linux konzolban nagy betűk kellenek (MEGOLDVA)

Fórumok

Szeretnék a linux konzolon bazi nagy betűket írni, hogy messziről is jól lehessen látni. Elég, ha 3-4 darab elfér.

Mivel tehetem meg?

szaszi

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 12., p – 08:25

setfont parancs vagy FONTSIZE variable környékén nézelődnék (man console-setup), de jó lenne tudni a disztribúciót. (legalábbis feltételezem, hogy display server nélküli konzolról van szó)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Arra mindenki vágyik. Akkor is, ha nem kell tojni. Nagyon jól használható tool forráskódok, konfigfájlok kommenteléséhez, díszfejlécéhez is, ASCII prezentációkhoz (vim-es előadáson láttam én is először), nem csak a toilet, hanem figlet, banner, boxes, meg volt valami még, ami képből csinált ASCII artot, a nevét elfelejtettem. Plusz ha csak scriptbe kell látványelemnek, akkor szóba jön még lolcat, cowsay, fortune, aafire, cmatrix, asciiquarium, pipes.sh, cbonsai, sl, tty-clock, stb. Még olyan ökörségek is vannak, mint random Richard Stallman idézetek, Chuck Norris-viccek, shell-ben sértegetések, ha nem létező parancsot ír be valaki, stb.. Illetve a szokásos fetch-klónok, fetch, neofetch, pfetch, ufetch, jelenleg nálam fetch master 6000 megy.

Ezekkel, meg jó színtémákkal a terminál világa is jól tud kinézni, nem muszáj száraznak, unalmasnak, elavultnak látszania. Kollégák megviccelésére is vannak módszerek :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ehhez azért tisztázni kéne, hogy pontosan milyen Linux, és hogy konzolon mit értesz. A konzol sok mindenkinek mást jelent, elvileg csak a tty lenne az, de a userek 99%-a a terminál és a shell szinonimájának is használja. Mert máshogy kell beállítani tty-on egy systemd-s disztróban, máshogy egy nem systemd-sben, és megint más beállítási módozatok vannak terminálemulátoroknál, attól függően, hogy melyik terminálemulátorról van szó, egész máshogy konfigolsz egy gnome-terminal-t, mint egy alacritty-t, vagy egy simple terminal-t, és megint máshogy konfiguráljuk az xterm-öt.

Az a banner, figlet, toilet sem rossz tipp, amit adtak, azokba bármilyen plain text bemenetet be lehet pipe-olni, ami egy másik parancs kimenete. Sőt, az egyetlen megoldás, ha tty-on annyira nagy ló betűk kellenek, mert a tty-os pcf fontok mérete korlátozott, általában 32-40 pixel nagyságnál többet egyik sem tud.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)