rendszer maradt talpon az egyik Stalker/Infomir a másik TVHeadend, ezek használatához szükséges valamilyen STB (RPI, stb.)

Ami téged érdekel
M3U lista alapján működő IPTV szolgáltatás
A rendelkezésre álló infók alapján bash script készít egy m3u listát vagy listákat akár minden végpontnak külön-külön. IPTV kliens lehet írni vagy letölteni és costumize-ni smart TV-re, ami a az előállított m3u listát feltudja dolgozni és nézhető műsorrá alakít.

A szükségesnek érzed szívesen segítek.