Kazán vízhőmérséklet mérés

Fórumok

Sziasztok!

Szeretném egy emeletes családi házban megoldani egy  (vegyestüzelésű) kazán vízhőmérsékletének mérését. A kazán a pincében van, természetesen van rajta analóg hőmérő. Egy merülőhüvely beszerelésével tudnék még egy mérési pontot kialakítani. A földszinti kazán feletti szobába megy fel kábelcsatorna. Ide egy hosszú kábeles NTC szondás hőmérő panellel még meg is tudnám oldani ezt.

Szeretném viszont az emeleten is kijelezni a hőmérsékletet, de ide már nem tudom megoldani a kábelezést, ha meg le kell mennem a földszintig akkor már mindegy, lemegyek a pincébe is.

Tud valaki erre esetleg valamilyen kész megoldást? Wifis, Bluetoothos, rádiós ... Én nem találtam ilyet.

 

(Látom, hogy ez Arduinoval megoldható, de ahhoz nem értek. Láttam videót ahol Arduinohoz kapcsolnak NTC szenzort és Andoidos  eszközön lekérdezhető a hőmérséklet.)

 

Köszi:

akovecsi

Hozzászólások

Szia!

Szerintem az ESP8266 valamelyik verziója (D1 mini, ESP-01 stb) + DS18B20 hőmérő (de ebből is több féléből lehet választani) + ESP Easy firmware + MQTT a kazán oldalon. Az emeleten ugyanúgy ESP + valamilyen OLED kijelző. A bitekmindenhol.blog.hu oldalon sok okosságot olvashatsz ezzel kapcsolatban.

Szerkesztve: 2022. 08. 11., cs – 17:25

beírom a google-be hogy wifi hőmérő és százával dobja a találatot

https://www.aligvarom.hu/Wifis-homero-es-paratartalom-mero-vezetek-nelk…

péládul sonoff th10 vagy th16 okos relé és hozzá való hőmérő szenzor. 

https://bitthon.hu/termek/shelly-1-egycsatornas-wi-fi-s-okosvezerles/
Ez valami nyílt forrású ESP8266 alapú wifis cucc, amire addonnal szintén köthető DS18B20  szenzor. Ja közben  roleez  is írta ezt.
https://www.youtube.com/watch?v=NqFXepQX9QI

Ezek lényegesen olcsóbbaknak tűnnek, mint némelyik hasonló cucc és akár gyári szoftverrel is megy.

Esp easy van itthon nekem openhubba tolja az adatokat mqttn, de egyszerűbb megoldás egy Shelly amire lehet köthetsz 3-4db mérőt. Telefonon tudod nézni! 

Szerkesztve: 2022. 08. 11., cs – 16:57

Ugyanez van nálam is, egyszerűen AWAB csőbilinccsel 2 érzékelő (előre, vissza cső) shelly 1 temperature addon-nal. van olcsóbb is, de ez volt.

Ezt villanyszerelő is beköti, ha...