PoE-s TP-Link switch

Sziasztok!

 

Menedzselhető PoE-s TP-Link switcheket szeretnék vásárolni. Több helyre is kellene. Lesz, ahol 4, lesz, ahol 8 AP-t fogunk üzemeltetni velük (switch min. portszáma legyen 16). Tapasztalat érdekelne, melyek azok, amelyek ellátnak ennyi AP-t (AP-nként max 22W), és viszonylag csendesek? Portán, előadóteremben lesznek, ahol nincs klíma/nem megy folyamatosan, viszont zavaró lenne, ha túl hangosak lennének. Nem várom el, hogy ventilátor nélküliek legyenek, pont a klíma részbeni/teljes hiánya miatt. Némelyikről azt olvastam, hogy zajos (pl. TL-SL2428P).

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 15., h – 14:29

Teljesítmény alapján legalább 802.3at.

Más nem kerül rá, ami indokolja passzív POE-t?

 

Wifiknek elég a 100Mbit?

Én nem értem honnan jött eredetileg is ez a passzív PoE dolog, mikor sem az eredeti kérdésben, sem egyik válaszban sem volt ilyenre hivatkozás. Mindig is 802.3af/at volt szóban, a kérdezett TP-Link eszközök is csak akítv PoE-t támogatnak.

A kérdésre válaszolva: a legolcsóbb PoE eszközök használnak manapság passzív PoE tápfeladást, már a kisebb gyártók is javarészt átálltak aktív PoE táplálásra. Régebben létezett egy pár passzív PoE képes switch, vagy ami passzív-aktív képes volt, de szerintem ezek kihaltak, passzív PoE már csak egyedi tápfeladóban maradt meg.

Csak az említett PoE-s ap-ket fogjuk rájuk kötni. Kapcsolódnak majd rájuk számítógépek is, több vlanban, de ezt azért nem említettem külön, mert mindegyik menedzselhető TP-Link switch, amit néztem, tudja kezelni a vlanokat.

Miért pont TP-Link, aminek az összes közül a legszarabb mindig a szoftvere? VLAN-t pl. kifejezetten agyvérzés konfigolni rajtuk (az összes verzión, amit eddig láttam) minden máshoz képest.

Ezen felül gyorsan átfutva az "olcsó" gyártók kínálatát, nem túl számos azon modellek kínálata, ami 8 porton, portonként 22W-ot le tudna adni... A TP-Link egyszerűbb Easy Smart sorozata 110W körüli max.-ra képes, az egyel felette lévő Smart sorozat 250W magassága (itt megvan a 8 port x 22W, de ezek jellemzően 10-16-24 portosak, szóval figyelni kell, tényleg ne kerüljön rá több PoE eszköz később sem...).

A Mikrotik-nek is a legtöbb modellje 10-20W között tud portonként (és ezt a maximumot általában nem tudja a gyari táppal, csak külön megvehető, nagyobb teljesítményűvel).

Egyedül az Ubiquiti kínálatában emléxem olyan modellre, ami 24 port mellett 4-500W összteljesítményt kínál (a kisebb portszáműak között szerintem 250W a maximum).

Lehet érdemes lenne széznézni refurbished Cisco vonalon. Azok árban már közelítenek a magyar hétköznapokhoz, és eléggé extrém kivitelek is léteznek teljesítményre (emlékeim szerint volt 48 port 960W modell is).

Lehet, hogy az ízlés dolga, kinek melyik GUI rosszabb, én találkoztam már rosszabbal/nekem nem tűnik zűrösnek a TP-Link switchek GUI-ja.

PoE-s TP-Linkből eddig még csak egy 8 portost konfigoltam, ott portonként lehet állítani, hogy adjon-e tápot. Valamelyiknél olvastam, hogy figyel a terhelésre, és a portok között prioritást lehet meghatározni, ha túlterhelődik, melyiket korlátozza először.Ubiquiti switchcsel még nem találkoztam. Lehet, hogy jók, de semmit nem tudok róluk.

Refurbished: A fenntartónktól az ap-k mellett kaptunk néhány Cisco switchet is, némelyik PoE-s. Örülök ezeknek is, de kettő már elszállt belőlük. Az egyik egy WS-C3560G48PS. Nézegettem a használt Cisco switcheket, ez után döntöttem úgy, hogy lehet, hogy inkább újakat vennék.

Én nem a GUI szépsége vagy hasonló alapján minősítettem a TP-Link eszközöket, hanem a (nem/rosszul) működésük alapján...

Nagyon sok évig "tudták" azt a smart switch-eik, hogy default VLAN-ban mindig minden pont untagged módon benne volt (ez változtathatatlan volt), max. tagged VLAN-okat lehetett mellé rakni. Aztán egyszer csak untegged-et nem lehetett továbbra sem változtatni, de megjelent tök máshol a PVID beállítási lehetőség...

Aztán ahány sorozat, annyi felület és annyi működés. Egyiken az Apply a flash-be ment, a másikon csak running config lesz belőle (és menüben eldugva van a Save), harmadikon a sarokban kint van a Save. Ezt egy időben tudta úgy is, hogy egy adott sorozat egyre nagyobb portszámú modelljei máshogy működtek.

Aztán arról ne is beszéljek, hogy nagyon sokáig volt az, hogy ha valahol valami hálózati szolgáltatás megállt, akkor megkérdeztük már rutinból, hogy véletlen nem 4-5 éves TP-Link eszközük van? Mert jellemzően annyit mentek el (a kisebb modellek).

Mivel ezt vagy 10 éven át előadták a különböző, egyre újabb modellek, így én elengedtem. Most már hiába írja bárki, hogy már jó, meg Omaga (UNMS másolat - vagy licenc?), nincs benne bizodalmam, és nem is javaslom (mivel sem tapasztalatom az újakkal, sem bizodalmam a régiekbe).

Aztán a D-Link egy fokkal jobb, de csak egy fokkal. Ott van olyan, hogy a konkrét DGS-1210-28 modellnek tök más a szoftvere attól függően, hogy E1 vagy F1 hardver revízió, és simán jön egy több darabos rendelésben mind a kétféle. A másság pl. ott jön ki, hogy a menedzsment VLAN-t meg a menedzsment IP-t két külön helyen, két külön lépésben lehet csak állítani (ami azért eléggé szívás, ha az ember távolról csinálná...) Meg pl. a DGS-3420-52-ből épített stack random újraindul csak úgy (több évnyi gyártói debug után sem lett meg az oka, de csökkenteni tudtuk az előfordulásokat úgy, hogy a webfelületet egyáltalán nem használtuk, csak a CLI-t), ami a modell boot idejét figyelembe véve nem egy észrevehetetlen kiesés...

Szóval vagy buta switch megy ahova nem kell más, vagy egyenlőre Mikrotik, ahová kell a menedzselhetőség. Cisco-t mostanában tervezem felvenni a "repertoárba", mert mostanában többektől hallottam, hogy a refurbished eszközök tök jól működnek, és normális eladóknál működik a garancia meg valamennyi support is. A mi jelenlegi ügyfélkörünk az új Cisco eszközök árszintjét nem bírja el.

Az új eszközök mellett döntést ott nem igazán értem (és nem a Cisco refurb-ra akarlak rábeszélni, csak a logikai csavar tűnt fel), hogy az elhalt haszált Cisco-s tapasztalat miatt vennél új switch-et inkább, a szintén használt AP-k hajtására (amik szintén bármikor bekrepálhatnak ugyan úgy). Az pedig eléggé biztos szerintem (az árakat ismerve), hogy ha a Cambium AP megáll, nem veszel ugyan olyan újat helyette...

TL-SG2210P v5.0

TL-SG2428P v1.0

TL-SG3452P v1.0

 

a 24 és a 48 portosnak mar van hangja (de nem veszes, indulaskor porog fel jobban) a 8+2 portos passziv hutesu.

 

Mindegyik full poe, managelheto. Erdemes amugy Omada controllerrel iranyitani oket. Van HW es SW is belole:

 

https://www.tp-link.com/hu/business-networking/omada-sdn-controller/oc2…

https://www.tp-link.com/hu/support/download/omada-software-controller/

 

A TPlink AP-k nem Omadasak veletlenul? mert akkor azt is be tod huzni a management ala.

 

Itt pl a 8+2 esen 4 kamera van.

https://i.ibb.co/sKjv3wr/image.png

Zyxel-nek is vannak értelmes switch-ei. Például GS1900-10HP, de van SFP nélküli változat is. Külső tápos, rack fül sajnos nem jön velük.