Akku paradoxon

Azt szeretnem, hogy a telefonom aksijanak a maximalis kapacitasa 3 ev mulva is 96% folott legyen, ne menjen le 90%-ra 3 ev alatt, ezert sosem toltom 80% fole.

Hozzászólások

Erről azok jutnak eszembe, akik zacskóban tartják a TV távirányítóját...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Megszoktak, hogy felvaltanak, ha sporolni akarnak. Aztan vettek egy Teslat es megzavarta oket, hogy csak egy eloremenet sebesseg van. :)

Amugy viccet felreteve ami Tesla-sokat en lattam, azok autopalyan mindig kulturaltan a kerek speed limittel mentek (130km/h, 70mph, etc.) Se tobbel, se kevesebbel. Se a kulsoben, se a belsoben. Nyilvan kiveve, mikor az adaptiv tempomat fekezett, mert voltak elottuk totymorgok. Nem volt veluk baj.

Messze nem ok a legidegesitobbek. Hanem a londoni Prius-osok, akik lassan gyorsitanak a belso savban, nehogy lemenjen az MPG. Meg az Audisok, akik nem latjak hogy kocsisort elozol es keveslik, hogy csak 160-nal mesz, vagy nem latjak, hogy elotted is totymorog egy egesz kocsisor a belsoben.

Nem is lenne gond, ha a tetefon tulajdonosa saját kezüleg tudná cserélni az akkut, mint régen. De ezzel a 4-5 éves akku élettartammal rákényszerítik az embert, hogy az akkuval együtt a telefont is eldobja, pedig még működhetne. Mondjuk szoftver oldalról is ez a helyzet.

Ennek úgy kéne működnie, hogy Prime-on rendelsz egy mini csavarhúzókészletet meg egy akkut a gyártótól és másnap csöngetnek, hogy megérkezett, aztán otthon könnyedén kicseréled. Mint régen. Vagy ha nem sürgős, akkor eBay, megbízható UK seller és Royal Mail 3 nap, mert az óccsó. 

Két elméletet találtam (egyiket se túlzottan alátámasztva :))

- a szétpattanás elnyeli a mozgási energia egy részt, így kevésbé sérül a telefon, ha leesik

- az akkori akkuk könnyebben zárlatosodtak egy erős ütés hatására, így biztonságosabb, ha kiesik

De az tény, hogy nekem butatelefonom nem tört még el, esés után összeraktam, és kész... (igaz, az a 2x4 cm-s kijelző jobban védve is volt)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Sajnos a szoftver-támogatottság megszűnése manapság előbb kinyírja a telefont, mint az elemhiba. Galaxy S2-est még használtam utána LineageOS-sel évekig, na abban cseréltem is elemet. Volt még a családban valami, talán Huawei, telefon még, amiben elromlott az akku, azt szét tudtam szedni a tapadókorongos-gitárpengetős módszerrel, így tudtam elemet cserélni benne. Aztán egy évre rá kimúlt benne a kamera (nagyon sokan panaszkodtak rá, hogy ugyanez történt), és anélkül nem ment a Hollandiában nagyon elterjedt QR-kódos fizetés, úgyhogy az a telefon sem tartott örökké (még kicseréltem a kameramodult, de nem volt hajlandó detektálni, pedig direkt hozzá valónak árulták).

Én is max 70-75% köré töltöm a telót...

Egy új tella-aksi 80%-a bőven elegendő a mindennapi használatra. És ha sokára öregszik el, akkor összességében spórolt az ember. Szerintem ésszerű, ha valóban úgy viselkedik az akksi ahogy gondoljuk.

Én csak azért nem csinálom mert nem érezhetném magam arisztokratának, ha ilyenekkel foglalkoznék.

En akkor erzem magam arisztokratanak, amikor kikapcsolom az Apple altal defaultta tett "optimised battery chargingot", ami AI alapjan nem engedi pl. hajnal 1 es 5 kozt 80% fole.

Mert az Apple-t itt nem a paraszt aksijanak a vedelme erdekelte, hanem az, hogy csak az arisztokratak jussanak be az Apple Store-ba aksit csereltetni, a parasztok ne hosszabbitsak a backlogot.

"kikapcsolom az Apple altal defaultta tett "optimised battery chargingot", ami AI alapjan nem engedi pl. hajnal 1 es 5 kozt 80% fole."

Ezt már múltkor is említetted egy topicban, akkor sem értettem mi bajod vele :) Én általában 10ó és éjfél között fekszek, és bizonyos napokon 5-kor, más napokon 6kor kelek, hétvégén meg random 6-8 között. Optimized charging bekapcsolva és midig 100%-on van amikor kelek, soem volt 80-on. A töltés grafikonon jól látszik, hogy 1-2 órával ébredés előtt már feltolja 100-ra, úgyhogy random korábban keléskor sincs meglepetés. 

"Tortenhet "

És ezért inkább kikapcsolod? :) Velem is történhet ilyen (ha belegondolok történt is, gyerek -> ügyelet), dehát nem a ritka kivételekre kell készülni. Illetve ilyen esetben 80%-kal is neki lehet vágni a napnak, legfeljebb este nem 50%-kal rakom le, hanem 30-cal (vagy nap közben rátöltök). 

A legnagyobb hazard tovabbra is az, ha csontra meritem. Ahhoz kepest amit ez a "kesobb lesz 100%" dolog muvel, elhanyagolhato kockazat elhanyagolhato modon valo csokkentese.

Es kikapcsolt optimised battery charginggal is mukodnek mas, sokkal jogosabb vedelmi funkciok, mint pl. meleg telefon lassabban toltese (ezesetben jogosan).

Ezt amugy komolyan nem ertem: inkabb hasznaltok 5 evig 80%-nyi aksit, mint 1 evig 98-100-at, masodik evben 96-98-at, harmadikban 94-96-ot, stb...

A gyakorlat IMHO nagyon nem ezt mutatja. A korábbi telefonjaimon nem volt lehetőség a töltés korlátozására, így mindig 100%-ra töltöttek. Az átlagos akkumulátor nálam kb. 3-5 év után teljesen kuka lett, se'perc alatt lemerült, leginkább úgy, hogy egyik pillanatban azt mutatta, hogy szinte tele van, másik pillanatban pedig már azt mutatta, hogy rögtön itt a világvége.

Hogy a 80%-os korlátozással hány év után lesz ennyire szar, azt majd megmondom 3-5-10 év múlva :) de remélhetőleg ezzel tényleg csak néhány százalékos degradáció lesz évente.

Elég sok olyan akku van, ami kimúlik, ha tényleg csontra nullára merítik. Az inkább egy tervezési kérdés, hogy megvéded-e védőelektronikával, vagy csak szólsz a usernek, hogy ha tovább használja, el fog romlani, de megengeded neki, hogy úgy döntsön, hogy amit éppen csinál, az megér neki egy akkucserét.

Volt olyan telefonom, amin egyszer csak kiírta a gmail, hogy újabb android nélkül már nem enged belépni, mert túl nagy biztonsági kockázat (a gyári támogatás lejárta után egy 3-4 évvel). Addig halogattam, hogy majd ha elromlik, veszek új telefont. Akkor meg felraktam rá a LineageOS-t (elején még CyanogenMod), mert mégsem lehet az ember telefon nélkül, amíg meg nem érkezik az új. Végül 10 évig egész jól elvoltam vele, utána kimúlt a kamerája (Galaxy S2).

Ha a telefon megfelelően védi magát, akkor a nullára merülés legalább 10%-os töltöttségnél következik be, a telefon kikapcsolt állapotában pedig az akku gyakorlatilag nem merül, tehát a nullára merítésnek ilyen esetben nulla az esélye, hacsak nem dobod be a 'kimerült' telefont egy hónapra a fiókba.

en mar 3x csereltem akksit a telefonban.

Gyari nem letezik, utangyartottbol a mostani tudja az uj akksinak kb. a 70%-at. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan 40% alatt barmikor kikapcsolhat. (ha toltore dugod 0%-nak jelzo az akksit es onnan  tolti)

Volt olyan utangyartott ami 70% alatt volt megbizhatatlan. Az konkretan az uj akksinak a 30%-at se tudta.

A gyari akksit akkor kezdtem el kicserelni, amikor tolton logva se lehetett elinditani egy fenykepezot. Sot volt ugy hogy a pin kodot se tudtam beirni.

En mar annak is orulnek, hogyha talalnek egy olyan boltot amelyik olyan akksit arul, ami az eredeti nyomaba er (90+%).

 

Eleg szivas egy mostani mobilt szetszedni, szoval inkabb kiadnek 20khufot egy szaros akksira. Csak nincs.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azt akarod kerdezni, hogy melyik utangyartott akkumulator gyarto, ugye?

Gondolom abban nincs vita, hogy minden lithium akksi tonkremegy, akarmilyen szuper gyarto is tette bele eredetileg a telefonba.

Ez amolyan axioma. Ha itt nem ertunk egyet, akkor nem tudunk tovabblepni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Sose foglalkoztam a töltéssel. Régen kb este rátettem a töltőre reggel levettem oszt jónapot. Így is simán megy sok sok évet.

A oneplus 3T-m volt az első olyan telefonom amiben volt gyorstöltés, de ritkán használtam. Maradt éjjelre a töltőn módszer, még most is megvan, igaz már sim nélkül de bőven elbír 1 napot 6 év után is.

A jelenlegi pixel 4a -m is hasonlóan bánok, annyi a változás, hogy  notim  közben USB-C -s lett, és annak töltője gyorstöltőként tölti a telefont, így munkahelyen van  arrról töltöm, Ha így töltöm fel mondjuk 100% az nem olyan "tartós" mint mikor este ráteszem és reggel leveszem 100% on.

Jah most 2 év után is a fenti módszerek kombinációjával és az accubattery 66 ciklusa alapján 94%-ot mondd. Tehát ha 2 év múlvva minden marad ~4 évesen is ~90% körül lehet.

Fedora 38, Thinkpad x280