Linuxot használok ... éve.

Címkék

A használok nem egyenlő üzemeltetek! Tehát az használ, aki elsődleges számítógépén (desktop, laptop, mobiltelefon stb.) futtatja mindennapos használati céllal. Nem használat:

  • szerveren futtatás
  • routeren/médialejátszón/torrent letöltő eszközön stb. fut
  • ...

< 1
1% (12 szavazat)
1-2
1% (20 szavazat)
3-5
5% (65 szavazat)
6-10
8% (115 szavazat)
11-15
18% (241 szavazat)
16-20
21% (282 szavazat)
21+
28% (384 szavazat)
nem használok Linuxot
18% (246 szavazat)
Összes szavazat: 1365

Hozzászólások

1996-os CHIP magazin CD melleklet ha jol emlekszem, RedHat 4.0 talan

Nekem is az volt ez első linuxos sikerélményem, bár előtte ugyancsak a Chip-CD-ről telepítettem Slackware-t is, de az nem ragadott magával, csak a Linux szellemisége maradt meg belőle.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

4.2 emlékeim szerint, én is feltettem, de elég hamar átmentem Debianra, amikor a Chip CD különszámán rajta volt a Bo.

Korábban voltak próbálkozásaim, a Chip 1995 januári számában (94 decemberi megjelenéssel) volt egy 3,5" CD-n Slackware. Sajnos az akkori SCSI kártyámat nem ismerte, aztán azt a kártyát később lecseréltem, mert az OS/2 se. Az új kártyával már elindult renesen. eljutottam addig, hogy menjen az X Window, de aztán kellett a hely, és letöröltem. Aztán jött az említett RedHat, majd nem sokkal később a Debian, és szép lassan (98-tól) előlépett első számú OS-nek a gépen.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 12:32

7 évig futtattam, aztán úgy döntöttem, bash van mac os x alatt is, ha pedig hiányzik valami akkor bessh-zok egy szerverre, max kapcsolok egy X szervert.

mondjuk szerintem az is használat, de ha az a kérdés mennyi ideig tűrtem a szerencsétlen DE-ket akkor…

Nagyon egyetértek. Az okai: 1) átléptünk egy komplexitási fokot, amit már nehéz átlátni, 2) megnőttek az igények, amit már csak rengeteg millió kódsorokkal lehet kielégíteni, 3) a gyors modern hardverben lévő lehetőségek ellustították a fejlesztőket, 4) minden, ami lényeges lehet kb., már ki van találva, innentől meg főleg a fizetős szoftvert fejlesztő cégek csak a kereket próbálják újra feltalálni, idióta lebutítós-tabletes, felhasználói adatokat lopós trendeket kitalálni, de már az egész egyre izzadtságszagúbb. Plusz még 5) a fejlesztés üteme túlgyorsult, mindenki kapkod, verziószámfetisizál, adja ki a félkész verziókat, tele buggal, sérülékenységgel, majd sorra szaporodnak a biztonsági rések, ami még több kódsort követel, még nagyobb bloatság, még nagyobb támadási felület, még több bugot és rést hozva magával, és az egész ilyen formán egy öngerjesztő ördögi kör, lehúzva a klotyón a fenntarthatóságot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

adja ki a félkész verziókat, tele buggal, sérülékenységgel, majd sorra szaporodnak a biztonsági rések, ami még több kódsort követel, még nagyobb bloatság, még nagyobb támadási felület, még több bugot és rést hozva magával

 

És még több erőforrást követelve, és mi üzemeltetők csak pakoljuk alá a világ minden RAM-ját, CPU magjait, és tárhelyeit. Mert a programozó szerint az ő órabére drága, a hardver meg olcsó, sőt a RAM végtelen, és így neki nem érdemes gondolkodni. :)

"Nincs szar kód, csak gyenge vas!" - Mondá egyszer egyikük... :)

 

Tisztelt programozók, akinek nem inge ne vegye magára! Nem általánosítok, biztosan vannak kkivételek. :D

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

két gépem van. egy macbook és egy asztali. az asztalin ubuntu. mindkettőt használom munkához, de nem tudnám eldönteni, melyik az elsődleges. talán macbookot többet használom

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Annak idején a Sarge-dzsal szemben sokkal jobban bejött a Feisty Fawn meg a Gutsy Gibbon. Utána meg mikor a Canonical erőltette a Waylandot váltottam Linux Mint-re, amit azóta is jónak tartok.

én még várok a linux desktop évére... addig marad a macos
 

Ez érdekes, mert én meg huszonsok év után gondoltam, adok egy esélyt a Mac-nek, de kb. két hét alatt meguntam. Annyira megszoktam ezt a pingvinesdit, hogy a Mac is rugalmatlannak tűnik, mint a Win, csak mások a bénaságai. Alapvetően jó rendszer, szép, átgondolt, de rugalmatlan.

Nekem kb semmiben, vagyis "mindenben nem". A legnagyobb "bilincs" nekem az ha arra kell elcsesznem rengeteg idot hogy eletben tartsam, patyolgassam a rendszert, nyomozgassam hogy most eppen mi miert cseszodott el, es hogyan lehet megjavitani.

Na ez Macen nincs :D Mindig mukodik, nem kell vele "foglalkozni", csak hasznalni es kesz.

Nem értem, hogy miért akarsz a számba adni olyat, amit nem mondtam. Hol állítottam, hogy szar?

De ez a nem kell vele foglalkozni, meg mindig működik ... IT üzemeltetői szemmel és kommunikációs tréninget végzett ember szemével nézve is komplett baromság.

akkor a komplett HUP bizonyitek arra hogy minden Unix/Linux szar :)

Ez esetben, beleértve a macOS-t is, tehát ez is engem igazol.

trey @ gépház

"De ez a nem kell vele foglalkozni, meg mindig működik ... IT üzemeltetői szemmel és kommunikációs tréninget végzett ember szemével nézve is komplett baromság." - lehet hogy szerinted az, en kb 10-15 eve hasznalok napi szinten MacOS-t, es nalam ez tokeletesen mukodik. Linuxszal sokkal-sokkal tobb problemam volt (windowszal kevesebb, de azokra jellemzoen sokkal nehezebb megoldast talalni, mar ha van egyaltalan)

Nem "szadba adni" akartam hogy szar, de az en szememben ha valamit folyton patyolgatni kell, meg random idopontokban random dolgok nem mukodnek (sok ilyen Linuxos tapasztalatom volt az utobbi evtizedekben) akkor az szar.

De, ugye nem 10-15 évvel ezelőtti Linux tapasztalataidról írsz most?

Pl. lejjebb írsz suspend problémáról ... Laptopom, napi kétszer suspendelve:

trey@alderaan:~$ uptime
 10:13:41 up 208 days, 1 min,  1 user,  load average: 0,85, 0,86, 0,92

Milyen suspend probléma? Kérdezem akkor én tőled ...

trey @ gépház

Amikor azzal szenvedtem fel napig (anno a PulseAudios-t threadben itt a HUPon is panaszkodtam rola), az kb 2 eve volt szerintem.

De kb ugyanakkor volt az a jelenseg is amit valahol itt a HUPon szinten irtam (es altalanos ertetlenkedes volt a valasz), hgoy a grafikus ablakok GUI-ja "befagy" (mukodik, de nem rajzolja ujra az ablakot, vagy nem tudom). Teljesen default Mint telepites volt, a fejleszteshez hasznalt csomagok felrakasan (egybol OS install utan) kivul nem csinaltam vele semmit. Lehet hogy masik ablakkezelo/X/Wayland/mittomenmi megoldotta volna, de baromira nem akartam napokat elcseszni a kiserletezgetesre.

Vagy mikor a Unity nem volt hajlando futni. Egy nagy Unity-magus ismeros probalt tavolrol segiteni, bujtunk logokat, de semmi. Aztan par honappal kesobb ujra raprobaltam az aktualis verziora, az mukodott. (a "rossz" verzio egy masik gepen masik Minten mukodott).

Ertem en hogy biztos van aki meg tudta volna a problemat oldani a gep elott ulve X ido alatt, de en jobban szeretem ha fel sem merulnek ezek a megoldando problemak :)

Nem suspend problemarol irtam (az amugy Windowson van, katasztrofa...), hanem arrol hogy az egyetlen dolog amit azon a gepen a Minttel csinaltam hogy felebresztettem sleepbol. Nem turkaltam configokban, nem allitgattam semmit, nem szedtem le csomagokat, stb. EGyszer csak sz@r lett, fogalmam sincs mitol.
 

"Milyen suspend probléma? Kérdezem akkor én tőled ..." - kerdezd nyugodtan...

Próbáltál olyan Linux disztrót futtatni ami ad hivatalos támogatást és azt olyan gépen futtatni, ami hivatalosan támogatott volt? Neadjisten' a gép a HCL-ben szerepelt?

Vagy csak saját gányolt megoldások alapján nyilatkozol? Csak, hogy almát az almával hasonlítsunk.

trey @ gépház

Mert minek számítana? Első lépésként itt szerepelt az adott Mint release-hez a Dell gép mint "Works perfectly"?

https://community.linuxmint.com/index.php/hardware/search/

Csak hogy érezd, még ez is messze van egy certifikációs folyamaton keresztül bevizsgált rendszertől. Igen, én csináltam ilyet, saját gyártású gépeket certifikáltattam a Microsofttal OEM System Builder-ként. Pontosan tudom, hogy mi a különbség egy mezítlábas, egy közösségileg tanúsított és egy OS vendor által tanúsított gép közt.

trey @ gépház

Ezzel most mit akarsz mondani? Hogy a Linux csak egy-ket kivalasztott, elore osszerakott konfiguracion varhato hogy normalisan mukodjon? :S Nekem elegge mas a tapasztalatom.

Amugy ceges gep volt, emiatt tobb tucat volt a cegnel, es a tobbieknel, ugyanilyen gepeken nem jelentkezett a problema (volt aki Mintet hasznalt, a legtobben Ubuntut).

Amugy pont EZ az amiert azt mondtam hogy nekem ilyen otthonra nem kell.

Amikor elojonnek ezek a problemak, akkor vallrangatast, "nalam megy"-et, "valamit elcsesztel"-t kaptam tobbszor is, konkret segitseget, vagy plane megoldast nem nagyon. Mondjuk ilyet mint most toled, hogy "ganyolt"-nak belyegzed a gepet es kesz, meg egyszer sem :D

Nem ebbol az egyetlen dologbol kovetkeztettem arra hogy a Linux szar.

Anno mikor 20+ eve nekialltam elsodleges rendszerkent Linuxot hasznalni, sokmindent kellett kezzel hegeszteni, de mivel alapvetoen egy nagycegek altal alig tamogatott OS volt, a HW-tamogatasa is (reszben pont emiatt) eleg gyenge, nyilvan elfogadta az ember hogy ez ilyen. De hogy 2022-ben meg mindig ott tartunk hogy reggel a kollega percekig szenved hogy mukodjon a Teams meeting a geperol, majd inkabb atmegyunk egy masikhoz, az gaz...

Ha valami nem mukodik (plane ugy hogy elozo nap meg jo volt, es senki nem "cseszte el"), es nem talalok megoldast arra hogy jo legyen (sem magamtol, sem kulso segitseggel), akkor igen, az szar.

Reszben igen, otthon privatban mar csak Macet hasznalok, ott nincs gond.

Ceges gepkent windowsos van, ezzel azert sz*pok rendesen, a huto random pillanatokban nekiall uvolteni mint a sakal, sleepelni/hibernalni valami fura randomfuggvenytol fuggoen hajlando vagy sem (amikor nem, akkor hiaba probalgatom tobbszor, nem alszik el), stb. De van benne egy VirtualBoxban futo Linux, a terminal, gitk/git gui mukodnek, egyelore ennyi eleg (plane hogy otthonrol dolgozva a Macrol ssh-zok be ra, igy meg a Dell hardware-rel sem kell szenvednem :D).

De szomoru hogy ilyen gagyi problemak meg mindig ilyen gyakran elofordulnak. Hatalmas lehetoseg lenne a Linuxnak a desktop, es volt mar ahol sikerult is "bevezetnem" (anno anyukam sok even keresztul hasznalt Xubuntut boldogan, bar most mar o is windowsozik megint, tolem fuggetlenul), de sajna ez meg mindig kihagyott ziccernek tunik. Remeltem hogy a Steam windows-emulacioja majd megdobja a desktop Linux aranyat, de amennyire tudom, nem hozott szamottevo valtozast.

En azert szurkolok a Linuxnak, es pl. serveren eszem agaban sem lenne mast hasznalni, de desktopon nekem meg mindig tulsagosan kiforratlan... :-/

Ha nem érted, hogy mit akarok mondani, az nagy baj. A szakmában dolgozol egyébként? Milyen területen?

Mondjuk ilyet mint most toled, hogy "ganyolt"-nak belyegzed a gepet es kesz

Hát, nem tudom, te milyen oldalt olvasol, de a "hardvert venni tudni kell" kinyilatkoztatásom szállóige lett a HUP-on ... szóval ha nem ismered, akkor nem tudom mit olvasol, vagy kivel keversz össze ...

trey @ gépház

Melyik szakmara gondolsz? Fejlesztek egyebkent.

Nem ertem mit akarsz mondani vele. Azt hogy ha nalam szarul mukodik a Mint az azert van mert szar a gep es kesz? Akkor miert mukodik a tobbi pont ugyanilyen gepen? (bar Mint talan 1 vagy 2 masik gepen volt, nagyreszt Ubuntu ment, de amennyire tudom nincs nagy kulonbseg bennuk driverszinten). Vagy hogy ha gondom van de a gep nem szerepel az "ezen kiprobaltuk es fasza" listan, akkor igyjartam, lol?
Szoval nem, nem igazan ertem...

Nem keverlek senkivel, te irtad(kerdezted) pont itt feljebb hogy "sajat ganyolt megoldas" alapjan nyilatkozok-e... Erre volt a valaszom hogy szerintem ez egyaltalan nem kene hogy "ganyoltnak" szamitson, de akkor mar tenyleg nem ertem... szerinted a gyari Mint installer es egy hivatalos Dell egybeconfig az "sajat ganyolas" vagy sem? :S

Nem ertem mit akarsz mondani

Azt próbálom megérteni, hogy mit nem értesz a certifikált hardvert, a HCL-ben szereplő hardver, az OS vendor által igazoltan működő hardver stb. fogalmán.

Fejlesztek egyebkent

Így már világos.

szerinted a gyari Mint installer es egy hivatalos Dell egybeconfig az "sajat ganyolas" vagy sem

Az. De nem csak szerintem, hanem az iparági standardok szerint. Is.

trey @ gépház

Én meguntam a windows ígérgetéseit, hogy maaaajdakövetkező jobb lesz. Meg azt is, hogy állandóan új gépet kelett vennem az OS kedve miatt. Ma már alaposan meg kell gondolnom, hogy ha vennék, az mire kéne.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Na ez Macen nincs :D Mindig mukodik, nem kell vele "foglalkozni", csak hasznalni es kesz.

 

Ezt a Debian is tud(j|t)a. Igaz elsőre úgy összerakni hogy kézreálljon minden, egy kicsit maccerás, de utána nem igényel(t) törődést (amíg nem jött a systemd). :D

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Konkretan debiant ritkan hasznaltam, Debian alapu disztrokat (Ubuntu, Mint) eleg sokat, es rengeteget szoptam veluk...

Aztan tele lett a tokom azzal hogy random idopontokban azzal kell szenvedni egy (vagy akar tobb) orat hogy mukodjon mondjuk a mikrofont es hasonlok...

Anno a Slackwaret irtozatos mennyisegu munkaval osszeraktam ugy hogy tenyleg minden remekul mukodott, kezreallt, nagyon szerettem, de azert ahhoz eleg sok 'kezimunka' kellett az elejen, de par ev utan sajna elment mellette a vilag :-/

Es megis mi volt az amivel "elcsesztem"? Az hogy felebresztettem a gepet sleepbol? Mert ha ettol elromlik, akkor az eleg ROTFL. Mast nem csinaltam vele (mar leszamitva azt hogy ment a browser, hallgattam zenet, stb). Ugyanezeket csinalom Macen is, az meg sosem cseszodott el :)
Vagy ujra kell inditgatni X idonkent? Vagy komolyan, mit kell csinalni hogy NE cseszodjon el?

Én tényleg nem cseszegetni akarok senkit, meg senki kedvenc rendszerét, csak azért lássuk be, hogy a Mac egy célhardver. Nyilván ha a világ összes gépére telepíthető lenne a rendszere, kb. ugyanazt mondanád rá, mint a linuxra. Tehát ha egy ilyen gépre gyártanának egyedi Linuxot, vagy Windowst azokkal se lenne több használati probléma. Ezért van pl. az, hogy egy nem dzsunka hardveren stabilabb minden rendszer.

Az, hogy egy stabil, viszonylag minőségi gépen mindig elcsesződik egy Linux, vagy egy Windows, az - már ne haragudj érte -, de vagy kamu duma, vagy egy iszonyat gagyi disztró, vagy az alap ismerethiány esete.

Nyilván, ha szigorúan vennék a hardver-, és szoftverfelügyeletet, akkor stabilabb lenne minden rendszer. Az is kétségtelen, hogy sokaknak ez lenne a jó, hiszen a digitális analfabétizmus óriási mértékű. Ezért is van folyamatos veszekedés erről a témáról is. ;)

Egyáltalán nem éreztem a felületet intuitívnak. Simán csak a fejlesztői elképzelés van ráerőltetve a felhasználóra. Maga a beépített terminál k használhatatlan. Linux alatt megszoktam, hogy a default kde-s appok jól mennek nálam, funkcióban gazdagok. 

Nehéz megfogalmazni, meg kell ismerni a KDE-t és utána mindent fogsz érteni. Más barátom sem értette. Volt akit rávettem, hogy használjon KDE-t Linuxszal . Azóta mindent ért, és azt is mondta, ha lenne Adobe termékek natív Linuxra ő is azt használná.

A felulettel nekem nem volt bajom, ami szerintem nagyon kenyelmetlen es nehez megszokni az a Finder, mondjuk nalam folyamatosan megy a terminalban 1-2 MidnightCommander, szoval ritkan zavar :D

Sokaig hasznaltam KDE-t a KDE3-tol kezdve, soha nem tudtam megszeretni, mindig olyan erzesem volt hogy ez "lenni akar valamilyen", de ez meg csak a prealpha verzio... 

A terminallal mi volt a baj? En probaltam a sokak altal imadott iTerm2-t, de vegul visszatertem a gyarihoz, tud mindent ami NEKEM kell, es ilyen szepen megcsinalt session save-et mashol meg nem lattam (lehet hogy masban is opcionalisan, itt mukodik alapbol).

Nem is neheznek mondanam, csak nagyon mashogy mukodik mint amit az ember barhol mashol lat. Pl. Enterrel a file rename jon, nem a konyvtarbalepes (ami a CMD+Down), ilyesmik. Meg en kb 30 ev alatt a ketpaneles filekezeloket szoktam meg, es ugyan lehet a Finderben tabokat nyitni, ami nagyon hasznos (hasznalom is), azert megis sokkal kevesbe hatekony (nekem legalabbis) mint egy MC

Az ilyenek miatt azt gondolom, hogy a Mac annak tetszik legjobban aki más rendszerben semmit sem tudott csinálni. Ekkor ezt "megtanulja"  vagyis megszokja a jól láthatóan megfogalmazott funkciókat. Az ilyenek miatt azt látom, mintha bölcsészeknek készült volna a rendszer. Sok más ilyen biszbasz volt amin kiakadtam. Nem emlékszem rájuk. Arra viszont igen, hogy agyfasz volt. Engem az is felbasz, hogy jobban akarja tudni mit akarok, mint én. 

Vagy annak, aki megunta hogy mas rendszereken "mindent kell" csinalni. Nem akarom patyolgatni, nem akarok audio subsystemek kozott turkalgatni, configolgatni. MUKODJON. Oreg vagyok en mar ahhoz hogy orakig pufoljem a gepet hogy vegre kijojjon a hangszoron a hang, vagy azt nyomozzam eppen miert nem indul a grafikus felulet. Inkabb nezek helyette egy filmet, tarsasozok a gyerekkel, vagy dolgozok egy hobbyprojecten :)
Ez a 'felbasz' szerintem leginkabb abbol adodik hogy mashogy mukodik valami mint ahogy az ember megszokja. Legalabbis magamon ezt latom, engem leginkabb olyankor 'basz fel' a Windows vagy a Linux mikor valami ket kattintassal mukodne pl Macen, de ott meg vagy bonyolult, vagy egyszeru, csak eppen nem tudom hogy hogyan kell (vagy mert nem intuitiv/trivialis, vagy egyszeruen mas, mint amit megszoktam)

Engem zavar a kezelőfelületen, hogy baloldalt vannak az ablak méretező gombok. Jobbkezes vagyok, nem esik kézre baloldalt. Nem jöttem rá, hogyan lehetne jobboldalra áttenni. Linuxon a legtöbb ablakozó felületen ezt 3-4 kattintás beállítani.

Az alkalmazás ablak átméretezése is másképp működik, ez is idegesítő  tud lenni. Úgy általában a MacOS pazarlóan bánik a desktopon a hellyel, ami egy 5k-s monitoron bizonyára nem zavaró, én azonban egy 2017-s MacBook Air-en próbálkozom.

Zavar, hogy az alkalmazások menüje beköltözik a felső sávra. Ahhoz, hogy az oprendszer egyes menüpontjait elérjem, előbb valahogy háttérbe kell tennem az épp futó alkalmazást.

Zavar, hogy egy csomó program az ablak bezáró piros gombbal nem záródik be, hanem a háttérben fut tovább. Ezeknél a menüben kell kilépnem ahhoz, hogy bezáródjanak.

Zavar, hogy alul a docknak nincs normális app launchere. Egyes alkalmazásokat csak a Finder Applications nézetében érek el.

Zavar a Findernek az a kreténsége, hogy a home könyvtárban default Music, Pictures, Videos mappákat sehogysem bírom elérni. Ehhez be kell kapcsolnom, hogy oldalt könyvjelzőként mutassa ezeket. Először feltettem egy másik fájlkezelőt, hogy egyáltalán megtaláljam a mappákat, mielőtt rájöttem volna, hogy a Finderben ez hogyan működik.

App store: mivel régóta használok iPad-et, így azt vártam, hogy Mac-en is töméntelen mennyiségű ingyenes applikációhoz hozzá fogok férni. Ehhez képest a LibreOffice-t sem találtam meg benne. Külön kell a telepítő fájlt a netről levadásznom, mintha valami Windows user lennék. (Mellesleg a Win10 app boltjában már van több, ingyenes, OO/LO alapokra építkező irodai csomag...).

 

Fenti nyavalyáim egy része bizonyára abból fakad, hogy kezdőként nem ástam bele magam mélyebben a Mac lelkivilágába, de ugye abból indultam ki, hogy ha a linuxos DE-ken szinte magától értetődően minden beállítható, akkor bizonyára itt sem kell lexikonokat bújnom ahhoz, hogy ilyesmiket megoldjak. Csak egy gondolat: tavaly álltam át a laptopomon Cinnamonról KDE Plasmára, és kb. az első napon mindent be tudtam úgy állítani a felületen, akogy az nekem kényelmes.

Erdekes hogy mennyire mashogy latunk egy csomo mindent :)
A baloldali gombok amennyire tudom tenyleg nem rakhatok at jobb oldalra (bar sosem merult fel bennem hogy ilyet csinaljak), de szerintem a legtobb rendszerben nagyon sokaig volt pl jobb oldalon fix, engem akkor sem zavart :D

Az ablakatmeretezesnel arra gondolsz hogy erolteti a fullscreent? Azon lehet azzal segiteni hogy ALT+zoldgombot nyomsz, akkor a 'hagyomanyos' fullscreenbe teszi. Helypazarlason mit ertesz? Nekem sokkal kevesebbet vesznek el a kepernyobol a "bizgentyuk" meg felesleges ures helyek mint pl windowson (Linuxon nyilvan nagyon konnyen testreszabhato barmi), most peldaul itt a browsernel ami nem maga a weboldal az a tab-bar, az URL sor meg a menu sor. Ezek minden mas rendszeren is ugyanigy megvannak... De ha ez is sok, akkor tenyleg egy "zoldgomb", es meg a menusor is eltunik (a tobbi az mar szintisztan a browser, minden OS-en ilyen).

A menubar tenyleg sajatsagos, en speciel szeretem, bar teny hogy menubol soha nem akarnek OS-jellegu dolgokat piszkalni, arra ott a Spotlight, annal gyorsabb szerintem nincs.

"Zavar, hogy egy csomó program az ablak bezáró piros gombbal nem záródik be, hanem a háttérben fut tovább. " - Ez megint olyasmi ami engem azert nem zavar mert ha ki akarok lepni, akkor CMD+Q-t nyomok es kesz (gyorsabb mint egy gombot vadaszni), bar meg az is lehet hogy beallithato hogy a piros gomb ki is nyirja az appot.

"Zavar, hogy alul a docknak nincs normális app launchere. " - Mire gondolsz? Valami fastrukturara mint a regi windows start menu? Mert amugy app launcher opcio az van eleg sok (bar ezeket, pl. Launchpad es tarsai en nem szoktam hasznalni)

"azt vártam, hogy Mac-en is töméntelen mennyiségű ingyenes applikációhoz hozzá fogok férni. Ehhez képest a LibreOffice-t sem találtam meg benne. Külön kell a telepítő fájlt a netről levadásznom, mintha valami Windows user lennék." -> 'brew install libreoffice', ennyi :D Ne windowskent akard hasznalni. (teny hogy a homebrew 3rd party app, de ez szerintem kb nelkulozhetetlen ha kenyelmesen akarsz software-eket kezelni)

"Mellesleg a Win10 app boltjában már van több, ingyenes, OO/LO alapokra építkező irodai csomag..." - A Machez mar kapasbol adnak is egyet (bar hogy ez milyen, nem tudom, az iMovie-n kivul nem hasznlaom ezeket, cloudos google office-t hasznalok) :)

"ha a linuxos DE-ken szinte magától értetődően minden beállítható, akkor bizonyára itt sem kell lexikonokat bújnom ahhoz, hogy ilyesmiket megoldjak." - olyan szintu customizaciot a Mac nem nyujt mint a Linux (ott ugye eleve kb mar a kezdetektol is ez volt az elvaras), de azert sokkal tobbet, mint amit elsore az ember gondolna :)

Köszi, ezeket nagyrészt nem ismerem, amiket írtál, de majd beletanulok... A homebrew ezexerint az apt-get Mac-re :-)

Egyébként úgy látom, hogy a Windowson szocializálódott userek többnyire szívesebben térnek át Mac-re, mint a linuxos kockák, akiket a kedvenc rendszerük elöl-hátul kiszolgál :-)

Igen, anno ket konkurrens csomagkezelo volt Macre, a Homebrew es a Macports, anno probaltam mindkettot, a brew jobban bejott, de ugy latom mostanaban a macports talan mar el is tunt, nemtom...

Az szerintem eleg ertheto hogy inkabb windowsos userek mennek Macre, barmennyire is Unix ami alatta van, azert a GUI-orientaltsag, az "itt a cucc, mukodik, hasznald" elv mindkettonel eleg fontos.

Azert en ismerek eleg sok olyan fejleszto kollegat is aki Linuxrol valtott Macre.

Szerencsere manapsag mar alapvetoen izles dolga hogy ki mit hasznal, nagyjabol mindegyiken meg lehet csinalni barmilyen feladatot.

Persze, nyilván egy rendszer értelmét a hozzá elérhető alkalmazások nagyban meghatározzák. Ennek ellenére nagyon sok olyan rutin feladat van, amihez az oprendszer standard megoldásai segítséget tudnak nyújtani, avagy ellenkezőleg, meg tudják nehezíteni. Az Apple filozófiája, miszerint te csak ne akarj fájlokkal foglalkozni, csak addig értékteremtőek, míg egyetlen appban akarsz csinálni valamit. Ahogy 2-3 alkalmazáson át kell kergetned valamit, mindjárt kiderül, melyik oprendszer az igazán felhasználóbarát :-)

"Az Apple filozófiája, miszerint te csak ne akarj fájlokkal foglalkozni," - WUT? :S Ez honnan jon?

Szerintem Macen remekul lehet "fajlokkal foglalkozni". Annal mindenkeppen jobban, mint amit pl. a Windows Explorer nyujt. Akkor most a Microsoft filozofiaja hogy "te csak ne akarj fajlokkal foglalkozni"? :S

A Finder minden lehetőséget megragad, hogy gátolja a mappákhoz, fájlokhoz hozzáférést. Feljebb írtam, hogy még a home könyvtáram alapértelmezett mappáit sem mutatja, míg azokat könyvjelzőbe nem teszem. Persze mc van mindenre is, de az egységsugarú felhasználón ez nem segít...

Egyaltalan nem igaz hogy "minden lehetőséget megragad, hogy gátolja a mappákhoz, fájlokhoz hozzáférést". Maga az OS tenyleg szabalyozza hogy ne ferhessen hozza barmi barmihez, de ezt engedelyezed (vagy tiltod) a megjeleno popupban, es kesz (de ez nyilvan offtopic a Findert illetoen)

Nem kell konyvjelzozni. Finderben Preferences->Sidebar, es ami elott pipa van azt berakja a sidebarba, ami elott nincs azt nem.

Nekem egyebkent siman latszik a home konyvtaramban Finderbol a Music, de azt nem tudom hogy alapbol is latszik-e vagy mas oka van (nem hasznalok iTunest).

Igy tippre az lehet mogotte a logika hogy ezeket a 'dedikalt' konyvtarakat ha hasznalni akarod, akkor a sidebaron be tudod kapcsolni, ha nem, akkor meg nem zavar a file-listaban, hiszen teged ugysem erdekel (de lehet hogy tok mas oka van, passz).

 

Azt teljesen megertem ha valakit ez zavar, de azert ezt ugy eloadni mintha valami gonosz vigyor kisereteben letiltogatna meg eldugdosna eloled file-okat, azert eleg eros :)

Windows explorerben sem latszik pl a Home konyvtar, az meg egy masik logika, olyan es kesz.

A "bekapcsolom a sidebaron" - az is könyvjelzőzés, csak ezekre a mappákra van dedikált könyvjelző.

Mint írtam, azért fura, hogy alapból nincs ott, mert más oprendszerek fájlkezelőiben ezek eleve ott vannak, és nem kell keresgélni.

De még ez sem zavart volna, ha a Finder enged lefúrni arra a könyvtár szintre, ahol a képeim, zenéim vannak - de nem engedte. Meg se jelenítette ezeket. Egy 3rd party fájlkezelővel kellett operálnom, hogy megtaláljam.

Nem tudtam, hogy a Finder csak akkor fogja mutatni, ha előtte kipipálom.

Eleve eszembe se jutott, hogy egy oprendszerhez adott fájlkezelő képtelen default megmutatni a felhasználó saját könyvtárának tartalmát. De bizonyára én vagyok a hülye, hogy ilyeneket feltételeztem.

Ne forgasd ki a szavaimat, mert nem azt kértem számon a Finderen, hogy nem mutatja az ÖSSZES fájlt. Csupán azt reklamáltam, hogy a felhasználó home könyvtárában alapból egy csomó mindent nem mutat.

Az összes általam ismert oprendszerhez adott fájlkezelő alapból mutatja a felhasználó home könyvtára tartalmát, legalábbis ami nem rejtett vagy system fájl. Kivéve a Findert, mert az nem mutat alapból szinte semmit. De lovagolhatunk még ezen a vonalon napokig, teljesen feleslegesen. A Finder megoldása akkor is szar, ha egyébként az Apple alapvetően korrekt oprendszert készített a Mac-ekre.

Marmint az Apple-t imado rajongokra gondolsz?

En nem tudom mi az a "minden" app ami helyett az ismeretlen rajongok 3rd partyt hasznalnak, en szeretem a MacOS-ben levo appokat, bar en eleve minden rendszeren igyekszem a beepitett cuccokat hasznalni, arra szamitva hogy ugy van kitalalva hogy ezek rendesen mukodjenek egyutt, igy aztan windowson is a beepitett levelezot hasznalom, meg MacOS-en is a sajatot pl :)

Macen amugy nagyon keves 3rd party appot hasznalok, a Finder mellett az MC kb az egyetlen (plusz a Homebrew mint csomagkezelo, de ez ugye nem gyari appot helyettesit), amugy szeretem a default appokat, browsernek is a Safarit hasznalom (Windowson Chrome-ot :D). A Finder sem feltetlenul 'szar', csak mas a logikaja (ami nekem peldaul nem tetszik, ezert nem is szeretem) ebben erosen hasonlit az Explorerre, en meg a ketpanelesekhez vagyok szokva, ennyi.

98-ban adtam el az Amigát és kis időre rá vettem pc-t. Kb. fél évig bírtam ki... aztán haver jött avval hogy nézd van ilyen Suse linux nevű csoda. Bár Suse-t nem használók már vagy 20 éve, de az vezetett be a linuxos életbe.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 15:35

2001 decembere óta. Az 20+. Akkor most hova xeljek? :D Több mint húsz, de nem 21+.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 15:38

Jo kerdes mi szamit elsodlegesnek.
A ceges Dellen Windows van, azon VirtualBoxban fut egy Mint, amin csak a terminalt (neha git guit vagy gitk-t) hasznalok.
A privat egy MacBook, nyilvan MacOS-sel.

Tulajdonkeppen egyiken sem Linux az elsodleges OS, akkor ez egy "nem hasznalok Linuxot"? :S

(elotte egyebkent legalabb 15 even keresztul Linux volt a primary OS-em, privat es ceges gepen is)

Tényleg, az UHU projekttel mi van? A legutolsó kiadás is 8 éve jött ki belőle, azóta se kép, se hang. Kár érte, mert főleg a korai időkban iszonyat nagy potenciál volt abban a disztróban, nagyon jól összerakták, csak a kis disztró / busz szindrómájától szenvedett a projekt, értsd: kevés fejlesztő dolgozott rajta, így ritkák a kiadások, meg ha egyiket elüti a busz, történik vele valami, akkor oda az egésznek.

Azóta viszont már elkéstek, sok másik disztró óriási ökoszisztémává nőtte ki magát, azóta azok is jobban összerakottak, így ha az UHU adna is ki új főverziót, már elég nagy versenyben találná magát, a versenytársakkal meg már nagyon nehéz lenne pár fejlesztőnek tartani a lépést, plána a mai verziószámhajhászás, patch-ekkel kapkodás időszakában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Dual boot-os asztali gépem nyugdíjazva lett (amin 4-5 éve életem úgy hogy játékra win, minden másra linux, később már játékra is linux), új laptop pedig linux only, igaz lett mellé egy játékos series s.

Amúgy az első találkozás a sulinet express-es SUSE-val volt, onnan pedig ubuntu majd a szokásos distro hopping. Jelenleg a manjaro a befutó, de ezen a laposon is futott köröket mint/fedora/ubuntu, de mindegyikkel volt valami ami nem tetszett. Ubuntu snap mániája nem volt szimpi, mint-en touchpad gesztusokat buktam, fedora pedig anyconnect lecsatlakozás után teljesen eldobta a hálózatot és csak reboot segített.

Valamikor a 90-es évek végén jelent meg a Red Hat 4(?) a Chip magazin CD mellékleteként (ha jól emlékszem egy külön kiadás volt). Ez volt az első Linux, amit telepítettem. Azóta minden privát számítógépemen ez az elsődleges rendszer.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 16:40

Asztali gépen, laptopon:

2003 -Debian 3.0 (Woody)

.

.     Debian, Xubuntu, Frugalware, Manjaro disztrók

.

Most - Debian 11 (Bullseye)

 

 

Egyéb: OpenWrt (+Gmenu2x, stb.), Ubuntu

21+ év után idén hatodik hóban untam meg a Linux Desktop évére várást...

A röhögés nem a BSD-nek szólt, hanem annak, hogy arról mindenki a Free/Open/Net/DragonFly/Hardened/Ghost/mittudoménBSD-kre szokott asszociálni...miközben a legnépszerűbb BSD a macOS. :]

Hajrá, én drukkolok neked; az említett baromságoktól nekem is herótom van, bár BSD-re váltás helyett én inkább kigyomláltam a Linuxból a poetteringware-eket...

Ááá, jogos! Nem eset le a tantusz. :(

Én már öregnek és fáradtnak érzem magam ahhoz, hogy kedvemre való linuxot kalapáljak. Poettering már csak hab a tortán, de sokkal régebbről érlelődik a váltás gondolata. Igazából az Alain Cox-féle kernelág megszűnése óta érzem azt, hogy többnyire nem előnyére változik a linuxos világ.

Csak hát ahogy öregszik az ember, barátnő majd család mellet egyre kevesebb idő jut kísérletezni, így aztán egyre halasztódik a nagy váltás.
Ráadásul mindig ott van az is, hogy ez nekem így nem igazán jó, de legalább a ennek az aktuális csapdáit már ismerem, ki tudom kerülni, szóval végül is használható...

A BSD-t is kalapálni kell, ha a kedvedre valót akarsz, max nincs annyi crapware, de pl. a GUI-s cuccok többsége ott is GTK3-at használ (én inkább attól is megszabadultam, egyedül az Ungoogled Chromium-nak csináltam egy sandboxolt GTK3-at).
Abban egyetértünk, hogy Linux alatt egyre több bullshit van...

Ez engem is érdekelne. Hihetetlennek tartom, hogy egy 21+ éves tapasztalattal rendelkező veterán dobná csak úgy. Főleg, ha a Debian-nal volt elégedetlen, annyi más disztró, megoldás van még. Meg is lep, hogy ennyi 21+ éve váltott user van a hup-on. Én a fostos 8,5 évemmel még sehol sem vagyok. Az is igaz, hogy önmagában az évek száma valakit nem tesz profivá, láttam már 10 éve linuxozó usert, aki csak egy disztró egyféle DE-s kiadásán volt ragadva, és képtelen volt a problémáit megoldani, más részről vannak olyan 1-2 éve Linuxozó emberkék, akik nagyon durván fejlődtek, simán tolják Archon a tiling WM-es rice-okat és terminálos megoldásokat, vim-et, Emacs-et, tutorial videókat, sőt, akár gentoo-znak, stb., lekörözve sok veteránt, sőt engem is, mert 1-2 éves tapasztalattal én még nem tartottam ezen a szinten, kellett hozzá 5-6 év, a Gentoo meg még mindig meghódításra vár. Az évek számánál, meg az informatikai diplománál és a szerveres tapasztalatnál sokkal jobban számít a nyitottság, tanulási hajlandóság, meg hogy az ember élvezze, kihívásként és szakmai fejlődési lehetőségként tekintse.

Ez a desktop éve is hülyeség. Annak az OS-nek jön el a desktop éve, amit az ember megtanul használni, megtanulja vele a workflow-ját lefedni, meg megtanul hardvert venni hozzá. Jó pár usernek a tetszőlegesBSD éve is eljött desktopon akár, sokunknak Linuxon is jó pár éve. Aki meg nem tanul meg fejlődni, lusta, az használjon csak Windowst, Mac-et, ha nem értékeli, felesleges erőltetni, motiváció nélkül csak szenvedés lesz.

Más részről meg szerintem kicsit túl sok ember szavazott a nem használok Linuxra, 18%. Lehet jobban külön kellett volna bontani Mac-re és Windowsra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Zárt hálózatról tetszett már hallani? Hát harmadik világbeli országokról?

(Nem követni nehéz nekik, hanem nem is tudják, hogy van, mert nincs dokumentálva. BTW, ez baromi vicces, hogy amikor a linuxosok hivatkoznak arra, hogy dehát három sor parancssorban, akkor jön a duma a felhasználóbarátságról, windowsnál meg tök rendben van. Egy a jelszó: kettős mérce! Állj közénk és harcolj érte!)

Hány olyan esetet tudsz, amikor egységsugarú Józsi megvesz egy számítógépet, amin nincs előretelepítve a Windows operációs rendszer, majd megveszi hozzá a Windows licencet és telepítené szeretné, önmagától? Szerintem nagyon kevés ilyen ember van.

A legtöbb géphez van Windows licenckulcs  és Windows előtelepítve (a fránya Microsoft adó), amelyikhez nincs, ott drágább lenne megvenni külön a Windows licencet, szóval gazdaságilag nem jó döntés.

Aki meg licenckulcs nélkül vett gépre Windowstr warezol, azt nem tudom sajnálni.

Mi az a használati eset, ahol Józsi net nélkül van, és Windowst kell hirtelen telepítenie? Egymillió telepítésből hányszor fordul elő ilyen valójában?

Ez már megint bagatellizáció. Ha kevés embert érint, akkor nem létezik? A kevesek nyomora nem nyomor? Egyébként, ha így mennek tovább a dolgok, akkor könnyen lehet, hogy egyre több embert fog érinteni. Továbbra sincs semmilyen elfogadható indok, hogy miért is szükséges ez, mert az nem az, hogy az ms ezt mondta és ha nem tetszik, nem veszed meg. Ha az ms piaci részesedése <50% lenne a PC piacon, akkor lehetne ezzel érvelni, de nem annyi, hanem 98-99%. (Az Apple ugye angolosan távozott a 9%-ával az ARM irányába, de előtte is csak saját gyártású dedikált vason lehetett legálisan futtani az OS-üket.)
Ez a defacto desktop PC OS. Nagyon kevesen mondhatják azt, hogy márpedig ők ezt nem hajlandóak használni, a legtöbb embernek kvázi-kötelező, mert egyszerűen nincs választása.

Használati esetet meg mondtam többet is: zárt hálózat, csóró vidék, stb.

Ha minden telepítőnek minden eshetőségre fel kell készülnie, és nem a 99.9%-ra lőni, akkor minden telepítő még bonyolultabb lenne. Nem éri meg. Még Linuxék se csinálnak ilyet, csomó mindent nem tudok beállítani, csak telepítés után.

Például most sem tudok beállítani statikus IP című USB-s hálózati adaptert szerintem a telepítés során, pedig biztos vagyok benne, hogy van akinek ilyen igénye van.

Ez hogy jött ide? Ki írta ezt, hogy mindenre készüljön fel? Vagy arra célzol, hogy ha van netkapcsolat, akkor nem kell mindenre is felkészíteni a telepítőt, mert netről leránthatja? Két kérdés: korábban miért tudták ugyanezt megoldani; most miért nem fér el a sok GB-os telepítőmédián? A másik - ha már szóbahoztad őket - a Linuxék miért tudják ugyanezt megoldani? Mert az egy dolog, hogy ott sem lehet mindent beállítani telepítés alatt (egyébként hamis állítás, mert kérsz egy shell-t és á la favágó, beállítod kézzel, de ez mellékes), de nem is ezt kértük számon a windows telepítőn, hanem azt, hogy egyáltalán nem települ. Azért ez nagyon nem ugyanaz a kategória.

Ld. ezt is. Ez kellemetlen, csak ez sem ugyanaz a kategória. Egyrészt neked van egy specifikus igényed egy konkrét részegységgel szemben, míg a másik csak simán fel szerette volna rakni, de az sem ment. Másrészt meg ez valószínűleg csak sima hiányosság és nem hatalmi játék; nem azért nem lehet ezt, mert ebből nekik valami hasznuk származik, hanem mert ez specifikus és nem jutott eszükbe...de az, hogy szeretném offline is feltenni a rendszert, az nem specifikus igény. Valamikor az emberek 99%-a így telepítette.

Igazad van, ezért omlott össze a windows piaci részesedése, mert amiket felvetsz azok valós, gyakori és megoldhatatlan problémák.

A userek 1 tizezred százalékát sem érint, és akit érint az rákeres és megoldja a már 100x leirt megoldással.

De pörögj a semmin tovább nyugodtan.

(azon már tényleg csak röhögök, hogy aki olyan csoró, hogy nincs internetje az biztos megvette a boltban a windows 11 home-ot és nem lewarezolta - hogyan is internet nélkül? - a pro vagy enterprise verziót)

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Citáld be, hogy hol mondtam, hogy összeomlott a winfos piaci részesedése, vagy, hogy megoldhatatlan a probléma. Tudtok mást mint hazudozni, szavakat a számba adni?

Bizonyíték ismét nincs, csak számszerű kijelentés egy nagy büdös semmire alapozva.

Én pörgök rajta? Ti jöttök vissza még mindig, hogy harcoljatok, mert folt esett a gazdátok becsületén (ami egyébként nincs is neki).

(Magadon röhögsz: csóró helyről volt szó, nem csóró emberről, lehet, hogy neki tellene internetre, de nincs, mert olyan helyen él.)

QED. Csak lopod, amit mondok és próbálod rám visszaforgatni. Szánalmas vagy. Még mindig nálatok van a bizonyítási kényszer. Főleg mivel ti számszerűsítettetek, hogy konvergál a nullához, meg 1 tízezred százalék. Honnan vannak ezek az adatok? bilgéc gazdátok faszából szoptátok?

Ha ott szolgáltató sincs? Mondj még ilyen jókat.

Kíváncsiságból rákerestem és tudod mit találtam? A tecső dugig van olyan tutorialvideókkal, amik azt mutatják be, hogy hogyan lehet winfos 11-et telepíteni net és account nélkül. (Érdekesség: még csak nem is a home-ról beszélnek. Ezek szerint kamuztatok, hogy ez csak a home-ot érinti, vagy ennyire voltatok képben?)

Itt van pl. ez: https://www.youtube.com/watch?v=i3NPilpkC8M
A megtekintések száma százezer felett. Egy másik: https://youtube.com/watch?v=qUO6_hHnBAg
Ezt is nyolcvanezernél is többen látták már. És még több tucat ilyen videó van, aminek a nézettsége a párezertől a többtízezerig terjed.

Szerinted, ha ennyi ilyen jellegű tutorialt csinálnak, amiket többszázezren, vagy akár millióan néznek meg, akkor ez konvergál a nullához? Ugye, hogy mekkora baromságot mondtál? Meg az emberek 1 tízezred százalékát se érinti? Nézzünk számokat: a földön 7.7 milliárd ember van, ennek az 1 tízezred százaléka az 7700 ember. A videók nézettsége alapján ennél máris többet érint, szóval ennyit erről a "számadatról" is. (Igen, tudom, hogy ez nem a te "számadatod" volt.) Marad tehát az edge case. Százezres, vagy milliós nagyságrendű probléma az vajon edge case? Egy lófaszt az.

Tessék, bazdmeg. Kaptatok számadatokat a cáfolatra, dacára annak, hogy kurwára nektek kellett volna a saját - légből kapott, ill. bilgéc faszából kiszopott - "számadataitokat" bizonyítani és nem nekem cáfolni.

És ezek csak a tutorial videók voltak, a cikkek még nem. Kinyitod a kuglit és szószerint tucatjával jönnek szembe az ilyen cikkek, pl.:
http://pureinfotech.com/bypass-internet-connection-install-windows-11/
http://www.makeuseof.com/windows-11-set-up-without-internet-connection/
http://windowsreport.com/windows-11-setup-without-internet/
http://www.thewindowsclub.com/how-to-install-windows-11-without-an-internet-connection
http://hothardware.com/news/windows-11-setup-internet-connection-bypass
http://www.groovypost.com/howto/install-windows-11-without-an-internet-connection/
http://winaero.com/how-to-install-windows-11-without-an-internet-connection/
http://www.askvg.com/tip-how-to-complete-windows-11-setup-without-internet-connection/
http://5gmobilephone.net/install-windows-11-home-without-microsoft-internet/
http://itigic.com/install-windows-11-home-without-internet-a-microsoft-account/
http://www.droidwin.com/how-to-complete-windows-11-setup-without-internet/
http://m.majorgeeks.com/content/page/install_11_without_internet.html

És ezekből (pl. az utolsóból) már az is kiderül, hogy nem csak a home, de a pro is érintett ebben a baromságban. Ennyit a bagatellizációról, hogy csak a home verziót érintené ez az ostoba limit. Szerinted, ha ennyi howto/tip/tutorial cikket írnak róla, akkor mennyi embert érinthet? Valamiért csak zsákszámra írják őket...

És akkor itt van ez a cikk: https://www.techradar.com/news/upcoming-windows-11-pro-update-will-force-you-to-have-an-internet-connection
Pár idézet belőle:

In the latest Windows 11 Preview build, Microsoft notes (opens in new tab) that Windows 11 Pro now requires an internet connection when you're first setting up your device.

Analysis: doesn't everyone have internet? Who cares?

These days, now that so many of the services we use every single day are online, it's easy to wonder who this would actually effect. However, not everyone has internet.

This could negatively effect users in parts of the world without reliable internet, and for IT professionals that like to have total control of the devices they deploy to their userbases.

Windows 11 Home, because of its required internet connection, is already a nightmare for users in either of these situations, but now that the requirement is being moved to Windows 11 Pro as well, it narrows the appeal of the operating system.

It's another move that will give Microsoft more access to data, which makes a lot of sense. But it comes at the cost of convenience for a ton of people.

Nos? Szeretnél még valamit? Ha már egy olyan mainstream IT sajtótermék mint a techradar.com is azt állítja, amit én már az elején megmondtam (nem kellett hozzá sok ész, nyilvánvaló volt, csak az nem látta, aki homokba dugta a fejét, vagy épp bilgéc seggébe), akkor ki itt a hülye, vagy a hazug?

WTF??? Az egy ezrelék, nem 1 tízezred százalék... Hogy jött ez ki? Az egy tízezred százalék, az az egy százalék tízezred része, azaz a 7.7 milliárdot 100*10000-rel kell osztani, az pedig 7700 ember. A 7.7 millió az az egy tized százalék lenne, nem egy tízezred százalék.

https://www.youtube.com/watch?v=EEogeIIOJzU ezek szerint 31 millio world trade centert bombaztak le a vilagon?
https://www.youtube.com/watch?v=oG58-Vs838M vagy csak 13 milliot?

mire akarsz vegulis kilyukadni? :)

most linkeltel be vagy tucat tutorialt arrol, hogyan kell net nelkul telepiteni win11-et, hol a problem?

In the latest Windows 11 Preview build < latszik, hogy fingod sincs, hogy mirol beszelsz, csak talaltal valamit a Zinternetbe'. :)

megsugom az insider buildekhez mindig is kellett  MS account. :)

Ez már tényleg mindennemű szánalmasságon túlmegy. Ez akkora logikai bukfenc, hogy arra szavak nincsenek: egy a világsajtót bejáró eseményt összehasonlítani egy útmutató videóval...kit érdekel egy útmutató videó? Azt, akit érint a tartalma. Ha ennyien nézték meg, ennyit érintett.

Ott a problem, hogy ti azt állítottátok, hogy ez edge case, meg konvergál a nullához az érintettség, meg az emberek egy százalékának a tízezredét érinti. Ilyen nézettségi mutatókkal, meg tutorialmennyiséggel ez véglegesen cáfolódott. Ott a problem, hogy ehhez tutorialt kell írni, tehát szopnak vele az emberek, ami nem csoda; melyik júzer tudná ezt, hogy be kell neki írni, hogy OOBE\BYPASSNRO. Ott a problem, hogy ezt a kurwa nagy vallásosságodban nem éred fel ésszel. Csak sajnálni lehet téged.

Nem azt írta, hogy a preview build érintett, hanem, hogy már abból is látszik, mi várható:

Right now, that's where it's left, but Microsoft does note that in the future "you can expect Microsoft Account to be required".

Közben megtaláltam, hogy a 22H2-től kezdve csinálja a pro is. Milyen insider? Az éles verzió is ugyanezt csinálja majd, ha megjelent. Látszik, hogy nem tudsz olvasni.

Ez hapsikám, ez kvázi mindenkit érint, akinek windows 11 home-ja, vagy pro-ja van és valamiért éppen nem tud netet varázsolni.

tehat faszsagot beszelsz meg mindig... vagy idoutazo vagy: :) hapsikam :) szanalom, hogy nem tudod ertelmezni sem amit a Zinternetbe' talalsz :D
Windows 11 22H2 will release on September 20, 2022, and here are all the details you need to know. Windows 11 version 22H2 is the next major refresh of the Microsoft desktop operating system

Te beszélsz faszságot. Én nem tudom értelmezni? Én voltam, aki az insider build-et összekevertem az upcoming éles verzióval? Hát te akkora egy degenerált vagy, hogy ritkán látni ilyet...
Egyértelmű, hogy a winfos11 a home és a pro verzióban is megköveteli, hogy állandó és stabil netkapcsolatod legyen. Mi van, ha van net, de lagzik, vagy szakadozik valamiért? Szopjon a júzer?

Amúgy látom nagyon próbálod elterelni a dolgot affelé, hogy én nem tudok szöveget értelmezni, úgyhogy innentől ezt a kis blokkot itt minden kommentem aljába berakom:

Ti szó szerint azt állítottátok, hogy:
- Csak a home verziót érinti, miközben már rég beharangozták, hogy a pro-t is érinteni fogja.
- Csak az emberek egy százalékának a tízezredét érinti, miközben csak a sajtóban/közösségi médiában annyit foglalkoznak vele és annyian nézik, hogy itt milliós nagyságrendről volt szó, már a home-nál is.
- Konvergál az érintettség a nullához, ld. előző pont; a fél szakmai sajtó ezzel van elfoglalva és nem ihatebilly.blogspot.com, hanem techradar.com kaliberű mainstream médiumok.
- Ez edge case. QED: nem az.
Σ: Rábasztatok.

Csakhogy a pro verziónál én nem számosságról beszéltem, hanem érintettségről. Az meg van.
A probléma érintettségének számosságát meg a videók nézettsége és a portálok érdeklődése és a témával való foglalkozása mutatja.

azoknál rendben van, hogy nem tudják használni?

Erre a kérdésre szerintem attól függ a válasz, hogy benne van-e a W11 Home minimális szoftverkövetelményei között a működő internetkapcsolat. (= A Microsoft jelezte-e explicit módon a felhasználónak, hogy szüksége lesz internet-hozzáférésre, vagy ez csak vásárlás után, telepítéskor derült ki.)

szerk: "Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft account." Akkor ez a dilemma megoldódott. :)

jelezte-e explicit módon a felhasználónak

Mikor, hol és hogyan? A vásárláskor, bele az arcába? Vagy csak felvéste valami eldugott online cikkbe? Aszonta a főnök Gizikének, vegyen száz ilyen windóztízhómot, ő meg megvette, majd lepasszolta a helyi "informatikusnak" (aki kb. next-next-next szinten van); hopp ez nem megy.
Akármit beleírhat a rendszerkövetelményekbe a cég? Azt is, hogy a júzer közben oboázzon? Ha nem tetszik nem kell megvenni? Hiába ez a defacto asztali OS?

Mikor, hol és hogyan? A vásárláskor, bele az arcába? Vagy csak felvéste valami eldugott online cikkbe?

Ha veszel bármilyen műszaki cikket, megnézed a specifikációt, nem? Ha igen, miért pont a szoftver a kivétel? Vagy megveszed, aztán majd lesz valahogy?

microsoft.com > Windows > get windows 11, és ott van az oldalon, hogy mi kell hozzá. Ha valaki szerint ez eldugott, azon sajnos nem tudok segíteni.

Aszonta a főnök Gizikének, vegyen száz ilyen windóztízhómot, ő meg megvette, majd lepasszolta a helyi "informatikusnak" (aki kb. next-next-next szinten van); hopp ez nem megy.

lol, hogyne, ugyanez a főni nem küld el valakit venni 100 liter benzint a dízeles céges kocsikba?

Akármit beleírhat a rendszerkövetelményekbe a cég? Azt is, hogy a júzer közben oboázzon?

Nem hiszem, hogy az oboázást beleírhatná, bár tulajdonképpen nem tudom, mi tiltja.

Ha veszel bármilyen műszaki cikket, megnézed a specifikációt, nem?

Nem, mert r=1 vagyok.

Ha valaki szerint ez eldugott, azon sajnos nem tudok segíteni.

Csakhogy az r=1-eknek az, márpedig a windows táborának elsöprő többségét ők teszik ki.

lol, hogyne, ugyanez a főni nem küld el valakit venni 100 liter benzint a dízeles céges kocsikba?

És de. A főnök hülye. A titkárnő is hülye. Az informatikus is. De eddig működött úgy is, hogy hülyék voltak.

Nem hiszem, hogy az oboázást beleírhatná, bár tulajdonképpen nem tudom, mi tiltja.

Az oboázás a szopás szinonimája. Kérdem akkor máshogy: beleírhatja a cég a szerződésbe, hogy bármit kérhet a kuncsafttól, ha használni akarja? Attól a kuncsafttól, akit eddig beetetett a termékével, most már a kuncsaftnak szüksége van rá, mert az egzisztenciájának a része (Mac: drága, Linux: "bonyolult"), szóval most már ott szopathatja le, ahol akarja, nem kell megvenni, nem kötelező? Mert ezt csinálják a multik. Nem csak a mikiszoft. Az összes multi.

Nem, mert r=1 vagyok.

Az nem baj, gyakorlatilag az egész társadalom arról szól, hogy az emberek kiszervezik azokat a feladatokat másoknak, amit ők nem tudnak megcsinálni. 

Ha r=1 user lennél, akkor is ott van a compatibility tool, vehetnél előtelepített gépet, megkérdezhetnél valakit, aki ért hozzá, stb.

De eddig működött úgy is, hogy hülyék voltak.

Szerencséjük volt. :)

Kérdem akkor máshogy: beleírhatja a cég a szerződésbe, hogy bármit kérhet a kuncsafttól, ha használni akarja?

Nem írhatja, a legtöbb jogrendszer szabályozza, hogy mit írhatsz bele szerződésbe. Azt viszont nem tiltja semmi, hogy adj egy listát véges számú, ésszerű elemekkel, és azt írd bele a szerződésbe, hogy ha ezek az előkövetelmények nincsenek meg, akkor onnantól a te gondod.

Az nem baj, gyakorlatilag az egész társadalom arról szól, hogy az emberek kiszervezik azokat a feladatokat másoknak, amit ők nem tudnak megcsinálni.

Már ha van rá keretük, ugyebár.

Ha r=1 user lennél, akkor is ott van a compatibility tool, vehetnél előtelepített gépet, megkérdezhetnél valakit, aki ért hozzá, stb.

Feltéve, hogy tudom, hogy ezekre szükségem lesz, de nem tudom, mert eddig működött.

Szerencséjük volt. :)

Vagy csak eddig nem voltak hülyeségek kritériumként megszabva.

Azt viszont nem tiltja semmi, hogy adj egy listát véges számú, ésszerű elemekkel, és azt írd bele a szerződésbe, hogy ha ezek az előkövetelmények nincsenek meg, akkor onnantól a te gondod.

És eljutottunk az igazság pillanatáig: #define ésszerű && #define aki eldönti, mi számít ésszerűnek
Mert addig ez gumiklauza és mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Szerintem nem ésszerű, ha egy OS megtagadja, hogy települjön internet és a gyártónál regisztrált account nélkül, azaz anélkül, hogy a cég látná, hogy személy szerint Gipsz Jakab felrakta a rendszert. (És akkor itt kiszólnék a sorok közül Imo-nak, aki annyira lesöpört mindent a windows kémkedéséről, hogy tessék: ez is egy nagytestvér-funkció.)
És a fentebbi kommented alapján, szerinted sem ésszerű. A dolgot elszenvedő Raynes kolléga szerint sem ésszerű. Ki szerint az? A cég szerint? Tehát a júzerek szerint az, a cég szerint nem az? Tehát marad a kérdés: azt csinál velünk a cég, amit akar, ha azt "ésszerűnek" tudja nyilvánítani?

"Tehát marad a kérdés: azt csinál velünk a cég, amit akar, ha azt "ésszerűnek" tudja nyilvánítani?"

 

Baszki, évtizede óta ezt csinálják, rég totális ellenőrzés van, és ez igazából senkit nem zavar, mert "biztonság, meg terrorizmus, meg a mindenki érdeke, meg a kényelem". A városok, utak be vannak kamerázva, kár ezen felhúzni magad. Szoftver hegyek figyelnek meg, az oprendszerek majd mindegyike, az online szolgáltatások, bankkártyák, meg faszom tudja mik.

Rendben, hogy ez neked nem tetszik, de láthatod, hogy kár minden szóért, a többség úgy akar "élni", ahogy mondják neki. Kínát érdemes figyelni, ott tesztelik a jövőt! ;)

Dehogy kár minden szóért; ha már csak elgondolkozik valaki rajta, akár csak egy ember, már az is valami. Lehet a következőt már ő győzi meg.

A megfigyelést meg el lehet kerülni: a kamerák ellen ott a maszk és most még csak meg sem kell indokolni (ennyi esze van azoknak ott fent), oprendszerből van olyan, ami nem kémkedik, online szolgáltatást meg nem használok, ahogy bankot sem. Nem azt mondom, hogy ez így nagyon fasza, de valamit valamiért.

nem, simán csak itt arról volt szó, hogy hát az is mekkora szívás, nem lehet csak használni, pl mert net nélkül telepíteni is kurusvarázs. Ami lehet igaz, és nyilván annak akinek ez valóban baj, az szívás, csak in reality ettől nem lesz pilótavizsgás valami, mert az emberek rohadtul jelentékeny része úgyis netezni fog rajta, és lesz ott hálózat. Szóval a probléma lehet valid (igen, izzó tüzesvas, lehetőleg keresztbe, ha ez tényleg így van), de ettől még arra példának, hogy hát átlagember nem tudja csak úgy használni nem jó.

A baj ezzel csak az, hogy ez egyetlen példa volt arra, ahol a windóznál is kellett a pilótavizsga. Hány ilyen van még? Szerinted amikor egy profi C++ fejlesztő nem tudja lefuttatni a programját, mert egy buta-de-okoskodó biztonságoskodási rendszer meggátolja és valami nem dokumentált módon kell kikapcsolni, az nem pilótavizsga? Mert szerintem de. És itt jön képbe a kettős mérce: hogy amikor Linux - vagy bármi más - alatt be kell ütni a parancssorba pár - egyébként dokumentált - parancsot, akkor az pilótavizsga és szaralinuksz (béesdé, stb.), ha meg windows alatt kell valami nem dokumentált műveletet végrehajtani, akkor az PEBKAC és a júzer a hülye, nem a windows a pilótavizsgás: ezek csak alapszintű felhasználói ismeretek. A nem dokumentált parancsok, argumentumok és beállítások.

Ez akkora kettős mérce, mint ide Irak.

Most mondhatnám, hogy ez a "szokásos", hogy megpróbáljátok elbagatellizálni, majd, ha nem hagyom, akkor meg rám mutogatni... Én nem tettem állítást arról, hogy hány usert érint, csak azt, hogy van (ami tény), ti viszont igen. Úgyhogy igen, akkor számszerűsítsétek ti.

Ja és nektek edge case.

Ugyanaz lenne, mint kb mindig, mert más konkrétumokkal, de pont ugyanezt már lefutottuk százszor. Én megpróbálnám elmondani, hogy semmi nem fekete-fehér, és érdemes helyén kezelni a dolgokat, te meg kötnéd az ebet a karóhoz, hogy az nem edge case, és különbenis, ha csak egy is van, akkor már, miközben nem értenéd, vagy nem akarnád érteni, hogy én milyen kontextusban beszélek. Közben mindenféle oldalirányba elcsatangolnánk, az egész szétfolyna, egy ponton valamire kivetítenéd, hogy az úgy is lehet érteni, hogy, és úgy már valójában személyeskedés. És megint nem értenénk egyet, senki nem tudná meggyőzni a másikat arról, hogy közeledjen a megértés.

Semmi értelme folytatni. Csak nem tudom, hogy lehet téged megkérni, hogy hagyjuk ennyiben? Ha jelzem, hogy nem fogunk egyetérteni, hagyjuk ennyiben, az nem jó, ha igazat adok neked az se jó, ha leírnám, hogy a véleményed faszság, az se lenne jó nyilván, mert (jogosan) megsértődnél. Kérlek, milyen színű sapkát kell felvegyek, hogy ne kelljen ezt megfutni?

Dehát ki mondta, hogy fekete-fehér a dolog? Meg ki nem kezelte a helyén? Jó, hogy kötöm az ebet a karóhoz, hogy nem edge case, mert eddig csak spekuláción alapuló bagatellizáció jött tőletek, hogy de ez milyen kevés embert érint és akkor... Hány ember él olyan helyen, ahol rohadtul nem alap, hogy van internet? Hány high-security zárt hálózat létezik a világon?
Én nem szoktam kivetíteni semmit semmire, de ha valaki az érveim, az állításaim helyett rólam állít valamit, az személyeskedés. Ettől kéne tartózkodni. Nem azért, mert megsértődök, hanem mert az nem vita; semmi köze sem a témához, sem semmihez. (Egyébként sem szoktam megsértődni, az, hogy "viszonzom a tüzet" az nem megsértődés, hanem miheztartás; ha én igazán megsértődök valakire, akkor egyáltalán nem válaszolok neki.)

Nem akarod te ezt lezárni, hiszen folytatod a szálat. És próbálod elvinni más irányba, hogy ne kelljen a lényeggel foglalkozni, arra válaszolni. Szóval, vajon hány ember él olyan helyen, ahol rohadtul nem alap, hogy van internet és vajon hány - bármilyen okból - zárt hálózat létezik a világon? Ha szerinted kevés, akkor hol vannak a számok, amik ezt igazolják? Ha szerinted nem kevés, akkor ez mitől edge case?

Maximum részedről van lezárva. Szóval tényleg a szokásos: semmilyen windózkritikát nem cáfolunk érdemben, sőt, nem is folgalkozunk vele, lesöpörjük az asztalról és helyette terelünk és/vagy a kritikát megfogalmazó személyét támadjuk.

Meg ki nem kezelte a helyén? < te
Hány ember él olyan helyen, ahol rohadtul nem alap, hogy van internet? < rossz a kerdesfelteves is. a kerdes az, hogy hany ilyen ember fog sajat maga w11home-ot telepiteni egy kompatibilis modern gepre, konvergalunk a 0-hoz. arrol nem is ejtunk szot, hogy akkor honnan lesz neki telepito mediuma hozza.
Hány high-security zárt hálózat létezik a világon? < ez a kerdesfelvetes is alapbol rossz, mert egy ilyen halozatban jo esellyel nem legalis w11 home-ot telepiteni, pro-ban meg nem koteles pistike online accountot letrehozni.
kicsit ki kene lepned ujfent a burad alol es a dolgokat a valo vilag kontextusaban vizsgalni, nem csak odaig eljutni, hogy letezhet az univerzumban ilyen :D
na, ezek azok a korok amit senki nem akar lefutni, mert faraszto es gyakorlatilag a semmirol beszelgetes.

te

Alátámasztás esetleg?

rossz a kerdesfelteves is. a kerdes az, hogy hany ilyen ember fog sajat maga w11home-ot telepiteni egy kompatibilis modern gepre, konvergalunk a 0-hoz. arrol nem is ejtunk szot, hogy akkor honnan lesz neki telepito mediuma hozza.

Már megint konkrét adatok nélküli bagatellizáció. Mi lenne, ha végre be is bizonyítanátok ezeket az állításokat, hogy hány embert fog érinteni?
Sz*rk: alámszerkesztettél. Mégis honnan lenne telepítő médiuma: megveszi.

ez a kerdesfelvetes is alapbol rossz, mert egy ilyen halozatban jo esellyel nem legalis w11 home-ot telepiteni, pro-ban meg nem koteles pistike online accountot letrehozni.

Miért ne telepíthetne, ha az is elég a taszkhoz? Nem csak hi-tech cuccok lehetnek egy ilyen hálón, hanem akármilyen célgép, vagy sima desktop gép is. Beszédes a "jó eséllyel" kitétel is, azaz, hogy bizonyítani azt nem tudjátok, csak megint axiomatikusan kezelitek.

kicsit ki kene lepned ujfent a burad alol es a dolgokat a valo vilag kontextusaban vizsgalni, nem csak odaig eljutni, hogy letezhet az univerzumban ilyen :D

Nem én vagyok a téma, még mindig, bár már megint próbáljátok affelé terelni. Érvek elfogytak? Ja, nem, nem is voltak. Inkább ti lépjetek ki az echo-chamberetekből.

na, ezek azok a korok amit senki nem akar lefutni, mert faraszto es gyakorlatilag a semmirol beszelgetes.

De azért csináljátok... Amúgy tény, ti a semmiről beszélgettek. Csak lökitek a sódert, hogy de edge case, meg konvergál a nullához, meg jó eséllyel, meg kevés, meg mittudomén...de semmi adat.

Alátámasztás esetleg? < ott van a hozzaszolasban lejjebb, csak olvasni kell tudni
Már megint konkrét adatok nélküli bagatellizáció. Mi lenne, ha végre be is bizonyítanátok ezeket az állításokat, hogy hány embert fog érinteni? < Már megint konkrét adatok nélkül vagdalozol. Mi lenne, ha végre be is bizonyitanad ezeket az állításokat, hogy hány embert fog érinteni? :)
Miért ne telepíthetne, ha az is elég a taszkhoz? < mert home windowst nem telepitunk ceges kornyezetbe, azert...
Nem én vagyok a téma, még mindig, bár már megint próbáljátok affelé terelni. Érvek elfogytak? Ja, nem, nem is voltak. Inkább ti lépjetek ki az echo-chamberetekből. < ott vannak feljebb, csak olvasni kell tudni es ertelmezni a dolgokat a vilag kontextusaban, nem csak vagdalkozni, hogy elofordulhat az univerzumban ilyen es alatamasztani szamokkal.
De azért csináljátok... Amúgy tény, ti a semmiről beszélgettek. Csak lökitek a sódert, hogy de edge case, meg konvergál a nullához, meg jó eséllyel, meg kevés, meg mittudomén...de semmi adat. < ezt varjuk toled, soha egy darab szamot nem irtal le egyik threadben sem, velem ellentetben egy darab tesztet soha le nem futtattal, tobbszor is kertem. :)
latod, pont ezek azok a korok amit senki nem akar lefutni, mert faraszto es gyakorlatilag a semmirol beszelgetes.
mar csak egyet nem ertek, hogy a francba jon ide a win11, mikor a tema az, hogy hany eve hasznalsz windowst. ha mar ezzel jottel a "windowsfikazo" threadben. jabocs, ha Te csinalod nem baj, ertjuk :D
ha megvannak a szamok, beszelgethetunk tovabb, addig utalkozz magadban kedvedre :)

ott van a hozzaszolasban lejjebb, csak olvasni kell tudni

Nincs. Semmit nem írtál, csak spekulációt, meg személyeskedő célozgatásokat. Úgyhogy neked kéne megtanulnod írni.

Már megint konkrét adatok nélkül vagdalozol. Mi lenne, ha végre be is bizonyitanad ezeket az állításokat, hogy hány embert fog érinteni? :)

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa
Én azt mondtam, hogy van ilyen és mondtam példákat, hogy hol lehet. Nem beszéltem érintettségi mértékekről. Ti kötitek az ebet a karóhoz, hogy de ez edge case, meg kevés embert érint, ti tettetek konkrét bagatellizáló állításokat, hát tessék, bizonyítsátok be őket ti, ne tőlem várjátok, hogy én cáfoljam őket. Ez nem így működik.

ott vannak feljebb, csak olvasni kell tudni es ertelmezni a dolgokat a vilag kontextusaban, nem csak vagdalkozni, hogy elofordulhat az univerzumban ilyen es alatamasztani szamokkal.

Semmi új a nap alatt. Ld. első kettő bekezdés.

ezt varjuk toled, soha egy darab szamot nem irtal le egyik threadben sem

Ez viszont egy kibaszott gusztustalan hazugság. Több ezer thread-ben vettem részt és ahol voltak konkrét számadataim valamiről, azt le is írtam.

velem ellentetben egy darab tesztet soha le nem futtattal, tobbszor is kertem. :)

Mert az általad kért tesztek csaltak; direkt olyan irreális és a konkrét téma kapcsán irreleváns követelményeket és körülményeket specifikáltál, hogy ne is jöhessen ki más eredmény, minthogy HDD-vel minden is lassú.
Viszont valaki más helyettem csinált sokkal jobb tesztet, ami kb. a magját cáfolta annak, amit te hadováltál és fényesen bizonyította, hogy a Linux HDD-vel sem sokkal lassabb, ellentétben a winfossal.

latod, pont ezek azok a korok amit senki nem akar lefutni, mert faraszto es gyakorlatilag a semmirol beszelgetes.

Beakadt a lemez?

mar csak egyet nem ertek, hogy a francba jon ide a win11, mikor a tema az, hogy hany eve hasznalsz windowst.

Úgy érted: hány éve használsz Linuxot... Egyébként miért tőlem kérded? Nem én hoztam be.

ha mar ezzel jottel a "windowsfikazo" threadben. jabocs, ha Te csinalod nem baj, ertjuk :D

Hazudsz. Ld. az előző bekezdés: nem én hoztam be. Ennyit rólad.

ha megvannak a szamok, beszelgethetunk tovabb, addig utalkozz magadban kedvedre :)

Mint mondtam az elején: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa
Nem nekem kell számokat hozni, hanem nektek, mert ti tettetek konkrét állításokat a probléma nagyságának mértékére, nem én. Én annyit mondtam, hogy van és adtam rá példákat.
Szóval, hazudozást, mikrofosfelszopást abbahagyni, számokat produkálni.

masok "tesztjeit" linkelgetni, ugyan, kerlek... szarsz te bele csak a trollkodas megy :)
Nem én hoztam be. < es ki a faszt erdekel, Te rugozol olyan faszsagon, aminek az eselye konvergal a 0-hoz es windowst fikazol ebben a threadben is, annak temajatol fuggetlenul. Ennyit rolad.

mint mondtam az elejen is:

Nem nekunk kell számokat hozni, hanem neked, mert te tettel konkrét állításokat a probléma letezesere, nem mi. Mi annyit mondtunk, hogy kurva kicsi az eselye, es meg is magyaraztuk miert.
Szóval, hazudozást, windowsutalatot abbahagyni, számokat produkálni.

masok "tesztjeit" linkelgetni, ugyan, kerlek... szarsz te bele csak a trollkodas megy :)

Nem mindegy, hogy ki csinálta a tesztet? Meddig ásod még magad alatt a gödröt? Már így is iszonyatosan mélyen vagy.

es ki a faszt erdekel, Te rugozol olyan faszsagon, aminek az eselye konvergal a 0-hoz es windowst fikazol ebben a threadben is, annak temajatol fuggetlenul. Ennyit rolad.

És ezzel a bekezdéssel totál tökönlőtted magadat, mert összekombinálva a következővel:

Nem nekunk kell számokat hozni, hanem neked, mert te tettel konkrét állításokat a probléma letezesere, nem mi. Mi annyit mondtunk, hogy kurva kicsi az eselye, es meg is magyaraztuk miert.

rögtön kiviláglik, hogy mekkorát is hazudtál. Kiemelem a lényeget a két bekezdésből:

aminek az eselye konvergal a 0-hoz

vs.

mert te tettel konkrét állításokat a probléma letezesere, nem mi

Ez mi, ha nem konkrét állítás, hogy "az esélye konvergál a 0-hoz"? Úgyhogy rólad ennyit, nem rólam. Te hazudozol, nem én. Ti tettetek konkrét állításokat, nem én. (Ld. ez.)

Szóval, hazudozást, windowsutalatot abbahagyni, számokat produkálni.

Ez iszonyatosan szánalmas, ahogy a szófordulataimat próbálod visszaforgatni rám, ráadásul hazugsággal. Épp most szóltad el magad, te szerencsétlen. Ti tettetek konkrét állításokat, én csak azt mondtam, hogy van és mondtam példát. Úgyhogy ezt a tróger szar "érvelést" (bilgécnek való csicskulást) abba lehet fejezni, mert amit csinálsz, az még mindig a bizonyítási kényszer áthárítása. Ne szánalmaskodj, ne hazudj, ne mosdasd és szopd fel a mikrofost. Pláne ne hazugsággal. Iszonyat gáz.

Mi is a hazugsag abban, hogy allitottal valamit amihez nem tarsitottal szamokat? Ja, bocs, semmi.
Az, hogy nem tudsz az allitasokkal vitatkozni miszerint ez kb. senkit sem erint es ezert azzal jossz, hogy akkor mondjuk be hanyan vannak akiknek faj az altalad felhozott "gond", szanalmas tereles.
Itt a lehetoseg, tessek megmondani, hogy kit erint az elmeleti problemad egyaltalan. :)

Mi is a hazugsag abban, hogy allitottal valamit amihez nem tarsitottal szamokat? Ja, bocs, semmi.

Ez a hazugság. Én azt állítottam, hogy van ilyen és mondtam példákat. A többit te hazudod bele.

Az, hogy nem tudsz az allitasokkal vitatkozni miszerint ez kb. senkit sem erint es ezert azzal jossz, hogy akkor mondjuk be hanyan vannak akiknek faj az altalad felhozott "gond", szanalmas tereles.

Látod, megint hazudsz. Épp itt állíottad már sokadjára, hogy ez senkit nem érint. Bizonyítsd már be végre, ne csak lökd a mikrofosseggnyaló szar rizsát.

Itt a lehetoseg, tessek megmondani, hogy kit erint az elmeleti problemad egyaltalan. :)

Már leírtam, nem egyszer, csak leszartad, mert fontosabb a vallásod védelme, mint az igazság, de tessék:

Szóval, vajon hány ember él olyan helyen, ahol rohadtul nem alap, hogy van internet és vajon hány - bármilyen okból - zárt hálózat létezik a világon? Ha szerinted kevés, akkor hol vannak a számok, amik ezt igazolják? Ha szerinted nem kevés, akkor ez mitől edge case?

Ezeket lehet megválaszolni a mikrofos faszának a szopkodása helyett.

Ne hazudozz, ne terelj. Kurwa gáz. Nektek kell számokat adni, nem nekem. Én azt írtam, hogy van ilyen és linkkel alá is támasztottam. Van ilyen? Van ilyen. Mondtam példákat, hogy ahol csóróság van és nincs net, vagy zárt hálózat van bármilyen okból. Van ilyen? Van ilyen. Én bizonyítottam.
Ti mondtátok, hogy ez kb. senkit nem érint, te az előbb még tételesítetted is, hogy "nullához konvergál". Ti vagytok bizonyítási kényszer alatt, nektek kell számokat hozni, nem nekem, mert ti mondtatok számokat (nulla). Fejezd abba a hazudozást, a terelést, a bizonyítási kényszer áthárítását. Ti tettetek tételes állítást (azaz üres bagatellizációt), hogy ez senkit nem érint. Bizonyítékot nem hoztatok, csak próbáljátok rámtolni, hogy én hozzak. Ti állítotok valamit és én cáfoljam.
Nem haver, egy nagy lófaszt. Csicskulást abbafejezed, bilgéc nem fizet érte, hanem a pofádba hugyozik, hogy ennyi eszed, van, hogy hagyod.

Nem vagyok dühös. Nem kell dühösnek lennem, hogy trágár legyek, ez passzió. ;)
Rohadt sunyi módon vitatkozol amúgy, igazi mikiszoft-hívő vagy. Engem próbálsz hitelteleníteni, az érveimmel nem foglalkozol, max. lesöpröd őket. Ha mérésről van szó, direkt úgy próbálod kialakítani a körülményeket és a követelményeket - bullshitteléssel megideologizálva - hogy más ki se jöhessen, mint az, amit te ki akarsz hozni belőle, bármekkora baromságot is akarsz méretni a másikkal. És mivel érveid nincsenek, ezért mást sem csinálsz, mint ugyanazt a szarrácáfolt hazugsághalmot büfögöd ide újra és újra, valamint megpróbálsz iszonyatszánalom, dedós módon visszafordítani rám mindent, amit írok. Ennyire nincs semmi a kezedben? Ennyire elfogytál?
Ami az "állításaidat" - pontosabban: hazugságaidat és tereléseidet - illeti, még mindig te vagy bizonyítási kényszerben, nem én. Én, amit állítottam, azt linkkel és érveléssel alátámasztottam. Érdemben azóta sem érkezett egyikre sem semmiféle válasz. Csak terelés és bagatellizáló szerecsenmosdatás. Ti viszont semmit sem raktatok le az asztalra, csak próbáljátok onnan lesöpörni, amit én raktam le.
Szóval, most már rajtad a sor, te válaszold meg az itt leírt kérdéseket és te hozz bizonyítékot a fentebbi explicit állításodra, miszerint "nullához konvergál".
Nem söpörheted le ezeket a kérdéseket mindenféle üres bulshittel, főleg, hogy egyikőtök sem mondott rá semmit sem. Nálatok a bizonyítási kényszer.

Latszik, hogy nem erted mi a hiba, hozok neked autos peldat, abban hatha atjon mit tolsz itt :)

- En azt allitom, hogy az auto, - mint olyan - szar, mert eloallhat, hogy meghibasodik rajta minden fekrendszer/berendezes es belerohanhat egy masikba vagy a szakadekba.
- Te azt allitod, hogy ennek kurvakicsi az eselye, mert ugy van kialakitva a redundans rendszer, hogy ilyen a valos eletben rendeltetes szeru hasznalat mellett ne fordulhasson elo. Szabvanyok, eloirasok es rekurrens muszaki ellenorzes biztositja ezt.
- En erre azt mondom, hogy de Te mondd meg hanyszor fog elofordulni, hogy bekrepal, hozd a szamokat!!!!!!!44444 Kulonben csak elbagatelizalod a dolgot. Ez hazugsag es tereles, szerecsenmosdatas! Te vagy bizonyitasi kenyszerben! Hat semmi sincs a kezedben?! Egyebkent is autogyartofelszopoberenc vagy!!!!

Innentol be is fejeztem, az ertelmetlen, parttalan frocsogesed es utalkozasod sajos ismet kontraproduktiv lett, ahogyan a kollega fentebb mar jelezte. Tuljuthatnal ezen vegre, de ugy tunik remenytelen vagy.

Ugyanaz lenne, mint kb mindig, mert más konkrétumokkal, de pont ugyanezt már lefutottuk százszor. Én megpróbálnám elmondani, hogy semmi nem fekete-fehér, és érdemes helyén kezelni a dolgokat, te meg kötnéd az ebet a karóhoz, hogy az nem edge case, és különbenis, ha csak egy is van, akkor már, miközben nem értenéd, vagy nem akarnád érteni, hogy én milyen kontextusban beszélek. Közben mindenféle oldalirányba elcsatangolnánk, az egész szétfolyna, egy ponton valamire kivetítenéd, hogy az úgy is lehet érteni, hogy, és úgy már valójában személyeskedés. És megint nem értenénk egyet, senki nem tudná meggyőzni a másikat arról, hogy közeledjen a megértés.

Semmi értelme folytatni. Csak nem tudom, hogy lehet téged megkérni, hogy hagyjuk ennyiben? Ha jelzem, hogy nem fogunk egyetérteni, hagyjuk ennyiben, az nem jó, ha igazat adok neked az se jó, ha leírnám, hogy a véleményed faszság, az se lenne jó nyilván, mert (jogosan) megsértődnél. Kérlek, milyen színű sapkát kell felvegyek, hogy ne kelljen ezt megfutni?

Már megint hazudsz. Már megint rám mutogatsz és már megint próbálod rámterhelni a bizonyítási kényszert. Nem fog sikerülni, nem érted? Senki nem veszi be a szar dumádat, max. egy másik mikrofos-hívő. Ti tettetek konkrét állításokat (bazmeg, szó szerint leírtad, hogy "konvergál a nullához"), úgyhogy nektek kell ezt alátámasztani, nem nekem cáfolni. Amit én állítottam, azt alátámasztottam. Most már bullshittelést (autós példákat, lol) abbafejezni és számokat hozni. Ha valaki itt terel, az te vagy. Kurwa szánalmas ez a személy elleni érvelés is, amit tolsz, csak úgy mondom; itt a narancssárga szint. Tudsz mást, mint:
- Engem támadni az érveim helyett?
- Rám testálni a bizonyítási kényszert?
- Direkt úgy megszabni az általad követelt mérés körülményeit, hogy azok téged igazoljanak, leszarván, hogy az élettől teljesen elrugaszkodottak?
- Megpróbálni elterelni a témát bármilyen irreleváns faszságra?
- Ugyanazokat a szarrácáfolt baromságokat ismételgetni, mint egy megkattant szajkó?

A téma, hogy a winfos11 home nem hajlandó települni internet és mikrofos akkant nélkül. Bármilyen zárt hálózaton: szopás. Bármilyen csóró helyen, ahol nem tellett netre: szopás. Tessék, lehet hozni a számokat, hogy zárt hálózaton, ill. csóró helyeken senki nem telepít winfos 11 home-t, mert ezt állítottátok.

Már megint hazudsz. < nem
Már megint rám mutogatsz és már megint próbálod rámterhelni a bizonyítási kényszert. < nem
Nem fog sikerülni, nem érted? < de, ertem
Senki nem veszi be a szar dumádat, max. egy másik mikrofos-hívő. < de, mindenki latja, hogy szanalom amit csinalsz, nezd meg a fentebbieket es tobb kollega is mit irt :)
Ti tettetek konkrét állításokat < nem, Te tettel ilyet, es igen, el vagy rugaszkodva a valosagtol, nem fogom szazhatvanotszor leirni miert edge case, mar leiruk. sokszor. lasd egyel fentebb miert faszsag amit csinalsz, az autos analogia pont ugyanerrol szol, ha nem fogod ezt fel, sajnalom, nem tudok rajtad segiteni :(
Engem támadni az érveim helyett? < nem, pont arra kertelek ervelj, de nem megy...
Rám testálni a bizonyítási kényszert? < rank testalni a bizonyitasi kenyszert? :) lasd autos pelda fentebb
Direkt úgy megszabni az általad követelt mérés körülményeit, hogy azok téged igazoljanak, leszarván, hogy az élettől teljesen elrugaszkodottak? < ember, kerlek... pont errol beszelunk, amit irsz nem eletszeru, csak nem fogod fel. (de, igazabol szerintem feldogod, csak trollkodsz es szeretsz szarral dobalozni, dehat toled nem varunk mast, lasd kollega hozzaszolasa fentebb)
Megpróbálni elterelni a témát bármilyen irreleváns faszságra? < ezt szoktad csinalni ha nincseneik erveid. lasd fentebb, mikrofosberenc? mirol beszelsz egyaltalan? neked az is bajod, hogy en a windowst es linuxot is szeretem, nem vagyok OS-rasszista, engedd el! :)
Ugyanazokat a szarrácáfolt baromságokat ismételgetni, mint egy megkattant szajkó? < hogy miket? mutasd a problema elterjedtseget! hajra!

A téma, hogy a winfos11 home nem hajlandó települni internet és mikrofos akkant nélkül. Bármilyen zárt hálózaton: eletszerutlen
Bármilyen csóró helyen, ahol nem tellett netre: eletszerutlen

Tessék, lehet hozni a számokat, hogy zárt hálózaton, ill. csóró helyeken ki telepít winfos 11 home-t, mert ezt állítottad.

nem

nem

de, ertem

Teljesen lemész dedóba. Nem-nem-de...

de, mindenki latja, hogy szanalom amit csinalsz, nezd meg a fentebbieket es tobb kollega is mit irt :)

Látod? Már megint iszonyszánalmas módon megpróbálod visszafordítani rám, amit mondok. QED.

nem, Te tettel ilyet, es igen, el vagy rugaszkodva a valosagtol,

Hazudsz. Egyrészt én konkrét állítást nem tettem, csak azt, hogy van. Másrészt ezt én alá is támasztottam. Belinkeltem többször is. Ne hazudj.

nem fogom szazhatvanotszor leirni miert edge case, mar leiruk.

Hazudsz. Egyszer sem írtátok le, csak axiomatikusan kijelentettétek, hogy az és kész, nekem ezt el kell fogadnom. Nem, nem kell. Ne hazudj.

lasd egyel fentebb miert faszsag amit csinalsz, az autos analogia pont ugyanerrol szol, ha nem fogod ezt fel, sajnalom, nem tudok rajtad segiteni :(

Az autós analógiád egy erőltetett fasság volt. Ne fölényeskedj. Nincs mire.

nem, pont arra kertelek ervelj, de nem megy...

Hazudsz. Amikor rólam teszel mindenféle megállapításokat és engem minősítgetsz sunyi módon, az személyeskedés. Ne hazudj.

ember, kerlek... pont errol beszelunk, amit irsz nem eletszeru, csak nem fogod fel.

Egyrészt egyszer sem támasztottátok alá, hogy miért ne lenne életszerű, hiába írtam le ötvenszer és kértem, hogy írjátok már le, hogy... Másrészt meg itt most nem erről a szálról beszéltem, hanem a másik topicban arról, amikor azzal jöttél, hogy deharandomszektorokatrángatunkelőahádédérőlakkorazmindkétóesalattlassúlesz, igen, csak ez kurwára nem életszerű, hogy használat közben folyamatosan teljesen véletlenszerű szektorokból jöjjön az adat; a gyakran használt kicsi (pár blokkos) fájlokat úgyis becache-eli a rendszer, a nagy fájlok meg kurwára összefüggőek szoktak lenni...hacsak nem a winfos registryről van szó, de az meg megint csak a winfost érinti.

csak nem fogod fel. (de, igazabol szerintem feldogod, csak trollkodsz es szeretsz szarral dobalozni, dehat toled nem varunk mast, lasd kollega hozzaszolasa fentebb)

És már megint engem próbálsz hitelteleníteni. Szánalmas.

ezt szoktad csinalni ha nincseneik erveid.

Már megint énrám próbálod visszafordítani, amit mondok. Szánalmas.

mirol beszelsz egyaltalan?

A szőrös trombiták párzási rítusairól.

neked az is bajod, hogy en a windowst es linuxot is szeretem, nem vagyok OS-rasszista, engedd el! :)

Leszarom mi vagy, a kérdéseimre legyél szíves válaszolni. Tudom, hogy direkt nem teszed, mert tudod, hogy az lenne rá a válasz, hogy de, ez egy nagy kibaszás volt a mikrofostól mindenkivel, aki valami okból net nélkül kényszerül winfos11 home-ot telepíteni.

hogy miket? mutasd a problema elterjedtseget! hajra!

Fejezd be a bizonyítási kényszer áthárítását. Zárt hálózatok léteznek. Csóró helyek (pl. harmadik világ) léteznek, ahol nincs net. Ez tény. Te mondtad, hogy konvergál a nullához: tessék bizonyítsd be, ne csak a pofád járjon.

Tessék, lehet hozni a számokat, hogy zárt hálózaton, ill. csóró helyeken ki telepít winfos 11 home-t, mert ezt állítottad.

Ld. előző bekezdés. Nálad a bizonyítási kényszer, ne próbáld meg rámhárítani.

BTW, eddig már háromszor elbúcsúztál tőlem, eddig háromszor mondtad, hogy te befejezted, de csak jössz és próbálod mosdatni tovább a mikrofost. Ennyire lehet komolyanvenni bármit, amit mondasz.

Teljesen lemész dedóba. Nem-nem-de... < nem. a kulonbseg, hogy en alatamasztom az allitasom, Te nem.

Egyrészt én konkrét állítást nem tettem, csak azt, hogy van. < akkor ezt most kerdezed vagy mondod? allitod, hogy van :D onellentmondas lvl1 :)
Az autós analógiád egy erőltetett fasság volt. < ahogy a "problemaid". pont ugyanennyire. eroltetett faszsag amit csinalsz. :)

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D
Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D
Ha ezekre igen a valasz, sajnallak, meggyozni nem tudunk. So life.

senki nem mosdat senkit. leirtuk tobbszor miert nem eletszeruek amiket mantrazol, vagy felfogod, vagy nem. ha nem, akkor leszel szives az _allitasod_ _miszerint ez egy letezo altalanos problema_ _szamokkal_ _valo vilagbol jott peldakkal_ (nem azzal, hogy valaki megprobalta egyszer plusz senki nem mondta, hogy ne kene online account hozza, amugy van workaround, csaxolok, vagy veszel szepen pro-t ha kell ez a feature) _alatamasztani_. Sajnos ez, ugy latom, nem megy.

Hazudsz. Egyszer sem írtátok le, csak axiomatikusan kijelentettétek, hogy az és kész < "Meg ki nem kezelte a helyén? < te
Hány ember él olyan helyen, ahol rohadtul nem alap, hogy van internet? < rossz a kerdesfelteves is. a kerdes az, hogy hany ilyen ember fog sajat maga w11home-ot telepiteni egy kompatibilis modern gepre, konvergalunk a 0-hoz. arrol nem is ejtunk szot, hogy akkor honnan lesz neki telepito mediuma hozza.
Hány high-security zárt hálózat létezik a világon? < ez a kerdesfelvetes is alapbol rossz, mert egy ilyen halozatban jo esellyel nem legalis w11 home-ot telepiteni, pro-ban meg nem koteles pistike online accountot letrehozni.
kicsit ki kene lepned ujfent a burad alol es a dolgokat a valo vilag kontextusaban vizsgalni, nem csak odaig eljutni, hogy letezhet az univerzumban ilyen :D
na, ezek azok a korok amit senki nem akar lefutni, mert faraszto es gyakorlatilag a semmirol beszelgetes."

Nálad a bizonyítási kényszer, ne próbáld meg ránkhárítani.

BTW mar haromnal tobbszor kertem, hogy tedd meg a fentit, egyszersem sikerult, de tolod a mantrat es a hate speech-t. Ennyire lehet komolyan venni bármit, amit mondasz. ThxBye! :D

nem. a kulonbseg, hogy en alatamasztom az allitasom, Te nem.

Hazudsz. Éppenhogy én támasztottam alá, ti meg lófaszt nem írtatok le. Vagy direkt hazudsz, vagy valami párhuzamos világban élsz. windózostól az utóbbi se lenne meglepő.

akkor ezt most kerdezed vagy mondod? allitod, hogy van :D onellentmondas lvl1 :)

Hazudsz. Számszerű állítást nem tettem. Azt, hogy van, az nem számszerűsítés. Te írtad le, hogy konvergál a nullához.

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D

http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Ismét nem sikerült a kérdésekre válaszolni, csak lesöpörni, fölényeskedő hazudozással, szalmabábcsépléssel.

Ha ezekre igen a valasz, sajnallak, meggyozni nem tudunk. So life.

Ne fölényeskedj. Nincs mire. Semmi sincs a kezedben.

"Meg ki nem kezelte a helyén? < te

Ezt ha megszakadok sem tudom értelmezni, hogy mire írtad. Kezdesz szétesni...

rossz a kerdesfelteves is. a kerdes az, hogy hany ilyen ember fog sajat maga w11home-ot telepiteni egy kompatibilis modern gepre, konvergalunk a 0-hoz.

Na, erre a konkrét állításra hozzál már valami bizonyítékot, mert ez semmi, csak a te mikrofosfelszopó, szerecsenmosdató bagatellizációd.

arrol nem is ejtunk szot, hogy akkor honnan lesz neki telepito mediuma hozza.

Ne hazudj, már volt róla szó és meg is válaszoltam.

ez a kerdesfelvetes is alapbol rossz, mert egy ilyen halozatban jo esellyel nem legalis w11 home-ot telepiteni, pro-ban meg nem koteles pistike online accountot letrehozni.

Ezt honnan citáltad be? Sok körrel fentebbről, hogy ismét beleállhass a high-security kitételbe, amikor már rég mondtam, hogy engedd el, mert bármilyen zárt hálózattal ez a helyzet? Egyre sunyibb vagy, ennyire elfogytál?

kicsit ki kene lepned ujfent a burad alol es a dolgokat a valo vilag kontextusaban vizsgalni, nem csak odaig eljutni, hogy letezhet az univerzumban ilyen :D

Ne fölényeskedj. Nincs mire. Csak szopod itt bilgéc faszát, mintha fizetnének érte, de érdemi választ még nem kaptam tőled egy darabot sem, csak hazudozást, terelést, a bizonyítási kényszer áthárítását és személyeskedést, meg az állításaim, sőt néha a konkrét szófordulataim rám történő visszafordítását, pl. ez is:

Nálad a bizonyítási kényszer, ne próbáld meg ránkhárítani.

BTW mar haromnal tobbszor kertem, hogy tedd meg a fentit, egyszersem sikerult, de tolod a mantrat es a hate speech-t. Ennyire lehet komolyan venni bármit, amit mondasz.

Látod? Egyszerűen csak beollózod, amit írtam és kicseréled a szavakat. Magadtól már nem tudsz mit kiizzadni itt a nagy végvergődés közepette, hát tőlem lopsz? Ez annyira szánalmas. Kezdelek sajnálni.

Senki nem mondta, hogy ne lenne az univerzumban olyan egyuttallas amit mondasz.
Pl. netinstall debiant sem lehet internet nelkul telepiteni, gecik ezek a debiannal...

Kerlek, igen/nem valaszt adj:

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D

Kerlek, igen/nem valaszt adj:

Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D

Senki nem mondta, hogy ne lenne az univerzumban olyan egyuttallas amit mondasz.

Csak azt, hogy konvergál a nullához. Bizonyítás nélkül. Bagatellizálás. Alap nélkül.

Pl. netinstall debiant sem lehet internet nelkul telepiteni, gecik ezek a debiannal...

Gizike, dízelmozdony. Nem az a baj, hogy a netinstallos winfos nem telepszik net nélkül. A netinstallos Debianhoz nem kell Debian account. Szomorú, hogy ezt magyarázni kell. Majd akkor gyere ezzel, ha a fullos Debian nem telepszik net nélkül, meg account nélkül.

Kerlek, igen/nem valaszt adj:

Ez egyike a legaljasabb vitataktikáknak, ami csak létezik a világon, amikor a másikat egybites válasz adására próbálod kényszeríteni. Lőjünk agyon 3117 embert, vagy akasszunk fel 2652 embert? Kérlek igen/nem választ adj. Nagyon el lehetsz fogyva, ha már tényleg csak ilyen szánalmas sunyiságokra futja...

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D

Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D

Ezeket meg már megválaszoltam az előző kommentben: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Én nem ezt mondtam. Én azt mondtam, hogy van. (Ezt egyébként most az előbb véletlenül elismerted, no comment.) Mondtam példákat. Erre érdemi válasz nem jött, csak vagy szalmabábcséplés, vagy bizonyítás nélküli bagatellizáció. Nem tudjuk, hogy hány embert érint. De csak így látatlanban kijelenteni, hogy edge case, meg konvergál a nullához, az közönséges bagatellizáció, szerecsenmosdatás. És itt jön az egésznek a magva, hogy én nem tettem semmilyen kijelentést a számosságra, hogy ez sok vagy kevés embert érint, csak azt, hogy van, akit érint. Ez pedig bizonyított tény és ezt most már te is elismerted. Ti viszont explicit kijelentettétek többször is, hogy edge case, szinte senki, konvergál a nullához, stb., de bizonyítékot nem hoztatok. Ezért van nálatok a bizonyítási kényszer. Felfogtad végre?

Csak azt, hogy konvergál a nullához. Bizonyítás nélkül. Bagatellizálás. Alap nélkül. < leirtuk miert, olvasni is kene tudni, ha van ellenerved a miertekre, azota is varom szeretettel
meg account nélkül. < google account rendben van androidhoz? apple account rendben van... a sort lehet folytatni tetszolegesen
Ezeket meg már megválaszoltam az előző kommentben < nem

Én azt mondtam, hogy van. (Ezt egyébként most az előbb véletlenül elismerted, no comment.) < hazudsz. eddig is azt mondtam, hogy van es azt, hogy a valos eletben az elofordulas konvergal a 0-hoz, ha ezt nem erted, sajnalom.
Nem tudjuk, hogy hány embert érint. < keveset, leirtam miert, olvasni kene tudni
de bizonyítékot nem hoztatok. < elolvastad amit irtam??? el kene...
Ezért van nálatok a bizonyítási kényszer. < nem, lasd autos pelda

ezekre, kerlek, igen/nem valaszt adj, nem nehez feladat, nem elsunnyogni valasz helyett:

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D

Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D

leirtuk miert, olvasni is kene tudni, ha van ellenerved a miertekre, azota is varom szeretettel

Hazudsz. Nem írtatok le semmit, csak lesöpörtétek az asztalról, amit mondtam. Ne hazudj.

google account rendben van androidhoz? apple account rendben van... a sort lehet folytatni tetszolegesen

Nincs rendben, de ez hogy jön ide? "Azért öltem meg a szomszédomat, mert a másik szomszédom is megölte a harmadik szomszédomat és ha neki lehet, nekem" is érvelés? Ne terelj. Senkit nem érdekel itt sem a Debian, sem az Apple, sem a Google. A téma a winfos11 home net és account nélküli nem települése, nem a netinstallos Debiané (/o\), meg az epülé/kuglié.

nem

De, csak nem fogadod el. Csakhogy nem te döntöd el, hogy mire adtam választ, vagy mire nem.

hazudsz. eddig is azt mondtam, hogy van es azt, hogy a valos eletben az elofordulas konvergal a 0-hoz, ha ezt nem erted, sajnalom.

Te hazudsz, hiszen elismerted, hogy van és én pontosan ezt állítottam. Tehát hazudtál. Beismerted azt is, hogy azt állítottad, hogy konvergál a nullához. De bizonyítékot még mindig nem adtál.

keveset, leirtam miert, olvasni kene tudni

Bizonyíték? Fölényeskedést meg abbafejezed. Nincs mire.

elolvastad amit irtam??? el kene...

El. Semmilyen bizonyíték nincs benne. Az a görcsös kuncsorgó csicskulás, hogy denemdenemdenemdenem az nem bizonyíték, hanem szánalmas vergődés.

nem, lasd autos pelda

Az autós példád a legnagyobb faszság volt az egész topicban, amit olvasni lehetett.

ezekre, kerlek, igen/nem valaszt adj, nem nehez feladat, nem elsunnyogni valasz helyett:

Már megmondtam: ez egy kurwa sunyi vitataktika, hogy egybites választ akarsz kicsikarni tőlem. Ráadásul olyanra, amit nem is mondtam. Hagyd abba a sunyiskodást. És ne próbáld már meg lépten-nyomon rám visszafordítani, amit mondok, mert iszonyatszánalmas. Csak azt bizonyítod vele, hogy semmi sincs a kezedben.

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D

Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D

Ezt már kétszer is megválaszoltam: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
Én még mindig nem ezt mondtam. Szüntesd be a hazudozást, ne adj a számba olyat, amit nem mondtam. Inkább olvasd el még egyszer amit írtam:

Én azt mondtam, hogy van. (Ezt egyébként most az előbb véletlenül elismerted, no comment.) Mondtam példákat. Erre érdemi válasz nem jött, csak vagy szalmabábcséplés, vagy bizonyítás nélküli bagatellizáció. Nem tudjuk, hogy hány embert érint. De csak így látatlanban kijelenteni, hogy edge case, meg konvergál a nullához, az közönséges bagatellizáció, szerecsenmosdatás. És itt jön az egésznek a magva, hogy én nem tettem semmilyen kijelentést a számosságra, hogy ez sok vagy kevés embert érint, csak azt, hogy van, akit érint. Ez pedig bizonyított tény és ezt most már te is elismerted. Ti viszont explicit kijelentettétek többször is, hogy edge case, szinte senki, konvergál a nullához, stb., de bizonyítékot nem hoztatok. Ezért van nálatok a bizonyítási kényszer. Felfogtad végre?

Ne hazudj.
Nincs igen, nem, mert olyasmit adsz a számba:

Tenyleg elhiszed magadnak, hogy a harmadik vilagban napi szinten kuzdenek azzal, hogy win11 home-ot telepitgetnek emberek otthon net nelkul? :D

Tenlyeg elhiszed magadnak, hogy ceges szeparalt kornyezetben w11 home-okat telepitenek illegalisan (licensz) AD integracio nelkul (pro feature) napi szinten? :D

amit én sose mondtam. Erre nincs igen, nem. Máshol csépelj szalmabábokat. Ne hazudj.

Már leírtam. Ne hazudj. Extrém gáz vagy. Lopod a szófordulataimat és görcsösen erőlködve próbálod rám visszaforgatni, szavakat adsz a számba és terelsz, mint egy pulikutya. Iszonyat szánalmas.

Mondom: itt a válaszod. Kaptál számadatot mindenre, pedig neked kellett volna adnod. Kiderült, hogy nem csak a home verzió érintett az állításotokkal ellentétben, hanem a pro is, azonfelül százezrek, vagy akár milliók is szívnak ezzel és a mainstream IT sajtó is kárhoztatja a döntést. Ezzel a szánalmaskodással, amit csinálsz, nyugodtan lehúzhatod magad a slozin a winfos 11-gyel együtt. Minden cáfolódott, amit idefostatok és te most itt a könnyeidet nyeldekelve csicskulsz még mindig ebbe az egy szánalmasan sunyi terelésbe görcsösen belekapaszkodva, amire eddig már vagy ötször válaszoltam, hogy hazudtál, mert sosem mondtam olyat, amit te állítva kérdezel? És mindezt ezzel a Y/N szánalmaskodással? Meglepően sok energiát forgatsz bele a mikrofos hazugságokkal történő mosdatásába, ahhoz képest, hogy állításod szerint nem vagy windózfanboi. Fizetnek érte? Vagy csak ebben is hazudsz és tényleg ennyire mélyen érintett, hogy valaki csúnyát mondott a mikrofosra, hogy még mindig jössz vissza az újabb pofonért, miközben már a jóég tudja hányszor játszottad az eszed, hogy te mentél, de mégis mindig visszajössz? Nagyon fontos lehet ez neked, ha ennyi energiát ölsz abba, hogy megvédd a mikrofost... És mindezt úgy, hogy közben már bebizonyosodott, hogy nekem volt igazam: nem edge case, sok ember érintett a probléma által.

Sz*rk: Kukucs. Ezt csinálod éppen.

szoval? igen? nem? sikerult egyszeru kerdesre egyszeru valaszt adni?
amit fentebb is irtal, megegyszer, faszsag :) sajnos azt sem tudod ertelmezni amit a Zinternetbo" beidezgetsz :(
Windows 11 22H2 will release on September 20, 2022

Meglepoen sok energiat fektetsz a haterkedesbe, ahhoz kepest, hogy amit allitasz most is hazugsag :( Fizetnek Neked ezert? Vagy ebben is csak hazudsz? Mindig visszajossz a pofonert mikor kiderul, hogy abszolut nem vagy kepben :) Vagy idoutazo vagy, ez is _lehetseges_, bar ennek eselye is konvergal a 0-hoz :)

a logikaddal miszerint "nekem volt igazam: nem edge case, sok ember érintett a probléma által." 42 millio-csillio-trillio world trade center elpusztult mostansag a vilagban :)

teljesen mindegy, hogyan csavarod a dolgot, a kerdes az, hogy magadnak elhiszed-e, hogy ez tomegeket erint. Ezek szerint el :D Mindezt hazugsagokra alapozva, olyan cikkek alapjan, amik ki sem adott preview-okon alapulnak :D Gratulalok! Sikerult!

szoval? igen? nem? sikerult egyszeru kerdesre egyszeru valaszt adni?

Te amúgy leszoktál már arról, hogy közvetlenül a 220-ba dugdosd be a HDD-kat?

amit fentebb is irtal, megegyszer, faszsag :) sajnos azt sem tudod ertelmezni amit a Zinternetbo" beidezgetsz :(
Windows 11 22H2 will release on September 20, 2022

De, csak te végképp elfogytál és már semmi más nem maradt neked, mint a tények tagadása.

Meglepoen sok energiat fektetsz a haterkedesbe, ahhoz kepest, hogy amit allitasz most is hazugsag :( Fizetnek Neked ezert? Vagy ebben is csak hazudsz? Mindig visszajossz a pofonert mikor kiderul, hogy abszolut nem vagy kepben :) Vagy idoutazo vagy, ez is _lehetseges_, bar ennek eselye is konvergal a 0-hoz :)

Tessék. Látod? Erről beszélek, hogy mást sem csinálsz, csak próbálsz kétségbeesetten hazudozva mindent visszafordítani rám. Elképesztően szánalmas.

a logikaddal miszerint "nekem volt igazam: nem edge case, sok ember érintett a probléma által." 42 millio-csillio-trillio world trade center elpusztult mostansag a vilagban :)

Belemagyarázás lvl9999. Ld. itt. Gizike vs. dízelmozdony, world event vs. tutorial video. Utóbbit csak az nézi, akit érint a dolog.

teljesen mindegy, hogyan csavarod a dolgot, a kerdes az, hogy magadnak elhiszed-e, hogy ez tomegeket erint. Ezek szerint el :D Mindezt hazugsagokra alapozva, olyan cikkek alapjan, amik ki sem adott preview-okon alapulnak :D Gratulalok! Sikerult!

Ácsi. Most akkor hazugságokra alapoztam, vagy a cikkekre? Hopp, egy brutális önellentmondás. Ez faszikám, nem a te napod. Most már zsinórban égsz be oly sokadjára, hogy összeszámolni is nehéz. És akkor ki hazudik? Ha a cikkek, akkor nem én hazudtam, csak a cikkekre alapoztam. Ha meg én, akkor hogy jöttek a képbe a cikkek?

Veled beszélgetni olyan, mint galambbal sakkozni. Lesöpröd a táblát, rá is szarsz, majd örülsz, hogy nyertél.

Ti szó szerint azt állítottátok, hogy:
- Csak a home verziót érinti, miközben már rég beharangozták, hogy a pro-t is érinteni fogja.
- Csak az emberek egy százalékának a tízezredét érinti, miközben csak a sajtóban/közösségi médiában annyit foglalkoznak vele és annyian nézik, hogy itt milliós nagyságrendről volt szó, már a home-nál is.
- Konvergál az érintettség a nullához, ld. előző pont; a fél szakmai sajtó ezzel van elfoglalva és nem ihatebilly.blogspot.com, hanem techradar.com kaliberű mainstream médiumok.
- Ez edge case. QED: nem az.
Σ: Rábasztatok.

hazugságokra. nem letezo problema, meg kint sincs a verzio amirol azt mondod tomegeket erint, mert cikkez a sajto! :D

Megvan ez neked? :D Tenyleg ennyire kreten vagy? :D Veled beszélgetni olyan, mint galambbal sakkozni. Lesöpröd a táblát, rá is szarsz, majd örülsz, hogy nyertél.

Teny1: Csak a home verziót érinti jelenleg (es van workaround)

- Csak az emberek egy százalékának a tízezredét érinti, miközben csak a sajtóban/közösségi médiában annyit foglalkoznak vele és annyian nézik, hogy itt milliós nagyságrendről volt szó, már a home-nál is. < elobb meg 100k volt, mostmar milliok!!! inflalodik! ahogy a world trade centerek is millioszam omlanak ossze a YT statisztikak es cikkek alapjan :D
- Konvergál az érintettség a nullához, ld. előző pont; a fél szakmai sajtó ezzel van elfoglalva és nem ihatebilly.blogspot.com, hanem techradar.com kaliberű mainstream médiumok. < clickbait :) 1: van worlaround, 2: ez a mainstream trend. MS vagy alkalmazkodik a google/apple/stb. fele felhos szolgaltatas nyujtasra, vagy szepen lassan kiesik a pixisbol. Lehet szellel szemben hugyozni, csak nem erdemes :)
- Ez edge case. < az. az emberek 99.999%-a boldogan hasznalja internettel es MS fiokkal a microsoft termekeket. minden masra ott a mastercard workaround :)

Csak ugyanazokat a szarrácáfolt hazugságokat, tereléseket böfögöd be ötszáztizenkettedjére is, meg próbálsz visszafordítani mindent rám, amit mondok, plusz, most már a tényeket is tagadod. Ja, meg a Y/N, amibe beleharaptál, mint egy kutya és nem ereszted: http://oscomp.hu/depot/dorsy_yn.png

A tények: a hazugságaidra a cáfolat.
TL;DR: Ti szó szerint azt állítottátok, hogy:
- Csak a home verziót érinti, miközben már rég beharangozták, hogy a pro-t is érinteni fogja. (Nem, nem insider build, a szeptemberben érkező pro.)
- Csak az emberek egy százalékának a tízezredét érinti, miközben csak a sajtóban/közösségi médiában annyit foglalkoznak vele és annyian nézik, hogy itt milliós nagyságrendről volt szó, már a home-nál is.
- Konvergál az érintettség a nullához, ld. előző pont; a fél szakmai sajtó ezzel van elfoglalva és nem ihatebilly.blogspot.com, hanem techradar.com kaliberű mainstream médiumok.
- Ez edge case. QED: nem az.
Σ: Rábasztatok.

Csak ugyanazokat a szarrácáfolt hazugságokat, tereléseket böfögöd be ötszáztizenkettedjére is? :D

a szeptemberben érkező pro.) > tehat eddig sem es jelenleg sem erinti :) aka: hazudtal, beismerhetned, de sajnos nalad ez nem megy ahogy latom, told tovabb, asd nyugodtan a godrot amiben csucsulsz :D

- Csak az emberek egy százalékának a tízezredét érinti, miközben csak a sajtóban/közösségi médiában annyit foglalkoznak vele és annyian nézik, hogy itt milliós nagyságrendről volt szó, már a home-nál is. > https://a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas < linkelgetes
https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat < YT nezettseg clickbait cikkek vs. erintettseg
Arrol is vannak YT videoid, hogy az androidhoz, ios-hez, stb-hez is kell online account? :D az ezek szerint nem erint senkit? :)
 

Tudsz mást, mint rám visszaforgatni, amit mondok? Ovis vagy?

Nem, csak retardált vagy.

Ténytagadás, logika és gondolkodás hiánya. Bizonyára azért készül ennyi ilyen cikk, meg videó és ezért nézik ennyien, mert senki nem nézi.
Kit érdekel itt, hogy a droid meg az ios mit csinál? Ez csak egy retardált szemében mentség, hogy a másik is csinálja. (Nem tudom amúgy mit csinál, egyik sincs.)

A pro verzió is érintett. Már akkor érintetté vált, amikor bejelentették, hogy ez lesz abban is. És ettől még ugyanúgy nem konvergál a nullához az érintettség, meg ugyanúgy nem az emberek egy százalékának a tízezred részét érinti. Szerinted foglalkoznának a komoly hírportálok vele ilyen szinten, ha 7700 embert érintene összesen?

hogy is volt? tolhatjuk ezt is :D https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes
Miben is hazudok? Hogy olyan dologrol allitod, hogy elterjedt es tomegeket erint, merthogy sokan cikkeznek rola, ami nincs is hasznalatban a vilagon sehol? Meg sem jelent. Ez csak egy egyszeru teny. Beismerhetned, hogy hazudsz es ervelesi hibakkal teletomve tolod a hatespeech-t olyanrol amirol csak a Zinternetbe' olvastal valamit amit nem tudtal ertelmezni sem, de nem fog menni. A jovobe latok! :D

Abban hazudsz, hogy nullához konvergál az érintettség, miközben tökig van nyomva vele a net. Ha valaki beszél a megoldásról, vagy keresi a megoldást (ilyen videókat néz), akkor érintett a problémában. Ha ennyien írnak róla és ennyien keresik, akkor ez minden csak nem nullához konvergáló érintettség.
És abban is hazudsz, hogy szándékosan keversz két dolgot: a verziók és az emberek érintettségét; az emberekből a home userek érintettek jelenleg, a verziókból viszont már a pro is, mivel már bejelentették, hogy érintett.
És egyébként hazudsz ebben a jövőbelátásos szar dumádban is is, ugyanis ezt nem én találtam ki, hogy a pro is hordozni fogja a következő verziótól ezt a limitációt, hanem a mikrofos.
Meg egyébként abban is hazudsz, hogy a saját hazudozásodat és érvelési hibáidat megpróbálod rámkenni. Mínusz személyeskedés, mert abban tényleg én is benne voltam, de nem én kezdtem.

Baratom, veled nem egyszeru :)
Abban hazudsz, hogy nullához konvergál az érintettség < ez teny, ki sem jott a verzio amirol papoltal az iment == 0 :)
miközben tökig van nyomva vele a net < ahogy a wolrd trade centerrel, irrelevans
(ilyen videókat néz), akkor érintett a problémában < ahogy a wolrd trade centerben is erintett, mert arrol nez videot... fogd fel, hogy nem meroszam :D
Ha ennyien írnak róla és ennyien keresik < akkor az hype. egyebkent mennyien es azok mennyire erintettek? Te pl. a linuxoddal mennyire vagy erintett? Megis kerested. Szar kovetkezteteseket vonsz le.
home userek érintettek jelenleg < hazugsag. erintettek _lehetnek_, van workaround
mivel már bejelentették, hogy érintett < == 0 erintettseg, Mr. idoutazo.
Tehat szerinted teny, hogy tomegeket erint, merthogy sokan cikkeznek rola, ami nincs is hasznalatban a vilagon sehol es meg sem jelent. Szuper! Nem akarlak meggyozni az ellenkezojerol, ha igy gondolod. :)
Meg egyébként abban is hazudsz, hogy a saját hazudozásodat és érvelési hibáidat megpróbálod rámkenni > en? semmit nem szeretnek radkenni, nem vagyunk olyan viszonyban :)
Mínusz személyeskedés < minusz anekdotikus-bizonyitas , minusz hamis-okozat...
Arra a zarojeles aproasagra ki sem kellene terjek, hogy aki YT videot nez vagy internetes cikkeket olvas a temaban, nem igazan erintett az internetkapcsolat nelkul kell telepiteni dologban. :)

Hogy ertsd vegre mi a faszrol van itt szo:
Igen, vannak olyan helyek a vilagban, ahol idonkent elmennek szarvast loni, hogy lenyuzzak a boret es megegyek a husat, majd mas reszeit felhasznaljak kulonbozo ritualek elvegzesere, es igen, ezeken a helyeken internet se nincs. Azonban ugyanezen embereknek igenyuk sincs ra, ahogyan windows11-et sem telepitenek semmire se maguknak, nem tudjak mi az, vagy ha tudjak, pont leszarjak. A ket halmaz kozt nincs metszet, ergo az elofordulasa a problemanak konvergal a 0-hoz.
Elofordul, hogy valaki otthon maganak telepit win11-et. Latja, hogy regelni kell egy accountot. Beregel, boldog. Nem erintett.
Elofordul, hogy valakinek kene otthonra egy win11, de nem ert hozza. Akkor megker/fizet valakinek, az meg jol elintezi neki, van sok megoldas, akar az, hogy a sajat accountjaval felteszi, majd csinal nekik offline accountot, de miert is tenne ilyet, beregeli nekik, mindenki boldog. Nem eritett.

A fenti sort vegtelensegig lehet folytatni, majd a legvegen lesz par ver istvan, aki meg workarounddal megoldja, vagy "letorrentezi" a pro (szeptembertol az enterspajz) verziot. Tehat erintett, majd megoldja.

En annak orulnek a legjobban, ami nem fog bekovetkezni, hogy ettol eljon a LinuxDesktopEve, minden szoftver- es hardvergyarto szepen beall a Linux moge es lesz vegre legalabb olyan szintu eszkoztamogatottsag, mint az utalatod targyat kepezo rendszeren. De nem fog, mert edge case, konvergal a 0-hoz, meg egy olyan haldoklo platformon belul is, mint a desktop felhasznalas.

Egyvalamit meg azert itthagyok neked analizalasra (nem, nem kell feldugnod, az egy masik jatek :D) Csak, hogy lasd milyen mikor szamokkal tamasztja ala az ember amit allit:

https://explodingtopics.com/blog/mobile-internet-traffic

"The data revealed that around 9 in 10 (92.1%) internet users access the internet using a mobile phone of some kind."
"By comparison, approximately 7 in 10 (71.2%) use the more traditional laptop or desktop."
"There are 4.66 billion active internet users. And 4.32 billion active mobile internet users. Notably, those figures are almost identical."

Ha jol megnezed, azt is ki tudod olvasni, hogy a "harmadik vilag" vagy barhogyan is nevezzuk azokat akiknel eddig nem volt internet-penetracio es most kezdenek informaciotechnologiaval kapcsolatba kerulni, kb. nincs olyan, hogy desktop. Haldoklik a platform maga.
Mivel gyakorlatilag mindenki mobilozik _is_, ezert kell valamilyen (vagy tobb) olyan online account amivel ossze tudod kotni ezeket az eszkozoket (igen, meg Te is beregeltel a hup.hu-ra, megnezheted barmelyik eszkozodrol: kb. ugyanott tartunk, csak mas az intergraltsagi foka a dolognak). Szeretne az adatait mindenhonnan elerni. Igazabol jobban is jar mondjuk egy vandrajvval, ajklauddal vagy guglidrajvval, mert menteni, na, azt biztos nem fog, sok esetben nem is igazan lehet offline (lasd android, apple*).

Remek beszelgetes volt, sok sikert az olvasgatashoz! :)

Elképesztő. Ugyanazokat a köröket futjuk, te továbbra is tagadod a tényeket és helyette inkább megpróbálod mindenféle bullshittel megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, hogy nem azért foglalkozik vele mind a mainstream IT-sajtó, mind ennyi júzer, mert valós a probléma és sok embert érint, hanem azért, mert nullához konvergál az érintettség és ez csak véletlen (hamis okozat, ill. anekdotikus esetek), illetve most ez a mobilok piaci részesedési statisztikája, mint alátámasztás. (WUT? Az hol támasztja alá, hogy egy windózos probléma nem érint senkit?)
Meg persze rólam hazudozol, mert most már nem csak elméleti érintettségen "vitatkozunk", hanem kiderült az igazság és nem maradt más opciód a mikrofos "becsületének" védelmére, mint az én hiteltelenítésemre tett kísérletek.

P.S.: Azt mondtad, ezek clickbait cikkek. Clickbait fórumposzt a mikrofos oldalán? Még azt is leírta a srác, hogy miért van szüksége net nélküli installra: "a family member of mine lives in a rural place with extremely poor internet service"...jé nahát, csak nem erről beszéltem?

P.S. #2: De egyébként most már én is unom. Ilyen szintű mikrofosfanboyságot én még életemben nem láttam, hogy valaki ilyen szintig képes legyen megalázni magát egy szaros cég kedvéért, hogy totál dedósként ismételgesse ugyanazt, meg fordítson vissza a másikra mindent, hogy "vagy te, vagy te"... Azért ez már valami. Te valami autista lehetsz, vagy ennyire a végletekig agymosott vallásos.

a mainstream sajto azzal foglalkozik, amit el tud adni (clickbait).

"hmmm of course you can !!

 

How can even microsoft dare to force us use credential if we don't want to !!!

 

Just press Shift+F10, after you selected you keyboard layout (ignore second layout choice)

 

It will popup command prompt type OOBE\BYPASSNRO and Enter

 

This will reboot the machine and you'll have I don’t have internet option

 

That's it !" nehez volt, mi? :)

esetleg szamossagrol valami? esetleg erdemben vitazni az ervelessel? helyesbiteni a hibas logikad? semmi ilyen? kar :)

Ez hol mainstream sajtó, te gyökér? Ez egy mikrofos fórum volt... És már megint direkt hazudsz. Ez az érvelési hiba, hogy ha negoldható, akkor senkit nem érint.
És újfent ennyit arról, hogy befejezted a vitát. Ennyire vagy szavahihető, hogy már negyedjére mondod ezt, de csak jössz vissza, mert neked ennyire fontos, hogy nyalj a mikrofosnak. Így jutunk el idáig, mert a nagy worshipping közben mindent is hagytok ezeknek.
Számosságról már itt megkaptál mindent, csak nem fogadod el, inkább tagadod a tényeket. Hazudsz, terelsz, magyarázol, szerecsenmosdatsz. Már mást sem csinálsz. Te ezt már egyértelműen direkt csinálod. Téged vagy tényleg fizetnek ezért, vagy komplett elmebetegség szintjén tolod a mikrofos-worshippinget. Fél egykor még itt rohadsz, de háromnegyed hatkor már megint itt vagy, inkább nem is alszol, mert neked ennyire fontos, hogy megvédd a mikrofost, ha máshogy nem megy, akkor nettó hazudozással és a másik hiteltelenítésével.

Én viszont meguntam ezt. Te szemmel láthatólag vagy nem vagy normális, vagy tényleg pénzt kapsz ezért, márpedig sem elmebeteggel, sem fizetett trollal nincs értelme vitázni. További jó hazudozós csicskulást bilgécnek.

Igen, ez a réteg használ Windowst, és általában ők soha nem linuxoztak. Ezzel sincs semmi baj, félre ne értsd. De egy 21+ éve linuxozónál elég furcsán nézek, mikor elvált róla, persze lelke rajta, de minimum furcsa. Én pl. már az első néhány évben éreztem, hogy soha nem bírnék pl. Windowsra visszamenni.  Nem érdekel mennyivel jobban működik, meg mennyivel több mindent támogat, főleg, hogy egyre használhatatlanabb verzióról verzióra. MacOS-t szintén nem szeretem, nem érdekel benne a unixos eredet, egy lezárt rendszernek tartom, és soha nem támogatnám azzal, hogy használjam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezert van az, hogy mindenki azt az oprendszert hasznalja, amelyikkel a legkevesebbet kell szivnia, hogy a sajat igenyeinek megfeleljen.

En pl akkor dobtam el a windowst, amikor fennakadtam azon, hogyan konfiguraljak halokartyakat kulso progi nelkul fajdalommentesen (egyik helyen LAN static IP, masik helyen LAN DHCP, harmadik helyen WLAN static, negyedik helyen WLAN DHCP). Ezt windowson PS scripttel azt hiszem kb 1 honapnyi keresgeles utan sikerult nagyjabol megvalositani (SSID konf nbem volt benne, csak az adott interface-ek IP konfigja). Ugyanezt linuxon bashbol kb 1-2 nap alatt osszedobtam mint majdnem teljesen kezdo.

De elotte volt, hogy linuxot hasznaltam par hetig, aztan amikor valamit nem sikerult sehogy megoldani, akkor visszaleptem windowsra.

Ubuntun voltam sokaig, aztan amikor elkezdett windows-os viselkedest produkalni (talaltam gyari videokartya drivert! - ok, telepitsuk - inditsd ujra! - ok, restart - talatam frissebb videokartya drivert! - en is szeretlek...), akkor elkezdtem keresgelni valami minimalistabb disztro utan. Jelenleg arch-on vagyok, szamomra kb aranykozeput (eleg sok minden megvan, rolling distro, de nem kell mindent forrasbol forgatni, ha a legfrissebbet akarom). Ha egyszer oda jutok, hogy valami miatt nagyon nem, akkor majd keresek megint valamit.

az megvan, hogy van aki nem a szakmai kihivast keresi az elsodleges desktopjan, nem akarja uzemeltetni? csak hasznalni.

Én pont ezért használok Debiant

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Ez engem is érdekelne. Hihetetlennek tartom, hogy egy 21+ éves tapasztalattal rendelkező veterán dobná csak úgy."

Eh... öregszik az ember. Ha effektív munkával töltöttem volna azt az időt, amit úgy 2005-től 2020-ig Linux baszogtatásával töltöttem el lelkesedésből, akkor most leszarnám a rezsi meg a benzinmizériát (vagy gondoljon ide bárki bármi nagyot). Nem sajnálom, érdekelt, jó szórakozás volt, de most már a zökkenőmentes workflow fontosabb. És ez valahonnan 2019-2020-tól Win10-zel megvan. Illetve jobban megvan, mint Linuxszal. Most áprilisban is tettem egy próbát, mert időnként rámtör a hiánya, de egy hónap után visszament a Win. Ez van. 

Érdekes, én pontosan ugyanezért váltottal el winről linuxra. Win alatt iszonyat sűrűn (heti 2-3 alkalom) szembesültem olyan anomáliákkal amiket ha akarok biztosan ki tudok bogozni, de nem akartam. XP-7 vonal még rendben volt, 10 óta meredeken nőtt az elégedetlenségem, amióta nem látok ablakokat azóta unatkozó kocka vagyok és ez a lehető legjobb dolog ami velem történhetett. Ha kell valamire a gép bekapcsolom, megcsinálom, kikapcsolom, nincs meglepetés. Játékszerből célszerszám lett.

He-he, már a PH-s fórumtársak is érdeklődtek, hogy ez hogyan, szal ha nagyon unatkozom, majd írok a gemini oldalamra egy szösszenetet a témáról... De röviden 50+-os vaksi bácsikaként már nem szórakoztató hogy sima asztali felhasználás mellett naplókat olvasgass, a hálót túrd, és megoldásokat keress a véletlenszerűen felbukkanó vagy éppen évek óta javítatlan anomáliákra...

"Más részről meg szerintem kicsit túl sok ember szavazott a nem használok Linuxra, 18%."

Hogy csak ezt kiragadjam... a fenti definíció szerint én nem használok Linuxot, még akkor se, ha négyszer-ötször több van itthon, mint Windows. És nem, nem úgy, hogy wsl meg a robotporszívó.

elsődleges számítógépén

Az első Linuxomat (Slack) még egy zsák floppyról telepítettem, 1998 óta folyamatosan van itthon használatban linuxos desktop gép (igaz, amióta van jóárasított „használt” Windows, többnyire csak egzotikus hardverek miatt), de a szavazás definíciója szerint mégsem használok Linuxot. :)

A desktop éve tényleg elég értelmetlen gondolat.
Mit használok desktop-on? Terminál, böngésző, keepassxc. Ez megvan kb. mindenre. A következő kérdés, hogy hogyan tudok váltani köztük, illetve még a billentyűzetet be tudom-e állítani nekem tetszőre (EN-US / HUN-qwerty). Ezzel sincs gond.
Ok, a notebook már kicsit érdekesebb, ott már a wifi, a fényerő, a billentyűzet-világítás tud izgalmas lenni.

Nálam azért van Linux desktop, mert szervereken is linuxot használok, akkor minek szopassam magam mással desktopon. No meg azért is, hogy ne rántsa ki alólam a gépet bármikor egy update :)

2002-ben érettségiztem, 2001-ben voltam nyílt napon az SZTE-n (120km-re a lakhelyemtől), akkor már határozott elképzelésekkel mentem Szegedre (meg ott is diplomáztam végül, 2008-ban), ugyanis legközelebb ott lehetett vásárolni SuSE Linux-ot [Anna kútnál volt/van egy kiba*tt magas épület, az mögött/alatt/hátul volt egy számtech bolt] (előtte kb. 2 évig nézegettem, meg a #quake3.hu IRC csatornán 'koszik', 'tema' és 'thuglife' :D istenítette - és tényleg, kb. 20FPS-sel gyorsabb volt, mint Windows-on - szóval kudos Nekik is, innen is!!! ;) ), még dobozban, könyvekkel, ?7db CD-vel?. Elég sokat gyalogoltam aznap osztálytársammal, hogy meg tudjam venni. 7.3 volt talán, aztán még elég sokáig vettem dobozban (talán 10.0 volt az utolsó)... az első, 2.6-os SuSE pre-built, daily kernelt kb. az elsők között használtam és frissítettem a rendszert szinte naponta (64k ISDN over soros port... :D) Aztán most már SLES 15SP4-nél tartok és van kb. 1100+ ilyen VM, amit fésülgetek néhányad magammal nap, mint nap... Használni is használom és üzemeltetni is üzemeltetem azóta is őket... szóval ez kb. 20 év ;)

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Nem tudom hová valósi voltál, de tuti kellett volna lennie közelebb is. Sok számtechbolt és könyvesbolthálózat árulta ezeket a dobozos Linuxokat, főleg a nagyobb városokban, persze konkrétan a SuSE-t nem tudom, hogy hány helyen, de ilyen Mandrake-et, Red Hat-ot pl. sok helyen láttam, az is könyvvel, sok CD-vel volt. Én sose vettem ilyet, ebben az időben még csak próbálgattam a Linuxot, és inkább újságmellékletek CD-iről telepítettem, de az csak 1 CD-s volt sajnos, nem volt rajta az egész tároló. Ha meg is lett volna minden CD, akkor se tudtam volna használni, 2001 környékén nagyon elavult 486-os és P1-es gépeim voltak, elég kevés tárhellyel, nem tudtam volna felrakni egy fullos rendszert. 2 évre rá meg mikor lett jobb gép (P4), több tárhely (20-160 giga), akkor meg már volt hozzá netem is, és inkább onnan töltögettem ezeket, akkor sem komplett CD szettet, hanem ahhoz hasonlóan, ahogy ma is használjuk, egy CD-s telepítő (akkoriban még nem volt jellemző a DVD-s, annyira nem voltak bloatok még a disztrók), és onnan csomagkezelővel a netről húzni a csomagokat.

Gyanítom melyik épület lehetett, szerintem ez (de akkor még nem ez az Exicom volt ott, hanem egy másik számtechbolt, a nevére már nem emlékszem), de lehet kár volt annyit gyalogolni, mert az SZTE központjához (szökőkút) sokkal közelebb, a halászcsárda tövében, az Oskola utcában is volt kapásból 2 számtechbolt (IDC és Frank), az utca két oldalán, majdnem egymással szemben, ahol árultak ilyen dobozos Linuxokat. Gondolom csak a neten nem reklámozták ezt, hogy van náluk ilyen is készleten, így nem találtad meg őket, lehet, még az árlistájukra se tették fel, de ha bementél, a polcon konkrétan volt kirakva. De még az is lehet, hogy az SZTE-s szökőkútra ránézően mindig volt valami nagyobb könyvesbolt, ahol nagy eséllyel árultak ilyesmit. Hogy pont ott aznap, akkor2002-ben lett volna, pont Suse, pont 7.3, az már erősen kérdéses, de ki tudja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kb 22-23 éve Chip magazin mellékleten volt talán Suse, de csalódás volt, nem mentek a játékok 😆

 

Aztán jó pár évig semmi, majd kb 8 éve van otthon egy Linux szero, meg kb 10-12 éve munka miatt is (Linux szerok karbantartása)

 

Asztali gépem mondjuk azóta is Windows, de a notimon a kezdetektől Linux van (Fedora, majd most kb egy éve Deepin)

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 22:30

Mandrake 7.2 (2001). Előtte Debian Potatoval kínlódtam de a Mandrake telepítése sokkal egyszerűbb volt. Ha jól emlékszem az egyik Linuxvilág CD melléklete volt. 

Izgalmasabb kérdés szerintem az, hogy használ-e valaki m$ fájlrendszert, és ha igen, milyen fokon.
(Állítólag a Fat32-vel keresi a m$ a kenyerét legfőképp... )

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 22:51

A dual boot is beleszámít?

2000 őszén az egyetemi koleszban próbáltam ki egy Mandrake 7.x-et, utána volt egy nagyon rövid Red Hat korszak (7.x, de nem RHEL), majd az első Debian (talán a 2.2-es Potato).

2005-ben aztán meghalt az asztali gépem és ami elérhető volt helyette olcsón, azon túl sok minden nem futott (PA-RISC processzor), úgyhogy kb. 9 hónap kényszerű Debian volt. Utána vissza az x86-ra (64 bit), de onnantól már nem volt dual boot. Aztán a 10.04 vagy a 12.04 óta Ubuntu.

A mostani laptopomon van ugyan egy gyári Windows 7, tehát technikailag dual boot, de szerintem a laptop közel 8 éve alatt kb. 20-25 órát futott.

Céges gépen meg nyilván azt használ az ember, amit kap. Bár így visszagondolva szerintem ott is többségben vannak a Linuxos évek.

Ez az alternatív architektúrák kétségtelen előnye, hogy leszoktatnak végleg a Windowsról, és ilyenkor látja meg igazán az ember, hogy meg lehet nélküle lenni, nincs menekülőút, még ha korábban volt is dualbootos beidegződés, az végképp megszűnik. Bár kb. ezt a hatást éri el az is, ha az ember törli a windowsos partíciót, jó, nem egészen, mert ott van még csábításnak az újratelepítés. Azt a Win7-et törölheted, nem csak azért, mert nem kell, de nem kevés helyet foglal, min 20 gigát, plusz a támogatása is megszűnt már, és ugyan lehúzható hozzá nem hivatalos extra update-csomag, még 2023 januárjáig kaphat spéci előfizetéses frissítéseket, de hát addig is minek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Windows 7 egyelőre két okból marad: egyfelől elfér, másfelől van két IP kamerám, aminek a webes konfigja valami idióta beépülő dll miatt csak Windows alól megy rendesen (IE vagy Firefox), Wine alatt nem indul el.

Mondjuk a kamera beállításainak kb. 90%-át lehet enélkül is konfigolni. Viszont ha a maradék 10%-ot kell állítani, akkor marad a Windows 7, de szerencsére nagyon ritkán.

Ja, ezek a Win only hardverek szívás kategória. Jövőben tartózkodj ezek megvételétől. 2023 után szerintem próbálkozz Wine-nal, vagy virtuális géppel. Utóbbiban nem is muszáj még Win7 sem, lehet WinXP, 2k is, amiben megy a kamera szoftvere.

Félre ne értsd, nekem mindegy mit használsz, és nálad mi van fent, csak én morbidnak tartom, hogy a szaros kameráért egy komplett dualbootos, 20 gigás, már nem supportált OS-t őrizgetni a háttértáron. Ha valami komolyabbra is használnád, mondjuk retró, gaming, vagy hasonló, akkor azokra lehet megérné tartani egy komplett telepítést.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kössz a tanácsot, de kb. 2002-2003 óta próbálok így eljárni. Ezzel a kamerával nem sikerült teljesen. Ahogy már mondtam: a legtöbb funkciója simán megy Androidos appból is (például Onvier), de van egy-két dolog, amit nem tudsz módosítani. Persze, szánhatnék rá időt, hogy egy wireshark segítségével kiderítsem a propriertary részt, de annyi felesleges időm nincs.

Ami az "őrizgetést" illeti: a mai világban 20 gigát nem mondanék olyan nagy méretűnek. Még a kezdet kezdetén átméreteztem a partíciót 50 gigára. A laptop gyárilag 1 terabájtos diszkkel jött, szerintem ekkora terület itt már nem oszt vagy szoroz. Régen rossz, ha ennyin múlik a boldogság. A support hiánya meg nem zavar, mert egyfelől nagyon ritkán fut, másfelől meg nincs kiengedve a helyi hálózatról.

Igen, használhatnék virtuális gépet is, de:
- egyfelől nem vagyok benne biztos, hogy virtuális gépen futattva legális lenne a példány. Nincs licenszkód matrica - elvileg a BIOS-ban van a kód -, illetve gyártóhoz kötött: le tudod menteni a Windows-t, de csak ugyanilyen gyártójú gépen tudod visszaállítani a mentés (Virtualboxon nem). Lehet, hogy elő lehetne csalogatni a licenszkódot a BIOS-ból, de ugye idő. Nem éri meg vele foglalkozni. Tudod: ami működik, azt miért akarod megjavítani? Illetve nem hallottam megbízható véleményt arról, hogy ez jogtisztának számít-e Windows 7 esetén: mármint fizikai hardverre szánt Windows licensz VM-ben futtatása.
- másfelől hogy is van? Valódi gépen para a tárhely, de virtuális gépen már nem?

Ami a "komolyságot" illeti: kinek mi a fontos/komoly (a retró és a gaming nekem nem az). Egyébként volt már olyan is, hogy valami USB eszköz firmware frissítésekor is segített, mert az sem ment Wine alól. És egy ilyen USB firmware frissítést nem feltétlen bíznék VM-re, mert kicsit több a hibalehetőség és a gyártó által sokszor nem is támogatott.

Érdekes ez a Suse téma, itt kommentekből nekem az jött le hogy a 2000-es évek elején nagyon propagálhatta magát a Suse mert hogy számtek újságoktól kezdve egészen boltokig sok helyen lehetett hozzájutni akár rendes dobozos verzióként is, aztán valahogy mégis olyan mintha eltűnt volna, bár ez erős túlzás de később mégis az Ubuntu meg hasonlók lettek a pop disztrók. Ami meg fura mert a Suse-ra én úgy emlékszem mint a defacto user friendly linux distro, az ilyen Ubuntuk és társaik valahogy sosem tűntek többnek egy ujra skinezett debiannál.

Meg közben, ahogy mindenkinek lett nete, sávszélessége, és elszaporodtak a különféle disztrók, spinek, forkok, így csak elvesztek a sok opció között. Jött az Ubuntu, és dominált kő keményen onnantól. Ez nem azt jelenti, hogy a Süsü rossz, vagy rosszabb, mint a többi, valami baj lenne vele, csak olyan kiemelkedő feature nincs benne, ami miatt a usek többsége választaná, kedvet kapna hozzá. Bevallom, én se néztem rá már nagyon sok éve, néha felröppen hír egy új kiadásról, de ott is ha megnézed, nincsenek kommentek, nem sok review jelenik meg róla, szóval nincs körülötte felhajtás.

Szerveres, céges oldalról, meg a Fedora, CentOS, Debian, majd Ubuntu Server/LTS nyírta ki szép lassan. Sok ilyen disztró van, hogy nem volt vele semmi gond, csak szépen eltűnt a feledés homályában. A SUSE csak abban különbözik, hogy még él, csak nem valami nagy a felhasználói bázisa. Max. Németországban lehet népszerűbb, mivel ott nekik tradicionális hazai termék.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hát a pénzes RHEL ellenében ott a SLES (és a SLED, mer' van neki Desktop verziója), a Fedora ellenében ott az OpenSuse, ellenben a CentOS / ScientificLinux (Rocky / Alma) megfelelője valahogy nem lett meg. Az nyilván csökkentette az elterjedés lehetőségét, hogy sok kispénzű user / cég nem tudott ingyenes szerver verzióhoz jutni tőlük. Ellenben jött a Debian alapokra (azaz sok ember számára az etalon, megbízható, kiforrott, stb - másoknak meg pont nem) építkező Ubuntu, és kaptál sok éves támogatottságú szerver környezetet - és vele desktopot, ha kellett - akár ingyen is. Persze nyilván vehettél supportot is, de nem olyan könnyű Süsü alapon megcsinálni azt, hogy van egy baráti árú desktop környezet (Fedora), supportált szerver (RHEL), és teszt, demo, backup rendszernek ugyanaz ingyé' (CentOS). Most az van, hogy aki spórolni akar, az Ubuntu, akinél van (valamennyi) pénz, az meg a Rehel vonalat használja. (Igen, vannak OpenSuse-n futtatott szerverek, meg Slackware-en, meg Debianon, meg a világon minden egyében is. Talán még GoboLinuxot is futtattak szerverként, ki tudja, lehet pariban volt a FreeBSD-s szerverek számával.)

Szerintem.

ahá szóval az olcsóság miatt terjedtek el ennyire az ubuntu szerverek..... valahogy erre sosem gondoltam....midig azt hittem hogy valami nagyon szuper supportot adnak, mostanában heroku-ra tolom fel a teszt cuccaimat és ott is ubuntu a stackek alapja de gyakorlatilag a hosting szolgáltatóknál is eléggé dominál ahogy elnézem.

Valóban, azidő tájt a SuSE nagyon menő volt. Aztán a Novell rátenyerelt az egészre. Később jött az OpenSuSe, de azzal nekem mindig az volt a bajom, hogy ha feltettem valamelyik verziót, és neaggyisten elsőre jól működött, tutti, hogy előbb-utóbb valamelyik frissítés hazavágott rajta valamit.

Érdekes itt olvasni, hogy kinek mi nem működik és miért váltott erre-arra.

Én rendszeresen használok Windowst és Linuxot. Windows néha elkezd hülyén viselkedni, amit egy reboot megold. Bármelyiket használva el tudom végezni a napi feladataimat, munkát és hobbit is beleértve. A Linux/KDE jobban kézreáll. Állítólag a Windowst is lehetne közelíteni a Linux kényelmességéhez, de annyira nem zavar a nehézkessége, hogy túl sok időt szánjak erre.

Asszony MacBookjait is szoktam használni időnként. Az is elég jó. A legnagyobb bajom, hogy nem ismerem a rendszert jól, ezért sokszor keresgélni kell, hogy adott feladatra hol is az app, vagy hogy is hívják pl. a terminal emulátort és honnan is lehet elindítani, vagy hogy is lehet sor elejére menni vagy kitörölni a kurzortól jobbra levő karaktert.

Az ítéletem: mindhárom rendszer használható :-)

Mondjuk MacBook-hoz egy rendes (home, end, del gombot is tartalmazó) külső billentyűzet és egy egér azért kellene, mert a MacBook billentyűzete és tapipadja nehezen használható szar. De az nem az OS hibája.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

" a MacBook billentyűzete és tapipadja nehezen használható szar." - azt keszseggel elismerem hogy fura a billentyuzet barmi mas utan, azt is elfogadom ha szerinted szar, de hogy a vilag legjobb touchpadjere azt mondani hogy szar :D Meg a legnagyobb Apple-hater ismeroseim is azt mondjak hogy jo, hat az Apple szar, de azert a touchpadjuk, na az tenyleg top.

Nekem is itt van a MacBook mellett a Logitech Master MX 3, de jatekokat leszamitva nem szoktam hasznalni :)

Igazad van, a touchpad nem mechanikailag szar, csak felhasználói szemmel nézve nem működik jól. Ha az asszony gépén a sima bal klikken kívül bármi mást akarok, egy csomó olyan dolog történik, amit nem akarok. Kijelöl szavakat, szótári definíciókat hoz fel, stb.

Erre már mondták mások, hogy igen, de ezt be lehet állítani. Csak míg Windows és Linux alatt telepítés után egyszerűen csak jól működik, gáz, hogy Mac alatt keresni, olvasni, konfigurálgatni vagy tanulni kell, hogy alapvető dolgokat tudjak csinálni vele.

Mivel az asszony gépét ritkán használom és nem akarom elállítani az ő beállításait, ezért minden egyes alkalommal csak a bosszankodás van. Számomra a Mac touchpadjéhez ez az élmény fűződik.

Ha saját MacBookom lenne, bizonyára egy-két nap hajtépés után fognám, feltúrnám a netet, és beállítanám, hogy úgy működjön, ahogy alapból kellene működnie.

Amúgy azt nem tudom, hogy mitől lenne a világ legjobb touchpadje. Azért, mert nagyobb? A méretén kívül nem vettem észre semmi lényeges különbséget pl. a saját laptopom touchpadjéhez képest.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ez erosen user errornak tunik :) mi az a "mas" amit szeretnel? szokijeloles, szotari definiciok ezek jellemzoen duplaklikk es tarsaik.

"Mac alatt keresni, olvasni, konfigurálgatni vagy tanulni kell, hogy alapvető dolgokat tudjak csinálni vele." - egyaltalan nem kell. Ismet: mi az az 'alapveto' dolog amit csinalni akarsz vele? En egyetlen dolgot szoktam beallitani uj Mac-nel, hogy harom ujjal meg tudjam fogni es huzni az ablakot, minden mas szerintem szenzacios.

 

"beállítanám, hogy úgy működjön, ahogy alapból kellene működnie." - vagyis letiltanal a sima balklikken kivul mindent? :D

 

"mitől lenne a világ legjobb touchpadje" - jo kerdes hogy pontosan mitol. A merete az egy nagyon fotos szempont, igen, mostanaban a tobbi gyarto is kezdett mar utana menni, par eve meg tenyleg a tenyernyi MacBookos touchpad allt 'versenyben' a belyeg meretu kis vackokkal. De ennel sokkal tobbrol van szo, kezdve a feluletminosegtol (mennyire legyen erdes/csuszos, stb) az ujjak, a kurzor kezeleseig, rengeteg kis aprosag van.

 

Tenyleg nagyon kivancsi lennek hogy mi is az amit szeretnel a touchpaddel es szerinted rosszul mukodik. Felre ne erts: nem kioktatni vagy lehurrogni akarlak, csak egyreszt kivancsisag, masreszt valoszinuleg nagyon egyszeru valaszok vannak az altalad fel sem tett kerdesekre :)

ez erosen user errornak tunik :) mi az a "mas" amit szeretnel? szokijeloles, szotari definiciok ezek jellemzoen duplaklikk es tarsaik.

Mi az a más? Nem tudom, majd figyelek. Szerintem esetleg jobb klikk vagy ilyesmi. Az biztos, hogy valami olyasmi, aminek nagyon egyszerűnek kellene lennie, viszonylag gyakran használnám, de nem megy.

Hívhatod user errornak, én negatív benyomásnak hívom. Rendszeresen visszatérő tapasztalat. Csak Mac-en, Win-en és Linux alatt meg amit próbálok, az működik. Konfigurálás nélkül. Csak úgy, ahogy elvárom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A jobbklik nagyon egyszerű: kétujjas touch :) igen, más mint windowson meg linuxon. Nem "szar", más. Nekem meg az a szar amikor a touchpad semmit nem tud azon kívül hogy húzkodom rajta egy ujjamat, és külön gombokat kell nyomkodni a bal meg jobb klikkhez :) Másnak meg ez a természetes, megszokás, "neveltetes" kérdése :)

A jobbklik nagyon egyszerű: kétujjas touch :) igen, más mint windowson meg linuxon.

Windowson meg Linuxon kétujjas touch a jobb klikk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Már ahol. Van ahol vagy csak fizikai gomb van rá, vagy a gombot használja a user megszokásból, vagy egyszerűen annyira rosszul működik a.ketujjas touch hogy inkább a gombot nyomja, az legalább működik jól (ez nyilván erősen hw-fuggi, az utóbbi pár évben sokat javult a helyzet pc-fronton)

De ha a kétujjas touch működik mindhárom rendszeren, akkor tényleg nem értem mi az ami nem működik :-/

Ne haragudj, nem értem a kommentedet.

Azt se tudom eldönteni, hogy viccelni próbálsz, kötözködni vagy valami témához kapcsolódó kérdésed van.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ritkán szoktam egyetérteni veled, de ez most az a kivételes alkalom. A Windowszal nekem sem volt sose nagy gondom, ami volt probléma, azon is megoldottam magamnak, sose vírusoztam, gányoltam össze a rendszert. De egy idegessítő szar, nincs kontrollod rendesen a saját rendszered felett, és X évente ki vagy szolgáltatva a MS kénye-kedvének, hogy az új főverzión mit támogat, mit nem, meddig. Linuxon teljesen testre szabhatod a rendszert, te mondod meg mi történjen a rendszeren, nyílt szabványok szerint fut minden, így ha jól csinálod, teljesen függetleníted az egész munkamenetedet.

A Macbooknak szerintem elég jó tapipadja és billentyűzete van, a legújabbat nem próbáltam, de régieket nyomkodtam. Sok mindent lehet rá mondani, drága, korlátozott szoftverügyileg, de a tapipad, klaviatúra mindig is patent volt ezeken a gépeken. Ez viszont azon a tényen nem változtat, hogy normális full kiosztásos, teljes méretes, szabvány, mechanikus billentyűzet és igényes, jó szenzoros egér szintjét sose fogják elérni, ez a fizika törvényszerűsége, hogy ha kis helyre kell bezsúfolni sok mindent, ott mindig lesz kompromisszum. Ezért van az is, hogy a webkamerák is mindig korlátozottak laptopban, 720p, ritkán 1080p, de akkor is úgy néz ki a képük, mint a fos, színhiányos, zajos, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A touchpad igen, a billentyűzettel vitakoznék. A pillangómechanikás billentyűzet nekem nagyon kényelmetlen volt, egyrészt túl rövid az útja, másrészt nem igazán érezni, hogy tényleg lenyomtad-e a billentyűt. Évekig ezt a tpust gyártották, 2020-ban végre visszahozták a régebbi fajtát, a 2016-os Pro billentyűzetéhez képest felüdülés volt az M1-es Air. Ezzel együtt nem vagyok biztos benne, hogy jobban kézreállna, mint a Dell notié, az asztali Logitech billentyűhöz képest meg egyértelműen gyengébb.

SuSe 5.3 volt az első. 1998?

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2022. 08. 12., p – 20:31

A használat nálam elég hullámzó...
Volt, hogy második oprendszerként volt a gépen, volt, hogy elsődleges volt, volt, hogy nem volt :)

Még általános isiben hozott a számtech tanárom egy gépet be, és mondta, hogy ezen Linux van!
Persze faggattam, hogy az mi? Mondott róla pár dolgot, felét nem is értettem :)
Aztán egy délután ottmaradtam a teremben és elkezdtem ismerkedni vele. 
Fogalmam sincs már milyen disztró volt, milyen ablakkezelő, de tetszett.
Otthon nem, de az isiben mindig pötyögtem benne valamit.
Később aztán otthon is lett egy valahányas SuSe.
Még később volt mindenféle: Debian, Ubuntu, UHU, Manjaro, minimal Linux a gyengébb gépeken..

De mivel szinte mindenre használom a gépet, így most desktop rendszerként nincs Linux. Nem tud mindent lefedni sajnos.
De fut R.Pi-n ami az otthonautomatizálást / média lejátszást szolgáltatja. Hazsnálok WSL-t ha kell gyorsan valamihez egy Linux parancssor. 
Régi laptopon is Linux van.
De elsődleges rendszer valószínű sosem lesz, pedig élném! De hát gameing mint olyan nem igazán megy Linux alatt... 

Kár érte, mert rólad azt gondoltam, hogy veterán vagy a témában. De így még szavazni sem szavazhatsz sajnos.

Linux nagyon sokat fejlődött gamingben. Nem éri el még mindig a Windows szintjét, de nagyon sok jól játszható játékcím van, főleg kicsit régebbiek között. Kompromisszumot kell kötni, hogy mivel tudsz játszani, de egész jól el lehet játszani Linuxon. Én ha csak tehetem, Linuxon játszom, amit lehet, ami jól fut. A többire van egy dedikált windowsos desktop gaming gép, amin Win10 van, de semmire másra használom, offline játékkonzolként, offline singleplayerhez. Offline-on azt értem, hogy természetesen online, mert a Steamhez, egyéb launcherekhez, Windows Update, driverfrissítés miatt kapcsolódni kell a nethez, de ezen a gépen nem netezek egyébként, nincs böngészés, másra se használom, csak gaming, semmi fontos/érzékeny adat nincs rajta. Stock telepítés, csak játékok, játék után azonnal kikapcsolom. De még ezt is egyre ritkábban használom, mióta vettem egy gaming laptopot, meg Linux alatt is tudok játszani, illetve így 40 év fölött egyre kevesebb ideje van az embernek játszani, és egyre kevésbé is élvezem a játékokat, valahogy már nem köt le annyira, mint fiatalabb koromban. Konkrétan ez a windowsos desktop gaming gép utoljára valami 3 hónapja volt bekapcsolva, akkor Far Cry 3, Mafia 3, Crysis ment rajta :D De ez a gép is valami 3 éve van meg, előtte volt, hogy évekig egyik gépen sem volt Windows (eleve ergyák voltak játékokhoz), semmilyen verzió, még NTFS partíció sem fordult elő a háttértárakon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyet mondok: VR Gaming
Linux alatt el lehet felejteni pl. a Meta Quest 2 használatát.
Bár most hogy rákerestem mintha ez a cucc már tudna vele kezdeni valamit: https://github.com/alvr-org/ALVR
De az Oculus specifikus játékok biztosan nem fognak menni, csak a Steamesek max. 

Az a baj, hogy én mindig olyan játékokkal játszok amik nem támogatottak Linux alatt. Wine-al, meg hasonlókkal szarakodni nem akarok. 
Meg az is is gáz, hogy lutri az egész. Kijön egy játék, megveszed aztán pofára esel, hogy el sem indul Linux alatt. 

Ja, a VR-t nem tudom. Ha ilyen luxus igények vannak, hogy VR, streamelés mindenféle oldalra közben, legújabb játékok, hivatásszerű e-sport szintű gaming, meg kacsalábon forogjon, arra a Linux sose lesz válasz, mivel sose lesz natív, elsődleges gaming platform. Nyilván, amiről én írtam, az egyszeri user casual gaming kategóriája.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én játszom is rajta. Pár éve még nem is keveset. Natív linuxos játékokat kezdtem keresni + ott a Steam. Tökéletesen elvoltam vele. Mostanában már nem sok időm van játszani, de néha még előjön pr körre ez-az bár már kezdek átszokni Androidra, de az is linux. Aztán jött a Stadia és az NVidia platformja (aminek nem emlékszem hirtelen a nevére) és innentől kezdve kb. mindegy volt milyen kliens van alatta.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

GeForce Now - Én is próbáltam, teljesen jól használható már most. 
Csak ezzel is pont az a baj, ami a Linuxal is: Nem játszható rajta az összes játék. 

Na most én szinte állandóan WoW-ozok, ami elméletileg szépen megy Linuxon, csak ezt olyan sűrűn patchelik, hogy bármelyik nap játszhatatlanná válhat. 

És akkor ott vannak a VR játékok, amik működése még elég gyermekcipőben jár Linux alatt. 
Igaz standalone VR headsetem van (Quest 2), de a minőségi játékoknak mégiscsak PC kell. 
Ráadásul Air Linken keresztül (WiFi) jó VR-ozni, hogy ne kelljen kábel a gép és a fejes között. 
Nem vagyok benne biztos, hogy Linux alatt ez valamilyen szinten is működik-e. 

De lehet egyszer rászánok egy napot, feldobok egy mostanában trendi desktop Linuxot és megpróbálom benne beüzemelni a kedvenc játékaimat:
- Beat Saber (PC VR)
- World of Warcraft (Blizzard app)
- Overwatch (Blizzard app)
- Apex Legends (Steam)
 

Nyilván a VR lesz a nagy ?
Ha az működne, akkor elgondolkoznák a Linuxra való váltásra. 

Mi fordítva csináljuk a dolgokat. :) Te előbb választottál játékokat, utána maradtál a Windows árnyékában. Én előbb választottam Linuxot, utána kerestem játékokat. Egyébként ott a konzol is, de lassan átadom a gyereknek.

Szerintem minden játék soha nem fog futni egyik platformon sem, viszont az tény, hogy az idők változnak. Valamiért desktop oldalon is tolják a mindenféle Linux és Android megoldásokat Microsofték is már egy ideje. Gondolom az Azure-nél már elérték a "kritikus tömeget" a Linux szervereik számát tekintve és talán rájöttek, hogy hosszabb távon kifizetődőbb és lehet, hogy ezekből a tapasztalatokból akarnak minél többet átvinni desktopra is.

Nyilván most még tagadnak és hivatkoznak bullshitekre, hogy azért jó a WSL mert a linuxos kódok jó része is futtatható win alatt, így átcsábíthatók üzemeltetésre a linuxos szakemberek is. Én (nem vagyok nagy szakember csak használgaotok + üzemeltetek ezt-azt) az ls-en kívűl mást, aminek köze lenne a Linuxhoz, nem nagyon használok parancssorban Win alatt, azt meg már tudja a PowerShell is :D Én azt gondolom, hogy inkább onnan fúj a szél, hogy a Linuxos szerverinfrastruktúra alá könnyebb/gazdaságosabb (lesz) üzembeállítani Linuxos klienseket vagy olyanokat, amik értik is a Linux nyelvét. Persze közben próbálják kifelé azt mutatni, hogy még minig van újdonság az új Windows-okban, egyedi, professzionális, bla-bla, de a valóság az, hogy a win részét tekintve szerintem a Vista/ első W10-ek óta nagyon nem változott semmi csak különböző kapcsolókat adtak a usereknek, odébb raknak menüpontokat, funkciókat meg két gombot átszíneznek. Már az IE-t is elengedték, beálltak a Chrome-tábor mögé (aminek azért valamennyire örülök).  A valódi történések szerintem a Linux integrációban valósulnak meg, csak ez nincs annyira az arcunkba tolva. Hogy a Linuxot integrálják a Windowsba vagy fordítva, azt nem tudom, de nem is lényeges innen nézve. A kérdés inkább az, hogy marad-e valamiféle hibrid rendszer vagy tényleg megszűnik a windows létezni a mai formájában (mint NT leszármazott?).

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Igen, azért írtam, hogy bőven van már játékból választék, ami megy, tudni kell abból választani.

A WSL egy jó dolog, vagyis önmagában hülyeség, de jó beetető drog sok fejlesztőnek és adminnak, Linux telepítése nélkül meg tudják tanulni a linuxos dolgokat, és utána rájönnek, hogy ehhez nem kell WSL, feltesznek egy Linuxot. Viccen kívül, már nem egy fejlesztőről hallottam, aki Windowsra esküdött, hogy ő csak azon fejleszt, használgatta egy ideig a WSL-t, rájött, hogy a normális CLI csomagkezelés, git, diff, ripgrep, stb. milyen jó dolog, mennyivel könnyebb vele dolgozni,  mint Windows alatt a limitált GUI-s szutykokkal, mennyivel gyorsabban fordul a kód. Aztán elértek egy pontot, mikor rájöttek, hogy ehhez nem kell WSL, Visual Studio Code, Python, stb. is van Linuxra, és dobták a Windowst végül. Ez egy nagyon kétélű fegyver a MS-nak. Még powershell is van Linuxra, azt mondjuk nem tudom ki használná, mennyi értelme van, de van. Edge sem téma már, aki annyira perverz, még Defendert is használhat önsanyargatás képpen, ha hiányozna a windowsos világból a szenvedés.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért ez olyan, mintha én a szőke nőket szeretném, de csak a barnákból választhatok.
Én szeretném a teljes palettát választhatónak :)

De úgy is mondhatnám, hogy én szeretném a gépemet arra használni amire csak lehet és erre a Windows a legjobb OS jelenleg.
És még ez sem 100%-os, ha azt vesszük, hogy rengeteg konzol exkluzív játék van. Azok is simán mehetnének PC, csak hát nem érdekük portolni. Viszont vannak konzol emulátorok, amik hasonló cipőben járnak mint a Wine, valami megy velük szépen, valami egyáltalán nem. 

Igazából majdnem még midig ott vagyunk, mint a 80-as években: Van egy Commodoreod játékokkal, azokat az életben nem indítod el pl. Spectrumon. 
Igaz akkor ez még erősen múlott a hardveren is, de ma már csak szoftveres akadálya van, amit valamiért nem akarnak ledönteni. 
És amíg ez nem történik meg, addig maradok annál az OS-nél, amivel a legtöbbet tudok kihozni a gépemből. 

Igen, azért írtam, hogy bőven van már játékból választék, ami megy, tudni kell abból választani.

Feladathoz választjuk az eszközt, nem fordítva. 

Emlékszem, nem túl rég összeszedtem valamelyik threadben, hogy a steam top valahány játékából 1, azaz egy db van, ami tökéletesen kompatibilis volt Linuxszal. Oké, hogy másik ötezer meg működik, de akkor nem csak a játékokat kell Linux-kompatibilitás alapján megválogatni, hanem a barátaidat is, akikkel játszani akarsz.

Ez most lehet úgy néz ki, hogy lábon lövik magukat, de szerintem ez egy hosszú folyamat. Várjuk ki a végét. Hosszabb távon a Linuxra való áttérés sok munkát levesz majd az MS válláról és (talán) ők is hozzájárulhatnak majd a Linux fejlődéséhez. Én arra számítok, hogy max. egy évtizeden belül kijön egy hivatalos MS fémjelzett Enterprise Linux disztró, amolyan RedHat-féle. Egy ideig valszeg párhuzamosan fut majd a különböző win verziókkal, aztán később talán egyre preferáltabb lesz. Legalábbis én ezt csinálnám szépen fokozatosan. Ezt talán nem b..szzák el úgy, mint a Windows Mobile-t annó :D (vagy mondhatnék bármi mást, mert a lista viszonylag hosszú)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

VR szerintem nem fog menni, vagy ha megy, akkor valami más lesz vele, elégtelen framerate vagy valami. Apex tudtommal nem megy, az Easy Anticheat miatt. WoW-nak, Overwatchnak viszont mennie kéne, legalábbis így emlékszem. Nem játszok ezekkel. Az online játékokat eleve hanyagolom, mert ahol élek, ott szar a Wi-Fi-jel, és nincs értelme azért online élménykedni, hogy akadozással idegesítsek mindenkit, meg esélyem se legyen.

Én egyébként akkor is Linuxoznék inkább, ha egy játék se megy rajta. Nyilván hiányozna 1-2, de végül meglennék nélküle.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

KNOPPIX-ot használtam először 2004-ben az iskolai gépen. Utána otthora is akartam valamit és Debian/Ubuntu vonal ragadt meg sokáig :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...