24 éve jelent meg az első iMac

Címkék

Az iMac G3 1998. augusztus 15-én jelent meg iMac néven. A termék tervezője Danny Coster volt. Az átlátszó ház a társtervező Jony Ive nevéhez fűződik.

Hozzászólások

az elso mac amit használtam napi szinten.

De borzaszto lassu volt rajta az osx. Ilyen perceket kellett varni kb. mindenre.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát nem egészen. A windows akkor is swappelt, ha volt bőven memória, max kevesebbet és már nem érződött annyira. Arról nem is beszélve, hogy az OSX egy 233 MHz-es G3-ason - ha volt elég RAM - már teljesen elfogadható volt, a windows 2000 meg egy 233 MHz-es P1/MMX-en nem igazán hasított.

Egyrészt nem P1-gyel hasonlítottam össze, hanem P1/MMX-szel, az csak egy évvel idősebb ('96 oct), mint a G3 ('97 nov). Másrészt a minimum követelményekről volt szó; az OSX-nél G3 volt a minimum kiírt, a windowsnál meg P1. De egyébként P2-ből is legalább 300 MHz volt javasolt, hogy jól menjen, nem 233.

Az MMX sokat nem dobott a latba.

Nem az utasításkészleten van a hangsúly, hanem a maximum órajelen: az MMX-eseket jobban fel lehetett húzni, mint a "simákat".

Csak órajel alapján meg pontosan tudod te is, nem összehasonlítható a két architektúra és a G3 alacsonyabb órajelen hozta a P2 szintjét.

Én tudom, hogy a PPC alacsonyabb órajelen is jobban teljesített, de attól, hogy a G3-as Mac-eket jobb CPU-val szerelték, mint a korabeli PC-ket, attól még az nem tükrözi az erőforrásigényeket: az OSX sokkal kevesebbet eszik CPU-ból, mint egy win2k. El lehet kezdeni lejjebb húzkodni a lécet; nem kell feltétlenül ide G3-as, az OSX 10.0-tól 10.2-ig alapból felrakható volt XPostFacto-val a régi 603-as és 604-es PPC-kkel szerelt gépekre is. (De ha nagyon akarja valaki, akkor akár a 10.4-gyel is meg tudja csinálni ezt.)
A Power Macintosh 9500/120-ban - nomen est omen - egy 120 MHz-es 604-es zörög és fut rajta a win2k-nál 3 évvel később kijött OSX 10.2 Jaguar. Nem lesz egy gepárd (érted), de futni fog rendesen, ha van elég RAM. A 120 MHz-es 604-esek pedig az eredeti "sima" P1-ek idején futottak és a teljesítményük sem volt drasztikusan több. És egy 120 MHz-es "sima" P1-en pedig a win2k már csak esni-kelni fog. Nem lehet összemérni a két rendszernek az igényeit, a windows sokkal többet kér CPU-ból és RAM-ból is. (És még akkor is swappel, ha van elég RAM.)

mivel erre a gépre még inkább az OS 9.x való :)

az, hogy valami kompatibilis, még nem biztos, hogy ajánlott is... én nyomtam 400Mhz G3 -mal, 768MB RAM-mal (PM G3 BW) az OSX 10.4-et egy ideig... az alapján 233Mhz, 128 RAM-ra biztos nem próbáltam volna meg felrakni. Ellenben egy OS 8.6 vagy 9.x süvíthet rajta.

a 2000-es évek közepén powerpc-s gentoo linuxon kb 3 hét volt egy ilyenen leforgatni az openoffice-t.

Amikor 2000 környékén hoztak ilyet bemutatni egy kisvárosi rendezvényen, a boot időtől én sem estem hanyatt, de azért elfogadtam volna otthonra.

Sokkal később került hozzám, Debiant telepitettem rá, sokat játszottam vele aztán valami elment benne és ha jól emlékszem csak egy szomorú fejet mutatott. Jó kis hardvernek tűnt.