A nyaralás ára

[...]

A korábban vizsgált árfolyam-infláció páros magyar átlagbérhez viszonyított arányát elemezve új árnyalatú választ kaphatunk a kérdésre. Ez a válasz azonban meglepő lehet: a magyarországi átlagbérből több külföldi nyaralást lehet fogyasztani, mint 10 éve, azaz:

olcsóbb lett külföldön nyaralni, mint korábbi években volt. A magyar bérek növekedése ellensúlyozni tudta a devizaárfolyamok és az infláció együttes hatását.

[...]

Azonban a magyar bérek elmúlt 5 évben tapasztalt robbanásszerű növekedésével a külföldi piacok nem tartották magukat, ennek is köszönhetően

ma 20-40 százalékkal több nyaralást kapunk a jövedelmünk azonos hányadáért, mint 10 éve.

[...]

Azt gondolom, hogy az olvasók között is többen így éreznek. Két dolgot azonban fontos felismerni. Először is azt, hogy hajlamosak vagyunk jobban észrevenni az árak emelkedését, mint a saját bérünk növekedését. Másodszor pedig azt, hogy ezernyi tényező lehet, amely egy-egy nyaralásunkkor az elköltött pénz mennyiségét befolyásolja, és megfelelő tervezéssel kihozhatjuk a legtöbbet abból, amink van.

☝‍️ Ez az, amit amit hiába magyarázol, az itteni matematikus zsenik "se értik" (persze, hogy értik, csak ...).

Funfact: idén olcsóbban nyaraltam külföldön mint tavaly.

Let the sírás-rívás begin ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 02., k – 10:23

Eközben egy átlag olasz családnak (4 fő) a nyaralása  a tavalyi 5.000 euróról idén 6.000-re emelkedett (forrás: istat.it). Ebből a szállás egy hétre, egy apartman bérlése átlagosan 1.500 euro nem főszezonban.

Olaszországban nyaralni egy 4 fős családnak 600-1000 euró per nap közötti költséget jelent.  
https://italygenius.com/how-much-is-a-trip-to-italy-for-a-family-of-fou…

 

Idén nyáron Bariban bérelni egy fiat 500-at egy héte 1.000 euro. Hopp.

Nem az a baj, hogy mennyibe kerül, hanem az, hogy nincs autó.

A kölcsönzős elmondása szerint akkora az autóhiány, hogy nincs új autó. Nem lehet venni. A régi szarokat is elviszik. Vagyis, az autókölcsönzős nem tud új (meg semmilyent) autókat venni.

Nekem is azt mondta, hogy nincs autó, nem tud adni semmit. Rám nézett, megnézte az órámat (:D), majd azt mondta, telefonál egyet. Felhívott valakit, 2 percig győzködte. Majd mondta, hogy mindjárt lesz autó. 

Kiderült, hogy ez a Fiat 500 a kölcsönzős feleségének saját kis szeme fénye, privát autója. Azt adta oda, mert látta rajtunk, hogy nem csövesek vagyunk, nem fogjuk lelakni és pénzünk is van, ha esetleg összecsukjuk.

trey @ gépház

Nekem épp' elég volt, hogy kerített egy autót egy olyan helyzetben, amikor esélytelennek látszott hozzájutni, csak azért, mert kinézte belőlem a megjelenésem és viselkedésem alapján (egyébként helyesen), hogy igényes vagyok ezért vigyázni fogok az ő holmijára is. Vagy legalábbis, ha nem, akkor az okozott kár megtérítésével nem nagyon lesz probléma, tekintve, hogy a csuklómon levő óra árából kettő olyan autót is adnak, amit hozott.

trey @ gépház

A városszéli félhivatalos puttó járműkölcsőnzőkkel ellentétben egy normálisban beterhelik a hitelkártyádon a kauciót, és pont leszarják hogy 1000 forintos casio koppintásod van-e vagy vagyoni helyzetet hirdető luxusórád.

Szerinted egy turisták által látogatott környéken a kereskedők tényleg annyira hülyék, hogy amikor a piacon hiány van, odaadják a Casio koppintásos Gyuszknak az utolsó kocsit, miközben tudják, hogy hamarosan úgyis betoppan az ajtón egy faszom tudja milyen márkájú, de drága órát viselő, pénzesnek látszó ember, akire magas áron rásózhatnak egy szar autót? Legalább gondolatban kiszakadhatnál abból az egysíkú, kreativitástól mentes világból, melyben magánvállalkozóként is fizetésért húzod az igát. :D

:)

Sok sikert az ilyen elméletekhez egy szigeten, a legközelebbi városoktól 40 kilométerre levő üdülőfalvakban. Kb. a faszodra húzhatod a hitelkártyádat. Jobb esetben megmutatják a faluban levő egyetlen ATM-et, hogy hol tudsz kp-t felvenni :D Az ilyen helyeken a kp beszél, a vagyoni helyzetedet mutató luxusóra pedig további ajtókat nyit meg.

trey @ gépház

Kezdjük az elején. Hol veszel? Csak azért kérdezem, mert ha hivatalos forrásból szeretnél, akkor az úgy indul, hogy 3-5 évtől sohanapjánig tart a várólista. Nem hivatalos forrásból csak akkor vegyél, ha nem gond, hogy minden második hamisítvány / összelegózott (ún. frankenwatch) / lopott, rabolt.

Amennyiben hivatalos forrásból veszel, akkor nem problémás. Beviszed, megjavítják, kiperkálod és kész.

trey @ gépház

Ez mar az amikor nem politizalsz, meg nem az, vagy mar abba hagytad? :D

A szavazás olyan mintha arról döntenél, hogy kötél, vagy golyó általi halálod legyen. Mindenképp megölnek, és midig lesznek akik megszavazzák valamelyik halálnemet. Kösz, én nem szavazom meg a saját halálom nemét. 
Arra szavaznék, hogy éljek, de hát arra nincs lehetőség ugye. 

Ha most ez egy matekos fórum lenne, akkor igazad lenne. De nyilván nem ez volt a célod, és erre rájátszol a sírás-rívásos mondatoddal is. A HUF árfolyamának változása meg elég durván politikai eszköz.

Én egyébként leszarom a politikai részét, sőt érdekesnek találom, hogy jöttek ki ilyen számok ekkora távlatban. Ennek ellenére az is tény, hogy rövid távon egy erős HUF gyengülés kb. lineárisan drágítja a külföldi fizetőerődet (all else being equal).

sőt érdekesnek találom, hogy jöttek ki ilyen számok ekkora távlatban

Látod? Ilyen egyszerű az, amikor a seggfájást félreteszed és a pusztán gazdasági kérdést gazdasági kérdésként kezeled.

Az, hogy még mindig nem érted, hogy hogyan jön ez ki ... szerintem az nagy baj.

trey @ gépház

Így van kitalálva elnök úrék által. A tanárok és közalkalmazottak mennek Firenzébe a turista szalámival. Míg az olaszok elköltik a kincset a lángososnál. Van itt gógyi.

"hajlamosak vagyunk jobban észrevenni az árak emelkedését, mint a saját bérünk növekedését" - No igen... Ami van, azt észreveszik az emberek, ami meg nincs, azt valahogy nem...

Szerintem itt nem az egyeni, hanem az atlagos/median fizetes emelkedese, es az inflacio aranya szamit. Aki 10 evvel ezelott junior fejleszto volt, most mar siman szenior. Az azert van akkora kategoriaugras, hogy megverje az inflaciot. A kerdes inkabb az, hogy a 10 evvel ezelotti junior fejleszto meg a mostani junior fejleszto bere kozt mekkora az arany (valoszinuleg ez is jo, 2010-ben meg hatott a 2008 utani osszeomlas, most meg mindenhol hiany van fejlesztobol), illetve az, hogy az atlagmelos keresete kozt mennyi ez az arany (azert a fejleszto - vagy akar uzemelteto - nem az atlagot jelenti).

Es meg ott van az a teny, hogy keresetnel nem az atlag, hanem a median tobbet mond. Kulonben az jonne ki, hogy a gazszerelok atlagosan rendkivul gazdagok. Egyiknek segitett, hogy a miniszterelnok gyerekkori haverja, es az atlagot megdobja, mert nincs olyan sok gazszerelo az orszagban.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ha ilyen erősek vagyunk matekból akkor itt van még egy:

2010-ben egy kezdő tanár bruttó fizetése 166.000 forint volt (nettó 117.040). 2021-ben 240900 forint (nettó 160199) (lásd pedagógusi bértábla).

A KSH számmisztikus szakosztálya szerint egy mosógép 2010-ben 75.160 forint, míg 2021-ben 106.000 forint, lásd KSH.

Ha 2010-ben egy kezdő pedagógus 102 órát dolgozott azért hogy vegyen egy mosógépet, ez 2021-ben 105 óra. (És a 2022-es un. háborús inflációt kihagytuk ugye). Akkor hány százalékkal él most jobban az ember? (Ugyanez kiszámolható buszsofőr, tesco pénztáros, ápolós, stb tekintetében.)

Kérem vezesse le!

Ha veszünk egy átlagos (nem iskola) munkahelyet, mondjuk egy autógyárat, ahol egy blokkban lehet kivenni a szabadságot nyáron, szeptember és július között meg tilos (maxium betegség vagy közeli hozzátartozó halála esetén, és 12ből 9 hónapról beszélünk), akkor hány plusz napot tartanál etikusnak ezt ellensúlyozandó? Az egyéb hátrányokat nem hozom fel, mert a pixeles világlátásod miatt majd kihisztized hogy az nem is úgy van. Elég ha erre válaszolsz.

Természetesen a számításnak semmi köze nincs ahhoz hogy kinek hány szabadnapja van és teljesen lényegtelen is. A kérdés, hogy mire volt elég a fizetésed 2010-ben és mire most (vagy 2021-ben ha úgy tetszik). Ezeket az arányszámokat több tucat szakmával ki lehet még számolni, sori munkás, postás, mentős, tűzoltó, stb stb stb.  Azért írtam a pedagógust, mert a bértábla jól nyomonkövethető. Ugyanez fog kijönni még nagyon sok más szakmánál, kőkemény látszik, hogy az átlagbérből élők nem élnek jobban, sőt.

A matek pedig igazán nem próbált unfair lenni, nem az üzemanyagot, lakásárakat, stb vette célba, hanem egy rém hétköznapi háztartási terméket. Ez objektív mérce, mint látszik, nem is sikerült érdemben mit kezdeni vele.

– Mennyire élsz jól?
– Két és fél mosógép.
– Az egész fain! És 2010 előtt?
– Két és fél mosógép, meg egy Hajdu centrifuga.
– Szomorúan hallom, hogy visszalépés történt az életedben. A családod hogy van?
– Megvagyunk. Anyósom karját pár éve kitörte a centrifuga.
– Mi lett vele?
– Azóta szent kegytárgyként tiszteljük.

:)

Értem, tehát ha rádparancsolnak hogy mostantól nyáron kell szabadságra menni, egyébként meg ott az ajtó, azt mondod hogy whatever, jó az nekem, és megállás nélkül dolgozok szeptembertől júliusig.

Bizonyára.

(de vannak egyébként más okai is az általad (helytelenül) 2,5 hónaposra taksált szabadságnak, de nincs kedvem erről újabb vitát nyitni pixel-view úrral, inkább kellemes hétvégét kivánok).

Ezen már párszor végigmentünk. A tanárok kurvára ragaszkodnak a nyári szabadsághoz. Eszük ágában nem lenne elcserélni máshova.

Egyébként, valóban. Bárcsak rám parancsolna valaki, hogy nyáron kell szabadságra mennem.

de nincs kedvem erről újabb vitát nyitni pixel-view úrral, inkább kellemes hétvégét kivánok)

Hát, te kérdeztél, én csak válaszoltam. 🤷‍♂️

trey @ gépház

Arra utaltam hogy a tanároknak kiutalt plusz kb 20 nap egy olyan deal része, aminek az egyik pontja az hogy mainstream időszakban no-go, csak kivételes esetben.

Vannak más okai is, de azokat nem fogod elhinni, és felesleges elégetni rá itt a biteket.

Szeretem amikor komplex témákhoz hozzáböffentünk egy plusz gondolatot mindenfajta kontextusba helyezés nélkül.

Szuper. Amúgy a tanárok jórésze már elkezd bejárni a aug22-es héttől. A nejem pl minden nap kölykökre vigyáz majd bent.

Ma is ugyanakkora a felnőtt-gyerek arány, mint 30 éve?

Volt évfolyamtársam mesélte vagy 2 hete, h. az úszótáborban mikor hozta el a saját gyerekét, épp kint volt a mentő, mert valakinek a gyerekét kellett újraéleszteni miután felrángatták a medence aljáról. A szervező mossa kezeit, teltház van gyerekből, szenélyzetből meg nem. De biztos pont teljesült az ISOszabvány szerint előírt minimális felügyelő személy/gyerek arány.

Egy faházban 8 gyerek volt. 8 gyerekre jutott egy nevelő (ez voltam én). Adott esetben a nevelők elmentek csajozni, pasizni, olyankor a rájuk bízott gyerekeket lepasszolták a "kollégájuknak".

Egész nap medencézés, bulizás, este disco ... :D Ingyen kaja, ellátás, csajok ... és még fizettek is érte.

Kemény élet volt! A mostani hozzá képest üdülés :D

trey @ gépház

Jó, de te hány éves voltál? 16? 18? Várt otthon egy család ahol szintén helyet kell állnod?

Lehet hogy nem tűnt kemény munkának, de a munkának az is jellemzője hogy az ember minden reggel otthagyja a családot, háztartást, odautazik, ott van, és esténként hazamegy. Külsős táborban meg ott is alszik.

Szóval elhiszem hogy 16 évesen ez poén volt neked, de egy kétgyerekes anyukának lehet hogy kevésbé az.

"pontosan tudom mekkora "munka". :D"

Legtöbb esetben van egy pixeles nézeted valamiről és azt hiszed pontosan tudod, miközben homályos ötleteid vannak.

Nem azt mondta, hogy nem munka, hanem azt, hogy az előnyök és nehézségek mérlege jobb, mint amilyennek láttatni szeretnéd. A mérleget összehasonlította a lidles munkavégzéssel járó hajtással. Ha nem tudsz szöveget értelmezni, javaslom, kérdezz, mielőtt tálalod a narratívát.

A narratíva tálalásával kapcsolatban szintén kérdezhetsz, hiszen pl. az "otthoni helyet állással" arra utaltál, hogy az otthoni teendők is egyfajta munka. Ahhoz képest ugyebár két hét táboroztatás (ahol néhanap a tanár mondjuk elmehet este táncolni, a házastársa nélkül, mint amikor még fiatal volt) az anyagi pozitívumai mellett a hétköznapok mókuskereke és nyomása alól is felszabadíthatja az embert.

Összefoglalva: a problémát abban látom, hogy nem sikerült az "Orbán által kizsigerelt tanárok" és az "Orbán által kizsigerelt szülők/családok" narratívát ellentmondás nélkül kombinálnod. Talán majd legközelebb. Addig is a Telex legyen veled!

:)