botrány álláshirdetés

most futottam bele:
"ha Te egyharmad idő alatt képes vagy megoldani mindazt, amit más kompetens emberek gondolnak az általad elvégzett feladatokra, akkor ez a lehetőség neked szól!"

hülye vagy bazkács?

Hozzászólások

Miért, ha a fizetésed is 3 szorosa lesz a "más kompetens emberekének" akkor nincs ezzel gond ;)

Egyszer dolgoztam szalag mellett meg egyetem alatt (ha valakinek kell motivacio egyetem elvegzesehez, mindenkepp menjen el szalag melle munkasnak az egyik nyaron).

 

Dolgozgatok-dolgozgatok, az elso heten nem is volt gond. Masodik heten ejszaka (3 muszak), egyik szunetben felrehivnak a munkasok.

Megkinalnak cigivel, meg nagyon kedvesek, valamikor ilyen ejszaka 1kor volt. Mondja a "kisfonok", hogy ez igy nem lesz jo, amit csinalok.

Kerdem tole, hogy mit rontok el? Azt mondja, hogy tul sokat csinalsz meg egy muszak alatt. 600-800 darab kozott csinaljak meg egy muszak alatt, hogyha en 1800-at csinalok, ahogy szoktam, akkor felemelik a kvotat, es akkor mindenkinek annyit kell csinalni. Tudjak, hogy csak nyari szunetben vagyok itt, ne szivassam mar meg oket oszre, amikor mar itt se leszek.

 

Noh az addigi bazi unalmas melo, na az, ha lehet meg egy nagysagrenddel nagyobb szopas lett. Mert meg arra is ugyelni kellett, hogy ne dolgozzak. Nem lehetett azt csinalni, hogy lenyomom a 600db-omat 3 ora alatt, es tiplizek, vagy csinalok mast, frankon el kellett nyujtani 8 orara.

 

Egy cegnel nincs olyan, hogy valaki 3x annyit keres ugyanabban a munkakorben. Szuksegtelen berfeszultseget szul. Mindenki az idejevel fizet, milyen alapon lenne a te idod "dragabb"? Foleg egy munkataborban?

Ha dragabb az idod, akkor menj el vallalkozni. A teljesitmenyber is kamu, mert ott nalad olcsobb tarifa fog jarni, hogy a vegen +-20%-on belul legyel az atlaghoz kepest (igy is jartam mar. A legneccesebb, amikor a progamozast merik teljesitmenyben. Noh annak az elszamolasa egy remalom, foleg ha neked kene tobbet fizetni a tobbihez kepest.)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekünk (anno az osztálytársaimmal) középiskola végén, a rendszerváltás hajnalán, nyári gyakorlaton a BRG-ben volt ilyen "élményünk".

Hétfő reggel munkakezdéskor kaptunk egy doboznyi kész áramköri lapot (olyan 20-30 darab), amit egy nagyon szofisztikált műszerrel kellett vizsgálni, hogy jól működik-e. A panelt egy sok tűskével szerelt alkalatosságra kellett rányomni, és egy mutatós műszeren lehetett leolvasni a panel jóságát. Ha a skála zöld tartományában mutatott jó, ha a pirosban, akkor vissza kell adni az utómunkára.

Namost mi mindhárman "végigmértük" mind a 30 darabot (kb. 5 mp/darab ugye egy ilyen "mérés"), és kb. 20 perc múlva vittük vissza szétválogatva. Óriási és őszinte felháborodással mondták az ott dolgozók, hogy "De fiúk, ez a heti mennyiség, majd pénteken, ebéd előtt lesztek kész a mérésükkel!"...

Valid. Sok cégnél, pláne ilyen jellegű munkakörben beáll az az egyensúly, hogy a legkisebb lehetséges fizetést adják, amiért cserébe a legkisebb lehetséges mennyiségű munkát végzik el. Amíg mindkét félnek megfelel, addig ez nem para.

Ha minimálbér + teljesítménybér lenne a lemért darabok után, ne félj, ők is le tudnának mérni egy-egy panelt 5 másodperc alatt. :)

Én anno még diákmeló alatt szembesültem ilyesmivel tizensok évvel ezelőtt. Nyomdába voltunk haverokkal és a kiosztott egész műszak melóját kb az első másfél órába letoltuk, de még azt se mondanám hogy siettünk, se nem lassan, se nem túlbuzgón, amolyan kényelmes tempóval. Jött a műszakvezető hogy ez így nem lesz jó mert -amit fentebb is írtak- látni fogják hogy megy ez gyorsabban is, ne basszunk ki a többi itt dolgozóval.

pláne ilyen jellegű munkakörben

Más jellegű munkakörben pedig pénteken már 12-14 órakor hazamennek, miután megebédelnek.

Ha már állandóan a fizlkai szalagmunkásokon köszörülöd, köszörülitek a nyelveteket, hogy miért csak ennyire hajtja meg magát, lehet folytatni a különbözü könyvtár-ruhatár szakos kommunikáció, marketing managerek, középvezetők "termelékenységével",  akik a munkaidejük jelentős részét cseverészéssel, férfiak a női kollegáknak való udvarlással, néha munkahelyi szexel, privát üzleti ügyeik intézésével, szundikállással töltik. Ismerek ilyeneket.

Ha már állandóan a fizlkai szalagmunkásokon köszörülöd

Pont arról beszéltem, hogy mivel a lehető legkevesebb fizut adja nekik a munkáltató, ezért természetes, hogy cserébe a minimum befektethető munkát kapja vissza.

Meg mi ez a faszság, hogy "állandóan"?

lehet folytatni a különbözü könyvtár-ruhatár szakos kommunikáció, marketing managerek, középvezetők "termelékenységével",  akik a munkaidejük jelentős részét cseverészéssel, férfiak a női kollegáknak való udvarlással, néha munkahelyi szexel, privát üzleti ügyeik intézésével, szundikállással töltik. Ismerek ilyeneket.

Na, lehet akkor utánuk csinálni!

Ha már állandóan a fizlkai szalagmunkásokon köszörülöd

Mondok akkor én is példát, ami nem a szalag menti munkásokról szól:

 

Amikor felvettek egy belső kiszolgáló infrastruktúra fejlesztés/üzemeltetés pozícióba (nem programozóként) az első héten elhangzott ez a mondat:

Főnök: De figyu, olyan scriptet ne írj, ami 'elveszi' az emberek munkáját.

Én:      hmmm, én eddig meg azt hittem azért jó egy-egy szkript, mert megmenti a zembereket az unalmas 'favágó munkától'

 

pl hónapokig két ember váltásban csinálta a következőt:

- belogolt egy szerverre, (100+ szerverről van szó)

- kiadott egy-két parancsot

- a kimenetét copy-paste egy levélbe

- és elküldte mint 'report'.

 

szerinted milyen fogadtatása volt a scriptemnek, ami ezt magától óránkként mind a 100+ szerverre megcsinálta, emberi beavatkozás nélkül? :)

 

Másik példa:

 

ticket feldolgozó jómunkásemberek mukáját 'mérni' kezdték... A mérés csak annyiból állt, hogy hány ticket megy át a keze alatt egy műszak alatt.

(igen, ez eleve marhaság, értelmetlen, és nem arra ad választ, amire valójában keresték)

~ egy hét alatt megbeszélték egymás közt, hogy akkor mennyi legyen az annyi, és onnantól mindenki ~ugyan annyit 'termelt'.

(Aki meg ennek a háromszorosát 'lenyomta' sokkal profibb tartalommal, az egyből dobbantott)

és kész is a szalagmunkás az IT-ban. - voala.

 

*A fent vázolt valósnak tűnő szituációk csak az elborult agyam szüleménye, bárminemű egyezés a valósággal csak a véletlen műve.

szerintem.

szerinted milyen fogadtatása volt a scriptemnek, ami ezt magától óránkként mind a 100+ szerverre megcsinálta, emberi beavatkozás nélkül?

--> attól függ! A 2 ember felszabadult a robot melóból, utálták csinálni eddig is, most helyette más "értelmesebb" munkát kaptak? Vagy kirúgták őket (v. csak az egyiket), mert csak ennyi volt az összes dolguk, effektíve elvetted a munkájukat?

dehogy rúgták ki őket, volt mit csinálni enélkül is ;)

 

a jómunkásemberek is nyilván eleinte örültek ennek... de valamiért később mégsem kértek már a fejlesztéseimből :D

gondolom az érem másik oldala a könnyű robotmeló helyett valami komolyabbatt kellett csinálni.

De a lényeg ugyan az, mint a szalagmunkánál:

a zemberek hozzáállása szinte mindenhol az, hogy  csak azt a minimális 'munkát' hajlandóak elvégezni, amiért még éppen nem rúgják ki őket. És ebből is egyre faragnak, egészen  amíg el nem érik a határt, amikor már basztatják őket.

És ez, sajnos(?) minden multinál ugyan így van, pozíciótól függetlenül - ami azért elgondolkodtató.

 

szerintem.

Ez butaság volt. Nekem hasonlo munkam volt, es irtam ra egy scriptet ami "imitalta" a kezi munkat. A script dolgozott en meg munkaidoben maszekoltam. Mindenki boldog volt, amikor szoltak, hogy tul jo a sebessegem, akkor tettem ra egy limit 67% es kesz. Egy ido utan a script elerte, hogy csopivezeto legyek. En meg maszekoltam tovabb tobb fizetesert. En erre ugy tekintek, hogy licencdijat kaptam a scriptem utan.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Normalis emberek erre ugy tekintenek, hogy csalo, eloskodo, lusta. Vo: akar csinalhattal volna egy szep rendszert is kore, es lehettel volna az 'internal tooling' csoport vezetoje, ezuttal tenyleges developerkent, munkaidoben rendesen dolgozva. mert alapvetoen az lenne a cel, nem? Ertelmes, hasznos munkaval tolteni az idodet, mikozben te magad is fejlodsz.

Nagyon-nagyon sok körülmény határozza meg hogy éppen mi a helyes illetve mi a célszerű taktika egy munkahelyen.

Van olyan hogy egy munkahely egyszerűen nincs abban a (mentális, szervezeti) állapotban hogy te megváltoztasd. Amúgy nem rossz hely, csak éppen olyan az időszak, hogy most nem menne.

Lehet bőven jó döntés ilyenkor hátrébb húzódni és máshol kiélni a kreativitást. Akár egy párhuzamos munkahelyen. Ebből a szempontból a távmunka zseniális.

Gábriel Ákos

Egy ideális világban +1. Egyébként -1.

Elvégezte a biorobot a munkát, az elvárt minőségben és mennyiségben? ==> A munkáltató boldog
Megkapta a biorobot a fizetést, amiben megegyeztek? ==> A biorobot boldog

Ebben a sztoriban a munkáltató ugyanolyan saras, mint a maszekoló dolgozók. Arra még azért befizetnék, hogy csinálnak az arcnak egy internal tooling csoportot egy ilyen helyen.

Akkor orulok, hogy nem vagyok normalis. Aki dolgozik az nem keres penzt. En szeretek penzt keresni. Miert a munkaltatonak adjam ? O megkapta amiben megegyeztunk szezodesben abban nem is szerepelt, hogy tobb jobb munkaert tobb szebb valutat adnak. Ez amit leirtal az kispolgari alkalmazott szemlelet. Ilyen forma nepek sirnak, meg jegyzik meg mint par helyen a kollegaim, hogy "Te hogy csinalod, azt, hogy a biciklid tobbet er mint az autom ?" Treyel ellentetben en nem reklamozom, hogy van par $10k erteku oram, meg ez meg az. Ezek nem lennenek, ha nem igy neznem. Igazabol en sajnalom azokat akik ugy gondolkodnak ahogy te. Volt hasonlo gondolkodasu kollegahoz szerencsem, aki "kivaltott" egy evi 5 milliardba kerulo rendszert egy sajat projekttel ami jobb szebb, gyorsabb ertelmesebben hasznalhato volt. Tudod mit kapott erte ? Egy sms t amiben a vezetoseg megkoszonte. Ennyi. Uzleti impotencia.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nekem egy hasonló példám van, bár kisebb a kontraszt. Egy 100M-s rendszert csináltunk meg kb. 10-ből az ötletem alapján. Ilyenkor jó az ha ezt a főnök is pont így tudja és akkor a főnök is meg te is tudod hogy már bőven behoztad azt a 30-at amibe a cégnek évente kerülsz.

Gábriel Ákos

egyik se volt igazi fonok, ugyanolyan mezitlabasok voltak. Csak valahogy par havonta rotaltak oket es elobb utobb mindenki rakerult arra a gepre. De 8-10 embernel mindig kialakul egy "fonok".

 

Amugy mit ertem volna el azzal, hogy ugyanugy tartom a tempot, mint addig? Csak megutalnak, nekem nyari gyakorlati fizetesem volt, ami kb a szallast es kajat fedezte a tengerparton.

Raadasul csak felkavarom az allovizet, es utana megy a magyarazkodas kivizsgalas hogy miert nem haladnak igy mint a tobbi.

Csak a problema lett volna, de tenyleg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem ezt írtam. Gyakornokról van szó. Szerintem a gyakornok tanuljon, végezze el legjobb tudása szerint amit rábíznak és kész.
Igen hülyén néz ki ha egy gyakornok kezdi el fújni a passzátszelet. Ennél csak egy rosszabb helyzet van: ha még igaza is van.

Gábriel Ákos

Volt nekem is lehetőségem ugyanezt átélni egy csempevágó üzemben. Egy kis üzem volt (műszakonként 4-5 ember, természetesen "kis könyvvel"), ahol gipsz öntőformákat vágtak méretre, mozaikokat ragasztgattunk hálóra ...stb.

Ragasztgattam szépen a mozaikokat egy délelőttös műszakban, amikor az egyik fogatlan c.asszony kihívott az üzem elé, ahol lebaszott, hogy túl gyorsan csinálom és mit képzelek, mert meg lesz emelve a norma. Kérdeztem, hogy mennyi a norma, erre kaptam a választ, hogy műszakonként 8-10 tálcával szoktak megcsinálni (egy "tálcán" van 4 mozaik (mérete változó, volt hogy 1x1 cm kockákból kellett ragasztgatni, de volt 5x5-ös is).  Vicces volt, mert ekkor kb még volt hátra 2 óra a műszakból és én már a 14. tálcámat töltöttem meg.

 

Ugyanezt eljátszották a tisztítószer gyárban is, ahol az volt a feladat hogy kupakokat kellett csavarni a megtöltött tégelyekre, csak ott volt egy asztalon 200 tégely. Az egyik haverral mindig azzal szórakoztunk, hogy ki tud többet rácsavarni. Egy éjszaka alatt ketten simán letoltunk 10-12 asztalt, miközben a norma valami 6 volt. Rendszeresen előfordult, hogy várni kellett a gépre és hogy kihűljön a cucc kupakolás előtt.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Egyetem, nyár, munka. BP. Korom miatt még az átkos. A feladat: a cég különböző telephelyeire kisteherautóval kivinni ezt, azt. Második nap -ahogy a fentebb írtak- félre hívnak. Akkor most elmondjuk mi hány kilométer. Azt írod be a menetlevélre. Napvégén előre tekered az órát.(megmutatjuk hogy kell). Az üzemanyagot meg később megbeszéljük.

Off, de a történet felidézése miatt ismét feljött, igaz, többször mondtam már:

Nyomorúságunknak nem oka Viktorunk, hanem Ő maga is (hogy ott van ahol, és azóta mióta) csak okozat.

Nyomorúságunknak nem oka Viktorunk, hanem Ő maga is (hogy ott van ahol, és azóta mióta) csak okozat.

Ez a kádári kisember attitűd, amit leírtál, nagyon messze van Orbán hatalomgyakorlásától és társadalomszervezésétől.
Azt sem zárom ki, hogy ez közrejátszott abban, hogy '10-ben győztek.

De nem szívesen terelném el a diskurzust ebbe az irányba.

Dettó ugyenezt mesélte anyám a műanyaggyárról.

Nem gondolom, hogy a munkások a hibásak. A management egy pillanatig nem hajlandó azon gondolkodni mi az optimális és fenntartható. Felőlük tönkremehetsz a munkában: Így jártál. Ki kell facsarni mindent egyszerre és azonnal.

A munkások pedig megválaszolják a problémát a saját kis trükkjeikkel.

Én biztos tönkre mennék mint gyártulajdonos, mert azt mondanám, hogy ha kész a meló menjetek a dolgotokra. A szarháziak akik meg a többi cégnél szocializálódtak jól átb...nának.

 

Egyszer a munkahelyemen nagyon rossz időszak volt, nagyon kellett hajtani stb. Mondták: Húzzunk bele, mert jajj összeomlik minden.

Tényleg mindenki küszködött egy kurva szó nélkül, aztán egy két hónap múlva bejelentették, hogy mostmár ez a normális.

Ez elég volt.

Maximum akkor, a balfék a mérnökség, és nem tud normálisan ciklusidőt meghatározni., a másik lehetőség, hogy nem tartottad a folyamatot pontosan :) Mindkettő probléma, és mindkettővel találkoztam már. Ugyanakkor egy átlagos folyamatmérnök - ha ismeri a sort - másodperc pontossággal meg tudja határozni a ciklusidőt, illetve a gyártósor megtervezésekor is meglehetősen ki van centizve az időegység alatt legyártható darabszám. Igen van ilyen, de nem azon múlik az elvárt darabszám, hogy a zöldgombos ember épp mennyit tud megcsinálni.

Aztán meg megkapod a főnöködtől, hogy kevés pénzt keresel a cégnek mert minden melóval harmadannyi idő alatt végzel mint a kollégák (saját tapasztalat), vagy ott nem időalapon számolnak el a partnerekkel mint anno nálunk???

Ugye írják is, hogy nem átlagjózsit keresnek..

Bár az utóbbi egy év interjúiból nekem az jön le, hogy már átlagjózsi se nagyon van.

Nem jól látjátok. Ez olyan mint a joghurt, tejföl, vaj, stb. esete volt még a 2000-es évek elején. Nem akartak árat emelni, így lett az 500 g-os tejföl előbb 450, majd 375 g, a két decis joghurt 175 ml, 250 g-os vaj 200 g. Most keresnek ugyan annyi fizuért többet dolgozó/teljesítő embereket :) Megszorítások vannak :)))) 

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

A válság alatt a munkáltatók kihasználva a "plebs" még nagyobb "nyomorúságát", csak kisebb munkabérben gondolkodnak.

Ha a jövő tavaszra kiteljesednek világméretekben a csődök, igazuk is lesz ebben. - Infláció ide vagy oda. Nyugati munkavállalási lehetőség ide vagy oda. - Most már globálisan "záródnak az ajtók".

és versenyképes a fizetés is? 3x gyorsabb vagy, így előbb odaérsz és neked még jut :D

Hát, ha az ember megkap egy normális 8 órás fizetést, de hazamehet két és fél óra után, ha elkészült az egyébként kompetens által 8 órányira becsült aznapi feladatával, akkor ez akár jó is lehet.

De ha a normális(nak hitt/mondott) 8 órás bérért 8 óra alatt annyi munkát várnak, ami egy kompetens szerint 24 óra alatt végezhető el, akkor az "nem annyira jó".

Engem egész életemben motivált, hogy gyorsabban oldok meg dolgokat, mint mások. Tény, hogy ennek az a vége, hogy saját céged lesz vagy mindenhonnan kiutálnak.

Szerintem ha egy tényleg kompetens ember azt mondja, hogy X idő kell valamire, akkor azt ne akarjuk X/3 alatt megoldani.

Vagy nem kompetens, és szarul van megfogalmazva a hirdetés.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Sztem meg nem minden ember egyenlo. Ha igy lenne, akkor folosleges lenne olimpiat rendezni, mert ugyis mindig dontetlen lenne az eredmeny.

Foleg fizikai munkanal szembeotlo, hogy egy 20 eves tobbet bir mint egy 64eves ember.

 

Ugyanigy minden munkakorben ahol van valami produktum (tehat nem recepcios, portas, biztonsagi or),  bizony lehet jobba  teljesiteni mint mas. Vagy gyakorlat, vagy egyszeruen nem veszi elo a mobiljat munkaido alatt, vagy barmi egyeb miatt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem olyan botrányos ez, olvasgass pl. banki IT témájú témákat a hupon, kb. mindenre az lesz a válasz, hogy nem lehetséges, még olyan dolgokra is, amit máshol már rég megcsináltak. :)

Nem ismerem a céget, úgyhogy most jóhiszemű leszek: ez a mondat elég cringe, de maga a hirdetés nincs tele felesleges buzzwordokkel, és első ránézésre nem olyan embert keresnek, aki egyszerre fejleszt hardvert és php-s webshopot, és szabadidejében még megfőzi a kávét, kicseréli a tonereket és üzemelteti az AD-t.

Lájk.

Jo HW tervezo mernokot (ASIC, FPGA vagy RF tervezorol nem is beszelve) nagyon nehez talalni. Ilyen munkakorokbe valoban nem jo mindenfele balfek.

De... Ertem en, hogy startup hangulat meg ilyenek, de HW tervezesnel talan jobb egybol jot csinalni, mint hamar osszeganyolni valalmit, ha gyartatni is akarunk es nem csak demozni.

Szimpi. De valsz 20+1 fővel, 237 milliós forgalommal inkább lelkes és kevés bérigényű fiatalokat várhatnak. Ha nullszaldós, semmi kiadás nem lenne, ez szuperbruttóban fejenként 940eft. Persze mivel iroda és demóház meg egyéb költségek is vannak... hát. 3-400 nettónál több nem nagyon férhet ebbe bele. Ez már azért erősen megszűrheti a szupersztárokat.

munkatárs, hollandiában dolgozott  éppen. jön a meló, megcsinálták egy délután alatt, majd behívta a főnök őket, hogy hát van egy kis probléma, itt egy gyári leírás hogyan kell csinálni, az két hetet fog át, most ő ezt hogyan magyarázza meg, hogy egy nap alatt elvégezték.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Nekem meg az a tapasztalatom, hogy "készen vagy? Akkor itt az új feladat"

Az a gond hogy sok rabszolga nem is akar több lenni, vagy nem úgy van drótozva az agyuk/idősek hogy új dolgokat tanuljanak. Egyszer olvastam valami olyasmit, hogy azok akik folyamatosan tanulnak, azok idős korban is képesek tanulni, de aki felhagy vele, annak az agya nagyon nehezen áll vissza rá. Anyám is csak facebook/farmville kombóig jutott, persze lehetnek motivációs okai is ennek, fene tudja.

Egyszer olvastam valahol egy nagyon jó hozzászólást, azt írta az illető hogy sok magyar munka után otthon/kocsmában/etc ül és szomorkodik hogy nem jut semmire az életbe. Viszont vannak azon kevesek akik a szomorkodás helyett tesznek azért hogy előrébb lépjenek, és keresik/felismerik azokat a lehetőségeket amit az élet ad. Például tanulhatsz és felépíthetsz valamit, amiből később passzív jövedelmed van minimális munkával. Vagy például nem kell vagyonokat költened arra hogy egy szép kertet építs, elég pl meghirdetni hogy hozhatják hozzád a levágott füvet ingyen az emberek, és máris köbméter számra jön az anyag ingyen, amivel javíthatod a kerted talaját hogy a boltinál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket termelj, és mellette legyen egy gyönyörű árnyékos kerted. (mindkettő saját példa volt, saját tapasztalatok alapján).

Így van. 7000 m2-es külterületi telek, a telek elején eleve úgy csináltam a kerítést, hogy lehessen kívül is parkolni, oda leraktam egy forgalomi nélküli utánfutót, abba ki tudják önteni a füvet, illetve ha levágott ágakat hoznak azt is oda tudják tenni. Az ágakat illetve ha hoznak nagyobb zöldhulladékot azt bedarálom, és komposztálom az egészet. Tőlünk 1km-re van a hivatalos soproni zöldhulladék lerakó, de ott évente csak 6 alkalommal fogadnak 1 lakcímről zöldhulladékot ingyen, így sokan boldogan hozzák hozzám a zöldulladékot, hiszen itt hétvégén és munkaidőn kívül is le lehet rakni, általában sorbanállás nélkül. 

Csak ki ne találja valami bürokrata, hogy engedélyköteles és fizess adót a megszerzett anyag értéke után.

Mindig eszembe jut, amikor a régi időket felemlegetik idősebbek, közösen mi mindent megcsináltak, hogy ja... mert akkoriban szinte azt csináltak, amit akartak. Most meg rengetegféle szabály van és hivatalosan még ismerősnél, rokonnál sem lehetne segíteni vagy egymásnak segíteni adófizetés nélkül. Mindenütt próbálnak lehúzni, mindent megakadályozni, amiért nem kapnak adót. Ma már kb minden szürke vagy fekete zóna, amit régen megcsinálhatott a rokonság egymásnak.

A helyi zöldhulladék lerakó saját írásos véleményezése szerint a helyi komposztos kukába illetve kirakott felirattal és logóval ellátott zsákban kirakott komposztot csak ők szállíthatják el, és azzal hogy a tuladjonos kirakja a háza elé a cég tulajdonává válik (van erre törvény is, amit főleg a lomtalanítás alatti gyüjtögetés miatt hoztak). Ha valaki hoz nekem önként komposztálni valót, az teljesen rendben van, ameddig saját célra használom fel. Ha eladásra szeretnék ebből komposztot készíteni, akkor arra engedélyköteles biohulladék-kezelő telepet kellene létrehoznom, de ebbe én nem ástam bele magam, nem szándékozom eladni. A hobbimból nem akarok pénzt csinálni, mert az már munka lenne.

Levágott füvet szalmával és lótrágyával keverem, és komposztálom. A hő a felsoroltak nagy részét megöli. A festéktől és gombaölőtől nem tartok, akik ide hordják a füvet azok nagyrészt mind új építésű házban laknak, 2 hetente nyírják a pár éve telepített/vetett gyepet. Nagyon szép pormentes füvet hoznak, de állatoknak azért nem adnám, cserébe az ötöd osztályú agyagtalajú telkem földjének csak jót tesz.

Közigazgatásból is lehetne példát írni, rengeteget. Pl. nem kellene tökölni az M30-as nyomtatványok kiküldésével ügyfélkapura (megcsináltam, és a feledés homályába merült, mert jobb, ha 10 ember egy napig küldözgeti, minthogy Python + Selenium párost használva kitolom 1500 emberre 3 óra alatt ...). Míg én folyamatosan el tudom magam foglalni, addig néhány kolléga a f***át veri, meg beszélget, meg kolléganőkkel trécsel. Az osztályvezető is saras benne (sajnos már tojik az egészre), de még van másfél éve nyugdíjig ... Az a baj, hogy ezt neki is tűrik. Én is keresek más helyet, de nálunk nehéz.

Az első munkahelyem azért hagytam ott mert túl sok mindent megcsináltam és senkinek nem mondtam nemet. A végére már olyan volt, hogy a munkás taszította be ellenőrzésre az alkatrészt, ha látta, nem vagyok ott mert épp más műszakban dolgozok, akkor kiment és megvárta míg bejövök. Persze fizetés ugyanannyi volt mint a többi kollégának, előrelépési lehetőség meg nulla, mert akkor ki fogja elvégezni a munkát. Nem maradt más mint lelépni. Kb. minden eddigi munkahelyemen ezt volt az ok ami miatt bekövetkezett a váltás. Ilyenkor meg élvezem, mennyire tudnak sírni, hogy hű most mit csinálunk, és mennyi lenne az annyi, hogy még maradjál, stb.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.