[REZSI] Nem a zsemle pici! A pofád nagy!

Fogyasztási jelleggörbe - gondoljátok meg proletárok!

fogyasztási jelleggörbe

Tehát sikerült az évi 1729 m3 gázfogyasztást addig torzítgatni, míg az átlagfogyasztásként augusztusra 15 - azaz tizenöt - m3 kedvezményes árú gázt biztosít az állam a rezsicsökkentés címszóval! Egy egész hónapra! Mert h ennyi az átlag. Efelett marad a 7x -es ár a szolgáltató honlapja szerint. 

Na most kettőnknek, panelben, átfolyós vízmelegítő, tüzhely sem jön ki 15 m3 -ből a havi fogyasztás augusztusban. És sztem messze átlag alatti fogyasztók lehetünk. 

Hozzászólások

most még úgy-ahogy mindenki elröhög. majd mikor kijönnek az első nem rezsicsökkentett gázszámlák! na akkor lesz felkelés. de akkor már minek :) 

ez a 15 honnan jön? a linken nem látom.

Oda a rezsicsökkentés, infláció, recesszió, adóemelés. A baloldal nyert?

Isten áldja meg a fideszelnökurat.

Ezen én csak röhögök. A sok buta magyar jól megszavazta a Fidesz-Kdnp kormányt április 3-án, novemberben a 90%-k átkozni fogja őket, talán magát is. :D Kár, hogy a magyarok memóriája maximum 1 évig (ha) tart. Bár a balosokkal sem jutnánk többre. Az összes politikusunk elb__ott bal_asz...

Dehogy nyert a baloldal. Ha baloldal lenne, már markolóval temetnék a halottakat itten. 

De nehéz belátnom, hogy ennyire el kellett torzítani ezt a fogyasztási jelleggörbét, h augusztusra csak 15 m3 jusson! Irreális! Azt h nagy baj van onnan lehet tudni, h a Fidesz a saját szavazóbázisára támadt rá ezzel rezsicsökkentés-csökkentéssel. Első hírek alapján úgy tűnt, h a kertes családi házak szívják meg legjobban, így főleg a vidék. A 144m3/hó fogyasztásba azt gondoltam a pesti panelben tavasztól-őszig bőven, télen szűken benne leszünk. Erre ráhúzták ezt a fogyasztási jelleggörbét ami mindent borított. Így már minket is érint rögtön a dolog. 

Azt sem értem igazán ilyen körülmények között h mehet el nyaralni Orbán? A kassza üres, a pártja megtámadta a szavazóit. Ő meg elmegy az Adriára. ???

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A kérdés az arány! Mert ha pár köbméterrel túlcsúszol, kb nem történik semmi. A családi házak duplán/triplán tudnak majd kicsúszni, na az lesz a szopacs, főleg amikor nem a 15 duplájáról beszélünk, hanem a 300-nak. Ja és még addig árat emelnek is majd.

Tippre lesz majd rezsimoratórium...meg 14. nyugdíj amit direktbe utalnak is tovább az mvm-nek.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Majdnem beleokoskodtam az első sorba amit írtál, "Ha baloldal lenne, már markolóval temetnék a halottakat itten." 

Jobban belegondolva úgy látom, hogy igazad van. Egy ún. baloldali (semmi baloldal-jobboldal nincs az országban, de az egyszerűség miatt hívjuk így) győzelem esetén hamarabb és keményebb megszorítások lettek volna. Ami ugyan hamarabb rendbeteszi az országot, - legalább rendbeteszi - viszont valószínűleg őrületes lázadást szított volna országszerte. Köszönhető a Führernek és a kézivezérelt médiának, valamint az extrém fanatikusan vallásos fidesz hívők miatt.

Lehet jobban is jártunk, hogy nem Gyurcsány a baloldal győzött.

Igaz, úgy látom a kormányzati médiában, hogy Gyurcsány megint forral valamit! A vizet az ebédhez :)

A fogyasztási jelleggörbét nem torzították el, az évek óta ilyen. Nem most hirtelen lett ez kitalálva.

Azt sem értem igazán ilyen körülmények között h mehet el nyaralni Orbán? A kassza üres, a pártja megtámadta a szavazóit. Ő meg elmegy az Adriára. ?

Nem lehetsz ennyire naiv. Miféle szavazómegtámadásról van szó? Nem csak a Fidesz-szavazókra vonatkozik a rendelet.

Nekem az jött ki, hogy annak aki gázzal melegíti a vizet vagy főz is, annak éves elszámolásba kell átmennie, hogy ne legyen leolvasás ebben a hónapban, és akkor lesz jó.

Úgy értelmezem, hogy ez az anomália úgy jött ki, hogy a súlyozásban a fűtés sokkal nagyobb, mint a melegvíz és a főzés, mivel sok helyen van hogy gázzal fűtenek, de elektromos bojler és főzőlap van. Tehát átlagban ők ilyenkor nem fogyasztanak gázt egyáltalán, mert nyilván augusztusban nem fűt senki.

Ezeket tekintsük ilyen ráncoknak a király új ruháján, amiket apránként majd kivasalnak.

Hat azért ez megondolandó! Mert ott - az általány számlákkal - mit trollkodnak majd azt nem lehet tudni! Azért az még elég erős kártya, ha valaki saját maga diktálja be az óraállást - amíg szolgáltatói leolvasás csak egyszer van, év végén. 

Tulképp csak októberig/novemberig kell kibekkelni, ott már vissza fog állni az egyensúly. Az Indexen azt írták a szolgáltató tájékoztatására hivatkozva, hogy nem fognak elveszni a  fel nem használt havi kedvezményes mennyiségek és azok gyűlnek 2023 júliusig. Jővő júliusra még az idei augusztusnál is kevesebb kedvezményes mennyiség jutna, de addigra már lesz egy csomó fel nem használt mennyiség.

Meg szerencsére van indukciós főzőalkalmatosság is. Legfeljebb most az lesz használva! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2022. 08. 11., cs – 22:10

Szerencsére mi kijövünk, májustól 4. - július 28-ig 25 m³ gáz fogyott, és minden nap vagy főzünk vagy sütünk valamit. 2021 májustól - 2022 májusáig kb. 1158 m³-t használtunk el, és ebben benne van a téli fűtés, 110 m²-es ház 23 celsius-fokra melegítve.

Szerkesztve: 2022. 08. 12., p – 06:41

Tavaly augusztusban 10 köbméter gázunk fogyott. Július 12, szeptember 16. Bőven alatta vagyunk, remélem megy még lejjebb is ez a támogatott mennyiség. 

(átfolyós melegvíz itt is) 

Szerintem az egész ország szarul áll ezekhez az árstopokhoz.

Amit látok: mindenki alapvetőnek tekinti a hamis árakat, és ha kikerül a kedvezményezett körből, akkor nekiáll pampogni.

Ahogy kellene: el kell fogadni, hogy mi a piaci ár, lehet örülni, ha épp kedvezményt kapsz, de nem kell elvárni, mert nem az a normális.

Ez ilyen Karen dolog lehet, hogy tegnap még akciós volt a banán, de épp nem kívántad, ma kéne, de már teljes áron adják, és akkor "i want to speak to your manager".

Jaj hagyjuk már piaci ár című közgazdász gumicsontot! Nincsen (szabad) piac, nincsen (szabad) piaci ár - szemfényvesztés az egész, az összes globaló entitás (így energetikai vállalatok is) azt csinálja amit a Háttérhatalom diktál nekik. (a McDönci is biztos azért vonult ki Oroszországból mert félretette geci kapitalista énjét, és elé helyezte a humanitárius énjét - már leirni is borzalom - és még véletlenül sem azért mert a "nem létező" Háttérhatalom ráparancsolt)

Van Paksunk, ami meg tudja termelni a szükséges energiát a lakosság részére. Innentől kezdve az áram világpiaci ára legfeljebb export esetén tényező. A gázt meg ötöd áron kapjuk az oroszoktól állítólag. Akkor milyen piaci zagyválás ez?  

Egyszerűen arról van szó, h üres az államkassza és szépen meg akarják fejni a lakosságot azzal a dumával, h őket védik a magas ártól. Rögtön az első hónapra olyan limitet volt pofájuk kiszámolni amiből majd mindenki ki fog lógni és fizethet 7x -es árat. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

De ugye "hazai szükségletről" csak te beszélsz, amire reagáltál ott a lakossági szükséglet van említve. Szövegértés 1-es!

> akkor se tud egy orszag a piaci arazastol fuggetlenul mukodni. Egyszeru kozgazdasagtan.

Kifejtenéd tekintettel az alábbiakra, h szerinted a világpiaci ár töredékéért megtermelt energiával miért nem láthatja el egy ország a saját lakosságát? 

"Megítélésük szerint a Paksi Atomerőmű termel annyi olcsó áramot, amennyi elegendő a lakossági felhasználóknak. Weinhard Attila, a Portfolio elemzője rámutatott, hogy a paksi áramtermelés az elmúlt években lefedte a rezsicsökkentés keretében eladott árammennyiséget.

AZ ATOMERŐMŰ UGYANIS NETTÓ 11,5 FORINTÉRT TERMEL EGY KILOWATTÓRA ÁRAMOT, AMINEK AZ ÁRA A REZSICSÖKKENTETT SZÁMLÁKON NETTÓ 12-13 FORINT."

https://index.hu/gazdasag/2022/07/16/paksi-eromu-aramtermeles-rezsicsok…

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> Kifejtenéd tekintettel az alábbiakra, h szerinted a világpiaci ár töredékéért megtermelt energiával miért nem láthatja el egy ország a saját lakosságát? 

Itt például ki volt fejtve, hogy miért nem lehet függetlenedni a világpiaci áraktól: https://hup.hu/node/178664 . Egy ország nem izolációban létezik, ha valami túl olcsó, kiviszik külföldre, ha a kereskedelmet betiltják, attól meg máshol lesz baj, stb.

Nem báratom, senki nem viheti ki külföldre a lakosság ellátására szolgáló áramot. Hogy ebből máshol baj lesz, hát mi közünk hozzá? Szerencsére az energiaellátás kulcspozíciói állami kézben vannak - hál' Istennek, meg a Fidesznek! Amennyiben van energiatöbbletünk - minthogy ez a sajátja a villamosenergia termelésnek-  azt eladhatjuk külföldre világpiaci áron. Ezt írtam korábban is. A lakosságnak egyáltalán nem kell világpiaci árat fizetnie az energiáért, olcsón kaphatják/nák és ez így jó.  A linked meg egy hosszú topikra mutat, látszik képtelen voltál értelmesen linkelni valami konkrétat. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nekem semmi előnyöm nem származik abból, ha energiát ölök abba, hogy meggyőzzelek, ezért nem is fogom próbálni. Maradjunk annyiban, hogy így jártál. Szerinted valami képzeletbeli álomvilágban nem kellene sokat fizetni a rezsiért. Ez a világ meg nem az a világ, ebben a valóságban sokat kell fizetni. Ennyi. Én is tudnék sok olyan dolgot kívánni, aminek máshogy kellene lennie. De ez csak ilyen szellemi maszturbáció.

A szituáció megértése a fontos. Olcsó villamosenergia áll a lakosság rendelkezésére, amit csak részben biztosít a kormányzat és úgy tesz mintha érvényes lenne ezt a világpiaci árhoz mérni és úgy feltüntetni, mintha az állam ajándékozná meg a lakosságot ezzel a kedvezménnyel! 
A gáz esetében - mivel nem vagyunk önellátóak - olyasmit hallani, h ötödáron kapjuk az oroszoktól, szintén érvénytelen a világpiaci árhoz mérni. 
Általában a takarékossággal egyet lehet érteni. Sztem is rendkívül pazarlóan élünk a normál, átlagos életvitel során. De félek ebben a kontextusban értelmezni a jelenlegi történéseket vagy tévedés v. szándékolt manipuláció.  Azt h az oroszok elzárják a gázcsapot ha baszakodni kezdenek velük kb. a hülye is tudta már réges-korábban. Ne tegyünk már úgy mintha ez nem a legvalószínűbb narratíva lett volna a medve bajszának húzogatásának a megkezdésekor! Mondjuk akiknek az eseményhorizontjuk az, hogy az oroszok megtámadták Ukrajnát és mindent innen datálnak, és nem hajlandóak ezen horizont elé nézni vizsgálódás céljából, azok menthetetlenek. Nekik ott van a Surányi által friderikuszi videóban felmondott demagógia. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

a McDönci is biztos azért vonult ki Oroszországból mert félretette geci kapitalista énjét, és elé helyezte a humanitárius énjét - már leirni is borzalom - és még véletlenül sem azért mert a "nem létező" Háttérhatalom ráparancsolt

Vagy csak azért, mert kiszámolták, hogy amit elbuknak az orosz piac elvesztésével, azt kétszeresen pótolják azzal az extra forgalommal, amit egy ilyen PR-kampány generál.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Occam_borotv%C3%A1ja

> Vagy csak azért, mert kiszámolták, hogy amit elbuknak az orosz piac elvesztésével, azt kétszeresen pótolják azzal az extra forgalommal, amit egy ilyen PR-kampány generál.

Ja, majd a nyugatiak megesznek pluszba anny hamburgert mint az oroszok, és közben az mormolják, hogy "take that putler". Miközben az lett a kérdés, hogy mibűl fűtsenek télen. Már a német fórumozók is aggódnak pedig odaát kolbászból van a kerítés. LOL

Valójában pedig az van, hogy a globális vállalatoknak régóta egyáltalán nem számítanak a gazdaságossági kérdések, mert 100%-ban a háttérhatalom kiszolgálói lettek, és a veszteségeket a propaganda-kártérítés kalapból kitömik. Hallottad már a Blackrock és Vanguard neveket? ESG-ről hallottál? Lásd: https://youtu.be/cVj9qMblrvs?t=82

Saját oldalukról, persze ott máshogyan lesz kontextusba helyezve: https://www.weforum.org/impact/stakeholder-capitalism-esg-reporting-met…

Ja, majd a nyugatiak megesznek pluszba anny hamburgert mint az oroszok

Nem kell kétszer annyit megenni, elég, ha nem kezdik bojkottálni nyugaton a sajtburgert.

Hallottad már a Blackrock és Vanguard neveket? ESG-ről hallottál?

:D

Szerintem előbb hallottam ezekről, mint ahogy először ideposztolta valaki a hupra. Az ESG nem egy nagy mágia, van olyan ESG fund, aminek ~10% körüli kitettsége van a fegyvergyártásban, aim tipikusan a legalacsonyabb pontszámokat szokta kapni. Most akkor mi van? (Hint: semmi.) Az emberek szeretik a pénzt, oda fogják tenni a befektetéseiket, ahol nagy hozamot várnak, és le fogják szarni az ESG-t, ahogy eddig is.

Vagy attól tartasz, hogy a kormány célzott jogszabályokkal be fogja szopatni az alacsony ESG-jű cégeket? Mint a fegyver- vagy olajipart? Ne már.

Hallgass meg a timestamptől kb 10 percet! A lényeg az, hogy ezek a befektetők egyrészt eleve dominálják a piacot, másrészt a Covid óta FED által nyomtatott ingyen pénzből vásárolják fel a gazdaságot (úgy tudom, hogy lakásokat is vettek, de cégekbe is fektetnek persze). Tehát totál nem a piacgazdaság szabályai szerint működnek, de ők a legnagyobbak és mindenkit az ESG betartására kényszerítenek, ami szintén nem a piacgazdaság logikája szerint működik. A fenntarthatóság csak álca, ha belenézel a Woke ideológia nyomatása a fontosabb nekik.

Számomra azóta nyilvánvaló (de visszatekintve valószínűleg régebbi jelenség ez, csak eddig kisebb léptékben ment így), hogy már nem a piacgazdaság szabályai szerint működik a világ. Amikor elkezdték az LMBTQ-t  és egyéb Wokeságot nyomatni a Hollywoodi filmekben. Komoly értékű franchise-okat buktattak be pillanatok alatt és mégsem álltak le vele, hanem tolják tovább mintha muszáj lenne. Mert muszáj, ezt írják elő a tulajdonosok Akik egy rakás pénzt veszítenek a végén. Logikus, nem? Logikus, de csak akkor ha meglépjük a paradigmaváltást a gondolkodásunkban, hogy mostantól nem a profit az első.

Miért tehetik meg, hogy ne a profit legyen az első? Azért, mert keresztfinanszírozzák ezeket az iparágakat az egyéb globális bevételekből. A legvalószínűbb, hogy konkrétan az államadósságokból, amiket ugye magánszemélyek birtokolnak. A Vanguard és Blackrock esetében pedig egyszerűen csak "nyomtatott" nekik a FED egy rakás ingyenpénzt. Mindenható piac, persze. Képzeld el, hogy közvetlenül a FED-től kapsz egy rakás pénzt amikor csak szükséged van rá. Törődnél a megtérüléssel?

másrészt a Covid óta FED által nyomtatott ingyen pénzből vásárolják fel a gazdaságot

A Blackrock, Vanguard, stb. asset management cégek, azt a pénzt fektetik be, amit mások odahordtak. Nem a Covid alatt lett ezermilliárdos nagyságrendben felhalmozott vagyona ezeknek a cégeknek, hanem előtte is oda vitte be mindenki a pénzt az óriás nyugdíjalapoktól a sarki fűszeres Mariska néniig mindenki.

és mindenkit az ESG betartására kényszerítenek

Ezt fejtsd ki, kérlek, mit jelent az ESG-t betartani, illetve hogy lehet ere kényszeríteni valakit. Kb. ugyanaz a sztori, mint a hitelminősítőkkel - senki nem tiltja meg, hogy a saját pénzed bóvli papírokba fektesd, még akár nyerhetsz is rajta, minősítés ide vagy oda.

Pont azt írtam fentebb, hogy még az ESG-fókuszú alapokban is simán van olyan, hogy az alap tizede (az sok!) mondjuk fegyvergyártásban van. Nekem ebből az jön le, hogy az ESG-vel senki nem foglalkozik, ha megérzi a pénzszagot.

Mán h több hamburgert tudnak eladni, ha otthagynak 150 milliós, kontinensnyi országot?  :-D 

(Persze ha ugyanazon matematikusokat alkalmazzák, akik a gáz átlagfogyasztást is kiszámolták  akkor minden elképzelhető. Meg mindennek az ellenkezője is! )

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Mán h több hamburgert tudnak eladni, ha otthagynak 150 milliós, kontinensnyi országot?  :-D 

Csak azt nem értem, hogy ha már más is feltette ~ugyanezt a kérdést, és kapott is rá választ, akkor miért kell megismételni?

Az oroszok hamburgerzabálása kemény 2%-át adja a forgalomnak, ez van a mérleg egyik serpenyőjében, a másikban meg az, hogy a feldühödött tiktokkerek miatt cancelled lesz az amerikai és ny-európai hamburgerzabálás utáni forgalom jelentős része.

Ha szerinted egy PR botrány nem tud 2%-nál nagyobbat kihasítani egy cég forgalmából, akkor az elmúlt pár évben gondolom kómában voltál, vagy ilyesmi

Bocs de ez a BurgerKinges faszi olyanokat mond h az ikonikus, flagsip  termekük a whopper v. mi a f@szom. Ami talán (halványan rémlik) valami menü lehet az alvilágban - nem bírtam tovább nézni ezt  nyomorultat. Hogy 150 millios piac 2% lenne? Hmm..meglepő. Na most ha így is lenne - amit azért erősen kétlek, nem kéne beszopni ilyen kimutatásokat (!?) -  akkor az egy stabil 2%. Előfordul, h egy kapitalista entitás akár veszteség árán is jelen marad egy piacon: téged gondolom még cumiztattak amikor a glasznoszty meg a peresztrojka jegyében  megnyílt az első McDönci Moszkvában! Talán még a Times címlapján is volt róla fotó. A megnyitást akkor _IS_, ahogy most a kivonulás _IS_ a Háttérhatalom érdekei szerint történt: mondjuk úgy politikai, szimbolikus okból. Namost ha azóta az orosz piac állítólagosan 2% -át adja a forgalomnak, akkor az nem olyan dolog amiről lemondanának normál körülmények között. 

Ha te azt hiszed, h a nyomorult tik-tok náthásak szarják a kapitalizmust, akkor hülyébb vagy mint eddig gondoltam! Ez pont fordítva van kispofám! Azt majd a kapitalizmus eldönti h a náthásék mit cancellálnak itten. Még pontosabban majd a Háttérhatalom eldönti, és a kapitalizmus struktúráján keresztül perfektuálja a döntését. Így akár amit állítasz igaz is lehetne, ha megengedhető lenne az eltekintés a kontextustól: szerinted McDönci tik-tok náthásaktól való félelmében mond le 2% hosszútávon fennálló forgalmáról. Szerintem pedig HH parancsára. Az én állításom nem mond ellen tiednek valójában, csak korlátolt vagy hozzá h megfelelően értelmezd a kontextust. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hogy 150 millios piac 2% lenne? Hmm..meglepő.

Az orosz fizetőképes kereslet nem annyi, mint egy nyugati. Az egész ország GDP-je annyi, mint Olaszországé. A kb. 40e McDonalds étteremből a világon 785 van Oroszországban, már ez önmagában kevesebb, mint 2 százalék.  https://advertisingrow.com/advertising-magazine/how-many-mcdonalds-are-… New Yorkban van majdnem annyi, mint egész Oroszországban.

Oroszország csak területileg nagy, amúgy gazdaságilag Dél-Korea, Ausztrália és Olaszország szintjén van.

Bocs de ez a BurgerKinges faszi olyanokat mond h az ikonikus, flagsip  termekük a whopper v. mi a f@szom. Ami talán (halványan rémlik) valami menü lehet az alvilágban - nem bírtam tovább nézni ezt  nyomorultat

Most miről beszélünk? Hogy jött ide a BK?

nem kéne beszopni ilyen kimutatásokat

150 milliós kimutatás jó, 2%-os kimutatás rossz, értem.

Ha te azt hiszed, h a nyomorult tik-tok náthásak szarják a kapitalizmust

Azt állítod, nem létezik a cancel culture? Akkor ez egy jó hír, nem?

> Most miről beszélünk? Hogy jött ide a BK?

Te linkelted az előbb.  Elkezdett beszélni, de felidegesített csak és nem bírtam végignézni. A létrontás burgerkingi bugyrában ez a whopper - mint ikonikus "product" van említve. Ja bazmeg, kibaszott moslék mellé odatolnak egy buzilötyött meg egy szívószálat és akkor ez egy product! Mitöbb: ikonikus product, flagship! Jó h Nobel Díjat nem kap már érte! 

> Azt állítod, nem létezik a cancel culture? Akkor ez egy jó hír, nem?

Mit, hol? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A McDonalds sima kapitalista okok miatt vonult ki. Egyrészt a szankciók miatt nem tud annyi bevételhez jutni Oroszországban, hogy megérje üzemeltenti a hálózatot, másrészt nyugaton valószínűleg bojkottálnák annyian, ha marad, hogy az szemmel is jól látható kiesést okoz neki. Semmi háttérhatalom nincs, színtiszta pénzügyi döntés a kivonulás. A McDonalds csak egy dolog néz: a részvényesek érdekét, semmi mást. NIncs itt humanitárius dolog, meg semmi háttérhatalom.

Van Paksunk, ami meg tudja termelni a szükséges energiát a lakosság részére.

Ez egy nagyon hülye duma, nem tudom, miért terjedt el a sajtóban. A magyar fogyasztás nem egyenletes, a lakosságé sem. A lakossági csúcsfogyasztás a paksi termelés felett van. Egy év alatt, összesen, persze, hogy tudná fedezni, de az áramot nem lehet eltárolni.

Innentől kezdve az áram világpiaci ára legfeljebb export esetén tényező.

Mármint import. Folyamatosan importálunk, a lakossági igények kielégítésére is, mert csúcsfogyasztáskor nem elég az alaperőmű.

Egyszerűen arról van szó, h üres az államkassza és szépen meg akarják fejni a lakosságot azzal a dumával, h őket védik a magas ártól.

De remélem az SZJA-osztogatás, családtámogatás az jól esett a választások előtt. Amit abból visszakapott a nép, azt tessék rezsire költeni. Kb. 1000 milliárd forint ment el osztogatásra a választások előtt. Aki ezt elköltötte már most, és felélte, az miért csodálkozik?

> A McDonalds sima kapitalista okok miatt vonult ki. Egyrészt a szankciók miatt nem tud annyi bevételhez jutni Oroszországban, hogy megérje üzemeltenti a hálózatot, másrészt nyugaton valószínűleg bojkottálnák annyian, ha marad, hogy az szemmel is jól látható kiesést okoz neki. Semmi háttérhatalom nincs, színtiszta pénzügyi döntés a kivonulás. A McDonalds csak egy dolog néz: a részvényesek érdekét, semmi mást. NIncs itt humanitárius dolog, meg semmi háttérhatalom.

Ezek ex-katedra kijelentések, amiket semmivel nem támasztottál alá.

Konkrétan a McDonalds esetén nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy esetleg nem piaci-e a döntés. De abban is biztos vagyok, hogy létezik az a jelenség, hogy egy háttérhatalom irányítja a globális cégeket. Nézd meg a másik hozzászólásomban linkelt pár percet, illetve nézz utána az ESG-nek! Aztán magyarázd el, hogy ha nem létezik háttérhatalom ami nyomatná ezeket, akkor a piac milyen módon viszi be az LMBTQ karaktereket a filmekbe annyira, hogy összedőlnek tőle a franchise-ok, vagy hogy milyen módon piaci az, ha a FED-től puszira kapott pénzből vásárol lakásokat tömegesen a Blackrock!

> Egyrészt a szankciók miatt nem tud annyi bevételhez jutni Oroszországban, hogy megérje üzemeltenti a hálózatot

Egy ilyen kijelentéshez szükséges információkkal egészen biztosan nem rendelkezel.

> másrészt nyugaton valószínűleg bojkottálnák annyian, ha marad, hogy az szemmel is jól látható kiesést okoz nek

Ugye a 150 millios piac otthagyása az pedig szemmel nem ltható ezek szerint. Főleg ha a szóban forgó szem a tied v. @gelei kartársé. "Valószínűleg" ...semmiféle valószínűleg nincsen itt. Arról van szó, h a McDönci olyan magatartást tanúsított ami ellene megy a közgazdasági dogmáknak és ezzel leleplezte a dolgok valódi működésének nincs azokhoz közük. Egyfelől van egy közgazdaságtan amit oktatnak, meg hirdetnek annak felkent papjai a tanulmányaikban, és van az ahogy a dolgok valójában működnek. Az előbbire csak is azért van szükség, h elfedjék az utóbbit. 

> A McDonalds sima kapitalista okok miatt vonult ki

Ez látod lehet igaz. Csak ebben a kapitalizmusban nem értelmezhető a szabadverseny, meg a szabadpiac. Így a piaci ár, sem a szabad piaci árat jelent. Ebben a kapitalizmusban piaci árnak nevezett ár olyan, mint az állam általi rezsicsökkentett ár. Csak az utóbbit az állam, az előbbit meg a Háttérhatalom állapította meg. 

> Semmi háttérhatalom nincs, színtiszta pénzügyi döntés a kivonulás.

Ez a következtetésed egyáltalán nincs megalapozva az előzőekben, 

> A McDonalds csak egy dolog néz: a részvényesek érdekét, semmi mást. 

Jó, akkor Te jelenleg a tagadás fázisában lehetsz! Az orrod elöőt történnek a dolgok, nem magyarázhatóak azokkal a dogmákkal amikben hinni szeretnél - ez olyan meghasonlást jelentene számodra, amivel nem tudsz megbirkózni. Ezért inkább a nevetségességig tagadod ami történt.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A cancel culture fogalma megvan?

Simán megéri kivonulni, hogy valami közösségi médiás felkapás miatt ne bojkottálják a fogyasztók.

Itt nem a te generációdról beszélünk, hanem arról a pár fiatalabbról amelyik ezzel súlyos bukót tud okozni egy ekkora cégnek is.

Nem kell hozzá információ, hanem csak annyi kell, hogy 3 hülye tini elkezdjen posztolni a közösségi médiában, hogy nem eszik mekiben, mert biztos oroszbarátok mivel eddig nem vonultak ki. És ezt lehet súlyozni akár áthúzott meki logós profilképpel, meg minden más f*szsággal.

Ma már nem annak van igaza aki tudja az igazat, hanem aki hangosabb a közösségi médiában.

És simán be lehet így gyalulni embereket, cégeket, projecteket, nézeteket, és a bármit is.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

> Simán megéri kivonulni

Úgy látszik annak ellenére szóltál hozzá, h nem vagy tisztában azokkal a dogmákkal, amikben itt egyesek hinni próbálnak (vesztükre). Az egyik ilyen a piacszerzés, amire minden kapitalista entitás törekszik. A módszerváltáskor a rablóprivatizáció során, csak azért vásároltak fel "nyugati befektetők" komplett iparágakat Magyarországon, h ez így megszerzett vállalatokat a csődbe vigyék és megszerezhessék azon piacokat amikkel ezek vállalatok szerződésben voltak. Na most ezt egy 10 milliós országban is megcsinálták. Hát akkor h a f@szba gondolod, hogy h egy 150 milliós gigantikus országból csak úgy önként kivonul egy kapitalista vállalat? 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Amikor meg a Coca Cola csinált homoszexuális plakátot, akkor meg azért bojkottálták, mégis megcsinálta, mert ez volt előírva, hogy meg kell csinálnia. Én csak azért nem kezdtem bojkottálni akkor, mert már régebb óta bojkottáltam, de sajnos egy fecske nem csinál nyarat.

Ugyan az aki vezényli a legkülönbözőbb entitásokat (nagykövetségeket, gazdasági vállalkozásokat, médiabirodalmakat stb), hogy parancsszóra hülyítsék az embereket a LMBTQilag. Ez a világ amiben élsz! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Te szereted kiszervezni az intellektuális képességeid másoknak?

Gondolkozz.

A jövő csak úgy megtörténik mi? Teljesen véletlenül van most nyugaton mindenhol buzi? Érdekes 20 éve nem volt. Ez a fejlődés ugye? Magától! Már nincs olyan mozifilm ahol ne lenne buzulás, nincs olyan nagy cég, ahol a reklámkampányban ne lenne fajkeveredés, ezek teljesen véletlenül történnek, ugye? Ja és véletlenül mindig a fehér faj rovására. Még véletlenül sincs mögötte szándék?

Ha akarod gondold ezt.

Bónusz:

Keresés 1 utána Keresés 2

Keresés 3 utána Keresés 4

És most rajta, kezdj ez győzködni, hogy ez nem manipulált, az emberek tényleg azt keresik, az algoritmus nem téved, bla bla bla.

Hajrá.

Ha ne adj Isten az jönne ki neked, hogy itt mégsem stimmel valami, legyél nagyon óvatos, mert még a végén kisül az agyad. Ugyan is nincs tudományos elemzés, hivatkozásokkal bizonyítva, hogy ez miért van és kénytelen leszel magad gondolkodni. Kemény lesz.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

HH hatalom eröszakolta ki [és tartja fenn] a háborút az aktorain USA EU NATO keresztül, de olyan módon kívánja feltüntetni a nyilvános térben a közvélemény számára, h Oroszországot terheli a felelősség. Ennek a tömegmanipulációnak egyik stációja a McDönci kivonulás. Háborúra, mint amerikai-orosz proxy-háborúra való hivatkozás is manipuláció, de a manipulációnak egy másik szintje.  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> Egyszerűen arról van szó, h üres az államkassza és szépen meg akarják fejni a lakosságot azzal a dumával, h őket védik a magas ártól. Rögtön az első hónapra olyan limitet volt pofájuk kiszámolni amiből majd mindenki ki fog lógni és fizethet 7x -es árat.

Ha erről lenne szó, akkor lokális jelenség volna, de mindenütt ugyanez van. Sokkal inkább arról van szó szerintem, hogy a háttérhatalom kiadta a parancsot, hogy csökkenteni kell a fogyasztást, és mindenütt olyan árakat vezettek be ami már fájdalmas a népnek.

Szerintem egyébként nem is annyira rossz irány ez, egy kis takarékoskodás nem fog megártani senkinek, és rendes hőszigeteléssel egy közepes méretű családi ház is belefér a rezsicsökkentett limitbe.

Az egyetlen baj az, hogy évek óta a meglévő épületek hőszigetelését kellett volna nyomatni hülyeségek helyett. De ez már a múlt, már nem lehet visszacsinálni.

a háttérhatalom kiadta a parancsot, hogy csökkenteni kell a fogyasztást, és mindenütt olyan árakat vezettek be ami már fájdalmas a népnek.

Tehát az oroszok a háttérhatalom? A európai gáz árát ők diktálják. Nekik érdekükben áll úgy megemelni az árakat, hogy utána a a csökkenő fogyasztás miatt kevesebbet keressenek? Na ne. 

Gondold egy kicsit végig. Azok csökkentik a fogyasztásokat, akik nem előállítói a gáznak - és ők nem is képesek emiatt az árakat felverni a magasba, ők totál ellenérdekelt felek.

A gázárak amúgy a cégeknek sokkal károsabbak, mint a lakossági fogyasztóknak, ez utóbbiakra ugyanis még támogatás is van a legtöbb országban. Tényleg nem értem a logikádat.

Azok az emberek, akik eldöntötték, hogy kevesebbet kell fogyasztani, ugyanazok, akik mint akik a gázt állítják elő? Az egésszel ezek szerint ők rengeteg pénzt buknak, akkor miuért csinálják?

Azt gondolod, hogy Oroszországot is a háttérhatalom irányítja azzal, hogy jól felveri az árakat?

 

Az egyetlen baj az, hogy évek óta a meglévő épületek hőszigetelését kellett volna nyomatni hülyeségek helyett. De ez már a múlt, már nem lehet visszacsinálni.

Volt Magyarországon panelprogram, 2010-ben beszüntette az Orbán-kormány. Akkor őt a háttérhatalom irányítja? A rezsicsökkentéssel elvileg egy csomó pénz maradt az embereknél, lehetett korszerűsítésre költeni. Az embereket mind a háttérhatalom irányítja, hogy mégsem ezt tették?

> Az egésszel ezek szerint ők rengeteg pénzt buknak, akkor miuért csinálják?

Ez a kulcs, hogy régóta nem a pénzről van szó. Ezt kell megérteni, enélkül nincs logika benne. Hallgasd meg az itt linkelt pár percet, és nézz utána az ESG-nek: https://hup.hu/comment/2818131#comment-2818131 Abba a fázisba értünk, hogy a rengeteg felhalmozott pénzt és vagyont elkezdték arra _használni_, hogy sokkal erősebb kontrollt kapjanak az emberek felett. Ezért olyanba is belevágnak ami éppenséggel rendkívül veszteséges. Ha csak a pénzt nézed, akkor az mostantól tévútra fog vezetni, mert most már nem a pénz keresése a vezérlő elv.

Az egyetlen baj az, hogy évek óta a meglévő épületek hőszigetelését kellett volna nyomatni hülyeségek helyett. De ez már a múlt, már nem lehet visszacsinálni.

Szüleim az utolsó években az otthon melege programokkal leszigetelték a házat (tipikus falusi kádár kocka), meg lecserélték a nyílászáróikat. Valami más hasonlóval lecserélték a régi hűtőjüket és mosógépüket is. Nyugdíjasan, tanári illetve rokkant nyugdíjjal. Szóval szerintem ebbe pont beletolták amit kellett.

Csaba

Úgy értem, hogy szinte kényszeríteni kellett volna, mert van aki másból nem ért :-)

De vehetjük úgy is hogy ami most van az maga a kényszerítés.

 

Az átlaghoz mérésben az a jó, hogy idén nyilvánvalóan csökkenni fog az átlag és akkor jövőre egy sokkal kisebb célt kell belőni mindenkinek! :-)

Ezek nem kizáró opciók. Amikor ilyen horderejű változások történnek a HH.nak ki kell bújnia a fedezékéből kissé, és közelebb kell jönnie a nyilvánossághoz. Ilyenkor tud hibát véteni is. Igazából azt kell megállapítani, h világban most nagyon nagy horderejű változások történnek, olyanok amik az életünket alapvetően befolyásolják. Ezek nem természetes hanem kreált folyamatok. Ezeket velünk nem egyeztették. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Tessék az olcsó orosz gáz. Most még drágábban vettek vmi 700mrd ft-ért, amire deviza hitelt vett fel az ország, így még drágább volt. Szerintem ne eröltesd ez az olcsót...

Mindennek megvan az oka, nyilván középen feleznek, így mindenki jól jár. Kivéve mi, de ez a lőtéri döglött kutyát sem érdekli.

Ez nyilván emberség kérdése, és nem a jogi értelemben vett felelősségé.

Nem hagytam magára az apámat, mikor agydaganattal küzdött. Nem hagytam magára a nagybátyámat, mikor mindenféle áttételes daganata volt. Muteromat sem tudnám egyedül hagyni, h boldoguljon, ahogy tud. Én nem így működök, de tudom, h sokan nem foglalkoznának ezzel.

És egyébként jogi értelemben is:

Alaptörvény: „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.”

Csvt: „A nagykorú gyermeknek külön törvényben foglaltak szerint tartási kötelezettsége áll fenn azon szülőjével szemben, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani.”

Ptk: „Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.”

Az elejével még egyet is tudok érteni, de a vége erősen bullshit lett.

Egyrészt még ha igaz is lenne, hogy Paks kielégíti a lakossági igényeket (ez csak részben igaz, leginkább akkor amikor nincs semmilyen termelést érintő esemény, márpedig az elég gyakran van), akkor is a lakosság éhen halhat a világító lámpája mellett, mert az ipar nélkül itt mindenkinek vége. Márpedig a lakossági igény != ipar vagy a teljes ország működéséhez szükséges igényekkel.

A másik dolog a gáz ára. Elején azt mondtad, hogy nincs világpiaci ár, középen meg azt, hogy ötöd áron kapjuk. Akkor most van vagy nincs? Megsúgom: van. Az más kérdés, hogy kartell-szerű paktumok által kialakult mesterséges árképzés van mögötte, de attól még van. Nézzük meg az arányokat. Míg 2020 nyarán a gáz ára pl. a holland tőzsdén 5-6 EUR/MWh volt, és akkor fizettél itthon annyit, amennyit köbméterenként, addíg most ez 230. Itthon állítólag most meg hétszereződött az eddigi ár. Ha kiszámolod, hogy 6*7 (mert, hogy 7x-es növekedésre hivatkozol) = 42. Ezen az áron kapod ma a gázt rezsicsökkentés nélkül Magyarországon. Miközben ugye most a világpiaci ár 230 EUR / MWh. 42x5=210. Véletlenül elég közel van. Kijött a matek. Jéééé pont az ötödéért kapjuk. Ésss mégis.

Sajnos ez így van. Magyarra lefordítva: 2020 nyarához képest mostanra körülbelül 37x-esére nőtt a gáz ára. Akkor (és addig sokáig) ~100 Ft/m^3 áron kaptuk a gázt. Most kapjuk 700-ért, mikor a piaci árak szerint 3700-nak kellene lennie. És sírunk. AKkor mekkora sírás lesz mikor ez az egész recsegő-ropogó semmitérő gazdasági rendszerünk összeomlik és mindeki azt vesz amit tud annyiért amennyiért tudja az állam ernyője nélkül.

Nyilván én is sokallom, még a 2 forintot is. De még mindig jobb, mint a 3700 úgy gondolom.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

> Márpedig a lakossági igény != ipar vagy a teljes ország működéséhez szükséges igényekkel.

Mivel a lakossági igények kielégíthetők hazai termelésű árammal, így a lakosság felé nem indokolt alkalmazni a világpiaci árat, mivel a nekik szánt áram nem a világpiacról kerül beszerzésre. Az ipar számra meg adhatják világpiaci áron az áramot.  Ezt kissé árnyalják a lakossági fogyasztási csúcsok, amikhez kell import áram. 

Természetesen a gáznak van ára. Senki nem mondta h nincs. Ezen ár megképzése nem az  un. szabadpiaci kondíciók között történik, ahogy a rezsi csökkentett ár megképzése sem. 
Az 5-ót ár, arra vonatkozott, h Oroszoktól kapjuk kedvezménnyel a gázt. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

A fogyasztási csúcsok csak a kissebbik gond. Valamennyire kezelhető. A nagyobb gond inkább az, hogy nem igazán jellemző, hogy Pakson egyszerre üzemeljen az összes blokk.

A legnagyobb gond pedig a forint elképesztő inflációja. Hozzánk képest talán egyedül Bulgáriában nagyobb az infláció. Ha megnézzük a környező országokat, még Szerbiában is jobb a helyzet. Romániában.. amit mindenki lenézett, lényegében a RON hozza az EUR szintjét folyamatosan, az árfolyam nem igazán változik. Vagy nézzük csak meg a horvátokat. Jó, nézhetjük az EUR-CHF vagy EUR - USD árfolyamokat is, de a forintot mindig az EUR-hoz hasonlítgatjuk. Van baj, nem is kicsi. Ezen az energiaárak nem fognak érdemben változtatni. Mármint a lejtőn amin erősen haladunk a kellemetlenebb irányba.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Olyan kormányra kell szavazni, aki csak a rászorulókat támogatja az intézkedésekkel, vigyáz az inflációra és a HUF árfolyamra, takarékosságra ösztönöz, és energiapiaci reformokat hajt végre. Nem tudom, hogy ígért-e ilyet bárki, de a jelenlegi kormány ennek kb. mindenben a szöges ellentétét valósítja meg. Demagóg, sőt naiv dumának tűnhet, pedig egy értelmes demokráciában ilyen témákról lehetne értelmesen beszélgetni. Ennek híján: így járás van.

Ki a faszok ez a Dr Konczer Erik akinek a faszságait osztogatod? Kis zsúrpubi. Mert ez egy nagy hazugság amit csak a hülyék hisznek el, és terjesztenek. 

Ja és nem vagyok orbaista. De ez a legalja parasztvakítás.

Lehet volt mar rola szo 1000 helyen, de sajnos nem talaltam.
Szoval mi a helyzet azzal ha eves szinten boven belefersz a fogyasztasba, de vannak honapok amikor kilogsz (havi diktalas eseten)?
a, kifizeted az adott honapban a tobletet piaci aron es majd az eves elszamolasnal valahogyan ez a "toblet" elszamolodik
b, kifizeted az adott honapban a tobletet piaci aron es igy jartal.

Ha éves szinten belefér a kedvezményes mennyiségbe, számít, ha télen használok sok földgázt?

NEM.

 

A kedvezményes mennyiség éves szinten, de idő-, illetve fogyasztásarányosan biztosított felhasználási helyenként 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között. Ettől függetlenül az adott számlában az időarányosan vagy fogyasztási jelleggörbe szerint adható kedvezményes mennyiség feletti mennyiséget hirdetményi áron kell fizetni.

Szerintem a)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ahogy wlaszi is beidézte, nem ez a helyzet, legalábbis az MVM honlapján közöltek szerint (és a kormányrendelet sem fogalmaz meg havi elszámolást amikor a fogyasztási görbére hivatkozik). Ez csak akkor érdekes, ha év közben tulajdonost vált a mérőhely és akkor napi felbontásban, fogyasztási görbe alapján megy az elszámolás a felek felé.

Mindenki másnak faltól falig, azaz a 365 napban kell beleférnie a keretbe. A mindenhavii leolvasás szerintem egy csomó helyen egyébként nem is megoldható. Aztán majd a számlával meglátjuk mi a helyzet :)

Nekem iden elore megemeltek az altalany gazszamlat havi 50 euroval, es jovo honaptol a villanyszamlat ujabb 30-cal. A foberlo a kerteszet/hidegviz/mittomen-mit evi 200 euroval emelte, a berleti dijat ugy kb. havi 140-nel akarja (majd irok tiltakozast). Es nem is vagyok allampolgar :D. A kedvenc steak-em 50%-kal dragult, a kerites pedig mar nem kolbaszbol van, hanem parizsibol. Szerintem amugy eleg sokaknak szar lesz most.

Uh ahogy látom Drábik "egyetemén" "végzettek" összegyűltek :)

Szerkesztve: 2022. 08. 13., szo – 01:17

5, 8, és 9 m3 fogyott augusztus hónapban az elmúlt 3 évben. Két ember, 70 m2. Fűtés és melegvíz megy gázzal. Ja, de árammal meg messze átlag felett vagyok: indukciós főzőlap, elektromos sütő, no meg tetőtér.

Az átlag magyar az utcát fűti a konvektoraival a nem leszigetelt kádár kockájában, közben M1-et néz a TV-n, meg Kossuth-ot hallgat a rádión. Egy 20 éves hűtő duruzsol még a konyhában.

Majd marad a regi cucialista modszer. Ha egy vasradiatort tobben korulultok az felmelegszik!