Hálózati kábel: milyet vásároljak?

Sziasztok,

Lakásfelújítás azon szakaszába lépett, amikor a falba kéne behúzni UTP kábelt és felmerült bennem a kérdés: Nah de milyen UTP kábelt vegyek és egyáltalán hol? A következő szempontok szerint kéne valamit vennem:

 

* Behúzáskor ne törjön meg, egyszerű behuzás (szobáknak lesznek sarkai)

* Ne legyen gond a 30cm mellette lévő másik csatornában futó elektromos vezeték

* CAT6 CAT6A legyen

* RJ45 csatlakozás

* Távolság max 20 méter lesz szakaszonként

 

Olvastam azt, hogy egyáltalán nem mindegy hogy milyen gyártótól vásárolok, mert az árnyékolás és anyagminőség függvényében a kábel frekvencia erőssége változhat. Mit gondoltok, merre induljak el?

Plusz pont annak aki tud egy jó krimpelő fogót is ajánlatni a CAT6-os kábelekhez! :)

Hozzászólások

1. rendszerben gondolkodj (R&M, KELine és társai, akiknek van mindene) itt már szerencsére eleve kiesnek az igen gyatra minőségű CCA kábelek

2. használd a kábelezési rendszer gyártójának a szerelvényeit, installációs kábelekre nem krimpelünk dugókat

+1 a rendszerhez

Nekem itthon maradék anyagból lett R&M Cat6a és Cat7 S/FTP lehúzva minden végponthoz 4 éve, sosem volt gond :)
Igaz, nekem van egy ilyen indusztriál beütésem ebben a hálózatépítés témában, kicsit túltoltam Cisco hálózat + R&M

Részemről a BKT, Digitus, Excel márkákat is nyugodtan merem ajánlani. A modulos rendszer pedig még a "home network" szférában is megváltás, főleg a szerszám nélkül szerelhetőek
 

Az EXCEL termékeit tudom ajánlani. Nem nagyon elszállt árban, de mégis minőségi.

+1 installációs kábelre _nem_ krimpelünk!

A kábel legyen ftp, és a fali csatlakozó is. Nem sokkal drágább, de sok zavart leszed. Nyilván be is kell kötni az árnyékolást. :)

Igen, az árnyékolással óvatosan kell bánni. Jellemzően csak egyik oldalon földeljük az árnyékolást. Lakás esetében a központi helyre behúzott madzagokat egy kis földelhető patch panelbe érdemes összefogni. Vannak szép 10"-os falra szerelhető patch panelek pl.

Ipari környezetben más a helyzet...

A földelésről van esetleg valami jó anyagod?

Ha a kábel két patch panel között van, akkor érthető, miként lehet/kell csak az egyik oldalt földeni, de ha fali aljzat a másik oldal, akkor onnantól kezdve lutri, hogy amit az aljzatba dugsz az földelt vagy sem.

Tekintve, hogy már most vannak GbE előfizetések, én cat6a kábelt fűznék, amivel 10-15 év múlva sem lesz gond a 10GbE. És nem UTP-t, hanem FTP-t vagy egyéb árnyékoltat. A végén frekvencia méréses jegyzőkönyvet kell kérni.

20+ eve promoznak ezzel a kabelgyartok, tegyel Cat88 kabelt, mert hosszu tavra tervezel blabla es mi lesz majd ha jon a 10/40G stb. Ezzel szemben a 2.5/5G 100m mukodik Cat5e es a 10G is megy 45m-ig.
Szerintem ami megeri az a jol atjarhato es kello keresztmetszeru csovek a falban:)

Szándékosan nem cat88-at, hanem cat6a-t írtam, ami nagyon minimális plusz költség minden máshoz képest. Az, hogy megy-e cat5e-n, szerintem együttállások függvénye: vagy megy, vagy nem.

Újrafűzés jó dolog, valóban olcsóbb, mintha vésni is kellene, de ez esetben új szerelvény is kell, kábel, jó eséllyel festeni is. Ennek az esélye cat6a esetén jelentősen kisebb.

Arra kell odafigyelni, hogy jól legyen szerelve: ha túl rövidre van vágva a kábel, már nem lehet javítani egy rossz bekötést.

Most írok pont egy tervezett kivitelezésről véleményt és javaslatot. Akarnak bele olyan bekötéseket hogy Cat6a F/FTP kábel csatlakozókkal a végén. 
Lesznek PLC-kbe dugva, nagyon drága ipari switchekbe és IP kamerákba. Ezekbe gondolták közvetlenül bedugni a robosztusabb falkábelt és rajta azt a csatlakozót, amit még nem látni általában értelmesen megszerelve, esetleg akkora csatlakozót, mint egy fél túrórudi. De Cat6a lesz, persze az árnyékolást szigoruan nem szabad bekötni, esetleg csak az egyik oldalon... vagy ha éppen sikerül. Közben pedig PLC-k fognak adatot küldeni rajta, ami nem éri majd el a 10 Mbit sávszélesség igényt. Kell emellett sok-megapixeles kamera is ami 100m fölötti szegmenshosszal van számolva. 
De a papír sokmindent elbír és persze a 6 nagyobb mint 5, tehát jobb is, stb...

Ha a jövőre gondol az ember akkor legyen Cat6, de pl. egy irodába ahol azon gondolkoznak, hogy minek is kábel, van Wifi, meg laptopok vannak 100Mbit-es interfésszel, NAS vagy egyéb dolog sem fog 1 Gbit főlé menni, lehet pénzkidobás csak.

Az árnyékolás nélküli kábelek tudják ugyanazt a sebességet mint az árnyékoltak. Viszont vannak helyek, pl elosztószekrények frekvenciaváltókkal vagy olyan távolságok, hogy esetleg a szomszádban lecsapó villám ellen kell egy kis védelem, ott jobb a békesség és legyen árnyékolt. Viszont ezt csakis árnyékolt csatlakozó aljzattal. Nem pedig valami kendácsolt csatlakozóval, ahol azzal kezdik, hogy széttekerik az érpárakat.

Az érpárak összetekerve tartása sokkal fontosabb, mint az árnyékolás.

Irodaház nehéz kérdés, tapasztalat szerint az 1GbE bőven elég általánosságban, ha nincs speciális igény, de akár a 100M is (ez nyilván nem azt jelenti, hogy 100M hálózat telepítésén kellene gondolkodni).

Ezzel szemben egy lakásban pont 10GbE-re lőnék ahogy jönnek az optikai lehetőségek: mit érsz néhány év múlva egy 5-10GbE internet előfizetéssel, ha a számítógépedig nem ér el? Mert ott leginkább a végponton szeretnéd majd kihasználni vagy a gyerek akar még gyorsabb letöltést, kisebb válaszidőt. Hozzátéve, hogy jelenleg az otthoni 1GbE is korlátosan használható ki.

Árnyékolás: én azért választanék látatlanban árnyékoltat, mert jó eséllyel senki nem fogja tudni megmondani, hogy hol lesznek vezetve a kábelek és meglehetősen bosszantó lenne, ha egy nagyfeszültségű zavar miatt lenne rossz a hálózat. De ha van, aki összefogja az egész kábelezést és ért is hozzá, az nyilván pontosan meg fogja tudni mondani, hogy kell árnyékolás vagy sem.

Ha valaki penge a témában és összefoglalná, hogy mikor milyen árnyékolásút kell használni, én megköszönném, mert nem értek hozzá a fentieknél jobban.

Valahol egy gyarban log egy mobotix kamera, aminel csak a szegmens hossza 157 meter + a patchkabelek a ket vegen, koszoni szepen megvan (1g linkel), persze a PoE is a switchtol jon es a nyomvonal egyket szakaszan kozepfeszultsegu kabelek is futnak a talcaban. Fluke persze kidobta hibara, de csak a hosszak miatt. Nem erte volna meg kozelebb tenni meg egy kis racket csak ezert.

A 157 méter már kicsit tényleg sok, de azért nem akkora csoda :)

A szabvány úgy van kitalálva, hogy az összes gagyi eszköz, minden körülmények között együtt tudjon működni.

Az adónak az előírt jelszint minimuma, a vevőnek az érzékenység minimuma, a kábel csillapításnak pedig a maximuma van specifikálva.

A valóságban ez mindegyik lehet jobb, és ezért messzebbre is el tud menni.

 

Egy misconception, hogy ha hosszú a kábel, akkor akadozik, lassul, stb.

Nem. Az Ethernetnél az auto-negotiation dönti el a sebességet (kivéve ha kikapcsolják). A két eszköz lebeszéli, hogy mi a legnagyobb sebesség amit tudnak, és arra linkelnek. Nincs adaptív rátaválasztás, mint a wifinél.

Ha megy, akkor megy, ha nem megy, akkor nem megy. Lehet egy szűk tartomány, amikor már nagyon határon van a jel, és ismételget, de ez igen szűk lesz, sokkal gyorsabban lesz a működőből nem működő, mint a wifi esetében.

Azért én megnézmém mennyire egyedi ez a helyzet, hogy éppen működik.

Sokan benézik ezt a dolgot és a "jobb kábellel menni fog" irányba mennek. Holott nem a csillapítás, jel-zaj viszony, vagy hasonló adat számít. Ami számít az a jel terjedési sebessége a réz kábelben. 
Az ethernet adat visszajelzéssel közlekedik. Ha túl hosszú a kábel akkor a jel terjedési késleltetése miatt a visszajelzés a várakozási időn túl fog megérkezni, de addigra már ismétlik a jel küldését.
Tehát lehet a kábel a legjobban árnyékolt, arannyal futtatott, gyémánt szigetelésű, csilli-villi Cat9000-es is akár, akkor sem fog menni a dolog.
Ez az időparaméter 100 Mbit/s és 1000 Mbit/s sebességen azonos. 10 Mbit/s sebességen talán 3x vagy 5x értéke. Ip kameráknál sok esetben elég 10 Mbit/s sebesség, mert lehet a kamera 6 Mbps sebességet kíván meg csak.
Ezenkívűl lehet olyan hogy kényszerítve 1000-re van a hálózati kapcsolat, ami lehet kis adatátvitelnél még nem jelentkezik problémának, mert végülis 10-en is elmenne. Viszont ha kezded kitömni az 1 Gbps sebességet, akkor egyre több hibajavításod lesz, így elérni sem fogod, valószínűleg a töredékét sem.

Olyan dolog ez mint a körforgalom, van egy kevés szabály be kell tartani. Nézz balra, ha nem jön senki, akkor mehetsz... stb... Persze lehet fordított irányba is menni, vagy tolatni, csak nem egészséges.
Itt is van egy alap szabály 90m-ig (100-at szoktak mondani hogy megjegyezd könnyen) használhatsz réz hálózatot, utána wireless vagy optika ami célszerűbb. Lehet speckó switch beállításokkal varázsolni, de jó vége nem lesz.
Az, hogy éppen egy adott helyzetben, szerencsés csillagállás alatt működik éppen, az javarészt a szerencsének köszönhető, nem pedig a szaktudásnak. Ha megváltoznak a paraméterek a helyzetben, pl. switch csere, akkor pedig nem tudja senki miért nem megy, pedig eddig jó volt.

MikroTik-nek van egy kis eszköze erre (https://mikrotik.com/product/gper), ami lényegében egy 2 portos switch, PoE táplálással és PoE továbbadással. De ők is tesznek bele valami magic-et is "... up to 210 m to another GPeR unit"

A másik dolog amit elfelejtenek a tervezők, hogy a kábelben a réz ereken megy a jel, nem pedig a szigetelésen. A réz hossza számít, nem pedig a külső burkolaton feltüntetett marker. A befonott haj rövídebb mint a kiengedett. Sőtt, minél jobb kábel választ valaki pl Cat7, annak még sürübb az érpárak fonata, tehát kívül 90m, belül pedig már 110m lesz akár a hossz.

Egy rendszer tervezésekor nem mindegy, hogy már kezdetekkor éppen csak működik valami, vagy van benne tartalék. Én a jobb a békesség elvet vallom, így a határokig csak egyedi esetekben megyek el, vagy használok magic-et. Amennyire lehet legyen minden olyan szabványt követve, amit más is ismer és meg tudja ismételni pl. 10 év múlva is.
Ha valami működik az egy állapot, majd jön a jól működik állapot és a tökéletesen működik állapot. 

Szép elmélet, csak épp nem igaz :)

Az Ethernetben nincs visszajelzés, csak CRC. Teljesen mindegy mekkora idő alatt ér oda. A TCP-ben van csak, de az meg akár másodperces ACK-val is működik, UDP-vel pedig akár még a Plútóra is tudsz küldeni adatot.

Amire gondolsz szerintem az a baudrate lehet, mert az valóban 20 Mbaud volt a 10BASE-T-nél, míg mind a 100BASE-TX, mind az 1000BASE-T-nél 125 Mbaud.

A probléma a hosszabb kábeleknél a csillapítás és az áthallás. Utóbbit csökkenti ugyan az árnyékolás, de az előbbit meg növeli, ami nem kívánatos.

"Az Ethernetben nincs visszajelzés, csak CRC. Teljesen mindegy mekkora idő alatt ér oda. "
Regi ethernet ill wifi -ben van utkozes detektalas, es ott vannak idok megadva.
Long range wifi-t is tuningolni kell nem standard idokre.

De valoban >=1G optika/vagy rez eseteben az ido mindegy.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2022. 08. 16., k – 16:07

nemide

Saját vélemény:

A fontosabb a megfelelő csövezés kialakítása. A kábel cserélhető.

Pár alapszabály:

Egyenes cső: max. 12 m-enként doboz.

Egy hajlítás: max. 9 m távolság.

Két hajlítás: max. 6 m távolság.

Keresztmetszet kitöltés: 1 kábel/cső: 53%, 2 kábel/cső: 30% 3 vagy több: 40% (össz kábel/cső keresztmetszet). Ez utóbbiak tengerentúli szabványból származnak, európait erre még nem találtam.

Ami a konkrét hálókábelt illeti:

1 gigabit elmegy Cat5e-n. Ahol 2.5 és 5 gigabit is. Nincs előnye a jobb kábelnek ezeken a sebességeken.

10 gigabithez Cat6a szükséges, ahogy többen is írták.

Otthonra IMHO TELJESEN FELESLEGES az árnyékolt kábel. Annyi előnye van neki, hogy vékonyabb, így kisebb védőcső kell hozzá, ami felújításnál lehet előny. De egy otthoni környezetben nem jellemzők olyan zavarok, ami miatt kellene. Az otthoni eszközök zavarkibocsátása is alacsonyabb határértékű, mint az ipari környezetben.

Ha még az is megoldható, hogy a hálókábel védőcsövezése a 230-tól távolabb fusson, akkor meg tuti siker.

10 giga felett valószínűleg már az üveg lesz a mainstream, esetleg a műanyag, ha addigra tudnak olyan műanyag kábelt csinálni, de egyelőre nagyon messze vannak ettől.

"Annyi előnye van neki, hogy vékonyabb, így kisebb védőcső kell hozzá, ami felújításnál lehet előny.

Mármint ezt az árnyékolatlan (UTP) kábelre gondoltad, ugye? Bocs, csak picit kétértelmű volt :)

Sajnos a villanyvezetékek viszonylag közel futnak (bár külön csatornában, 30cm) és amúgy elég nagy a lakás elektromos terhelése – van sütő, padlófűtés. Részben emiatt is dobtam be a kérdést, hogy mennyire indokolt ilyen körülmények mellett az S/FTP kábel. Lehet be fogok húzni egy árnyékolatlan kábelt az egyik szakaszra és rá fogok mérni, hogy indukálódik áram rajta amikor be van kapcsolva minden elektromos berendezés.

Neked itt nem a terhelés, hanem a zavarás/felharmonikusok számítanak. Az 50 Hz vígan elfér az UTP mellett, szóval akárhány kW-os is a vízforralód, akkor sem fogja zavarni az UTP-n futó ethernetet.

Ezért is emlegettek fentebb pl ipari frekvenciaváltókat és nem elektromos fűtést.

Én a helyedben nagyon bátran behúznám az UTP-t egyébként. Életem során egyetlen alkalommal találkoztam olyan lakótérrel ahol valóban zavarta valami: a kábel itt 50+ m hosszan futott a dimmelhető fénycsővel egy vájúban, közvetlenül mellette. A kábel odébbkerült ~1m-re a csövektől és minden rendbe jött.

30 cm már elég kell hogy legyen. Ahogy más is írta: a terhelés amperekben kb. lényegtelen. A kérdés, hogy milyen az áram alakja. Rezisztív fogyasztónál nem kell aggódni.

 

Az árnyékolt vastagsága: lehet kétértelmű voltam, Cat5e-ből lehet hogy valóban az árnyékolt a vastagabb, viszont Cat6-nál és felette a nem árnyékolt lesz vastagabb. Ugyanis a Cat6-nál nagy figyelmet fordítottak az érpárak közti áthallás csökkentésére. Ezt árnyékolatlan verzióban egy műanyag elválasztóval oldják meg, ami elég vastaggá teszi a Cat6 UTP-t.

Itt egy példa:

https://scpcat5e.com/bulk-cables/category-data/cat6/cat6-bl-category-bu…

Ahol az érpárak is árnyékolva vannak egymás között, ott ez az elválasztó elhagyható, és ezért vékonyabb a kábel. De a Cat5e UTP szokott a legvékonyabb lenni.

 

Más dolog ami miatt mégis érdemes lehet a nagyobb kategóriájú kábel vásárlása: ha nem Ethernetre lesz használva. Kicsit kapcsolódóan nyitottam is erről nem olyan régen egy topicot: https://hup.hu/node/178766

Ugyanis Ethernet kábelen el tud menni akár HDMI is, de még USB extendert is láttam. Ezekhez viszont kellhet a jobb minőségű kábelezés.

Ugyanis Ethernet kábelen el tud menni akár HDMI is, de még USB extendert is láttam. Ezekhez viszont kellhet a jobb minőségű kábelezés.

Nah ez az információ teljesen új volt nekem köszi a tippet! :)

Illetve köszi a konkretizálást, így már teljesen egyértelmű hogy árnyékolt CAT6A-t fogok vásárolni a behúzhatóság könnyítése végett is.

Ha gigabit fölé akarsz menni  majd, akkor F/UTP. 

Mérések szerint 20 dB-lel jobb jel/zaj viszony érhető el:

 két UTP-kábel közötti csatolás még mindig legalább 20 dB-lel rosszabb, mint két földeletlen F/UTP-kábel közötti

https://img.cablinginstall.com/files/base/ebm/cim/image/2015/12/th_0707cimthemyth04.png?auto=format,compress&w=1300&h=730&fit=max

Földelés: látszólag egyszerű, de az összes adapteres mikrotik, -router és switch- amit láttam  ZYXEL-ekből, az  adaptereik  "kettős szigetelésüek" , nincs a földelés bekötve. Kondis zavarszűrés  van, ott a fém részeken a 115 Volt, csíp is kicsit, mivel nincs földelés.