Ubuntu 22.04-ben levő natív .NET elérhetőséget jelentett be a Microsoft és a Canonical

Címkék
Canonical is proud to welcome the .NET development platform, one of Microsoft’s earliest contributions to open source projects, as a native experience on Ubuntu hosts and container images, starting in Ubuntu 22.04 LTS.

.NET developers will be able to start their Linux journey with Ubuntu, benefiting from timely security patches and new releases.

.NET 6 users and developers can now install the .NET 6 packages on Ubuntu with a simple apt install dotnet6 command. Optimised, pre-built, ultra-small container images are also now available to use out of the box.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Remélem egyből snap-be rakják, hogy még lassabb legyen.

Na, ebbol kicsit le vagyok maradva. Mi az, hogy .NET 6 linuxra? Hol van a .NET Core? Mergeltek a windows-os framework-kel?

Egy .net-hez értő elmondaná, hogy a gyakorlatban ez mit jelent? Van tisztán .net program és az natívan fog futni linuxon? Lesz olyan .exe amit el lehet indítani? Tényleg nem tudom...

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azt jelenti, hogy a ,net core alatt megírt projektjeidet le tudod futtatni windowson is meg linuxon is. Persze a régi ócska ezer éves .NET framework alatt írt dolgok nem fognak futni nagy valószínüséggel. Valamint el kell felejteni a Winforms és WPF alaklmazásokat is linux alatt. Eddig is volt lehetőség használni a .NET core különböző verzióit csak ezeket a Microsoft repoiból kellett lehúzni vagy kézzel telepíteni a deb csomagokat. Most annyi történt, hogy bekerült a Canonical tárolóiba.

Persze sikerült jól elbaszni az egészet, mert eddig tökéletesen müködött úgy, hogy felvettem az MS repoit és onnan húztam le, de most semmi nem müködik. A 6.0.400 verzióval valami nem kerek.

a .Net még életben van? Nem kihalt 10 éve?

Nem utazok .NET-ben, de ez mennyiből lesz jobb, mint a Mono-zás? Amúgy nincs ellenemre, legyen ez is támogatva, nem csak Ubuntu, de általában minden disztrón, így akit csak az tartott eddig Windowson, hogy eredeti .NET-ben gányolhasson, az ne emiatt ragadjon rajta. Majd meglátjuk mi lesz belőle. Szerintem nem sok, mert az MS-SQL, Defender, Edge, Zoom, Skype, webes MS Office, powershell, OneDrive, miegymás is elérhető Linuxon (NTFS, OpenLDAP, Samba mellett), és nem nagyon használják a linuxos népek, ami előre megjósolható volt. Talán egy dolog van, ami MS-os és tényleg népszerű lett újabban Linuxon is, az a Visual Studio Code. Még a Visual Basicnek is van FOSS klónja, a Gambas, csak nem annyira közismert.

Ezt leszámítva két oldalról is veszélyesnek tűnik ez a lépés. Az egyik, ha jól értem, akkor ez a dotnet6 egy ingyenes, de zárt forráskódú megoldás lesz, amivel kinyírhatják a FOSS Mono-t. A másik probléma, hogy ezzel a lépéssel a MS saját maga alatt is vághatja a fát, mert így, hogy egyre több MS-os megoldás elérhető Linuxon is (a gaminget meg a Valve teszi rendbe a Protonnal, DXVK-val, + Wine/Bottles megoldásokkal is fut jó pár szoftver), így egyre kevesebb indok lesz Windowst használni. Még elérhetővé tennék a natív MS Office-t, kapásból óriási felhasználói tömeg váltana Linuxra, közöttük sok cég. Nyilván ez nem oldaná meg, hogy Adobe szoftverek, AutoCAD, stb. nem lenne elérhető továbbra sem, de azok már erősen rétegszoftverek, speciális felhasználás.

Tényleg lassan már ott tartunk, hogy ha még implementálnák a klasszik cmd shellt / batch interpretert, jöhetnének a teljesen windowsosított, Lindows-szerű Linux disztrók. Máris van ilyen, pl. LinuxFX. Nem viccelek, még a desktop watermark is implementálva van 3rd party megoldással :D Még a telemetria implementálása lenne jó, hogy Linuxról küldeni lehessen a fake telemetriaadatokat a MS felé. Akkor a sok user nem sírna, hogy nem jött el a Linux desktop éve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> MS-SQL, Defender, powershell

ezeket nem endusereknek szanjak, hanem az azure cloud-jukban futo linuxokra

> kinyírhatják a FOSS Mono-t

amennyire tudom a mono fo fejlesztoje (miguel icasa) mar reg MS alkalmazott

> elérhetővé tennék a natív MS Office-t

ez eleg valoszinutlen, abbol kiindulva hogy meg a wines es a maces officejuk sincs koszonoviszonyba sem, valoszinu kb az egeszet ujra kene irni, ahhoz meg kicsi a piac

Akkor jó, ezt nem tudtam. A hír sehol nem írta, én meg nem követem a .NET-et. Legutoljára a Simpson's Hit 'n' Run nevű játékhoz készült Lucas' Launcher (ez egy windowsos program, Wine-ben fut), kérte, az először szólt, hogy Mono kéne, engedtem neki feltenni, erre közölte, hogy az mégse jó, letölti a MS-tól az eredeti .NET bináris telepítőt.

Ebben az esetben nem is baj, ha felváltja akkor a Mono-t, lesz egyféle megoldás nyitott kóddal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Csak hogy mégnagyobb meglepetést okozzak már évek óta van linuxra MS SQL Server is. Amúgy az egész elgondolás mögött anno az volt, hogy legyen lehetőség .NET alatt írt szoftverek docker containerbe csomagolására és futtatására. Gondolom nem akart a Microsoft marginalizálódni a cloud területén a felhasznált technológiák tekintetében, így előre menekültek és megcsinálták a .NET core-t hogy ne maradjanak le a konténerizációs versenyben. Aztán jött a .NET 6 és bevezették a minimal API-t amivel lehet olyan microserviceket írni, ami nagyon hasonlít mondjuk egy node-ban megírt változatához. Azért manapság már nem olyan nagyon szar, amit csinálnak ezen a területen. A Mono szerintem amúgy már elég rég halott, mint linuxon .NET kódot futtató lehetőség. Mindig is egy rakás szar volt pont azért, mert megpróbálták leválasztani a windows specifikus dolgokat aztán ami megmaradt az meg nem volt működőképes.