29 éves a Debian!

Címkék

29 éve annak, hogy 1993. augusztus 16-án 13:05:37-kor (GMT) Ian Murdock bejelentette a "Debian Linux Release"-t a comp.os.linux.development hírcsoportban:

Fellow Linuxers,
 
This is just to announce the imminent completion of a brand-new Linux release, which I'm calling the Debian Linux Release. This is a release that I have put together basically from scratch; in other words, I didn't simply make some changes to SLS and call it a new release. I was inspired to put together this release after running SLS and generally being dissatisfied with much of it, and after much altering of SLS I decided that it would be easier to start from scratch. The base system is now virtually complete (though I'm still looking around to make sure that I grabbed the most recent sources for everything), and I'd like to get some feedback before I add the "fancy" stuff.

A teljes bejelentés itt olvasható. Boldog születésnapot, Debian!

Hozzászólások

Rekem, kacsingatok, hogy szerver fronton RHEL vonalrol visszaterek Debainra

Fedora 36, Thinkpad x280

A debianról való váltásnál első szempont a centos felé a 10 év support. Akkoriban a debian 2-4 év volt, és lehetett dist upgradelni, ennek minden előnyével és hátrányával. Az RHEL vonal ugye ipari standard, akkoriban bőven voltak olyan szerverek, amikhez driver-t adott a gyártó, de hivatalosan SLES/RHEL hez volt és kész, és a franc akart mókolni. Illetve egyéb ipari szoftverek kiadásai szintén jobban mentek RHEL alatt.  Később 6osban már megjelent SCL repok, amivel a támogatási idő alatt is 1-2 programból lehetett fent több verzió is (tipikusan PHP, de volt hogy 2 mysql is volt így fent 5.1 és 5.5 stb).

A visszaváltás pedig a fenti előnyök eltűnése végett, támogatás is már elég hosszú lett a debianban, alap 5 év de LTS/ELTS stb vel akár 8 is lehet. Ha kell php is ból is futhat jó pár verzió egymás mellett. HW támogatási gondokkal se találkoztam már (főleg hogy fizikai hw-re kb már csak hypervisort rakok). 

Az évek alatt debiantól se szakadtam el, mert mindig azt vallom hogy adott célra adott eszköz. Szóval ahol jobb volt a debian oda mindig is azt raktam.

Szóval vissza a gyökerekhez (talán 2.0-s debiannal kezdtem). Viszont desktopra marad a Fedora, 2011 táján váltottam Fedorára, nem bántam meg .

Fedora 36, Thinkpad x280

A Debian jó, a Debian finom, a Debian különleges...Debiiaan! ;)

Ennek örömére egy örökzöld poén:

- Nagymama, miért olyan nagy az arcod?
- Mert Debiant használok!

:) 

A Slackware pár hónappal beelőzte, de az is 29 éves. Emelem kalapom, hogy egy nonprofit, közösségi disztró még 3 évtized múltán se tűnt el, és még mindig teljes eltökéltséggel viszik az egész projektet, tartják a kiadási ütemtervet, nem fulladt érdektelenségbe, csődbe, stb.. Írom ezt annak ellenére, hogy rollingos frissességmániám miatt a Debian nem épp kedvencem, meg a default free-szigorúsága miatt sem, de azt el kell ismerni, hogy pl. Ubuntunál simán jobb alternatíva, főleg, hogy még van 32 bites támogatása, meg amúgy is régebbi gépekre ideálisabb, nincs benne tolva corporate meg business trendes bullshit. Plusz néha előny, hogy nem olyan friss, pl. régebben olvastam egy emberkéről, aki azért váltott Archról Debianra, mert olyan helyre költözött, ahol csak nagyon retek nethez fért hozzá, és segítség volt neki, hogy nincs naponta egy tonna frissítés, amit le kéne húzni. Valamint pont ez, hogy nagy múltú disztró, valószínű még pár évtizedig nem megy sehova, nem kell attól félni, hogy megszűnik, kinyírják, meg a felhasználói tábor is nagy, tárolókban sok a csomag, stb.. Ez kisebb disztrókról sokszor nem mondható el, vagy mert kevés a csomag, csomagfenntartó, vagy pár évenként szűnnek meg, alakulnak át más néven.

Szépen jelzi a népszerűségét az is, hogy ennyi évtized alatt is mindig a distrowatch top10-ében maradt (Ubuntu, Fedora is), ami önmagában nem jelent semmit, de azért jelzés értékű, főleg azzal összevetve, hogy az Arch már lassan a top40-ből is ki fog szorulni (Void máris kiszorult), a Gentoo a top50-en kívül van. A Slackware sem szorult ki sose a top20-ból. Nyilván ezt nem kell túl komolyan venni, mert pl. a FreeBSD 20. a listán, Alpine 27., és ezek nem hinném, hogy népszerűbbek az említetteknél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, második, meg a szintén Arch alapú Manjaro a negyedik, Garuda kilencedik, Arco 19., de nem ez a lényeg, hanem hogy maga az Arch szorult le nagyon, amit azért sem értek, mert már hivatalos text mode installere is van (meg jó pár nem hivatalos), és azt rebesgetik, hogy készül hozzá hivatalos grafikus telepítő is, min. a top20-ban kéne legyen. Régen a Gentoo-val top10-top20 környékén tanyázott. Nagyon komolyan nem kell venni, mert nem iso-letöltési vagy tényleges használati statisztika, csak oldalkattintás, a SEO miatt jelentősen torzít, de a népszerűséget még egész jól visszatükrözi. CentOS is nagyot esett, top10-20-ból látványosan kiesve már csak 35. helyen van, ami érthető, a Red Hat kinyírta lényegében a rollinggá alakításával (elűzve azt a felhasználói tábort, aki használta a hosszú támogatási idő és a régi csomagverziók okán), de pl. a Lubuntu, Xubuntu látványos visszaszorulására nincs magyarázat (ha tippelni kéne, a régi, elavult gépeket nyugdíjazzák az emberek), a Solus is egyre lejjebb csúszik. A Debian, Fedora, Ubuntu (és kicsit az OpenSUSE) már kezdettől fogva tartja a top10-et, atom stabilan, Mint szintén. Néha csúszogatnak fel-le 1-2 helyet, de tartják magukat lényegében azonos szinten.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Debian 3-óta használom az os-t. Volt idő mikor destopként is debian volt telepítve a gépemen/laptopomon.

HB Debian :) !

debian -> linuxmint -> osx ;)

Egy ideje Devuan-t használok otthoni gépen... de a Debian is nagyon rendben van.

robyboy