"Dízel buszokat vesz elektromosak helyett Wiesbaden"

Nem új hír, de most került a szemem elé az RTL Klub tegnap esti híradója miatt, amiben arról számoltak be, hogy Debrecen ilyen buszokat vett, miközben ezek az elektromos buszok megbuktak a német Wiesbadenben:

Wiesbaden közlekedési szolgáltatója 2019-ben 56 darab elektromos Mercedes eCitarót rendelt, amelyek 2020-ban meg is érkeztek.

[...]

Szép tervek voltak ezek, de most úgy tűnik, hogy a mai szinten álló e-mobilitás minden nyűgje és baja az ESWE nyakába szakadt. Kiderült ugyanis: ahhoz, hogy az új technológiával teljesen kiválthassák a belső égésű motorral szerelt buszokat, nagyon sok pénz és még több türelem kellene, ami előbb-utóbb még a gazdag és higgadt németeknél is elfogy. Ezért Wiesbaden egyelőre nem vásárol több elektromos buszt, sőt még az idénre tervezett beszerzéseiknek a szerződéseit is vagy átütemezik, vagy felmondják.

[...]

A legnagyobb gondot az okozza, hogy e járművek megközelíteni sem tudják a gyártó által ígért hatótávot, jó, ha a felére képesek a mindennapokban. Ezt erősen rontják Wiesbaden domborzati viszonyai is. Így túl sok dízel buszt is állományban kell tartaniuk, hogy a kieső elektromosokat pótolni tudják. Az eCitaróikat néhányszor teljesen le kellett állítaniuk garanciális problémák, és a más üzemeltetőknél többször is előfordult súlyos tűzesetek miatt. Ezen problémák miatt jelenleg egy dízel buszt 1,7 elektromos busz tud kiváltani, ami épp ellentétes a fenntarthatósággal. Túl magas az elektromos buszok áramfogyasztása is, egy-egy töltőoszlop 75-80 lakás energiaigényét emészti fel. Az ESWE ezért minden elektromos buszokkal kapcsolatos fejlesztését átütemezi, illetve feladja. Sem a plusz töltőoszlopokat, sem a transzformátorállomást nem építik meg egyelőre, és az idei évre megrendelt csuklós Mercedes eCitaro-rendelésüket is megpróbálják felmondani.

Az ESWE a jövőben inkább újra Euro VIe besorolású dízel autóbuszokat vásárol, legalábbis addig biztosan, amíg az elektromosak nem tudnak megbízhatóan nagyobb hatótávot megtenni.

Linkek:

Hozzászólások

Ezt az olajmaffia/olajlobbisták stb csinálták, egyértelmű ...

Fedora 38, Thinkpad x280

😃
Ja, ja
, amolyan pszichopata bolsevik sztálinista-rákosista módra: aki nem áll bele a kötelező vonalba, az ellenség. 70-80-90 éve nácik, fasiszták voltak, most orosz kémek.
Vicces, amikor a clickbait címnél és leadnél nem jut tovább valaki, de nagy bátorsággal fröcsögi a gyűlöletpropagandát.

 

 

 

 

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

tegynek szélkereket a buszra, így tölteni tudja saját magát.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

fejlett nyugaton fegyveres katonák védika templomokat. meg fejlett nyugaton menő volt a rabszolga. fejlett nyugaton begyűjtötték a zsidókat. a rabszolga meg a zsidóüldözés elfogadott volt. meg szerintük nem kell gáz.

én nem innám a szavaikat...

 

mellesleg én nem akarnék a kertemből olyan ocsmány műtárgyat látni

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

A fejlett nyugat próbál tanulni a régi hibákból (gyakran sajnos rossz következtetésekkel), mi bezzeg ragaszkodunk a régi hülyeségeinkhez, mert az nemzeti érték. Azt nem értem, hogy a nátós és uniós csatlakozás előtt itt a sok fotelszabadságharcos miért nem vonult utcára, és miért nem gyújtották fel szegény Baló Gyuri kocsiját már akkor, ha ez ilyen evidens, hogy a fejlett nyugat nem is olyan fejlett?

A másik, akkor minek fogadjuk el a piszkos pénzüket? Te a kölyködnek adnál zsebpénzt, ha állandóan téged szapulna vagy inkább beküldenéd a szobájába az érettségiig, aztán meg mehet ahová akar? Az uniónak ez a legnagyobb hibája, hogy ilyen tahókat, mint mi (is) eltűr.

Ja tudom, nekünk az jáááár. Bezzeg ha valaki itthon koldus vagy szegény, miért volt lusta, miért nem dolgozott többet, neki nem jár semmi, bezzeg magának az országnak jáááááár.

Talán nem tűnt fel az az apró eltérés, hogy „múltkor” a legkevásbé sem önkéntes alapon voltunk kapcsolatban.

Milyen érdekes, hogy ez a sok nyugati faszfej tavaly április-májusig még tudott normálisan kereskedni az oroszokkal.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az uniónak ez a legnagyobb hibája, hogy ilyen tahókat, mint mi (is) eltűr.

Mindenki jobban jarna, ha kilepnenk. Penz nyilvan ugysem jon, euronk sincs, bele is hugyozunk a ventillatorba, csunyan is viselkedunk, ukranokat se penzeljuk, nem is akarunk szankcionalni, plusz meg lolo is ehen doglene :) 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

„A fejlett nyugat próbál tanulni a régi hibákból”, ennek okán milliószámra engedi, sőt, hozza be a zsidógyűlöletet 1400 éve alapműködésként űző muszlimokat?
Az milyen tanulás a hibákból, hogy az egykor kommunista terror alatt élő országok ezen múltjából eredő másságát teljesen figyelmen kívül hagyják, ugyanakkor a kommunizmus „áldásait” már megtapasztalt tagállamok minden figyelmeztetése ellenére a saját komcsi jelenüket fel sem fogják, észre sem veszik, hogy ők önként hajtják a fejüket a nyaktilóba?

A „piszkos pénzük” nem az övék, hanem a miénk is. Talán emlékszel: szerződések. Szánalmas, hogy a komcsik segélyként tudnak csak gondolni ezekre a pénzekre. Pedig a KGST idején még vastag bőrrel és nagy pofával hazudták, hogy a csodás jövő érdekében önként álltunk össze egy nagy szeretetközösségbe, amiben tök normális, hogy a SZKP KB határozza meg, mi mennyibe kerül, melyik országnak mit kell gyártania, kinek mit kell importálnia és lopnia Nyugatról, természetesen saját kontóra.

Az itthoni koldus is jogosult a korábbi munkaviszonyai (értsd: szerződések) alapján a meghatározott ellátásokra.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A "támogatás" úgy működik, hogy annyira sok az adó, illetve annyira megnehezítik az érvényesülést, hogy "támogatás" nélkül ne legyen érdemes gazdasági tevékenységet folytatni. Ez lényegében burkolt tervgazdálkodás szerk.: és burkolt hatósági ár is egyben. A mezőgazdaság teljesen ilyen, a többi területek eltérő mértékben.

minek fogadjuk el a piszkos pénzüket

kinek a piszkos pénzére gondolsz? Az EU "támogatás"-okra? Az annak az ára, hogy megvették ezt a piacot. Az adott szektorok kannibalizálva ill. visszafejlesztve lettek cserébe; erről az oldalról előzőleg már megtörtént az alku ránk eső része, ők meg részletekben fizettek egy darabig, most ez szünetel. Nem ok nélkül elérhetőek(kéne elérhetőek legyenek) azok a források: már előzőleg megadtuk azt aminek ez az ellenértéke.

Azert ez nem teljesen igy van. Az, hogy anno Suchmann-ek olyan ontokonlovos modon csinaltak a privatizaciot, az nem volt EU kovetelmeny. Az inkabb egy buncselekmeny volt...

A tobbi velunk egyutt csatlakozo orszag (Csehorszag, Szlovakia, Lengyelorszag) erdekes modon valahogy meg tudta oldani, hogy ne tegye tonkre a sajat iparat. Egyreszt nem arusitottak ki feltetel nelkul mindent. Masreszt ahol kulfoldi befekteto megvett korabbi allami ceget, ott eloiras volt, hogy X evig mukodtetni kell az adott ceget, a munkaero Y%-at feltetlenul meg kell tartani stb. stb. Es erdekes modon igy is lett vevo, es erdekes modon ezek a cegek nagy resze ma is uzemel. (Nezz be egy elelmiszerboltba, tele vannak a polcok vele, szarmazasi hely: Szlovakia, szarmazasi hely: Lengyelorszag... Persze tok logikus, ha egy cukoripari ceg megvesz egy magyar es egy szlovak cukorgyarat, amibol a magyarra nincs semmi eloiras, a szlovakot viszont nem zarhatja be, akkor vajon a ketto kozul melyiket fogja meghagyni?!) Es erdekes modon a lengyelek, szlovakok, csehek is kapjak a penzt A Brusszelbol. (Sot, e pillanatban ok kapjak es mi nem - ez masik tortenet, de azert jol jelzi, hogy mennyire nem ezen mulott)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

az elszabott privatizáció után még voltak többé-kevésbé egyben levő cégek és termelés pl mezőgazdaság kapcsán: tejipar: benne háztáji tehenészet, szőlészet stb. Ezeknek a leépítéséért kaptunk támogatást, mert így lettünk önerő nélküli piac: fejezd be, vágd ki stb. Ezeknek a mértékén pl a csatlakozási tárgyalásokon kellett megállapodni. Ezekben is a privatizációhoz hasonlóan végzetes eredmények születtek.

Szarvasmarhák száma 2007 - 2017 között.

705 > 885 ezer, ezidő alatt az EU teljes állománya csökkent - tehát növelni tudtuk a piaci részesedésünk.

A gazdaságban megtermelt és felhasznált tej mennyisége 2017 - 2018 között.

1848  ezer tonna > 1953 ezer tonna

Bormérleg 1970 - 

2004 óta csökkent a hazai termelés, hasonló arányban csökkent a hazai fogyasztás, viszont duplájára nőtt az export. Itt elég egyértelmű, hogy a hazai termelők a nagyobb bevételt hozó exportot részesítették előnyben - nyertünk a csatlakozással itt is.

mivan ??

mi a pocsékolás a hústermelésben?

bármilyen állatot 100%-ban feldolgoznak, hasznosítanak - bőrétől a csontjáig, húsától a véréig..

Egy növénynek megesszük a termését vagy a gumóját és még ??

 

"klíma harc" - ja régen osztály harc volt  - mindig harcolni kell...

For Whites Only meeting room!

Nem biztos, hogy annyira egyértelmű. Ne higy el mindent a nagypofájú bölcsésszakértőknek, akik kétpofára vedelik a mandulatejes kapuccsínót. 

https://www.youtube.com/watch?v=sGG-A80Tl5g

Teljesen hazugság a hústermelés fogyasztása, amivel dobálóznak a divatidióták. Rengeteg élelmiszertermelési mellékterméket felhasználnak takarmányba. Nem lehet mindenütt emberi élelmiszernövény termeszteni, míg takarmánynövényt jóval több helyen. A divat vegánok hülyeségeihez viszont tényleg rengeteg erőforrást elpazarolnak. És egy kiló zab nem ekvivalens egy kiló hússal.

Konkrétan a nomád állattartás teljesen összhangban van a természettel, nem rontja hanem konkrétan javítja a talajt és minimális gépi munka szükséglete van. Besdzélgettem olyannal aki ilyet csinált, azt mondta, hogy ők bozótot irtanak hogy legelővé alakítsák, de ha egyszer legelő lett, azt már az állatok karbantartják utána. Attól marad legelő, hogy az állatok legelik.

Télen takarmánnyal etetik őket, de szerintem még talán ez is részben kiváltható lehet, legalábbis régi könyvek szerint télen is legeltették az állatokat valamennyit.

 

Az intenzív növénytermesztés ezzel szemben nem önnfenntartó, rengeteg emberi vagy gépi munka igénye van.

 

Úgy hallottam, hogy a takarmány árak azért mennek fel, mert a kukoricából inkább etanolt csinálnak, amit a benzinbe öntenek higítani azt. Ami nagyon kicsi ROI-val megy energia szinten és ezért eleve tökéletesen értelmetlen, de legalább felviszi a húsárakat. Az ellenségeink nedves álma, hogy még több szóját együnk és ettől kezelhetőbb állatokká váljunk, csak ezért csinálják, illetve a megalázás-faktor sem kutya, azt is szeretik.

Itt ezt írják:
„A legelő terhelését a gyep termésének állateltartó képessége alapján kell meghatározni, ami 0,4-1,6 számosállatot jelenthet hektáronként. Míg az üde gyepeken 0,8-1,6 számosállat/ha, addig a száraz gyepeken 0,4-0,8 számosállat/ha tartható. Számosállatnak nevezzük bármelyik gazdasági állat 500 kg élőtömegét.”
Egy felnőtt szürkemarha 550-900 kg, tehát gyeptől függően ridegtartásban akár 4 ha is kell egy példány ellátására. De ha csak 1 ha-ral számolunk, most 900000 ha kellene csak erre. Mivel nem csak húst esztek (én egyáltalán nem eszem :) ), hanem a tej- és tejtermék fogyasztás is nagy, a szürkemarha viszont a most általánosan használt fajták tejmennyiségének töredékét adják, így sokkal több marha kellene. És még hol van a többi állat? Hol van a gabona és egyéb növényekre a terület?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

kb. így nézet ki 8hold föld terület - kis családi gazdaság:

1 hold gyümölcsös: alma - körte, barack, szilva + tanya területe, istállók, ólak, górék 

5 hold kukorica - mivel TSZ terület volt annak idején alá volt dréncsövezve -> meliorációs öntözés.

1 hold here, lucerna, takarmány répa

1 hold akácos erdő - mélyebb terület, nem lehetett jól művelni, azért lett erdő -> tűzifa

1db traktor +eke, nehézborona + pótkocsi, fűkasza a traktorhoz +  terménydaráló

Állatok:

évi 40-50 sertés, 20-40 birka, 50 csirke, tyúk

Saját és eladás évi:

Sertés: 16 saját , többi eladásra élőállatként

Birka: 4-6 saját, többi eladásra, mint tőkehús 

Csirke: saját 100%-ban + tojás ami volt

Gyümölcs: 60-80%-ban piacon értékesítve, évi termés függvényében.

 

Kilehet számolni, hogy ez mennyit ért a föld, a traktror stb. és hogy ezt üzemeltetni: 1 fő állás + 10ember időszaki munkás

For Whites Only meeting room!

Kicsit el vagy tevedve. A husipar nem legeltet, hanem hatalmas istallokban 'termeli a hust'. Nem legelnek a tehenek, mert letapossak a fuvet; termelnek nekik takarmanyt, learatjak (gepekkel), es azt adjak nekik istalloban. Mivel osszezsufoljak az allatokat, teletomik oket antibacival, hogy ne legyenek betegek, es ugye novekedesi hormonok is bejatszanak, hogy jol nojon, meg faj-nemesites is a minel tobb husert. Es meg ezernyi ipari megoldas az olcso hus oltaran.

Annak a mai ipari meretu allattartasnak, ami ma megy, hogy olcso hust termeljen neked, mar semmi koze a nomad oseinkhez.

Talan meg egy-egy bio-farmon meg van valami hasonlo.

> Kicsit el vagy tevedve.

> Talan meg egy-egy bio-farmon meg van valami hasonlo.

Olvasol is, vagy write-onlyban vagy? Pont azt mondom, hogy az eredeti módszer is működőképes, csak némileg drágább, de cserébe fenntartható. Tudom, hogy nem csinálják sokan és azt is tudom, hogy drágább.

A magyar baloldal (értsd: tényleg) mindig is csak idegen érdekek vélt vagy valós elvárásainak tudott, tud, és akart, akar megfelelni, nyálcsorgatva, minél lelkesebben, vagyis inkább akár a lelküket is eladva remélik elérni, hogy a hálás uraságok sokáig adnak majd zsíros cubákot.

A lengyelek éppen nem kapnak, talán (remélem) egy kicsit felébredve az ostoba pánszláv rémálomból, kezd visszatáncolni a V4 együttműködésbe.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A magyar baloldal (értsd: tényleg) mindig is csak idegen érdekek vélt vagy valós elvárásainak tudott, tud, és akart, akar megfelelni, nyálcsorgatva, minél lelkesebben, vagyis inkább akár a lelküket is eladva remélik elérni, hogy a hálás uraságok sokáig adnak majd zsíros cubákot.

A privatizációt és a kárpótlási jegyes mutyit az MDF nyomta le, sok mindent lehet rájuk mondani, de azt, hogy magyar baloldal voltak, azt nem.

látszólag - a tanácsadók ügynökök voltak..

Ez első szabad kormány csak látszólag azok irányították, akik meg lettek választva. Antall József -érdemei mellet- a gyengesége, idealizmusa hatalmas károkat okozott az országnak.

Az utolsó mondatatoddal nem értek egyet - mély tudatlanságot sugároz - vagy tudatos terelést - nem ezt várom tőled.

For Whites Only meeting room!

igen

sajnos ez olyan, hogy hiába rendes ember egy cég igazgatója, ha csődbe viszi a gyárat.

Ezért nehéz egyértelműen megítélni Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót - korunk egyik legnagyobb államférfija. Ha a német megszálláskor lemond, akkor nem lehetne semmit felhozni ellene - egyéként se vádolták meg semmivel a háború után - csak a bolsik terjesztik róla az antiszemita vádakat. A német megszálláskor nem véletlenül zárták el a külvilágtól..

For Whites Only meeting room!

Ezért nehéz egyértelműen megítélni Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót - korunk egyik legnagyobb államférfija.

:D

Ha a német megszálláskor lemond, akkor nem lehetne semmit felhozni ellene - egyéként se vádolták meg semmivel a háború után - csak a bolsik terjesztik róla az antiszemita vádakat. A német megszálláskor nem véletlenül zárták el a külvilágtól..

De, kurva sokat fel lehet hozni ellene a német megszállástól függetlenül.

1990-ben ugyanaz volt, mint 2010-ben: ha a kommancsok kerülnek a hatalomra, még sokkal rosszabb lett volna. Mert nincs olyan szar helyzet, amit a beképzelt, öntelt, istenkomplexusos kommancsok ne tudnának még szarabbá tenni.

Természetesen az SZDSZ is kommancs. Ha kétségeid lennének, önmaguk beszéltek erről.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

1990-ben ugyanaz volt, mint 2010-ben: ha a kommancsok kerülnek a hatalomra, még sokkal rosszabb lett volna.

Csak egyenesbe tették az MDF által elbaszott országot. :D

Mert nincs olyan szar helyzet, amit a beképzelt, öntelt, istenkomplexusos kommancsok ne tudnának még szarabbá tenni.

Ebben igazad van, a mostani éra kommancsa a Fidesz.

Te nagyon el vagy varázsolva, valami iszonyatosan torzító szemüvegen át nézed a világot. Mintapéldánya vagy annak a kommunistának, aki öntudatlanul is magára alkalmazza a hírhedt „múltat végképp eltörölni” sort, az elvtársaid minden aljasságán és dilettantizmusuk minden káros következményén úgy léptek túl, mintha csak azért, mert porszemként lesöpörtétek a zakó hajtókájáról, ezért már nincs is. Mintha Antalléknek nem 45, Orbánéknak meg nem 8 év kommunista rombolás következményeivel kellett megküzdeni. Antallék dolga sokkal nehezebb volt, mert az emberek megváltást vártak, de csak rosszabb lett, nem mellékesen a lusztráció, vagy inkább a komcsik imádta minél véresebb forradalom elmaradása miatt. 2010 után Orbánék a még mindig erős komcsi gazdasági hálózatot szaggatták szét, és nem mellékesen hozzájárultak a komcsi politikai hatalom maradékának szétverésén, és folyamatosan tovább dolgoznak a komcsiporontyok hatalomra kerülésének megakadályozásán. Már ezért megérte ez a 16 év. De ez még kevés, a kultúrából, az oktatásból is ki kell picsázni a komcsi mételyt! Ezen is dolgoznak.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A „torzító szemüveg” az elmúlt 75, de kicsit kibővítve, az elmúlt 103 év itthoni tapasztalata. De világszinten is eddig egyedül a kínai komcsik sikeresek, de ők is csak azóta, hogy a maói mocskot eltakarították és rájöttek, hogy a „kapitalizmus” ellen nem lehet győzni, így harcolni is értelmetlen, sokkal eredményesebb használni és kihasználni. Így onnan, hogy Mao egy atomháború kirobbantása céljából követelte az atombomba készítés tudását az oroszoktól, mert ugyan az emberiség fele kipusztul, de a másik fele kommunista lesz, eljutottak oda, hogy Trumpnak ki kellett tiltania a Huaweit, mert a legújabb generációs mobil adatátviteli technológiában ők lettek a tótumfaktum, ami az Egyesült Államok számára mindenképp nemzetbiztonsági kockázat, ennél sokkal kevesebbért is indítottak már háborút. Meséld már el, milyen, akár csak a leghalványabb módon is a kínaihoz hasonlító eredményeket értetek el! Elkúrtatok, elkótyavetyéltetek, eladósodtatok és eladósítottátok az országot és az embereket, az adósság visszafizetésére hivatkozva megszorítottatok és kb. a ’60-as évek vége, a ’70-es évek eleje óta „még egy kicsit kell meghúzni a nadrágszíjat, utána jobb lesz” ígérgetéssel (amit – valljuk be – vagytok annyira ostobák, hogy el is hisztek) ti mindig csak megszorítotok, miközben a végeredmény soha nem lesz jobb, csak a pofátok egyre nagyobb.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Szerintem jelentősen nagyobb állami vagyon lett elprivatizálva a Horn kabinet alatt.

Nominálisan és bevétel arányosan igen, ~300 vs ~700 milliárd, viszont hozzá kell tenni, hogy az MDF alatt a forint értéke a felére csökkent, viszont tényleges érték alapon sajnos nem, az MDF 1600-2000 milliárdos vagyont adott el töredék áron, az MSZP pedig nagyjából piaci áron értékesített és hozta kb. egyenesbe '98-ra az ország gazdaságát. Amikor itt arról megy a disputa, hogy mennyi céget kótyavetyéltek el aprópénzért, az nagyrészt az MDF sara.

MSZP pedig nagyjából piaci áron értékesített 

'95-ben az új privatizációs törvény bevezette az egyszerűsített privatizációt, jellemzően készpénzben, a társaságok korábbi vezetői köre számára.
'98-ig a befolyt privatizációs bevételek 86 százaléka származott külföldi befektetőtől, hasonló arányban készpénzben.
Botrányok sorozata kísérte Hornék privatizációs gyakorlatát (MOL, Hunguest Hotel, Tocsik).
Nem gondolom, hogy az állami bevételek, hosszútávú célokat nézve hatékony lett volna a privatizáció.

'95-ben az új privatizációs törvény bevezette az egyszerűsített privatizációt, jellemzően készpénzben, a társaságok korábbi vezetői köre számára.

Ahja. És?

'98-ig a befolyt privatizációs bevételek 86 százaléka származott külföldi befektetőtől, hasonló arányban készpénzben.

Ahja. És?

Botrányok sorozata kísérte Hornék privatizációs gyakorlatát (MOL, Hunguest Hotel, Tocsik).

A MOL 60 százalékát nyilvános nemzetközi részvénykibocsátással privatizálták. A Hunguest Hotel, szintén '92-ben nyílt részvénytársaság és részvénykibocsátással privatizálták. A Tocsik ügy meg abban botrány, hogy kurva nagy volt a sikerdíj összege.

Nem gondolom, hogy az állami bevételek, hosszútávú célokat nézve hatékony lett volna a privatizáció.

Mint írtam, az MDF volt a privatizálásnál az igazi fokmérője annak, hogy az állami vagyont hogy lehet aprópénzért szétosztani és szétbaszni, plusz ott volt a kárpótlási jegyes mutyi, ami az évszázad csalása volt nagyjából, pedig azért versenyben volt sok egyéb nagy csalás. Az MSZP sok céget privatizált viszonylag nagy értékben, de annak nagy része nyílt tőzsdei bevezetés volt és részvényvásárlással lehetett magántulajdont szerezni. Nyilván voltak visszaélések az MSZP érában is bőven, de az állami vagyon jelentős részét az MDF herdálta el.

A privatizáció nagy részét 1990 előtt és 1994-98, 2002-2006 között nyomták le. Már a grafikon is mutatja, hátha te is látod.

A kárpótlási jegyes mutyiban is legfőképp a komcsik vitézkedtek. Ez egy jó hosszú, 678 oldala kiadvány az ÁSZ-tól, 2009-ből. A 149. oldalon az egyébként köztudott „külföldi kézbe kiárusítás”:
„A 6. ábra a társaságok összes jegyzett tőkéjét és a kizárólagos külföldi érdekeltségű cégek részesedését mutatja 1995 és 2002 között. Ez idő alatt a kizárólagos külföldi érdekeltségű cégek részesedése a társaságok összes jegyzett tőkéjéből 28%-ról mintegy 40%-ra nőtt. (Megjegyzendő, hogy ez az arány 1999-re már kialakult, a következő három évben lényegében nem változott).”
Megjegyzendő, hogy a legnagyobb része az 1994-es és az 1998-as kormányváltások KÖZÖTT volt.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A privatizáció nagy részét 1990 előtt és 1994-98, 2002-2006 között nyomták le. Már a grafikon is mutatja, hátha te is látod.

De jó grafikon, forrás a KDNP párt nem létező oldala és önmaga. :D

Megjegyzendő, hogy a legnagyobb része az 1994-es és az 1998-as kormányváltások KÖZÖTT volt.

Bevételben igen. Elkótyavetyélt vagyonban sajnos nem, abban az MDF vezet, mondok példát: a 12 magyar cukorgyárból 7 gyár 1991-ben lett privatizálva, külföldi tulajdonba került, ezzel a piac ~85-90 százalékát privatizálták, igen, nyilván az MSZP-s ügynökök voltak.

Tévedsz, a grafikont ők is máshonnan szedték, mégpedig a mára már eltűnt, de korábban még elérhető, letölthető „MÉSZÁROS Tamás – TÁTRAI Miklós (2009): A privatizáció 20 éve Magyarországon” című tanulmányban. Nekem megvolt, sajna, már rég letöröltem.

No, figyi csak, a mértékek, azok a hírös, általad már többször felhozott mértékek, tudod, az antalli 400 vs horni-kúrcsányi 700 milliárd. A kommancs Mihályi Péter munkájában a 16 oldalon érdekes kis grafikont láthatsz. Budapest Airport 500 milliárd, MOL 480 milliárd, MATÁV (ez is nagyobbrészt Hornék idejére esett, akkor, 95-99 között éppen brókercégnél dolgoztam, amikor a nagyja lement) 425 milliárd, OTP 90 milliárd, 12 villamosenergia ipari cég 100 milliárd, 6 gázszolgáltató 82 milliárd. Utóbbi kettő  a maxikótyavetye volt, ahogy a víz és csatorna cégek eladása is.

Nem tudom, mit delirálsz MSZP ügynökökről. Itt írtam, hallgathatod, olvashatod, de részben erről beszélnek itt is. Érdekes módon, az olvasni és hallgatni valókat mind balosok produkálták.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Budapest Airport 500 milliárd, MOL 480 milliárd, MATÁV (ez is nagyobbrészt Hornék idejére esett, akkor, 95-99 között éppen brókercégnél dolgoztam, amikor a nagyja lement) 425 milliárd, OTP 90 milliárd, 12 villamosenergia ipari cég 100 milliárd, 6 gázszolgáltató 82 milliárd.

Ezek mind nyílt tőzsdei bevezetések voltak, nem olyan aprópénzért vagyonátruházás, mint például a cukorgyáraink elherdálása '91-ben. Ráadásul ezek a cégek most is mind megvannak, működnek, adóznak, satöbbi. Kevés ilyet tudsz mondani például az MDF éra privatizációiból.

A nyílt tőzsdei bevezetés nem eladás? De a Budapest Airport egyáltalán nem tőzsdei bevezetés volt. Vagy a komcsik ezt így tanítják? De ha azért vezetnek be tőzsdére egy céget, mert ilyen a privatizáció formája, és részvénypakettként adják el a többségi tulajdont, az nem a cég eladása?
Hornék csodái:
„Az energiaprivatizáció szakmailag nem volt előkészítve (nem volt erőműfejlesztési koncepció, tisztázatlanok voltak az energiaárak költségösszetevői, mégis 8% eszközarányos nyereséget garantáltak a vevőknek; nem voltak kikötve fejlesztési beruházások, az aranyrészvény tartalmatlan volt, szakmai szempontokat a privatizációnál nem vettek figyelembe; a pályázatok elbírálására négy nap állt rendelkezésre, ami érdemi döntéshez teljesen formális stb.). Az ellenzék és a közvélemény egy része a nemzetgazdaság alapjait érintő hibának tartotta a menedzsmentjogok eladását, a gazdaság stratégiailag fontos parancsnoki pozícióinak külföldi kézbe juttatását. Általános kifogás volt, hogy a bevételekből 250 milliárd forint a költségvetési hiány fedezését szolgálta, amit állami szintű vagyonfelélésnek minősítettek.”

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A nyílt tőzsdei bevezetés nem eladás?

A privatizáció állami tulajdon eladása, amivel jobboldaliként mélységesen egyetértek, mert nem való az államnak piaci cég. Tudod, az elbaszott privatizációtól indultunk el, mint például a cukorgyárak, amelyek eltűntek a privatizáció során, ahogy szinte az összes MDF által privatizált és elkótyavetyélt cég. A máig is működő cégek a sikeres privatizációt jelentik, amivel csak az olyan komcsik nem értenek egyet, mint te.

De a Budapest Airport egyáltalán nem tőzsdei bevezetés volt.

Mivel akkor már tőzsdei cég volt, nyilván nem. Viszont nyílt részvényeladás volt az is.

De ha azért vezetnek be tőzsdére egy céget, mert ilyen a privatizáció formája, és részvénypakettként adják el a többségi tulajdont, az nem a cég eladása?

Figyelj, jól értem, nálatok, komcsiknál, az állami tulajdon a szent cél?

Komcsikám, stratégiai területeken az állami tulajdon nem komcsi tulajdonság. Sorolom a komcsi államokat, ahol részben vagy egészben állami tulajdonban van az áramtermelés, -szolgáltatás: Franciaország, Ausztria, Svédország, Finnország, Norvégia, Belgium, Portugália.

„Viszont nyílt részvényeladás volt az is.”
75%-nyi részvénycsomag egyben cserélt gazdát. Tényleg ez a tipikus tőzsdei ügyletek mintapéldája.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Komcsikám, stratégiai területeken az állami tulajdon nem komcsi tulajdonság.

Komcsikám, én továbbra is a lehető legkisebb államot szeretném, mint jobboldali szavazó; az állam legyen jelen szabályzóként. Szóval te komcsibb vagy, mint én.

75%-nyi részvénycsomag egyben cserélt gazdát. Tényleg ez a tipikus tőzsdei ügyletek mintapéldája.

Bármekkora a részvénycsere tőzsdei ügylet, de ettől függetlenül még mindig ott tartunk, hogy melyik kormány herdált és melyik adott el értékén állami tulajdont. A BA eladása nem herdálás volt, a cukorgyárak eladása herdálás volt. Ennek legjobb fokmérője az, hogy a BA máig működik, a cukorgyárak pedig megszűntek.

De ha már felhoztad az MSZP-s ügynököket… Szintén Mihályi írásából:
„Az pedig csak az egykori titkosszolgálati listák kiszivárgásakor, 2005 elején vált sejthetõvé, hogy a külföldrõl 1989 után visszatért magyar üzletemberek egy része valójában a magyar titkosszolgálatok külföldön dolgozó ügynöke volt.26 Az õ rendszerváltás utáni üzleti sikereik részben ezekkel a régrõl ápolt kapcsolatokkal is összefüggtek. Az is nagyjából sejthetõ, hogy ezek az emberek, akik 1945-öt követõen a legkülönbözõbb idõpontokban és a legkülönfélébb módokon hagyták el Magyarországot, azzal a megbízással telepedtek le külföldön, hogy vállalkozásokat indítva, beépülve az ottani üzleti életbe, megszerezve az adott ország állampolgárságát, ipari és katonai kémkedést folytassanak Magyarország és az egész szocialista tábor számára, segítsenek a COCOM-lista kijátszásában (1.1.3), szabadon felhasználható pénzeszközöket „termeljenek” a magyar titkosszolgálatok számára és általában segítsék az alkalmanként kiutazó titkos ügynököket.27 Magától értõdõnek tûnik, hogy ezek a vállalkozók kaptak Budapestrõl némi anyagi támogatást az induláshoz, és az is feltételezhetõ, hogy az 1989-et követõ politikai átrendezõdés és zûrzavarok során õk többé-kevésbé okkal és joggal tekintették immár saját magánvagyonuknak mindazt, amit az évek, évtizedek során a saját nevükön, vagy joint ventureként regisztrált vegyes vállalatokban felhalmoztak. Tíz-húsz évvel késõbb, ilyen anyagi és kapcsolati háttérrel hazatérve Magyarországra, 1990 táján már komoly üzleti vállalkozásokba lehetett fogni, illetve folytatni lehetett a külföldön már elkezdett vállalkozást. Hasonlóképpen szoros kapcsolata lehetett a magyar és más baráti titkosszolgálatokkal számos nagyvállalat vezetõjének (pl. a külkereskedelem területén, az elektronikai iparban, a számítástechnikában, a telekommunikációban és egyes pénzintézeteknél28). Közülük sokan 1989 után átmentek a magánszférába, és ott gazdagodtak meg, de nem kevesen voltak azok, akik a helyükön maradtak, és menedzseri pozícióból tettek szert számottevõ vagyonra, befolyásra.29 De mindez ma még egy megíratlan történet, s lehet, hogy még további éveket kell várni a nevek és az összefüggések megismeréséig.”

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem privatizáció, csak a politikai-gazdasági-kulkturális hatalom átalakulása szóban, és még, és írásban, és még. Utóbbiból:
„Az elit átalakulása (1989-1998) Az átalakulás időszakát az elitkutatások az elitcsere perspektívájából vizsgálták. A legfontosabb kutatási kérdés a következő volt: az elit cirkulációja (azaz széleskörű személyi változások) vagy az elit reprodukciója (személyi folytonossága) jellemezte inkább a kelet- európai társadalmi változásokat? Az ezzel kapcsolatos főbb hipotéziseket magyar és lengyel kutatók fogalmazták meg. A legismertebbek: Hankiss Elemér nagykoalíció-tézise és Jadviga Staniszkis politikai kapitalizmus-koncepciója, azt feltételezték, hogy a szocializmus nomenklatúra-elitje kapcsolati tőkéjének segítségével vagy sikeresen megőrizte, vagy gazdasági tőkére váltotta át hatalmi pozícióját. Szalai Erzsébet technokrata kontinuitás elmélete a hatalom sikeres átmentését és a gazdasági átalakulás levezénylését a késő-kádári technokráciának nevezett, magasan kvalifikált és viszonylag fiatal, a liberalizmus és a piacgazdaság iránt nyitott elitcsoporthoz kötötte.”
Ugye, az itt leírtakból sok minden következik. Elsősorban pl. a poszt-komcsi „technokrata” baloldal önteltsége, önnön magas szintű mindenhez értésébe vetett, a valósággal viszont alá nem támasztható, ettől még töretlen hite. Utóbbi nem csak a folyamatos csődöket eredményezte, de az eddigi 8/3-ot is, mivel pedig vén faszként és vén picsaként már soha nem jönnek rá, hogy ők maguk a probléma, így soha nem is fognak eljutni valami értelmes és az emberek többsége számára szerethető vízió kialakításáig, főleg nem hiteles képviseletéig. De a még sajnos mindig meglévő, a saját jólétébe belehülyült, punnyadt nyugatról viszont erősítést kapó, ugyanabból a kádári posványból eredő és táplálkozó kulturális elit viszont csak a saját magához hasonlító, de egyre hülyébb ifjú generációkat tudja csak kitermelni. De ez mellékes, a lényeg, ami az idézetben itt nincs, az az, miképp konvertálta politikai hatalmát gazdaságivá a kádárista végidők technokráciája.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ez inkább úgy igaz, hogy az MDF+KDNP+FKGP pártkoalició kormányzott, és mind 3 pártban bőven ültek egykori MSZMP káderek. Persze a FIDESZ sem kivétel, oda is kerültek közvetlenül az MSZMP-ből, illetve folyamatosan szivárogtak be az egykori MDF, FKGP-ben landolt kommunisták. Mára mind ott ülnek a FIDESZ és a KDNP soraiban.

Az összes akkori párt közül egyedül Torgyánék emelték fel hangjukat a privatizáció ellen, és ki is léptek a koalicióból.

Na, a kognitív disszonanciával küzdő másik őskomcsi, aki azt hiszi, segít magán, ha másokat összeken a saját szarjával. Vagy nem tudsz különbséget tenni egy MSZMP KB, KISZ KB, állambiztonsági szolgálatok vezető pozíciói és hasonlók, és egy egzisztenciális okokból párttaggá (másként nem végezheti a kiválasztott munkát) vagy „ügynökké” (megzsarolták, tönkreteszik őt és a családját) lett valaki között. Ráadásul az „oda is kerültek az MSZMP-ből” köztudott volt 1990-ben is, hiszen akkori elvtársaid alapvető, mi több, szó szerint életbevágóan fontos érdeke volt a békés átmenet.
„Mára mind ott ülnek a FIDESZ és a KDNP soraiban.”
Tényleg? Sorold! Amíg összeszeded, addig nézd meg azt is, mennyi kommancs lett „liberális”! Gyakorlatilag az 1989-ben SZDSZ-szé vedlett csürhe mind az volt, személyében, családilag. Az MSZP-t említeni sem kell, hiszen 1989-ben egy tollvonással (amivel az egyik M-et kihúzták a párt nevéből) az állampárt teljes körű jogutódja, a néptől ellopott „pártvagyonnal”, az intézetekkel, ezek dokumentumaival, mindennel együtt. Az intézetek egyike az 1989-ben komcsi eleganciával Párttörténeti Intézetből Politikatörténeti Intézetté magánalapítvány formájában átvedlett komcsi pöcegödör, a legostobább kommunista ökörségek fertőjének tenyészete. Első igazgatója Földes György, id. Földes László, „partizánparancsnok”, a komcsi párt központi vezetősége káderosztályának vezetőhelyettese, Sztálinváros és a Csepel Vas- és Fémművek párttitkára, rákosista miniszterhelyettes fia. Egyébként érdekes összevetés F. Gy. és az hozzád hasonló elvakult komcsik által állandóan felhozott Kövér László „kommunista tevékenysége”, mert F. Gy. az általa 1990-2016 között vezetett intézetben 1977-89 között tudományos munkatárs volt, Kövér a Társadalomtudományi Intézetben 1986. február-szeptember között segédmunkatárs. A másik szép párhuzamotok Orbán és Gyurcsány KISZ tagsága. Orbán gimnáziumban volt alapszervezeti (ha nem emlékeznél ez mit jelent: egy gimis osztályban) KISZ-titkár, míg Gyurcsány ugyanebben az időben és ugyanebben a szervezetben a KISZ Pécsi Városi Bizottságának titkára, majd 1988–1989-ben a KISZ Központi Bizottság Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke lett. 1989-ben a KISZ jogutódjának, a Demokratikus Ifjúsági Szövetségnek (DEMISZ) az alelnöke volt.

Nem a privatizációval volt baj, hanem azzal, hogy az elvtársaid 1990 előtt szétbaszták az országot, 1994 után pedig amit tudtak, eladtak.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Amit csinálsz szerecsenmosdatás.

Matolcsy György az Iparszervezési Intézet munkatársa, majd 1981-ig a Pénzügyminisztérium ipari főosztálya, illetve 1985-ig a miniszteri titkárság főelőadója, majd osztályvezetője volt. Tagja lett az MSZMP-nek. 1990 májusa és decembere között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, illetve 1990 júliusától decemberéig a privatizációért felelős kormánybizottság elnöke volt.

1999-ben Orbán Viktor akkori miniszterelnök gazdasági tanácsadó testületének lett tagja.

Mondjak még neked hasonló díszpintyeket!?

Neked is valami bajod van az agyaddal? „Tagja lett az MSZMP-nek” hol van attól, hogy Horn az MSZMP KB tagja volt, 1956-ban a karhatalmi őrszolgálat tagjaként gyilkolta a forradalmárokat, a komcsi rendszer utolsó külügyminisztere volt? Szerinted ennek a két embernek ugyanaz a felelőssége? Vagy elmebetegek vagytok, vagy aljas hazugok.

A Horn-kormány

Kovács László:
1957 és 1959 között a Medicolor Gyárban, majd 1962 és 1966 között a Kőbányai Gyógyszerárugyárban vegyésztechnikusként dolgozott. 1963-ban lépett be az MSZMP-be. 1966-ban átkerült a KISZ Központi Bizottságának nemzetközi osztályához, amelynek 1971 és 1975 között vezetője volt. Eközben 1969 és 1971 között Prágában az NDSZ magyarországi képviselője volt. 1975-től 1976-ig az MSZMP Központi Bizottsága külügyi osztályának konzultánsa, 1976 és 1983 között annak alosztályvezetője, 1986-ig osztályvezetője volt. 1986 május 1-jén a Lázár-kormány külügyminiszter-helyettese lett,[3] mely tisztségét a Grósz-kormányban is megtartotta. A Németh-kormány alatt az újonnan kialakított külügyminisztériumi államtitkári pozíciót viselte. Rövid ideig az MSZMP Központi Bizottságának tagja volt.

Békesi László
1968-ban belépett az MSZMP-be, ami annak a feltétele volt, hogy 1969-ben pénzügyi osztályvezetővé, 1972-ben pedig a Pest Megyei Tanács általános elnökhelyettesévé nevezzék ki. 1975-ben Budapest Főváros Tanácsának közgazdasági elnökhelyettese, a tervgazdálkodási bizottság elnöke lett.

Békesi elvégezte a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemet is, kiegészítő pénzügyi szakon. 1971-ben egyetemi doktor, 1972-ben szakközgazdász, 1975-ben címzetes egyetemi docens. Szakterülete a főiskolai évektől a tanácsok gazdálkodása, ami később kiegészült az államháztartás, az adórendszer és a közkiadások kérdéseivel. A tanácsok pénzügyeiről 1979-ben egyetemi jegyzetet is írt. Ugyanebben az évben végzett és kandidátusi fokozatot szerzett a Politikai Főiskolán.
28 évesen lett a megyei tanács osztályvezetője, 30 évesen pedig már a Pest megyei tanács általános elnökhelyettese volt.

1975-ben, mindössze 33 évesen a Fővárosi Tanács elnökhelyettesévé választották. Ugyanebben az évben lett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi docense, majd 1981-ben címzetes egyetemi tanára. Ugyanettől az évtől az MSZMP Budapesti Bizottságának gazdaságpolitikai titkára és az MSZMP Központi Bizottsága közgazdasági munkaközösségének tagja.

Medgyessy Péter
1965-ben, még egyetemistaként belépett az MSZMP-be.
Medgyessy egyetemi tanulmányainak befejezése után 1982-ig a Pénzügyminisztériumban dolgozott különböző vezető beosztásokban. (Az eközben folytatott szigorúan titkos tiszti tevékenységéről lásd alább.) Karrierje felívelt: 1982 és 1986 között pénzügyminiszter-helyettes, majd 1986/1987-ben pénzügyminiszter lett a Lázár- és a Grósz-kormányban, majd 1990-ig a Németh-kormányban a minisztertanács gazdasági ügyekkel megbízott elnökhelyetteseként tevékenykedett. Szerepet vállalt az adórendszer modernizálásában. 1987 és 1989 között az MSZMP KB tagja volt.

Pál László
1965-ben belépett az MSZMP-be. 1981 és 1988 között az OMFB pártalapszervezetének a titkára volt, és kerületi pártbizottsági, illetve végrehajtó bizottsági tagként is dolgozott.

Fazakas Szabolcs
Diplomájának megszerzése után két évet dolgozott az egyetemen tanársegédként. Innen a Külkereskedelmi Minisztériumba került, mint német referens, majd bécsi kereskedelmi tanácsos, főosztályvezető-helyettese, majd a Kereskedelmi Minisztérium főosztályvezetője.

Lakos László
1972 és 1975 között a termelőszövetkezet elnöke volt. 1975-ben a jászkarajenői Árpád Mgtsz elnöke lett 1992-ig. 1969-től 1989-ig az MSZMP tag. TSZ-elnök nem lehetett akárki.

Nagy Frigyes
1962–1989 között az MSZMP tagja volt.

Vastagh Pál
1983 és 1986 között a Szovjetunió Kommunista Pártja KB Társadalomtudományi Akadémiáján tanult. 1971 és 1973 között az egyetem KISZ-Bizottságának függetlenített titkáraként tevékenykedett. (Azaz Kúrcsányhoz hasonlóan ő is pénzt kapott a komcsi rendszerért folytatott propagandatevékenységéért.)
1966-ban lépett be az Magyar Szocialista Munkáspártba. 1976-tól 1981-ig a KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke, a KISZ KB Intéző Bizottságának tagja volt. 1988-ban az MSZMP Csongrád Megyei Bizottságának első titkára lett, majd egy évvel később a Központi Bizottság és a Politikai Bizottság, majd a Politikai Intéző Bizottság tagja volt.
Vastagh sokáig támogatta a diktatúrát, még 1989-ben is határozottan kiállt a Munkásőrség mellett, azt a nép hadseregének nevezte és a kötelék a párt és a testület között szerinte elszakíthatatlan.

Kovács Pál
1963–1989 között az MSZMP tagja volt.

Kósáné Kovács Magda
1967-től 1989-ig a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt. 1977-ben beválasztották a Pedagógusok Szakszervezetének a vezetőségébe, ekkortól főállásban a szakszervezet munkatársa. 1985-től a Szakszervezetek Országos Tanácsa titkára, a Hazafias Népfront országos tanácsának elnökségi tagja, 1986-tól 1989-ig a Magyar–Szovjet Baráti Társaság alelnöke, 1989-től a Ferencvárosi Munkás Szabadidő Egylet elnöke.

Kiss Péter (Figyi csak, ő is 1959-ben született, mint Kövér!)
1984 és 1985 között a Budapesti Műszaki Egyetem egyetem KISZ-titkára volt. 1980-ban (21 évesen!) lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1986-tól 1989-ig a Budapesti KISZ első titkára, valamint az MSZMP Központi Bizottsága tagja volt 1989 májusától a párt szeptemberi megszűnéséig.

Keleti_György
Sorkatonai szolgálata után felvételt nyert a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolára, amit 1969-ben végzett el, híradó szakon. Ekkor lépett be az MSZMP-be is. 1969–70-ben századparancsnokként, majd 1971-ben zászlóaljparancsnok-helyettesként teljesített szolgálatot Vácott. 1974–77 között elvégezte a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiát, politikai munkás szakon. 1977-től a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, 1988-ban ezredes, majd 1989-től a HM szóvivője lett.

Csiha Judit
1982 és 1986 között az Politikai Főiskoláján tanult. 1971-ben lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1973 és 1975 között a VI.–VII. kerületi ügyészség fogalmazója, majd 1981-ig ügyészként dolgozott. Időközben 1978-ban bekerült a VII. Kerületi Tanácsba. 1981-ben került át az MSZMP VII. Kerületi Bizottságába munkatársnak. 1983-ban visszakerült régi munkahelyére, az ügyészség vezetője lett. 1988 és 1990 között a VII. Kerületi Tanács elnöke volt.

És ezek csak a „demokratikus” Horn-kormány tagjai. Rajtuk kívül ezerszámra lehet sorolni a párttagok között, a gazdasági és szellemi életben hasonlókat. Remélem, érzed a súlyok között különbséget. Bár vannak kétségeim.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Mit erölködsz régen meghalt, visszavonult politikusokat sorolsz fel.

Matolcsy viszont ma is aktív, és ő is felügyelte és részese volt annak a privatizációnak nevezett folyamatnak, ami valójában az állami vagyon széthordása volt. Amit a mezőgazdasággal műveltek az még az ipari létesítmények és eszközök széthordásánál is sokkal nagyobb károkat okozott.

És ha meghaltak, akkor eltörlődött a hatalmuk aljas átmentése és átkonvertálása az elnyomó komcsi rendszerből a demokráciába? Kúrcsány itt van, ő a a KISZ Pécsi Bizottság KB és a KISZ KB titkára volt, 1989-ben pályázott a KISZ elnöki posztjára is. A kormányaiban Veres, Gráf, Juhász, Gyenesei, Szekeres, Szabó Imre, Simor, Surányi, Király Júlia most is élnek.

Az előző hsz-emben az első kérdés immáron megválaszoltatott.

Az Antall-kormány folytatta privatizáció messze nem volt olyan rossz, mint Hornéké, Medgyessyéké és Kúrcsányéké. A mezőgazdaságban a zöld bárók mind korábbi és akkor elvtársak lettek a szövetkezeti tagokkal szemben.
Ipari létesítmények? Az épületekre gondolsz? Mert az iparvállalatok nagy része amúgy is halálra volt ítélve, mivel addig is csak a KGST igénytelensége tartotta fent ezeket.

Tudtad, hogy a privatizáció alapesetben „az állami vagyon széthordása”? Egyébként ez már 1987-ben elindult a „spontán” privatizációval. Hol volt még a nagy tömegekben a rendszerváltás reménye? Egyáltalán nem emlékszem, hogy bármi jele is lett volna. Persze én nem tartoztam a „demokratikus ellenzék” közé soroltakba (Demszky Gábor, Rajk László, a kivégzett miniszter fia, Mécs Imre, Solt Ottília, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kis János, Hegedűs András; utóbbi különösen cinikus, tekintettel arra, hogy ő volt a rákosista korszak utolsó miniszterelnöke) vagy vonzáskörébe, csak egy egyszerű állampolgár voltam.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem, ez nektek, vastag kognitív disszonanciával küzdő komcsik vesszőparipája.

Kúrcsányotok: 269 Ft/€=államcsőd, 20 milliárd € hitel, −9,3% államháztartási hiány, szinte 0% GDP „növekedés”, magas kamatok, −1000000 foglalkoztatott.

És inkább kuszaszemű, mint a ti pszichopata isteneitek.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ezt az államcsődöt esetleg valamivel alátámasztanád, mert valahogy csak a te fantáziádban létezik.

20 milliárd € hitel

Hitelfelvételben az Orbán is erős.

És inkább kuszaszemű, mint a ti pszichopata isteneitek.

A kuszaszemű egy 2008-as válság esetén tényleg szarbadöngölte volna az országot. De hát ők kedvező gazdasági környezetben is tudtak világbajnok inflációt teremteni. Érted: 269Ft -> 410Ft

Kúrcsányotok: 269 Ft/€=államcsőd, 20 milliárd € hitel, −9,3% államháztartási hiány, szinte 0% GDP „növekedés”, magas kamatok, −1000000 foglalkoztatott.

Hát, közel nincs itt még akkora válság, mint 2008-ban, de már a kamatok magasabbak, a forint gyengébb, az államháztartási hiány kilőtt, a foglalkoztatottság esik, cégek tömegei mennek csődbe, az államcsőd meg közeleg, ahogy jön a fűtési időszak, mert ezermilliárdok hiányoznak a kasszából.

A Fidesz eddigi szerencséje az volt, hogy mindig nemzetközi konjunktúrára esett a kormányzása, most látszik, hogy mennyire nem tudnak válságot kezelni és mennyire komcsi reflexeik vannak a gazdaság kapcsán.

És inkább kuszaszemű, mint a ti pszichopata isteneitek.

Amúgy Matolcsynak sikerült 2012-ben negatív GDP növekedést elérnie, meg is kapta a selyemzsinórt és átrakták az MNB-be, hátha ott kevesebb kárt okoz, de csak sikerült kárt okoznia...

„közel nincs itt még akkora válság” 😆
Kúrcsány idején még évekre volt a válság, amikorra már elkúrták. A kamatokról, a hiányról, a foglalkoztatottságról nem is érdemes beszélni, hiszen ezek mind szarok voltak 2008 előtt is.

„A Fidesz eddigi szerencséje az volt, hogy mindig nemzetközi konjunktúrára esett a kormányzása” 😆
Neked is valami nagy baj van a fejedben. :D 2010-13 között azon kellett ügyeskedni, hogy a geci sunyi patkány Kúrcsány által felvett hitel visszafizetése/továbbgörgetése úgy történjen, hogy aztán ne a görög úton zuhanjunk tovább. Már csak azért se, mert nálunk szintén a pszichopata patkány főnökötöknek köszönhetően nem lett euró, így az EU minket hagyott volna a picsába zuhanni akármeddig. 2013-tól kezdhettek bármit is szabadabban. Talán nem emlékszel, mert vagy sokat szívtál, vagy az Internacionálé szövegét használati utasításnak vetted, de 2020 elejétől másfél évig volt koronavírus-válság, ami még véget sem ért, a segg hülye nyugati elvtársaitok nagy mellénnyel (vagy inkább harckocsizó terhes-ruhával) beleálltak a „nem kell nekünk orosz gáz”, aztán februártól a „basszuk agyon putyit, hogy nem veszünk tőle gázt” okosságokba, így másfél év alatt sikerült tízszeresére feltornászni a gáz tőzsdei árát.

Talán arra is emlékszel, hogy éppen pszichopata főnököd maga mondta: „Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük.”

Mielőtt komcsi módra tovább nyivákolnátok és hazudoznátok, érdemes megnézni, mi a valóság inflációs téren.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Kúrcsány idején még évekre volt a válság, amikorra már elkúrták.

Na, most ugyanabban a cipőben járunk, csak ez nagyobb. Még nincs itt a válság, de már kurvára elkúrták. Nem kicsit, nagyon.

2010-13 között azon kellett ügyeskedni, hogy a geci sunyi patkány Kúrcsány által felvett hitel visszafizetése/továbbgörgetése úgy történjen, hogy aztán ne a görög úton zuhanjunk tovább.

A Fidesz egy stabil költségvetést kapott, de fel akarta vinni a hiányt 7% fölé, hogy legyen mozgástere olyan Matolcsy-féle hülyeségekre, amiről előre tudni lehetett, hogy semmi hasznuk (lásd unorthodox gazdaságpolitika) és pár év alatt ki is derült, hogy tényleg semmi hasznuk nem volt, de mivel konjunktúra volt, nem kaptak lehetőséget a hiány növelésére, ezért Matolcsy fantáziája beindult és elszabadult hajóágyúként lőtt mindenre, amit csak ért, bevezettek egy csomó különadót, államosítottak egy csomó dolgot, nyugdíjalapot, egyebet, ami okán 2010-2012 között a GDP úgy zuhant, mint most a forint, aminek az lett a vége, hogy átpöckölték az MNB-be, hátha ott nem okoz nagy károkat és 2013-tól jött Varga Mihály. A hitelekkel annyira nem volt baj, hogy a MOL-t 2011-ben vásárolták vissza, az IMF által adott deviza tartalékból.

Hogy is mondtad? Megvan: valami iszonyatosan torzító szemüvegen át nézed a világot. De ezt már rég tudjuk.

„Még nincs itt a válság”
Persze. Két éve folyamatosan válság van. Te hol élsz?

Kicsit el vagy tévedve. Matarészeg voltál vagy kómában feküdtél, és amióta magadhoz tértél, csak DK-s szórólapokat olvastál.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Persze. Két éve folyamatosan válság van. Te hol élsz?

Egyrészt 2020 nyarán volt egy kisebb válság, de az két éve volt. Te hol élsz? A válság még csak most jön és már a régióhoz képest bokáig letolt gatyával állunk a viharban: a forint harmatgyenge, az alapkamat rekord magas, az állam hiánya rekord magas... és persze, ha érdekel, hogy miért sikerült két világháborúban is rossz oldalra állni, akkor most élőben láthatod a folyamatot, sőt, tevékenyen részt is veszel benne.

Matarészeg voltál vagy kómában feküdtél, és amióta magadhoz tértél, csak DK-s szórólapokat olvastál.

Neked kellene kerülni egy ideig a propagandát, akkor nem írnál folyamatosan faszságokat.

Korábban javasoltam már, hogy a kütyüid kommenteljenek helyetted. Szerintem erősebb érveket és személyeskedéseket lennének képesek kiizzadni magukból. De ami még jobb: talán kevésbé lennének gyökerek. Szintén a javukra szólna, hogy őket nem vádolhatná senki azzal, hogy az elmúlt tizenkét(+) évben a vélt szellemi képességeikhez mérten kb. semmit nem tettek az országért, csak a rezsimet szolgálták. Nehéz megérteni, hogy a fajtádnak hogy van pofája a negyedik kétharmad után, a negyedik eldobott lehetőség után nyilvánosan faszságokat írogatni. Miért nincs bennetek semmi alázat önmagatokkal szemben, és miért nincs bennetek tisztesség a közösséggel szemben?

:)

Milyen rossz oldalra, te szerencsétlen? Gondolkoztál már valaha is ezen? Vagy csak a legostobább bolsi propagandaanyagokat sikerült elolvasni? Hát hova a gecibe állt volna Magyarország az I. világháborúban? Történelmi ismereteidből talán kimaradt az utolsó ezer év. A II. világháború: egyrészt a komcsi jóból volt tapasztalat, még 1949-ben is sokan éltek, akik a saját bőrükön tapasztalták a komcsi „szakértelmet” és „népi demokráciát”. Ezen kívül a komcsi isteneid már az 1920-as években együttműködtek a Nemzetiszocialista Német Munkáspárttal. Annyira, hogy a szovjet bolsik dominálta nemzetközi komcsi csúcsszerv, a Komintern 1928-as kongresszusán hivatalos ideológiává tette az 1924 óta használt szociálfasizmus elméletet, ezzel a nemzetközi és nemzeti kommunista mozgalmak elsődleges célpontjaként a szociáldemokráciát jelölték meg. Kizárólag azért, mert a bolsi őseid is csak forradalmi, sőt, lehetőség szerint minél véresebb forradalmi megoldásban gondolkodtak, a kirobbantani akart bolsi forradalmak előtti legnagyobb akadály pedig a szociáldemokrácia által elért, a munkások helyzetét meglehetősen nagy mértékben javító eredmények voltak. Őseid annyira segg hülyék voltak, hogy nem vették észre, már istenük, Marx is elbukott a véres forradalom iránti reményeivel, hiszen mikor 80 évvel korábban kiadta a kiáltványukat, már akkor sem volt sehol forradalmi hangulat. De ez az őseid pszichopata főnökét, Sztálint nem zavarta, neki az volt a lényeg, hogy minél nagyobb zavart keltsen. A német szocdemek eltaposásához kiváló bajtársaknak bizonyultak az éppen felemelkedőben lévő nácik, akiknek a Komintern döntés után minden támogatást meg is adtak. Ahogy 1939-től gazdasági téren is a Szu tartotta el a náci államot a millió tonnányi ipari nyersanyaggal, energiahordozóval, élelmiszerrel, 1941. június 22-ig. Mert Sztálin abban reménykedett, hogy a nácik és a megtámadott országok kivéreztetik egymást, aminek – mi más – bolsi forradalom lesz a vége. Szóval, ugyanaz volt nagyban, amit most áprilisig ti is csináltatok kicsiben: bolsi-náci szivárványos moslékkoalíció.
Remélem, hogy ugyanezek miatt, miattatok nem lesz megint holokauszt és világháború, bár a segg hülyék erősen rajta vannak mindkét projekten.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Mint a lengyelek és és a csehek? Vagy ők jutalmul kapták azt a bolsi rendszert, amit a máig a Rákosi- és Kádár-diktatúrák ostobák fejekbe plántált ideológiája szerint az „utolsó csatlós” legalja Magyarország büntetésként kapott?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

sikerült két világháborúban is rossz oldalra állni

Ezt írta Frankó kolléga.

Mindkettőben a vesztes oldalon álltunk.

Szerintem eléggé egyértelmű, hogy a rossz vesztest jelentett a fent beidézett részben.

Ha nem tetszik, nem muszáj egyetérteni az én értelmezésemmel. Akkor várjátok meg, amíg Frankó megmondja személyesen, hogy mire gondolt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bizony, egyedül... az alternatív valóságban meg várjuk a hanyatló, éhező és halálra fagyó súlyos infláció sújtotta nyugattól az eurómilliárdokat, hogy a világ legjobb gazdasági szakemberei által unorthodox módon irányított országunk alapszinten működni tudjon, mert már több mint egy évtizede mindig csak alig pár évre van attól, hogy mindenben is világelső legyen. Ilyen ez a kognitív disszonancia.

Jaj, fájdalmasan buta vagy. Azt tudtad, hogy jelen pillanatban csak befizetők vagyunk, mert a hozzád hasonló segg hülye bolsik úgy gondolják, megszabhatják, kinek milyen pénzt adnak vissza? Ezen kívül a helyreállítási alap pénze is közösen felvett és így is visszafizetendő pénz.
Ezen kívül végtelen elvakult ostobaságod megakadályoz abban, hogy kiláss a pöcegödrödből, így nem veszed észre, hogy nemzetközi összehasonlításban most sem vagyunk rosszabbak, csak a te zagyva agyadban összekavarodott világban.
Tényleg, nem te lettél az árnyékszék-kúrmány gazdasági minisztere? Olyan okosakat tudsz írni.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Én csak azt látom, hogy a lakóközösség gazdagabb fele kurva sokat fizet a közös költségen túl azért, hogy ne nézzen ki a csórók lakása úgy, mint egy lelakott putri, de azok elitták és eljátszották a kapott pénzt, ezért most nem adnak többet, az egyik alkoholista balfasz meg most épp azt hadarja, hogy "aggyá' már pénzt, ne légy geci, eskü nem piára kell, mindent megcsinálok, amit kérsz, a gyereknek veszek belőle tankönyvet meg parkettát veszek belőle, amit eskü nem fogom újra eltüzelni, különben is ez a pénz jár mert fizetem a közös költséget, na, hallod, elköltözök a gecibe, ha nem adod, érted, te szardarab".

És? Mi a bajod ezzel? Állandóan azon nyekegtek, hogy társadalmi szolidaritás, fizessenek a gazdagok, meg ilyenek. Itt éppen ezt az ideális állapotot írtad le, ahogy az a mindennapokban szembejön veled. Hát fizess!

Ez az a társadalmi állapot, amit mindenkire rá akartok kényszeríteni azzal az apró különbséggel, hogy országos szinten az elvtársaid szerint már az is gazdag, aki az EU-s átlag felét keresi.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

The German–Soviet military parade in Brest-Litovsk (German: Deutsch-sowjetische Siegesparade in Brest-Litowsk, Russian: Парад вермахта перед частями РККА в Бресте) was an official ceremony held by the troops of Nazi Germany and the Soviet Union on September 22, 1939, during the invasion of Poland in the city of Brest-Litovsk (Polish: Brześć nad Bugiem or Brześć Litewski, then in the Second Polish Republic, now Brest in Belarus). It marked the withdrawal of German troops to the demarcation line secretly agreed to in the Molotov–Ribbentrop Pact, and the handover of the city and its fortress to the Soviet Red Army.

Nazi–Soviet economic relations

German–Soviet Credit Agreement (1939)

German–Soviet Commercial Agreement (1940)

Értem, hogy a töritanáraid mást tanítottak, vagy csak nem figyeltél, mert otthon az esti mesék arról szóltak, az elvtársak milyen hősiesen védték 1956-ban a Köztársaság téri pártházat. Csakhogy a komcsi elvtársaid liberálissá vedlése óta eltelt 33 év, már mást is lehet olvasni, nem csak felmenőid rejtegette és általad előfizetett Népszabóságot. Mi több, most már bármilyen nyugati írást is el lehet érni ebben a témában is.

Nazi-Soviet Relations 1939-1941>kis olvasgatni való a Yale Law School dokumentumtárából.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Csakhogy a komcsi elvtársaid liberálissá vedlése óta eltelt 33 év

A liberális elvtársaid nácivá vedlése meg most történik... te amúgy Fideszes vagy uszkve 30 éve, amikor a Fidesz egy erősen szekuláris és liberális párt volt vagy 15 éve, amikor keresztény gyökerek lepték el, vagy csak mostanában csatlakoztál az immár szélsőjobbra tolódó nemzeti-szocialista bandához az utóbbi években?

Trolibusz? Azt nem kell tolteni ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szegeden is. De lesznek elektromos buszok is:

A Volánbusz 2021 tavaszán 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban. 

https://www.delmagyar.hu/vezeto-hirek/2022/03/uj-zoldbuszok-erkeznek-sz…

https://szeged365.hu/2022/06/24/megkotottek-a-szerzodest-johetnek-a-cse…

Szerkesztve: 2022. 09. 01., cs – 11:48

Kicsit párhuzamos valóság látszik a témában, szóval 2022. júniusában végleg megbukott a modell, mert vettek 56 elektromos buszt 2020-ig, katasztrófa hangulat volt éveken át, mert télen és dombokon nem tud annyit, amennyi a specifikációban nyáron sík terepen szerepel, éppen lerakóba tolják a használhatatlan elektromos buszokat; de egy hónappal később, 2022. júliusában még/már minden szép és jó volt és megérkezett a 100. elektromos busz, várják a további 20 újabbat és éppen egy komplexebb projektet indítanak a töltőhálózat kapcsán és rendelnek még 10 üzemanyagcellás buszt is?

https://www.eswe-verkehr.de/news/eintrag/100-batteriebus-fuer-wiesbaden…

https://media.daimlertruck.com/marsMediaSite/en/instance/ko.xhtml?oid=5…

:D A helyzet: https://www.reuters.com/world/france-braces-uncertain-winter-nuclear-po…

A francia atomerőműveknek és az EDF-nek nagyobb gondjaik is vannak mint az, hogy mint mondanak a németek.

Rozsda, elégtelen hűtővíz kapacitás, karbantartás miatti leállások, új erőművek építésének csúszása és túlköltése.

Hol vannak itt a németek? https://www.renewable-ei.org/en/activities/column/REupdate/20220128.php

Idézek:

The reasons why France goes nuclear power again

From a French point of view, there are three main arguments in favor of nuclear power today:

(1) Energy and military independence,
(2) Hedge against imported polluting fossil fuels and their price volatility, and
(3) Large-scale dispatchable decarbonized power supply fitting the state-controlled power industry.

Szerinted kik nyomták eddig (és nyomják még most is) a faszságot az EU-ban, hogy a nukleáris erőművek építésére ne adjanak támogatást?
Ez vajon lehet összefüggésben azzal, hogy a francia atomerőművek lerobbantak?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Piaci alapon nem éri meg rájuk beruházni?

Természetesen ha töredék áron(természetesen kizárólag a támogatás miatt) építhetsz mást akkor azt fogsz építeni.. Atomerőművet ráadásul kicsit más lépték felhúzni mint egy partmenti szélerőmű parkot.

Ha Te válaszhatsz akkor azt a beruházást valósítod meg aminek a költségéből jelentős részt átvállal helyetted valaki más vagy azt amit 100% te finanszírozol?

Látom, képben vagy az európai „szabadpiac” ügyeiben.

„Elsődlegesen azt amivel elérem az üzleti vagy kormányzati célomat”
Így a befektető gondolkodik. A segg hülye németek és az ő nyomukon az EU gondolkodásának az alapja viszont a morál. A megújuló jó, a mindenmás, elsősorban az atom rósz. Persze a morál addig számít, amíg a maguk okozta káosz nem fenyegeti őket a hatalmuk elvesztésével, a torkocskáik átvágásával. Onnantól bármi bekerülhet a morál óvó ernyője alá, ami segít elkerülni a fenti negatív következményeket. Ha az atom, akkor az atom, ha a lignit, akkor a lignit.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem cáfoltál. De egyik tudományosabbnak néz ki, mint a másik, pedig mindkettő erősen függ az aktuális politikai környezet megszabta keretektől. Az LCOE-t lehetne a pénzügyi muciológia kategóriájéba sorolni. A nagyon eszes Elk Benci már a 2014-es választás előtt is azzal kampányolt Paks II ellen, hogy a Nyugathoz felzárkózásunk során modernizálódó háztartási eszközeink miatt egyre kevesebb áramot fogyasztunk, így nem is lesz szükség a régi atomerőműre sem, nemhogy újra. Csak azt nem mondta el, mondhatni, elhazudta, hogy a már modernizálódott nyugatiak átlagos fogyasztása sokkal magasabb. Lásd a vasárnapi osztrák áramársapkabojt döntést, ami arról szól, hogy az átlagos osztrák háztartási áramfogyasztás 80%-ig 10 ¢ az áram ára, azon felül kell csak többet fizetni. Az 80% viszont még most, nyolc év múltán is(figyi!) 2900 kWh/év. Tehát az átlagos fogyasztás 3625 kWh/év. Jó, mi? Külön megjegyzem, hogy a 10 ¢ az eddigi magyar rezsicsökkentett áram ára.

A ROI pl. az Európát tönkre baszó német zöldnácizmus ostobasága nélkül a megújulóknál katasztrofális lenne. Vagyis igazából nem, mert a lófasz se telepített volna megújulókat, mert nemhogy 10 év múlva nem térül meg, de kb. a lebontásig sem. Alaperőművet pedig nem a gyors megtérülés miatt építenek.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem cáfoltál.

:D

De egyik tudományosabbnak néz ki, mint a másik, pedig mindkettő erősen függ az aktuális politikai környezet megszabta keretektől. Az LCOE-t lehetne a pénzügyi muciológia kategóriájéba sorolni.

Hogyne, ha valamit nem tudsz tényekkel cáfolni, akkor jön az ilyen bullshit a részedről.

A ROI pl. az Európát tönkre baszó német zöldnácizmus ostobasága nélkül a megújulóknál katasztrofális lenne. Vagyis igazából nem, mert a lófasz se telepített volna megújulókat, mert nemhogy 10 év múlva nem térül meg, de kb. a lebontásig sem.

Nálad nagyon be van ragadva ez a német dolog, holott még a kínaiak is a megújulót tolják, ők is tudnak gazdaságosságot számolni, te meg nem. Neked marad az, hogy hangerővel pótolod a hiányaidat.

És? Ha csak napelemet meg szélturbinát telepítenek, akkor ők még jobban rábasznak, mint a németek. Mert a kínaiaknak nincs kit megcsapolni. De ők nem olyan ostobák, mint te.

Gazdaságosságot emlegetni egy kommunista vezetésű államban meglehetősen vicces, amikor egy tollvonással elvehetnek gigacéget, külföldi befektetésnél a külföldi tulajdonrész csak kisebb lehet, mint a kínai, meg hasonlók.

Persze, hogy be van ragadva a német példa, hiszen az ostobaságuk miatt éppen tönkre basszák Európát.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Oké, tehát a franciáknál a villamos energia mix azért jó, mert most a németektől kell venniük villamos energiát és a németeknél azért rossz, mert ők el tudnak adni a franciáknak villamos energiát. A kínai esetben meg az atomenergia kapcsán teljesen piaci alapon gondolkodnak, megújuló esetén viszont kommunista vezetésű állam. Meg hasonlók.

Baszod, ebbe még mindig belekavar az segg hülye EU-s hozzáállás, ami minden eszközzel a megújulókat támogatta, míg az atomenergiát nem. Egészen mostanáig, mert rájöttek, ha nincs (márpedig nincs) kellő mennyiségű fosszilis, akkor nincs áram.

A kínaiak a nagy egység, tehát a kínai állam, de még ezen felül, a kínai nép érdekében gondolkodnak, ha nem (tűnik) gazdaságos(nak), akkor is. Ez 4000 év eseményeiből leszűrt tapasztalatuk. A kínaiak legnagyobb réme nem egy senki által nem akart atomháború, hanem a nagyon is reális helyi (ami Kína esetében természetesen a kontinensnyi országot jelenti) káosz, ami – szintén a 4000 évnyi tapasztalat alapján – éhínséggel, ennek következtében sok, a mai kínai méretek miatt sok százmillió ember halálával jár. Az elmebeteg Mao idején nem volt fegyveres konfliktusban megnyilvánuló káosz, csak a komcsi fejek káosza települt a mindennapokra, de így is tízmilliók haltak éhen. Kicsit (350 évvel) korábban, a Ming-dinasztia vége és a Qing-dinasztia hatalomra kerülése idején a 100 milliós lakosság egy-két évtized alatt 40 millióra csökkent, mert nem tartották karban az öntözőcsatornákat, nem művelték a földeket, nem volt mit enni. Az 1989-es Tienanmen téri történések is kb. ilyen szemszögből érthetők meg.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A baj az atommal, hogy batarnagy projekt megepiteni egyet, millionyi engedellyel, igazabol iszonyatosan eltulzott szabalyokkal - melynek celja persze egy atomkatasztrofa minimalizalasa, csak az a gond, hogy nem megy at, hogy katasztrofa mindig azert van, mert pont hogy nem kovetik a szabalyokat, tobbszorosen sem. Ergo a tulbonyolitott, tulbiztositott szabalyrendszer ad ugyan nemi extra biztonsagot, csak epp duplajara-triplajara emeli a koltsegeket es a beruhazas idejet.

Kb ahhoz lehet hasonlitani, mintha minden egyes autot kulon-kulon kellene engedelyeztetni, nem tipusonkent egyszer. Meg muszakin is teljes ujraengedelyeztetesre lenne szukseg. Persze, biztosan biztonsagosabb lenne a kozlekedes valamennyivel, de az extra koltseg prohibitiv. Furamod, amikor nem kozvetlenul fizet erte az ember, hanem a magas aramszamlaban, akkor mar oke a dolog, mert ugye a nagy tobbseg tul hulye vagy ignorans ahhoz, hogy ezt felismerje.

Az, hogy miert kurjak el a nagy projekteket mindig, egy szo: butasag es korrupcio. Igazabol lehetne jol vezetni egy atomeromu epites projektet, csak akarat kellene hozza, az meg nincs, mert nagy, fel-allami gepezetben ez alapbol ritkasag. Ami megintcsak megerne egy masik hosszu posztot, de itt most abbahagyom.

Röviden: ez faszság.

Hosszan: azért drága, mert meg kell védeni a folyamatokat egy csomó átlag Józsi ellen, akik időnként nem figyelnek és ebből baj lesz. Ha az a baj, hogy megfittyed a primer kör egy hőerőműben vagy nem csavarozott le egy napelemtáblát és azt elfújja a szél, abból lokális probléma van, ami nem jut ki a telekről, ahol az erőmű vagy a leffegő napelem tábla van. Atomerőmű esetén viszont rossz esetben igen nagy területet évszázadokra be tud szennyezni a radioaktív szemét. Nem tudod azt mondani, hogy nem átlag Józsit veszel fel munkásnak, mert bárkiből lehet átlag Józsi, akinek egyszer-egyszer rossz napja van vagy egyszer-egyszer figyelmetlen.

Kb ahhoz lehet hasonlitani, mintha minden egyes autot kulon-kulon kellene engedelyeztetni, nem tipusonkent egyszer.

Atomerőművet is típusonként engedélyeznek amúgy, csak egy-egy típusból kevés készül, szélsőséges esetben egy.

Mert olyan sokszor volt abból baj, hogy Átlag Józsi nem figyelt. Sorold már, légyszi, ezeket az eseteket!

Azt tudtad, hogy a szent megújuló vörösbor mellé telepíteni szükséges fosszilisek égetésével sokkal több radioaktív anyag jutott és jut a légkörbe, mint amennyi a nukleáris balesetekből (tudod, abból a sokból) összesen?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Mert olyan sokszor volt abból baj, hogy Átlag Józsi nem figyelt. Sorold már, légyszi, ezeket az eseteket!

Az összes baleset emberi hiba következménye volt.

Azt tudtad, hogy a szent megújuló vörösbor mellé telepíteni szükséges fosszilisek égetésével sokkal több radioaktív anyag jutott és jut a légkörbe, mint amennyi a nukleáris balesetekből (tudod, abból a sokból) összesen?

Azt tudtad, hogy ez igaz akkor az atomerőművek mellé telepíteni szükséges fosszilisek égetésére is?

Ja, ja, a szovjet nukleáris atomerőműveket vezető és irányító szakemberek Átlag Józsik voltak. Deeee tényleg! De ne terelj, nem az volt a feladat, hogy megírd, milyen hiba volt a balesetek oka, hanem az, felsorold, hogy Átlag Józsik mennyit okoztak! Ehhez persze először definiálni kellene Átlag Józsit. Nálad nyilván az utca egyszerű embere, aki – úgy tűnik – szerinted egy atomerőműben vezető, döntéshozó pozícióban dolgoztak, dolgoznak máig minden országban. Nem is értem, miért nem klónoztattad magad már 8 milliárd példányban, hogy minden helyen te lehess, így minden tökéletesen működjön.
A csernobili katasztrófához nem hibák, hanem inkább a komcsi rendszer ostobasága vezetett. A fukisimait is (csak a hozzád képest béna) Átlag Józsi mérnökök okozták, akik nem számoltak 9-es erejű földrengéssel és 10 méteres hullámokat keltő cunamival, ezért szarul tervezték meg a hűtőrendszert.

„az atomerőművek mellé telepíteni szükséges fosszilisek égetésére is”
Igen, tudom. De nem mindegy az arány. Nézd meg a francia és a német áramtermelés szén-dioxid lábnyomát! Ma reggel hatkor a németeké alig hatszor annyi volt, mint a franciáké. Kitalálod, miért?
Neked tényleg valami baj van a fejedben. A kibaszott megújulók mellé pont akkora „kiegészítő” kapacitás kell, amennyi áramra folyamatosan szükség van, hiszen ezekről tudható, hogy elég sokszor semmit sem termelnek. Az atomerőmű mellé meg legfeljebb annyi, amennyivel a pillanatnyi fogyasztás meghaladja a KIEGÉSZÍTŐ megújulókkal együtt az atomerőműben megtermelhető áram mennyiségét. Ez megint az az alapprobléma, hogy ti, segg hülye zöldbolsik, a káoszt, a kiszámíthatatlanságot tekintitek és tennétek alapműködésnek. Elmebetegség.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

De nem mindegy az arány. Nézd meg a francia és a német áramtermelés szén-dioxid lábnyomát!

Mégis ott tartunk, hogy a franciák importra szorulnak és a németek meg az angolok exportálnak nekik. Az energiatermelésben nincs ultimate megoldás, mindig kompromisszumokkal jár, ha egy dimenzióban szemléled, mert erre elég az agyi kapacitásod, akkor nem látod a teljes képes és ostobaságokat szajkózol.

Ha megújulókat telepítenek, akkor nem szorulnának? Ahogy a németek szorulnak rendszeresen 10 GW-nyi  teljesítményimportra? Hogy a franciák importra szorulnak, az éppen a megújulók ostoba erőltetése és támogatása miatt van, ha belátod, ha nem. Egy dimenzióban te szemléled, neked a zöld mindent elborít. Már az agyament dolog, hogy a nap-szél szart teszitek alapnak, a hagyományos alaperőműveket pedig kiegészítőnek. Mintha a fürdőszoba burkolásánál a fugázást állítanád a lényegnek, a csempéket és padlólapokat pedig kiegészítőknek. Vagy házépítésnél a maltert az alapnak, a téglákat meg kiegészítőnek. De igazán közismert szólás a gomb és a kabát esete, talán te is hallottad már. Az energiatermelésben ráadásul éppen a megújulók erőltetése mögötti ideológiának keresztbe verve akármennyi fosszilist hajlandóak elégetni a német elvtársaid, csak ne legyen atom. Feleslegesnek tartod az atomerőműveket, de szélmentes országot akarnál szélerőművekkel telerakni. Hegyekkel ne szórjuk tele az Alföldet, hogy vízpumpás tározókat építtethessetek? Az energianövények termesztéshez használt traktoroknak és egyéb gépeknek nem szőjük tele a megmaradt termőterületeket villanyvezetékekkel, hogy a kellően sok helyen legyen töltő?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

"Ha az a baj, hogy megfittyed a primer kör egy hőerőműben vagy nem csavarozott le egy napelemtáblát és azt elfújja a szél, abból lokális probléma van, ami nem jut ki a telekről, ahol az erőmű vagy a leffegő napelem tábla van. Atomerőmű esetén viszont rossz esetben igen nagy területet évszázadokra be tud szennyezni a radioaktív szemét."

Nem csak az atomnál lehet nem lokális probléma. Vegyipar is tudna kerítésen kívül katasztrófát okozoni, pl. bopal vagy akár a hazai vörös iszap.

Nem csak az atomnál lehet nem lokális probléma. Vegyipar is tudna kerítésen kívül katasztrófát okozoni, pl. bopal vagy akár a hazai vörös iszap.

Egyrészt energiatermelés a kontextus, másrészt a vegyiparnak is megvannak az engedélyezési nehézségei. Pont ezért.

Ott van két külhoni link, ami egy hónappal későbbi, mint a két magyar cikk, amiben a jövőbeli tervekről homlokegyenest más dolgok vannak leírva, nem beszélve olyan konkrét hazugágról, mint például az a zárómondat, hogy "a közlekedési hatóság jelenleg egy olcsó telephelyet keres a környéken a már nem használt elektromos buszok tárolására."

Nyilván voltak, vannak és lesznek is bőven problémák, de úgy tálalni, mintha az egész projekt csődbe ment volna... azért, na.

Azt ugye tudjuk hogy az elektromos járművek - beleértve a buszokat is - megfelelősége erősen függ a használat módjától. Ami az egyik városban működik, a másikban lehet hogy nem. De ez még különböző vonalak esetében is igaz lehet (domborzat, hossz, követési idő, stb.).

Miskolc egyébként BYD-eket vett, nem eCitarot. Hogy melyik gyártónak van több tapasztalata az elektromos buszokkal, hááát... lehet tippelni.

A hülye németek biztos nem tudták a megrendelés leadása előtt, hogy dombjaik vannak.

A viccet félretéve ... azt ugye tudod, hogy az ilyen beszerzéseket megelőző tenderkiírások tartalmazni szokták a körülményeket, hogy miket kell teljesítenie a sikeres pályázónak?

trey @ gépház

Én meg az látom ,hog az ilyen beszerzések meg tender kiírásoknak nemigen célja az, hogy hosszú távon sikeres legyen a projekt... A 'sikeres' pályázónak leginkább "visszaosztani" kell, meg mindenek előtt a zsírosbödönhöz közeli körben lenni.

(De gondolom te is láttál már ilyet közelebbről)

 

szerintem.

Sajnos nem láttam még ottani német tenderkiírást, de azt gondoltam, ott, bezzegföldön, csak rendben mennek a dolgok.

Mindenesetre, én nyertem tendert olyan német cégnél, ahol csak a kiírás 500 oldal volt és a betartását szó szerint vették. Az más kérdés, hogy a kiírást sikerült felülteljesítenem olyan szempontból, hogy rámutattam hány ponton szar. El is fogadták. Így végül többet kaptak a pénzükért.

Akár le is lehetett volna húzni őket, mert nem igazán értett a szakmához, aki a tenderkiírást csinálta.

Szóval, nem mindenki a lehúzásra megy.

trey @ gépház

Pont te fejted ki alant hogy a tendert kiíró nem feltétlenül ért ahhoz, amire ki is kell írnia a tendert. Úgyhogy lehet az is szar, meg lehet maga a termék is szar.

A lényeg, amire utaltam hogy azért mert egy városban az egyik termék nem vált be, még közel sem jelenti azt, hogy egy tök más városban egy tök más termék nem vállna be.

Mingyá bealszom, annyira öreg a téma.

Kíváncsian várom, hogy a Tesla elektromos kamionjai hogyan fognak muzsikálni a gyakorlatban.

Mindenesetre érdekességképpen ideírom, hogy Londonban hibrid (dízel-elektromos) buszokat használnak évek óta. Jól működnek, folyamatosan egyre nagyobb része a város busz állományának ilyen. Fogalmam sincs, hogy mekkora az akkupakkjuk, de az én megfigyeléseim alapján kicsi lehet. Utasként pár tíz méternél többet nem suhant még velem csak elektromos üzemben az itteni busz. A megállóból, pirostól, dugóban elinduláskor előfordul, hogy a dízel motor nélkül indul, de nagyon hamar beröffen a dízel. Szóval nagyon más élmény, mint egy (nem plug-in) hibrid autó.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kíváncsian várom, hogy a Tesla elektromos kamionjai hogyan fognak muzsikálni a gyakorlatban.

Ugyan így kételkedett mindenki a LNG teherautókban, aztán ma már mindennapos dolog, LNG-kamiont tankolni.

Amúgy m,eg ha pont valaminek az útvonala tervezthető, az a kamion. És általában ugyan azokon az útvonalokon járnak nap mint nap. : https://youtu.be/QSnpJoV-4s4

Ne érts félre, nem kételkedem, csak Musk már sokszor ígért meg olyan dolgokat, amiket nem tudott teljesíteni. Vagy legalábbis nem akkor, mint amikor mondta.

Nincs kétségem afelől, hogy a kamionok működni fognak. Azt viszont nem tudom, hogy már most, vagy esetleg a mostani próbálkozás során kiderülnek olyan dolgok, amiket meg kell még oldani vagy amiken javítani kell, és ezeket a fejlesztéseket elvégezve eseltleg pár év múlva lesznek csak a kamionos szempontjából kompromisszum nélkül használhatóak.

Szóval tényleg, leginkább kíváncsi vagyok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Megértem hogy kétségeid vannak, azt viszont nem értem hogy mit jelent a kompromisszum nélküli használat. Az ember bármit csinál, használ, gyárt mindig kompromisszumokat köt.

Az elektroncső rajongóktól mindig azt hallom, hogy a tranzisztoros HF erősítő mennyire szar. Aztán azóta nem, hogy nem jelentett zsákutcát a tranzisztor technológia, hanem már évtizedek IC-be integrált többezer tranyós áramköröket használnak.

Az MP3 is annak ellenére hogy mennyire “szar” mekkora karriert futott be… 

azt viszont nem értem hogy mit jelent a kompromisszum nélküli használat.

Ha a kamionos el tudja végezni a munkáját úgy, mint eddig, akkor sikeres a kísérlet.

Ugyanazt az árut el tudja vinni ugyanakkora távolságra ugyanannyi idő alatt. Ha mondjuk 8 órát vezethet egy nap* és jellemzően ezt mondjuk 9 óra alatt szokta megtenni** és ez alatt el tud jutni mondjuk 600 km-re, akkor ne legyen az, hogy mondjuk 2 óránként meg kell állnia  1 órát tölteni, mert akkor a pihenőideje fel lesz tördelve és 9 óra helyett mondjuk 11 órával az indulás után érkezik csak meg.

Úgy rémlik, hogy a Tesla 600km-es hatótávolságot ígért a kamionnak. Na erre például kíváncsi vagyok, hogy valós felhasználás közben, hegyen-völgyön, különböző időjárási körülmények között hogyan fog teljesíteni.

* hasamra ütöttem, nem tudom, mennyi a korlát

** pisi, kaki, kajaszünet miatt ráhagytam 1 órát (hasraütés)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

„Amúgy m,eg ha pont valaminek az útvonala tervezthető, az a kamion. És általában ugyan azokon az útvonalokon járnak nap mint nap.”
Hát persze! 😃 A Wáberernél az eléggé általános négyhetes európai körút az pont nem ilyen.

Egy Renault T 520-as ~30 l/100 km átlagfogyasztással és 1000 literes tankkal ~3000 km-t elgurul. Nem elméleti (vágyott) 600-at.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Egy Renault T 520-as ~30 l/100 km átlagfogyasztással és 1000 literes tankkal ~3000 km-t elgurul. Nem elméleti (vágyott) 600-at.

És a Renault sofőrje nem eszik, nem szarik, nem alszik, csak vezet, amíg ki nem fogy a tank? Vagy miért érdekes, hogy mekkora a tank és mennyit lehetne menni vele még, ha a tachográf felírta, hogy eljött a mai napra engedélyezett vezetés vége és most kötelezően le kell parkolni?

Na most gyorsan megnéztem, az USA-ban egy 14 órás periódusban max. 11 órát vezethet a kamionsofőr, utána 10 óra szünet. De egy seggel 8 óránál többet nem vezethet. Ha meg már megállt kötelező pihenőre, akkor tankolhat is meg tölthet is.

8 óra alatt 600 km az 75 km/h-s átlag. 8 óra alatt 3000 km az meg 375 km/h. Mennyivel megy az a Renault?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Valamit benéztél az össze nem vonandó adatok összevonásával.

A 600 km ugyanúgy ígértet, amit a valóságban megközelíteni sem lehet. A pótkocsi nélküli eActrosra 400 km-t ígérnek. Normál körülmények között legfeljebb 300-at megy, de ha a töltéssel kapcsolatos 20%>80% 160 kW, 400 A áram egy óra alatt, akkor ez a 300 km sem jön ki. A pótosra ugyanezeket írják, ami hihetetlen. Ugyebár éppen a bukta buszos poszt alatt eszmecserélünk.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

„Mennyivel megy az a Renault?”
A megengedett sebesség 80 km/h, de jellemző az ennél kicsit gyorsabban mennek. Tehát egy 8 órás etap alatt pont sokkal többet mehet, mint amennyit a Tesla elméletben tudhatna, annak pedig nagyjából a másfélszeresét, amennyit a gyakorlatban tudni fog.

Kifogásolod a nem teljes körű választ, miközben te magad sem veszed figyelembe az eActros valóságát. Emiatt a „8 óra alatt 600 km az 75 km/h-s átlag” szépen néz ki ugyan, de ez azt jelentené, hogy minden egyes ilyen etap nem teljes teherrel megy, az akku pedig nincs 100%-osan kihasználva. Ennek a nem pótkocsisnak az elméleti hatótávja 400 km, de félteherrel is csak kb. 330 km, a töltése pedig 160 kW-tal 1:40 óra. A nyerges/pótkocsisra az elméleti hatótáv 500 km, de az 40 t össztömeggel, amiből nyilván a nagyobb akkupakk tömege több, mint a Renault 1000 liter gázolajáé. A Tesla Model S 100 kWh-s akkupakkja 625 kg, ebből négy akkor is sokkal több, mint 750 kg, ha egyben lenne 400 kWh-s akku, de az eActrosban 4 db 112 kWh-s van.

Hogy akármelyik Tesla személygépkocsi hogy gyorsul, teljesen mellékes a tervezett teherautó használhatósága szempontjából.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

OK, vagyis akkor kiegyezhetünk abban, hogy az, hogy akár 3000 km-t is elgurul egy tankkal, az teljesen irreleváns, mert kb. 640-700 km-t mehet maximum, ha a sofőrnek nem kell megállnia pisilni, nincsenek emelkedők, piros lámpák és semmi olyan forgalmi helyzet, ami miatt lassítani kellene (ugye a max sebesség, amivel mennek és az átlagsebesség az eléggé el tud térni, de most nagyvonalúan ettől eltekintettünk).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kifogásolod a nem teljes körű választ, miközben te magad sem veszed figyelembe az eActros valóságát.

Fogalmam sincs, miről beszélsz itt. Milyen kontextusban nem veszem figyelembe?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sajnos azért buknak meg az ilyen projektek, mert a hagyományos dízelbuszos szemlélettel állnak hozzá már a tervezéshez is. Hogyasszongya, nappal mennek a buszok, éccakára meg betereljük a garázsba a csordát, hogy töltődjön. Mert ha a dízeleknél ez az üzemeltetési mód működik, akkor majd a villanybuszoknál is működni fog. 

Szerencsére akadnak sikeres projektek is, ahol például egyes megállókban, vagy a végállomásokon is van lehetőség tölteni a buszt. Nyilvánvalóan nem a kábellel szerencsétlenkedik ilyenkor a kalauz, hanem van a busznak egy kis áramszedője, amit ilyenkor néhány percre feltol a csatlakozóhoz, és gyorsan magába szippant néhány kilowattórát. Nincs is probléma a dombokkal, meg a téli üzemmel. Csak hát ehhez egy kicsit túl kellene látni a tervezésnél a lóvasúton meg az omnibuszon.

Mellesleg a fent is említett akkumulátoros trolik igen jó alternatívát jelentenek ott, ahol épp nincs számolatlanul elkölthető pénz. A trolivezeték nem akkora költség, mint egy villamosvonal megépítése, és ha a troli önjáró módon is tud menni pár kilométert, elég csak egyes szakaszokon kiépíteni a vezetéket.

Igen, ezt a hagyományos dízelbuszos szemléletet el kell felejteni.

pl . a dombokon felfelé az utasok tolhatnák a buszt, vagy aki bliccel az két (jó velem lehet alkudni lehet 3-4 is) órán keresztül hajtja a busz végébe telepített generátort.

Viccet félretéve. Ezek plusz beruházást igényelnek. Nem is keveset. Ezt mondjuk hozzá kellene adni a beszerzés költségeihez. És úgy lehet a leányzót már nem is akarják megfektetni, mert ronda mint a bűn.

Az egyes megállókban tölteni? 😃 Ezt hogy gondolod? A sofőr kiugrik, előveszi, feldugja, visszaugrik, ellenőrzi a jegyeket, bérleteket, leugrik, kihúzza, elteszi, visszaugrik és elindul? És ezt minden megállóban? Vagy a járat végén áll másfél-két órát, míg lecsorog elég nafta? Vagy az utasok átszoknak az 0-24 órás utazásra? A eCitaro akkupakkja 292 kWh-tól indul. Ezzel (a nyilván sosem elforduló) optimális esetben 280 km-t, nyáron légkondival 170 km-t tud megtenni. Erős kérdés, hogy nyárnak melyik ország nyarát vették, milyen időszakból. Gyanúm, hogy a 40°C-os magyarországi nyarak ennél még egy kicsit kevesebbet engednének. Városi busznak talán jók lesznek, csak sok gyors töltő és sok áram kell.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az egyes megállókban tölteni? 😃 Ezt hogy gondolod? A sofőr kiugrik, előveszi, feldugja, visszaugrik, ellenőrzi a jegyeket, bérleteket, leugrik, kihúzza, elteszi, visszaugrik és elindul? És ezt minden megállóban?

Aham, pont így... ja, várj, nem: "ABB has developed a fast charging system for charging buses on their normal routes. In the TOSA solution (Trolleybus Optimisation Système Alimentation), the bus comes to a halt at a bus-stop. A movable charging arm on the roof of the bus automatically takes up an upright position and connects to a contact on the flash-charging station. While passengers board and alight, the on-board batteries are recharged at 600 kW within 20 seconds. The bus now has enough energy to travel on to the next charging station. The onboard batteries are fully charged in a maximum of five minutes later on at the terminal station."

Innen nézve hasznos lenne, ha nem a saját nem létező ismeretidre alapozva próbálnál felépíteni egy modellt, hogy ezek a dolgok hogyan működnek, mert tévutakra visz. Nyilván ezzel könnyen fenn tudod tartani a világképedet, csak a valósághoz egyre kevesebb köze lesz...

A nagyon tudományos forrásod -amit ha mi is olvasnánk (hozzád hasonlóan) akkor legalább tudnánk az igazságot, s nem neked kellene megosztani itt- szóval ez a forrás keveri a kW és a kWh-t. De ha csak elírás, akkor is pl a könnyebb számolás véget legyen a fesz 1000V akkor az 600 A. Költségek? Biztonság?

Ez 3 1/3 kWh. Mekkora a fogyasztása? Mennyi áram lesz majd tömegközlekedésre, ha a németeknél már azt pedzegetik, hogy vasúton előnyben részesítik a teherszállítást, természetesen a személyszállítással szemben.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ez 3 1/3 kWh. Mekkora a fogyasztása?

A következő megállóig elég.

Mennyi áram lesz majd tömegközlekedésre, ha a németeknél már azt pedzegetik, hogy vasúton előnyben részesítik a teherszállítást, természetesen a személyszállítással szemben.

So? Nálunk hónapok óta elkerülik a tehervonatok a MÁV-ot, mert kurva drága a régióhoz képest, köszönhetően annak, hogy a régióban itt a legdrágább a piaci árú villany.

Jajjaj, azt gondoltad, hogy itt éppen nem trollkodtam? Ne görcsölj, még a végén sztrókot kapsz!

Nem, ez nem trollkodás, az feltételezné, hogy jól ismered a területet, amiről beszélsz. Nálad ismerethiányokra épített világkép van, aminek a hiányosságait nagy hangerővel próbálod elfedni, nem csak ebben a témában.

Hát persze! Pihenj! Nem te vagy inkább kibaszott beképzelt, mindekinéljobbantudom Dzsoni? Azt már sikerült megfejteni, az jobb-e, ha 70 év múlva nem lesz U235, vagy az, hogy holnap nincs áram, mert nem süt a nap, nem fúj a szél és a gáz is az orosz-finn határon ég csak?

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Nem te vagy inkább kibaszott beképzelt, mindekinéljobbantudom Dzsoni?

Nem, az te vagy.

Azt már sikerült megfejteni, az jobb-e, ha 70 év múlva nem lesz U235, vagy az, hogy holnap nincs áram, mert nem süt a nap, nem fúj a szél és a gáz is az orosz-finn határon ég csak?

Miért, azt már sikerült megfejteni, hogy tudunk tízszer annyi atomerőművet építeni, ha holnap nincs áram?

tomtyi, legalább olvasd végig a kommentemet, mielőtt beszólsz... Írtam, hogy a busz tetején van áramszedő, a megállóban felcsattintja a hálózatra, és 1-2 perc alatt beszippant némi delejt. 

Nincs kábel, nincs bénázás. Van már ilyen működő rendszer. Igen, plusz beruházást igényel.

ehhez hasonlót csak kamionokkal láttam egy filmben, a lényeg:

- a gyár kivezető beton útja fölött volt áram vezeték a kamion ott töltötte magát, majd az autó pálya kb- 5-10km-es szakaszán is rátöltött és amikor megérkezett a raktárba rakodás közben szintén töltötte magát.

Az tény, hogy nagyon meg kell tervezni az utat, hogy menetközben legyen olyan rész, ahol tud rátölteni. De vannak olyan kamion kiszállítás gyár - raktár - nagyker - ahol ez megvalósítható.

Jelenleg tényleg nem sok értelme van buszra és kamionra akkora akku pakkot rakni, hogy elmenjen 300-600km - hát tonna ?? és akkor annyi ha éppen üres.. mekkora többlet teher az akku.

For Whites Only meeting room!

Ez a nemzeti hidrogénstratégia 2030-2040-es évekre tervezett célja.

Ipari alapanyag-felhasználáson túl a fosszilis energiahordozók kiváltását tervezik vele (földgáz és üzemanyag).
Jelenleg a hidrogént földgázzal állítják elő, de a távlati tervekben elektrolízis szerepel.

Nem értem, hogy miért jobb hirdogénnel hajtani a járműveket (atomenergia -> hőenergia -> mozgási energia -> elektromos energia -> hidrogén -> hőenergia -> mozgási energia), mint elektromossággal (atomenergia -> hőenergia -> mozgási energia -> elektromos energia -> mozgási energia).

Könnyebb tárolni, mint az elektromos energiát?

Mindenhol gyerekcipőben jár. A járműgyártók már legalább 40 éve kábítanak minket a hidrogén technológiával, miközben a lítium akku technológia jól elhúzott. 

Mellesleg a hidrogénhajtás is villanymotoros hajtást jelent és nem belsőégésű motort. A nagy tisztaságú hidrogénből tüzelőanyagcellával elektromos áramot állítanak elő. Tehát nem jó a Messernél megvett palack, amit hegeszéshez veszel. A tüzelőanyagcella viszont régóta ismert és alkalmazott technika, az űrkutatásban már a 60-as évek óta használják. 

A gond nemcsak a hidrogén előállítása, hanem a szállítása, tárolása körül is bőven van. Vagy 700 bar nyomáson, vagy nagyon lehűtve lehet tárolni. Jelenleg a nagynyomású tartályokkal kísérleteznek, bár a diffúziót nem tudják teljesen nullára csökkenteni. A hidrogénatom a legkisebb, egyszerűen mindenféle tartályból kiszökik egy idő után.

Sajnos nem egészen egyértelműek az előnyei a hidrogénhajtásnak a járműiparban még a buszok, kamionok, vonatok terén sem. Szokás emlegetni, hogy az akku súlya akkora, hogy mellette már nem marad lehetőség hasznos teher szállítására. Ez persze így nem igaz, hiszen a hidrogén esetében hasonló súlyú tartályokkal kell számolni.

Jó példa a Toyota Mirai és a Tesla Model 3. Hasonló súlyúak, hasonló hatótávúak. A Mirai hiába csak 5 kilogramm hidrogént tárol, a tartályok igen nehezek. A két autó dinamikája ég és föld: míg a Mirai egy középkategóriás átlagautó menetteljesítményeit hozza, a Tesláról már mindenki tudja, hogy még a gyengébb változatainak is sportkocsikkal vetekedő menetteljesítményük van. Kérdés, hogy ha a Teslába is csak akkora teljesítményű motor kerülne, mint a Miraiba, akkor hogyan alakulna a hatótáv.

Lazán kapcsolódik: https://www.zerohedge.com/technology/power-company-seizes-control-therm…

"Around 22,000 households in Colorado lost the ability to control their thermostats after the power company seized control of them during a heatwave."

Illetve: https://www.cnet.com/roadshow/news/california-electric-vehicle-charging…

"California Asks Residents to Limit EV Charging Over Labor Day Weekend

A massive heat wave is expected to put additional strain on the state's power grid."

Ez a valóság, örvendek hogy kipróbálták, hogy másnak ne kelljen ugyanebbe a csapdába beleesni. Helyettük már rég perelném a gyártót hamis műszaki adatok (hatótáv) miatt.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

1.Szóval rosszul fogja.

2.Azt mondjuk nehezen hiszem el, hogy nem volt pár járműves teszt üzem a tömeges megrendelés előtt. Ha nem volt, vagy ha nem ezek az "eredmények" születtek, akkor feljelentést kellene tenni ismeretlen tettes ellen.

Habár az elképzelhetetlen, hogy abban az országban is lenne korrupció. azaz goto 1.

Helyettük már rég perelném a gyártót hamis műszaki adatok (hatótáv) miatt.

Erre már évtizedekkel ezelőtt bevezették a YMMV = Your Mileage May Vary betűszót az USÁban, mert természetesen a benzines autók se pont annyit fogyasztanak, mint a katalógus adat.

Onnantól, hogy ezt odabiggyeszti, máris nem perelhető. Szóval az ötlet jó, csak kicsit megkésett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ahogy fentebb már írtam, aki 100 busz megvesz akár milyen ciklus szerinti gyári adat alapján, az felelőtlen. Ekkora bevásárlás előtt 1-2 busszal végig kell tesztelni az adott vonalakat. Ha ez nem volt, vagy az eredmények ellenére valamiért mégis csak most derül ki, hogy mégse idevalók a buszok, annak oka van.

 Lehet ott is le boomerezték,  az " okvetetlenkedőket." Persze lehet más oka is.

"... mert természetesen a benzines autók se pont annyit fogyasztanak, mint a katalógus adat."

Természetes, hogy nem, mert a fogyasztás és a káros anyag kibocsátás is erősen függ a vezetőtől, forgalomtól, földrajztól de még az időjárástól is. Szerintem a legprofibb soför sem tudna kétszer úgy vezetni, hogy azonos fogyasztás legyen pl. munkába járás során.

Ezért egy nagy kérdőjel van bennem, amikor azt kiritzálják miért lehet magasabb használatban a fogyasztás vagy akár a károsanyag kibocsátás.

Szerintem a katalógus adat egymással kellene az autókat összehasonlítani nem kőbe vésett értéknek tekinteni. Ha régit lecserélem egy kisebb fogyasztásúra, akkor pl. éves szinten azt elvárhatom, hogy hasonló arányban csökkenjen a fogyasztásom, de azt nem, hogy annyi legyen mint a katalógusban.

Mivel nálunk minden azon múlik, hogy mennyi zsozsó landol a zsebekben, így a műszaki tartalom az utolsó a sorban.

Györ városa meg kapott Kecskeméttöl elektromos Mercedes buszokat, gondolom Kecskemét nem bírta öket üzemeltetni...

Annak idején nem tesztjelleggel vették őket. Miután kiderült, hogy használhatatlanok, meg drága a fenntartásuk, azóta teszt a projekt.

Persze, nyilván. És azért akar minden város elektromos buszt, miután a használhatatlan tesztbuszokat letesztelték a flottában, mert használhatatlanok. És a kormány is azért indított 36 milliárdos projektet rá, mert használhatatlanok.

220 buszt rendeltek, nem 56-ot. A gond egy nagy része abból fakadt, hogy a globális gyártási nehézségek miatt nem készült elég busz időben. Ezen felül úgy en bloc el lett cseszve a projekt, nem építettek ki megfelelő infrastruktúrát, egyik se a buszok hibája. Érdemes több forrásból is tájékozódni.

"There are several reasons for the project delay. The vehicle manufacturers are currently unable to keep up with the delivery. Delivery problems are currently a major challenge for many companies. However, there is another problem in Wiesbaden. Even if all 220 electric buses are delivered on time, there is no infrastructure to charge and park the buses. The Wiesbaden SPD accuses the Eswe management of having made significant planning errors. There are enough charging stations for the 56 electric buses. But when the remaining 164 are added to the fleet, the corresponding loading and parking facilities will be missing.The lack of space at Eswe even led to the company renting a supermarket parking lot in May 2022 to park the buses. "

https://efahrer.chip.de/news/e-bus-projekt-gescheitert-hessische-stadt-…

Létezik elektromos busz csak trolinak hívják és nagyon jól működik. Tessék inkább azon dolgozni, hogyan lehetne pl vezetékmentesen táplálni egy trolibuszt.

Szerkesztve: 2022. 09. 19., h – 14:04

Amúgy nem csak a buszoknál, az autóknál is van egy WLTP hatótáv, ami sajnos nagyon megtévesztő. Rendszerint az ott írt értéket szinte lehetetlen megközelíteni elektromos járművel.

Gondolom ennek az az oka, hogy valós körülményeket próbáltak szimulálni vele eredetileg belsőégésű motoros járművek számára, de sajnos ami ott sokat fogyasztott (városban 40-es tempó gyakori piros lámpával), az az elektromos autóknál irreálisan nagy hatótávot ad ki, így ha egy WLTP hatótáv egy elektromos autóra 650 km-et ír, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy télen 400 km-t tudsz vele biztosan megtenni. Ezen kívül 100%-ról 0-ra merülésig számolják, de ha így használja valaki az akkut, 100 töltési ciklus után máris romlani fog ez az érték is. Ha pedig 80% és 20% között mozog a töltése, akkor hamar kijön, hogy a 650 km-es WLTP hatótáv miért jelent a gyakorlatban 300 km-es hatótávot télen.

De a legnagyob baj talán az, hogy ezt a gyártók rendszerint nem kommunikálják, és nem mindenkinek van egy szabad fél éve ennek utánajárni.

Nagy Péter

Én azt mondom, hogy a gázos még mindig jobb a dízelnél. Amióta a környéken gázos lett az összes helyi járat, azóta van télen fehér hó. Előtte mindenhol fekete volt.
De mostanában elkezdték azokat is lecserélni (néhány darabot) elektromosra. Szerintem ez nem jó út. Úgy kéne csinálni, ahogy Svájcban. A nagy buszban kis akku és minden megállóban rátölt az automata töltőfej. Nem kell nehéz buszoknak járni = kevesebb fogyasztás és nem kell a sok drága nyersanyag, hogy a buszban legyen. A végállomáson kapnak teljes töltést is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...