Áttörések az öregedés visszafordításában

Hozzászólások

Ezért ennyi a bekattant, kibírhatatlan "hülyegyerek"-ként viselkedő nagykorú? (Jellemzően hullafáradt de arconpörgő 5-6 éves az elalvás előtti 1-1,5 órában :) )

Jó pár éve érdeklődöm e téma iránt. Egy ideig még Aubrey de Grey csapatának is drukkoltam, de az a tapasztalatom, hogy efféle szenzációs bejelentések után... sem történik semmi. Sőt, általában az a narratíva, hogy "hú, micsoda áttörés: 20--25 év múlva tök jó lesz, megkezdődnek az emberkísérletek". Csakhogy sajnos az a "20--25 év múlva" nemigen akar csökkenni.

De ne legyen igazam...

Hát... a cikk végén csak annyit mertek nyilatkozni, hogy "hosszú ideig" tart, mire ebből lehet valami. Természetesen nem akarok elkedvetleníteni senkit, csak már nemigen számítok gyakorlati eredményre a következő néhány évtizedben.

Mondjuk a fiatalodásnak van egy érdekes hozadéka, amire kíváncsi lennék. Megmarad-e az öregkori "bölcsesség", ha a test elsatnyulása megszűnik vagy legalább radikálisan lelassul. Javulhat-e a társadalom, felelősebbé, kevésbé átverhetővé nevelődhet-e, ha nem az "utókor" érdekeit kellene szem előtt tartani, hanem a saját magunk érdekeit? Jobbá válnának-e a munkahelyek és egyéb, hierarchiába szervező társadalmi struktúrák, vagy épp fordítva, kasztrendszer alakulna ki, ha nincs többé nyugdíjkorhatár?